American Eagle

marka należy do Halewood Wines & Spirits, firmy dystrybucyjnej, która ma w portfolio m.in. polską wódkę Vestal czy kolekcję ginów Whitley Neill. Mashbill bourbonów American Eagle to poza kukurydzą (84%) żyto (8%) i słodowany jęczmień (8%). Typowa dla Tennessee whiskey filtracja przez węgiel drzewny. Dojrzewają w 200 litrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Nie wiadomo, skąd pochodzi destylat i gdzie bourbon jest zestawiany, nie wykluczone, że w Corsair Distillery. American Eagle Tennessee Bourbon 4YO (40%) ma aromat surowego drewna, żywicy, lekko lakieru, kukurydzy, śliwek. W smaku czekolada z orzechami laskowymi, orzechy włoskie. W finiszu: czekolada z malinami, z różowym pieprzem, wiśniami i zioła prowansalskie. Dużo lepiej prezentuje się American Eagle Tennessee Bourbon 12YO (43%). W aromacie dużo lakieru, śliwki w syropie i śliwki wędzone. W smaku masa kukurydzy, skóra, tytoń, suszone morele, gruszki, ananas, banany. W finiszu czekolada z posypką kokosową, ananas, trufla, odrobina słodkiego tytoniu.

Czytaj więcej

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.

Liberty Ship Straight Bourbon

butelkowany we Francji bourbon, nie wiadomo skąd, gdzie i jak leżakowany. W Polsce w ofercie sieci Auchan, na polskich półkach z francuską kontretykietą, w wersjach: Liberty Ship Straight Bourbon, Liberty Ship Straight Bourbon (40%), Liberty Ship Honey (35%), Liberty Ship Fire (33%), a na rynku francuskim dodatkowo Liberty Ship Straight Bourbon 8YO (40%). Klasyczna wersja Liberty Ship Straight Bourbon to ostry aromat kukurydzy, orzechy ziemne i laskowe. Smak ziemisty – fistaszki, do tego kukurydza, nuta gorzka, zielony orzech włoski. Gorzko-słodki finisz z wyraźną nutą lakieru.

Hillrock

historia Hillrock Estate Distillery sięga 1806 roku. Była to typowa mała destylarnia działająca przy farmie, w Hudson Valley, w stanie Nowy Jork. Po długim okresie niebytności marka powróciła w jej oryginalnym miejscu w 2012 roku. Właścicielem jest Jeffrey Baker, a wspiera go doświadczony master distiller, Dave Pickerell, wcześniej związany z Maker’s Mark. Ich flagowy produkt to Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey. To pierwszy oficjalny bourbon, który był finiszowany w systemie solera, w starych beczkach po sherry oloroso. Wcześniej leżakował przez ok. sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Spory jest stosunek żyta w nastawie – ok. 37%. Zapach delikatny, kukurydza, czekolada, orzech laskowy. W smaku trochę orzechowego balsamico, słonecznik. Gorzka czekolada, orzechy i lody waniliowe w finiszu. Destylaty do tego bourbona częściowo zostały zakupione od innego producenta, częściowo pochodzą z Hillrock Estate Distillery. Firma ma także w ofercie Hillrock Single Malt Whiskey – jęczmień pochodzi z własnych pól, słód z własnej słodowni. Jest także Hillrock Double Cask Rye Whiskey, najpierw leżakowana w nowych beczkach o trzecim stopniu wypalenia, potem w beczkach o czwartym stopniu wypalenia. W Polsce w ofercie Domu Whisky.

Czytaj więcej

8,5 mln beczek z bourbonem

Jak informuje Kentucky Distillers’ Association w stanie Kentucky znajduje się obecnie 9,1 mln beczek wypełnionych alkoholem, z czego 8,5 mln to bourbon. Na jednego mieszkańca stanu przypadają dwie beczki. To najwyższa liczba dojrzewającego alkoholu odkąd zaczęto prowadzić takie statystyki, a było to 52 lata temu. Dodajmy, że podatek z tytułu leżakującej whiskey to wartość 3,4 mld dolarów. W ciągu ostatniej dekady stan Kentucky otrzymał łącznie od producentów whiskey aż 8,6 mld dolarów w formie stanowych podatków. W tym czasie jednak liczba destylarni w Kentucky potroiła się. Padł także rekord jeśli chodzi o turystykę związaną z bourbonem, obecnie rocznie destylarnie w Kentucky odwiedza 1,4 mln osób, wzrost w ciągu dekady wyniósł 370%.

Yellowstone 101 Proof 2018

Limestone Branch Distillery wypuszcza wersję Yellowstone jako rocznikową, zaczynając od 2015 roku. Na tą edycję złożyło się kilka beczek z różnych destylarni z Kentucky, bourbony w wieku 4-12 lat. Dodatkowo alkohol był finiszowany w mocno wypalonych beczkach po winach. Wśród destylatów jest także pochodzący z Limestone Branch Distillery, starzona whiskey z białej odmiany kukurydzy. W aromacie: orzechy, cynamon, balsamico orzechowe. W smaku: truskawki, maliny w sosie waniliowym, ale też zioła – rozmaryn, finisz dość ostry – majeranek, imbir, marcepan i bita śmietana. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Blanton’s M&P 2019

nowa edycja przyjechała w październiku 2019 do Polski i sprzedała się w jeden dzień podczas festiwalu M&P. Zestawiony z beczek ze środkowych pięter magazynu H, o dość dużym wpływie drewna na destylat. Aromat cierpki: gruszki w occie, zacier kukurydziany, rozmaryn, suszone owoce, ponadto nuty: cedru, hebanu, śliwki, marcepanu, anyżu. W smaku cierpki, ziołowy (rozmaryn i tymianek), ale także popcorn i nuty karmelu, wanilii, rodzynki. Winisz wermutowy, dużo ziół, gorycz piołunu, do tego miód pitny, fermentujące ziarno. Moc – 49%.

