Teeling

marka znakomitej irlandzkiej whiskey. Rodzina Teeling była właścicielami gorzelni Cooley oraz Kilbeggan, ale sprzedali je w 2011 roku Beam Suntory. John Teeling, założyciel Teeling Whiskey Co., wywodzi się z rodziny o długich tradycjach gorzelniczych. W 1782 roku Walter Teeling zakładał gorzelnię Marrowbone Lane w Dublinie, natomiast ojciec Jacka, to John Teeling, zakładał w 1987 roku Cooley Distillery, pierwszą od ponad stu lat nową destylarnię whiskey w Irlandii. Rodzina Teeling (Jack i Stephen, synowie Johna Teelinga) otworzyli jesienią 2014 roku nową gorzelnię whiskey w Dublinie, pierwszą od 125 lat w stolicy Irlandii. Koszt inwestycji to 10 mln euro. Obecnie Teeling Whiskey Co. Tymczasem John Teeling uruchomił w Dundalk, w dawnym browarze, dużą destylarnię Great Northern Distillery. W Dublinie działają trzy alembiki do whiskey typu pot still i single malt, w Dundalk są również trzy alembiki oraz aparaty kolumnowe, które pozwalają także na produkcję whiskey typu grain (głównie z kukurydzy). Umowa sprzedaży zakładu Cooley nie obejmowała znacznej części zapasów odleżakowanych whiskey. W Greenore firma ma magazyn, a w nim 25 tys. beczek, niektóre whiskey mają już ponad 30 lat (najstarsza zabutelkowana edycja to Teeling 30YO). Na razie wszystkie wypusty, łącznie z whiskey single grain czy z nieleżakowanym poitin, pochodzą z destylarni Cooley.
W Teeling, zgodnie z irlandzką tradycją, używają mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia – mniej więcej w proporcjach pół na pół. Słód kupowany jest w Malting House of Ireland, a zboże na grain whiskey pochodzi z Francji. Single grain w 95% robiona jest z kukurydzy.
Zbudowana niemal w centrum Dublina destylarnia wyposażona jest w młyn do ziarna. Są tu dwie kadzie z sosny oregońskiej po 15 tys. l każda, poza tym używają też czterech kadzi ze stali nierdzewnej. Fermentacja trwa 3-5 dni, a uzyskane „piwo” ma 8%. Działają tu trzy alembiki do trzykrotnej destylacji – Alison to wash still, ma 15 tys. l, Natalie to intermediate still – 10 tys. l oraz Rebecca – spirit still – 9 tys. l. Uzyskany spirytus jest wyjątkowo delikatny, o nutach ziarna i ananasa. Po trzeciej destylacji alkohol ma ok. 83%. Do beczki wlewają z mocą ok. 62-63%.
Whiskey Teeling dojrzewa w Greenore, używają beczek po: sherry, maderze, winach wytrawnych, rumie, bourbonie. Roczna działka aniołów to ok. 2%. Wedle irlandzkiego prawa alkohol musi spędzić w beczce trzy lata i jeden dzień by nazywać się whiskey.
Zakład Dublinie jest otwarty dla zwiedzających. Firma oferuje następujące whiskey. Teeling Small Batch Rum Cask (46%) z beczek po bourbonie oraz po rumie Flor de Caña, to whisky mieszana, z przewagą single malt nad grain, najmłodsza w kupażu ma sześć lat, najstarsza ponad dwadzieścia lat, nie filtrowana na zimno. Aromat bardzo słodki – wanilia, czekolada mleczna z orzechami laskowymi, toffi, bardzo wyraźnie czuć słodycz rumu, ale i kukurydzy. W ustach nie jest tak zdecydowani słodka, oprócz butterscotch pojawiają się tony słonych paluszków, słodu, wiśnie w likierze. Finisz krótki, a w nim żurawina, solony karmel. Teeling Single Grain 2016 Wine Cask (46%) przez cały okres, tj. ok. 17 lat, leżakuje w beczkach po kalifornijskim cabernet sauvignon, nie filtrowana na zimno, nagrodzona w marcu 2016 roku na World Whisky Awards jako najlepsza irlandzka whisky single grain. Aromat słodki, likierowy, z nutą różaną i śliwek, poza tym toffi. W ustach w pierwszej chwili słodka, po chwili wytrawna, czuć bardzo wyraźnie wpływ beczki, posmak jest pleśniowy. Finisz rozgrzewający, wiśnie w likierze, trochę ziemistości. Teeling Single