Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Patan, czyli Kogut

Pisco zawitało 10 grudnia w Kicie Koguta. Spotkanie zaszczycił Pedro Pablo Delgado, radca-minister w Ambasadzie Peru, który wprowadził gości w świat narodowego trunku Peru – pisco. Uczestnicy obejrzeli krótki film o produkcji pisco. Dalszą część poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny „Aqua Vitae”. Krok po kroku przedstawił aromatyczny alkohol, którego zapach unosił się z kieliszków.

Czytaj więcej

Perú es Pisco, Pisco es Perú

Pisco to Peru, a Peru to Pisco – powitał gości jego eminencja ambasador Peru, Alberto Salas Barahona. 15 lutego w hotelu MDM w Warszawie odbyła się pierwsza oficjalna prezentacja pisco, narodowego trunku Peru, organizowana przez ambasadę i producenta z Limy, firmę Inlape.
– Winnice pojawiły się w Peru w 1550 roku za sprawą Hiszpanów. Umiarkowany klimat, duża liczba dni słonecznych, dużo wody, pagórkowate ukształtowanie terenu, wszystko to sprzyjało uprawom winogron – mówił ambasador.

Czytaj więcej

Soldeica

pisco z Peru, z destylarni o tej samej nazwie. Oferowane w kilku wersjach. Soldeica Pisco Quebranta (38%) robiona jest wyłącznie z winogron odmiany quebranta. Soldeica Pisco Supreme (40%) to blend winogron quebranta i torrontel. A także limitowana, starzona edycja Soldeica Pisco Huaco, w pięknych czarnych kamionkowych butelkach, przedstawiających inkaską twarz. Aromat palonego wina, lekko wytrawny i lekko kwiatowy.  W smaku cierpkie i ciężkie jak rakija, czuć drożdże, wcale nie przypomina pisco. W finiszu jednak jest słodka różana nuta. Destylowane są z przefermentowanego soku z całych owoców winogron. Firma produkuje także wina.

Gobernador

znakomite chilijskie pisco z winnic Miguel Torres. Firma działa od 1979 roku specjalizują się w winach organicznych, mają 95 ha winnic w regionie Maquehua (podstawowe nasadzenia to cabernet sauvignon i merlot). Pisco robione jest w połowie z winogron szczepu muscatel Alexandria, w połowie z muscatel rosé. Aromat bardzo delikatny i zaskakująco cytrusowy – skórka cytryny. Głębiej – róże, jaśmin, bugenwilla i hibiskus. Smak jest znakomity – kwiatowy, jak woda różana, z lekką nutką ziołową, jałowcową, a w finiszu: skórka cytryny, bergamotka i fiołki. Moc – 40%.

Waqar

chilijskie pisco destylowane z winogron muszkatowych, które rosną na ponad stuletniej parceli w Tulahuén. Firma działa już od pięciu pokoleń, założycielem był Rafael Camposano i wciąż należy do rodziny Camposano. Wszystko jest robione ręcznie, nie ma żadnej automatyki, a destylacja odbywa się w małych kotłach. Porastające górskie zbocza winogrona są niezwykle aromatyczne, słodkie, kwiatowe, a do zestawiania trunku wykorzystywana jest woda z andyjskich strumieni. Firma dopiero w 2011 roku zaistniała szerzej niż tylko regionalnie, dziś pisco Waqar eksportowane jest do wielu krajów, można je także znaleźć w Polsce. Ma bardzo lekki, kwiatowy aromat. W ustach słodkie niczym woda różana. Moc – 40%.

