Albert Michler Absinthium Bohemicum

destylarnia Alberta Michlera powstała w 1863 roku w Buchsdorfer (obecnie Buková) i wyrabiała znane w cesarstwie Austro-Węgierskim ziołowe likiery. Obecnie tradycje firmy kontynuuje spółka z siedzibą w Bristolu, ale mająca swoją fabrykę likierów w Czechach. Do produkcji tego absyntu użyto m.in. piołunu odmiany Absinthium Bohemicum, lokalnie występującego na Morawach i Śląsku. Także inne wykorzystane zioła i trawy są z tego regionu. Część ziół była redestylowana po maceracji, część tylko macerowana, by po połączeniu ich w jednym zbiorniku uzyskać alkohol bardziej aromatyczny i cięższy. W aromacie dominują: anyż, lukrecja, rumianek, melisa, szałwia i piołun. W ustach słodki, bardzo ziołowy, kora dębowa, mech, żywica. Finisz delikatnie warzywny – dzięgiel. Butelkowany z mocą 70%.

Toorank

Firma Toorank Polska S.A. działa na rynku polskim od 1996 roku i prowadzi działalność polegającą na produkcji wyrobów wysokojakościowych, przeznaczonych dla wąskiego grona koneserów, produktów dla małych społeczności w mikroregionach. Dlatego od początku istnienia firma jest aktywnie zaangażowana w uczestnictwo w imprezach kulturalnych w całej Polsce prezentując wyroby regionalne, które sławią polskie regiony w kraju i za granicą.

Czytaj więcej

Absentix

tani absynt produkowany przez firmę Desirè w Sant’Antimo, niedaleko Neapolu. Robiony na bazie olejków, w nosie: anyż, wiśnie, śliwki, ocet, zaskakująco owocowy aromat. W smaku dalej czuć ocet, a anyż aż zatyka. Moc – 70%, a barwa wściekle zielona jak w likierze miętowym.

Absinth 66

niemiecki absynt firmy Absthof. Klasyczna wersja ma barwę zielona i moc 66%, ale są też różne inne warianty (czerwony, biały, czarny) z mocą: 44%, 69%, 85%. Mamy tu m.in.: anyż, koper, melisę, kolendrę, piołun. Armat i smak bardzo anyżowe, wyraźnie czuć koper, nuta mięty pieprzowej. Smakuje jak mocny pastis, brakuje mu goryczy.

Bestie

czeski absynt, zestawiany dla Bartida Multibrands, firmy, która jest właścicielem największego baru koktajlowego w Pradze. Moc 60%, ok. 35 mg tujonu. Aromat ziołowo-anyżowy, hysop i melisa. Smak delikatny słodko-gorzki z wyraźną nutą piołunu, rumianek.

Justifiee & Ancienne

wysokiej klasy absynt firmy Žufánek z Moraw. Wszystkie składniki są macerowane i destylowane w alkoholu winogronowym, są to m.in.: anyż, koper, piołun, hysop, bylica pontyjska. Starzony w beczkach z francuskiego dębu. W nosie rumianek, piołun. Smak w pierwszej chwili gorzki, cierpki, jest też pieczony chleb. A w finiszu słodkie wino likierowe. Moc – 65%.

Wizyta u Žufánka

Destylarnia powstała w 2000 roku na przedmieściach miasteczka Boršice u Blatnice. To firma rodzinna, założycielami są Marcela i Josef Žufánek oraz ich synowie: Martin, Josef i Jan. Dziadek zaczynał destylować nielegalnie, najstarsze śliwowice w ich „archiwum” pochodzą jeszcze z lat 50. – Z bratem jesteśmy pierwszym pokoleniem, które destyluje legalnie – mówi Martin Žufánek. W Irmie zajmuje się ziołami, jego są receptury ginów, wermutu, a zwłaszcza wielokrotnie nagradzanych absyntów. Alkohole Žufánka obecne są w najlepszych barach i restauracjach w Czechach i na Słowacji.

Czytaj więcej

Cavalin Absinthium

barwa zielona, opalizująca, aromat zaskakuje słodkością i brakiem ziołowości, czuć: czekoladę, karmel, wanilia, dopiero dalej – mięta. W ustach – czekolada After Eight, trochę lukrecji, anyżu i posmak wytłoczyn winogron. Moc – 69%.

Witkacy Absinth

zestawiany przez Bartex Wine & Spirits m.in. z maceratami: piołunu, anyżu, kopru włoskiego, hyzopu i innych ziół. Kolor zielny. W aromacie dominują anyż i koper, smak słodko-gorzki, tu główne skrzypce grają anyż i piołun. Rozgrzewający. Moc – 55%.

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Na rynek trafiło właśnie pięć nowych butelek, wyprodukowanych w Nieszawie przez Manufakturę Alkoholi Gatunkowych Copernicus. To wysokiej klasy alkohole mieszane, jak to kiedyś mówiono – wódki gatunkowe. Są wśród nich okowity, jest absynt i gin. W planach jest poszerzenie tej linii. Wszystkie są elegancko opakowane w butelki z grubego szkła. Ceny odpowiadają zawartości – nie są niskie, ale to alkohole wysokiej klasy, absynt kosztuje ok. 120 zł, pozostałe ok. 60 zł za butelkę 0,7 l.

Czytaj więcej

Versinthe

absynt produkowany przez firmę Liquoristerie de Provence w wersjach Versinthe La Blanche (55%) oraz Versinthe Absinthe (45%). Bardzo tradycyjny aromat i smak. Jest to macerat 20 roślin, w tym: piołun, goryczka, estragon, anyż, kolendra, koper, bazylia, rozmaryn, arcydzięgiel, mięta pieprzowa i werbena. W rezultacie powstaje absynt dość łagodny, słodko-gorzki, bardzo lukrecjowy, z wyraźną nutką kwiatową i lubczyku, ale i zaskakującą warzywną (kabaczki?). Pozostawia na języku posmak mięty i anyżu.

St. George Spirits

mała gorzelnia, która działa od 1982 roku w Alameda, w stanie Kalifornia. Firmę założył Jög Rupf, potem dołączyli do niego Lance Winters (obecnie mistrz destylacji) i Dave Smith (mistrz kupażowania). Planowali produkować owocowe destylaty i do tego celu zakupili stalowo-miedziane aparaty kotłowo-kolumnowe, na których pracują do dziś. Są producentem okowit z: gruszek, malin i jabłek a także likierów z tych owoców. Ponadto produkują: gin, rum, wódkę, absynt, rye whiskey czy single malt whiskey. Żyto ma duży udział w ich nastawach fermentacyjnych.

Czytaj więcej