Thylandia Juleakvavit

mała butikowa destylarnia Spritfabrikken Thylandia działa na granicy Parku Narodowego Thy w Danii, na północnym krańcu krainy Jutlandia. Destylują w miedzianych alembikach. Ich bożonarodzeniowy akwawit ma aromaty: chmielu, cynamonu, cytrusów – cytryny, pomarańczy, nuta fermentacyjna. W smaku goryczka, chmiel, sadza. Krótki, chmielowy finisz, placek ze śliwkami. Moc – 38%.

Linie Aquavit Extra Matured

nowa wersja najbardziej znanego akwawitu z Norwegii, destylowanego z ziemniaków. Destylaty w wieku 2-17 lat, beczki po sherry, butelkowanie z mocą 41,5%. Aromat słodki, rodzynki, drożdże, orzechy, ciasto z orzechami, kminek. W smaku dużo kminku, słodycz soku z wiśni, śliwki. Finisz orzechowy, kminkowy, ciasto ze śliwką.

Lysholm No52

nowatorski akwawit, wprowadzony na rynek w 2016 roku, zestawiany z udziałem 11 botaników. Jego patronem jest XIX wieczny chemik i botanik, Jørgen B. Lysholm. W aromacie: dużo jałowca, dużo kminu i słodyczy, kopru, kolendry. W smaku poza koprem i kminem – chmiel. W finiszu natomiast powraca jałowiec, jest imbir oraz słodkie tony anyżu i pomarańczy. Marka należy do firmy Arcus, produkowany w Norwegii na bazie destylatu z ziemniaków, za zestawienie botaników odpowiada master distiller firmy, Ivan Abrahamsen. Butelkowany z mocą 40%, dedykowany do klasycznych koktajli, np. z tonikiem.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Helbings Aquavit

produkowany od 2015 roku przez firmę Helmut Helbing z Hamburga. Butelki są numerowane, trunek leżakował w beczkach po sherry pedro ximenez. Wśród botaników są: kmin, koper, anyż i lukrecja. W aromacie wyraźnie wyczuwalne: anyż, kmin, mięta, bazylia, trawa cytrynowa. Smak – wanilia, tarta cytrynowa, bardzo słodki finisz. Moc – 42%.

Brøndums Snaps

to tradycyjna i najstarsza istniejąca marka sznapsów w Danii, obecnie tworzona w zakładach w Aalborg. Stworzona przez Anthona Brøndum pochodził z gorzelniczej rodziny, praktykował u ojca, a założył własną destylarnię w 1840 roku w Snaregade w Kopenhadze pod szyldem A. Brøndum & Søn. Jego pierwszą recepturą był Brøndum Kummenaquavit (45%), o intensywnym aromacie nordyckiego kminu, z dodatkiem cynamonu. Brøndums Snaps Original (40%) to mieszanka słodowych destylatów i kminu, krótko leżakowany w beczkach po sherry. W aromacie: kmin i wypieczona skórka chleba. W smaku kmin i liść laurowy. Finisz bardzo chlebowy, liście chrzanu, przyjemny, lekki. Do dziś to jeden z najpopularniejszych akwawitów w duńskich barach. Brøndum Snaps Klar (40%) zamiast leżakowania w beczkach po sherry ma dodatek odrobiny miodu, lekki zapach kminu, słodki zapach jagód. Smak słodki, sporo wanilii, mlecznej czekolady. Słodko-ziołowy finisz, orzechy laskowe. Jest też słodsza wersja Brøndums Fadlagret (38%), akwawit leżakowany przez dwa lata w beczkach po amerykańskiej whisky, doprawiony rumem, sherry, pomarańczą i skórką cytryny. W ofercie obecnie są też likiery – rabarbarowy i tymiankowy.

Czytaj więcej

Drei Ling

niemiecki akwawit o mocy 38,3%, firmy Kreuzritter. Główne składniki to: kmin, koper i koper włoski, anyż, goździki, kolendra, trawa cytrynowa, korzeń irysa, rumianek. Bazowym alkoholem jest ośmioletnia brandy, do tego spirytus z: pszenicy, jęczmienia, żyta. Wspaniały aromat odleżakowanych norweskich akwawitów – dużo kminu i kopru, rumianek i inne polne kwiaty, ale też sherry. Czuć też trawę cytrynową. W ustach niemal gorzkie, wytrawne, zdominowane kmin, przez kopry i kolendrę. Finisz lekko ziemisty i orzeźwiający – mięta, szałwia, goryczka, anyż, lukrecja.

Gammal Norrlands Akvavit

szwedzki klasyk, wśród składników są: kminek, anyż i koper włoski, ale trunek leżakował w beczkach po sherry, co świetnie odzwierciedla profil smakowy – gładki, elegancki, z nutką wiśni w czekoladzie. W aromacie wyraźnie czuć też: kmin, anyż, dużo kopru. W finiszu dochodzą nuty pomarańczowe, słodycz sherry, posmak beczki. Moc – 40%.

Islandzki wieczór (1)

Dostałem ostatnio dużo różnych próbek z Islandii. Podzieliłem je producentami, na pierwszy rzut biorąc jednak dwie firmy – alkohole ze starego browaru Ölgerðin Egill Skallagrímsson oraz z destylarni Íslensk Fjallagrös. W tej degustacji postawiłem obok siebie typowy islandzki aquavit, dwa giny i kilka dziwnych likierów. Wrażenia miałem mieszane. Bardzo wysokie podatki na alkohol na Islandii sprawiają, że alkohole rzadko tu mają powyżej 40%, w tym przypadku akurat najwyższa moc wynosiła zaledwie 38%.

Czytaj więcej

Arvesølvet

akwawit produkowany przez małą norweską destylarnię Det Norske Brenneri, która poza tym produkuje m.in.: whisky, gin, likiery czy destylaty owocowe. Destylarnia powstała w 2005 roku w Grimstad. Pod marką Arvesølvet butelkują trzy akwawity: młody, o cytrusowo-kminkowym aromacie Arvesølvet Helt Klar (38%), leżakowany przez dwanaście miesięcy w beczkach po sherry oloroso Arvesølvet Fatlagret (40%) oraz rocznikowy, również z beczek po sherry, Arvesølvet Juleakevitt (40%). Spirytus jest ziemniaczany, a główne dodatki to: koper, anyż, kmin, skórki cytrusów i różne rodzaje pieprzów.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej