Mayahuel

Prekolumbijska bogini pulque, czyli napoju alkoholowego wytwarzanego z przefermentowanego soku agawy. Postacie osób pijących pulque przedstawiają m.in. malowidła z piramidy w Cholula, datowanej na 200 rok n.e. Posąg przedstawiający Mayahuel znaleziono w Wielkiej Piramidzie w Tenochtitlan, stolicy azteckiego imperium. Według wierzeń Azteków, Mayahuel miała czterysta dzieci, przedstawianych jako pijane króliki, które poiła pulque zamiast mlekiem. Jak można wyczytać w Wikipedii, Centzon Totochtin (czyli w języku nahuatl czterysta królików) uosabia pijaństwo i poszczególne stopnie upojenia alkoholowego. „Czterysta królików odpowiadało ilości nastrojów, jakie może wywołać pijaństwo. Indiańskie przysłowie mówi, że każdy ma swojego królika. Królik odpowiada za to, czy pijany staje się smutny, wesoły, lubieżny, gadatliwy, agresywny, bezwstydny itp.”.

Wieczór ze skorpionami (Scorpions)

Jeśli ktoś szuka najbardziej egzotycznej whisky, to w barze Max na Nowym Świecie niech pyta o meksykańską markę Scorpion. Robione dla firmy Skorpion Mezcal z San Agustin de Las Juntas, znanej z mezcali z mało sympatycznym skorupiakiem na dnie butelek. Są to whisky robione z różnych odmian meksykańskiej kukurydzy, leżakowane w beczkach z francuskiego dębu po mezcalu. Beczki o pojemnościach: 210, 232 I 235 l, butelki ręcznie numerowane. Co do zawartości? Cóż, tego trzeba spróbować, bo podobnej whisky nikt chyba nie zrobił.

Czytaj więcej

Diageo bogatsze o mezcal

Diageo przejęło markę mezcali Pierde Almas, zapowiadając jednocześnie globalną dystrybucję tych trunków. To drugi mezcal po Casamigos w portfolio alkoholowego giganta. Mezcal Pierde Almas powstaje w Oaxaca. Twórcą marki jest Jonathan Barbieri, który pozostanie w firmie jako master distiller.

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Pernod Ricard przejmuje większościowe udziały w Del Maguey

Pernod Ricard przejmuje Del Maguey Single Village Mezcal. Wartość transakcji nie została ujawniona, ale podano, że zakończenie pertraktacji i podpisanie umowy nastąpi na początku września. Zespół zarządzający Del Maguey, w tym założyciel Ron Cooper, pozostaną dalej częścią marki. Mezcal i tequila to obecnie jedna z najszybciej rosnących kategorii alkoholi, a marka Del Maguey ma duży udział w rynku w USA.

Mezcal + tequila = mezquila

Sammy Hagar, były wokalista zespołu Van Halen oraz Adam Levine, gwiazda Maroon 5, nawiązali współpracę w celu stworzenia nowego trunku, który nazwali Santo Puro Mezquila. Na trunek składa się mieszanka 100% agawy niebieskiej odmiany Tequilana Weber i 100% agawy Espadon – odmiana wąskolistna. Jak rekomenduje producent, aromat jest intensywny – agawa (ziemisty, dymny i nuta ziół), smak łagodny, ziołowy, przydymiony, lekko kwiatowy, owocowy i delikatnie słony. Mezquila powstała w gorzelni El Viejito pod okiem master distillera Juana Eduarda Nuñeza.

Montelobos

młody mezcal, butelkowany z mocą 43,2%, z organicznych upraw agawy espadín, które opiekano w kamiennym piecu i starto na kamieniu tahona. Fermentacja w sosnowych otwartych beczkach z udziałem wyłącznie dzikich drożdży. Destylacja dwukrotna w miedzianym alembiku o pojemności 300 l, podgrzewanym żywym ogniem. Za markę odpowiada maestro Iván Saldaña, właścicielem jest firma Casa Montelobos z Oaxaca. Aromat bardzo ziemisty. W smaku jednak przyjemnie słodkie, miodowe, choć mocno nasycone drewnem.

San Cosme

młody mezcal z wioski Santiago Matatlán, w 100% robiony z agave espadin. Nazwę zawdzięcza świętemu Kosmie, patronowi lekarzy i aptekarzy. Do jego produkcji używa się dziewięcioletnich piñas, opiekanych w tradycyjnym piecu z cegły. Fermentacja w drewnianej kadzi trwa dwa dni, potem jest dwukrotna destylacja w miedzianym alembiku. Aromat papy na rozgrzanym dachu i smoły. W ustach także bardzo smolisty, jak dobrze natorfowana whisky. Do tego dochodzą tony apteczne (gencjana) i trochę miodowej słodyczy. Ciężki, ale zupełnie niezły. Moc – 40%.

