Spotkanie z Maker’s Mark

3 lipca na platformie Zoom.us Dom Whisky zorganizował degustację marki Maker’s Mark, którą prowadził Janusz Trendewicz, ambasador marki w Polsce. Opowiedział o kategorii bourbon whiskey i historii destylarni. Pierwotna gorzelnia powstała w Loretto w Kentucky przy młynie w 1803 roku,. Przechodziła z rak do rąk. Część istniejących do dzisiaj zabudowań to dzieło George’a R. Burksa, który postawił zakład w Loretto w 1889 roku. Jego biznes zakończyło wprowadzenie w USA prohibicji. W 1953 roku Bill Samuels kupił nieczynny zakład Burksów. Historia produkcji whiskey rodziny Samuels także sięgała XIX wieku i także skończyła się wraz z wprowadzeniem prohibicji. W 1953 roku Samuels wznowił działalność, ale zupełnie od początku, według nowych receptur. Wprowadził nowy nastaw fermentacyjny: 16% czerwonej pszenicy ozimej, 70% kukurydzy i 14% słodu jęczmiennego. Maker’s Mark jako jedna z nielicznych pisana jest „whisky” nie „whiskey”. Nazwa oznacza znak wytwórcy, butelka przypomina flaszki od armaniaku, a korek jest lakowany.

Czytaj więcej

Degustacja Maker’s Mark

Dom Whisky zaprasza 3 lipca o godz. 18.00 na degustację whiskey Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 253 zł/osoba, a w cenie butelki Maker’s Mark i Maker’s 46 , zestaw 4 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Sazerac przejmuje whisky od Brown-Forman

Brown-Forman sprzedał grupie Sazerac dwie duże marki whisky – kanadyjską Canadian Mist i bourbona Early Times. Sazerac przejął także zakład produkcyjny Canadian Mist Distillery w Collingwood oraz pomniejsze marki produkowanych tam kanadyjskich whisky. Canadian Mist to trzecia najlepiej sprzedawana whisky z Kanady, a Early Times to bourbon o 160-letniej historii, w portfolio Brown-Forman od 1923 roku. Po akwizycji Canadian Mist Sazerac jest największym producentem kanadyjskich whisky, wcześniej bowiem przejęli od Diageo wszystkie marki whisky Seagram’s, mają też zakład Old Montreal Distillery.

Kentucky Owl

marka Kentucky Owl powstała w 1879 roku, stworzona przez aptekarza, Charlesa Mortimera Dedmana. W Millville, na brzegu rzeki Kentucky, zbudował C.M. Dedman Distillery, znaną z marki The Wise Man’s Bourbon. Symbolem była sowa – Kentucky Owl. Zamknięta wraz z prohibicją, w 1916 roku, miała wówczas w magazynach beczki z 250 tys. galonów alkoholu, co w przeliczeniu na obecne pieniądze dawałoby wartość ok. 40 mln dolarów. Cały alkohol został zabrany przez agentów federalnych, a rodzinny biznes przestał istnieć. Dopiero niemal sto lat później markę odtworzył w Bardstown potomek Charlesa Mortimera – Dixon Dedman. Skupując beczki wypuszcza, od 2014 roku, bardzo limitowane edycje bourbonów, a od 2018 roku także rye whiskey. Kentucky Owl to marka kolekcjonerska, poszczególne butelki właściwie w momencie wprowadzenia ich na rynek uzyskują pięciokrotnie wyższe stawki na aukcjach. W styczniu 2017 roku markę przejęła firma SPI, właściciel marki Stolichnaya, rosyjsko-łotewski kapitał. Nowy właściciel zapowiedział budowę w Bardstown gigantycznego parku tematycznego, poświęconego whiskey – Kentucky Owl Park – 420 akrów wody i zieleni, z nową destylarnią w samym centrum. Koszt inwestycji, to 150 mln dolarów. Mimo zmiany właściciela Kentucky Owl pozostaje marką kolekcjonerską, wypuszczaną w limitowanych ilościach, bez filtrowania, bez barwienia, z mocą beczki. Wyjątkiem jest edycja Kentucky Owl Confiscated z kwietnia 2019 roku, która nie jest limitowana i butelkowana z mocą 48,2% i dostępna powszechnie w cenie 150 dolarów za butelkę.

