Degustacja mezcali

Znów wracam do Kentucky, do baru St. Charles Exchange w centrum Louisville, tym razem wieczór z mezcalem. Trunek ten nie cieszy się zbytnią popularnością poza swoją ojczyzną i nic dziwnego – ostry i gorzki, nie bardzo nadaje się do koktajli, a trzeba konesera by doceniał mezcal solo. Dla Meksykanów to przede wszystkim tani napitek, popularny właściwie wyłącznie w centralnej i południowej części, zwłaszcza zaś w stanie Oaxaca, gdzie pracuje większość destylarni mezcalu. Tradycyjnie na dnie butelki spoczywa robak, skoro się nie rozkłada w cieczy, to znak, że zachowano 40% mocy (większość mezcalu to zwyczajnie bimber z syropu z agawy). Podawany z limonką lub z papryczką chili, często z orzeszkami, prażoną kukurydzą, jeśli w drinku – to z sokiem z limonki i lodem lub z sokiem pomidorowym z dodatkiem chili.

Czytaj więcej

Fidencio

mezcal z Oaxaca, robiony w 100% z własnych upraw agawy gatunku Espadín, wyłącznie z roślin, które mają więcej niż dziesięć lat. Firmę założył pod koniec XIX wieku Fidencio Jiménez, nazywała się wówczas Fabrica de Amigo del Mezcal i mieściła w Santiago Matatlán. Rodzinny biznes przejął syn, Enrique a po nim wnuk Isaac. Początkowo była to mała manufaktura, jednak w latach 30. zainstalowano nowoczesne miedziane alembiki, a w latach 40. rozpoczęto sprzedaż poza stan Oaxaca, zaczęto też używać dębowych beczek do starzenia trunku. Obecnie destylarnia nazywa się Fidencio Spirits, wciąż jest w rękach czwartego już pokolenia rodziny Jiménez – kierują nią bracia Octavio i Enrique. Firma ma własną linię do butelkowania oraz magazyny do starzenia mezcalu. W 2006 roku rozpoczęto budowę nowej gorzelni w Oaxaca, a do rodzinnego biznesu dołączyli inwestorzy – Amy Hardy i Arik Torren. Oferta Fidencio Spirits obejmuje wyjątkowe mezcale jak np. Fidencio Sin Humo (40%), o owocowo-pikantnym aromacie, agawa przez trzy dni jest opiekana zanim rozpocznie się proces fermentacji. Ich mezcal Clásico (44%) ma dymne nuty, które zawdzięcza opiekaniu agawy w piecu z bardzo dymnym drewnem. Mezcal Pechuga (45,4%) ma kolei aromaty tropikalnych owoców, jest to produkt rocznikowy, wypuszczany w bardzo małych partiach po 450 butelek. Ich alkohole powstają w tradycyjnych alembikach opalanych drewnem, Fidencio Sin Humo i Clásico są dwukrotnie destylowane, Pechuga trzykrotnie. Wszystko są to młode mezcale (Joven), które w beczkach spędzają bardzo krótki czas.

Monte Alban

nazwę świętego prekolumbijskiego miasta nosi mezcal i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż stan Oaxaca i okolice Monte Alban obfitują w destylarnie tego trunku. Ten jest produkowany w miejscowości Matatlan, ale marka ma międzynarodową dystrybucję dzięki amerykańskiej grupie Sazerac, która jest m.in. właścicielem destylarni Buffalo Trace, a i wyłącznym w USA dystrybutorem mezcalu Monte Alban. Jak większość mezcali, na dni butelki skrywa robaka, larwę pasożytującą na agawie, z której destyluje się trunek. Smak i aromat ma dużo łagodniejszy niż tradycyjny meksykański mezcal z okolic Monte Alban, mieszają się nuty słodkie i słone, wyraźnie wyczuwa się też aromat, który przypomina spaloną oponę. Moc – 40%.

Scorpion

mezcal produkowany w Oaxaca przez firmę Scorpion Mezcal SA. Na butelce dla celów reklamowych napisano jak na dobrych tequilach – 100% Agave, choć oczywiście nie chodzi tu o błękitną agawę. Innym chwytem promocyjnym jest umieszczenie na dnie butelek całego skorpiona. Jako jeden z nielicznych producentów, oferują mezcal długo leżakujący w dębowych beczkach, choć ten w wersji silver, nie leżakujący jest bardzo dobry, z nutką pikantną papryczki jalapeña oraz ożywczą limonki. Znacznie mniej udany jest Scorpion Reposado, który leżał w dębie od 2 do 11 miesięcy, jest zbyt nasiąknięty gorzkimi taninami beczki. Im starsze, tym lepiej smakują, nabierają słodkich nut miodowych. Jest Scorpion Añejo, który leżakował przez rok oraz Scorpion pięcio- i siedmioletni – obydwa o bogatym bukiecie miodu, owoców, ale także nut pikantnych i dymnych.

Czytaj więcej

Laguna Seca

niezwykły mescal, o aromacie rozgrzanej trawy i pikantnym, ale jednocześnie orzeźwiającym smaku papryczki jalapeña. Zaskakująco delikatny alkohol z agawy, bez typowego dla mezcalu posmaku spalenizny. W 100% robiony z potężnej agawy odmiany salmina. Moc – 38%.  Destylowany w Hacienda Laguna Seca w miasteczku Charcas San Luis Potosí. Marka należy do firmy Mezgalmont, która w tej samej destylarni robi jeszcze mezcal Real de Magueyes oraz destylat z agawy butelkowany z mocą 34% – Berrendo.

Czytaj więcej

Agave de Cortes

destylarnia z Santiago Matatlán w stanie Oaxaca produkuje wysokiej klasy, starzony w dębinie mezcal. Wytwarzany w 100% z agawy gatunku espadon, dwukrotnie destylowany. Rodzina Cortes (bynajmniej nie spokrewniona ze słynnym konkwistadorem) produkuje mezcal już od pięciu pokoleń. Obecnie master distillerem jest Rigoberto Hernandez Sanitago, destylacja jest dwukrotna w miedzianych alembikach. Podstawowa wersja to niestarzony Agave de Cortes Mezcal Joven, rodzina Cortesów jako jeden z nielicznych producentów stosuje jednak długie okresy leżakowania swojego mezcalu. I tak dostępne są: leżakująca 6 miesięcy Agave de Cortes Mezcal Reposado con Gusano, 18 miesięcy Agave de Cortes Mezcal Anejo oraz prawdziwa rzadkość – 40 miesięcy w dębie Agave de Cortes Mezcal Extra Añejo. Destylaty leżakują w beczkach po Bourbonach, w większości po Jacku Daniel’sie. Pakowane są w eleganckie butelki, przypominające konfekcję win.

Czytaj więcej