Soplica

Popularna wódka wytrawna (36%) robiona z dodatkiem orzechów włoskich i skórek pomarańczy, trunek powszechnie znany, produkowany w Polsce od XIX wieku. Przed II wojną światową sporą renomą cieszyła się produkowana od 1891 roku w Gnieźnie Soplica Bolesława Kasprowicza, który reklamował ją jako odpowiednik Starki. W latach PRL próbowano wskrzesić gnieźnieńską recepturę, ale ówczesna Soplica z Polmosów miała nieprzyjemny etylowy zapach. Dziś Soplica powstaje blisko Gniezna, w gorzelni w Obornikach, właścicielem marki jest Grupa CEDC, do której należy m.in. Polmos Białystok i marka Żubrówka. Ta Soplica w wersji znanej z lat PRL zakończyła swoją historię z końcem pierwszej dekady XXI wieku, obecnie zaniechano kontynuowania tej receptury. Zastąpiła ja wykwintna, wysokiej klasy, długo leżakowana Soplica Staropolska (40%). Jak informuje producent, sporządzana jest z aromatycznych nalewów orzechów włoskich, śliwek, goździków, bzu, jaśminu i leśnej poziomki, wzbogacana także tradycyjnym polskim miodem. Jest elegancko pakowana w ręcznie malowanej karafce, ma wspaniały zapach owoców i posmak skórek pomarańczy (o których producent nic nie wspomina). W ostatnich latach pod marką Soplica wprowadzono szereg wódek i likierów, które z oryginalną recepturą i historią tej marki nie mają nic wspólnego. Przede wszystkim duży sukces odniosła czysta Soplica Szlachetna Wódka, w smaku łagodna, ale z tradycyjną dla polskich wódek wyraźnie zbożową nutą. Wielki sukces odniosła wprowadzona na rynek w 2010 roku Soplica Orzech Laskowy (36%), o łagodnym smaku lodów śmietankowo-orzechowych. W 2012 roku pojawiła się limitowana edycja nalewki Soplica Pigwowa, nalew na zbiorach pigwy z 2011 roku o mocy 36%, bardzo dobra, może ciut za słodka. Ponadto w ofercie są: Soplica Wiśniowa (36%) o bardzo migdałowym smaku pestek wiśni, Soplica Malinowa (36%) o miłym smaku i zapachu owoców, lecz zdecydowanie słodka, Soplica Czarna Porzeczka (32%) o smaku soku ze świerzych owoców, niezbyt udana, zbyt słodka Soplica Śliwkowa (32%), przyjemnie owocowa Soplica Truskawkowa (32%) oraz Soplica Jagodowa (32%). Wszystkie te marki mają deserowy charakter. Pod marką Soplica CEDC wprowadziło na rynek także Spirytus Nalewkowy o mocy 60%, przy odrobinie fantazji z jego pomocą można sobie samemu wyprodukować dowolny smak Soplicy.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

1 komentarz do “Soplica”

  1. Moje najnowsze odkrycie, jedniocześnie odkrycie 2010 roku. Soplica Orzech Laskowy (36%) – o doskonałym łagodnym smaku lodów śmietankowo-orzechowych, ten smak długo pozostaje w ustach i zapada w pamięć, jest niepowtarzalny. Absolutnie Grand Prix tego roku, no i radość, że polski przemysł monopolowy wreszcie zaczął sięgać po nowe smaki!

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.