Blanton’s M&P 2018

to już piąta edycja specjalna bourbona Blanton’s. butelkowana specjalnie na Ogólnopolski Festiwal Win i Alkoholi M&P. Podobnie jak w 2017 roku, butelkowany z podwyższoną mocą 50%. W aromacie zioła i miód, wiśnie, czereśnie, pomarańcze i cudownie słodki żółty melon. Aromat słodki i bogaty jak w rumach z hiszpańskich kolonii. Wcale nie taki prosty jak w bourbonach, wanilia jest, ale dopiero głębiej, kukurydzy w zasadzie nie czuć. Odrobinę lakier. W ustach już kukurydza jak najbardziej, gra główne skrzypce. Ale i dynia z octu na słodko. Zioła prowansalskie, trochę pieprzu. Jest tu jednak także gorzka czekolada. Finisz cierpki, ściągający, wręcz żywiczny. Rozgrzewa wysoka moc alkoholu.

Chicken Cock Heritage Blend

nazwa nawiązuje do marki whiskey rozprowadzanej przez przemytników podczas amerykańskiej prohibicji. Jest to blend bardzo młodych destylatów, w wieku od 4 do 24 miesięcy, pochodzących z destylarni w Indianie i Kentucky, butelkowany z mocą 45%. Właścicielem marki jest firma Grain & Barrel Spirits. Aromat słodki – kukurydza, wanilia, cynamon, czyli klasyka. Do tego trochę kawy. Smak dość płaski – szynka parmeńska. Finisz zgaszony.

Whisky dookoła świata

14 września w restauracji Bistro de La Tour w Józefowie odbyła się degustacja zatytułowana „Whisky dookoła świata”. W podróż po smakach tego wspaniałego trunku degustatorów zabrali: sklep „Cezar – Wina i alkohole świata” znajdujący się w Józefowie na czele z właścicielem Cezarym Wochalem oraz Stock Polska – dystrybutor prezentowanych rodzajów whisky. Już na początku spotkania goście mieli okazję spróbowania autorskiego drinka, którym było whisky Jim Beam White z dodatkiem piwa imbirowego. Spotkanie poprowadził Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska – który degustację rozpoczął od wprowadzenia zebranych gości w świat whisky bardziej od strony teoretycznej, po której nastąpiła właściwa degustacja. Podróż rozpoczęła się w Irlandii i zakosztowania najłagodniejszego z prezentowanych trunków – Kilbeggana. Następnie goście przenieśli się do Szkocji, by spróbować Auchentoshan, o wyczuwalnym cytrusowym smaku i do Azji, gdzie japońskie Hibiki wzbudziło ogromne zainteresowanie, szczególnie u damskiej części degustatorów. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznania świata whisky w amerykańskim stylu. Gościom zaproponowano zakosztowanie bourbonów: Maker’s Mark – najmocniejszej z prezentowanych whisky (45%) oraz Basil Hayden’s – o wyczuwalnym dębowym smaku. Ostatni etap podróży znajdował się w Europie, gdzie goście mieli okazję poznać dymny i zarazem torfowy aromat szkockiego Laphroaiga. Degustatorzy byli wyraźnie zachwyceni opowiadaniami prowadzącego, a różnorodność prezentowanych whisky pozwoliła na odkrycie nowych i niespotykanych smaków. Świat whisky pozostaje jeszcze nie do końca poznany, dlatego też podobne wydarzenia z pewnością będą odbywały się także w przyszłości.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Przebojowy Jim Beam

Podczas uroczystej gali – „Przebój FMCG 2018”, która odbyła się w Villi Foksal w Warszawie – Jim Beam Black Extra Aged, został uznany za najlepszy produkt w kategorii „Whisky, koniaki, brandy, rum”. W tym roku do plebiscytu zgłoszono rekordową liczbę 600. produktów, nagrodzono 60 z nich. Oceniano m.in.: dostępność, innowacyjność, adekwatność ceny do jakości, wsparcie sprzedaży, oraz potencjał handlowy.

Czytaj więcej

Fred Noe dla Stock Polska

Raz w roku Beam Suntory podczas międzynarodowej konferencji Beam Suntory International Conference Barcelona ogłasza osiągnięcia poszczególnych rynków. W tym roku Przedstawiciele Stock Polska – dystrybutor Jim Beam – w dniach 11-13 czerwca br. w Barcelonie z rąk Freda Noe (prawnuka twórcy Jim Beama, który jest przedstawicielem siódmego pokolenia rodziny i master distillerem) odebrali prestiżową nagrodę Make History.

Czytaj więcej

Orzeźwiająca strona bourbona

Jim Beam przedstawia nową odsłonę drinków na bazie wariantów Jima: White, Red Stag, Honey, Apple, połączonych z prostymi dodatkami. Twarzą kampanii „Orzeźwiająca strona Bourbona” został Grzegorz Łapanowski, który twierdzi, że „żyje by jeść, gotuje, by żyć”. To właśnie on pokaże jak łączyć dania z Jim Beamem, a dokładniej – co „wrzucić” na grilla, by uzyskać doskonały duet smaków. Rezultaty tej współpracy już niedługo na fanpage Jim Beam Polska www.facebook.pl/JimBeamPoland.

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Koval

Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej

Bob Dylan i whiskey

Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.

Czytaj więcej

Cooper’s Mark

bourbon produkowany w Princeton, zestawiany z destylatów w wieku 4-6 lat, butelkowany z mocą 45,5%. Słodki aromat, dużo kukurydzy, kakao, kawa, majeranek. Smak ciężki, ziołowy, czarne oliwki. Finisz delikatnie gorzki, z nutą pieprzną, szałwia. Firma Cooper’s Mark Whiskey Company robi także infuzjowane bourbony – z syropem klonowym i z miodem.

Redemption High Rye Bourbon

młody, około dwuletni Bourbon o dużym udziale żyta w zacierze, mashbill to: 60% kukurydza, 36% żyto, 4% słodowany jęczmień. Aromat delikatny – wanilia, toffi. W smaku nieco cierpki, nuty pieprzne, nawet pikantne. Finisz nieco ziołowy, trochę lakier, wiśnie. Alkohol destylowany jest w Indianie, leżakowany i butelkowany z mocą 46% w Bardstown w Kentucky, a właścicielem marki jest firma Redemption.

Spring Mill

bourbon produkowany w Indianie, w Heartland Distillers, butelkowany z mocą 45% w krótkich seriach, które różnią się wiekiem destylatu (najstarszy obecnie ma osiem lat). Pierwsze dwa lata alkohol leżakuje w jednych beczkach, potem po mariażu whiskey trafia jeszcze do kolejnych beczek, ale wszystko to mocno wypalony nowy amerykański dąb. Mashbill to głownie kukurydza, żyto i słodowany jęczmień. Rześkie aromaty – wilgotne drewno, liście, żywica, igliwie. Smak gorzkawy, dużo wilgotnych liści, ściółka leśna, do tego toffi. Finisz jeszcze bardziej gorzki – tatarak.

Puckett’s Branch

młody producent z Południowej Karoliny. Puckett’s Branch Small Batch Bourbon (45%) starzony jest zaledwie przez sześć miesięcy. Aromat bardzo delikatny, mleczna czekolada, bekon, toffi. W ustach zioła i wiśnie, finisz cierpki, nieprzyjemny, szczapy drewna. Również sześć miesięcy leżakuje Puckett’s Branch Rye Whiskey (45%). W nosie: lakier, rumianek, rozmaryn, anyż. W ustach igliwie, sosna. Finisz gorzki, żywiczny, zielone szyszki.

Czytaj więcej