Degustacja absyntów Lemercier

Destylarnia Lemercier Frères z Fougerolles specjalizuje się w ofercie eau-de-vie, likierów, anyżówek i absyntów. Firma powstała w 1800 roku z inicjatywy Desle Nicolasa Lemercier, wkrótce jednak stała się kooperatywą, do której gorzelnik wciągnął okolicznych sadowników. Do ich sztandarowych produktów należą eau-de-vie z własnych wiśni i śliwek. Początkowo gorzelnia mieściła się w wiosce Grand-Fahys. W 1890 roku kupili dom w pobliżu dworca w Fougerolles i tam przeniesiono destylację, powstała też osobna linia do maceracji absyntów, a w piwnicach zrobiono leżakownię. Wkrótce zbudowano też zakład rektyfikacji i zakład bednarski. Po wprowadzeniu w 1915 roku we Francji (a wkrótce i w innych krajach Europy) zakazu produkcji absyntu na wiele lat skoncentrowali się na produkcji likierów i eau-de-vie, a sprzedaż własnych beczek dawała większe przychody niż sprzedaż alkoholi. Dziś ponownie kolejne pokolenie Lemercier produkuje absynty według dawnych receptur. Zatrudniają 7 osó, rocznie produkują ok. 200 tys. l. Oferta obejmuje m.in.: eau-de-vie z wiśni, śliwek, mirabelek, malin, pigwy gruszek Williams, a także pastis, likiery owocowe, aperitify i absynty. Ich okowita wiśniowa ma własną apelację AOC – Kirsch de Fougerolles. Produkują także alkohole z wytłoków winogron, własną wódkę Grizzly czy whisky Desle Nicolas. Historię firmy, rodziny Lemercier i ich absyntów można bliżej poznać odwiedzając niewielkie muzeum w Fougerolles.


Próbowałem trzech absyntów Lemercier, oto moje wrażenia.

Absinthe Lemercier 45% – w nosie wyraźnie anyż i lukrecja. W ustach słodko, a nawet bardzo słodko, soczyście, owocowo, nuta brzoskwini. Po dodaniu wody orzeźwiający, lekko mleczny. Zawartość tujonu – 10 mg.  3.5/5
Absinthe Lemercier 72% – aromat bardziej słodki niż w wersji 45%, ale w ustach już tej słodyczy nie ma. Jest nawet lekko szczypiący. Potężnie anyżowy, ale jest też orzeźwiająca nuta mięty pieprzowej. Słodki zaczyna się robić dopiero po dodaniu wody. Zawartość tujonu – 10 mg.  4/5
Absinthe Lemercier 72% Amer – aromat całkiem inny, ziołowy, bogaty, poza anyżem: piołun, lubczyk, gałka muszkatołowa, cynamon, tymianek. W ustach nadal ziołowo, dochodzi czarny pieprz. Zioła dominują, anyż uwypukla się dopiero po dodaniu wody. Ciekawy, ale źle poukładany, brakuje mu harmonii. Zawartość tujonu – 30 mg.  3.5/5

Ogólne wrażenie – ponadprzeciętne, ale biorąc pod uwagę rodzinne tradycje i historię Lemercier oczekiwałem więcej.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.