Degustacja whisky Aberlour

Moje kolejne spotkanie degustacyjne z whisky Aberlour odbyło się w wyjątkowej scenerii, bo w samej destylarni, w mieście o tej samej nazwie. Poza tradycyjnymi edycjami 10YO, 16YO czy A’Bunadh, była to okazja do spróbowania spirytusu, z jakiego powstają whisky Aberlour, a także dwóch edycji dostępnych tylko w destylarni. Oto spisywane na bieżąco wrażenia z degustacji.


New make spirit (68%) jest bardzo owocowy, czuć też wyraźnie zboże i kwiaty, nic drożdży. W ustach bardzo ostry, potężny, rozgrzewający, rozlewa się przyjemnym owocowym ciepłem na języku – nektarynki i brzoskwinie. Po dodaniu wody robi się wspaniale owocowa, czuć jeszcze gruszki i morele.  4/5
Aberlour 15YO Bourbon Cask (53,7%) aromat bardzo owocowy, ale czuć też kukurydzę i wanilię, toffi. W ustach rozgrzewająca, słodka, również czuć kukurydzę, ziarno, skórkę chleba. Finisz – ciasto drożdżowe z morelą, brzoskwinia. Pierwszy raz napełniana beczka po bourbonie.  3.5/5
Aberlour 16YO Sherry Cask (56,5%) aromat słodki, wiśnie, wino. W ustach czekolada, suszona śliwka, suszone morele, rodzynki, figi. Alkohol mocno redukuje jej aromat, więc warto dodać wody, wówczas czuć babkę drożdżową. Drugi raz napełniana beczka po sherry.  3.5/5
Aberlour 10YO (40%) ma delikatny, owocowo-kwiatowy aromat. Czuć też ziarno, drożdże, jest najbliższa new make spirit i świetnie przedstawia styl Aberlour. Głównie beczka po bourbonie, tylko trochę po sherry. W nosie też sporo czuć morele. Smak słodki, mimo niewielkiego udziału beczki po sherry czuć wpływ wina, pojawiają się nuty wiśni w czekoladzie. I tu również morele, konsekwentna i mimo tego, że mało złożona jest bardzo przyjemna.  3/5
Aberlour 16YO (40%) w połowie beczka po sherry, w połowie po bourbonie, sherry jest tu bardzo wyraźna, ale czuć też zacier zbożowy, owoce i kwiaty, wciąż jest bardzo reprezentatywna dla stylu Aberlour. W ustach solony karmel, crème brûlée, gorzka czekolada w finiszu. Dużo bardziej złożona i elegancka niż 10YO.  4/5
Aberlour A’Bunadh (60,8%) lekki aromat czosnku, ziemi, trochę mlecznej czekolady. W ustach słodka, czekoladowa oraz zioła – piołun i lukrecja. W finiszu miód, dżem morelowy. Bardzo oryginalna. Składają się na nią destylaty od 4 do 14 lat, tylko pierwszy raz napełniona beczka po sherry.  4/5

SONY DSC SONY DSC SONY DSC   SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.