Grand Slam

Wielkim szlemem nazywane są najważniejsze z rozgrywek sportowych, a w tym przypadku chodzi o baseball. Whisky zamknięta jest w ceramice – głowa bejsbolisty w hełmie. Na butelce nie został ujawniony producent, a jedynie, że jest to whiskey z Kentucky, można jednak podejrzewać, że za przedsięwzięciem stoi Woodford Reserve, które ma podpisaną umowę na korzystanie z marki. Przyjemny zapach kukurydzy, rozmarynu, wanilii, gruszek, jabłek. Smak delikatny – orzechy włoskie, żołędzie, nuta marcepanu, delikatnie ziołowość. Finisz delikatny, kukurydziany, lekko słodki, wanilia, zioła.Moc – 45%. W ofercie Ice-Full.

Powstaje Fred B Noe Distillery

Beam Suntory otworzy nową destylarnie w Kentucky, w Clermont, Fred B Noe Distillery – inwestycja warta 60 mln dolarów ma uhonorować siedem pokoleń rodziny Beamów na stanowisku mistrzów destylacji. Będą tu powstawały różne eksperymentalne whiskey, m.in. marka Freddie Noe’s Little Book Whiskey. Aparatura ma pozwalać na eksperymenty z fermentacją, technikami destylacji i mieszania beczek na potrzeby limitowanych edycji. Zasilana będzie odnawialną energią. Będzie tu centrum dla odwiedzających, bar, sale wykładowe.

Kentucky Owl Confiscated Bourbon

Marka wprowadzona w 2019 roku, nazwa odwołuje się do konfiskaty bourbona, który należał do dawnej destylarni Kentucky Owl. Działała ona latach 1879-1916, a wraz z prohibicją destylarnię zamknięto, a całe zapasy whiskey skonfiskowano, co doprowadziło do upadku biznesu rodziny Dedman. Butelkowana bez podania wieku, można jednak domyślać się, że destylaty mają co najmniej pięć lat. Zapach słodko-wytrawny, dużo skóry, lakier. W smaku bardzo dużo ziół, miód, słodka kukurydza, lekko pieprz, orzechy laskowe. Finisz bardzo intensywny, połączenie słodyczy i pikantności – wanilia, pieprz, imbir, jest też rozmaryn. Moc – 48,2%. W Polsce w ofercie Cerville Investments.

Niech żyje Jimmy Russell – 67 lat pracy żywej legendy

Dom Whisky zaprasza 10 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 56,4%, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Kentucky Spirit, Russell’s Reserve Single Barrel Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 260 zł/osoba, a w cenie: butelki Wild Turkey 101 Proof 0,7 l + Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 58,5% 0,7l + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

1792 Small Batch

o marce stało się głośno na całym świecie, kiedy w 2000 roku Jim Murray uznał 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon za najlepszą whisky świata! Właścicielem marki jest firma Barton 1792, sam bourbon powstaje zaś w Buffalo Trace, w Kentucky, zakładzie należącym do grupy Sazerac. Data w nazwie odwołuje się do roku, w którym Kentucky zostało piętnastym stanem USA. Bourbon 1792 Small Batch Bourbon w klasycznej wersji 93,7 Proof (46,85%) powstał z wyselekcjonowanych beczek w różnym wieku, wprowadzony na rynek w 2008 roku (wcześniej na rynku był bourbon 1792 Ridgemont Reseve). Rozlewany do eleganckich karafek. Ciemna bursztynowa barwa wpadająca w mahoń. Aromat słodki, dość delikatny, kukurydziano-waniliowy, rozgotowana kukurydza, z nutą syropu gruszkowego i syropu z wiśni, delikatnymi zapachami żywicy, lakieru, mlecznej czekolady, orzechów laskowych, kawy. Sporo ziół, głównie rozmaryn. W ustach słodycz toffi, czekolady, nugatu, ale i surowego drewna. Dużo orzechów – laskowe w czekoladzie mlecznej, prażone migdały, fistaszki, orzechy włoskie. Nieco tytoniu, nieco wanilii oraz zioła – znów rozmaryn, dużo kukurydzy. Finisz szorstki, ziołowo-leśny (rozmaryn, kolendra, igliwie), cierpki tytoń, bardzo rozgrzewający, z nutą imbiru i ziemistości, a ze słodszych akcentów – suszone śliwki. Dostępne są także limitowane edycje: 1792 Sweet Wheat (w recepturze żyto zostało zastąpione pszenicą), 1792 Port Finish (ostatnie miesiące leżakował w beczkach po porto), czy wspomniany 1792 Full Proof. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Pierwsze whiskey z Manhattanu

