Calvados: The Spirit of Normandy

Wspaniała książka, nie tylko najlepsza jaka powstała o kalwadosie, ale to jedna z najlepszych książek o alkoholach jakie napisano. I jest to opus magnum poświęcone trunkom z Normandii napisane przez Amerykanina! Charles Neal wcześniej napisał mniejszą książkę o armaniaku, ale ten tom ma prawie 800 stron i waży chyba z 10 kg.

Jest tu wszystko – od historii i klimatu, przez odmiany jabłek, proces produkcji, a przede wszystkim opisani są niemal wszyscy producenci (ponad 200), łącznie z tymi, którzy produkują niemal wyłącznie dla siebie. Świetnie zrobione, autor wszędzie był, rozmawiał z ludźmi, zebrał potężne archiwum (także unikatowych zdjęć). Lektura jest jak podróż po sadach Normandii, bo jabłka są głównym bohaterem tej książki, bez dobrych jabłek – przekonuje Charles Neal – nie ma dobrego kalwadosu, są jego najważniejszym elementem. Ludzie – jak pisze Neal – zwykle pytają o wiek trunku, jak długo leżakował w beczkach, jakby to miało uzasadniać jego wysoką cenę i gwarantować jakość. Nic bardziej mylnego. Nie brakuje trunków, które po latach leżakowania mają przykry aromat starej, butwiejącej beczki. Degustując kalwados, powinniśmy myśleć przede wszystkim o jabłkach (i gruszkach, bo one też są elementem alkoholu), o regionie, o technologii produkcji, o ludziach, którzy trunek robili, no i rzecz jasna także o beczkach, ale nie koniecznie o liczbie lat w nich spędzonych. Bo dobry kalwados zawsze musi mieć smak i zapach świeżych owoców, a nie dębiny. Lektura tej znakomitej książki pozwala lepiej rozumieć kalwados, trunek, o którym pisał Erich Maria Remarque: „Tego się nie pije, to się po prostu wdycha”.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.