Bison Grass Vodka Blind Tasting Competition

Klasyczna Żubrówka Bison Grass produkowana przez CEDC została zwycięzcą konkursu Bison Grass Vodka Blind Tasting Competition. O medal Double Gold rywalizowało szesnaście wódek. Drugie miejsce zajęła wódka Jon Teff (Nisskosher), a trzecie Tur Trawa Turówki (Bartex Bartol).

10 marca odbyła się w Warszawie ślepa degustacja wszystkich dostępnych na rynku wódek z dodatkiem traw turówka wonna i/lub turówka leśna. Dozwolony był niewielki udział innych maceratów, o ile wódka zachowywała aromat i smak charakterystyczny dla turówki. Wódki oceniało czteroosobowe jury, według następujących kryteriów: aromat, smak, finisz i całościowe wrażenie, na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Jury obradowało w składzie: sędzia A: Gabriela Duszek, sędzia B: Tomasz Hodzyński, sędzia C: Łukasz Czajka, sędzia D: Łukasz Gołębiewski. Sekretarzem konkursu był Grzegorz Ruta.
W poszczególnych kategoriach można uzyskać maksymalnie liczbę punktów: aromat – 30, smak – 30, finisz – 30, ogólne wrażenie – 10. Skala oceny wynosi minimalnie 0,5 punkta. Srebrny medal uzyskiwały wódki o łącznej liczbie 240 punktów zebranych od czterech sędziów, złoty za łączną liczbę 280 punktów. Medal Double Gold zarezerwowany był dla zwycięzcy zawodów.
Spośród szesnastu wódek, cztery były trunkami amatorskimi, dwie pochodziły spoza Polski, dwie powstały w zakładach rzemieślniczych. Dominowały wódki polskie z dużych zakładów. Z dostępnych na rynku wódek aromatyzowanych trawą żubrową nie oceniano jedynie wódki Żołądkowa Gorzka Trawa Żubrowa, ze względu na wyraźny udział w niej innych aromatów niż pochodzący z macerowania trawy turówki. Próbka wódki Żołądkowa Gorzka Trawa Żubrowa posłużyła jurorom do kalibracji ocen, gdyby uczestniczyła w konkursie, otrzymałaby srebrny medal z łączną notą 240 punktów.
Wódki degustowane były w losowej kolejności. Poniżej krótka charakterystyka każdej z tych wódek na podstawie ocen opisowych jurorów.

Żołądkowa Gorzka Trawa Żubrowa 38%
Stock Polska. Nie uczestniczyła w konkursie z uwagi na wyraźny dodatek innych niż trawa żubrowa składników smakowo-aromatycznych. Aromat z nutą cytrusów i albedo, w smaku sporo cytryny. Finisz przyjemny, dominują trawa żubrowa i cytryna.

Jon Teff 40%
Nisskosher. Aromat bardzo delikatny, subtelny, może zbyt delikatny, kwiatowy, przyjemny, siano, sucha trawa żubrówki. W ustach trawa żubrowa nadal subtelna, pieprz, wyraźny też w finiszu. Nuty mineralne.

Kniejówka 38%
Koneser. W aromacie: pudrowość, wata cukrowa, wanilia, orzechy laskowe. W smaku nuta pieprzowa, nie ma tej słodyczy z aromatu. Finisz z nutą leśna i cukier. Nie jest konsekwentna, inaczej pachnie, inaczej smakuje i to jej zaleta.

Wisent 40%
MBWS. W nosie niezbyt przyjemny aromat wilgotnej tektury, ziemistość, mokra trawa, cytrusy. Smak nieprzyjemnie gorzki, albedo grejpfruta. A w finiszu trawa żubrowa i cukier.

Turówka 40%
Polmos Bielsko-Biała. W aromacie nuty smażone, skrobiowe, jesienne liście. W smaku kwasowość winogron, liście, albedo grejpfruta, liście dębu, wanilia, w finiszu pieprz, gałka muszkatołowa.

Senator Turówka 40%
Likiernia Senator, Zielona Góra. Aromat bardzo cytrusowy – cytryna, limonka. W smaku ostra, nie tylko pieprz, też chilli, co dało bardzo wyrazisty finisz, z albedo grejpfruta.

