WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Black Jamaica

rum mieszany z Jamajki, zestawiany głównie na rynki francuski i brytyjski. Moc – 38%, wiek i beczka nie znane. Barwa bardzo ciemna, którą trunek zawdzięcza nadmiarowi melasy. Melasa tak zdominowała smak i aromat, że właściwie nie czuć nic więcej, gdzieś w tle tytoń i kawa. Jakość bardzo niska.

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej

Chamarel

rum z Martyniki, produkowany w Rhumerie De Chamarel, należącej do Ercicha de Chamarela. Podwójnie destylowany w alembikach z soku z trzciny cukrowej, z upraw przylegających do gorzelni. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających, działa przy niej też restauracja. Kolekcja rumów obejmuje: biały Chamarel Classic oraz starzone w dębowych beczkach (minimum trzy lata): Chamarel Gold, Chamarel Premium, Chamarel VSOP, Chamarel XO oraz edycje rocznikowe. Jest też likier kokosowy na bazie rumu.

Czytaj więcej

Fidelowe spotkanie rumowe – trzy języki rumu

29 stycznia w cocktail bar Fidel odbędzie się degustacja rumów. Prowadzący spotkanie, Patryk Kozyra z Parrot Rum Embassy z Wrocławia (podobno najlepiej zaopatrzony rum bar w Polsce), opowie o różnicach rumów w stylu francuskim, hiszpańskim i angielskim. Przewidziano degustację trzech rumów, jednego koktajlu i czterech rodzajów tapas plus niespodzianka. Miejsce: Fidel, ul. Powstańców Warszawy 6, Sopot. Godz. 19-21.00. Wstęp: 40 zł. Więcej informacji: lukasz.kunicki@fidelbar.pl.

Kill Devil

kolekcja rumów, które są butelkowane w Glasgow i częściowo starzone w beczkach w Szkocji, w magazynach niezależnego bottlera whisky, firmy Hunter Laing. Pod marką Kill Devil firma butelkuje rumy w różnym wieku, z różnych destylarni i państw, m.in. z: Trynidadu, Gujany i Kuby. Edycje są limitowane, po kilkaset butelek, niektóre butelkowane z mocą beczki, inne z mocą 46%. Jest także blend Kill Devil rumów z kilku destylarni, bez podania wieku, butelkowany z mocą 40%.

Czytaj więcej

Mangoustan’s

podobno receptura pochodzi z 1900 roku, a opracował ją w Paryżu Sinon Frère na podstawie jakichś zapisków Napoleona Bonaparte. Obecnie produkowany dla największego francuskiego dystrybutora alkoholi, który skupia duże portfolio marek, firmy Slaur Sardet. Jest to mieszanka rumów z Antyli Francuskich i Martyniki. Przyjemny aromat rhum agricole, czyli fermentacji, a jednocześnie przemysłowa nuta nafty i owocowość – mango. W ustach – banany i mango. Moc – 42%.

Manacas

rum hiszpański, zestawiany z destylatów z Panamy, Wenezueli i Dominikany. Starzony w solerze w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej leżakował także rum, ale kubański. Solerę po raz pierwszy napełnił w 1948 roku don Juan Jiménez Villalba, który prowadził na Kubie biuro sprzedaży hiszpańskiej sherry. Butelkowany dla Sanchez Romate Hermanos, które jest właścicielem marki i solery. Pełna nazwa tego rumu – Ingenio Manacas – jest hołdem dla kubańskiego plantatora trzciny cukrowej, trunek nosi jego nazwisko. Jest to rum dłużej leżakujący, klasy extra añejo, o mocy 38%. Aromat bardzo słodki, waniliowy, do tego trochę włoskich orzechów. W ustach ta słodycz (także mleczna czekolada) nieprzyjemnie gryzie się z gorzkimi taninami beczki, w finiszu nawet tytoń. Brakuje konsekwencji.