Absentix

tani absynt produkowany przez firmę Desirè w Sant’Antimo, niedaleko Neapolu. Robiony na bazie olejków, w nosie: anyż, wiśnie, śliwki, ocet, zaskakująco owocowy aromat. W smaku dalej czuć ocet, a anyż aż zatyka. Moc – 70%, a barwa wściekle zielona jak w likierze miętowym.

Absinth 66

niemiecki absynt firmy Absthof. Klasyczna wersja ma barwę zielona i moc 66%, ale są też różne inne warianty (czerwony, biały, czarny) z mocą: 44%, 69%, 85%. Mamy tu m.in.: anyż, koper, melisę, kolendrę, piołun. Armat i smak bardzo anyżowe, wyraźnie czuć koper, nuta mięty pieprzowej. Smakuje jak mocny pastis, brakuje mu goryczy.

Justifiee & Ancienne

wysokiej klasy absynt firmy Žufánek z Moraw. Wszystkie składniki są macerowane i destylowane w alkoholu winogronowym, są to m.in.: anyż, koper, piołun, hysop, bylica pontyjska. Starzony w beczkach z francuskiego dębu. W nosie rumianek, piołun. Smak w pierwszej chwili gorzki, cierpki, jest też pieczony chleb. A w finiszu słodkie wino likierowe. Moc – 65%.

Wizyta u Žufánka

Destylarnia powstała w 2000 roku na przedmieściach miasteczka Boršice u Blatnice. To firma rodzinna, założycielami są Marcela i Josef Žufánek oraz ich synowie: Martin, Josef i Jan. Dziadek zaczynał destylować nielegalnie, najstarsze śliwowice w ich „archiwum” pochodzą jeszcze z lat 50. – Z bratem jesteśmy pierwszym pokoleniem, które destyluje legalnie – mówi Martin Žufánek. W Irmie zajmuje się ziołami, jego są receptury ginów, wermutu, a zwłaszcza wielokrotnie nagradzanych absyntów. Alkohole Žufánka obecne są w najlepszych barach i restauracjach w Czechach i na Słowacji.

Czytaj więcej

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Na rynek trafiło właśnie pięć nowych butelek, wyprodukowanych w Nieszawie przez Manufakturę Alkoholi Gatunkowych Copernicus. To wysokiej klasy alkohole mieszane, jak to kiedyś mówiono – wódki gatunkowe. Są wśród nich okowity, jest absynt i gin. W planach jest poszerzenie tej linii. Wszystkie są elegancko opakowane w butelki z grubego szkła. Ceny odpowiadają zawartości – nie są niskie, ale to alkohole wysokiej klasy, absynt kosztuje ok. 120 zł, pozostałe ok. 60 zł za butelkę 0,7 l.

Czytaj więcej

Versinthe

absynt produkowany przez firmę Liquoristerie de Provence w wersjach Versinthe La Blanche (55%) oraz Versinthe Absinthe (45%). Bardzo tradycyjny aromat i smak. Jest to macerat 20 roślin, w tym: piołun, goryczka, estragon, anyż, kolendra, koper, bazylia, rozmaryn, arcydzięgiel, mięta pieprzowa i werbena. W rezultacie powstaje absynt dość łagodny, słodko-gorzki, bardzo lukrecjowy, z wyraźną nutką kwiatową i lubczyku, ale i zaskakującą warzywną (kabaczki?). Pozostawia na języku posmak mięty i anyżu.

St. George Spirits

mała gorzelnia, która działa od 1982 roku w Alameda, w stanie Kalifornia. Firmę założył Jög Rupf, potem dołączyli do niego Lance Winters (obecnie mistrz destylacji) i Dave Smith (mistrz kupażowania). Planowali produkować owocowe destylaty i do tego celu zakupili stalowo-miedziane aparaty kotłowo-kolumnowe, na których pracują do dziś. Są producentem okowit z: gruszek, malin i jabłek a także likierów z tych owoców. Ponadto produkują: gin, rum, wódkę, absynt, rye whiskey czy single malt whiskey. Żyto ma duży udział w ich nastawach fermentacyjnych.

Czytaj więcej

Degustacja absyntów Lemercier

Destylarnia Lemercier Frères z Fougerolles specjalizuje się w ofercie eau-de-vie, likierów, anyżówek i absyntów. Firma powstała w 1800 roku z inicjatywy Desle Nicolasa Lemercier, wkrótce jednak stała się kooperatywą, do której gorzelnik wciągnął okolicznych sadowników. Do ich sztandarowych produktów należą eau-de-vie z własnych wiśni i śliwek. Początkowo gorzelnia mieściła się w wiosce Grand-Fahys. W 1890 roku kupili dom w pobliżu dworca w Fougerolles i tam przeniesiono destylację, powstała też osobna linia do maceracji absyntów, a w piwnicach zrobiono leżakownię. Wkrótce zbudowano też zakład rektyfikacji i zakład bednarski. Po wprowadzeniu w 1915 roku we Francji (a wkrótce i w innych krajach Europy) zakazu produkcji absyntu na wiele lat skoncentrowali się na produkcji likierów i eau-de-vie, a sprzedaż własnych beczek dawała większe przychody niż sprzedaż alkoholi. Dziś ponownie kolejne pokolenie Lemercier produkuje absynty według dawnych receptur. Zatrudniają 7 osó, rocznie produkują ok. 200 tys. l. Oferta obejmuje m.in.: eau-de-vie z wiśni, śliwek, mirabelek, malin, pigwy gruszek Williams, a także pastis, likiery owocowe, aperitify i absynty. Ich okowita wiśniowa ma własną apelację AOC – Kirsch de Fougerolles. Produkują także alkohole z wytłoków winogron, własną wódkę Grizzly czy whisky Desle Nicolas. Historię firmy, rodziny Lemercier i ich absyntów można bliżej poznać odwiedzając niewielkie muzeum w Fougerolles.

Czytaj więcej

Black Demon Absinthe

najbardziej udana marka polskiego absyntu, zestawiany w Jasienicy przez firmę Toorank. Destylowany z udziałem: piołunu, kopru, arcydzięgla i anyżu gwiaździstego. Ciemną barwę, jak i słodki smak, zawdzięcza zapewne lukrecji, wyraźnie wyczuwalne są także piołun, anyż nie ekspansywny jak w absyntach francuskich. Mimo mocy 68% można go z powodzeniem pić bez dodatku wody, wyrazista mieszanka ziół całkowicie przykryła moc spirytusu.

King of Spirits

jeden z najlepszych na świecie absyntów, produkowany w Czechach technologią maceracji 16 ziół, w szczególności piołunu. W wersji klasycznej ma tylko 10 mg tujonu na litr, ale w wersji Gold czterokrotnie przekracza obowiązujące w większości krajów normy i ma 100 mg/l. Jest intensywnie ziołowy, wyraźnie czuć piołun. Lekko podgrzany aż zatyka. Tak jak inne macerowane absynty powinien być podawany ciepły, z odrobiną skarmelizowanego cukru. W ustach zioła i słodycz. Wspaniały. Moc – 70%.

Czytaj więcej