Zaguii

mezcal klasy premium, 100% agawy espadon, nie starzony (Joven). Destylowany w małych miedzianych alembikach z charakterystyczną powyginaną wężownicą, zwanych en Alambique de Cobre. Produkowany w regionie Oaxaca, w wiosce San Juan del Río, za destylację odpowiada Don Rodolfo López, którego rodzina od czterech pokoleń zajmuje się wytwarzaniem mezcalu. W aromacie nieco ziemisty, nieco kwiatowy i cytrusowy (bergamotka), jest też mało przyjemna nuta politury. W ustach zaskakująco delikatny i niemal słodki, z lekkim posmakiem poziomki. Moc – 40%. Nazwa wywodzi się z języka mixteca i oznacza deszcz, w starożytnych czasach to imię nosił u Misteków bóg deszczu.

Degustacja mezcali Los Siete Misterios

Seria młodych mezcali od małych producentów, dwukrotnie destylowanych w miedzianych kotłach lub – jeszcze bardziej tradycyjnie – w glinianych misach, z różnych odmian agawy i w różnych miejscach. Projekt Los Siete Misterios (Siedem Tajemnic) wystartował w 2010 roku jako wspólne przedsięwzięcie kilku destylatorów z okolic Oaxaca, celem wspólnego eksportu i promowania kultury konsumpcji mezcalu.

Czytaj więcej

Degustacja mezcali El Jolgorio

Firma Agave de Cortes prezentuje niestarzone mezcale od różnych drobnych producentów z wiosek Zapoteca w regonie Oaxaca, którzy obchodzą swoje święto mezcalu – Jolgorios. W zamyśle kolekcja ma pokazać różnice w stylu destylacji pomiędzy wioskami: Santiago Matatlán, La Compañía Ejutla, San Luis del Rio i San Baltazar Guelavila. Wszystkie mezcale są dwukrotnie destylowane w małych miedzianych aparatach, czy wręcz kociołkach. Agawy są tradycyjnie opalane w drewnem w celanych piecach, a fermentacja odbywa się na powietrzu. Pełna kolekcja to dziewięć bardzo odmiennych mezcali. Firma Agave de Cortes ma także drugą podobnie pomyślaną serię mezcali – Nuestra Soledad.

Czytaj więcej

Tehuana

mezcal z Oaxaca, napis na butelce 100% agave nic nie znaczy, bo nie chodzi w nim o ceniona agawę błękitną, z której robi się tequilę. Dostępny jako mezcal joven (niestarzony) i añejo (przechowywany w dębowych beczkach). Aromat wyjątkowo ziemisty, w smaku – orzeszki ziemne, czarnoziem. Moc – 40%.

Degustacja mezcali

Znów wracam do Kentucky, do baru St. Charles Exchange w centrum Louisville, tym razem wieczór z mezcalem. Trunek ten nie cieszy się zbytnią popularnością poza swoją ojczyzną i nic dziwnego – ostry i gorzki, nie bardzo nadaje się do koktajli, a trzeba konesera by doceniał mezcal solo. Dla Meksykanów to przede wszystkim tani napitek, popularny właściwie wyłącznie w centralnej i południowej części, zwłaszcza zaś w stanie Oaxaca, gdzie pracuje większość destylarni mezcalu. Tradycyjnie na dnie butelki spoczywa robak, skoro się nie rozkłada w cieczy, to znak, że zachowano 40% mocy (większość mezcalu to zwyczajnie bimber z syropu z agawy). Podawany z limonką lub z papryczką chili, często z orzeszkami, prażoną kukurydzą, jeśli w drinku – to z sokiem z limonki i lodem lub z sokiem pomidorowym z dodatkiem chili.

Czytaj więcej

Fidencio

mezcal z Oaxaca, robiony w 100% z własnych upraw agawy gatunku Espadín, wyłącznie z roślin, które mają więcej niż dziesięć lat. Firmę założył pod koniec XIX wieku Fidencio Jiménez, nazywała się wówczas Fabrica de Amigo del Mezcal i mieściła w Santiago Matatlán. Rodzinny biznes przejął syn, Enrique a po nim wnuk Isaac. Początkowo była to mała manufaktura, jednak w latach 30. zainstalowano nowoczesne miedziane alembiki, a w latach 40. rozpoczęto sprzedaż poza stan Oaxaca, zaczęto też używać dębowych beczek do starzenia trunku. Obecnie destylarnia nazywa się Fidencio Spirits, wciąż jest w rękach czwartego już pokolenia rodziny Jiménez – kierują nią bracia Octavio i Enrique. Firma ma własną linię do butelkowania oraz magazyny do starzenia mezcalu. W 2006 roku rozpoczęto budowę nowej gorzelni w Oaxaca, a do rodzinnego biznesu dołączyli inwestorzy – Amy Hardy i Arik Torren. Oferta Fidencio Spirits obejmuje wyjątkowe mezcale jak np. Fidencio Sin Humo (40%), o owocowo-pikantnym aromacie, agawa przez trzy dni jest opiekana zanim rozpocznie się proces fermentacji. Ich mezcal Clásico (44%) ma dymne nuty, które zawdzięcza opiekaniu agawy w piecu z bardzo dymnym drewnem. Mezcal Pechuga (45,4%) ma kolei aromaty tropikalnych owoców, jest to produkt rocznikowy, wypuszczany w bardzo małych partiach po 450 butelek. Ich alkohole powstają w tradycyjnych alembikach opalanych drewnem, Fidencio Sin Humo i Clásico są dwukrotnie destylowane, Pechuga trzykrotnie. Wszystko są to młode mezcale (Joven), które w beczkach spędzają bardzo krótki czas.

