Popularna wódka wytrawna (36%) robiona z dodatkiem orzechów włoskich i skórek pomarańczy, trunek powszechnie znany, produkowany w Polsce od XIX wieku. Przed II wojną światową sporą renomą cieszyła się produkowana od 1891 roku w Gnieźnie Soplica Bolesława Kasprowicza, który reklamował ją jako odpowiednik Starki. W latach PRL próbowano wskrzesić gnieźnieńską recepturę, ale ówczesna Soplica z Polmosów miała nieprzyjemny etylowy zapach. Dziś Soplica powstaje blisko Gniezna, w gorzelni w Obornikach, właścicielem marki jest Grupa CEDC, do której należy m.in. Polmos Białystok i marka Żubrówka. Ta Soplica w wersji znanej z lat PRL zakończyła swoją historię z końcem pierwszej dekady XXI wieku, obecnie zaniechano kontynuowania tej receptury. Zastąpiła ja wykwintna, wysokiej klasy, długo leżakowana Soplica Staropolska (40%). Jak informuje producent, sporządzana jest z aromatycznych nalewów orzechów włoskich, śliwek, goździków, bzu, jaśminu i leśnej poziomki, wzbogacana także tradycyjnym polskim miodem. Jest elegancko pakowana w ręcznie malowanej karafce, ma wspaniały zapach owoców i posmak skórek pomarańczy (o których producent nic nie wspomina). W ostatnich latach pod marką Soplica wprowadzono szereg wódek i likierów, które z oryginalną recepturą i historią tej marki nie mają nic wspólnego. Przede wszystkim duży sukces odniosła czysta Soplica Szlachetna Wódka, w smaku łagodna, ale z tradycyjną dla polskich wódek wyraźnie zbożową nutą. Wielki sukces odniosła wprowadzona na rynek w 2010 roku Soplica Orzech Laskowy (36%), o łagodnym smaku lodów śmietankowo-orzechowych. W 2012 roku pojawiła się limitowana edycja nalewki Soplica Pigwowa, nalew na zbiorach pigwy z 2011 roku o mocy 36%, bardzo dobra, może ciut za słodka. Ponadto w ofercie są: Soplica Wiśniowa (36%) o bardzo migdałowym smaku pestek wiśni, Soplica Malinowa (36%) o miłym smaku i zapachu owoców, lecz zdecydowanie słodka, Soplica Czarna Porzeczka (32%) o smaku soku ze świerzych owoców, niezbyt udana, zbyt słodka Soplica Śliwkowa (32%), przyjemnie owocowa Soplica Truskawkowa (32%) oraz Soplica Jagodowa (32%). Wszystkie te marki mają deserowy charakter. Pod marką Soplica CEDC wprowadziło na rynek także Spirytus Nalewkowy o mocy 60%, przy odrobinie fantazji z jego pomocą można sobie samemu wyprodukować dowolny smak Soplicy.
Moje najnowsze odkrycie, jedniocześnie odkrycie 2010 roku. Soplica Orzech Laskowy (36%) – o doskonałym łagodnym smaku lodów śmietankowo-orzechowych, ten smak długo pozostaje w ustach i zapada w pamięć, jest niepowtarzalny. Absolutnie Grand Prix tego roku, no i radość, że polski przemysł monopolowy wreszcie zaczął sięgać po nowe smaki!