Alkohole czerwca 2021

Aż 229 nowych próbek w czerwcu! Z tego znaczna część z podróży na Maderę, tam kilka wizyt w destylarniach, co zaowocowało pokaźną liczbą odkryć. Połowa moich próbek w czerwcu (114) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100, a nie brakowało perełek z ocenami powyżej 95/100 (sześć).

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

0

0

2

8

10

17

14

30

16

II

0

0

4

4

2

8

11

10

22

11

III

0

1

0

0

2

3

12

12

22

10

IV

0

3

2

5

6

8

14

29

52

12

V

0

0

2

6

7

9

14

33

51

31

VI

2

0

3

10

13

13

32

42

84

30

razem

4

4

11

27

38

51

101

140

261

110

Alkoholem czerwca jest rum z Madery Engenhos do Norte 970 15YO Madera Wine Cask Strength (50,9%) z notą 96/100. Beczki po półwytrawnej maderze z winogron tinta negra, 1396 butelek. Aromat wytrawny, wiśnie, rodzynki. W smaku dużo soli, pieprz, skóra, suszone śliwki, lukrecja. W finiszu skórki mandarynki, tytoń, skóra, sól, sadza, przypalone rodzynki.
Wódka czysta czerwca to Mikrogorzelnia Wódka Czysta Żytnia (40%) z notą 92,5. Aromat ziemisty i trawiasty, oleisty, jak czarne oliwki, a nawet czarny chleb z oliwkami, olej lniany. Do tego dużo przyjemnej słodyczy i cytrusy – cytryna, grejpfrut. Smak równie słodki i oleisty, równie smaczny, śródziemnomorski, tłusty, nuta konopna, siemię lniane, słodka limonka, słodki grejpfrut, ziemistość. Finisz również konopny, chmielowy, tłusty, nieco mleczny, ziemistość, zioła, dużo pieprzu.
Wódka smakowa czerwca to Oxyma Wódka Anyżowa (44,3%) z notą 90,5. Od lat brakowało na polskim rynku anyżówki, jest takie przekonanie, że Polacy anyżu nie lubią… Wódka powstała w Podkarpackiej Destylarni Okowity, dwa miesiące maceracji anyżu gwiaździstego, barwa karmelowa, naturalna. W przeciwieństwie do pastisu, ouzo czy raki nie mętnieje po dodaniu wody. W zapachu jest też nuta dębowa, orzechowa, anyż wcale nie jest tu samotnym aromatem. Może jeszcze nuta kopru włoskiego… Trochę w zapachu jak skandynawskie akwawity. Smak słodki, wyraźnie anyżowy, choć czuć też kmin, jak czarny chleb z kminem. Rozgrzewający finisz – jest słodycz, jest lekko pikantnie. Doskonale zrobiona anyżowa wódka, do podawania w zmrożonym kieliszku, do śledzia idealna.
Okowitą czerwca jest Coviidówka bez powikłań (40%) z notą 88,5. Edycja limitowana, 500 butelek. Mieszane owoce z dodatkiem goździków. W zapachu: śliwki, morele, bez. W smaku sporo czarnej porzeczki, jabłka, gruszki, lekka nutka korzenna. Finisz rozgrzewający, ale też słodki, owocowy, dużo przyjemnego smaku porzeczki.
Gin czerwca to Mikrogorzelnia Gin z Polskich Botaników (40%) z notą 92. Wykorzystane botaniki: jałowiec, chmiel, korzeń arcydzięgla, korzeń łopianu, piołun, nostrzyk żółty, kora wierzby, pędy sosny, kwiat tarniny, kwiat czarnego bzu, rumianek. Aromat bardzo delikatny – cytrusy, trawa cytrynowa, bergamotka, kwiatowa pudrowość, irys, chmiel, nostrzyk, goryczka. W ustach dużo aptecznych nut nostrzyka, rumianek, piołun, siano, nuty chmielowe. W finiszu czujemy: rumianek, tymianek, polne kwiaty, polne zioła, trawę żubrową i pieprzność.
W kategorii marc/grappa czerwca mamy Wolf & Oak Okowita z wytłoków gronowych (40%) z notą 80,5. Przedestylowane zostały wytłoki z czerwonych mołdawskich winogron, z których powstało wino Wolf & Oak. Wypuszczono 610 butelek. Zapach delikatny, kwiatowy, muszkatowy, w tle śliwki, migdały. W smaku prażone ziarna słonecznika, tłuste, oleiste, mineralne. Finisz cierpko-słodki, bardzo winogronowy, choć też jest zaskakująca, przyjemna nuta malinowa.
Brandy czerwca to Adega Velha da Casa d’Avelleda (39%) z notą 94. Zapach słodki, pełen rodzynek, fig i miodu. Lekko nuta tytoniowa. W smaku cierpkie, dużo tytoniu, liście porzeczki, sól, orzechy. Słony, wytrawny finisz – skóra, tytoń, do tego niesłodkie rodzynki.
Armaniak czerwca to Gimet 1979 Armagnac Double Maturation (45,4%) z notą 93. Butelkowany w 2019 roku, po czterdziestu latach leżakowania napełniono tylko 300 butelek. Rodzinna destylarnia Gimet mieści się w centrum Gers, powstali w 1929 roku. Destylują w małej miedzianej kolumnie do mocy w przedziale 52-72%. Ich armaniaki dojrzewają w beczkach z dębu gaskońskiego i limuzynowego. Gimet 1979 to właśnie przykład połączenia dwojakiego rodzaju beczek z jednego rocznika. Piękna mahoniowa barwa. Zapach wyrazisty: rodzynek, suszonych moreli, fig, suszonych polnych kwiatów, herbaty, hibiskusa, skóry. Smak cierpki, bardzo wytrawny – dużo zielonego orzecha włoskiego, orzeszki ziemne, suszone owoce, tytoń, głóg. Finisz cierpki i gorzki – tatarak, orzeszki ziemne, jarzębina, kawa, lukrecja, anyż, może i mięta. Bardzo zdecydowany, bardzo wytrawny, jakby był destylowany z głogu, a nie z winogron.
