Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Gruppa Campari przywraca historyczne marki bourbona

Odtworzone bourbony będą stanowić Whiskey Barons Collection – Old Ripy i Bond & Lillard. Trunki były destylowane w Wild Turkey Distillery w Lawrenceburg. Bond & Lillard powstała dzięki Johnowi Bondowi (weteran wojny o niepodległość w 1820 roku) w XIX wieku. Dojrzewa w beczkach przez siedem lat, filtrowana przez węgiel drzewny. Old Ripy nie jest filtrowany na zimno, leżakuje w beczce osiem lat. Na rynek trafią w 2017 roku – nie podano konkretnej daty.

Najstarszy Pappy Van Winkle 25

Destylarnia Old Rip Van Winkle z Kentucky wypuściła pierwszego w swojej historii bourbona w wieku 25 lat. Na rynek trafia tylko 710 butelek, w cenie 1800 dolarów każda. Destylacja nastąpiła w 1989 roku, początkowo trunek leżakował w magazynie w Shively, który rodzina Van Winkle zbudowała w 1935 roku. Następnie przez 12 lat, od 2002 do 2014 roku, trunek leżakował na najniższym poziomie w magazynie. Buffalo Trace Distillery. W 2014 roku podjęto decyzję, by przelać go jeszcze na ponad dwa lata do zbiorników ze stali nierdzewnej, które miały zatrzymac proces starzenia, ale jednocześnie skondensować aromaty. Alkohol umieszczono w szklanych karafkach, ręcznie robionych przez Glencarin Crystal Studio, zamykanych srebrnym korkiem. Każda butelka ma swój unikatowy, wygrawerowany na etykiecie numer. Zapakowana w pudełko wykonane z dębiny, które jest sygnowane przez Juliana Van Winkle, wnuka założyciela, Juliana P. „Pappy” Van Winkle. Moc 50%.

Czytaj więcej

J.R. Ewing Reserve

J.R. Ewing to popularny bohater amerykańskiego serialu „Dallas”, tasiemca emitowanego od 1978 do 2014 roku. Starzony przez cztery lata w średnio wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu, destylowany w Kentucky. W nosie czekolada i popcorn karmelowy. W ustach dużo czekolady, toffi, kukurydza i maślane ciasteczka. Moc – 40%.

Sazerac kupuje gorzelnię w Tennessee

Sazerac, właściciel m.in. destylarni Buffalo Trace i takich marek jak Blanton’s czy Eagle Rare, kupił craft distillery Popcorn Sutton, położonej we wschodnim Tennessee. W oświadczeniu firma Sazerac zapewnia, że dotychczasowy master distiller John Lunn i master blender Allisa Heleny, jak również inni pracownicy destylarni pozostaną na swoich stanowiskach. Produkcja z nowym właścicielem zapowiadana jest na początek 2017 roku. Cena zakupu nie została ujawniona.

Czytaj więcej

John Hamilton

ośmioletni Kentucky Straight Bourbon, filtrowany przez węgiel drzewny. Aromat jabłek i kukurydzy, w smaku: bardzo dużo kukurydzy, wanilia, toffi. Destylowany w Bardstown przez Heaven Hill, butelkowany dla firmy John Hamilton Distillery Co. Nosi imię jednego z pierwszych gorzelników w Kentucky – oryginalna destylarnia kapitana Johna Hamiltona powstała w 1790 roku, ślad po niej nie pozostał. Początkowo butelkowany był z mocą 43%, potem 40%.

Journeyman

mała craft distillery z USA, z Journeyman w stanie Michigan. Produkuje trunki jedynie z organicznych składników, uprawianych bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów wzrostu czy zbóż modyfikowanych genetycznie. Wszystkie produkty tworzone są z najczystszych składników i posiadają certyfikat koszerności. Produkcja odbywa się w budynku z 1883 roku, w którym w XIX wieku produkowano gorsety. W ofercie mają m.in.: whiskey pszeniczną, żytnią i bourbona, produkowane na małą skalę, a także gin.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej