Wizyta w Aberlour

Położona niedaleko słynnego mostu Craigellachie Bridge na rzece Spey, zbudowana z szarego granitu, z eleganckimi wieżyczkami pagody, destylarnia Aberlour należy do najładniejszych w Speyside. Nazwa pochodzi od wioski Aberlour, ulokowanej pomiędzy rzekami Lour i Spey. Wodę czerpią ze źródeł wzgórza Ben Nevis. Produkują 3,9 mln l whisky rocznie.

Aberlour powstała w 1879 roku z inicjatywy Jamesa Fleminga, bankiera i lokalnego polityka. Niektóre źródła podają jako rok powstania destylarni 1826, tamten zakład jednak całkowicie spłonął i kilka kilometrów dalej Fleming wybudował nową gorzelnię. Ta druga zresztą także spłonęła wraz z większością zapasów w pożarze z 1898 roku, ale została odbudowana. Do dziś pozostało kilka oryginalnych budynków z czasów przed pożarem, m.in. magazyn beczek z początków destylarni. Fleming zmarł bez potomka, ale whisky nadal produkowano, początkowo firmę prowadził zatrudniony przez Fleminga master distiller, potem kilka razy zmieniała właścicieli. Dziś jest własnością grupy Pernod Ricard.
W 1960 roku zaprzestano słodować na miejscu jęczmień. Nie używają torfu, whisky z Aberlour jest rześka, lekka i owocowa, świetnie nadaje się do przechowywania w beczkach po sherry. W 1973 roku podwojono moce, do dwóch dotychczasowych alembików dodano jeszcze dwa. Jest tu sześć kadzi fermentacyjnych, a fermentacja jest krótka, trwa 48 godzin, co daje lekki profil alkoholu. Aromat whisky zawdzięcza po części oryginalnemu kształtowi czterech alembików. Te do pierwszej destylacji mają po 12,3 tys. l, te do drugiej – po 14,5 tys. l każdy.
Większość whisky z Aberlour leżakuje w dwóch rodzajach beczek, stąd na etykietach informacja „double cask”. Część destylatów trafia do beczek po sherry, część po bourbonie i w końcowym etapie są ze sobą mieszane. Udział beczek po sherry to zwykle minimum 50% zawartości whisky Aberlour. Temperatura wewnątrz leżakowni zależna jest od pogody, nie ma żadnego systemu chłodzenia czy klimatyzacji. Butelkowane single malts charakteryzuje gładki, nieco słodki, ożywczy styl, młodsze mają dużo aromatów owoców, te leżakujące dłużej są bardziej wytrawne.
Obecnie podstawowa oferta destylarni to sześć whisky single malt: 12YO Double Cask, 14YO Double Cask, 16YO Double Cask, 18YO Double Cask, A’bunadh o mocy beczek i Casg Annamh ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek po sherry oloroso.
Aberlour A’Bunadh starzona w beczkach po sherry oloroso jest odtworzoną recepturą odnalezionej w latach 70. XX wieku oryginalnej whisky Aberlour sprzed pożaru w 1898 roku. Obecnie do sprzedaży trafiła jej nowa edycja, Aberlour A’Bunadh Batch 67 o mocy 59,8%. To jedna z najbardziej cenionych whisky ze Speyside, każda jej edycja różni się nieco, stąd whisky ta jest ceniona przez kolekcjonerów. To whisky o głębokiej barwie, mocy uzyskanej z połączenia beczek bez rozcieńczania. Zapach bakalii, zwłaszcza rodzynek i orzechów, tytoniu, wyraźny wpływ sherry. Smak cierpki, tytoniowy, orzechowy, rozgrzewający imbir. Dużo drożdży, rodzynek i orzechów włoskich w finiszu, nuty świąteczne, piernikowe.
Nowością w ofercie jest Aberlour 14YO Double Cask, butelkowana z mocą 40%. Whisky ta świetnie oddaje styl destylarni, ma przyjemny, słodki zapach pieczonych jabłek, słodu, mlecznej czekolady, ale też delikatną nutę korzenną. Smak jest słodki i korzenny, czekolada, ale gorzka z orzechami, wiśnie w czekoladzie, kakao, mokka, jabłka w cynamonie, sadza. Finisz to suszone owoce, zwłaszcza suszone figi, morele, jabłka, dużo rodzynek, konsekwentnie pieczone jabłka, lekko pieprz, lekko wanilia, drożdże, tytoń.
Najbardziej klasyczna, pozostająca od lat w ofercie destylarni, to Aberlour 18YO Double Cask. Ma moc 43%, aromat subtelny, elegancki, nuty słodkie, czekoladowe, korzenne, czuć w nosie słodki tytoń, wiśnie, rodzynki. W smaku masa orzechów, jak w utlenionym tawny port, a nie w oloroso sherry, sporo słodyczy, sporo drożdży, śliwki. Finisz to tarta z orzechami, ciasto drożdżowe ze śliwkami, strucla, lekko cynamon, imbir, tytoń, skóra.
Wizyta w destylarni Aberlour to okazja spróbowania także wielu specjalnych edycji, jak Aberlour Single Cask czy starzonych wyłącznie w beczkach z amerykańskiego dębu, czy trzynastolatki wyłącznie z beczek po sherry. Aberlour jest też jednym z głównych kupaży blendu Clan Campbell.
W Polsce za dystrybucję whisky Aberlour odpowiada Wyborowa Pernod Ricard.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.