Domaine de Cantau
Młody producent, zaczęli robić armaniaki w 2007 roku. Za winnice odpowiada Beyris Andre Guy. Mają […]
Domaine de Cantau Czytaj więcej ⟶
Młody producent, zaczęli robić armaniaki w 2007 roku. Za winnice odpowiada Beyris Andre Guy. Mają […]
Domaine de Cantau Czytaj więcej ⟶
Działająca gorzelnia niedaleko Lublina. Do niedawna właścicielem był Ryszard Kraciuk, który ma też nieczynną zabytkową gorzelnie w Woli Osowińskiej i kolejną zabytkową gorzelnie w miejscowości Rudzienka Mińsk. W maju 2023 roku gorzelnie kupił Jerzy Zagórski, w planie jest budowa systemu do odwadniania spirytusu.
Gorzelnia Rolnicza Przytoczno Czytaj więcej ⟶
Jedna z kilku marek stworzonych w latach 20. XX wieku przez przybyłą do Gaskonii ze Szwajcarii rodzinę Morel. Destylują wina z: baco, ugni blanc, folle blanche i colombard, znane z wysokiej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu. Mają 60 ha winnic. Proces destylacji w Château De Gaube przebiega według tradycyjnej metody, z wykorzystaniem ciągłej destylacji kolumnowej.
Château de Gaube Czytaj więcej ⟶
Nowoczesny zakład z pięknym tarasem widokowym na miasteczko Omodos, górę Olimp i winnice zbudowano w 2017 roku. Firma należy do rodziny Vasilliades, prezesem jest Christodoulos Vasilliades. Jest tu duża destylarnia dedykowana zivania i nowoczesna winiarnia.
Wizyta w Oenou Yi Czytaj więcej ⟶
Nowoczesna winiarnia i mała destylarnia Tsiakkas położona jest wysoko w górach Troodos, przy wioskach, w których robi się wina commandaria. Firma powstała w 1988 roku.
Wizyta w Tsiakkas Winery Czytaj więcej ⟶
Po 75 latach nieprzerwanej działalności Altenburger Destillerie GmbH z Turyngii ogłosiła upadłość. Zakład specjalizuje się w wyrobie: wódki, ginu, likierów i owocowych brandy oraz sznapsów. Rocznie produkują 30 mln butelek.
Niemiecki producent wódki w upadłości Czytaj więcej ⟶
Aristides tomała destylarnia na Cyprze, położona na przedmieściach Tseri, w przemysłowej strefie, w hangarze. Mają ok. 20 beczek zalanych whisky, butelkują na razie edycje trzyletnie.
Wizyta w Aristides Czytaj więcej ⟶
W górskiej wiosce Kato Drys ulokowana jest nowoczesna i bardzo przyjazna dla odwiedzających winiarnia, z mała destylarnią zivania. Jest tu duża przestrzeń degustacyjna i wspaniali właściciele, którzy sami opowiadają o swoich produktach.
Wizyta w Christoudia Czytaj więcej ⟶
Winnica powstała w 1825 roku, a teraz już dziewiąte pokolenie rodziny Herodotou zajmuje się winiarstwem. Obecny zakład powstał w 1986 roku. Mają winnice na wzgórzach Aramis. Robią commandaria, ale też jako jedni z nielicznych na świecie niebieskie wino pod marką Mediterranean Blu.
Wizyta w Linos Czytaj więcej ⟶
Firma powstała w 1943 roku jako kooperatywa winogradników. W 1996 roku rozpoczęli destylację, robiąc zivania. Od 2002 roku Loel jest częścią grupy Laiko, jednego z największych producentów na rynku cypryjskim, robiącym m.in.: kawy, soki, artykuły cukiernicze, wina, mocne alkohole. Obecnie skupują winogrona, ale mają też własne winnice.