Firma Proximo Spirits otwiera pierwszą od czasów prohibicji destylarnię whiskey na Manhattanie. Jej budowa trwała sześć lat. Nazywa się Great Jones Distilling Co. Przewidziane są wizyty i degustacje.
Destylarnia przy 686 Broadway zajmuje ponad 8500 mkw. powierzchni. Ulokowano ją w budynku z 1939 roku. Są tu: restauracja, bar, sala konferencyjna, sklep, destylarnia zaś ulokowana jest w piwnicach, są tam dwie miedziane kolumny i alembik. Odwiedzający destylarnię do baru i restauracji mogą przejść wydrążonym w ziemi tunelem, który ma przypominać te, których używano w czasach prohibicji do szmuglowania beczek z whisky.

Czytaj więcej

Bowsaw Small Batch Bourbon

mieszanka zbóż to: 75% kukurydzy, 21% żyta i 4% słodowanego jęczmienia, beczki mocno wypalone, moc – 40%. Destylowana w Kentucky dla Kirker Greer Brands, właściciel marki nie zdradza destylarni. Aromat słodki, bardzo przyjemny, nuta ziołowa, suszone kwiaty, słodkie, czekoladowe balsamico. W ustach delikatna słodycz ziarna kukurydzy i ostrzejsza, ziołowa nutka żyta, ładnie zbalansowane. Posmak jest palonej kawy, gorzkiej czekolady, wanilia, suszone śliwki. Lekki, przyjemny do picia bourbon. Polskim dystrybutorem jest Prime Brands.

National Bourbon Day z Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 14 czerwca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Kentucky Spirit Single Barrel, Russell’s Reserve 10YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 260 zł/osoba, a w cenie: butelki Wild Turkey 101 Proof 0,7 l + Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 0,7l + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. oraz dwa koktajle: Old Fashioned i Boulevardier, po 100 ml każdy.

Bob Dylan i Readbreast

Heaven’s Door The Master Blenders’ Edition to amerykański bourbon, który powstał w kooperacji z właścicielami irlandzkiej whiskey Redbreast, destylowanej w Middleton. Dziesięcioletni bourbon był dodatkowo piętnaście miesięcy finiszowany w beczkach po dwunastoletniej Redbreast. Butelkowany z mocą 50%, cena to 100 dolarów za 0,7 l. Za marką Heaven’s Door stoi bard i noblista, Bob Dylan. Polskim dystrybutorem jest Tudor House.

Woodford Reserve podwaja produkcję

Brown-Forman rozpoczyna rozbudowę destylarni Woodford Reserve w Kentucky, koniec prac planowany jest na lato 2022. Dodane zostaną trzy alembiki, nowe kadzie fermentacyjne, zbudowana zostanie nowa leżakowania, w planach są też inne nowe budynki, jak np. centrum konferencyjne i szkoleniowe. Inwestycja pozwoli podwoić produkcję. W czasie prac budowlanych dotychczasowe alembiki będą pracowały pełna parą, rozbudowa nie wpłynie na dostępność whiskey Woodford Reserve.

Bourbon: The Rise, Fall, and Rebirth of an American Whiskey

Dobrze napisana, pełna ciekawostek, w tym rzadko cytowanych dokumentów, książka o historii amerykańskiej whiskey. Traktująca szerzej niż tylko tytułowy bourbon, gdyż przedstawiająca pełne spektrum whiskey w USA, a także relacje pomiędzy wodą ognistą, a amerykańska polityką, kulturą i biznesem. Historia rozpoczyna się gdzieś około 1700 roku, wraz z przybyciem osadników ze Szkocji, Irlandii i Francji. Wcześniej Nowy Świat był zdominowany przez rum, ale nowe grupy kolonistów zaczęły poszukiwać innych surowców, kierując się najpierw ku żytu, potem ku kukurydzy. Przedstawia pionierów amerykańskiej whiskey, mity wokół jej początków, czas prosperity, czas prohibicji, wreszcie czas odrodzenia. Dzisiaj bourbon jest jednym z najważniejszych trunków w barach całego świata, co ciekawe jednak – zanim doceniła go Europa, wcześniej zyskał uznanie w Australii i Japonii. Fred Minnick pokazuje jak ginęły wielkie marki i jak rodziły się nowe. Świetnie przedstawiona jest historia Pappy Van Winkle, ale też upadek gigantów, jak Schenley, Hiram Walker czy kanadyjski Seagram z wielkimi wpływami w USA. Książka jest swego rodzaju kroniką amerykańskiej whiskey, pisaną z historycznym dystansem i sceptycyzmem w odniesieniu do bourbonowych legend.

