Brown-Forman rozbudowuje destylarnię w Louisville

Rozpoczęły się prace nad rozbudową destylarni Old Forester w stolicy stanu Kentucky, Louisville. Inwestycja dotąd kosztowała ponad 5 mln dolarów, jednak nowe plany przewidują aż 95 dodatkowych milionów. Liczba kadzi fermentacyjnych zostanie podwojona, dodana zostanie nowa kadź zacierna, a także kolumnowy system destylacyjny. Powstanie tu także instytut badawczy nad amerykańskim białym dębem i jego wpływem na proces starzenia alkoholu. Destylarnia powstała przy Dixie Highway, w miejscu, w którym niegdyś działała Shively Distillery. Oryginalnie zbudowana w 1935 roku przez Old Kentucky Distillery Company, została w 1940 roku przejęta przez Brown-Forman.

Czytaj więcej

Maker’s Mark – gwiazdy z Loretto

Dom Whisky zaprasza 5 marca o godz. 18.00 na degustację kolekcji whiskey z destylarni Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 259 zł/osoba, a w cenie: Butelki Maker’s 46 i Maker’s Mark Bourbon Whisky + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml + kieliszek Domu Whisky.

Gwiazdy Kentucky

Zapraszamy 15 marca o godz. 19.30 na wieczór degustacyjny z amerykańską whiskey. Do spróbowania będą cztery butelki z segmentu super premium: Maker’s Mark 46, Booker’s, Baker’s oraz Basil Hayden’s. Spotkanie poprowadzi Janusz Trendewicz, polski band ambasador marek. Degustacja odbywać się będzie przez komunikator zoom, a każdy uczestnik otrzyma próbki 20 ml omawianych whiskey. Koszt uczestnictwa – 100 zł, z czego połowę będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej amerykańskiej whiskey z oferty dystrybucyjnej Stock Polska (poza wymienionymi to m.in.: Jim Beam czy Knob Creek).

Wieczór z Wild Turkey

15 lutego odbyła się degustacja whiskey Wild Turkey, produkowanej od 1869 roku w Kentucky. Malowniczo położona destylarnia na wzgórzu, nad rzeką Kentucky, należy dzisiaj do Grupy Campari. Miłośnicy tej marki nazywają ją The Kickin’ Chicken (Dający kopa kurczak), ponieważ najpopularniejsza odmiana trunku ma 50,5%, czyli slangowo mówiąc „ostro kopie”. Nazwa pochodzi od wzgórza Wild Turkey. Legendą firmy jest jej wieloletni master distiller Jimmy Russel, jemu dedykowana jest powstająca tu linia bourbonów klasy premium Russell’s Reserve. Z jego nazwiskiem wiązały się wielkie sukcesy marki począwszy od połowy lat 50. XX wieku. Obecnie za destylację odpowiada jego syn, Eddie.

Czytaj więcej

Blanton’s M&P 2020

słodki, delikatny aromat, delikatniejszy niż edycje 2018 i 2019. Sporo nut nugatu, czekolady z orzechami, lukrecji, poza tym ostra nuta leśna, żywiczna, a także zioła prowansalskie, rozmaryn, mięta, szałwia. Jest też bardzo słodki zapach amerykańskiego dębu, nawet nie tyle waniliowy, co kwiatowo-miodowy, jest słodycz daktyli, fig, syropu klonowego. Aromatycznie to być może w ogóle najciekawszy Blanton’s, ma zapach naprawdę starego, co najmniej osiemnastoletniego bourbona, co zapewne udało się uzyskać dzięki leżakowaniu na wyższych, cieplejszych poziomach magazynu w Buffalo Trace Distillery. W smaku ostry, z pazurem typowym dla Blanton’sa – masa kukurydzy, ziół, lekko goryczka głogu czy jarzębiny, lekko anyż, lekko marcepan. Dużo mniej wytrawny niż poprzednie edycje butelkowane dla M&P, za to bardziej ziołowy, głęboki. Finisz jest jak miód z szyszkami sosnowymi, nuty leśne, jałowcowe, ale też bardzo wyraźna kukurydza, wręcz popcorn. Czuć mocniej wypaloną beczkę – orzechy włoskie, migdały, pestki owoców, wspomniany wcześniej głóg czy nawet tatarak. Butelkowana z mocą 58,5%.

Czytaj więcej

Wieczór z Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 20 stycznia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey Rare Breed 56,4%, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Distiller’s Reserve 13YO i Russell’s Reserve 10YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 323 zł/osoba, a w cenie: butelki Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 58,4% i Wild Turkey Longbranch Straight Bourbon + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Woodford Reserve Double Oaked

kolejna edycja Woodford Reserve Double Oaked, jest trochę mniej alkoholu (43,2%, poprzednia miała 45,2%), jest delikatniejsza. W bourbonach Woodford Reserve Double Oaked zastsowano leżakowanie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia i wytostowania. Aromaty octanów i tytoniu, herbaty, wanilii, gruszek, orzechów włoskich. W smaku dużo orzechów laskowych i włoskich, wanilia, mleczna czekolada, śliwki w czekoladzie, słodki tytoń. Finisz najpierw cierpki, kwaśne winogrona, cynamon, lukier i orzechy laskowe, zioła, rozmaryn.

