Spotkanie z gruzińskimi winami i brandy

24 marca w Klubie Polskiej rady Biznesu Vano Makhniashvili, członek zarządu firmy Marani z Gruzji, przedstawił wina oraz wersję XO znanej brandy Sarajishvili. Spotkaniu towarzyszyła prezentacja Gruzji jako kraju nie tylko winiarskiego, ale też znanego z dobrej kuchni, wspaniałego krajobrazu i starożytnych zabytków, a także z gościnności. Oprócz win i brandy zaproponowano gościom bogaty wybór dań kuchni gruzińskiej.


– Gruzję uznaje się za kolebkę wina i upraw winogron, najstarsze odnalezione pestki vinifery pochodzą z okresu 5000-6000 lat p.n.e. Do dziś zachowały się amfory na wino z VI w p.n.e. – mówił Vano Makhniashvili. – Mamy ok. 500 endemicznych odmian winorośli, z czego w komercyjnej uprawie jest ok. 20 odmian. Najważniejsze to czerwone saperavi i białe rkatsiteli, inne popularne białe to mtsvane, ale też np.: chichwi, alexandreuli, tetra, czkhaveri, usakhelauri i iine. Wina białe stanowią ok. 75% produkcji. Mamy 16 stref apelacji. Najbardziej winiarski region to Kakheti. Jest tu 13 apelacji, to 70% krajowej produkcji – opowiadał Vano Makhniashvili.
Można było się także dowiedzieć, ze obecnie w Gruzji jest zaledwie 40 tys. ha upraw winogron, o 150 tys. mniej niż w czasach ZSRR. Ogromne straty przyniosła polityka Gorbaczowa, który walcząc z alkoholizmem w ZSRR niszczył jednocześnie tradycje regionów winiarskich – m.in. w Gruzji, Armenii czy Mołdawii. Prowadzący spotkanie przedstawił także na zdjęciach jak wygląda tradycyjna fermentacja w amforach. Potem można było skosztować wina, które uzyskano tą starożytną metodą.
Marani to wiodący gruziński producent win i destylatów. Firma powstała w 1915 roku w Telavi jako winnica. Obecnie należy do nich 22,5 tys. ha upraw winorośli. Produkują na dużą skalę wina z gruzińskich szczepów, ale i chachę, odmianę z wyselekcjonowanych szczepów, m.in. chardonnay, a zwłaszcza lokalnych odmian – saperavi i rkatsiteli oraz mieszaną.
Zaprezentowana brandy Sarajishvili to najwyższej klasy gruzińska brandy, o łagodnym i jedwabistym smaku owoców, z aromatem pieczonych jabłek i dębiny. Jej produkcję rozpoczęto w 1884 roku, była to pierwsza destylarnia brandy w Gruzji. Dawid Sarajishvili, twórca destylarni, przywiózł z Francji mistrzów kupażowania. To najbardziej utytułowany medalami gruziński producent alkoholi, a amatorem tej brandy był m.in. Józef Stalin (w czasach ZSRR firma nie miała nazwiska założyciela w nazwie, lecz były to po prostu Zakłady Brandy w Tbilisi). Ponownie prywatna gorzelnia stała się w 1994 roku. Wszystkie alkohole wytwarzane są według tradycyjnych receptur, a w piwnicach firmy leżakują brandy nawet ponad stuletnie, pamiętające czasy Dawida Sarajishvili, co jest ewenementem w Europie. Nawet te najkrócej leżakujące, trzy lata, mają głęboki owocowy smak. Sprzedawane są w tradycyjnych wersjach: VS, VSOP, XO a także trzy i pięciogwiazdkowe oraz różne specjalne edycje rocznicowe w kryształowych karafkach, jak np. niezwykła brandy 20th Century, będąca mieszanką 17 destylatów o różnym czasie dojrzewania, z których najstarszy pochodzi z 1905 roku, czy wydana z okazji 155 rocznicy urodzin Dawida Sarajishvili brandy będąca mieszanką destylatów z 1893 i z 1905 roku.
Degustowana Sarajishvili XO to brandy zestawiona z destylatów ok. 30 letnich, leżakowana w gruzińskim dębie, który daje bardziej wytrawny smak niż dąb francuski. Bardzo uwodzący aromat – słodki, czuć w nim rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie. W ustach czujemy dobrze wyważony balans między słodyczą a wytrawnością, czuć dębinę, ale też rodzynki, a w cierpkim finiszu – ponownie orzechy włoskie.

SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC  SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.