Tequilą czerwca jest El Mayor Añejo (40%) z notą 92. Tequila 100% błękitnej agawy, leżakowanie 18-36 miesięcy w białym amerykańskim dębie. Limitowana edycja, każda butelka numerowana. Słodki zapach miodu, nuta muszkatu, wanilii, śliwki. Smak najpierw cierpki – kwaśne jabłka i gruszki, potem bardziej słodki, miodowy, po korzenne cynamonowe nuty. Finisz cierpki, jabłkowy. Nie ma ziemistości typowej dla wielu tequili, ta jest bardzo owocowa i bardzo smaczna.
Whisky single malt czerwca to GlenAllachie 10YO CS Batch 5 (55,9%) z notą 90,5. Kompozycja beczek: po sherry PX, oloroso, z dziewiczego dębu i po winach rioja. Zapach słodki, przyjemny, wciągający – kakao, orzechy, figi, daktyle, suszone wiśnie. Smak cierpko-słodki, kwaśne jabłka, ale i słodsze gruszki, skórzastość i waniliowość, rześkie nuty – mięta, eukaliptus, lukrecja, lekko sól. Rozgrzewający finisz, sporo w nim czekoladowej słodyczy, sporo też rozgrzewającego imbiru, gałki muszkatołowej, są również bakalie: rodzynki, daktyle. Najbardziej udana edycja w dotychczasowej pięcioletniej historii GA10CS.
Whisky blendowana czerwca to White Heather 21YO (48%) z notą 90,5. Złożona jest z destylatów w wieku minimum 21 lat ze: Speyside, Highlands i Islay, aged leżakowanych w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu, sherry butts i beczkach ponownego napełnienia typu hogsheads. Billy Walker zafundował tej whisky dodatkowe trzy lata finiszowania w beczkach pedro ximénez puncheons, oloroso puncheons i beczkach z dziewiczego dębu z Appalachów. Barwa wchodząca w róż, jakby też były tu beczki po porto ruby. Aromat pieczonych jabłek w lukrze i z cynamonem, lekko dym, lekko wanilia, nuta octowa. W smaku – sól, sadza, jabłka w popiele, jabłkowe vinegeaur. Bardzo wytrawnie. Podobnie finisz – cierpki, octowy, dużo jabłek, skóra, sadza, tytoń, sól, słone paluszki, wodorosty.
Whiskey irlandzka czerwca to Liberator Tawny Port Finish (46%) z notą 87. Zestawiona przez Wayward Irish Spirits z destylatów słodowych: z 2006 roku z Cooley Distillery (22% zawartości blendu) i z 2015 z Great Northern Distillery. Pierwotne leżakowanie w beczkach po bourbonie, potem finiszowanie 9-12 miesięcy w beczkach po tawny port. Intensywny, słodowy aromat, nuty pieczonych jabłek, cynamon, lukier, słodkie owocowe balsamico, orzechy włoskie. W smaku słony wypieczony chleb, rodzynki, orzechy, suszone wiśnie, morele. W finiszu daktyle, rodzynki, orzechy brazylijskie i włoskie, suszone wiśnie, sadza.
Likier czerwca to Manufaktura Nalewek Nalewka Jagodowa (17,5%) z notą 95. Przyjemny, słodki, jagodowy aromat. W ustach cierpka i poza jagodami leśnymi czuć też liście owoców, a może szałwię i liście zielonej herbaty. Bardzo smaczny, świetnie zrównoważony, wytrawny, lekki trunek.
Odkrycie miesiąca to destylarnia rhum agricola z Madery – Engenhos do Norte. Położona w Porto Cruz, w zatoce nad oceanem, w starych budynkach z lat 20. XX wieku, zasilana w całości maszyna parową, destylująca w kolumnach i alembikach rumy z świeżo wyciśniętego soku trzciny cukrowej. Wykorzystują m.in. beczki z francuskiego dębu i po winach madera, destylują tylko przez dwa miesiące w roku (czas zbiorów trzciny cukrowej), przez resztę roku przyjmują turystów.
Lektura czerwca to Alexandra Liddella „Madeira: The Mid-Atlantic Wine”. Autor w szczególnych okolicznościach zakochał się w winach madera. Będąc studentem, w 1958 roku, kupił na aukcji dwie butelki z 1789 roku, płacąc za nie po 3,75 funta. Zachwycony złożonością aromatów kupił jeszcze trzy i ma je do dziś. Od tamtego czasu wielokrotnie odwiedził wyspę, prześledził jej historię od XV wieku, kiedy pojawili się na niej Portugalczycy, spróbował kolejnych niezwykłych roczników, jak m.in. 1715 Terrantez czy 1715 Moscatel. Przy czym w przypadku tak starych win nie ma stuprocentowej pewności, co do ich oryginalności. Świetna książka, obok wspomnień Noëla Cossarta najlepsza, jaka powstała o winach z madery. Napisana z pasją i erudycją, porządkująca wiedzę, zawierająca noty degustacyjne butelek, których dawno już nie ma.