Czytaj więcej

Sonoma County West of Kentucky Bourbon No 1

bourbon butelkowany z mocą 47,8%. Mashbill to kukurydza i niesłodowane żyto, natomiast za barwę i profil aromatyczny trunku odpowiada niezwykła beczka, amerykański dąb został uwędzony wewnątrz drewnem wiśni. Aromat orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, rodzynek, suszonych wiśni i anyżu, lekko lukrecji. W ustach dużo orzeszków ziemnych i wanilii, masło orzechowe, szczypta majeranku. W finiszu także masło orzechowe, wanilia, mleczna czekolada, poziomki, leśne jagody.

Owensboro

tania i bardzo młoda Kentucky Bourbon Whiskey o mocy 40%. Zapach jakby ktoś do młodego destylatu dodał orzechów laskowych, przemacerował i przedestylował jeszcze raz. Leszczyna. W tle – ziarna kakaowca. Smak także leszczyny, rodzynek, tarty orzechowej, ale też ciasta karotkowego. W finiszu – orzeszki ziemne. Whiskey z O.Z. Tylor Distillery, w Polsce dla Bartol Bartex.

Koszerne Buffalo Trace

Należąca do Sazerac destylarnia Buffalo Trace w Kentucky, wypuściła trzy whiskey z certyfikatami koszerności na zamówienie Chicago Rabbinical Council. Są to: Kosher Rye Recipe Bourbon, Kosher Wheat Recipe Bourbon i Kosher Straight Rye Whiskey. Leżakowały od 2012 roku w specjalnych koszernych beczkach z amerykańskiego dębu. Butelki trafią do sklepów w USA w cenach 39,99 USD za 0,75 l.

Penny Packer

ekonomiczna marka, straight bourbon z Kentucky leżakowany przez ok. cztery lata. Nie wiadomo, kto jest producentem, ale bardzo prawdopodobne, że pochodzi z beczek destylarni Heaven Hill, znanej m.in. z marki Elijah Craig. Na rynku od lat 70. XX wieku, w znacznym stopniu na eksport na rynki europejskie, na etykiecie m.in. podobizna Abrahama Lincolna. Bardzo duży udział kukurydzy w nastawie (71%) jest wyraźnie wyczuwalny, w zapachu masa ziół, przede wszystkim rozmaryn i tymianek, poza tym anyż, lukrecja i prażona kukurydza. Smak słodki, bardzo dużo kukurydzy, przyjemna orzechowość, a do tego drożdże jak w sherry fino. W finiszu dużo ziół, dużo orzechów, słodkie ziarno, rozgrzewająca nuta korzenna oraz nuta bardziej gorzka, jak chinina, wermuty. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Czytaj więcej

American Eagle

marka należy do Halewood Wines & Spirits, firmy dystrybucyjnej, która ma w portfolio m.in. polską wódkę Vestal czy kolekcję ginów Whitley Neill. Mashbill bourbonów American Eagle to poza kukurydzą (84%) żyto (8%) i słodowany jęczmień (8%). Typowa dla Tennessee whiskey filtracja przez węgiel drzewny. Dojrzewają w 200 litrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Nie wiadomo, skąd pochodzi destylat i gdzie bourbon jest zestawiany, nie wykluczone, że w Corsair Distillery. American Eagle Tennessee Bourbon 4YO (40%) ma aromat surowego drewna, żywicy, lekko lakieru, kukurydzy, śliwek. W smaku czekolada z orzechami laskowymi, orzechy włoskie. W finiszu: czekolada z malinami, z różowym pieprzem, wiśniami i zioła prowansalskie. Dużo lepiej prezentuje się American Eagle Tennessee Bourbon 12YO (43%). W aromacie dużo lakieru, śliwki w syropie i śliwki wędzone. W smaku masa kukurydzy, skóra, tytoń, suszone morele, gruszki, ananas, banany. W finiszu czekolada z posypką kokosową, ananas, trufla, odrobina słodkiego tytoniu.

Czytaj więcej

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.

Liberty Ship Straight Bourbon

butelkowany we Francji bourbon, nie wiadomo skąd, gdzie i jak leżakowany. W Polsce w ofercie sieci Auchan, na polskich półkach z francuską kontretykietą, w wersjach: Liberty Ship Straight Bourbon, Liberty Ship Straight Bourbon (40%), Liberty Ship Honey (35%), Liberty Ship Fire (33%), a na rynku francuskim dodatkowo Liberty Ship Straight Bourbon 8YO (40%). Klasyczna wersja Liberty Ship Straight Bourbon to ostry aromat kukurydzy, orzechy ziemne i laskowe. Smak ziemisty – fistaszki, do tego kukurydza, nuta gorzka, zielony orzech włoski. Gorzko-słodki finisz z wyraźną nutą lakieru.

