Wizyta w Maker’s Mark

Destylarnia Maker’s Mark mieści się na Star Hill Farm w Kentucky, nieopodal miasta Loretto. Gorzelnia powstała w 1805 roku i jest najstarszą nieprzerwanie działającą w tym samym miejscu w USA (obecnie jest narodowym zabytkiem). Jej założycielami była rodzina Samuelsonów, która już od końca XVIII wieku zajmowała się pędzeniem bimbru. Jako jeden z nielicznych bourbonów w nazwie ma Whisky nie Whiskey, co z jednej strony zwraca uwagę na szkockie korzenie rodziny Samuelsonów, a z drugiej – podkreśla odrębność Maker’s Mark (nazwa oznacza znak wytwórcy), która robiona jest praktycznie bez udziału destylatów żytnich (oryginalna receptura to: kukurydza, słód jęczmienny i czerwona zimowa pszenica). Różni się też butelką, która bardziej przypomina flaszki od armaniaku, korek jest lakowany. W XIX stuleciu w gorzelni pracował ojciec prezydenta Abrahama Lincolna. Aż do 1981 roku była w rękach rodziny Samuelsonów, której czwarte pokolenie wciąż sprawuje funkcje zarządcze w firmie, ta obecnie jest jednak własnością Beam Inc. (tych od Jeama Beama, od 2014 roku obydwie destylarnie należą do japońskiego koncernu Suntory). Podstawowa Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky (45%) jest delikatna, ale złożona, ma zapach wanilii i korzennych przypraw, w smaku owoce, w finiszu aromaty dymu i dębiny. Destylarnia oferuje też: Maker’s Mark 46 – dłużej leżakującą w specjalnych beczkach z deszczółkami z francuskiego dębu, a także m.in. Maker’s Mark Gold i Maker’s Mark VIP i biała, niestarzona Meker’s White. Jest też średnio udany likier miętowy na bazie Bourbona Maker’s Mark Mint Julep (33%).


Zwiedza się cały zakład oraz jeden z magazynów, w którym leżakuje bourbon. Mają tu ponad stuletnie kadzie z cyprysów, można spróbować wywaru z kadzi jest bardzo słodki. Podobno drewniane kadzie nie wpływają na smak. Są tu tylko dwie miedziane kolumny destylacyjne. Na wzgórzu jest źródło, które przepływa przez skały wapienne i daje wodę destylarni. W magazynach leżakuje ok. 350 tys. beczek z bourbonem. Beczki z białego amerykańskiego dębu przed napełnieniem alkoholem wypalane są przez 40 sekund. Trzy lata trunek spędza na najwyższym, najcieplejszym poziomie magazynu, skąd beczka przenoszona jest na dolny poziom, gdzie jest znacznie chłodniej i tam starzenie trwa jeszcze 2,5-3 lata. Pięknie pachnie Maker’s Mark 46 prosto z beczki. Na linii do butelkowania kobiety ręcznie woskują szyjki każdej napełnionej butelki. Po zwiedzaniu jest degustacja czterech bourbonów i zakupy w firmowym sklepiku.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.