Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Woodford Reserve Double Oaked

kolejna edycja Woodford Reserve Double Oaked, jest trochę mniej alkoholu (43,2%, poprzednia miała 45,2%), jest delikatniejsza. W bourbonach Woodford Reserve Double Oaked zastsowano leżakowanie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia i wytostowania. Aromaty octanów i tytoniu, herbaty, wanilii, gruszek, orzechów włoskich. W smaku dużo orzechów laskowych i włoskich, wanilia, mleczna czekolada, śliwki w czekoladzie, słodki tytoń. Finisz najpierw cierpki, kwaśne winogrona, cynamon, lukier i orzechy laskowe, zioła, rozmaryn.

Stara kolekcja Buffalo Trace

Buffalo Trace wznowiło swoją Antique Collection – pięć limitowanych whisky. Pierwotnie Antique Collection ukazała się w 2000 roku, teraz została ponownie ogłoszona, ale dwadzieścia lat później to są oczywiście zupełnie inne whiskey. Są to whisky z unikatowych beczek i w szacownym wieku. Bourbon George T Stagg zabutelkowany z mocą 65,2%, wydestylowany wiosną 2005 roku, podobno odparowanie z beczki przez tych 15 lat wyniosło aż 59% zawartości, było wyjątkowo duże. William Larue Weller to bourbon o dużym udziale pszenicy, nie filtrowany, zabutelkowany z mocą 67,25%, wydestylowany zimą 2008 roku. Thomas H Handy Sazerac Rye też nie był filtrowany, to najmłodsza whiskey w kolekcji, z wiosny 2014 roku, o mocy 64,5%, leżakowana eksperymentalnie w kilku różnych magazynach, o numerach: K, M, N. Eagle Rare 17YO to bourbon zabutelkowany z mocą 50,5%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na pierwszym poziomie magazynu P. I jeszcze Sazerac Rye 18YO, zabutelkowany z mocą 45%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na trzecim piętrze magazynu K. Każda z butelek ma kosztować 99 dolarów i zapewne będzie kolekcjonerską gratką.

Degustacja Wild Turkey

Dom Whisky zaprasza 28 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whiskey Wild Turkey. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Forgiven i Wild Turkey Master’s Keep Revival. Spotkanie prowadzi Rafał Nawrot, brand ambasador Campari Group. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki Wild Turkey Rare Breed (58,4%) i Wild Turkey 101 (50,5%) + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Eksperymenty Maker’s Mark

Beam Suntory wypuściło specjalną rocznikową edycję Maker’s Mark 2020 Limited Release, bourbona o mocy 54,4%. Whisky powstała dla uczczenia dziesięciolecia eksperymentalnej whiskey Maker’s Mark 46, dojrzewającej w beczkach, w których kilka klepek jest z francuskiego dębu. Także teraz zamieniono część klepek, i tak mamy tu klepki oznaczone jako SE4 z dziewiczego francuskiego dębu, średnio wypalone, krótko wypieczone, dające aromaty karmelu, a także klepki oznaczone jako PR5 z dziewiczego amerykańskiego dębu, wolno opiekane, dające nuty wanilii. Whisky kosztuje 59,99 USD za 0,75 l.

Degustacja amerykańskich whiskey

Dom Whisky zaprasza 12 sierpnia o godz. 18.00 na degustację kolekcji amerykańskich whiskey. Do spróbowania będą: Bernheim Small Batch 7YO Wheat Whiskey, Rittenhouse Rye Bottled in Bond Whiskey, Elijah Craig Small Batch Bourbon, Elijah Craig 12YO Small Batch Barrel Proof (Batch No. C918), Parker’s Heritage Collection 11th Edition Single Barrel 11YO. Spotkanie prowadzi Benji Purslow, European Brand Ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 175 zł/osoba, a w cenie butelka Elijah Craig Small Batch, zestaw + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Degustacja Heaven Hill

9 lipca w Whisky and Wine Place odbędzie się degustacja whisky z destylarni Heaven Hill. Takie kukurydziane klasyki jak Elijah Craig w wersji Small Batch oraz Barrel Proof, a także nieco mniej znane, pszeniczne Bernheim i żytnie Rittenhouse. Wieczór zakończy limitowana Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Parker’s Heritage Collection 11th Edition. We wszelkie zawiłości świata Whiskey wprowadzi uczestników spotkania ambasador marki Heaven Hill – Mikołaj Rzeźnik.

