Degustacja klejnotów Duncan Taylor

Fergus Simpson, ambasador whisky Duncan Taylor, przysłał mi do spróbowania zestaw pięciu unikatowych próbek – whisky rzadkich, drogich, jak sam je nazwał „klejnotów w ich kolekcji”.
Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą gorzelnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto.


A oto wrażenia z degustacji „klejnotów”.

Longmorn Duncan Taylor Dimensions 1996 20YO Cask#105064 (52,1%)
W aromacie ciasto drożdżowe z galaretką ananasową i kremówka w polewie czekoladowej. Smażone banany i lody waniliowe. Jednym słowem – ciastkarnia. Poza tym suszone wiśnie i rodzynki. Głęboko schowana nuta chininy, kredy. W ustach dużo owoców – jabłka, a zwłaszcza gruszki williamsa, brzoskwinie, śliwki, mirabelki, morele, tarnina. Finisz średnio długi i średnio rozgrzewający, wysusza śluzówkę, pieprzny, kandyzowany imbir, jabłka pieczone i gorycz szałwii oraz gorzkiej herbaty. 4.5/5 (86,5)
cena 192 GBP

 

Strathmill Duncan Taylor Dimensions 1990 26YO Sherry Cask#998319 (52,9%)
W nosie dużo ziół i korzeni – rozmaryn, tymianek, jałowiec, cynamon. Do tego suszona śliwka, kompot z suszu. Orientalne drewno – cumaseba, a jeszcze bardziej heban. Zielona herbata. Wiśnie w czekoladzie, ciasteczka maślane. W ustach kakao, czekolada i winogrona. Dużo czerwonych i suszonych owoców – rodzynki, wiśnie, wędzone śliwki. Finisz bardzo cierpki i rozgrzewający, lekko słony. 4.5/5 (92,5)
cena 238 GBP

 

Glen Moray Duncan Taylor 1989 25YO Cask#5205 (54,3%)
W aromacie aromatyczne drewno – wiśniowa beczka. W ogóle dużo wiśni, piwnica pełna starych beczek z dojrzewającym alkoholem – nie koniecznie whisky, może to być grappa czy brandy. Są tu aromaty polnych kwiatów i jaśminu, bergamotki, kwiatu pomarańczy, ale też pomarańczy kandyzowanych. Delikatna korzenność, a nawet nuta aptekarska (jodyna). Pomarańczowość jak w Glenmorangie, nie w Glen Moray. W tle trochę renkloda. I budyń waniliowy. W ustach pojawia się rozgrzewająca nuta korzenna – imbir, cynamon, nawet pieprz czarny. Czarna herbata, a i gruszka. Finisz bardzo długi, skórzasty i liściasty, szałwia, do tego mocne likierowe wino i imbir. Rozgrzewający. 5/5 (95)
cena 222 GBP

 

Glen Grant Duncan Taylor Tantalus 1970 43YO Cask#3497 (48%)
W aromacie dużo przypraw korzennych i egzotycznego drewna. Cynamon, mirra, cumaseba, heban. Przetworzone owoce – pomarańczowa marmolada, dżem morelowy, biszkopty. Jaśmin, suszone kwiaty, brzoskwinia, mirabelka. W ustach lekko piekąca – kandyzowany imbir i imbir marynowany, dużo skóry, delikatnie pleśń winna, cynamon. Finisz długi, rozgrzewający, dużo imbiru, skóra, owoce leśne, syrop piniowy. 5/5 (96)
cena 1143 GBP

 

Tomintoul Duncan Taylor Tantalus 1969 45YO Cask#682 (40,4%)
Aromat intensywny jak perfumy, kwiaty, bergamotka, owoce dzikiej róży, marmolada pomarańczowa, śliwka, czereśnie, pieczone jabłka, gruszki w likierze, bardzo delikatnie ziołowość i korzenność – rumianek, lukrecja, cukiernicza słodycz – lukier, kruszonka, budyń, a jeszcze jagody i poziomki, drewno wiśni. W ustach – wiśnie i czarna czekolada, gruszki williamsa, klementynki, brzoskwinie, do tego kremowość i budyń waniliowy. W finiszu pojawia się szorstkość drewna, skórzastość, gorzka wytrawna czekolada. Finisz długi, średnio rozgrzewający, jednocześnie cierpki i słodki, soczyste wiśnie i czekolada, orzech laskowy, butterscotch. 5/5 (97)
cena 1533 GBP

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.