Arvesølvet

akwawit produkowany przez małą norweską destylarnię Det Norske Brenneri, która poza tym produkuje m.in.: whisky, gin, likiery czy destylaty owocowe. Destylarnia powstała w 2005 roku w Grimstad. Pod marką Arvesølvet butelkują trzy akwawity: młody, o cytrusowo-kminkowym aromacie Arvesølvet Helt Klar (38%), leżakowany przez dwanaście miesięcy w beczkach po sherry oloroso Arvesølvet Fatlagret (40%) oraz rocznikowy, również z beczek po sherry, Arvesølvet Juleakevitt (40%). Spirytus jest ziemniaczany, a główne dodatki to: koper, anyż, kmin, skórki cytrusów i różne rodzaje pieprzów.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Løiten

ceniony norweski aquavit, produkowany w Løitenaquavitens Venner. Marka obecna jest na rynku od 1855 roku. Spirytus destylowany jest w kolumnach z ziemniaków, do alkoholu dodaje się m.in. kminku, kopru i skórek pomarańczy. Większość destylatów leżakuje po maceracji w beczkach po sherry, tylko niektóre w beczkach z nowego dębu. W porównaniu do większości norweskich aquavitów, Løiten wyróżnia się bardzo wyraźnym pomarańczowym aromatem i smakiem, a w ustach też czuć wyraźnie beczki po sherry. Czuć też w smaku koper, a przede wszystkim kmin rzymski. Harmonijny, nieco zbyt cytrusowy, ale to jego wyróżnik. Dostępny w kilku wersjach, m.in.: Løiten Linie Braenderis, Løiten *** Aquavit, Løiten Sommer Aquavit, klasyczne Løiten Export czy unikatowe rocznikowe Løiten Single Cask Aquavit.

Czytaj więcej

Degustacja Skärgårdssnapsar

Zestaw Skärgårdssnapsar zawiera dziesięć buteleczek 0,05 l, dziesięciu różnych szwedzkich alkoholi – akwawity, rumy, brandy, likiery, produkowane przez destylarnię Saturnus z Malmo. Destylarnia powstała w 1893 roku, założył ją Fritz Borg. Od 1920 roku zakład jest w rękach rodziny Liepe, dziś kieruje nią Edward Liepe. W latach 1917-1995 w Szwecji obowiązywał monopl na mocne alkohole i wówczas firma koncentrowała się na produkcji typowego dla Szwecji wina korzennego, glögg. Jako pierwsza prywatna firma rozpoczęli w 1995 roku destylować własną wódkę (m.in. marka Stockholm Krystal Vodka) i akwawity. Saturnus produkuje m.in. glögg i likiery oraz syropy barowe i wody mineralne. Roczny obrót to ok. 100 mln koron szwedzkich (50 mln zł), zatrudnia 35 osób. Obecnuie są jednym z najważniejszych producentów mocnych alkoholi w Szwecji, a wódka Stockholm Krystal jest jedną z najlepiej sprzedawanych szwedzkich wódek w USA (za Absolutem). Najważniejsze wytwarzane tu alkohole to akwawity: Piratens Besk, Piratens Kvavit, Utö, Sandhamn, Kallsupen Akvavit, Vinga Akvavit, Skanör Aquavit, Fjäderholmarna, Seglarsnaps czy likiery: Svart Vinbärs, Brännö czy Gubben.

Czytaj więcej

Visby Julaquavit

akwawit robiony przez ceniony browar z wyspy Visby – Gottlands Bryggeri, bożonarodzeniowa specjalna edycja: przedestylowane piwo i słód jęczmienny, z dodatkiem: kopru, kminku, anyżu gwiaździstego, goździków, imbiru, chmielu i miodu, starzony w dębowych beczkach. Ma cudowny kminkowo-miodowy zapach. W ustach zaskakująco gorzki od chmielu, wręcz wytrawny, ale przy tym przyjemnie rozgrzewający, czuć goździki i pieczący imbir w finiszu. Niezwykle ciekawy, niepowtarzalny akwawit. Moc – 42%.

