Tamaulipas Derrumbes Mezcal Amole Americana

wydestylowany z trzech rzadkich odmian agawy: funkiana, montana i univittata, rosnących w regionie Tampaulipas. Za destylację odpowiadał maestro mezcalero Cuauthemoc Jacquez. Butelkowany z mocą 48%. Słodki zapach czarnego bzu i czarnej porzeczki. W tle delikatna nuta smolista, dymna, wędzona. W smaku masa czarnej porzeczki, owoce i liście. Finisz bardziej wędzony – wędzone liście porzeczki. W Polsce w ofercie The Last Port.

Casamigos Joven Espadin

wprowadzony do sprzedaży w 2018 roku, jako uzupełnienie kolekcji tequili pod tą samą nazwą. Robiony z agawy odmiany espadin, destylowany w alembiku w Santiago Matatlán przez Rande Gerbera. Aromat bardzo wyrazisty – kwaśny, kiszony, czuć lakier i nuty wędzenia. Smak kwaśno-słono-słodki – kiszona rzodkiew, sól i miód. Finisz cierpki, pieprzny, czuć lakier i dym, wędzone śliwki, wędzony ser oraz kisozne cytryny. Bardzo interesujący. Moc – 40%.

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

Meksykańskie papryczki i mezcal

10 maja The Last Port zorganizowało wyjątkowe szkolenie, połączone z degustacją. Po raz pierwszy w Polsce gościł Scott Baird, wielki entuzjasta kultury meksykańskiej, właściciel baru Trick Dog w San Francisco. Imprezę zorganizowano w coctail-barze Woda Ognista, a do spróbowania były meksykańskie likiery Ancho Reyes i Ancho Reyes Verde oraz kolekcja mezcali Montelobos.

Czytaj więcej

Master Class Ancho Reyes & Mezcal Montelobos

10 maja The Last Port zaprasza na wyjątkowe szkolenie połączone z degustacją. Po raz pierwszy w Polsce, prosto z San Francisco przyleci Scott Baird, aby zabrać uczestników w wyjątkową podróż po Meksyku. W degustacji: Ancho Reyes, Ancho Reyes Verde, BESO Concentrado de Agave Organico, Mezcal Montelobos Espadin Organico, Mezcal Montelobos Ensamble, Mezcal Montelobos Tobala, Mezcal Montelobos Pechuga. Ilość miejsc bardzo ograniczona! Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w spotkaniu prosimy o wysłanie maila na adres: pkozyra@thelastport.com. Miejsce: Woda Ognista, Wilcza 8, Warszawa. Godz. 13-15.00. Wstęp bezpłatny.

Lixcho

niewielki producent mezcalu z San Luis Potosí. Destylarnię założył w 2015 roku Bernadette Guerrero Astiazaran. Korzystają z różnych odmian agawy, z różnych parceli w okolicach San Luis Potosí, San Luis del Río, Mengolí, Miahuatlan i Tlacolula. Właściwie cała produkcja trafia na eksport – głównie do Francji, Hiszpanii i USA. W ofercie mają mezcale z jednej odmiany agawy i blendowane, m.in.: espadín czy madrecuishe i bicuishe. Efekty w butelce za każdym razem są zupełnie odmienne, w zależności od odmiany agawy, terroir, sposobu fermentacji i destylacji – od nut dymnych i wędzonych, po warzywne, solankowe, kiszonkowe.

Czytaj więcej

Mayahuel

Prekolumbijska bogini pulque, czyli napoju alkoholowego wytwarzanego z przefermentowanego soku agawy. Postacie osób pijących pulque przedstawiają m.in. malowidła z piramidy w Cholula, datowanej na 200 rok n.e. Posąg przedstawiający Mayahuel znaleziono w Wielkiej Piramidzie w Tenochtitlan, stolicy azteckiego imperium. Według wierzeń Azteków, Mayahuel miała czterysta dzieci, przedstawianych jako pijane króliki, które poiła pulque zamiast mlekiem. Jak można wyczytać w Wikipedii, Centzon Totochtin (czyli w języku nahuatl czterysta królików) uosabia pijaństwo i poszczególne stopnie upojenia alkoholowego. „Czterysta królików odpowiadało ilości nastrojów, jakie może wywołać pijaństwo. Indiańskie przysłowie mówi, że każdy ma swojego królika. Królik odpowiada za to, czy pijany staje się smutny, wesoły, lubieżny, gadatliwy, agresywny, bezwstydny itp.”.

Wieczór ze skorpionami (Scorpions)

Jeśli ktoś szuka najbardziej egzotycznej whisky, to w barze Max na Nowym Świecie niech pyta o meksykańską markę Scorpion. Robione dla firmy Skorpion Mezcal z San Agustin de Las Juntas, znanej z mezcali z mało sympatycznym skorupiakiem na dnie butelek. Są to whisky robione z różnych odmian meksykańskiej kukurydzy, leżakowane w beczkach z francuskiego dębu po mezcalu. Beczki o pojemnościach: 210, 232 I 235 l, butelki ręcznie numerowane. Co do zawartości? Cóż, tego trzeba spróbować, bo podobnej whisky nikt chyba nie zrobił.