Czytaj więcej

Spotkanie z Maker’s Mark

3 lipca na platformie Zoom.us Dom Whisky zorganizował degustację marki Maker’s Mark, którą prowadził Janusz Trendewicz, ambasador marki w Polsce. Opowiedział o kategorii bourbon whiskey i historii destylarni. Pierwotna gorzelnia powstała w Loretto w Kentucky przy młynie w 1803 roku,. Przechodziła z rak do rąk. Część istniejących do dzisiaj zabudowań to dzieło George’a R. Burksa, który postawił zakład w Loretto w 1889 roku. Jego biznes zakończyło wprowadzenie w USA prohibicji. W 1953 roku Bill Samuels kupił nieczynny zakład Burksów. Historia produkcji whiskey rodziny Samuels także sięgała XIX wieku i także skończyła się wraz z wprowadzeniem prohibicji. W 1953 roku Samuels wznowił działalność, ale zupełnie od początku, według nowych receptur. Wprowadził nowy nastaw fermentacyjny: 16% czerwonej pszenicy ozimej, 70% kukurydzy i 14% słodu jęczmiennego. Maker’s Mark jako jedna z nielicznych pisana jest „whisky” nie „whiskey”. Nazwa oznacza znak wytwórcy, butelka przypomina flaszki od armaniaku, a korek jest lakowany.

Czytaj więcej

Degustacja Maker’s Mark

Dom Whisky zaprasza 3 lipca o godz. 18.00 na degustację whiskey Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 253 zł/osoba, a w cenie butelki Maker’s Mark i Maker’s 46 , zestaw 4 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Sazerac przejmuje whisky od Brown-Forman

Brown-Forman sprzedał grupie Sazerac dwie duże marki whisky – kanadyjską Canadian Mist i bourbona Early Times. Sazerac przejął także zakład produkcyjny Canadian Mist Distillery w Collingwood oraz pomniejsze marki produkowanych tam kanadyjskich whisky. Canadian Mist to trzecia najlepiej sprzedawana whisky z Kanady, a Early Times to bourbon o 160-letniej historii, w portfolio Brown-Forman od 1923 roku. Po akwizycji Canadian Mist Sazerac jest największym producentem kanadyjskich whisky, wcześniej bowiem przejęli od Diageo wszystkie marki whisky Seagram’s, mają też zakład Old Montreal Distillery.

Kentucky Owl

marka Kentucky Owl powstała w 1879 roku, stworzona przez aptekarza, Charlesa Mortimera Dedmana. W Millville, na brzegu rzeki Kentucky, zbudował C.M. Dedman Distillery, znaną z marki The Wise Man’s Bourbon. Symbolem była sowa – Kentucky Owl. Zamknięta wraz z prohibicją, w 1916 roku, miała wówczas w magazynach beczki z 250 tys. galonów alkoholu, co w przeliczeniu na obecne pieniądze dawałoby wartość ok. 40 mln dolarów. Cały alkohol został zabrany przez agentów federalnych, a rodzinny biznes przestał istnieć. Dopiero niemal sto lat później markę odtworzył w Bardstown potomek Charlesa Mortimera – Dixon Dedman. Skupując beczki wypuszcza, od 2014 roku, bardzo limitowane edycje bourbonów, a od 2018 roku także rye whiskey. Kentucky Owl to marka kolekcjonerska, poszczególne butelki właściwie w momencie wprowadzenia ich na rynek uzyskują pięciokrotnie wyższe stawki na aukcjach. W styczniu 2017 roku markę przejęła firma SPI, właściciel marki Stolichnaya, rosyjsko-łotewski kapitał. Nowy właściciel zapowiedział budowę w Bardstown gigantycznego parku tematycznego, poświęconego whiskey – Kentucky Owl Park – 420 akrów wody i zieleni, z nową destylarnią w samym centrum. Koszt inwestycji, to 150 mln dolarów. Mimo zmiany właściciela Kentucky Owl pozostaje marką kolekcjonerską, wypuszczaną w limitowanych ilościach, bez filtrowania, bez barwienia, z mocą beczki. Wyjątkiem jest edycja Kentucky Owl Confiscated z kwietnia 2019 roku, która nie jest limitowana i butelkowana z mocą 48,2% i dostępna powszechnie w cenie 150 dolarów za butelkę.

