Pożar w składzie z beczkami bourbona Jim Beam

W nocy z 2 na 3 lipca miał miejsce pożar w magazynach w Kentucky, w których leżakował bourbon Jim Beam. Spłonęło 45 tys. beczek. Straty wstępnie szacowane są 90-300 mln dolarów. Ogień tlił się jeszcze w środę po południu, strażacy pozwolili, aby pożar sam zgasł. Z magazynów o powierzchni boiska i wysokości 6-7 pięter nie zostało nic – zawaliły się wkrótce po zajęciu ogniem. Z pożarem walczyło 40 strażaków z pięciu hrabstw.

Czytaj więcej

Scott Berkeley, Scott Jeanine „The Kentucky Bourbon Trail”

Autorzy tej publikacji zebrali imponujący archiwalny materiał zdjęciowy, dokumentujący historię bourbon w stanie Kentucky. To opowieść o często zapomnianych miejscach, ludziach, whiskey, o pionierach branży i o tych, którym przyszło działać w trudnych latach prohibicji oraz po niej. A wszystko opowiedziane w formie zdjęć i rozbudowanych do nich podpisów. Trzy pierwsze rozdziały pokazują zapomniany świat, osiem kolejnych – destylarnie wciąż istniejące, choć zmieniały nazwy, właścicieli, a czasami też lokalizację. Tych osiem działających wciąż destylarni znajduje się na szlaku The Kentucky Bourbon Trail, do którego odwołuje się tytuł publikacji.

Czytaj więcej

Garrison Brothers

destylarnia whiskey, powstała w Teksasie w 2013 roku, założona przez braci Dana i Donnisa Garrisonów. Ich oferta to: Texas Straight Small Batch Bourbon Whiskey (47%), Garrison Brothers Single Barrel Bourbon Whiskey (47%), Cowboy Straight Bourbon Whiskey (68,5%) – utytułowana w „Whisky Bible” Jima Murraya American Whiskey of the Year w 2014 i 2017 roku, Balmorhea Double-Barreled Bourbon Whiskey (57,5%) – dwa lata plus dwa lata w różnych beczkach z amerykańskiego dębu, Estacado Port-Finished Straight Bourbon Whiskey (53,5%) – po trzech latach w amerykańskim dębie trafiła na sześć miesięcy do beczek po porto z piwnic Llano Estacado oraz Honey Dew (40%) – czteroletni bourbon z dodatkiem lokalnego miodu.

Czytaj więcej

Blanton’s Cocktail Competition

M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza do udziału w konkursie barowym Blanton’s Cocktail Competition, którego partnerem jest firma Blanton’s, a nagroda to niezapomniany wyjazd dla dwóch uczestników do destylarni w Kentucky (jesień 2019).
Należy stworzyć koktajl na bazie Blanton’s Single Barrel Bourbon, zarejestrować się w formularzu zgłoszeniowym i odebrać zaproszenie na festiwal Whisky & Friends 2019. Zaproszenia dostępne dla pierwszych 40 barmanów, którzy poprawnie zarejestrują swoje zgłoszenie. Rejestracja uczestników: https://goo.gl/forms/wTOLjCQpSfrFR3En2. Zasady konkursu: https://goo.gl/tPkNkG.

Bib & Tucker

bourbon butelkowany z mocą 46%. Destylacja w kolumnie i alembiku w zakładzie 35 Maple Street Spirits z Sonoma w Kalifornii. Destylarnia należy do producenta win kalifornijskich, winiarni The Other Guys. Mashbill to: 70% kukurydza, 26% żyto, 4% słodowany jęczmień. Sześć lat leżakowania w niezbyt mocno wypalonych beczkach. W aromacie ostry zapach kukurydzy – wanilia, pieprz, politura i rumianek. W smaku rozmaryn, zioła prowansalskie, miód, cierpkie winogrona, cierpkie jabłka. Finisz również bardzo cierpki – kwaśne jabłka, cytryna, tytoń – dużo tanin. I zioła.

Wild Turkey Longbranch

to efekt kooperacji pomiędzy Eddiem Russell a Matthew McConaughey, dyrektorem kreatywnym w Wild Turkey. Ośmioletni bourbon filtrowany przez drewno mesquite z Texasu. Aromat słodki – mleczna czekolada, wanilia, kukurydza, kakao, lekko lakier. Bardzo dużo kukurydzy w smaku, nuta ziołowa i waniliowa plus sól. Finisz to fermentacja, kukurydza oraz rozmaryn. Moc – 43%.

