Blanton’s Limited Edition 2017 M&P

Co roku na Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P ukazuje się limitowana specjalna edycja bourbona Blanton’s. Single cask, w tym przypadku beczka 912 z magazynu H. Aromat dość ostry, rześki, żywiczny, balsamiczny, sporo wpływu drewna, miód, brzoskwinia, trochę lakieru, głębiej – pieprz, czekolada z wiśnią. Smak ostry, dużo pieprzu, ocet jabłkowy, a ze słodyczy – syrop klonowy, mirabelki. I do tego zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn. Finisz jest bardzo przyjemnie ziołowy, rozgrzewający, z nutą czarnej herbaty. Moc – 50%.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Degustacja Evan Williams – Bernie Lubbers The Whiskey Professor

13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Nowa kukurydza Buffalo Trace

Destylarnia Buffalo Trace po raz trzeci obsiała swoich 18 akrów plantacji kukurydzy, z których zbiory wykorzystywane są do butelkowania bourbona w linii Single Esteta. Zasiana kukurydza to odmiana CF790 Conventional. Jest to zwykła odmiana kukurydzy, która w tym roku ma pomóc zrewitalizować glebę. Wcześniej zasiane były bardziej wymagające odmiany: Japonica Striped oraz Boone County. Tej drugiej używał w XIX wieku twórca destylarni, pułkownik E.H. Taylor Jr. Wydestylowany z niej Burbon już został zabeczkowany. Zbiory kukurydzy Japonia Striped czekają na fermentację.

Bourbon z największą dynamiką wzrostu

Jak podała „Rzeczpospolita”, powołując się na opracowanie International Wine & Spirit Research (IWSR), do 2020 roku przewidywany jest duży wzrost sprzedaży bourbona (co najmniej o 14%). Amerykański trunek miałby lepszą dynamikę wzrostu od szkockiej whisky, tequili czy koniaku. W 2016 roku sprzedaż wyniosła 41 mln skrzynek. „Amerykański burbon zyskuje na istotnym czynniku mody w Stanach lub w Europie, związanym z młodymi pokoleniami i popularnością rzemieślniczych gorzelni – wyjaśnia dyrektor generalny Vinexpo, Guillaume Deglise, międzynarodowego salonu wina, który odbędzie się 18-21 czerwca w Bordeaux. Poziom wzrostu sprzedaży burbona jest nawet w Wielkiej Brytanii większy niż szkockiej – dodał Deglise”.

Czytaj więcej

Organic Six Grain Whiskey z Buffalo Trace

Buffalo Trace w swojej serii Experimental Collection wypuściło niezwykłą Organic Six Grain Whiskey. Zacier został skomponowany z sześciu ziaren: kukurydzy, gryki, brązowego ryżu, sorgo, pszenicy i ryżu. Destylat leżakował w ośmiu nowych dębowych beczkach o poziomie wypalenia cztery. Siedem lat i jeden miesiąc spoczywały w magazynie H. Whiskey została zabutelkowana z mocą 45%. Trunek spełnia wymogi, aby mógł należeć do kategorii bourbon, gdyż powstał co najmniej w 51% z kukurydzy. W skład eksperymentalnej serii wchodzi już 14 tys. beczek, składowanych w magazynach Buffalo Trace.

Bulleit Distilling Co w Kentucky

Gorzelnia została wybudowana w Shelby County i będzie produkowała bourbona oraz rye whiskey. Inwestycja kosztowała właściciela – koncern Diageo – 115 mln USD. Zatrudnienie znalazło tu 30 osób. Moce produkcyjne to blisko 7 mln l rocznie. Położona jest na 300 akrowej działce, na której znajdują się m.in. cztery magazyny, każdy z możliwością przechowywania 55 tys. beczek. Zainstalowano tu baterię słoneczną, która będzie kumulowała energię do obsługi wszystkich urządzeń mobilnych. Oficjalne otwarcie nastąpiło 14 marca z udziałem lokalnych władz, przybył m.in. gubernator Kentucky Matt Benin. Nie jest otwarta dla zwiedzających. W 2014 roku Diageo otworzyło dla turystów Bulleit Frontier Whiskey Experience, gdzie można zapoznać się z historią marki Bulleit.

Jim Beam i Harley-Davidson razem w Polsce

W Polsce w kwietniu ubiegłego roku Jim Beam i Harley-Davidson rozpoczęły współpracę w Polsce, obierając wspólna linię komunikacji pod hasłem American Legends. Owocem współpracy było m.in. uroczyste otwarcie podwarszawskiego salonu Twin Peaks, gdzie są motocykle, i gdzie można napić się bourbonów Jim Beam. Motocykle Harley-Davidson towarzyszyły marce Jim Beam podczas trasy promocyjnej w ramach kampanii „Odkryj swój smak … zostań fanem”. Była to wakacyjna kampania marki Jim Beam, mająca na celu promocję czterech wariantów smakowych – klasycznego White, wiśniowego Red Stag, miodowego Honey i jabłkowego Apple. Mobilny bar na kółkach zawitał wówczas do: Gdańska, Warszawy i Krakowa parkując w najbardziej klimatycznych miejscach. Dwie amerykańskie legendy odwiedziły m.in. Gdańską Molotekę, Krakowskie Forum Przestrzenie oraz Warszawski Pomost 511.

Czytaj więcej

Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Gruppa Campari przywraca historyczne marki bourbona

Odtworzone bourbony będą stanowić Whiskey Barons Collection – Old Ripy i Bond & Lillard. Trunki były destylowane w Wild Turkey Distillery w Lawrenceburg. Bond & Lillard powstała dzięki Johnowi Bondowi (weteran wojny o niepodległość w 1820 roku) w XIX wieku. Dojrzewa w beczkach przez siedem lat, filtrowana przez węgiel drzewny. Old Ripy nie jest filtrowany na zimno, leżakuje w beczce osiem lat. Na rynek trafią w 2017 roku – nie podano konkretnej daty.

Najstarszy Pappy Van Winkle 25

Destylarnia Old Rip Van Winkle z Kentucky wypuściła pierwszego w swojej historii bourbona w wieku 25 lat. Na rynek trafia tylko 710 butelek, w cenie 1800 dolarów każda. Destylacja nastąpiła w 1989 roku, początkowo trunek leżakował w magazynie w Shively, który rodzina Van Winkle zbudowała w 1935 roku. Następnie przez 12 lat, od 2002 do 2014 roku, trunek leżakował na najniższym poziomie w magazynie. Buffalo Trace Distillery. W 2014 roku podjęto decyzję, by przelać go jeszcze na ponad dwa lata do zbiorników ze stali nierdzewnej, które miały zatrzymac proces starzenia, ale jednocześnie skondensować aromaty. Alkohol umieszczono w szklanych karafkach, ręcznie robionych przez Glencarin Crystal Studio, zamykanych srebrnym korkiem. Każda butelka ma swój unikatowy, wygrawerowany na etykiecie numer. Zapakowana w pudełko wykonane z dębiny, które jest sygnowane przez Juliana Van Winkle, wnuka założyciela, Juliana P. „Pappy” Van Winkle. Moc 50%.

Czytaj więcej