Degustacja akwawitów Snälleröds

Stara gorzelnia Snälleröds w Skanii powstała w 1901 roku, wraz z folwarkiem i dworem. Do czasu wprowadzenia monopolu państwowego na produkcję mocnych alkoholi w Szwecji, w 1917 roku, destylowano tu ziemniaki i wytwarzano ceniony akwawit. Po zniesieniu monopolu, w 1995 roku, dawną gorzelnię przejął Eric Berntson i wznowił produkcję alkoholu. Dziś powstają tu akwawity z lokalnych ekologicznych upraw ziemniaków, a w dworze jest zajazd. Produkują też tradycyjne szwedzkie wino ziołowe, czyli Glögg.
Zestaw degustacyjny obejmuje pięć akwawitów sprzedawanych w jednym kartonowym pudełku, z krótką charakterystyką każdego po szwedzku i angielsku. To niemal cała oferta akwawitów Snälleröds, mają jeszcze tylko rocznikowy Brännmästarens Julakvavit, którego nie próbowałem.

Czytaj więcej

Arctic Velvet

destylarnia z Grenlandii, z miejscowości Qeqertarsuaq. Woda filtrowana przez skały wulkaniczne z liczącego ponad 2000 lat lodowca. Destylują lokalny jęczmień. Mają w ofercie: gin, wódkę, aquavit, whisky i winiak. Aquavit (38%) destylowany jest czterokrotnie, ma słodki, przyjemny kminkowy aromat, w ustach bardzo intensywny smak anyżu i kopru, finisz rozgrzewający – czuć lukrecję i kolendrę. Wódka czysta (40%) destylowana pięciokrotnie z mieszanki zbóż, o aromacie i smaku naftaliny. Gin (40%) destylowany jest pięciokrotnie, dodano 24 zioła i rośliny, m.in.: jagody jałowca, kolnedrę, gałkę muszkatołową i kminek.

Czytaj więcej

Eimverk

destylarnia z Islandii, prowadzona od 2009 roku przez rodzinę Thorkelsson. W ofercie mają aquavit Viti, młodą whisky Flóki oraz gin Vor. Gin zestawiany jest z lokalnych roślin: jagód dzikiego jałowca, korzenia dziko rosnącego dzięglu, jarmużu, rabarbaru, liści brzozy, płucnicy islandzkiej (rodzaj grzyba), czarnych jagód dzikiej bażyny, rośliny typowej dla arktycznego klimatu, kwiatów dziko rosnącej macierzanki piaskowej oraz morskich glonów zwanych sweet kelp. Jest także wersja tego ginu leżakowana przez sześć tygodni w dębowych beczkach. Młoda whisky Flóki ze słodowanego jęczmienia robiona jest także w niezwykłej wersji „shit whisky”, czyli gówniana. Zamiast torfu do suszenia słodu użyto tu… owczych odchodów.  Destylacja odbywa się w małym miedzianym aparacie, wykorzystują zboże z własnych upraw, a do starzenia używane są nowe amerykańskie beczki o pojemności 200 l. Jęczmień rosnący pod kołem polarnym, ze względu na trudne warunki klimatyczne daje słabe plony, a dodatkowo zawartość skrobi jest dużo mniejsza niż w jęczmieniu szkockim, więc do produkcji alkoholu zużywa się dużo więcej ziarna. W efekcie smak trunków też jest mocno ziarnisty.