Żubrówka Żu 40%
CEDC – eksportowa wersja bez kumaryny. Kwiatowe nuty i wyraźnie trawa żubrowa. Smak lekko słodki, liście, trawy, ale i nuta chmielowa. Finisz cierpko-słodki, słodkie winogrona.

JA-GO Nalewka na trawie żubrowej 40%
JA-GO, Sulejówek. Aromaty cierpkie, wręcz octowe, drożdżowe, rodzynki. Smak słodkiego wina, winogrona i nuty korzenne w finiszu.

Boggy 2011 50%
Prywatny producent, Rzeszów. Gruszka, śliwka, jabłka, sznaps. Brakuje jej ciała, bardzo delikatna. Finisz wodnisty.

Radius
Prywatny producent. Wanilia, lody waniliowe. Smak cukierniczy, woda z cukrem. Finisz to woda z cukrem.

Żubrówka 37,5%
CEDC. Aromat elegancki, delikatny, klasyczny, świeża trawa żubrowa, odrobina pieprzu. Smak wyrazisty, dużo ciała, rześka, wyraźnie żubrowa. Trawa cytrynowa i turówka w długim finiszu.

Ukrainka Zubrovka 40%
Alef-Vinal, Ukraina. W aromacie: tektura, kwasek cytrynowy, wanilina. W smaku wyrazista, albedo i gorzki finisz, ale z bardziej przyjemną nutą ciasta drożdżowego.

Boggy 2017 44,7%
Prywatny producent, Rzeszów. W aromacie: lukrecja, anyż, marcepan, siano, mokre liście. Jest dziwna, są tu nuty skalne, krystaliczne. Finisz mdły, słodki, wyraźnie żubrowy.

Tur Trawa Turówki 40%
Bartex-Bartol. Aromat bardzo klasyczny, czysty, żubrowy. Smak jest też klasyczny, pełny, łatwa do picia. W finiszu pieprz i wanilia.

Travka 40%
Nisskosher. W nosie nuty grejpfruta, ale poza tym czysta nuta trawy żubrowej, subtelna. Smak dalej cytrusowy, trawa żubrowa, trawa cytrynowa, cukier. Cynamon w finiszu i pieprz.

Boggy 2014 41,25%
Prywatny producent, Rzeszów. W nosie drożdże, słód, warzywa. W ustach też bardziej destylat słodowy, jakieś chmiele, ale nie żubrówka. Słodycz w finiszu.

Stumbras Stumbražolių 40%
Stumbras, Litwa. Aromat lekko warzywny, pietruszka. Smak bardzo delikatny, nieco liściasty i warzywny. Finisz słodki, cukrowy.

Grand Prix konkursu, czyli podwójne złoto, zdobyła klasyczna Żubrówka CEDC, co wywołało wśród jurorów spore poruszenie. Wygrał najbardziej masowy produkt ze wszystkich, które testowano. Można powiedzieć, że to wzorzec wódki na trawie żubrowej, do którego w pamięci odnosi się każdy konsument. Dlatego w degustacji w ciemno Żubrówka CEDC zgodnie została uznana za najbardziej pasującą do „ideału”. Także kolejne miejsca zajęły wódki o bardzo tradycyjnym żubrowym smaku. Złote medale zdobyły wódki: Jon Teff (Polmos Bielsko Biała), Tur Trawa Turówki (Bartex-Bartol), Żubrówka Żu (CEDC) i Travka (Polmos Bielsko Biała). Niżej sklasyfikowane zostały produkty bardziej eksperymentalne, nie zestawiane w Polsce lub dostarczone przez małych producentów. Srebrnymi medalami jury nagrodziło wódki: Kniejówka, Boggy 2017, Ukrainka Zubrovka, JA-GO Nalewka na trawie żubrowej i Senator.
Wszystkim medalistom gratulujemy.

Miejsce w konkursie i liczba zdobytych punktów:

1 Żubrówka CEDC 329,5
2 Jon Teff 316,5
3 Tur Trawa Turówki 316,0
4 Zubrówka Żu 313,5
5 Travka 282,5
6 Kniejówka 274,5
7 Boggy 2017 271,5
8 Ukrainka Zubrovka 271,0
9 Ja-Go Nalewka na trawie żubrowej 256,5
10 Stumbras Stumbražolių 244,5
11 Senator Turówka 244,0
12 Turówka 229,0
13 Wisent 215,5
14 Boggy 2014 210,5
15 Boggy 2011 202,5
16 Radius 172,5
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.