Soldeica

pisco z Peru, z destylarni o tej samej nazwie. Oferowane w kilku wersjach. Soldeica Pisco Quebranta (38%) robiona jest wyłącznie z winogron odmiany quebranta. Soldeica Pisco Supreme (40%) to blend winogron quebranta i torrontel. A także limitowana, starzona edycja Soldeica Pisco Huaco, w pięknych czarnych kamionkowych butelkach, przedstawiających inkaską twarz. Aromat palonego wina, lekko wytrawny i lekko kwiatowy.  W smaku cierpkie i ciężkie jak rakija, czuć drożdże, wcale nie przypomina pisco. W finiszu jednak jest słodka różana nuta. Destylowane są z przefermentowanego soku z całych owoców winogron. Firma produkuje także wina.

Gobernador

znakomite chilijskie pisco z winnic Miguel Torres. Firma działa od 1979 roku specjalizują się w winach organicznych, mają 95 ha winnic w regionie Maquehua (podstawowe nasadzenia to cabernet sauvignon i merlot). Pisco robione jest w połowie z winogron szczepu muscatel Alexandria, w połowie z muscatel rosé. Aromat bardzo delikatny i zaskakująco cytrusowy – skórka cytryny. Głębiej – róże, jaśmin, bugenwilla i hibiskus. Smak jest znakomity – kwiatowy, jak woda różana, z lekką nutką ziołową, jałowcową, a w finiszu: skórka cytryny, bergamotka i fiołki. Moc – 40%.

Waqar

chilijskie pisco destylowane z winogron muszkatowych, które rosną na ponad stuletniej parceli w Tulahuén. Firma działa już od pięciu pokoleń, założycielem był Rafael Camposano i wciąż należy do rodziny Camposano. Wszystko jest robione ręcznie, nie ma żadnej automatyki, a destylacja odbywa się w małych kotłach. Porastające górskie zbocza winogrona są niezwykle aromatyczne, słodkie, kwiatowe, a do zestawiania trunku wykorzystywana jest woda z andyjskich strumieni. Firma dopiero w 2011 roku zaistniała szerzej niż tylko regionalnie, dziś pisco Waqar eksportowane jest do wielu krajów, można je także znaleźć w Polsce. Ma bardzo lekki, kwiatowy aromat. W ustach słodkie niczym woda różana. Moc – 40%.

Barsol

marka peruwiańskiego pisco, produkowanego w Ica, jednego z najlepszych na rynku. Producent, firma Bodega San Isidro, to firma działająca od 1919 roku. Destylowane są lokalne szczepy winogron, oferowane są zarówno typowe aromatyczne destylaty z wytłoków jak i z przefermentowanego moszczu całych winogron – pisco Mosto. Przed rozlaniem do butelek alkohol poddawany jest trzymiesięcznemu starzeniu w stalowych cysternach. Oferta obejmuje: Pisco Barsol Primero Quebranta (41,3%) – słodkie, lekko drożdżowe z winogron szczepu quebranta, Pisco Barsol Selecto Acholado (40,5) – mieszanka wytłoków z winogron quebranta i Italia, o aromacie kwiatowym, lekko mdłe, Pisco Barsol Selecto Italia (40,5%) – bardzo aromatyczne, odnajdziemy tu bergamotkę, jaśmin, róże, smak herbaty, z winogron szczepu italia, Pisco Barsol Selecto Torontel (41,3%) – złożony aromat, w którym znajdziemy gałkę muszkatołową i trawę cytrynową oraz szczyptę wanilii, wytłoki z winogron torontel, Pisco Barsol Supremo Mosto Verde Quebranta (41,5%) – bardziej wytrawne od poprzednich, o dojrzałym słonecznym smaku winogron szczepu quebranta i Pisco Barsol Supremo Mosto Verde Italia (41,5%) – najmniej aromatyczne, najbardziej wytrawne, z całych winogron szczepu italia.

Czytaj więcej

Demonio de los Andes

marka pisco, produkowanego przez firmę Tacama, najstarszą winnicę w Peru i zapewne również najstarszą w Ameryce Południowej, założoną w 1540 roku przez przybyłego z Hiszpanii konkwistadora Francisco de Carabantesa. Kolekcja obejmuje bardzo aromatyczne destylaty z winogron – smak kwiatowy, lekko cierpki, z nutami goryczy i wyraźnie winogronowy. Są to:  Demonio de los Andes Acholado (destylat z mieszanki win: Quebranta, Albilla i Negra Corriente), Demonio de los Andes Quebranta (z winogron szczepu Quebranta), Demonio de los Andes Albilla (ze szczepu Albilla) i Pisco Puro Quebranta (starzone przez cztery lata, ze szczepu Quebranta).

Czytaj więcej

Alto del Carmen

bardzo aromatyczne pisco wytwarzane z wytłoków winogron szczepów Muscat i Alexandria w Chile, nazwa pochodzi od miejscowości w prowincji Huasco, gdzie mieści się producent. Firma zaczynała w 1990 roku jako Superior Pisco, obecnie marka należy do grupy Capel, największego w Chile producenta alkoholi. Pisco Alto del Carmen dostępne jest w czterech wersjach – białej niestarzonej, złotej starzonej przez dwa lata w beczkach z amerykańskiego dębu oraz dłużej leżakujących Reserve i Especial. Zachwyca rześki, kwiatowy, niemal różany smak tego pisco.

