National Bourbon Day z Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 14 czerwca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Kentucky Spirit Single Barrel, Russell’s Reserve 10YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 260 zł/osoba, a w cenie: butelki Wild Turkey 101 Proof 0,7 l + Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 0,7l + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. oraz dwa koktajle: Old Fashioned i Boulevardier, po 100 ml każdy.

Bob Dylan i Readbreast

Heaven’s Door The Master Blenders’ Edition to amerykański bourbon, który powstał w kooperacji z właścicielami irlandzkiej whiskey Redbreast, destylowanej w Middleton. Dziesięcioletni bourbon był dodatkowo piętnaście miesięcy finiszowany w beczkach po dwunastoletniej Redbreast. Butelkowany z mocą 50%, cena to 100 dolarów za 0,7 l. Za marką Heaven’s Door stoi bard i noblista, Bob Dylan. Polskim dystrybutorem jest Tudor House.

Woodford Reserve podwaja produkcję

Brown-Forman rozpoczyna rozbudowę destylarni Woodford Reserve w Kentucky, koniec prac planowany jest na lato 2022. Dodane zostaną trzy alembiki, nowe kadzie fermentacyjne, zbudowana zostanie nowa leżakowania, w planach są też inne nowe budynki, jak np. centrum konferencyjne i szkoleniowe. Inwestycja pozwoli podwoić produkcję. W czasie prac budowlanych dotychczasowe alembiki będą pracowały pełna parą, rozbudowa nie wpłynie na dostępność whiskey Woodford Reserve.

Bourbon: The Rise, Fall, and Rebirth of an American Whiskey

Dobrze napisana, pełna ciekawostek, w tym rzadko cytowanych dokumentów, książka o historii amerykańskiej whiskey. Traktująca szerzej niż tylko tytułowy bourbon, gdyż przedstawiająca pełne spektrum whiskey w USA, a także relacje pomiędzy wodą ognistą, a amerykańska polityką, kulturą i biznesem. Historia rozpoczyna się gdzieś około 1700 roku, wraz z przybyciem osadników ze Szkocji, Irlandii i Francji. Wcześniej Nowy Świat był zdominowany przez rum, ale nowe grupy kolonistów zaczęły poszukiwać innych surowców, kierując się najpierw ku żytu, potem ku kukurydzy. Przedstawia pionierów amerykańskiej whiskey, mity wokół jej początków, czas prosperity, czas prohibicji, wreszcie czas odrodzenia. Dzisiaj bourbon jest jednym z najważniejszych trunków w barach całego świata, co ciekawe jednak – zanim doceniła go Europa, wcześniej zyskał uznanie w Australii i Japonii. Fred Minnick pokazuje jak ginęły wielkie marki i jak rodziły się nowe. Świetnie przedstawiona jest historia Pappy Van Winkle, ale też upadek gigantów, jak Schenley, Hiram Walker czy kanadyjski Seagram z wielkimi wpływami w USA. Książka jest swego rodzaju kroniką amerykańskiej whiskey, pisaną z historycznym dystansem i sceptycyzmem w odniesieniu do bourbonowych legend.

Brown-Forman rozbudowuje destylarnię w Louisville

Rozpoczęły się prace nad rozbudową destylarni Old Forester w stolicy stanu Kentucky, Louisville. Inwestycja dotąd kosztowała ponad 5 mln dolarów, jednak nowe plany przewidują aż 95 dodatkowych milionów. Liczba kadzi fermentacyjnych zostanie podwojona, dodana zostanie nowa kadź zacierna, a także kolumnowy system destylacyjny. Powstanie tu także instytut badawczy nad amerykańskim białym dębem i jego wpływem na proces starzenia alkoholu. Destylarnia powstała przy Dixie Highway, w miejscu, w którym niegdyś działała Shively Distillery. Oryginalnie zbudowana w 1935 roku przez Old Kentucky Distillery Company, została w 1940 roku przejęta przez Brown-Forman.

Czytaj więcej

Maker’s Mark – gwiazdy z Loretto

Dom Whisky zaprasza 5 marca o godz. 18.00 na degustację kolekcji whiskey z destylarni Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 259 zł/osoba, a w cenie: Butelki Maker’s 46 i Maker’s Mark Bourbon Whisky + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml + kieliszek Domu Whisky.

Gwiazdy Kentucky

Zapraszamy 15 marca o godz. 19.30 na wieczór degustacyjny z amerykańską whiskey. Do spróbowania będą cztery butelki z segmentu super premium: Maker’s Mark 46, Booker’s, Baker’s oraz Basil Hayden’s. Spotkanie poprowadzi Janusz Trendewicz, polski band ambasador marek. Degustacja odbywać się będzie przez komunikator zoom, a każdy uczestnik otrzyma próbki 20 ml omawianych whiskey. Koszt uczestnictwa – 100 zł, z czego połowę będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej amerykańskiej whiskey z oferty dystrybucyjnej Stock Polska (poza wymienionymi to m.in.: Jim Beam czy Knob Creek).