Kolejna destylarnia Diageo w USA

Diageo planuje otwarcie trzeciej już destylarni bourbona w Kentucky. W 2014 roku odrestaurowano starą destylarnię Stitzel-Weller w Louisville in 2014, przy której powstało centrum dla zwiedzających. W marcu 2017 roku koncern otworzył destylarnię Bulleit w Shelby County, co kosztowało ok. 140 mln USD. Latem 2019 roku w tym miejscu powstanie także centrum dla zwiedzających, którego budowa pochłonie kolejnych 10 mln USD. Teraz firma zapowiedziała budowę destylarni w Lebanon, która ma kosztować 130 mln USD i rozpocząć pracę w 2022 roku.

Czytaj więcej

Blanton’s M&P 2018

to już piąta edycja specjalna bourbona Blanton’s. butelkowana specjalnie na Ogólnopolski Festiwal Win i Alkoholi M&P. Podobnie jak w 2017 roku, butelkowany z podwyższoną mocą 50%. W aromacie zioła i miód, wiśnie, czereśnie, pomarańcze i cudownie słodki żółty melon. Aromat słodki i bogaty jak w rumach z hiszpańskich kolonii. Wcale nie taki prosty jak w bourbonach, wanilia jest, ale dopiero głębiej, kukurydzy w zasadzie nie czuć. Odrobinę lakier. W ustach już kukurydza jak najbardziej, gra główne skrzypce. Ale i dynia z octu na słodko. Zioła prowansalskie, trochę pieprzu. Jest tu jednak także gorzka czekolada. Finisz cierpki, ściągający, wręcz żywiczny. Rozgrzewa wysoka moc alkoholu.

Chicken Cock Heritage Blend

nazwa nawiązuje do marki whiskey rozprowadzanej przez przemytników podczas amerykańskiej prohibicji. Jest to blend bardzo młodych destylatów, w wieku od 4 do 24 miesięcy, pochodzących z destylarni w Indianie i Kentucky, butelkowany z mocą 45%. Właścicielem marki jest firma Grain & Barrel Spirits. Aromat słodki – kukurydza, wanilia, cynamon, czyli klasyka. Do tego trochę kawy. Smak dość płaski – szynka parmeńska. Finisz zgaszony.

Whisky dookoła świata

14 września w restauracji Bistro de La Tour w Józefowie odbyła się degustacja zatytułowana „Whisky dookoła świata”. W podróż po smakach tego wspaniałego trunku degustatorów zabrali: sklep „Cezar – Wina i alkohole świata” znajdujący się w Józefowie na czele z właścicielem Cezarym Wochalem oraz Stock Polska – dystrybutor prezentowanych rodzajów whisky. Już na początku spotkania goście mieli okazję spróbowania autorskiego drinka, którym było whisky Jim Beam White z dodatkiem piwa imbirowego. Spotkanie poprowadził Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska – który degustację rozpoczął od wprowadzenia zebranych gości w świat whisky bardziej od strony teoretycznej, po której nastąpiła właściwa degustacja. Podróż rozpoczęła się w Irlandii i zakosztowania najłagodniejszego z prezentowanych trunków – Kilbeggana. Następnie goście przenieśli się do Szkocji, by spróbować Auchentoshan, o wyczuwalnym cytrusowym smaku i do Azji, gdzie japońskie Hibiki wzbudziło ogromne zainteresowanie, szczególnie u damskiej części degustatorów. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznania świata whisky w amerykańskim stylu. Gościom zaproponowano zakosztowanie bourbonów: Maker’s Mark – najmocniejszej z prezentowanych whisky (45%) oraz Basil Hayden’s – o wyczuwalnym dębowym smaku. Ostatni etap podróży znajdował się w Europie, gdzie goście mieli okazję poznać dymny i zarazem torfowy aromat szkockiego Laphroaiga. Degustatorzy byli wyraźnie zachwyceni opowiadaniami prowadzącego, a różnorodność prezentowanych whisky pozwoliła na odkrycie nowych i niespotykanych smaków. Świat whisky pozostaje jeszcze nie do końca poznany, dlatego też podobne wydarzenia z pewnością będą odbywały się także w przyszłości.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej