Nowa whisky jest kontynuacją edycji Winchester Collection Vintage, została zabeczkowana w 1966 roku. Wypuszczono 100 butelek, każda w cenie 25 tys. dolarów. Trunek stworzył były master distiller, Robert Arthur. Leżakowała w jednej beczce po sherry. Jak rekomenduje producent, trunek jest złożony ze słodkich, miękkich nut z muśnięciem cynamonu i lukrecji, by w długim finiszu ujawnić gładką wytrawność. Whisky umieszczono w ręcznie dmuchanej butelce, która jest dziełem Brodie Nairna z Glasstorm. Złoty korek wykonał złotnik Richard Fox z kwarcu Cairngorm. Opakowaniem jest pudełko z drewna wiśniowego, stworzone rękoma Johna Galvina. Obecny master distiller, Alan Winchester, przekazał swoją butelkę na licytację do domu aukcyjnego Christie’s w Nowym Jorku, która zostanie przeprowadzona 21 października. Środki zostaną przekazane British Crafts Council.