Domaine de La Galotière

Gorzelnia i gospodarstwo rolne leżą w dolinie, w południowej części Pays d’Auge, w miejscowości Crouttes. Sady jabłoni i grusz zajmują powierzchnię 44 ha, z czego 30 ha to odmiany wysokich drzew, łącznie 50 rodzajów: słodkie, słodko-gorzkie, gorzkie i kwaśne. Od 1997 roku uprawa jest zgodna z normami agriculture biologique.

JIMG_4885-682x1024est to firma rodzinna, prowadzona przez dwóch braci: Jean-Luc Oliviera i Pascala Choisnard. Jean-Luc jest odpowiedzialny za doglądanie sadów i produkcję trunków, Pascal zaś zajmuję się hodowlą krów mlecznych (100 sztuk). Dwukrotna destylacja odbywa się w alembiku szarentejskim. Firma jest otwarta dla zwiedzających, oferują też domki do wynajęcia.
Produkują kalwadosy, pommeau, poiré, cydr, sok i ocet. Ich kalwadosy to: Vieux (kupaż 3-4 letnich, rześki, owocowy), VSOP (kupaż 5-6 letnich, aromat cynamonu wanilii, smak z nutami dębiny, orzechów i jabłek), Hors d’Age ou XO (12 lat, aromaty wanilii, karmelizowanych jabłek, przypraw, dymu, smak lekko orzechowy) i 20 Ans (aromat pieczonych jabłek, w ustach także pieczone jabłka, dębina, tytoń). Ich pommeau leżakuje minimum 14 miesięcy i ma aromat suszonych śliwek.

Domaine de La Galotière Pommeau

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.