Brown-Forman rozbudowuje destylarnię w Louisville

Rozpoczęły się prace nad rozbudową destylarni Old Forester w stolicy stanu Kentucky, Louisville. Inwestycja dotąd kosztowała ponad 5 mln dolarów, jednak nowe plany przewidują aż 95 dodatkowych milionów. Liczba kadzi fermentacyjnych zostanie podwojona, dodana zostanie nowa kadź zacierna, a także kolumnowy system destylacyjny. Powstanie tu także instytut badawczy nad amerykańskim białym dębem i jego wpływem na proces starzenia alkoholu. Destylarnia powstała przy Dixie Highway, w miejscu, w którym niegdyś działała Shively Distillery. Oryginalnie zbudowana w 1935 roku przez Old Kentucky Distillery Company, została w 1940 roku przejęta przez Brown-Forman.

Czytaj więcej

Maker’s Mark – gwiazdy z Loretto

Dom Whisky zaprasza 5 marca o godz. 18.00 na degustację kolekcji whiskey z destylarni Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 259 zł/osoba, a w cenie: Butelki Maker’s 46 i Maker’s Mark Bourbon Whisky + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml + kieliszek Domu Whisky.

Gwiazdy Kentucky

Zapraszamy 15 marca o godz. 19.30 na wieczór degustacyjny z amerykańską whiskey. Do spróbowania będą cztery butelki z segmentu super premium: Maker’s Mark 46, Booker’s, Baker’s oraz Basil Hayden’s. Spotkanie poprowadzi Janusz Trendewicz, polski band ambasador marek. Degustacja odbywać się będzie przez komunikator zoom, a każdy uczestnik otrzyma próbki 20 ml omawianych whiskey. Koszt uczestnictwa – 100 zł, z czego połowę będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej amerykańskiej whiskey z oferty dystrybucyjnej Stock Polska (poza wymienionymi to m.in.: Jim Beam czy Knob Creek).

Wieczór z Wild Turkey

15 lutego odbyła się degustacja whiskey Wild Turkey, produkowanej od 1869 roku w Kentucky. Malowniczo położona destylarnia na wzgórzu, nad rzeką Kentucky, należy dzisiaj do Grupy Campari. Miłośnicy tej marki nazywają ją The Kickin’ Chicken (Dający kopa kurczak), ponieważ najpopularniejsza odmiana trunku ma 50,5%, czyli slangowo mówiąc „ostro kopie”. Nazwa pochodzi od wzgórza Wild Turkey. Legendą firmy jest jej wieloletni master distiller Jimmy Russel, jemu dedykowana jest powstająca tu linia bourbonów klasy premium Russell’s Reserve. Z jego nazwiskiem wiązały się wielkie sukcesy marki począwszy od połowy lat 50. XX wieku. Obecnie za destylację odpowiada jego syn, Eddie.

Czytaj więcej

Blanton’s M&P 2020

słodki, delikatny aromat, delikatniejszy niż edycje 2018 i 2019. Sporo nut nugatu, czekolady z orzechami, lukrecji, poza tym ostra nuta leśna, żywiczna, a także zioła prowansalskie, rozmaryn, mięta, szałwia. Jest też bardzo słodki zapach amerykańskiego dębu, nawet nie tyle waniliowy, co kwiatowo-miodowy, jest słodycz daktyli, fig, syropu klonowego. Aromatycznie to być może w ogóle najciekawszy Blanton’s, ma zapach naprawdę starego, co najmniej osiemnastoletniego bourbona, co zapewne udało się uzyskać dzięki leżakowaniu na wyższych, cieplejszych poziomach magazynu w Buffalo Trace Distillery. W smaku ostry, z pazurem typowym dla Blanton’sa – masa kukurydzy, ziół, lekko goryczka głogu czy jarzębiny, lekko anyż, lekko marcepan. Dużo mniej wytrawny niż poprzednie edycje butelkowane dla M&P, za to bardziej ziołowy, głęboki. Finisz jest jak miód z szyszkami sosnowymi, nuty leśne, jałowcowe, ale też bardzo wyraźna kukurydza, wręcz popcorn. Czuć mocniej wypaloną beczkę – orzechy włoskie, migdały, pestki owoców, wspomniany wcześniej głóg czy nawet tatarak. Butelkowana z mocą 58,5%.

Czytaj więcej

Wieczór z Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 20 stycznia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey Rare Breed 56,4%, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Distiller’s Reserve 13YO i Russell’s Reserve 10YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 323 zł/osoba, a w cenie: butelki Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 58,4% i Wild Turkey Longbranch Straight Bourbon + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.