Barsol

marka peruwiańskiego pisco, produkowanego w Ica, jednego z najlepszych na rynku. Producent, firma Bodega San Isidro, to firma działająca od 1919 roku. Destylowane są lokalne szczepy winogron, oferowane są zarówno typowe aromatyczne destylaty z wytłoków jak i z przefermentowanego moszczu całych winogron – pisco Mosto. Przed rozlaniem do butelek alkohol poddawany jest trzymiesięcznemu starzeniu w stalowych cysternach. Oferta obejmuje: Pisco Barsol Primero Quebranta (41,3%) – słodkie, lekko drożdżowe z winogron szczepu quebranta, Pisco Barsol Selecto Acholado (40,5) – mieszanka wytłoków z winogron quebranta i Italia, o aromacie kwiatowym, lekko mdłe, Pisco Barsol Selecto Italia (40,5%) – bardzo aromatyczne, odnajdziemy tu bergamotkę, jaśmin, róże, smak herbaty, z winogron szczepu italia, Pisco Barsol Selecto Torontel (41,3%) – złożony aromat, w którym znajdziemy gałkę muszkatołową i trawę cytrynową oraz szczyptę wanilii, wytłoki z winogron torontel, Pisco Barsol Supremo Mosto Verde Quebranta (41,5%) – bardziej wytrawne od poprzednich, o dojrzałym słonecznym smaku winogron szczepu quebranta i Pisco Barsol Supremo Mosto Verde Italia (41,5%) – najmniej aromatyczne, najbardziej wytrawne, z całych winogron szczepu italia.

Czytaj więcej

Demonio de los Andes

marka pisco, produkowanego przez firmę Tacama, najstarszą winnicę w Peru i zapewne również najstarszą w Ameryce Południowej, założoną w 1540 roku przez przybyłego z Hiszpanii konkwistadora Francisco de Carabantesa. Kolekcja obejmuje bardzo aromatyczne destylaty z winogron – smak kwiatowy, lekko cierpki, z nutami goryczy i wyraźnie winogronowy. Są to:  Demonio de los Andes Acholado (destylat z mieszanki win: Quebranta, Albilla i Negra Corriente), Demonio de los Andes Quebranta (z winogron szczepu Quebranta), Demonio de los Andes Albilla (ze szczepu Albilla) i Pisco Puro Quebranta (starzone przez cztery lata, ze szczepu Quebranta).

Czytaj więcej

Alto del Carmen

bardzo aromatyczne pisco wytwarzane z wytłoków winogron szczepów Muscat i Alexandria w Chile, nazwa pochodzi od miejscowości w prowincji Huasco, gdzie mieści się producent. Firma zaczynała w 1990 roku jako Superior Pisco, obecnie marka należy do grupy Capel, największego w Chile producenta alkoholi. Pisco Alto del Carmen dostępne jest w czterech wersjach – białej niestarzonej, złotej starzonej przez dwa lata w beczkach z amerykańskiego dębu oraz dłużej leżakujących Reserve i Especial. Zachwyca rześki, kwiatowy, niemal różany smak tego pisco.

Czytaj więcej

ABA

producent pisco z Chile, z doliny Elqui, gdzie jest 300 słonecznych dni w roku, co winogronom daje szczególne warunki i wpływa na smak destylatu. ABA to firma rodzinna, destylują pisco z upraw winogrom szczepów muszkatowych. Całe winogrona, nie wytłoki, poddawane są fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach. Pisco ABA jest starzone w beczkach, co nie jest częste w przypadku tego trunku, beczki nadają alkoholowi większą miękkość. ABA sprzedawana jest w wersjach o zawartości alkoholu: 33%, 35%, 40%, 45%. Alkohol jest bardzo aromatyczny, odnajdziemy w nim nuty jaśminu, mandarynek czy miodu. Firma ma też markę Pisco Fuego klasy Premium, są to dwukrotnie destylowane alkohole z odmiany winogron Muskat Aleksandryjski, starzone przez osiem miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, moc – 40%.

