Basmoon

wódka destylowana z ziemniaków, z kraju Basków. Producent dodaje do niej legendę na temat bimbru, którego pędzenia rzekoma nauczyli lokalną ludność włoscy żołnierze. Nic w tym prawdy, wszak nie od dziś wiadomo, że to od mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego Europa uczyła się sztuki destylacji, a nie odwrotnie. Każdy trunek potrzebuje jednak własnej legendy. Co do wódki, to jest pięciokrotnie destylowana z bogatych w skrobię ziemniaków odmiany agria. – Ziemniaczany spirytus jest bardzo słodki i delikatny. Zastosowaliśmy filtrację celulozową oraz filtrację na zimno, jak w przypadku whisky. Spirytus destylowany jest pięć razy do mocy 96%. Wykorzystujemy lokalne, żółte ziemniaki odmiany agria, które mają ok. 20% skrobi – mówi Jose Luis Navarro, szef destylarni Basque Moonshiners, która produkuje wódkę Basmoon. Sama destylarnia powstała dopiero w 2014 roku, miedziane kolumny raczej są przystosowane do destylacji owoców niż ziemniaków, maestro destilador to Carlos Ortiz de Zárate. Produkcja jest butikowa. W 2017 roku pojawił się na rynku ich rum, a pod koniec 2018 single malt whisky. Wódka ma bardzo słodki, waniliowo-skrobiowy aromat, gotowane ziemniaki, śmietana, lekka nuta chrzanowa, koperek. W smaku wyrazista, pojawia się nuta pieprzu, ziół (rozmaryn), pieczonej skórki ziemniaka, chrzan i ziemniaki z serwatką, czarne oliwki. W finiszu – mleko, śmietana, rurki z kremem, słodycz, wanilia, karmel.. Moc – 41,5%.

Jose Luis Navarro
Jose Luis Navarro
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.