Czytaj więcej

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Pernod Ricard przejmuje większościowe udziały w Del Maguey

Pernod Ricard przejmuje Del Maguey Single Village Mezcal. Wartość transakcji nie została ujawniona, ale podano, że zakończenie pertraktacji i podpisanie umowy nastąpi na początku września. Zespół zarządzający Del Maguey, w tym założyciel Ron Cooper, pozostaną dalej częścią marki. Mezcal i tequila to obecnie jedna z najszybciej rosnących kategorii alkoholi, a marka Del Maguey ma duży udział w rynku w USA.

Mezcal + tequila = mezquila

Sammy Hagar, były wokalista zespołu Van Halen oraz Adam Levine, gwiazda Maroon 5, nawiązali współpracę w celu stworzenia nowego trunku, który nazwali Santo Puro Mezquila. Na trunek składa się mieszanka 100% agawy niebieskiej odmiany Tequilana Weber i 100% agawy Espadon – odmiana wąskolistna. Jak rekomenduje producent, aromat jest intensywny – agawa (ziemisty, dymny i nuta ziół), smak łagodny, ziołowy, przydymiony, lekko kwiatowy, owocowy i delikatnie słony. Mezquila powstała w gorzelni El Viejito pod okiem master distillera Juana Eduarda Nuñeza.

Montelobos

młody mezcal, butelkowany z mocą 43,2%, z organicznych upraw agawy espadín, które opiekano w kamiennym piecu i starto na kamieniu tahona. Fermentacja w sosnowych otwartych beczkach z udziałem wyłącznie dzikich drożdży. Destylacja dwukrotna w miedzianym alembiku o pojemności 300 l, podgrzewanym żywym ogniem. Za markę odpowiada maestro Iván Saldaña, właścicielem jest firma Casa Montelobos z Oaxaca. Aromat bardzo ziemisty. W smaku jednak przyjemnie słodkie, miodowe, choć mocno nasycone drewnem.

San Cosme

młody mezcal z wioski Santiago Matatlán, w 100% robiony z agave espadin. Nazwę zawdzięcza świętemu Kosmie, patronowi lekarzy i aptekarzy. Do jego produkcji używa się dziewięcioletnich piñas, opiekanych w tradycyjnym piecu z cegły. Fermentacja w drewnianej kadzi trwa dwa dni, potem jest dwukrotna destylacja w miedzianym alembiku. Aromat papy na rozgrzanym dachu i smoły. W ustach także bardzo smolisty, jak dobrze natorfowana whisky. Do tego dochodzą tony apteczne (gencjana) i trochę miodowej słodyczy. Ciężki, ale zupełnie niezły. Moc – 40%.

Zaguii

mezcal klasy premium, 100% agawy espadon, nie starzony (Joven). Destylowany w małych miedzianych alembikach z charakterystyczną powyginaną wężownicą, zwanych en Alambique de Cobre. Produkowany w regionie Oaxaca, w wiosce San Juan del Río, za destylację odpowiada Don Rodolfo López, którego rodzina od czterech pokoleń zajmuje się wytwarzaniem mezcalu. W aromacie nieco ziemisty, nieco kwiatowy i cytrusowy (bergamotka), jest też mało przyjemna nuta politury. W ustach zaskakująco delikatny i niemal słodki, z lekkim posmakiem poziomki. Moc – 40%. Nazwa wywodzi się z języka mixteca i oznacza deszcz, w starożytnych czasach to imię nosił u Misteków bóg deszczu.

Degustacja mezcali Los Siete Misterios

Seria młodych mezcali od małych producentów, dwukrotnie destylowanych w miedzianych kotłach lub – jeszcze bardziej tradycyjnie – w glinianych misach, z różnych odmian agawy i w różnych miejscach. Projekt Los Siete Misterios (Siedem Tajemnic) wystartował w 2010 roku jako wspólne przedsięwzięcie kilku destylatorów z okolic Oaxaca, celem wspólnego eksportu i promowania kultury konsumpcji mezcalu.

Czytaj więcej

Degustacja mezcali El Jolgorio

Firma Agave de Cortes prezentuje niestarzone mezcale od różnych drobnych producentów z wiosek Zapoteca w regonie Oaxaca, którzy obchodzą swoje święto mezcalu – Jolgorios. W zamyśle kolekcja ma pokazać różnice w stylu destylacji pomiędzy wioskami: Santiago Matatlán, La Compañía Ejutla, San Luis del Rio i San Baltazar Guelavila. Wszystkie mezcale są dwukrotnie destylowane w małych miedzianych aparatach, czy wręcz kociołkach. Agawy są tradycyjnie opalane w drewnem w celanych piecach, a fermentacja odbywa się na powietrzu. Pełna kolekcja to dziewięć bardzo odmiennych mezcali. Firma Agave de Cortes ma także drugą podobnie pomyślaną serię mezcali – Nuestra Soledad.

Czytaj więcej

Tehuana

mezcal z Oaxaca, napis na butelce 100% agave nic nie znaczy, bo nie chodzi w nim o ceniona agawę błękitną, z której robi się tequilę. Dostępny jako mezcal joven (niestarzony) i añejo (przechowywany w dębowych beczkach). Aromat wyjątkowo ziemisty, w smaku – orzeszki ziemne, czarnoziem. Moc – 40%.