400 Conejos Reposado

Mezcal z agawy odmiany espadin z upraw w Tlacolula. Destylowany w miedzianym alembiku, starzony trzy miesiące w amerykańskim. Butelkowany z mocą 38%. Zapach „spocony”, fermentacyjny, octanowy, nuty dymne i maślane, ale też słodkie jak wino miodowe. Smak słodko-dymny, wędzone śliwki, wędzone liście porzeczki i przefermentowany miód. Dużo wędzenia, fermentacji i słodyczy miodowej także w finiszu.

Pernod Ricard inwestuje w mezcal

Pernod Ricard właczyło do swojego portfolio markę mezcalu Ojo de Tigre. To produkt z półki superpremium, kolejny mezcal w ofercie Pernod Ricard, wcześniej Francuzi przejęli markę Del Maguey Single Village Mezcal. To kolejna w ostatnich miesiącach inwestycja Pernod Ricard, które wykupiło także udziały w Monkey 47 Gin, japońskiej Kyoto Distillery, Ki No Bi Gin czy włoski likier Italicus Rosolio di Bergamotto.

Meksykański wieczór

8 czerwca odbyła się degustacja online narodowych trunków Meksyku. Do spróbowania było pięć tequili oraz mezcal. Tequila z regionu Jalisco, dwie marki tego samego producenta. Tequilera El Triangulo Distillery w Usmajac należy do rodziny Corona Orozco. Pierwsza destylarnia rodziny Corona Orozco powstała w miejscowości Zapotlan El Grande, we wschodniej części stanu Jalisco. Po sześciu latach przeniesiono ją do Usmajac. To około godzina drogi z Guadalajara, stolicy stanu Jalisco. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. Agawa pochodzi z własnych upraw, ulokowanych w pobliżu destylarni. Firma stosuje nowoczesne, stalowe piece do gotowania agawy. Fermentacja jest dość krótka, trwa ok. 76 godzin, a uzyskany alkohol ma moc 5-7%. Destylacja odbywa się w alembikach, jest dwukrotna. Po pierwszej destylacji uzyskuje się alkohol o mocy 20%, po drugiej – ok. 55%. Łącznie proces destylacji trwa ok. 14 godzin. Firma używa beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu o pojemności 200 i 220 l. Stosuje zarówno beczki nowe, jak i po bourbonie czy winach likierowych. Ponownie napełniane beczki są wypalane i tostowane.

Czytaj więcej

Degustacja z mezcalami Se Busca

Se Busca, czyli po hiszpańsku „Poszukiwana”, odnosi się to do plakatów, które wyznaczały nagrody za głowy meksykańskich dzielnych kobiet, zwanych Soldaderas, które uczestniczyły w walce kraju o niepodległość. Trzy mezcale robione są w 100% z agawy odmiany angustifolio espadin. Destylacja odbywa się w wiosce San Juan del Rio, niedaleko Oaxaca. Za destylację i proces starzenia odpowiadają Rodolfo i Mary López Sosa. Rodzina López Sosa zajmuje się wytwarzaniem mezcalu od ponad pół wieku. Agawy są pieczone z dodatkiem gałęzi i liści mesquites, czyli jadłoszynu, który dodaje smolistych nut. Leżakowanie w beczkach z francuskiego dębu. Marka obejmuje trzy mezcale, butelkowane z mocą 40%: biały Joven oraz starzone Reposado i Añejo. Obecnie właścicielem marki jest grupa SPI z Rygi, znana przede wszystkim z wódki Stolichnaya i likieru Rigas Balzams. Zadebiutował na światowych rynkach w 2018 roku.

Czytaj więcej

Tamaulipas Derrumbes Mezcal Amole Americana

wydestylowany z trzech rzadkich odmian agawy: funkiana, montana i univittata, rosnących w regionie Tampaulipas. Za destylację odpowiadał maestro mezcalero Cuauthemoc Jacquez. Butelkowany z mocą 48%. Słodki zapach czarnego bzu i czarnej porzeczki. W tle delikatna nuta smolista, dymna, wędzona. W smaku masa czarnej porzeczki, owoce i liście. Finisz bardziej wędzony – wędzone liście porzeczki. W Polsce w ofercie The Last Port.

