Baco 22A

Baco blanc, znane w ampelografii jako baco 22A, to powszechnie stosowana do produkcji armaniaku odporna na choroby krzyżówka winogron folle blanche z amerykańską odmiana noah. Stworzył ją w czasach filoksery François Baco, by ratować francuskie winnice. Daje winogrona o dużej kwasowości, małym potencjale wzrostu, ale bardzo odporne, świetnie nadające się do destylacji, a alkohol z nich uzyskany ma potencjał do szybkiego starzenia. Można powiedzieć, że to krzyżówka wprost stworzona do produkcji brandy.

Czytaj więcej

Wzrost liczby winnic i dominujące odmiany winorośli w Polsce

11 grudnia Klub Historii i Kultury Wina przy Oddziale Warszawskim Stowarzyszenia Historyków Sztuki zaprasza na spotkanie z panem Krzysztofem Potockim, naczelnikiem Wydziału Wyrobów Winiarskich i Napojów Spirytusowych w Departamencie Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przedstawi informacje o dynamice wzrostu liczby winnic uprawnionych do sprzedaży wina, dominujących odmian winorośli i o uwarunkowaniach prawnych rynku wina w Polsce w latach 2008-2019. Miejsce: Rynek Starego Miasta 27, Warszawa. Godz. 18-19.30.

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Amy Stewart: The Drunken Botanist

Autorka opisuje botaniki, roślinne składniki alkoholi – począwszy od kadzi zaciernej, czyli te, które można przedestylować, przez macerację, po kieliszek, czyli koktajle i ich organiczne dekoracje. Przestrzega przy tym domorosłych bimbrowników i nalewkarzy, że w roślinach są potężne substancje chemiczne, można wydestylować sobie śmiertelną truciznę lub psychodeliczny narkotyk. Amy Stewart cytuje ekscentrycznego gorzelnika z Alzacji, który twierdzi, że destyluje u siebie wszystko, za wyjątkiem teściowej. To prawda, wydestylować można niemal wszystko, teściową można na początek. Ale warto to robić z głową, by nie zaszkodzić sobie i innym.
Znakomita książka, przeplatają się na jej łamach historia roślin i historia alkoholi, czy szerzej – używek. Autorka opisuje aromaty, smaki, ale też właściwości chemiczne, w tym te psychoaktywne. Opisuje alkohole z całego świata i ludzi, którzy je tworzą, ale także botaników, którym zawdzięczamy wiedzę o poszczególnych roślinach.

Czytaj więcej

Z jakiego dębu beczki?

Jest ok. 3000 gatunków dębów, z których najważniejsze w bednarstwie to dęby szypułkowe i bezszypułkowe oraz biały dąb amerykański. Większość bednarzy powie, że samo surowe drewno ma niewielki wpływ na ostateczny smak alkoholu. Ważniejsze są odpowiednie wyleżakowanie pociętych do budowy beczki deszczułek i stopień ich wypalenia. Wewnątrz beczki zachodzi wiele reakcji, które z pewnością zależą nie tylko od rodzaju dębu, ale też od wielkości beczki, stopnia jej wypalenia, panującej w piwnicy czy magazynie temperatury, a nawet wysokości na jakiej beczka leży, czy jej odległości od morza. Na smak alkoholu niewątpliwy wpływ mają jednak lotne fenole dębowe, czyli aldehydy aromatyczne, powstające w wyniku zawartej w drewnie ligniny. Najważniejsza jest tu wanilina, która nadaje trunkom wyrazisty waniliowy smak i aromat. Inne ważne związki fenolowe to: eugenol, który daje aromat goździków, gwajakol, odpowiedzialny za aromat dymny oraz grupa l γ-aktonów (np. γ-decalactone to aromat brzoskwiniowy, γ-nonalactone to aromat kokosowy i inne).

Czytaj więcej

Janusz Mazurek: „Ochrona winorośli”

Winogradnicy mają w Polsce już dość szeroki wybór rodzimych publikacji na temat winorośli. Przypomnijmy kilka z wcześniejszych publikacji. To przede wszystkim książki Romana Myśliwca, jego znakomita „Uprawa winorośli”, a także „Winorośl w ogrodzie”, „Nowoczesna winnica” czy „Ogród winoroślowy”. Są też książki Jerzego Liska: „Amatorska uprawa winorośli”, „Winorośl pod osłonami”, „Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, a także Mieczysława Kaszuby „Winorośl”, po raz pierwszy wydana już w latach 70. XX wieku, kiedy nie było w Polsce ani jednej winnicy. Książka Janusza Mazurka jest jednak najpełniejszą jak dotąd monografią poświęconą ochronie winorośli. Autor jest największym w Polsce ekspertem w tej dziedzinie. Nie pisze o zakładaniu winnicy, o odmianach winorośli, lecz o jej chorobach, o pasożytach, o pielęgnacji, ochronie przed mrozem, nadmiernym deszczem czy stresem środowiskowym, o niedoborach składników pokarmowych i zaburzeniach fizjologicznych. Omawia szkodniki, bakterie, wirusy, choroby grzybowe. Pisze jak monitorować choroby winorośli oraz jak im zaradzić, jakich użyć preparatów. Opisuje historię chorób, odporność uzależnioną od szczepu czy klimatu, przypomina także o przepisach dotyczących zwalczania poszczególnych chorób i pasożytów. Zdjęcia świetnie dopełniają całości, pokazują jak wygląda choroba na pędach, liściach, owocach, jak wyglądają zniszczenia, ale także same szkodniki by można je było samemu rozróżniać. Brakuje tylko rozdziału o tak powszechnych szkodnikach na winnicach, jakimi są ptaki i porad jak się przed nimi chronić.

Czytaj więcej

Agrotechniczne aspekty uprawy winorośli i jakości wina w Polsce

W dniach 18-19 listopada we Wrocławiu odbędzie się konferencja „Agrotechniczne aspekty uprawy winorośli i jakości wina w Polsce”. Wydarzenie skierowane jest zarówno do świata naukowego, jak i do szerokiego grona producentów i praktyków. W ramach uczestnictwa organizator zapewnia materiały konferencyjne, publikację abstraktów, przerwy kawowe i obiadową. Udział jest bezpłatny. Wszelkie informacje na temat konferencji oraz formularz rejestracyjny znaleźć można na stronie internetowej konferencji: www.konferencja-winorosl.pl.

Czytaj więcej

Uprawa winorośli

Pełny tytuł powinien brzmieć „Uprawa winorośli na wino”, gdyż temu zagadnieniu poświęcona jest ta znakomita książka. Znajdziemy tu wszystko – od informacji o sprawdzających się w polskim klimacie odmianach winogron po zbiór i przechowywanie owoców. Roman Myśliwiec pisze o tym jak zakładać winnicę i jak ją chronić, jakie wybrać miejsce by zbiory były wysokie, jakie są choroby i szkodniki, jak im przeciwdziałać, jak przycinać krzewy, omawia budowę winorośli i jej potrzeby. A wszystko to całkowicie przystosowane do polskich warunków, zarówno klimatycznych, jak i prawnych. Bardzo ciekawy materiał ilustracyjny pozwala łatwo rozpoznawać np. choroby winorośli, pomaga też przy zakładaniu winnicy. Absolutnie najlepsza polska książka na ten temat, pozycja niezbędna na półce każdego, kto myśli o własnej winnicy.