Kinmen Kaoliang Liqueur (KKL)

tajwańska destylarnia, założona w 1952 roku na wyspie Kinmen jako firma państwowa. Do 1956 roku nosiła nazwę Jioulong River Distillery Kaoliang, w 2000 roku została sprywatyzowana jako spółka publiczna. Specjalizują się w mocnych regionalnych destylatach z sorgo, zwanych Kinmen Kaoliang (金門高粱酒). Na miejscu odbywa się fermentacja, a następnie dwukrotna destylacja (przed drugą destylacją dla większej intensywności smaku ponownie dodaje się trochę przefermentowanego sorgo). Alkohol oferowany jest w wielu wersjach – podstawowych 38% i 58% oraz ekskluzywnych, sprzedawanych w karafkach, poddawanych procesom starzenia. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających, działa też przy niej muzeum poświęcone tradycji produkcji Kinmen Kaoliang.

1 komentarz do “Kinmen Kaoliang Liqueur (KKL)”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.