Degustacja Luxardo

Spotkanie z Luxardo w Warszawie było wyjątkową okazją do spróbowania sztandarowych produktów oraz kilku nowości włoskiej firmy, znanej przede wszystkim z likieru Maraschino. Ponieważ degustacje prowadził Nicolo Luxardo, więc z pierwszej ręki można było dowiedzieć się sporo na temat produkcji i receptur. Zabrałem próbki do domu, żeby w spokoju przyjrzeć się uważnie tym trunkom.

Czytaj więcej

Disaronno

bez wątpienia najlepsze amaretto na świecie, a także najbardziej znane. Disaronno Originale ma 28% i charakterystyczny smak słodko-migdałowy, łagodny, nieco kremowy. Firma wywodzi tradycję od tajemnych ingrediencji z 1525 roku, chyba sami jednak nie wiedzą, ile w tym prawdy. Za ojca chrzestnego trunku uważany jest Domenico Reina. Do dziś produkcja pozostaje w Saronno, ale produkt jest znany i sprzedawany na całym świecie. Do produkcji wykorzystywane są: pestki moreli, cukier oraz esencja 17 ziół i owoców. Podobno nie wykorzystuje się w ogóle migdałów, tak wyraźnie wyczuwalnych w smaku. Wcześniej trunek nazywał się Amaretto di Saronno, wskazując na miejsce pochodzenia.

Amaretto

likier migdałowy (bywają też robione z dodatkiem pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych), o charakterystycznym smaku syropu, ciasta i migdałów. Jest bardzo słodki i nie bardzo nadaje się do konsumowania samodzielnie, ale jest dobrym dodatkiem do egzotycznych drinków (a także do ciast). Moc to 16-30%, czasem dodaje się aromat waniliowy, czasem korzenny lub ziołowy. Barwa od złocistej po czerwono bursztynową. Wywodzi się z Włoch, ale produkowany jest w wielu krajach, m.in. we Francji i Holandii, a i w Polsce (np. przez Polmos Łańcut – Likier Migdałowy). Jego historia sięga co najmniej XVI wieku. Najbardziej znane marki to Disaronno Originale (28% – zdecydowanie najlepszy), Lazzaroni Amaretto (24%) i Luxardo Ameretto di Saschira (28%), a z tanich to Armilar (28%), ponadto likier znajdziemy w ofercie tak znanych producentów jak: Bols, De Kuyper, Toorank czy Marie Brizard (zresztą całkiem dobry). Jeśli kupować do celów innych niż wypieki, to zdecydowanie lepiej wybierać dobre marki, jak np. Disaronno.

Czytaj więcej

Luxardo

początki firmy sięgają 1821 roku. Firmę założył Girolama Luxardo, rzutki handlowiec, który z dwiema żonami dorobił się gromady 21 dzieci. Firma zaczynała działalność w Zara, sercu regionu uprawy wiśni maraska, teraz miasto należy do Chorwacji. Maraska jest bardzo kwaśna i nie smaczna do jedzenia, więc od wieków w Dalmacji robi się z niej likiery. Girolama jako pierwszy przedestylował maraski macerowane w alkoholu, wcześniej wszystkie maraschino były ratafiami, jak we Włoszech nazywa się nalewki. Dawny budynek fabryki na nabrzeżu w Zara do dziś istnieje. Pod koniec XIX wieku była to jedna z największych destylarni w Europie, eksportująca wyroby na cały świat.

Czytaj więcej