Degustacja w ciemno – 68 x pigwa

27 kwietnia w Krakowie odbył się wielki test dostępnych na polskim rynku pigwówek, a także tych robionych domowo – nadesłanych na konkurs. Ocenialiśmy w ciemno aż 68 pigwówek w gronie: Łukasz Czajka (przewodniczący obrad), Dominka Czajka i Łukasz Gołębiewski. Degustacja trwała ok. 7 godzin. Punktowaliśmy, oceniając: barwę, aromat, smak i ewentualne wady produktu. Punktacja był w skali 1-10 według kryteriów zaproponowanych przez Łukasza Czajkę, który podjął się organizacji całego przedsięwzięcia. W największym skrócie – 1-2 to były pigwy niepijane, 9-10 to było niebo w gębie, zaś 5 to była pigwa zrobiona poprawnie. Zdecydowana większość wypadła poniżej 5, żadna pigwówka nie dostała noty 10, tylko jedna notę 9 od jednego jurora, najwyższa łączna nota wyniosła 8, najniższa łączna nota wyniosła 1. Łącznie było aż 26 indywidualnych not na 1, z czego przyznam, że przyznałem ich najwięcej (aż 14), sam też nie dałem ani jednej 9. Średnią ocenę 5 lub powyżej otrzymało zaledwie 27 pigwówek, tj. 40% całości. Ponad połowa była poniżej poprawności. Nie byłem najbardziej surowym jurorem, choć przyznałem najwięcej jedynek, to za poprawne uznałem 31 pigwówek z 68, czyli 46%.


Poniżej przedstawiam własne noty degustacyjne, tylko tych pigówek, które w ślepym teście zdobyły co najmniej pięć punktów w punktacji łącznej. Pozostałe pominę milczeniem. Jeśli mam mówić o zaskoczeniu, to obecność w czołówce kilku pigwówek robionych na skale masowa, które wygrywały z rzemieślniczymi, dopieszczonymi, nalewkami domowymi. Były to: Toruńska Pigwa (drugie miejsce!), Likier Raciborski Pigwa, Krupnik Pigwa, Złota Polska Pigwa, Soplica Pigwowa i Extra Żytnia Pigwowa. Okazuje się, że mimo być może braku wyjątkowości, są to trunki zrobione poprawnie. Pigwówki przedstawiam w kolejności, w jakiej zajmowały miejsca w ślepym teście.

1. Restauracja Pod Baranem Nalewka z Pigwy 2003 – barwa koniakowa i aromat też koniakowy. W ustach wytrawna, dużo rodzynek, orzech włoski, trochę cytrusów. Rozgrzewająca, na zimowe wieczory – 8.

SONY DSC
2. Zołza Pigwowiec 2014 – barwa rdzawo-różowa, w aromacie słodka herbata i tymianek, smak bardzo delikatny, deserowy, przyjemny, wyczuć można mango. Doskonała dla osób, które lubią słodkości – 7,3.

SONY DSC
2. Toruńska Pigwowa – barwa miodowa, aromat wiśni i malin. Rozgrzewająca i szlachetna – w ustach miód i dębina, czekolada ze śliwką. Deserowa i dobra – 7,3.

SONY DSC
2. Nalewki Lubińskie z Owoców Pigwowca – barwa rdzawo-ruda, w nosie: anyż, piołun i lukrecja. W ustach cierpko-słodka z posmakiem absyntu. Ciekawa. Finisz czekoladowy – 7,3.

SONY DSC
3. Boreas Nalewka z Pigwy – barwa rdzawo-pomarańczowa, aromat bardzo pigwowy, z lekką nutą pomarańczową. W smaku zielona gorzka herbata, trochę pomarańczy, pomelo – 7.

SONY DSC
3. Rajmund Pigwowiec Vintage 2011 Leżakowany 4 lata w butelkach po Aberlour – barwa miodu spadziowego, w nosie truskawki. Konsekwentna bo w ustach także truskawki. Jest smaczna, ale niepodobna do pigwy – 7.