Wieczór z Wild Turkey

15 lutego odbyła się degustacja whiskey Wild Turkey, produkowanej od 1869 roku w Kentucky. Malowniczo położona destylarnia na wzgórzu, nad rzeką Kentucky, należy dzisiaj do Grupy Campari. Miłośnicy tej marki nazywają ją The Kickin’ Chicken (Dający kopa kurczak), ponieważ najpopularniejsza odmiana trunku ma 50,5%, czyli slangowo mówiąc „ostro kopie”. Nazwa pochodzi od wzgórza Wild Turkey. Legendą firmy jest jej wieloletni master distiller Jimmy Russel, jemu dedykowana jest powstająca tu linia bourbonów klasy premium Russell’s Reserve. Z jego nazwiskiem wiązały się wielkie sukcesy marki począwszy od połowy lat 50. XX wieku. Obecnie za destylację odpowiada jego syn, Eddie.

Czytaj więcej

Blanton’s M&P 2020

słodki, delikatny aromat, delikatniejszy niż edycje 2018 i 2019. Sporo nut nugatu, czekolady z orzechami, lukrecji, poza tym ostra nuta leśna, żywiczna, a także zioła prowansalskie, rozmaryn, mięta, szałwia. Jest też bardzo słodki zapach amerykańskiego dębu, nawet nie tyle waniliowy, co kwiatowo-miodowy, jest słodycz daktyli, fig, syropu klonowego. Aromatycznie to być może w ogóle najciekawszy Blanton’s, ma zapach naprawdę starego, co najmniej osiemnastoletniego bourbona, co zapewne udało się uzyskać dzięki leżakowaniu na wyższych, cieplejszych poziomach magazynu w Buffalo Trace Distillery. W smaku ostry, z pazurem typowym dla Blanton’sa – masa kukurydzy, ziół, lekko goryczka głogu czy jarzębiny, lekko anyż, lekko marcepan. Dużo mniej wytrawny niż poprzednie edycje butelkowane dla M&P, za to bardziej ziołowy, głęboki. Finisz jest jak miód z szyszkami sosnowymi, nuty leśne, jałowcowe, ale też bardzo wyraźna kukurydza, wręcz popcorn. Czuć mocniej wypaloną beczkę – orzechy włoskie, migdały, pestki owoców, wspomniany wcześniej głóg czy nawet tatarak. Butelkowana z mocą 58,5%.

Czytaj więcej

Wieczór z Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 20 stycznia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey Rare Breed 56,4%, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Distiller’s Reserve 13YO i Russell’s Reserve 10YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 323 zł/osoba, a w cenie: butelki Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 58,4% i Wild Turkey Longbranch Straight Bourbon + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Woodford Reserve Double Oaked

kolejna edycja Woodford Reserve Double Oaked, jest trochę mniej alkoholu (43,2%, poprzednia miała 45,2%), jest delikatniejsza. W bourbonach Woodford Reserve Double Oaked zastsowano leżakowanie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia i wytostowania. Aromaty octanów i tytoniu, herbaty, wanilii, gruszek, orzechów włoskich. W smaku dużo orzechów laskowych i włoskich, wanilia, mleczna czekolada, śliwki w czekoladzie, słodki tytoń. Finisz najpierw cierpki, kwaśne winogrona, cynamon, lukier i orzechy laskowe, zioła, rozmaryn.

Stara kolekcja Buffalo Trace

Buffalo Trace wznowiło swoją Antique Collection – pięć limitowanych whisky. Pierwotnie Antique Collection ukazała się w 2000 roku, teraz została ponownie ogłoszona, ale dwadzieścia lat później to są oczywiście zupełnie inne whiskey. Są to whisky z unikatowych beczek i w szacownym wieku. Bourbon George T Stagg zabutelkowany z mocą 65,2%, wydestylowany wiosną 2005 roku, podobno odparowanie z beczki przez tych 15 lat wyniosło aż 59% zawartości, było wyjątkowo duże. William Larue Weller to bourbon o dużym udziale pszenicy, nie filtrowany, zabutelkowany z mocą 67,25%, wydestylowany zimą 2008 roku. Thomas H Handy Sazerac Rye też nie był filtrowany, to najmłodsza whiskey w kolekcji, z wiosny 2014 roku, o mocy 64,5%, leżakowana eksperymentalnie w kilku różnych magazynach, o numerach: K, M, N. Eagle Rare 17YO to bourbon zabutelkowany z mocą 50,5%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na pierwszym poziomie magazynu P. I jeszcze Sazerac Rye 18YO, zabutelkowany z mocą 45%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na trzecim piętrze magazynu K. Każda z butelek ma kosztować 99 dolarów i zapewne będzie kolekcjonerską gratką.

Degustacja Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 28 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whiskey Wild Turkey. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Forgiven i Wild Turkey Master’s Keep Revival. Spotkanie prowadzi Rafał Nawrot, brand ambasador Campari Group. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki Wild Turkey Rare Breed (58,4%) i Wild Turkey 101 (50,5%) + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Eksperymenty Maker’s Mark

Beam Suntory wypuściło specjalną rocznikową edycję Maker’s Mark 2020 Limited Release, bourbona o mocy 54,4%. Whisky powstała dla uczczenia dziesięciolecia eksperymentalnej whiskey Maker’s Mark 46, dojrzewającej w beczkach, w których kilka klepek jest z francuskiego dębu. Także teraz zamieniono część klepek, i tak mamy tu klepki oznaczone jako SE4 z dziewiczego francuskiego dębu, średnio wypalone, krótko wypieczone, dające aromaty karmelu, a także klepki oznaczone jako PR5 z dziewiczego amerykańskiego dębu, wolno opiekane, dające nuty wanilii. Whisky kosztuje 59,99 USD za 0,75 l.