Bob Dylan i whiskey

Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.

Czytaj więcej

Bourbon vs Scotch

Whisky & Pub Czasem Trzeba (Września, ul. Słowackiego 10a) zaprasza 27 kwietnai o godz. 18.10 na degustację pod hasłem Bourbon vs Scotch. Na przeciwko siebie staną: Booker’s, Maker’s Mark, Jim Beam Black, Laphroaig 10 i Auchentoshan 12. Prowadzącym będzie przedstawiciel firmy Stock Polska, dystrybutora marek Beam Suntory – Rafał Sahaj.

Czytaj więcej

Cooper’s Mark

bourbon produkowany w Princeton, zestawiany z destylatów w wieku 4-6 lat, butelkowany z mocą 45,5%. Słodki aromat, dużo kukurydzy, kakao, kawa, majeranek. Smak ciężki, ziołowy, czarne oliwki. Finisz delikatnie gorzki, z nutą pieprzną, szałwia. Firma Cooper’s Mark Whiskey Company robi także infuzjowane bourbony – z syropem klonowym i z miodem.

Redemption High Rye Bourbon

młody, około dwuletni Bourbon o dużym udziale żyta w zacierze, mashbill to: 60% kukurydza, 36% żyto, 4% słodowany jęczmień. Aromat delikatny – wanilia, toffi. W smaku nieco cierpki, nuty pieprzne, nawet pikantne. Finisz nieco ziołowy, trochę lakier, wiśnie. Alkohol destylowany jest w Indianie, leżakowany i butelkowany z mocą 46% w Bardstown w Kentucky, a właścicielem marki jest firma Redemption.

Spring Mill

bourbon produkowany w Indianie, w Heartland Distillers, butelkowany z mocą 45% w krótkich seriach, które różnią się wiekiem destylatu (najstarszy obecnie ma osiem lat). Pierwsze dwa lata alkohol leżakuje w jednych beczkach, potem po mariażu whiskey trafia jeszcze do kolejnych beczek, ale wszystko to mocno wypalony nowy amerykański dąb. Mashbill to głownie kukurydza, żyto i słodowany jęczmień. Rześkie aromaty – wilgotne drewno, liście, żywica, igliwie. Smak gorzkawy, dużo wilgotnych liści, ściółka leśna, do tego toffi. Finisz jeszcze bardziej gorzki – tatarak.

Puckett’s Branch

młody producent z Południowej Karoliny. Puckett’s Branch Small Batch Bourbon (45%) starzony jest zaledwie przez sześć miesięcy. Aromat bardzo delikatny, mleczna czekolada, bekon, toffi. W ustach zioła i wiśnie, finisz cierpki, nieprzyjemny, szczapy drewna. Również sześć miesięcy leżakuje Puckett’s Branch Rye Whiskey (45%). W nosie: lakier, rumianek, rozmaryn, anyż. W ustach igliwie, sosna. Finisz gorzki, żywiczny, zielone szyszki.

Czytaj więcej

James E Pepper Distillery napełnia po 50 latach pierwsze beczki

Gorzelnia została zbudowana w 1869 roku, zamknięta w 1958 roku. Informacje o jej odbudowie pojawiły się w maju 2017. Jako jedna z pięciu destylarni miała zezwolenie na produkcję w Kentucky podczas prohibicji. Obecnie rozlano pierwszy po pół wieku destylat do beczek. Do produkcji będzie używana woda z historycznego ujęcia wody, które wypływa ze skały wapiennej, znajdującego się 200 stóp pod ziemią. Wykorzystywana będzie jedynie lokalnie uprawiana kukurydza i żyto. Odbudowa destylarni zakończy się na wiosnę 2018 roku. Przewidziano wybudowanie centrum dla zwiedzających oraz muzeum.

Ol’Major Bacon Bourbon

bourbon powstaje w Tennessee, ponad 80% mashbill to kukurydza. Do alkoholu dodawane są syrop klonowy oraz wysmażone plastry bekonu, to jest macerowane, a potem jeszcze raz destylowane. W aromacie dominują chrupki bekonowe, smak zaskakująco słodki, dużo syropu klonowego. W finiszu słodki syrop piniowy. Moc – 35%. Doskonały jako składnik Bloody Mary.

Black Feather

marka bourbona z Teksasu, stworzył ją wywodzący się z show biznesu Jeremy Rawle. Mashbill to: duży udział kukurydzy, żyto i słodowany jęczmień. Butelkowana z mocą 43% z pojedynczych beczek, butelki są numerowane. Aromat jest niezwykle delikatny – kukurydza, wanilia, czekolada. W smaku dużo drewna, liście, mech, pędy brzozy, zielone szyszki. Finisz oleisty, ziarna kakao.

Jim Beam Choice

Pięcioletni Jim Beam z zieloną etykietą. Dłużej starzony od klasycznego białego, dodatkowo filtrowany przez węgiel drzewny, co nie jest typowe dla bourbonów z Kentucky, ale też nie jest niczym wyjątkowym. W nosie: kukurydza, miód, woda różana, estragon. W ustach whiskey jest niezwykle delikatna – być może to efekt dodatkowej filtracji. Czuć wanilię i kukurydzę, troszkę rozmarynu. Finisz krótki – zioła i czekolada. Moc – 40%.

Wild Turkey 17YO

Wyjątkowy bourbon z kolekcji Eddiego Russela. Wydany jako pierwsze butelkowanie w serii „Master’s Keep”, z najlepszych beczek. W nosie: jagody, maliny, lekko lakier, ziarna kakao. I kukurydza. Smak potężny, bardzo dużo kukurydzy, amerykańskiego dębu, czekolada i tytoń. W finiszu trochę niepotrzebnie wkrada się ocet, całość robi jednak rewelacyjne wrażenie. Moc – 43,4%.

Brown-Forman

to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.

Czytaj więcej

Blanton’s Limited Edition 2017 M&P

Co roku na Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P ukazuje się limitowana specjalna edycja bourbona Blanton’s. Single cask, w tym przypadku beczka 912 z magazynu H. Aromat dość ostry, rześki, żywiczny, balsamiczny, sporo wpływu drewna, miód, brzoskwinia, trochę lakieru, głębiej – pieprz, czekolada z wiśnią. Smak ostry, dużo pieprzu, ocet jabłkowy, a ze słodyczy – syrop klonowy, mirabelki. I do tego zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn. Finisz jest bardzo przyjemnie ziołowy, rozgrzewający, z nutą czarnej herbaty. Moc – 50%.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Degustacja Evan Williams – Bernie Lubbers The Whiskey Professor

13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Rozbudowa magazynów Buffalo Trace

Firma Buffalo Trace z Kentucky rozpoczęła budowę pierwszego z zaplanowanych trzydziestu nowych magazynów leżakowania whiskey. Ma być gotowy z początkiem przyszłego roku. Pomieści 58 tys. beczek, co odpowiada blisko 14 mln butelek bourbona. Pierwsze whiskey z nowego magazynu mają trafić na rynek po ośmiu latach leżakowania.