Blanton’s M&P 2019

nowa edycja przyjechała w październiku 2019 do Polski i sprzedała się w jeden dzień podczas festiwalu M&P. Zestawiony z beczek ze środkowych pięter magazynu H, o dość dużym wpływie drewna na destylat. Aromat cierpki: gruszki w occie, zacier kukurydziany, rozmaryn, suszone owoce, ponadto nuty: cedru, hebanu, śliwki, marcepanu, anyżu. W smaku cierpki, ziołowy (rozmaryn i tymianek), ale także popcorn i nuty karmelu, wanilii, rodzynki. Winisz wermutowy, dużo ziół, gorycz piołunu, do tego miód pitny, fermentujące ziarno. Moc – 49%.

Czytaj więcej

Rebel Yell Finished In French Oak

whiskey spędziła cztery lata w beczkach z nowego amerykańskiego dębu i dodatkowo sześć miesięcy w nowym francuskim dębie. Jest w niej duży udział destylatów pszenicznych. Wyprodukowano 6000 butelek, tylko na Europę, z czego 200 butelek do Polski, dla Tudor House. W aromacie śliwki, rozmaryn, czereśnie, maliny w syropie. Smak bardzo delikatny – popcorn, śliwki, ziarno, nuty masła orzechowego. Sporo orzechów w finiszu i prażone ziarno, popcorn. Moc – 45%.

Nowa seria Maker’s Mark

Beam Suntory, właściciel destylarni Maker’s Mark w Kentucky, przedstawia nową serię bourbonów Maker’s Mark Wood Finishing Series. Edycja 2019 Limited Release: Stave Profile RC6 pochodzi z beczek, do których dodatkowo wstawiono deszczułki dla większego kontaktu z drewnem. To specjalnie wysezonowane deszczułki o kodzie RC6, przygotowane przez firmę bednarską Independent Stave Company, najpierw przez 18 miesięcy leżały na słońcu i deszczu, a potem zostały wypieczone. Bourbon został zabutelkowany z mocą beczki 54,1%, zabutelkowanych zostanie 255 beczek, a cena butelki to 59,99 USD. Warto przypomnieć, że wprowadzony na rynek w 2010 roku Maker’s Mark 46 także pochodzi z beczek, w których umieszczono deszczułki. Dystrybutorem oferty Beam Suntory w Polsce jest Stock.

Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Jim Beam buduje nową destylarnię w Kentucky

60 milionów dolarów planuje wydać grupa Beam Suntory na nową destylarnię Jima Beama w Clermont, w stanie Kentucky. Mają tu powstawać limitowane edycje i eksperymentalne bourbony, sygnowane jako James B Beam Distilling Co. Tej nazwy firma używała zaraz po zniesieniu prohibicji w 1933 roku. Sama destylarnia otrzymała imię słynnego mistrza destylacji Freda Noe, nazywa się Fred B Noe Craft Distillery. Planowane jest tu także centrum dla zwiedzających.

Pożar w składzie z beczkami bourbona Jim Beam

W nocy z 2 na 3 lipca miał miejsce pożar w magazynach w Kentucky, w których leżakował bourbon Jim Beam. Spłonęło 45 tys. beczek. Straty wstępnie szacowane są 90-300 mln dolarów. Ogień tlił się jeszcze w środę po południu, strażacy pozwolili, aby pożar sam zgasł. Z magazynów o powierzchni boiska i wysokości 6-7 pięter nie zostało nic – zawaliły się wkrótce po zajęciu ogniem. Z pożarem walczyło 40 strażaków z pięciu hrabstw.

Czytaj więcej

Scott Berkeley, Scott Jeanine „The Kentucky Bourbon Trail”

Autorzy tej publikacji zebrali imponujący archiwalny materiał zdjęciowy, dokumentujący historię bourbon w stanie Kentucky. To opowieść o często zapomnianych miejscach, ludziach, whiskey, o pionierach branży i o tych, którym przyszło działać w trudnych latach prohibicji oraz po niej. A wszystko opowiedziane w formie zdjęć i rozbudowanych do nich podpisów. Trzy pierwsze rozdziały pokazują zapomniany świat, osiem kolejnych – destylarnie wciąż istniejące, choć zmieniały nazwy, właścicieli, a czasami też lokalizację. Tych osiem działających wciąż destylarni znajduje się na szlaku The Kentucky Bourbon Trail, do którego odwołuje się tytuł publikacji.

