Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Lepanto

brandy de Jerez z piwnic González-Byass, jedyna brandy destylowana w samym mieście Jerez. Marka powstała w 1886 roku. Powstaje w alembikach typu szarentejskiego, kupionych w Cognac w latach 60. XX wieku. Destylowana wyłącznie z winogron palomino. Wersja Lepanto Solera Gran Reserva leżakowała przez dwanaście lat – dziewięć w beczkach po sherry fino marki Tio Pepe, a następnie jeszcze przez trzy lata w beczkach po sherry oloroso Matusalem. W smaku i aromacie bardzo dużo sherry fino – winna pleśń, orzechy włoskie, rodzynki. Stosunkowo mało słodka. Wersja Lepanto PX Gran Reserva leżakowała piętnaście lat, z czego dwanaście w beczkach po sherry Tio Pepe plus przez trzy lata w beczkach po sherry pedro ximénez Noe. W nosie kawa z mlekiem, rodzynki, daktyle, orzech włoski. W smaku sporo winnej pleśni, starej beczki. Poza tym wiśnie, czereśnie, figi, czekolada i orzechy. Trzecia wersja, Lepanto OV Gran Reserva po dwunastu latach w beczkach po sherry Tio Pepe trafiła na trzy lata do beczek po starym, wytrawnym, sherry oloroso. W nosie śliwka, mirabelka, kompot rabarbarowy, miód, wino likierowe. Nic mocnego alkoholu w aromacie, jakby to było wciąż mocne wino. W smaku jest nadal miód, ale też dużo tanin, za dużo – gorycz drewna, posmak winnej pleśni, oliwki, gorzka herbata i może wędzone morele. Bardziej dla miłośników sherry niż brandy.

Czytaj więcej

Pedro de Valdivia

brandy de Jerez, oferowana w dwóch wersjach – podstawowej i Solera Gran Reserva. Ta druga leżakowała przez 20 lat w systemach criaderas i solera, w beczkach o pojemności 600 l z amerykańskiego dębu i 350 l z francuskiego dębu, w których wcześniej leżakowała sherry oloroso. Ma barwę ciemnego mahoniu. W nosie: orzechy włoskie, suszone daktyle, rodzynki, dużo dębiny. W ustach, niestety, za dużo starej beczki, posmak zbutwiałego drewna. Poza tym głównie daktyle, sporo słodyczy, w finiszu karmel i sherry. Moc – 40%. Trunek nazwany został imieniem hiszpańskiego konkwistadora. Pedro de Valdivia (1497-1553) kolonizował wraz z Francisco Pizarrem południową Amerykę – imperium Inków, tereny dzisiejszego Peru i Chile, był pierwszym królewskim gubernatorem Chile i założycielem pierwszych chilijskich miast: Santiago de Chile, Concepción  i Valdivii.

Czytaj więcej

Uno en Mil

brandy de Jerez klasy Solera Gran Reserva, dystrybuowana przez firmę Sánchez Romate, właściciela znanej marki Caredenal Mendoza, dojrzewająca w Bodega de Barreras. Limitowana edycja, tylko 1000 ręcznie numerowanych butelek z wyselekcjonowanej jednej beczki z amerykańskiego dębu, w której wcześniej w systemie Solera dojrzewały sherry Fino i Amontillado. Przyjemny aromat kawy z mlekiem i kakao, wanilia. W ustach sporo dębiny, orzechy włoskie. Trochę mało złożone, choć słodkie i przyjemne. Moc – 40%.

Terry

niezwykle popularna w Hiszpanii brandy de Jerez, produkowana w winnicy Fernando A. Terry, w El Puerto de Santa Maria. Firmę założyli w 1948 roku irlandzcy imigranci, rodzina Terry. Dziś jest to najlepiej sprzedawana brandy w Hiszpanii, w wersjach: Terry 1900 i Terry Centenario. Firma od dawna nie jest w rękach rodzinnych. Pod koniec 2015 roku została przejęta od Beam Global przez filipińskiego potentata alkoholowego, firmę Emperador wraz z innymi hiszpańskimi aktywami: markami brandy i sherry Fundador, Harveys i Tres Cepas, jak również liniami produkcyjnymi w Jerez i Tomelloso. Wcześniej bodega Terry należała m.in. do Pedro Domecq i Allied Domecq. Terry Centenario to klasyczna brandy de Jerez, aromat rodzynek, wanilii, w ustach: wiśnie, dużo dębiny. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Relacja z ProWein 2015 – tu nie ma kryzysu