Czytaj więcej

Rebel Yell Finished In French Oak

whiskey spędziła cztery lata w beczkach z nowego amerykańskiego dębu i dodatkowo sześć miesięcy w nowym francuskim dębie. Jest w niej duży udział destylatów pszenicznych. Wyprodukowano 6000 butelek, tylko na Europę, z czego 200 butelek do Polski, dla Tudor House. W aromacie śliwki, rozmaryn, czereśnie, maliny w syropie. Smak bardzo delikatny – popcorn, śliwki, ziarno, nuty masła orzechowego. Sporo orzechów w finiszu i prażone ziarno, popcorn. Moc – 45%.

Nowa seria Maker’s Mark

Beam Suntory, właściciel destylarni Maker’s Mark w Kentucky, przedstawia nową serię bourbonów Maker’s Mark Wood Finishing Series. Edycja 2019 Limited Release: Stave Profile RC6 pochodzi z beczek, do których dodatkowo wstawiono deszczułki dla większego kontaktu z drewnem. To specjalnie wysezonowane deszczułki o kodzie RC6, przygotowane przez firmę bednarską Independent Stave Company, najpierw przez 18 miesięcy leżały na słońcu i deszczu, a potem zostały wypieczone. Bourbon został zabutelkowany z mocą beczki 54,1%, zabutelkowanych zostanie 255 beczek, a cena butelki to 59,99 USD. Warto przypomnieć, że wprowadzony na rynek w 2010 roku Maker’s Mark 46 także pochodzi z beczek, w których umieszczono deszczułki. Dystrybutorem oferty Beam Suntory w Polsce jest Stock.

Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Jim Beam buduje nową destylarnię w Kentucky

60 milionów dolarów planuje wydać grupa Beam Suntory na nową destylarnię Jima Beama w Clermont, w stanie Kentucky. Mają tu powstawać limitowane edycje i eksperymentalne bourbony, sygnowane jako James B Beam Distilling Co. Tej nazwy firma używała zaraz po zniesieniu prohibicji w 1933 roku. Sama destylarnia otrzymała imię słynnego mistrza destylacji Freda Noe, nazywa się Fred B Noe Craft Distillery. Planowane jest tu także centrum dla zwiedzających.

Pożar w składzie z beczkami bourbona Jim Beam

W nocy z 2 na 3 lipca miał miejsce pożar w magazynach w Kentucky, w których leżakował bourbon Jim Beam. Spłonęło 45 tys. beczek. Straty wstępnie szacowane są 90-300 mln dolarów. Ogień tlił się jeszcze w środę po południu, strażacy pozwolili, aby pożar sam zgasł. Z magazynów o powierzchni boiska i wysokości 6-7 pięter nie zostało nic – zawaliły się wkrótce po zajęciu ogniem. Z pożarem walczyło 40 strażaków z pięciu hrabstw.

Czytaj więcej

Scott Berkeley, Scott Jeanine „The Kentucky Bourbon Trail”

Autorzy tej publikacji zebrali imponujący archiwalny materiał zdjęciowy, dokumentujący historię bourbon w stanie Kentucky. To opowieść o często zapomnianych miejscach, ludziach, whiskey, o pionierach branży i o tych, którym przyszło działać w trudnych latach prohibicji oraz po niej. A wszystko opowiedziane w formie zdjęć i rozbudowanych do nich podpisów. Trzy pierwsze rozdziały pokazują zapomniany świat, osiem kolejnych – destylarnie wciąż istniejące, choć zmieniały nazwy, właścicieli, a czasami też lokalizację. Tych osiem działających wciąż destylarni znajduje się na szlaku The Kentucky Bourbon Trail, do którego odwołuje się tytuł publikacji.

Czytaj więcej

Garrison Brothers

destylarnia whiskey, powstała w Teksasie w 2013 roku, założona przez braci Dana i Donnisa Garrisonów. Ich oferta to: Texas Straight Small Batch Bourbon Whiskey (47%), Garrison Brothers Single Barrel Bourbon Whiskey (47%), Cowboy Straight Bourbon Whiskey (68,5%) – utytułowana w „Whisky Bible” Jima Murraya American Whiskey of the Year w 2014 i 2017 roku, Balmorhea Double-Barreled Bourbon Whiskey (57,5%) – dwa lata plus dwa lata w różnych beczkach z amerykańskiego dębu, Estacado Port-Finished Straight Bourbon Whiskey (53,5%) – po trzech latach w amerykańskim dębie trafiła na sześć miesięcy do beczek po porto z piwnic Llano Estacado oraz Honey Dew (40%) – czteroletni bourbon z dodatkiem lokalnego miodu.

Czytaj więcej