Na rynku pojawiły się dwie nowe Soplice, receptury nawiązują do tradycyjnej polskiej przepalanki, czyli wódki z karmelem. Obydwie mają za mało procent (po 36%) żeby być wódkami, więc są to likiery. Trudno powiedzieć czy większa moc znacząco skorygowałaby smak, z drugiej strony tradycyjne przepalanki mają po ok. 40%, a czasami nawet i 45%. Mi w tych recepturach przeszkadza nadmierna słodycz. Przepalanka zawsze jest słodka, ale w domowych warunkach zwykle robiona jest na bimbrze (często na śliwowicy) i ostre nuty surowego destylatu korygują słodycz karmelu. Wymieńmy tu przepalanki, które nie są na bimbrze, i które są dystrybuowane lokalnie lub w całej Polsce. Każda z nich jest mocniejsza od nowości Soplicy. Są to: Bacowska Gorzołecka Przepalanka, Pan Tadeusz Przepalany, Przepalana Zbójnicka, Przepalanka Beskidzka Burego 1630, Przepalanka Beskidzka JAGO (40%), Przepalanka Beskidzka JAGO (45%), Przepalanka Chłopska Pędzona, Przepalanka Krakowska, Przepalanka Pałacowa Nałęczów, Przepalanka Raciborska, Specjał Podlaski Słodka Przepalanka oraz Krakowski Kredens Przepalanka Beskidzka. Z nielicznymi wyjątkami receptury są mniej słodkie niż Soplica. Trzeba jednak mieć też świadomość, że żadna z oferowanych przepalanek nie ma charakteru masowego, nawet jeśli są to wyroby koncernów, jak Pan Tadeusz Przepalany (Pernod Ricard) i Przepalanka Krakowska (Marie Brizard), to funkcjonują one jako uzupełnienie portfolio. Zapewne tak też traktuje swoje nowe Soplice CEDC, słodka z natury przepalanka nie jest trunkiem na każdą okazję, w polskiej tradycji podawana była do ciast, a patrząc w tą tradycję dalej wstecz – dodatek karmelu i często przypraw korzennych miał maskować gorszej jakości spirytus. Na Podbeskidziu, gdzie do dziś w domach często się przepalanki przyrządza, nadal służą temu, co dawniej, łagodzą ostre aromaty bimbru. Przepalanki Soplicy, robione na spirytusie rektyfikowanym, wpisują się w ta nowszą, deserową, tradycję.
Oto krótkie noty degustacyjne z oceną.
Soplica Przepalana Klasyczna
W nosie bakalie – orzechy włoskie i laskowe, kajmak i karmel, rodzynki, ciasteczka maślane. Smak strasznie słodki – mleczna krówka.
Soplica Przepalana z Suszem Owocowym
W aromacie suszone śliwki, renkloda, mirabeli, rodzynki. W smaku słodko, brzoskwinie i morele, suszone śliwki oraz karmel.
Osobiście za słodkim nie przepadam, więc i moje oceny nie są wysokie. Lubiąca wypieki pani domu może mieć zgoła odmienne odczucia. Bo Soplica Przepalana to jednak produkt adresowany raczej do kobiet.