Hillrock

historia Hillrock Estate Distillery sięga 1806 roku. Była to typowa mała destylarnia działająca przy farmie, w Hudson Valley, w stanie Nowy Jork. Po długim okresie niebytności marka powróciła w jej oryginalnym miejscu w 2012 roku. Właścicielem jest Jeffrey Baker, a wspiera go doświadczony master distiller, Dave Pickerell, wcześniej związany z Maker’s Mark. Ich flagowy produkt to Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey. To pierwszy oficjalny bourbon, który był finiszowany w systemie solera, w starych beczkach po sherry oloroso. Wcześniej leżakował przez ok. sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Spory jest stosunek żyta w nastawie – ok. 37%. Zapach delikatny, kukurydza, czekolada, orzech laskowy. W smaku trochę orzechowego balsamico, słonecznik. Gorzka czekolada, orzechy i lody waniliowe w finiszu. Destylaty do tego bourbona częściowo zostały zakupione od innego producenta, częściowo pochodzą z Hillrock Estate Distillery. Firma ma także w ofercie Hillrock Single Malt Whiskey – jęczmień pochodzi z własnych pól, słód z własnej słodowni. Jest także Hillrock Double Cask Rye Whiskey, najpierw leżakowana w nowych beczkach o trzecim stopniu wypalenia, potem w beczkach o czwartym stopniu wypalenia. W Polsce w ofercie Domu Whisky.

Czytaj więcej

8,5 mln beczek z bourbonem

Jak informuje Kentucky Distillers’ Association w stanie Kentucky znajduje się obecnie 9,1 mln beczek wypełnionych alkoholem, z czego 8,5 mln to bourbon. Na jednego mieszkańca stanu przypadają dwie beczki. To najwyższa liczba dojrzewającego alkoholu odkąd zaczęto prowadzić takie statystyki, a było to 52 lata temu. Dodajmy, że podatek z tytułu leżakującej whiskey to wartość 3,4 mld dolarów. W ciągu ostatniej dekady stan Kentucky otrzymał łącznie od producentów whiskey aż 8,6 mld dolarów w formie stanowych podatków. W tym czasie jednak liczba destylarni w Kentucky potroiła się. Padł także rekord jeśli chodzi o turystykę związaną z bourbonem, obecnie rocznie destylarnie w Kentucky odwiedza 1,4 mln osób, wzrost w ciągu dekady wyniósł 370%.

Yellowstone 101 Proof 2018

Limestone Branch Distillery wypuszcza wersję Yellowstone jako rocznikową, zaczynając od 2015 roku. Na tą edycję złożyło się kilka beczek z różnych destylarni z Kentucky, bourbony w wieku 4-12 lat. Dodatkowo alkohol był finiszowany w mocno wypalonych beczkach po winach. Wśród destylatów jest także pochodzący z Limestone Branch Distillery, starzona whiskey z białej odmiany kukurydzy. W aromacie: orzechy, cynamon, balsamico orzechowe. W smaku: truskawki, maliny w sosie waniliowym, ale też zioła – rozmaryn, finisz dość ostry – majeranek, imbir, marcepan i bita śmietana. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Blanton’s M&P 2019

nowa edycja przyjechała w październiku 2019 do Polski i sprzedała się w jeden dzień podczas festiwalu M&P. Zestawiony z beczek ze środkowych pięter magazynu H, o dość dużym wpływie drewna na destylat. Aromat cierpki: gruszki w occie, zacier kukurydziany, rozmaryn, suszone owoce, ponadto nuty: cedru, hebanu, śliwki, marcepanu, anyżu. W smaku cierpki, ziołowy (rozmaryn i tymianek), ale także popcorn i nuty karmelu, wanilii, rodzynki. Winisz wermutowy, dużo ziół, gorycz piołunu, do tego miód pitny, fermentujące ziarno. Moc – 49%.

Czytaj więcej

Rebel Yell Finished In French Oak

whiskey spędziła cztery lata w beczkach z nowego amerykańskiego dębu i dodatkowo sześć miesięcy w nowym francuskim dębie. Jest w niej duży udział destylatów pszenicznych. Wyprodukowano 6000 butelek, tylko na Europę, z czego 200 butelek do Polski, dla Tudor House. W aromacie śliwki, rozmaryn, czereśnie, maliny w syropie. Smak bardzo delikatny – popcorn, śliwki, ziarno, nuty masła orzechowego. Sporo orzechów w finiszu i prażone ziarno, popcorn. Moc – 45%.