Degustacja Luxardo

Spotkanie z Luxardo w Warszawie było wyjątkową okazją do spróbowania sztandarowych produktów oraz kilku nowości włoskiej firmy, znanej przede wszystkim z likieru Maraschino. Ponieważ degustacje prowadził Nicolo Luxardo, więc z pierwszej ręki można było dowiedzieć się sporo na temat produkcji i receptur. Zabrałem próbki do domu, żeby w spokoju przyjrzeć się uważnie tym trunkom.

Czytaj więcej

Disaronno

bez wątpienia najlepsze amaretto na świecie, a także najbardziej znane. Disaronno Originale ma 28% i charakterystyczny smak słodko-migdałowy, łagodny, nieco kremowy. Firma wywodzi tradycję od tajemnych ingrediencji z 1525 roku, chyba sami jednak nie wiedzą, ile w tym prawdy. Za ojca chrzestnego trunku uważany jest Domenico Reina. Do dziś produkcja pozostaje w Saronno, ale produkt jest znany i sprzedawany na całym świecie. Do produkcji wykorzystywane są: pestki moreli, cukier oraz esencja 17 ziół i owoców. Podobno nie wykorzystuje się w ogóle migdałów, tak wyraźnie wyczuwalnych w smaku. Wcześniej trunek nazywał się Amaretto di Saronno, wskazując na miejsce pochodzenia.

Amaretto

likier o charakterystycznym smaku syropu, ciasta, marcepanu i migdałów. Podawany do deserów, do kawy, lubiany składnik koktajli i dodatek do ciast. Robiony poprzez macerację gorzkich migdałów, ale nie tylko, migdały często są zastępowane pestkami moreli, brzoskwini, wiśni, a w tanich wersjach likieru – olejkami, czasem dodaje się aromat waniliowy, czasem korzenny lub ziołowy. Zawsze z dodatkiem cukru, czasami też ziaren kakao. Barwa od złocistej po czerwono bursztynową, moc to 16-30%. Oryginalnie wywodzi się z Saronno, receptura datowana jest na XVI wiek, a przez wiele lat najbardziej znaną marką było DiSaronno. Obecnie na butelkach DiSaronno nie ma już słowa „amaretto”, gdyż migdały nie są dominantą aromatu w tym likierze, do jego zestawienia wykorzystuje się aż 17 ziół i owoców.

Czytaj więcej

Luxardo

początki firmy sięgają 1821 roku. Firmę założył Girolama Luxardo, rzutki handlowiec, który z dwiema żonami dorobił się gromady 21 dzieci. Firma zaczynała działalność w Zara, sercu regionu uprawy wiśni maraska, teraz miasto należy do Chorwacji. Maraska jest bardzo kwaśna i nie smaczna do jedzenia, więc od wieków w Dalmacji robi się z niej likiery. Girolama jako pierwszy przedestylował maraski macerowane w alkoholu, wcześniej wszystkie maraschino były ratafiami, jak we Włoszech nazywa się nalewki. Dawny budynek fabryki na nabrzeżu w Zara do dziś istnieje. Pod koniec XIX wieku była to jedna z największych destylarni w Europie, eksportująca wyroby na cały świat.

Czytaj więcej