Wzrost liczby wystawców o 7% raportują organizatorzy targów ProWein, które odbyły się w Düsseldorfie w dniach 15-17 marca. Była to 22. edycja imprezy. Wystawiało się 5970 firm z 50 krajów, targi odwiedziło 52 tys. osób. Odbyło się ponad 300 specjalnych sesji degustacyjnych, nie licząc degustacji przy stoiskach. W pawilonie nr 12 bardzo licznie zaprezentowali się producenci mocnych alkoholi, w tym firmy z Polski: AWW, Polanin, Piasceki, Bartex-Bartpol, Dictador (dystrybucja rumów), na zagranicznych stoiskach promowane były polskie marki – Miodula, wódka Sobieski, miodowy Krupnik czy wódka Wisent na trawie żubrowej.

Czytaj więcej

Carlos Marrodan Casas „Brandy de Jerez”

Bardzo osobista podróż po krainie płynącej sherry, napisana przez wybitnego tłumacza literatury hiszpańskiej na język polski. Autor opisuje historię sherry i jej młodszej siostry, brandy de Jerez, sposoby produkcji, starzenia, degustowania, omawia kilka najbardziej znanych marek, na koniec daje porady kulinarne i propozycje drinków z brandy de Jerez. Pozycja ukazała się w małym nakładzie i praktycznie dostępna jest dziś tylko jako antykwaryczny rarytas, a szkoda.

Majestat

tania Brandy de Jerez, oferowana w wersji XO Solera Gran Reserva, czyli musiała spędzić w beczkach po sherry co najmniej 3 lata. Sądząc po pięknej, bardzo ciemnej barwie, były to pewnie beczki po sherry Pedro Ximenez i leżakowała w nich więcej niż trzy lata, choć nie dość długo by miało to wpływ na jej cenę. Oferowana w sieci Lidl w całej Europie, w Polsce za 49,90 zł. Aromat rodzynek i wędzonych śliwek, ale niezbyt intensywny. W ustach poza bakaliami czuć też ziarna kawy. Moc – 40%. Nic szczególnego, ale za niewielkie pieniądze można zakosztować w wyjątkowości Brandy de Jerez, choć moim zdaniem jest gorsza niż sprzedawana w podobnej cenie Romate Solera Reserva. Producentem jest  Bodegas Williams & Humbert, firma znana m.in. z marek Fundación i Gran Duque De Alba.

Romate

nie kupimy w Polsce lepszej brandy de Jerez w takiej cenie, kierowana do hipermarketów Romate Solera Reserva kosztuje ok. 40 zł za butelkę 0,7 l. Producentem jest firma Sánchez Romate (właściciel bardzo cenionej brandy Cardenal Mendoza) działająca od 1781 roku, polskim importerem Vinpol. Ma w sobie wszystko, czym starzone w systemie Solera brandy uwodzą – słodycz, bogactwo aromatów, w tym przypadku: ziaren kawy, wanilii, orzechów. Ma piękny mahoniowy kolor, moc 36%, zapach suszonych moreli, starzona jest przez trzy lata.

