Lysholm No52

nowatorski akwawit, wprowadzony na rynek w 2016 roku, zestawiany z udziałem 11 botaników. Jego patronem jest XIX wieczny chemik i botanik, Jørgen B. Lysholm. W aromacie: dużo jałowca, dużo kminu i słodyczy, kopru, kolendry. W smaku poza koprem i kminem – chmiel. W finiszu natomiast powraca jałowiec, jest imbir oraz słodkie tony anyżu i pomarańczy. Marka należy do firmy Arcus, produkowany w Norwegii na bazie destylatu z ziemniaków, za zestawienie botaników odpowiada master distiller firmy, Ivan Abrahamsen. Butelkowany z mocą 40%, dedykowany do klasycznych koktajli, np. z tonikiem.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Helbings Aquavit

produkowany od 2015 roku przez firmę Helmut Helbing z Hamburga. Butelki są numerowane, trunek leżakował w beczkach po sherry pedro ximenez. Wśród botaników są: kmin, koper, anyż i lukrecja. W aromacie wyraźnie wyczuwalne: anyż, kmin, mięta, bazylia, trawa cytrynowa. Smak – wanilia, tarta cytrynowa, bardzo słodki finisz. Moc – 42%.

Brøndums Snaps

destylowany w Aalborgu, duński akwawit, którego receptura pochodzi z 1840 roku. Z dużą zawartością kminu, robiony na destylacie słodowym przez krótki czas leżakowany w beczkach po sherry. Butelkowany z mocą 40%. W aromacie: kmin i wypieczona skórka chleba. W smaku kmin i liść laurowy. Finisz bardzo chlebowy, liście chrzanu, przyjemny, lekki.

Drei Ling

niemiecki akwawit o mocy 38,3%, firmy Kreuzritter. Główne składniki to: kmin, koper i koper włoski, anyż, goździki, kolendra, trawa cytrynowa, korzeń irysa, rumianek. Bazowym alkoholem jest ośmioletnia brandy, do tego spirytus z: pszenicy, jęczmienia, żyta. Wspaniały aromat odleżakowanych norweskich akwawitów – dużo kminu i kopru, rumianek i inne polne kwiaty, ale też sherry. Czuć też trawę cytrynową. W ustach niemal gorzkie, wytrawne, zdominowane kmin, przez kopry i kolendrę. Finisz lekko ziemisty i orzeźwiający – mięta, szałwia, goryczka, anyż, lukrecja.

Gammal Norrlands Akvavit

szwedzki klasyk, wśród składników są: kminek, anyż i koper włoski, ale trunek leżakował w beczkach po sherry, co świetnie odzwierciedla profil smakowy – gładki, elegancki, z nutką wiśni w czekoladzie. W aromacie wyraźnie czuć też: kmin, anyż, dużo kopru. W finiszu dochodzą nuty pomarańczowe, słodycz sherry, posmak beczki. Moc – 40%.

Islandzki wieczór (1)

Dostałem ostatnio dużo różnych próbek z Islandii. Podzieliłem je producentami, na pierwszy rzut biorąc jednak dwie firmy – alkohole ze starego browaru Ölgerðin Egill Skallagrímsson oraz z destylarni Íslensk Fjallagrös. W tej degustacji postawiłem obok siebie typowy islandzki aquavit, dwa giny i kilka dziwnych likierów. Wrażenia miałem mieszane. Bardzo wysokie podatki na alkohol na Islandii sprawiają, że alkohole rzadko tu mają powyżej 40%, w tym przypadku akurat najwyższa moc wynosiła zaledwie 38%.

Czytaj więcej

Arvesølvet

akwawit produkowany przez małą norweską destylarnię Det Norske Brenneri, która poza tym produkuje m.in.: whisky, gin, likiery czy destylaty owocowe. Destylarnia powstała w 2005 roku w Grimstad. Pod marką Arvesølvet butelkują trzy akwawity: młody, o cytrusowo-kminkowym aromacie Arvesølvet Helt Klar (38%), leżakowany przez dwanaście miesięcy w beczkach po sherry oloroso Arvesølvet Fatlagret (40%) oraz rocznikowy, również z beczek po sherry, Arvesølvet Juleakevitt (40%). Spirytus jest ziemniaczany, a główne dodatki to: koper, anyż, kmin, skórki cytrusów i różne rodzaje pieprzów.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Løiten

ceniony norweski aquavit, produkowany w Løitenaquavitens Venner. Marka obecna jest na rynku od 1855 roku. Spirytus destylowany jest w kolumnach z ziemniaków, do alkoholu dodaje się m.in. kminku, kopru i skórek pomarańczy. Większość destylatów leżakuje po maceracji w beczkach po sherry, tylko niektóre w beczkach z nowego dębu. W porównaniu do większości norweskich aquavitów, Løiten wyróżnia się bardzo wyraźnym pomarańczowym aromatem i smakiem, a w ustach też czuć wyraźnie beczki po sherry. Czuć też w smaku koper, a przede wszystkim kmin rzymski. Harmonijny, nieco zbyt cytrusowy, ale to jego wyróżnik. Dostępny w kilku wersjach, m.in.: Løiten Linie Braenderis, Løiten *** Aquavit, Løiten Sommer Aquavit, klasyczne Løiten Export czy unikatowe rocznikowe Løiten Single Cask Aquavit.