Monte Alban

nazwę świętego prekolumbijskiego miasta nosi mezcal i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż stan Oaxaca i okolice Monte Alban obfitują w destylarnie tego trunku. Ten jest produkowany w miejscowości Matatlan, ale marka ma międzynarodową dystrybucję dzięki amerykańskiej grupie Sazerac, która jest m.in. właścicielem destylarni Buffalo Trace, a i wyłącznym w USA dystrybutorem mezcalu Monte Alban. Jak większość mezcali, na dni butelki skrywa robaka, larwę pasożytującą na agawie, z której destyluje się trunek. Smak i aromat ma dużo łagodniejszy niż tradycyjny meksykański mezcal z okolic Monte Alban, mieszają się nuty słodkie i słone, wyraźnie wyczuwa się też aromat, który przypomina spaloną oponę. Moc – 40%.

Scorpion

mezcal produkowany w Oaxaca przez firmę Scorpion Mezcal SA. Na butelce dla celów reklamowych napisano jak na dobrych tequilach – 100% Agave, choć oczywiście nie chodzi tu o błękitną agawę. Innym chwytem promocyjnym jest umieszczenie na dnie butelek całego skorpiona. Jako jeden z nielicznych producentów, oferują mezcal długo leżakujący w dębowych beczkach, choć ten w wersji silver, nie leżakujący jest bardzo dobry, z nutką pikantną papryczki jalapeña oraz ożywczą limonki. Znacznie mniej udany jest Scorpion Reposado, który leżał w dębie od 2 do 11 miesięcy, jest zbyt nasiąknięty gorzkimi taninami beczki. Im starsze, tym lepiej smakują, nabierają słodkich nut miodowych. Jest Scorpion Añejo, który leżakował przez rok oraz Scorpion pięcio- i siedmioletni – obydwa o bogatym bukiecie miodu, owoców, ale także nut pikantnych i dymnych.

Czytaj więcej

Laguna Seca

niezwykły mescal, o aromacie rozgrzanej trawy i pikantnym, ale jednocześnie orzeźwiającym smaku papryczki jalapeña. Zaskakująco delikatny alkohol z agawy, bez typowego dla mezcalu posmaku spalenizny. W 100% robiony z potężnej agawy odmiany salmina. Moc – 38%.  Destylowany w Hacienda Laguna Seca w miasteczku Charcas San Luis Potosí. Marka należy do firmy Mezgalmont, która w tej samej destylarni robi jeszcze mezcal Real de Magueyes oraz destylat z agawy butelkowany z mocą 34% – Berrendo.

Czytaj więcej

Agave de Cortes

destylarnia z Santiago Matatlán w stanie Oaxaca produkuje wysokiej klasy, starzony w dębinie mezcal. Wytwarzany w 100% z agawy gatunku espadon, dwukrotnie destylowany. Rodzina Cortes (bynajmniej nie spokrewniona ze słynnym konkwistadorem) produkuje mezcal już od pięciu pokoleń. Obecnie master distillerem jest Rigoberto Hernandez Sanitago, destylacja jest dwukrotna w miedzianych alembikach. Podstawowa wersja to niestarzony Agave de Cortes Mezcal Joven, rodzina Cortesów jako jeden z nielicznych producentów stosuje jednak długie okresy leżakowania swojego mezcalu. I tak dostępne są: leżakująca 6 miesięcy Agave de Cortes Mezcal Reposado con Gusano, 18 miesięcy Agave de Cortes Mezcal Anejo oraz prawdziwa rzadkość – 40 miesięcy w dębie Agave de Cortes Mezcal Extra Añejo. Destylaty leżakują w beczkach po Bourbonach, w większości po Jacku Daniel’sie. Pakowane są w eleganckie butelki, przypominające konfekcję win.

Czytaj więcej