Osborne

charakterystyczny czarny byk jest najbardziej rozpoznawalnym znakiem mocnych trunków rodem z Hiszpanii. Jego gigantyczne postaci zajmujące powierzchnię 200 mkw. każdy, rozstawione są w blisko 100 miejscach w całym kraju i reklamują brandy Veterano z destylarni Osborne. Pierwszy taki byk, wysoki na 7 metrów, stanął w 1957 roku. W 1997 roku wydano dekret, w którym stwierdzono, że ogromne reklamy Veterano stanowią „integralną część krajobrazu Hiszpanii”. Firma Osborne powstała w 1772 roku, wówczas jednak produkowano tu wina oraz rodzimy destylat z wytłoków winogron – aguardiente i słaby spirytus winny jednokrotnej destylacji – holandas, wykorzystywany współcześnie do wytwarzania brandy podczas drugiej destylacji. Brandy de Jerez, dzisiejszy znak rozpoznawczy Osborne, powstało ponad sto lat później. Firmę założył brytyjski imigrant, Thomas Osborne przybyły do Cadiz z Exeter. Winiarnia, w której był wspólnikiem, działała w El Puerto de Santa Maria. Do dziś firma jest w rodzinnych rękach, zarządza nią już piąte pokolenie potomków Thomasa Osborne, a grupa kapitałowa Osborne jest właścicielem kilku winiarni, gorzelni, a nawet sieci restauracji. Osborne produkuje m.in. wzmacniane wina: sherry i porto (oddział w Portugalii) oraz szereg win słodkich i wytrawnych, jak: Rioja, Tierra de Castilla, Ribera del Duero, Osborne Rueda czy Tierra de Cadiz. Ich najbardziej znane marki sherry to Fino Quinta i Rare Sherry. Destylują brandy, które starzone są w beczkach po własnych winach, ale też likiery i anyżówki, ponadto są wyłącznym importerem na Hiszpanię tak znanych marek jak: rum Santa Teresa, whisky Tullamore Dew czy gin Seagram’s. Własne brandy to: Veterano jako marka wiodąca, Conde de Osborne, Carlos I, Carlos III, Felipe II, Magno, Independencia, Toro, 103. Część z tych marek sprzedawanych jest w krótko leżakujących wersjach solera, jednak wiele leżakuje co najmniej rok (Solera Reserva) lub co najmniej trzy lata (Solera Gran Reserva). Magno to Brand pięcioletnia, Independencia – dziesięcioletnia, a chluba firmy, Conde de Osborne, to wyśmienity dwudziestoletni trunek, sprzedawany w karafkach zaprojektowanych przez samego Salvadore Dali. Pod marką Xatiamén firma rozprowadza inne alkohole, m.in.: Aguardiente Orujo (brandy z wytłoków), Licor de Hierbas (mocny likier ziołowy), likiery słodkie, kawowe, owocowe. Pod marką Anis del Mono rozprowadzane są dwa gatunki anyżówki – słodsza i bardziej wytrawna.

Czytaj więcej

Cardenal Mendoza

hiszpańska brandy de Jerez, klasy Gran Reserva – starzona przez 15 lat w dębowych beczkach po sherry Pedro Ximenez w siedmiopoziomowej piwnicy zwanej Solera. Ma piekny mahoniowy, czy też kasztanowy kolor, bogaty aromat wanilii, sliwek, rodzynek, a w smaku słodycz – kakao, sherry i toffie. Jedna z najbardziej znanych, najbardziej popularnych i najlepszych (zwłaszcza w swojej kategorii cenowej – butelka kosztuje ok. 130 zł) brandy de Jerez. Jednocześnie jest to trunek o długiej tradycji, receptura Cardenal Mendoza powstała w 1887 roku, w firmie Sánchez Romate, która od XVIII wieku specjalizowała się w wytwarzaniu wzmocnionych win, głównie sherry. Nazwę nadano dla uczczenia XV wiecznego bohatera z czasów walki przeciwko Muzułmanom a później jednego z odkrywców Ameryki – Pedro Gonzáleza de Mendoza (1423-1495). Podstawowa wersja brandy Cardenal Mendoza Clásico ma żółtą etykietę i charakterystyczną czerwoną pieczęć, jest też prezentowa wersja w karafkach – Cardenal Mendoza Lujo, mocniej przesiąknieta nutami dębu Cardenal Mendoza Carta Real (czarna butelka i złota etykieta) oraz luksusowa, sprzedawana w limitowanych edycjach, w karafkach ze srebrnym napisem, wersja starzona w beczkach po sherry Oloroso – Cardenal Mendoza Non Plus Ultra.

Czytaj więcej

Garvey

łagodna, słodka, bardzo owocowa brandy de Jerez, leżakowana metodą solera, starzona w beczkach z amerykańskiego dębu przez okres minimum sześciu lat. Ma nietypowe dla brandy nuty wiśni, ponadto słodkich odmian jabłek, moc – 38%. Producentem jest firma Bodeguero Bellavista, która butelkuje Gran Garvey od 1948 roku. Marka jest jednak znacznie starsza, wywodzi się z 1780 roku, kiedy to Irlandczyk William Garvey Power założył w Jerez firmę produkującą sherry. Brandy zaczęto produkować w 1858 roku. Firma butelkuje też dwie inne brandy de Jerez – trzyletnią Esplendido (jedna z najpopularniejszych marek w Hiszpanii) oraz dwudziestoletnią Renacimento.