Czytaj więcej

Degustacja Skärgårdssnapsar

Zestaw Skärgårdssnapsar zawiera dziesięć buteleczek 0,05 l, dziesięciu różnych szwedzkich alkoholi – akwawity, rumy, brandy, likiery, produkowane przez destylarnię Saturnus z Malmo. Destylarnia powstała w 1893 roku, założył ją Fritz Borg. Od 1920 roku zakład jest w rękach rodziny Liepe, dziś kieruje nią Edward Liepe. W latach 1917-1995 w Szwecji obowiązywał monopl na mocne alkohole i wówczas firma koncentrowała się na produkcji typowego dla Szwecji wina korzennego, glögg. Jako pierwsza prywatna firma rozpoczęli w 1995 roku destylować własną wódkę (m.in. marka Stockholm Krystal Vodka) i akwawity. Saturnus produkuje m.in. glögg i likiery oraz syropy barowe i wody mineralne. Roczny obrót to ok. 100 mln koron szwedzkich (50 mln zł), zatrudnia 35 osób. Obecnuie są jednym z najważniejszych producentów mocnych alkoholi w Szwecji, a wódka Stockholm Krystal jest jedną z najlepiej sprzedawanych szwedzkich wódek w USA (za Absolutem). Najważniejsze wytwarzane tu alkohole to akwawity: Piratens Besk, Piratens Kvavit, Utö, Sandhamn, Kallsupen Akvavit, Vinga Akvavit, Skanör Aquavit, Fjäderholmarna, Seglarsnaps czy likiery: Svart Vinbärs, Brännö czy Gubben.

Czytaj więcej

Visby Julaquavit

akwawit robiony przez ceniony browar z wyspy Visby – Gottlands Bryggeri, bożonarodzeniowa specjalna edycja: przedestylowane piwo i słód jęczmienny, z dodatkiem: kopru, kminku, anyżu gwiaździstego, goździków, imbiru, chmielu i miodu, starzony w dębowych beczkach. Ma cudowny kminkowo-miodowy zapach. W ustach zaskakująco gorzki od chmielu, wręcz wytrawny, ale przy tym przyjemnie rozgrzewający, czuć goździki i pieczący imbir w finiszu. Niezwykle ciekawy, niepowtarzalny akwawit. Moc – 42%.

Degustacja akwawitów Snälleröds

Stara gorzelnia Snälleröds w Skanii powstała w 1901 roku, wraz z folwarkiem i dworem. Do czasu wprowadzenia monopolu państwowego na produkcję mocnych alkoholi w Szwecji, w 1917 roku, destylowano tu ziemniaki i wytwarzano ceniony akwawit. Po zniesieniu monopolu, w 1995 roku, dawną gorzelnię przejął Eric Berntson i wznowił produkcję alkoholu. Dziś powstają tu akwawity z lokalnych ekologicznych upraw ziemniaków, a w dworze jest zajazd. Produkują też tradycyjne szwedzkie wino ziołowe, czyli Glögg.
Zestaw degustacyjny obejmuje pięć akwawitów sprzedawanych w jednym kartonowym pudełku, z krótką charakterystyką każdego po szwedzku i angielsku. To niemal cała oferta akwawitów Snälleröds, mają jeszcze tylko rocznikowy Brännmästarens Julakvavit, którego nie próbowałem.

Czytaj więcej

Arctic Velvet

destylarnia z Grenlandii, z miejscowości Qeqertarsuaq. Woda filtrowana przez skały wulkaniczne z liczącego ponad 2000 lat lodowca. Destylują lokalny jęczmień. Mają w ofercie: gin, wódkę, aquavit, whisky i winiak. Aquavit (38%) destylowany jest czterokrotnie, ma słodki, przyjemny kminkowy aromat, w ustach bardzo intensywny smak anyżu i kopru, finisz rozgrzewający – czuć lukrecję i kolendrę. Wódka czysta (40%) destylowana pięciokrotnie z mieszanki zbóż, o aromacie i smaku naftaliny. Gin (40%) destylowany jest pięciokrotnie, dodano 24 zioła i rośliny, m.in.: jagody jałowca, kolnedrę, gałkę muszkatołową i kminek.

Czytaj więcej

Eimverk

destylarnia z Islandii, prowadzona od 2009 roku przez rodzinę Thorkelsson. W ofercie mają aquavit Viti, młodą whisky Flóki oraz gin Vor. Gin zestawiany jest z lokalnych roślin: jagód dzikiego jałowca, korzenia dziko rosnącego dzięglu, jarmużu, rabarbaru, liści brzozy, płucnicy islandzkiej (rodzaj grzyba), czarnych jagód dzikiej bażyny, rośliny typowej dla arktycznego klimatu, kwiatów dziko rosnącej macierzanki piaskowej oraz morskich glonów zwanych sweet kelp. Jest także wersja tego ginu leżakowana przez sześć tygodni w dębowych beczkach. Młoda whisky Flóki ze słodowanego jęczmienia robiona jest także w niezwykłej wersji „shit whisky”, czyli gówniana. Zamiast torfu do suszenia słodu użyto tu… owczych odchodów.  Destylacja odbywa się w małym miedzianym aparacie, wykorzystują zboże z własnych upraw, a do starzenia używane są nowe amerykańskie beczki o pojemności 200 l. Jęczmień rosnący pod kołem polarnym, ze względu na trudne warunki klimatyczne daje słabe plony, a dodatkowo zawartość skrobi jest dużo mniejsza niż w jęczmieniu szkockim, więc do produkcji alkoholu zużywa się dużo więcej ziarna. W efekcie smak trunków też jest mocno ziarnisty.

Czytaj więcej