Wizyta w Mortlach

najstarszy legalny producent whisky w Dufftown, o dwie dekady starszy niż słynny Glenfiddich, zresztą założyciel Glenfiddicha – William Grant – przez dwadzieścia lat pracował w Mortlachu. Budynek z granitu z pagodą, ulokowany jest niemal w centrum miasta przy kościele o tej samej nazwie, Mortlach to dawna nazwa Dufftown. Destylarnię założył James Findlater. W latach 20. XX wieku właścicielem stała się DCL (Distillers Company Limited), w latach 80. stała się własnością United Distillers a następnie Diageo. Stara destylarnia została zamknięta. Diageo wypuściło jeszcze oficjalne wersję m.in. w serii Flora & Fauna 16YO. W sprzedaży są też m.in. butelkowania Gordon & MacPhail czy Duncan Taylor. W 2013 roku Diageo postanowiło przywrócić markę Mortlach miłośnikom whisky, choć obecnie destylowana jest w nowej gorzelni Diageo, przylegającej do XIX-wiecznych oryginalnych zabudowań. Zbudowano nowoczesną destylarnię, która ma sześć różnej wielkości alembików, co jest unikatowe w szkockiej whisky. Obecnie produkcja w nowej destylarni sięga 7,6 mln l alkoholu. Wypuszczono na rynek cztery nowe whisky Mortlach, są to: Rare Old, Special Strength, 18YO i 25YO. Destylowane nie dwukrotnie i nie trzykrotnie, ale 2,81 raza – jak informuje Diageo. Styl tej whisky jest bardzo charakterystyczny dla regionu Speyside – bardzo owocowy, delikatny, z nutami kwiatowymi.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.