501

znana marka brandy do Jerez, starzonej systemem Solera w beczkach po sherry, ale słodycz wina doskonale przełamują ciężkie taniny dębu, a w tle czuć suszone owoce. Destylowana na południu Hiszpanii w prowincji Cadiz przez założoną w 1783 roku Bodegas 501 Del Puerto. Ma 36% i bursztynowo-mahoniową barwę.

Czytaj więcej

Esplendido

stosunkowo niedroga (ok. 70 zł za 0,7 l) propozycja dla miłośników brandy de Jerez, bardzo popularna w Hiszpanii. Leżakowana metodą Solera przez 9 miesięcy. Ma 36%, złoto-bursztynowy kolor i łagodny smak typowy dla trunków leżakujących w dębowych beczkach po sherry oloroso. Producentem jest firma Bodeguero Bellavista, która butelkuje też znane brandy de Jerez Gran Garvey i dwudziestoletnią Renacimento.

Czytaj więcej

Brandy de Jerez

hiszpańska odmiana brandy, która leżakowała w beczkach po sherry i starzona w systemie trzywarstwowym, tak że najmłodsze destylaty są na najwyższym rzędzie, średnie pośrodku, najstarsze na dole i wraz ze spuszczeniem alkoholu uzupełnia się najwyższe beczki. Metoda ta zwana jest Solera, stąd też często mówi się Brandy Solera. Zawsze ma delikatny, słodkawy smak, jednak aromat związany jest z odmianą sherry, która wcześniej była beczkowana: Oloroso, Pedro Ximénez, Fino czy Amontillado, gdyż do starzenia Brandy de Jerez zawsze używa się beczek, w których wcześniej dojrzewało sherry – przejmuje część jego smaków. Podobnie jak francuskie koniak, armaniak czy kalwados, Brandy de Jerez może być wytwarzana tylko w konkretnym regionie – są to okręgi: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Berrameda. Nad jakością i poprawnością produkcji czuwa specjalna Rada – Consejo Regulador, która przydziela zezwolenia i certyfikaty.
Nieodłącznie kojarzy się z czarnym bykiem – za sprawą kampanii reklamowych Osborne Brandy Veterano, w której herbie jest byk. Tradycje jej produkcji sięgają XVI wieku, wówczas nazywała się Holandas. Nazwy tej używa się nadal, ale już w innym znaczeniu – Holandas to partie alkoholu po pierwszej destylacji, zwykle jeszcze trochę zanieczyszczone, o niskiej mocy. Brandy de Jerez jest dwukrotnie destylowana, w tradycyjnych miedzianych alembikach (te do pierwszej destylacji są mniejsze, podgrzewane ogniem, i mają nazwę alquitara.
Pierwszą markę Brandy de Jerez wprowadzono na rynek w 1874 roku, była to brandy Fundador. W ciekawej książce pt. „Brandy de Jerez” Carlos Marrodan Casas tak pisze: „Wielkimi prekursorami zainicjowania produkcji Brandy de Jerez byli: Don Pedro Domecq Loustau, Don Juan Vincente Vergara Lasaletta, Don Francisco Ivison O’Neale i Don Juan Hernández Rubio y Gómez”.
Oznaczenia na butelkach Brandy de Jerez informują o tym jak długo była starzona w beczkach: Solera minimum przez 6 miesięcy, Solera Reserva minimum przez 12 miesięcy i Solera Gran Reserva – minimum 36 miesięcy, zawsze w beczkach po sherry. Najlepsze trunki starzone są 12 i więcej lat. Podobnie jak koniaki czy whisky Brandy de Jerez są kupażowane, często butelkuje się trunek złożony z 15 lub więcej destylatów. Unikatowa metoda starzenia Solera (stosowana chętnie także w rumach) polega na powolnym mieszaniu trunków młodszych i starszych. Jak wspomniałem, beczki ustawia się na trzech poziomach, najniżej są najstarsze destylaty i te właśnie mają miano Solera, najwyżej – najmłodsze (Criadera). Gdy najstarsze zlewane są do butelek, pozostawione miejsce w najniższych beczkach uzupełniane jest destylatem z rzędu środkowego, a tu z kolei trafia najmłodsza brandy z trzeciego rzędu. Moc butelkowanej Brandy de Jerez to 36-45%. Najbardziej znana jest Veterano, inne popularne marki to: Soberano, Real Tesoro, Carlos I, Cardenal Mendoza, 103, 501, Fundador, Capa Negra i Sandeman, Terry Centenario, Lepanto, Fernando de Castilla, Espléndido, Romate czy Imperio Solera.

Czytaj więcej

Carlos I

bardzo dobra hiszpańska brandy z regionu Jerez firmowana przez starą firmę Pedro Domecq, obecnie wchodzącą w skład koncernu Pernod Ricard. Pedro Domecq był Francuzem, a jego destylarnia powstała w Jerez w 1730 roku. Brandy ma piękny rdzawozłoty kolor, lekko słodkawy smak i zapach dębowej beczki, w której leżakuje 12 lat.

Czytaj więcej