Degustacja tequili Milagro

Milagro to marka tequili z Jalisco, należy do szkockiego producenta whisky William Grant & Sons. Za jej produkcję odpowiada Pedro Juarez, master distiller z ponad trzydziestopięcioletnim doświadczeniem. Robiona jest wyłącznie z błękitnej agawy. Piñas agawy są gotowane w tradycyjnym ceglanym piecu przez 36 godzin. Fermentacja jest otwarta. Destylacja najpierw w alembiku, potem w kolumnie. Klasyczne wersje to: Silver, Reposado (3-6 miesięcy leżakowania w amerykańskim dębie) i Añejo (14-24 miesiące leżakowania). Jest też linia Reserve, gdzie dodatkowo wykorzystano leżakowanie w dębie francuskim, a wersja Barrel Reserve Silver spędziła 30 dni w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu i potem została pozbawiono koloru przez filtrację. Najdroższa tequila Milagro Unico, to blend wersji Reposado i Añejo, poddany następnie specjalnej filtracji i utlenieniu.


Próbowałem trzech klasycznych wersji. Oto jak smakują.

Milagro Tequila Silver (40%)
Aromat ziemisty i miodowy zarazem. Smak lekki, delikatnie owocowy, truskawki. W finiszu dużo bardzo słodkiego miodu, toffi. 2.5/5
18,5/19,5/17,5/6=61,5

Milagro Tequila Reposado (40%)
W aromacie: miód, drewno, trochę dymu i wrzosów. W ustach pieczone jabłka, rodzynki. W finiszu miód, drewno, jabłka i morele. 2.5/5
18/20/18,5/6=62,5

Milagro Tequila Añejo (40%)
W aromacie: miód, trawa, mech, wrzosy i jarzębina. Smak podobnie, żurawina i wanilia. Przyjemny słodki, owocowy, finisz. 3.5/5
22,5/23/23,5/7,5=76,5

1 komentarz do “Degustacja tequili Milagro”

  1. Czy pinas jest gotowany, czy raczej pieczony? Proszę o szczegóły technologiczne, które zapewne Pan zna.

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.