Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Przebojowy Jim Beam

Podczas uroczystej gali – „Przebój FMCG 2018”, która odbyła się w Villi Foksal w Warszawie – Jim Beam Black Extra Aged, został uznany za najlepszy produkt w kategorii „Whisky, koniaki, brandy, rum”. W tym roku do plebiscytu zgłoszono rekordową liczbę 600. produktów, nagrodzono 60 z nich. Oceniano m.in.: dostępność, innowacyjność, adekwatność ceny do jakości, wsparcie sprzedaży, oraz potencjał handlowy.

Czytaj więcej

Fred Noe dla Stock Polska

Raz w roku Beam Suntory podczas międzynarodowej konferencji Beam Suntory International Conference Barcelona ogłasza osiągnięcia poszczególnych rynków. W tym roku Przedstawiciele Stock Polska – dystrybutor Jim Beam – w dniach 11-13 czerwca br. w Barcelonie z rąk Freda Noe (prawnuka twórcy Jim Beama, który jest przedstawicielem siódmego pokolenia rodziny i master distillerem) odebrali prestiżową nagrodę Make History.

Czytaj więcej

Orzeźwiająca strona bourbona

Jim Beam przedstawia nową odsłonę drinków na bazie wariantów Jima: White, Red Stag, Honey, Apple, połączonych z prostymi dodatkami. Twarzą kampanii „Orzeźwiająca strona Bourbona” został Grzegorz Łapanowski, który twierdzi, że „żyje by jeść, gotuje, by żyć”. To właśnie on pokaże jak łączyć dania z Jim Beamem, a dokładniej – co „wrzucić” na grilla, by uzyskać doskonały duet smaków. Rezultaty tej współpracy już niedługo na fanpage Jim Beam Polska www.facebook.pl/JimBeamPoland.

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Koval

Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej

Bob Dylan i whiskey

Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.

Czytaj więcej

Cooper’s Mark

bourbon produkowany w Princeton, zestawiany z destylatów w wieku 4-6 lat, butelkowany z mocą 45,5%. Słodki aromat, dużo kukurydzy, kakao, kawa, majeranek. Smak ciężki, ziołowy, czarne oliwki. Finisz delikatnie gorzki, z nutą pieprzną, szałwia. Firma Cooper’s Mark Whiskey Company robi także infuzjowane bourbony – z syropem klonowym i z miodem.

Redemption High Rye Bourbon

młody, około dwuletni Bourbon o dużym udziale żyta w zacierze, mashbill to: 60% kukurydza, 36% żyto, 4% słodowany jęczmień. Aromat delikatny – wanilia, toffi. W smaku nieco cierpki, nuty pieprzne, nawet pikantne. Finisz nieco ziołowy, trochę lakier, wiśnie. Alkohol destylowany jest w Indianie, leżakowany i butelkowany z mocą 46% w Bardstown w Kentucky, a właścicielem marki jest firma Redemption.

Spring Mill

bourbon produkowany w Indianie, w Heartland Distillers, butelkowany z mocą 45% w krótkich seriach, które różnią się wiekiem destylatu (najstarszy obecnie ma osiem lat). Pierwsze dwa lata alkohol leżakuje w jednych beczkach, potem po mariażu whiskey trafia jeszcze do kolejnych beczek, ale wszystko to mocno wypalony nowy amerykański dąb. Mashbill to głownie kukurydza, żyto i słodowany jęczmień. Rześkie aromaty – wilgotne drewno, liście, żywica, igliwie. Smak gorzkawy, dużo wilgotnych liści, ściółka leśna, do tego toffi. Finisz jeszcze bardziej gorzki – tatarak.

Puckett’s Branch

młody producent z Południowej Karoliny. Puckett’s Branch Small Batch Bourbon (45%) starzony jest zaledwie przez sześć miesięcy. Aromat bardzo delikatny, mleczna czekolada, bekon, toffi. W ustach zioła i wiśnie, finisz cierpki, nieprzyjemny, szczapy drewna. Również sześć miesięcy leżakuje Puckett’s Branch Rye Whiskey (45%). W nosie: lakier, rumianek, rozmaryn, anyż. W ustach igliwie, sosna. Finisz gorzki, żywiczny, zielone szyszki.

Czytaj więcej

James E Pepper Distillery napełnia po 50 latach pierwsze beczki

Gorzelnia została zbudowana w 1869 roku, zamknięta w 1958 roku. Informacje o jej odbudowie pojawiły się w maju 2017. Jako jedna z pięciu destylarni miała zezwolenie na produkcję w Kentucky podczas prohibicji. Obecnie rozlano pierwszy po pół wieku destylat do beczek. Do produkcji będzie używana woda z historycznego ujęcia wody, które wypływa ze skały wapiennej, znajdującego się 200 stóp pod ziemią. Wykorzystywana będzie jedynie lokalnie uprawiana kukurydza i żyto. Odbudowa destylarni zakończy się na wiosnę 2018 roku. Przewidziano wybudowanie centrum dla zwiedzających oraz muzeum.

Ol’Major Bacon Bourbon

bourbon powstaje w Tennessee, ponad 80% mashbill to kukurydza. Do alkoholu dodawane są syrop klonowy oraz wysmażone plastry bekonu, to jest macerowane, a potem jeszcze raz destylowane. W aromacie dominują chrupki bekonowe, smak zaskakująco słodki, dużo syropu klonowego. W finiszu słodki syrop piniowy. Moc – 35%. Doskonały jako składnik Bloody Mary.

Black Feather

marka bourbona z Teksasu, stworzył ją wywodzący się z show biznesu Jeremy Rawle. Mashbill to: duży udział kukurydzy, żyto i słodowany jęczmień. Butelkowana z mocą 43% z pojedynczych beczek, butelki są numerowane. Aromat jest niezwykle delikatny – kukurydza, wanilia, czekolada. W smaku dużo drewna, liście, mech, pędy brzozy, zielone szyszki. Finisz oleisty, ziarna kakao.

Jim Beam Choice

Pięcioletni Jim Beam z zieloną etykietą. Dłużej starzony od klasycznego białego, dodatkowo filtrowany przez węgiel drzewny, co nie jest typowe dla bourbonów z Kentucky, ale też nie jest niczym wyjątkowym. W nosie: kukurydza, miód, woda różana, estragon. W ustach whiskey jest niezwykle delikatna – być może to efekt dodatkowej filtracji. Czuć wanilię i kukurydzę, troszkę rozmarynu. Finisz krótki – zioła i czekolada. Moc – 40%.