Czytaj więcej

ABA

producent pisco z Chile, z doliny Elqui, gdzie jest 300 słonecznych dni w roku, co winogronom daje szczególne warunki i wpływa na smak destylatu. ABA to firma rodzinna, destylują pisco z upraw winogrom szczepów muszkatowych. Całe winogrona, nie wytłoki, poddawane są fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach. Pisco ABA jest starzone w beczkach, co nie jest częste w przypadku tego trunku, beczki nadają alkoholowi większą miękkość. ABA sprzedawana jest w wersjach o zawartości alkoholu: 33%, 35%, 40%, 45%. Alkohol jest bardzo aromatyczny, odnajdziemy w nim nuty jaśminu, mandarynek czy miodu. Firma ma też markę Pisco Fuego klasy Premium, są to dwukrotnie destylowane alkohole z odmiany winogron Muskat Aleksandryjski, starzone przez osiem miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, moc – 40%.

Czytaj więcej

Capel

marka chilijskiego pisco, czyli odmiany winogronowej białej brandy, w tym przypadku destylowanej z winogron muskatowych. Produkowana od 1964 roku. Występuje w kilku odmianach, w zależności od okresu starzenia i mocy alkoholu. Najbardziej znane (sprzedawane również w Polsce) jest Pisco Reservado Capel Moai Statue w eleganckiej ceramicznej butelce przypominającej posąg Moai z należących do Chile Wysp Wielkanocnych. Niezwykle delikatne, słodkie, z nutami kwiatowymi i likierowymi, ale też z wyraźnym wpływem drewna. Prawdopodobnie jedno z najlepszych pisco jakie można dostać w Europie. W ustach: czarny bez, róże i fiołki, niezwykłe bogactwo kwiatów, przyjemnie zaokrąglonych przez dębinę, w której alkohol spędził dwa lata. Producentem jest firma Capel, która kontroluje ponad połowę chilijskiego oficjalnego rynku pisco.

Czytaj więcej

Pisco

znakomita brandy produkowana w Ameryce Południowej, przypominająca smakiem rakiję winogronową lub aguardiente – robi się ją ze sfermentowanych destylowanych winogron. Główni światowi producenci to Peru i Chile (kraje te toczą spór o prawo do nazwy pisco, w Peru jest miasto Pisco i być może to tam początkowo produkowany był alkohol, choć bez wątpienia jego rodowód jest Europejski – przybył wraz z konkwistą w XVI wieku – Indianie nie znali wcześniej wysokoprocentowych alkoholi i procesu destylacji). Jest wiele odmian pisco, w zależności od szczepu winogron, alkohol ma od 30 do 43% (Seleccion – 30%, Especial – 35%, Reservado – 40% i Gran Pisco – 43%). W Chile najczęściej używa się wyłącznie gron muszkatowych (konkretnie dwie odmiany: Moscatel Rosada i Moscatel de Alejandria), w Peru dość popularne są destylaty z mieszanych gatunków winogron. Poszczególne gatunki różnią się też aromatem (te muszkatowe są bardziej kwiatowe), kolorem (przezroczysta lub żółtawo-siuśkowa barwa), szorstkością smaku. Jak w przypadku wszystkich brandy są tanie i dość podłe gatunki, jak i wysokiej jakości. Obydwa kraje są wyłącznymi eksporterami tego trunku, chilijskie pisco można dostać w Polsce – głównie Pisco Capel, 40% w bardzo ładnej butelce, która kształtem nawiązuje do kamiennych figur z należących do Chile Wysp Wielkanocnych, delikatna, znakomita w smaku, znacznie lepsza od włoskiej grappy, ale także: Control, Alto del Carmen Especial czy Fuegos, inne znane to peruwiańskie Inca Pisco czy chilijskie Pisco Aba. Na rynkach lokalnych w Peru i Chile dostępnych są setki gatunków pisco „domowej” roboty. Zgodnie z przepisami regulującymi produkcję pisco, winogrona powinny być fermentowane w temperaturze 28-30 stopni przez pięć dni. Uzyskane wino jest dosyć mocne, ma 12-14%. Dwukrotna destylacja odbywa się w małych alembikach typu Charente (jak przy produkcji koniaku), alkohol odbierany jest przy mocy 55-60%. Przed rozcieńczeniem i zabutelkowaniem alkohol trafia do beczek na okres od 2 do 15 miesięcy. ciekawostka jest, że oprócz dębu, do starzenia pisco używa się beczek zrobionych z odmiany południowoamerykańskiego bukanu – rauli (jest to roślina podobna do naszego buku).

Czytaj więcej

Pisco Masco de Ciruelas

dość popularne w Peru, zwłaszcza w barach bogatszych dzielnic dużych miast, słodkie śliwkowe brandy robione na bazie pisco, czyli popularnego w Ameryce Południowej destylatu wytwarzanego z białych winogron, przypominającego rakiję czy grappę. Śliwki, z których wytwarza się Masco de Ciruelas są bardzo słodkie – taki też jest trunek, mocny ale diabelnie słodki. Produkuje go m.in. peruwiańska firma Queirolo, która specjalizuje się w różnych odmianach pisco.

Czytaj więcej