SONY DSC
4. Produkty Benedyktyńskie Nalewka Pigwowa – barwa pomarańczowo-różowa, w aromacie truskawki, w ustach też. Bardzo konsekwentna i przyjemna, choć zbyt lekka – 6,7.
5. Wojtek Karliński Nalewka na pigwowcu japońskim w spirytusie i calvadosie 2011 – barwa orzecha laskowego, aromat ziołowy, z nutą dębu, koniakowy, gałązka ruty, rodzynki, w ustach szlachetna: orzech włoski, wytrawna, wyrazista, dębina, tu też dużo ruty, rumianek, idzie w kierunku grappy. Trochę zbyt wytrawna, ale bardzo złożona – 6,3.
5. Likier Raciborski Pigwa – barwa rdzawo-różowa, w nosie dużo pigwy, odrobina ziół, ananas. Słodka i rozgrzewająca, deserowa – miód i malina, można powiedzieć, że klasyka pigwy – 6,3.
5. Jurek Pigwa 2008 – barwa purpurowa, aromat czekolady. W ustach gorzka czekolada z wiśnią, słodka, ale bez przesady, nic nie ma pigwy, ale jest bardzo dobra – 6,3.
6. Krupnik Pigwowy – barwa miodowa, aromat ziołowy, leśny, igliwie, kaszka bananowa, w ustach zielone jabłuszko, malina. Przyzwoita, ciekawy profil smakowy – 6.
6. Radius Nalewka z Pigwowca 2012 – barwa rdzawo-ruda, bardzo przyjemny aromat ciasta drożdżowego. Smak herbaciany, poza tym dużo ziołowej goryczy – piołun i angostura, przyjemnie to się komponuje z niemal miodową słodyczą. Świetnie ułożona, z pomysłem – 6.
6. Waldemarro Nalewka z dorodnych owoców pigwowca japońskiego 2010 – barwa rudo-pomarańczowa, w aromacie: dębina, sherry, rum. W ustach bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. Bardzo deserowa i bardzo smaczna – 6.
6. Manufaktura Pisz z Pigwowca 2014 – barwa bursztynowa, w nosie wyraźnie czuć cynamon, dalej skórkę pomarańczową. W ustach cierpko-gorzka, grejpfrut, piołun, tymianek. Przypomina bittery, aperitif – 6.
6. Boreas Nalewka z Dzikiego Pigwowca – barwa coca-coli. W aromacie wiśnie, w ustach – tytoń, wiśnie, cierpkie, ale nie nadmiernie. Harmonijna, ale sprawia wrażenie zbyt długo odleżakowanej – 6.
6. Złota Polska Pigwowa – barwa miodowa, w nosie miód, ale też trochę smaru. Smak jednak jest bardzo przyjemny – słodka, rozgrzewająca, miód a w finiszu czekolada – 6.
7. Kargulena Nalewka z Pigwowca 2009 – barwa jasnobrązowa z odcieniem rdzy, w nosie ziołowa, głównie majeranek, macierzanka. W ustach kwiaty i owoce – truskawki, ale też orzech włoski, odrobina piołunu – 5,7.
7. Soplica Pigwowa – barwa miodu wrzosowego, aromat koniakowy i jednocześnie pigwowy. W ustach – tytoń i słodycz. Jakby do koniaku z Grande Champagne dodano słoik miodu. Pigwówka do cygar – 5,7.
7. Nalewka Wilka z Pigwy 2013 – barwa bursztynowo-pomarańczowa, w nosie zdominowana przez cynamon, ale czuć smak szarlotki, trawy żubrowej. Pije się bardzo przyjemnie, deserowo, szarlotka – 5,7.
7. Toorank Nalewki Prawdziwe z Pigwy – barwa słomkowa, w nosie zioła i kwiaty: tymianek, rumianek, majeranek. W ustach nic z tych rzeczy – jabłka i gruszki. Lekka i przyjemna, trochę za mało alkoholu – 5,7.
7. Krakowski Kredens Nalewka Pigwowa – barwa miodowa, zapach bardzo gruszkowy, w ustach łagodna, słodka ale nie przesadnie – miód i malina, pozostaje przyjemny posmak słodu – 5,7.
7. Piasecki Quince – barwa słomkowa, zapach wody różanej, w ustach przede wszystkim gruszka, także słód, a gdzie pigwa? Nie mniej jest przyjemna, rozgrzewająca – 5,7.
8. Danuta Czajka Nalewka z Pigwy 2013 – barwa rdzawa, aromat jaśminowy, fermentacja, lekko octowy, niezbyt przyjemny. W ustach agresywnie cierpka, cytrus, w tle gdzieś tam wyczuwalny banan. Zbyt cierpka – 5,3.
8. Extra Żytnia Pigwówka – barwa złocista, a w nosie banan, w ustach słodka i jednocześnie przypieczona, karmelowa, w tle naftalina. Mocno kontrowersyjna, mi smakuje, choć na pewno daleko jej do klasycznej pigwy – 5,3.
8. Kozuba Nalewka z Pigwowca – barwa rdzawo-różowa, w aromacie trochę niezbyt aromatycznych ziół i polnych kwiatów, w ustach cierpki, trochę orzecha włoskiego, przyjemny miodowy finisz – 5,3.
9. Ryba 82 Pigwowiec 2013 – barwa ruda, delikatny aromat sherry. W ustach czekoladka z wiśnią i orzech laskowy, dobrze zbalansowana, w finiszu słodycz miodu. Lubię takie deserowe pigwówki – 5.
9. Antybrowar Pigwowiec Japoński 2012 – barwa koniakowa, mętna, w nosie rodzynki, w ustach rodzynki, miód i wytrawne wino – 5.