Czytaj więcej

Lustau

hiszpańska winiarnia, specjalizująca się w sherry. Firma Emilio Lustau S.A. została założona w 1896 roku przez José Ruiza-Berdejo, a nosi imię jego syna Emilio Lustau Ortegi. Od 1990 roku jej właścicielem jest grupa kapitałowa Luis Caballero. Dysponują sześcioma piwnicami i ogromna powierzchnią ponad 20 tys. metrów, gdzie dojrzewają wina. Poza własnymi winami przechowują w beczkach i butelkują sherry pochodzące od ponad czterdziestu dostawców z regionów: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda. Poza własną marką Lustau dysponują znanymi na rynku sherry winami: La Ina, Botaina, Río Viejo i Viña 25, które zostały odkupione od firmy Domecq w 2008 roku. Firma destyluje też własne, znakomite, brandy de Jerez, o bardzo słodkim smaku zdominowanym przez sherry. Butelkuja cztery rodzaje brandy: Solera Reserva – trzyletnia o orzechowo-waniliowych nutach, Solera Gran Reserva – dziesięcioletnia, w smaku toffie i orzechy, Gran Reserva Finest Selection – pietnastoletnia, czekoladowo-orzechowa oraz wykwintna i bardzo droga Solera Gran Reserva Añada 1977, z beczek z 1977 roku, o głębokim czekoladowym smaku. Wszystkie mają bardzo ciemną barwę i piękne aromaty. To jedna z najlepszych brandy de Jerez.

Czytaj więcej

Barbadillo

marka brandy de Jerez, całkiem udanej choć o zaskakująco jak na krótki okres starzenia silnych nutach dębu, i to wcale nie nasiąkniętego sherry. Poza starym dębem odnajdziemy tu nuty prażonych migdałów i rodzynek oraz dymny finisz. Jak wszystkie brandy de Jerez starzona jest metodą Solera. Ma bardzo ciemną, mahoniową barwę, 36%, słodkawy aromat. Na etykiecie widnieją dwie srebrne litery BB symbolizujące producenta – Bogedas Barbadillo, winnicy leżącej w miasteczku Sanlúcar de Barrameda, niemal nad samym Oceanem Atlantyckim. Sprzedawana w Polsce przez spółkę Domain Menada.

Czytaj więcej

Conde de Osborne

wyśmienita brandy de Jerez ze stajni Osborne, leżakująca w beczkach po sherry Pedro Ximénez. To brandy typu Solera Gran Reserva, czyli długo leżakująca. Ma bardzo ojrzały smak, słodki – znajdziemy tu przyjemne nuty toffi, wanilii, czekolady harmonijnie połączone z bardzo wyraźnym smakiem dębu. Butelkowana w eleganckich karafkowych butelkach, a także – w wersji ekskluzywnej i znacznie droższej – w butelkach zaprojektowanych w 1964 roku specjalnie dla tego trunku przez samego Salvadora Dali.

Czytaj więcej

Fundador

starzona w systemie Solera Brandy de Jerez ze sławnych winnic Pedro Domecq. Historyczna marka, wprowadzona na rynek w 1874 roku zapoczątkowała styl Brandy de Jerez. Produkowana w czterech odmianach – podstawowej Fundador Solera 36%, Gold Reserve 36%, Imperial 40% oraz najlepsza Exclusivo 40%. Są to łagodne i słodkie brandy z silnie obecnymi nutami sherry. Piwnice Bodegas Fundador są otwarte dla zwiedzających w Jerez de La Frontera.

Czytaj więcej

501

znana marka brandy do Jerez, starzonej systemem Solera w beczkach po sherry, ale słodycz wina doskonale przełamują ciężkie taniny dębu, a w tle czuć suszone owoce. Destylowana na południu Hiszpanii w prowincji Cadiz przez założoną w 1783 roku Bodegas 501 Del Puerto. Ma 36% i bursztynowo-mahoniową barwę.

Czytaj więcej