Casamigos Joven Espadin

wprowadzony do sprzedaży w 2018 roku, jako uzupełnienie kolekcji tequili pod tą samą nazwą. Robiony z agawy odmiany espadin, destylowany w alembiku w Santiago Matatlán przez Rande Gerbera. Aromat bardzo wyrazisty – kwaśny, kiszony, czuć lakier i nuty wędzenia. Smak kwaśno-słono-słodki – kiszona rzodkiew, sól i miód. Finisz cierpki, pieprzny, czuć lakier i dym, wędzone śliwki, wędzony ser oraz kisozne cytryny. Bardzo interesujący. Moc – 40%.

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

Meksykańskie papryczki i mezcal

10 maja The Last Port zorganizowało wyjątkowe szkolenie, połączone z degustacją. Po raz pierwszy w Polsce gościł Scott Baird, wielki entuzjasta kultury meksykańskiej, właściciel baru Trick Dog w San Francisco. Imprezę zorganizowano w coctail-barze Woda Ognista, a do spróbowania były meksykańskie likiery Ancho Reyes i Ancho Reyes Verde oraz kolekcja mezcali Montelobos.

Czytaj więcej

Master Class Ancho Reyes & Mezcal Montelobos

10 maja The Last Port zaprasza na wyjątkowe szkolenie połączone z degustacją. Po raz pierwszy w Polsce, prosto z San Francisco przyleci Scott Baird, aby zabrać uczestników w wyjątkową podróż po Meksyku. W degustacji: Ancho Reyes, Ancho Reyes Verde, BESO Concentrado de Agave Organico, Mezcal Montelobos Espadin Organico, Mezcal Montelobos Ensamble, Mezcal Montelobos Tobala, Mezcal Montelobos Pechuga. Ilość miejsc bardzo ograniczona! Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w spotkaniu prosimy o wysłanie maila na adres: pkozyra@thelastport.com. Miejsce: Woda Ognista, Wilcza 8, Warszawa. Godz. 13-15.00. Wstęp bezpłatny.

Lixcho

niewielki producent mezcalu z San Luis Potosí. Destylarnię założył w 2015 roku Bernadette Guerrero Astiazaran. Korzystają z różnych odmian agawy, z różnych parceli w okolicach San Luis Potosí, San Luis del Río, Mengolí, Miahuatlan i Tlacolula. Właściwie cała produkcja trafia na eksport – głównie do Francji, Hiszpanii i USA. W ofercie mają mezcale z jednej odmiany agawy i blendowane, m.in.: espadín czy madrecuishe i bicuishe. Efekty w butelce za każdym razem są zupełnie odmienne, w zależności od odmiany agawy, terroir, sposobu fermentacji i destylacji – od nut dymnych i wędzonych, po warzywne, solankowe, kiszonkowe.

Czytaj więcej

Mayahuel

Prekolumbijska bogini pulque, czyli napoju alkoholowego wytwarzanego z przefermentowanego soku agawy. Postacie osób pijących pulque przedstawiają m.in. malowidła z piramidy w Cholula, datowanej na 200 rok n.e. Posąg przedstawiający Mayahuel znaleziono w Wielkiej Piramidzie w Tenochtitlan, stolicy azteckiego imperium. Według wierzeń Azteków, Mayahuel miała czterysta dzieci, przedstawianych jako pijane króliki, które poiła pulque zamiast mlekiem. Jak można wyczytać w Wikipedii, Centzon Totochtin (czyli w języku nahuatl czterysta królików) uosabia pijaństwo i poszczególne stopnie upojenia alkoholowego. „Czterysta królików odpowiadało ilości nastrojów, jakie może wywołać pijaństwo. Indiańskie przysłowie mówi, że każdy ma swojego królika. Królik odpowiada za to, czy pijany staje się smutny, wesoły, lubieżny, gadatliwy, agresywny, bezwstydny itp.”.

Wieczór ze skorpionami (Scorpions)

Jeśli ktoś szuka najbardziej egzotycznej whisky, to w barze Max na Nowym Świecie niech pyta o meksykańską markę Scorpion. Robione dla firmy Skorpion Mezcal z San Agustin de Las Juntas, znanej z mezcali z mało sympatycznym skorupiakiem na dnie butelek. Są to whisky robione z różnych odmian meksykańskiej kukurydzy, leżakowane w beczkach z francuskiego dębu po mezcalu. Beczki o pojemnościach: 210, 232 I 235 l, butelki ręcznie numerowane. Co do zawartości? Cóż, tego trzeba spróbować, bo podobnej whisky nikt chyba nie zrobił.

Czytaj więcej