Czytaj więcej

Smaki Szwecji

Zestaw dziesięciu typowo szwedzkich destylatów Svenska Nubbar sprzedawany jest w zgrabnym opakowaniu, z dołączoną broszurą dotyczącą tego z jakim jedzeniem najlepiej łączyć każdy z trunków. W zamyśle Jonasa Odlanda, master distillera, który wybrał ten zestaw, mają one stanowić przegląd reprezentatywny dla kultury picia sznapsów w Szwecji. Jak wyczytałem w broszurce, po wypiciu każdego kieliszka należy wznieść toast skål! Producentem wszystkich tych trunków jest duży szwedzki koncern Altia, działający także m.in. w: Finlandii, Danii, Łotwie czy Estonii, właściciel znanej marki O.P. Anderson oraz duży importer alkoholi.

Czytaj więcej

Gilde Non Plus Ultra

nie licząc specjalnych edycji, jest to najstarszy butelkowany akwawit. Po dwunastu latach wziął dużo tanin z drewna, akwawit absorbuje więcej z beczek niż np. koniak czy whisky. Dość ostry aromat, kminek schowany głębiej, pod dębiną. W ustach za to aksamitna słodycz, wykwintność. Czuć nieco ziół, ale i wanilii oraz miód, a w finiszu – pistacje i rurki z kremem. Wspaniały, niemal deserowy. Moc – 41,5%.

Arcus: Aquavit starzony na morzu

Aquavit, znany też jako akevitt, czy po prostu akwawit, to narodowy trunek Skandynawii, popularny w: Danii, Szwecji, Islandii i Norwegii. W tej ostatniej ma własną apelację, która ściśle reguluje zasady przygotowywania trunku. Tutejszy aquavit (Norsk cask age aquavit) zawsze robiony jest z norweskich ziemniaków i – zgodnie z przepisami – starzony przez minimum sześć miesięcy, najczęściej w beczkach po sherry. W smaku bardziej przypomina holenderski genever niż niemiecką kminkówkę, technologia produkcji jest zresztą podobna jak w przypadku wytwarzania jałowcówek. Poza beczką i rektyfikowanym ziemniaczanym spirytusem sekretem aquavitu są zioła – przede wszystkim kminek i koper.

Czytaj więcej

Linie Aqavit

najbardziej znany alkohol produkowany w Norwegii i jednocześnie jeden z najlepszych aquavitów produkowanych na świecie. Aromatyczny, gładki, ziołowo-lukrecjowy z wyraźnymi nutami dębu. Przed rozlaniem do butelek Linie Aqavit dwukrotnie przekracza równik. Podróżuje przez dziewiętnaście tygodni w beczkach po sherry w ładowniach statków płynących do Australii i z powrotem, gdzie leżakuje w beczkach po sherry. Po co ta podróż? Bo zmienia się temperatura, w jakiej przechowywany jest alkohol, wypływa zimą z Norwegii by trafić w Ekwadorze w środek lata, także przechyły związane z morskimi falami są nie bez znaczenia. Częste zmiany stref czasowych podobno też mają wpływ na proces starzenia się trunku w beczkach. Trudno powiedzieć, ile w tym prawdy, ile marketingu, smak jest jednak wyjątkowy i powszechnie doceniany przez konsumentów, gotowych płacić więcej za ten niecodzienny alkohol. Na każdej etykiecie z tyłu butelki podawane są: dokładne daty rejsu oraz nazwa statku, na którym aquavit podróżował. Do destylacji używa się ziemniaków, w procesie maceracji dodawany jest przede wszystkim kminek, ale też: anyż, koper, kolendra i rozmaite zioła. Recepturę opracował w 1805 roku Jørgen B. Lysholm, który często pływał do Ameryki Południowej, podczas jednego z rejsów odkrył jak dobrze podróż wpływa na leżakujący w beczkach alkohol. Dostępny także w wersjach: Christmas Edition i Double Cask. Obecnie właścicielem marki Linie Aqavit jest norweska firma Arcus, do której należą także: Vikingfjord Vodka – jedna z najlepszych norweskich wódek czystych, francuski koniak Braastad oraz angielski Hammer London Dry Gin.

Czytaj więcej