Erguotou

(头锅 lub 鍋頭, èrguōtóu) mocny chiński destylat zwany baijiu (biały alkohol), wytwarzany głównie z sorgo, niekiedy z innych przefermentowanych zbóż. Nazwa oznacza dosłownie „głowę drugiego garnka”, czyli produkt poddany podwójnej destylacji. Aromat starej ścierki lub pleśniowego sera, smak dość łagodny, głęboki i wytrawny, mocno fermentacyjny, nieco przypominający hiszpańskie Orujo. Czasami dla zmiany smaku dodaje się: orzechy, longany, żeń-szeń itd. Moc – 45-60%, albo i więcej. Marka rozpoznawalna w Europie do Erguotou firmy Red Star Wine o mocy 56% i cechach organoleptycznych typowych dla napitku. Znacznie lżejsze, sprzedawane w kamionkowych butelkach jest Erguotou firmy Beijing Tongquanyong Liquor Co. (46%).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

1 komentarz do “Erguotou”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.