Czytaj więcej

Garrison Brothers

destylarnia whiskey, powstała w Teksasie w 2013 roku, założona przez braci Dana i Donnisa Garrisonów. Ich oferta to: Texas Straight Small Batch Bourbon Whiskey (47%), Garrison Brothers Single Barrel Bourbon Whiskey (47%), Cowboy Straight Bourbon Whiskey (68,5%) – utytułowana w „Whisky Bible” Jima Murraya American Whiskey of the Year w 2014 i 2017 roku, Balmorhea Double-Barreled Bourbon Whiskey (57,5%) – dwa lata plus dwa lata w różnych beczkach z amerykańskiego dębu, Estacado Port-Finished Straight Bourbon Whiskey (53,5%) – po trzech latach w amerykańskim dębie trafiła na sześć miesięcy do beczek po porto z piwnic Llano Estacado oraz Honey Dew (40%) – czteroletni bourbon z dodatkiem lokalnego miodu.

Czytaj więcej

Blanton’s Cocktail Competition

M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza do udziału w konkursie barowym Blanton’s Cocktail Competition, którego partnerem jest firma Blanton’s, a nagroda to niezapomniany wyjazd dla dwóch uczestników do destylarni w Kentucky (jesień 2019).
Należy stworzyć koktajl na bazie Blanton’s Single Barrel Bourbon, zarejestrować się w formularzu zgłoszeniowym i odebrać zaproszenie na festiwal Whisky & Friends 2019. Zaproszenia dostępne dla pierwszych 40 barmanów, którzy poprawnie zarejestrują swoje zgłoszenie. Rejestracja uczestników: https://goo.gl/forms/wTOLjCQpSfrFR3En2. Zasady konkursu: https://goo.gl/tPkNkG.

Bib & Tucker

bourbon butelkowany z mocą 46%. Destylacja w kolumnie i alembiku w zakładzie 35 Maple Street Spirits z Sonoma w Kalifornii. Destylarnia należy do producenta win kalifornijskich, winiarni The Other Guys. Mashbill to: 70% kukurydza, 26% żyto, 4% słodowany jęczmień. Sześć lat leżakowania w niezbyt mocno wypalonych beczkach. W aromacie ostry zapach kukurydzy – wanilia, pieprz, politura i rumianek. W smaku rozmaryn, zioła prowansalskie, miód, cierpkie winogrona, cierpkie jabłka. Finisz również bardzo cierpki – kwaśne jabłka, cytryna, tytoń – dużo tanin. I zioła.

Wild Turkey Longbranch

to efekt kooperacji pomiędzy Eddiem Russell a Matthew McConaughey, dyrektorem kreatywnym w Wild Turkey. Ośmioletni bourbon filtrowany przez drewno mesquite z Texasu. Aromat słodki – mleczna czekolada, wanilia, kukurydza, kakao, lekko lakier. Bardzo dużo kukurydzy w smaku, nuta ziołowa i waniliowa plus sól. Finisz to fermentacja, kukurydza oraz rozmaryn. Moc – 43%.

Kolejna destylarnia Diageo w USA

Diageo planuje otwarcie trzeciej już destylarni bourbona w Kentucky. W 2014 roku odrestaurowano starą destylarnię Stitzel-Weller w Louisville in 2014, przy której powstało centrum dla zwiedzających. W marcu 2017 roku koncern otworzył destylarnię Bulleit w Shelby County, co kosztowało ok. 140 mln USD. Latem 2019 roku w tym miejscu powstanie także centrum dla zwiedzających, którego budowa pochłonie kolejnych 10 mln USD. Teraz firma zapowiedziała budowę destylarni w Lebanon, która ma kosztować 130 mln USD i rozpocząć pracę w 2022 roku.

Czytaj więcej