Malt 2015 (46%) bez określenia wieku (ok. 7-8 lat), destylat leżakował w pięciu beczkach po winach: sherry, porto, maderze, cabernet sauvignon i burgundzie, nie filtrowana na zimno. Potem z poszczególnych beczek zlewają to do jednej kadzi by się zmieszało przed rozlaniem do butelek. Aromat bakalii, rodzynek, ale też świeżych deserowych białych winogron. Poza tym melon i dojrzałe słodkie jabłka. Rewelacyjne połączenie nut owoców suszonych z rześkością świeżych. W ustach zdecydowanie owocowo – jabłka, gruszki, nie tylko świeże, bo także pieczone. Do tego banany, brzoskwinie. Finisz długi, w nim pojawia się ziarno, słód, odrobinka soli. Teeling Revival 15YO Rum Barrels (46%), który leżakowała tylko w beczce po rumie, sądząc po barwie i aromacie – bardzo starej. Aromat rześki, owocowy, egzotyczny – banany, papaja, ale też morela. W ustach kakao, tropikalne owoce, słone paluszki, słód. Teeling Vintage Reserve 21YO (46%), według mnie to najlepsza irlandzka whiskey, o zaskakującym aromacie sera brie i wędzonych ryb, ale w smaku wanilia i słodycz czekolady, starzona w beczkach po bourbonie, finiszowana w beczkach po winach Sauternes. Teeling 26YO (46%) leżakowany w beczkach po bourbonie, finiszowanie w beczce po białym burgundzie. Aromat niezwykle przyjemny – cytrusy, egzotyczne owoce (ananas, mango), ziarno, zielone jabłuszko, ale też stara piwnica, mokre drewno. W ustach: oleista, prażone zboże, grejpfrut, grzanka z miodem, lekka nuta soli, ziemistość, nawet seler. W finiszu powraca ziarno, poza tym nuty wytrawne i słodkie, trochę wiśni, szczypta pieprzu. Jest też Teeling 30Y0, ale nie próbowałem, a także różne edycje specjalne typu cask strength jak: Teeling Single Cask 2015 Burgundy (58,8%) o aromacie intensywnie słodowym, ziarna, w smaku wytrawna, ale także bardzo czuć ziarno, w finiszu nieco soli lub Teeling Single Cask 2016 Sherry Oloroso (57,7%) o aromacie bardzo owocowym: melon, jabłko, morela, wiśnie, ale i zielony ogórek. W ustach właściwie nie czuć mocy, dopiero finisz bardzo rozgrzewa. Pierwsze wrażenie, to rzeczywiście dobrze odleżakowana sherry, ale zaraz pojawia się słód, a nawet ziarno. Potem znów przyjemna słodycz likieru, a zaraz pikantność czerwonego pieprzu. Zaskakująca. W finiszu – ciasto drożdżowe, słone paluszki, trochę wilgotnego drewna, kasztany jadalne. Na koniec pozostaje uczucie oczyszczenia kubków smakowych, jakby się przegryzło zielony ogórek. Są też edycje dostępne wyłącznie w destylarni, bardzo drogie, np. Teeling 24YO Sherry Cask (52,5%) – aromat słodki, ale też prażone ziarno, zioła, suszone kwiaty – fiołki, kawa z mlekiem, orzech włoski. Jęczmień po słodowaniu został poddany procesowi krystalizacji (cristal malt). Dużo wina w ustach, bardzo słodka, ale jest też ta nutka wędzona, jak z wędzonego boczku, ale także zioła – rozmaryn. Finisz długi – dobrej sherry pedro ximenez. Teeling butelkuje też poitin, czyli rodzaj irlandzkiego bimbru ze słodowanego jęczmienia. Wcześniej produkowali poitin w gorzelni Cooley i prawdopodobnie odnieśli sukces, choć ten trunek o mocy 61,5% ma aromat politury. Natomiast ich New Make Spirit po trzykrotnej destylacji, z użyciem słodowanego i niesłodowanego jęczmienia ma w aromacie bardzo dużo ziarna, rześkiego, zielonego, mleczka zbożowego, w ustach także rześkie, zbożowe, odrobina ananasa.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Teeling 24YO Sherry Cask Teeling 26YO Teeling Revival 15YO Rum Barrels Teeling Single Cask 2015 Burgundy SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Teeling 24YO Sherry Cask in cask SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.