Czytaj więcej

Capel

marka chilijskiego pisco, czyli odmiany winogronowej białej brandy, w tym przypadku destylowanej z winogron muskatowych. Produkowana od 1964 roku. Występuje w kilku odmianach, w zależności od okresu starzenia i mocy alkoholu. Najbardziej znane (sprzedawane również w Polsce) jest Pisco Reservado Capel Moai Statue w eleganckiej ceramicznej butelce przypominającej posąg Moai z należących do Chile Wysp Wielkanocnych. Niezwykle delikatne, słodkie, z nutami kwiatowymi i likierowymi, ale też z wyraźnym wpływem drewna. Prawdopodobnie jedno z najlepszych pisco jakie można dostać w Europie. W ustach: czarny bez, róże i fiołki, niezwykłe bogactwo kwiatów, przyjemnie zaokrąglonych przez dębinę, w której alkohol spędził dwa lata. Producentem jest firma Capel, która kontroluje ponad połowę chilijskiego oficjalnego rynku pisco.

Czytaj więcej

Pisco

znakomita brandy produkowana w Ameryce Południowej, przypominająca smakiem rakiję winogronową lub aguardiente – robi się ją ze sfermentowanych destylowanych winogron. Główni światowi producenci to Peru i Chile (kraje te toczą spór o prawo do nazwy pisco, w Peru jest miasto Pisco i być może to tam początkowo produkowany był alkohol, choć bez wątpienia jego rodowód jest Europejski – przybył wraz z konkwistą w XVI wieku – Indianie nie znali wcześniej wysokoprocentowych alkoholi i procesu destylacji). Jest wiele odmian pisco, w zależności od szczepu winogron, alkohol ma od 30 do 43% (Seleccion – 30%, Especial – 35%, Reservado – 40% i Gran Pisco – 43%). W Chile najczęściej używa się wyłącznie gron muszkatowych (konkretnie dwie odmiany: Moscatel Rosada i Moscatel de Alejandria), w Peru dość popularne są destylaty z mieszanych gatunków winogron. Poszczególne gatunki różnią się też aromatem (te muszkatowe są bardziej kwiatowe), kolorem (przezroczysta lub żółtawo-siuśkowa barwa), szorstkością smaku. Jak w przypadku wszystkich brandy są tanie i dość podłe gatunki, jak i wysokiej jakości. Obydwa kraje są wyłącznymi eksporterami tego trunku, chilijskie pisco można dostać w Polsce – głównie Pisco Capel, 40% w bardzo ładnej butelce, która kształtem nawiązuje do kamiennych figur z należących do Chile Wysp Wielkanocnych, delikatna, znakomita w smaku, znacznie lepsza od włoskiej grappy, ale także: Control, Alto del Carmen Especial czy Fuegos, inne znane to peruwiańskie Inca Pisco czy chilijskie Pisco Aba. Na rynkach lokalnych w Peru i Chile dostępnych są setki gatunków pisco „domowej” roboty. Zgodnie z przepisami regulującymi produkcję pisco, winogrona powinny być fermentowane w temperaturze 28-30 stopni przez pięć dni. Uzyskane wino jest dosyć mocne, ma 12-14%. Dwukrotna destylacja odbywa się w małych alembikach typu Charente (jak przy produkcji koniaku), alkohol odbierany jest przy mocy 55-60%. Przed rozcieńczeniem i zabutelkowaniem alkohol trafia do beczek na okres od 2 do 15 miesięcy. ciekawostka jest, że oprócz dębu, do starzenia pisco używa się beczek zrobionych z odmiany południowoamerykańskiego bukanu – rauli (jest to roślina podobna do naszego buku).

Czytaj więcej

Pisco Masco de Ciruelas

dość popularne w Peru, zwłaszcza w barach bogatszych dzielnic dużych miast, słodkie śliwkowe brandy robione na bazie pisco, czyli popularnego w Ameryce Południowej destylatu wytwarzanego z białych winogron, przypominającego rakiję czy grappę. Śliwki, z których wytwarza się Masco de Ciruelas są bardzo słodkie – taki też jest trunek, mocny ale diabelnie słodki. Produkuje go m.in. peruwiańska firma Queirolo, która specjalizuje się w różnych odmianach pisco.

Czytaj więcej