Stara kolekcja Buffalo Trace

Buffalo Trace wznowiło swoją Antique Collection – pięć limitowanych whisky. Pierwotnie Antique Collection ukazała się w 2000 roku, teraz została ponownie ogłoszona, ale dwadzieścia lat później to są oczywiście zupełnie inne whiskey. Są to whisky z unikatowych beczek i w szacownym wieku. Bourbon George T Stagg zabutelkowany z mocą 65,2%, wydestylowany wiosną 2005 roku, podobno odparowanie z beczki przez tych 15 lat wyniosło aż 59% zawartości, było wyjątkowo duże. William Larue Weller to bourbon o dużym udziale pszenicy, nie filtrowany, zabutelkowany z mocą 67,25%, wydestylowany zimą 2008 roku. Thomas H Handy Sazerac Rye też nie był filtrowany, to najmłodsza whiskey w kolekcji, z wiosny 2014 roku, o mocy 64,5%, leżakowana eksperymentalnie w kilku różnych magazynach, o numerach: K, M, N. Eagle Rare 17YO to bourbon zabutelkowany z mocą 50,5%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na pierwszym poziomie magazynu P. I jeszcze Sazerac Rye 18YO, zabutelkowany z mocą 45%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na trzecim piętrze magazynu K. Każda z butelek ma kosztować 99 dolarów i zapewne będzie kolekcjonerską gratką.

Degustacja Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 28 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whiskey Wild Turkey. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Forgiven i Wild Turkey Master’s Keep Revival. Spotkanie prowadzi Rafał Nawrot, brand ambasador Campari Group. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki Wild Turkey Rare Breed (58,4%) i Wild Turkey 101 (50,5%) + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Eksperymenty Maker’s Mark

Beam Suntory wypuściło specjalną rocznikową edycję Maker’s Mark 2020 Limited Release, bourbona o mocy 54,4%. Whisky powstała dla uczczenia dziesięciolecia eksperymentalnej whiskey Maker’s Mark 46, dojrzewającej w beczkach, w których kilka klepek jest z francuskiego dębu. Także teraz zamieniono część klepek, i tak mamy tu klepki oznaczone jako SE4 z dziewiczego francuskiego dębu, średnio wypalone, krótko wypieczone, dające aromaty karmelu, a także klepki oznaczone jako PR5 z dziewiczego amerykańskiego dębu, wolno opiekane, dające nuty wanilii. Whisky kosztuje 59,99 USD za 0,75 l.

Degustacja amerykańskich whiskey

Dom Whisky zaprasza 12 sierpnia o godz. 18.00 na degustację kolekcji amerykańskich whiskey. Do spróbowania będą: Bernheim Small Batch 7YO Wheat Whiskey, Rittenhouse Rye Bottled in Bond Whiskey, Elijah Craig Small Batch Bourbon, Elijah Craig 12YO Small Batch Barrel Proof (Batch No. C918), Parker’s Heritage Collection 11th Edition Single Barrel 11YO. Spotkanie prowadzi Benji Purslow, European Brand Ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 175 zł/osoba, a w cenie butelka Elijah Craig Small Batch, zestaw + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Degustacja Heaven Hill

9 lipca w Whisky and Wine Place odbędzie się degustacja whisky z destylarni Heaven Hill. Takie kukurydziane klasyki jak Elijah Craig w wersji Small Batch oraz Barrel Proof, a także nieco mniej znane, pszeniczne Bernheim i żytnie Rittenhouse. Wieczór zakończy limitowana Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Parker’s Heritage Collection 11th Edition. We wszelkie zawiłości świata Whiskey wprowadzi uczestników spotkania ambasador marki Heaven Hill – Mikołaj Rzeźnik.

Czytaj więcej

Spotkanie z Maker’s Mark

3 lipca na platformie Zoom.us Dom Whisky zorganizował degustację marki Maker’s Mark, którą prowadził Janusz Trendewicz, ambasador marki w Polsce. Opowiedział o kategorii bourbon whiskey i historii destylarni. Pierwotna gorzelnia powstała w Loretto w Kentucky przy młynie w 1803 roku,. Przechodziła z rak do rąk. Część istniejących do dzisiaj zabudowań to dzieło George’a R. Burksa, który postawił zakład w Loretto w 1889 roku. Jego biznes zakończyło wprowadzenie w USA prohibicji. W 1953 roku Bill Samuels kupił nieczynny zakład Burksów. Historia produkcji whiskey rodziny Samuels także sięgała XIX wieku i także skończyła się wraz z wprowadzeniem prohibicji. W 1953 roku Samuels wznowił działalność, ale zupełnie od początku, według nowych receptur. Wprowadził nowy nastaw fermentacyjny: 16% czerwonej pszenicy ozimej, 70% kukurydzy i 14% słodu jęczmiennego. Maker’s Mark jako jedna z nielicznych pisana jest „whisky” nie „whiskey”. Nazwa oznacza znak wytwórcy, butelka przypomina flaszki od armaniaku, a korek jest lakowany.

Czytaj więcej

Degustacja Maker’s Mark

Dom Whisky zaprasza 3 lipca o godz. 18.00 na degustację whiskey Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 253 zł/osoba, a w cenie butelki Maker’s Mark i Maker’s 46 , zestaw 4 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Sazerac przejmuje whisky od Brown-Forman

Brown-Forman sprzedał grupie Sazerac dwie duże marki whisky – kanadyjską Canadian Mist i bourbona Early Times. Sazerac przejął także zakład produkcyjny Canadian Mist Distillery w Collingwood oraz pomniejsze marki produkowanych tam kanadyjskich whisky. Canadian Mist to trzecia najlepiej sprzedawana whisky z Kanady, a Early Times to bourbon o 160-letniej historii, w portfolio Brown-Forman od 1923 roku. Po akwizycji Canadian Mist Sazerac jest największym producentem kanadyjskich whisky, wcześniej bowiem przejęli od Diageo wszystkie marki whisky Seagram’s, mają też zakład Old Montreal Distillery.