Orujo

hiszpańska brandy z wytłoków winogron (nazywana też aguardente lub caña) przypominająca francuski marc czy woska grappę. Popularna zwłaszcza w Galicji, gdzie wytwarza się ją według tradycyjnych metod w poteiro – miedzianych alembikach czy wręcz kociołkach, z takich gatunków winogron jak: xarel-lo, parellada i macabeo. Do destylacji idą: skórki, pestki, ogonki. Moc bezbarwnego destylatu to 37-50%, przy czym najczęściej jest to 40-42%. Rzadko sprzedaje się orujo starzone w beczkach (wówczas nosi nazwę Orujo Añejo lub Gran Reserva), natomiast bardzo często dodawane są różne zioła (hierbas). Na stronie www.orujodegalicia.org można znaleźć omówienie ponad stu gatunków orujo, bardziej znane to m.in.: Fillaboa, Zirall, Rua Vieja, Ardell’o Eixo, Serea, Gran Doa czy Pazo. Potrafią bardzo różnić się smakiem – od świeżego owocowego bukietu gruszek po ciężki smak pleśniowego sera.

1 komentarz do “Orujo”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.