Czytaj więcej

Sonoma County West of Kentucky Bourbon No 1

bourbon butelkowany z mocą 47,8%. Mashbill to kukurydza i niesłodowane żyto, natomiast za barwę i profil aromatyczny trunku odpowiada niezwykła beczka, amerykański dąb został uwędzony wewnątrz drewnem wiśni. Aromat orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, rodzynek, suszonych wiśni i anyżu, lekko lukrecji. W ustach dużo orzeszków ziemnych i wanilii, masło orzechowe, szczypta majeranku. W finiszu także masło orzechowe, wanilia, mleczna czekolada, poziomki, leśne jagody.

Owensboro

tania i bardzo młoda Kentucky Bourbon Whiskey o mocy 40%. Zapach jakby ktoś do młodego destylatu dodał orzechów laskowych, przemacerował i przedestylował jeszcze raz. Leszczyna. W tle – ziarna kakaowca. Smak także leszczyny, rodzynek, tarty orzechowej, ale też ciasta karotkowego. W finiszu – orzeszki ziemne. Whiskey z O.Z. Tylor Distillery, w Polsce dla Bartol Bartex.

Koszerne Buffalo Trace

Należąca do Sazerac destylarnia Buffalo Trace w Kentucky, wypuściła trzy whiskey z certyfikatami koszerności na zamówienie Chicago Rabbinical Council. Są to: Kosher Rye Recipe Bourbon, Kosher Wheat Recipe Bourbon i Kosher Straight Rye Whiskey. Leżakowały od 2012 roku w specjalnych koszernych beczkach z amerykańskiego dębu. Butelki trafią do sklepów w USA w cenach 39,99 USD za 0,75 l.

Penny Packer

ekonomiczna marka, straight bourbon z Kentucky leżakowany przez ok. cztery lata. Nie wiadomo, kto jest producentem, ale bardzo prawdopodobne, że pochodzi z beczek destylarni Heaven Hill, znanej m.in. z marki Elijah Craig. Na rynku od lat 70. XX wieku, w znacznym stopniu na eksport na rynki europejskie, na etykiecie m.in. podobizna Abrahama Lincolna. Bardzo duży udział kukurydzy w nastawie (71%) jest wyraźnie wyczuwalny, w zapachu masa ziół, przede wszystkim rozmaryn i tymianek, poza tym anyż, lukrecja i prażona kukurydza. Smak słodki, bardzo dużo kukurydzy, przyjemna orzechowość, a do tego drożdże jak w sherry fino. W finiszu dużo ziół, dużo orzechów, słodkie ziarno, rozgrzewająca nuta korzenna oraz nuta bardziej gorzka, jak chinina, wermuty. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Czytaj więcej

American Eagle

marka należy do Halewood Wines & Spirits, firmy dystrybucyjnej, która ma w portfolio m.in. polską wódkę Vestal czy kolekcję ginów Whitley Neill. Mashbill bourbonów American Eagle to poza kukurydzą (84%) żyto (8%) i słodowany jęczmień (8%). Typowa dla Tennessee whiskey filtracja przez węgiel drzewny. Dojrzewają w 200 litrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Nie wiadomo, skąd pochodzi destylat i gdzie bourbon jest zestawiany, nie wykluczone, że w Corsair Distillery. American Eagle Tennessee Bourbon 4YO (40%) ma aromat surowego drewna, żywicy, lekko lakieru, kukurydzy, śliwek. W smaku czekolada z orzechami laskowymi, orzechy włoskie. W finiszu: czekolada z malinami, z różowym pieprzem, wiśniami i zioła prowansalskie. Dużo lepiej prezentuje się American Eagle Tennessee Bourbon 12YO (43%). W aromacie dużo lakieru, śliwki w syropie i śliwki wędzone. W smaku masa kukurydzy, skóra, tytoń, suszone morele, gruszki, ananas, banany. W finiszu czekolada z posypką kokosową, ananas, trufla, odrobina słodkiego tytoniu.

Czytaj więcej