Zebraliśmy tu najciekawsze polskie produkty 2017 roku – wódki, likiery, okowity, whisky. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę branych było 315 próbek różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi 68, co pokazuje, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka – pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkiej licznie – nadsyłane alkohole domowe.


Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.

Jak oceniano próbki?

Wartość 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
Liczba próbek 5 3 8 23 22 32 51 64 89 21

Debiut roku 2017 – wódka czysta

Splendor Orkisz 40% (AWW)
Na rynku dłużej, ale w 2017 roku trafiła do sprzedaży w kraju, wcześniej dostępna była jako wódka eksportowa. Aromat delikatny, ale smak wyrazisty – słodycz ziarna, nuty mleczne, ale finisz pieprzny.

Debiut roku 2017 – wódka starzona

Starka 35YO First Edition 40% (Szczecińska Fabryka Wódek Starka)
Po długiej nieobecności Starka powróciła na rynek, a edycja trzydziestopięcioletnia zachwyca bogactwem aromatów, pokazuje jak wielkim skarbem dysponują szczecińskie piwnice.

Debiut roku 2017 – wódka smakowa

U’luvką Watermelon & Pepper 40% (U’luvką/MV Poland)
Ta wódka jeszcze nie miała oficjalnej premiery. Niezwykłe połączenie delikatnej soczystej słodyczy arbuza i ziołowej pikantności pieprzu. Takiej wódki dotąd nie było.

Debiut roku 2017 – wódka gatunkowa

Dwór Sieraków Palona 52% (Dom Wina)
Wysokiej klasy wódka, robiona ze spirytusu żytniego z prażonych ziaren, z dodatkiem karmelu i kompozycji zmacerowanych ziół. Harmonijnie łączy smaki i aromaty – słodkie, owocowe, taniczne, nawet tytoniowe.

Debiut roku 2017 – wódka jałowcowa

Chrobry Królewski Skarbiec Jałowcówka 38% (Polmos Bielsko-Biała)
Wódka jałowcowa w starym stylu, nie jest to gin, ale właśnie jałowcówka, w spirytusie macerowano jałowiec. W efekcie uzyskano wyrazisty i aromatyczny trunek, w dodatku w atrakcyjnej cenie.

Debiut roku 2017 – likier ziołowy

Dębowa Polska Likier Klasztorny 38% (Dębowa Polska)
Receptura – zgodnie z nazwą – przypomina stare klasztorne kordiały, poza anyżem jest tu szafran. Aromat korzenno-anyżowy, w smaku czujemy głównie anyż, poza tym miodowa słodycz, z nutą kopru i mlecznej czekolady. Bardzo rozgrzewające.

Debiut roku 2017 – likier owocowy

Tarniówka Gen. Józefa Bema 30% (Toorank Polska)
Tarnina macerowana w winiaku. Bardzo przyjemnie łączy słodycz i cierpkość, czuć wysokiej klasy alkohol i naturalny owocowy macerat, dobrze dobrano moc, gęstość. Jest likierowa, ale w stylu domowej nalewki.

Debiut roku 2017 – likier kremowy

Dębowa Likier Czekoladowy Gęsty 18,5% (Dębowa Polska)
Gęsta, dobrej jakości czekolada, nie za słodka. Słoik, z którego chce się łyżeczką brać i brać. Wielka pyszność.

Debiut roku 2017 – absynt

Copernicus Absynt 60% (Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus)
Bardzo orientalny aromat. W nosie: hysop, mięta, lukrecja, trawa cytrynowa, piołun. W ustach – sól, lukrecja, koper, anyż, mak, oliwa z oliwek.

Debiut roku 2017 – okowita ziemniaczana

Młody Ziemniak 2016 40% (Polmos Siedlce/Chopin)
Co roku nowa edycja Młodego Ziemniaka to najbardziej wyczekiwany przez koneserów alkohol. Tym razem w aromacie są mleczna czekolada i karmel, ale też kontrastowo kiszonka. W ustach dominują nuty warzywne i nuty dymne.

Debiut roku 2017 – okowita owocowa

Porzeczkowica Łącka z Czarnej Porzeczki 2016 50% (Manufaktura Maurera)
Nowy rozlew jednej z najlepszych okowit owocowych mistrza Maurera. Uwodzi naturalnym aromatem – owocu, liści, łodygi, czuć nawet pestki czarnej porzeczki, a przecież to nie nalewka, a wysokoprocentowy destylat.

Debiut roku 2017 – whisky

Wolf Smoky #1 CS 60,5% (Wolf Distillery)
Ponad trzy lata leżakowała w beczkach po moskatelu i ponad pół roku w uwędzonej z torfem beczce 30 l. Uwodzi swojskimi polskimi aromatami, takimi jak: susz, wędzony boczek, a nawet oscypek.

Debiut roku 2017 – innowacja

Orkisz 40% (Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus)
Wódka smakowa – mieszanka alkoholu z ziaren orkiszu z Kujaw z odleżakowanym spirytusem pszenicznym, z dębowych beczek. Delikatny aromat, smak słodki, finisz aż ocieka miodem.

ex-equo

Żytniówka Chlebowa 37,5% (CEDC)
Zaskakujący aromat – kwas chlebowy, wytrawny, jak te z Wilna. Do tego nuta mineralna, orzeźwiająca, aromaty warzywne – seler i pietruszka. W smaku skórka czarnego chleba, nadal kwas chlebowy, słodko i wytrawnie, nieco karmelu, liście chrzanowe, liść laurowy, koper. Niezwykle oryginalna receptura.

ex-equo

Wyborowa od Mistrza 40% (Pernod Ricard)
Pierwsza taka wódka w Polsce, która wskazuje na dziewiczego producenta, gorzelnię rolniczą – w tym przypadku Gorzelnię Radzicz i mistrza Łukasza Karmowskiego. Rolnicza gorzelnia to historia polskiego folwarku, a i polskiej branży spirytusowej. Zbyt łatwo o tym zapomnieliśmy. A sama wódka? Zapach łąki i… obory, kwiatów polnych, zielonego zboża, siana, wysuszonych orzechów włoskich, wypieczona skórka chleba.

Debiut roku 2017 – tradycja

Bimber Rozlany Nocą 41% (Destylarnia Piasecki)
Okowita ze słodowanego jęczmienia, konsystencja oleista, zapach mleczno-chlebowy. Zwłaszcza te nuty wypieczonego chleba wabią i nęcą. Czuć drożdże, czuć jabłka, delikatnie morele. W ustach zaskakująco słodkie – miód, słodkie jabłka, bardzo delikatne. Finisz to już sam miód.

ex-equo

Miodula Prezydencka 2017 40% (Toorank Polska)
Piękna tradycja butelkowania co roku kolejnych beczek tego wykwintnego trunku. W aromacie dużo wanilii, kwiatów, mleczna czekolada. Mimo swojej słodyczy i gęstości, okazuje się być trunkiem nie tylko na zimowe wieczory, ale tez dobrym składnikiem koktajli.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail