Disaronno

bez wątpienia najlepsze amaretto na świecie, a także najbardziej znane. Disaronno Originale ma 28% i charakterystyczny smak słodko-migdałowy, łagodny, nieco kremowy. Firma wywodzi tradycję od tajemnych ingrediencji z 1525 roku, chyba sami jednak nie wiedzą, ile w tym prawdy. Za ojca chrzestnego trunku uważany jest Domenico Reina. Do dziś produkcja pozostaje w Saronno, ale produkt jest znany i sprzedawany na całym świecie. Do produkcji wykorzystywane są: pestki moreli, cukier oraz esencja 17 ziół i owoców. Podobno nie wykorzystuje się w ogóle migdałów, tak wyraźnie wyczuwalnych w smaku. Wcześniej trunek nazywał się Amaretto di Saronno, wskazując na miejsce pochodzenia.

Amaretto

likier migdałowy (bywają też robione z dodatkiem pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych), o charakterystycznym smaku syropu, ciasta i migdałów. Jest bardzo słodki i nie bardzo nadaje się do konsumowania samodzielnie, ale jest dobrym dodatkiem do egzotycznych drinków (a także do ciast). Moc to 16-30%, czasem dodaje się aromat waniliowy, czasem korzenny lub ziołowy. Barwa od złocistej po czerwono bursztynową. Wywodzi się z Włoch, ale produkowany jest w wielu krajach, m.in. we Francji i Holandii, a i w Polsce (np. przez Polmos Łańcut – Likier Migdałowy). Jego historia sięga co najmniej XVI wieku. Najbardziej znane marki to Disaronno Originale (28% – zdecydowanie najlepszy), Lazzaroni Amaretto (24%) i Luxardo Ameretto di Saschira (28%), a z tanich to Armilar (28%), ponadto likier znajdziemy w ofercie tak znanych producentów jak: Bols, De Kuyper, Toorank czy Marie Brizard (zresztą całkiem dobry). Jeśli kupować do celów innych niż wypieki, to zdecydowanie lepiej wybierać dobre marki, jak np. Disaronno.

Czytaj więcej