Glenugie

destylarnia złożona w 1831 roku w miejscu gdzie stał stary młyn, nad rzeką Ugie, przez Donalda McLeoda, wówczas nazywała się jednak Invernettie. Położona w pobliżu wybrzeża morskiego, wodę brała ze źródła Wellington. W 1884 roku nowym właścicielem został Simon Forbes. Zamknięta w latach I wojny światowej, wznowiła działalność na krótko w latach 1923-1924, już jako Glenugie Distillery. Znów zamknięta w latach 1925-1937. Kolejnym właścicielem była spółka Seager Evans & Co. W 1956 roku została przejęta przez kanadyjski koncern Scheney International. Dokonano wówczas kilku modernizacji, np. zastąpiono węglowe ogrzewanie alembików na olejowe, postawiono też nową parę alembików. Jednocześnie zlikwidowano słodownię, w jej miejscu powstał magazyn. Ostatecznie zamknięta w 1983 roku. Możemy ją wciąż próbować dzięki edycji Pernod Ricard – Deoch an Doras (co po polsku znaczy mniej więcej „napij się w drzwiach”). Zabutelkowana z mocą beczki, 52,13%, w wieku 30 lat (napełnienie beczki w 1980 roku). Aromat ziołowo-ziemisty: rozmaryn, goryczka, chrzan, piołun. Potężna. W ustach słodko-gorzka, oleista, w finiszu: zioła, cynamon, rodzynki, karmel. Na sam koniec zostaje już głównie smak cynamonu.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.