Alkohol czerwca 2021: Engenhos do Norte 970 15YO Madera Wine Cask Strength (Portugalia/Madera)

Wódka czysta czerwca 2021: Mikrogorzelnia Wódka Czysta Żytnia (Polska)

Wódka smakowa czerwca 2021: Oxyma Wódka Anyżowa (Polska)

Okowita czerwca 2021: Coviidówka bez powikłań 2021 (Polska)

Gin czerwca 2021: Mikrogorzelnia Gin z Polskich Botaników (Polska)

Marc/grappa czerwca 2021: Wolf & Oak Okowita z wytłoków gronowych (Polska)

Brandy czerwca 2021: Adega Velha da Casa d’Avelleda (Portugalia)

Armaniak czerwca 2021: Gimet 1979 Double Maturation (Francja)

Tequila czerwca 2021: El Mayor Añejo (Meksyk)

Whisky single malt czerwca 2021: GlenAllachie 10YO CS Batch 5 (Szkocja)

Whisky blendowana czerwca 2021: White Heather 21YO (Szkocja)

Whiskey irlandzka czerwca 2021: Liberator Tawny Port Finish (Irlandia)

Likier czerwca 2021: Manufaktura Nalewek Nalewka Jagodowa (Polska)

Odkrycie czerwca 2021: Engenhos do Norte (Portugalia/Madera)

Lektura czerwca 2021: Alexander Liddell „Madeira: The Mid-Atlantic Wine” (Hurts & Co.)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.