I jeszcze dodatkowo te, które u mnie punktowały na 5-6 a nie załapały się w ogólnej klasyfikacji:
Kargulena Nalewka z Pigwy 2011 – barwa złocista, aromat ziołowy, gałka muszkatołowa, cynamon, w ustach dużo miodu i jest to spadź iglasta, przyjemna, zrównoważona, pozostawia w ustach miodowy smak – 4,7.
Nalewka Staropolska z dzikiego Pigwowca – barwa rdzawo-ruda, w nosie rumianek i przede wszystkim mięta, w ustach tymianek, herbaciana, cierpka ale przyjemnie, trochę apteczna – syrop na kaszel. Ciekawa ale według mnie zbyt ziołowa, za mało pigwowa – 4,7.
Wojtek Nalewka z Pigwy – barwa słomkowo-cytrynowa, w nosie gruszki i trawa cytrynowa. W ustach trochę grejpfruta, kandyzowana skórka limonki, truskawki – 4,7.
Karczma Warmińska Gietrzwałd Pigwa – barwa miodowa, w nosie lekki aromat rumianku. W ustach cierpka, ale nie przesadnie, dużo moreli – 4,7
Wytwórnia Smaków Pigwówka Polska – barwa rudo-pomarańczowa, aromat bardzo typowy dla pigwy, smak także – jabłko, miód, kwiaty. Klasyka i nic więcej – 4.
Siedlisko Pigwa – barwa bladożółta, bardzo delikatne aromaty, cisto drożdżowe i truskawki. W ustach posmak krakersów i papryki, to zupełnie nie smakuje do pigwy, ale jest oryginalna i w sumie smaczna. Zaskakująca – 4.
Etiuda Nalewka Pigwowa – barwa rdzawo-pomarańczowa, aromat wybitnie pigwowy. Delikatna, słodko-wytrawna, trochę czekolady – 4
Zołza Pigwowiec 2011 – barwa rdzawo-brązowa, w nosie dużo aromatów – dębina, figi, wiśnia, rozmaryn, wrzosy, skórka pomarańczy, w ustach ziołowa, wytrawna. Smak nie dorównuje aromatom, jest zbyt płaski – 3,7.
Disorder Pigwa na winiaku 2014 – barwa miodowo-cytrynowa, w nosie truskawki i kwiaty. W ustach czekolada i czarny pieprz, finisz pikantny, rozgrzewający. Oryginalna – 3.

Polecam także lekturę artykułu Łukasza Czajki i jego podsumowanie wielkiego testu pigwówek, są tam także filmy z degustacji.

A tu wszystkie degustowane pigwy plus garść zdjęć z degustacji

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.