Royal Oak

rum z destylarni Angostura na Trynidadzie. Leżakowany przez okres 4-7 lat w beczkach po bourbonie. Bardzo lekki, w aromacie trochę nafty, sporo drożdży. W smaku też głównie drożdże. W finiszu nieco pieprzu. Moc – 40%.

Bacardi Cuatro

wersja, która ma nawiązywać do oryginalnej receptury rumów rodziny Bacardi, z czasów poprzedzających kubańską rewolucję. Leżakował przez cztery lata w klasycznych beczkach po bourbonie. Aromat delikatny: herbata, zioła, przyprawy korzenne. W smaku miód, cynamon, ziele angielskie, które jeszcze bardziej wyraźne są w finiszu, gdzie dochodzi też drewno. Moc – 40%.

Pirate’s Grog

rum z Hondurasu. Firmę założył Holender, Robert J. van der Weg, a destylarnia mieści się na małej banowej wysepce Roatán, 60 km od brzegu Hondurasu. Podstawowa wersja ich rumu Pirate’s Grog (37,5%) spędziła pięć lat w beczkach po bourbonie. Aromat delikatny, jest słodycz, jest i popiół, pył, wulkaniczność, ale jest to przyjemne. Smak jest też wulkaniczny, ziemisty, brakuje rumowi ciała. Finisz lekki, czerwona porzeczka. Jest także wersja leżakowana przez trzynaście lat – Pirate’s Grog No. 13 (40%) oraz rum infuzjowany ziarnami brazylijskiej kawy – Black Ei8ht Coffee Rum (25%).

Clément l’Elixir

sprzedawany w takich samych karafkach, w jakich były starsze wersje Clément XO, zestawiany z co najmniej sześcioletnich rumów z Martyniki. Aromat słodki i korzenny – cynamon, heban, wanilia, kukurydza. Bardziej jak bourbon niż rhum agricole. W smaku jest i słodycz poziomek oraz marakuji, i sól, i tytoń, herbata, skóra. W finiszu marakuja, amarula. Słodko i tropikalnie. Moc – 42%.

Havana Club Tributo 2017

to drugi rum w serii Tributo, wypuszczono 2500 butelek, wyłącznie destylaty z Kuby, moc – 40%. Sygnuje ją Maestro del Ron Cubano – Asbel Morales. Leżakował w bardzo starych, ponad osiemdziesięcioletnich beczkach. W aromacie: wiśnie, czarne jagody, czarne i czerwone porzeczki, agrest, trochę wanilii, trochę płatków róż, ale też ocet winny. W ustach taniczna, cierpka – sok z wiśni, tytoń, odrobina soli. Finisz nieco rozczarowuje, przygnieciony taninami drewna – tytoń, dużo drewna, słony, przesuszający.

Legend Rhum

produkowany w Suazi, małym afrykańskim państwie, znany z plantacji trzciny cukrowej. Producentem jest firma 1492 Coloniale Group. W wersji Blanco mamy do czynienia z rumem, który ma około rok, w wersji Dorado – trzy lata leżakowania w beczkach. Są to rumy z soku trzciny cukrowej, w stylu agricole. W aromacie olej słonecznikowy, aceton, stara kuchnia. W ustach sól i pieprz, siarka.

Bacardi Maestro de Ron

biały odfiltrowany rum, który wcześniej leżakował ponad rok w beczkach z amerykańskiego dębu, beczki te zostały wyselekcjonowane, zmieszane i poddane jeszcze dodatkowej maturacji przez około trzy miesiące. Filtrowany do klarownej barwy, butelkowany z mocą 40%. W aromacie czerwone owoce (truskawki, poziomki), lekka ziemistość, słodko. Smak „drewniany”, taniczny, herbaciany. Finisz to herbata z cukrem.

Golden Rum

kiedyś był złoty, teraz już bardziej srebrny w barwie, kiedyś miał mocy 43%, potem obniżono do 40%, a teraz ma 37,5%. Receptura powstała w 1962 roku, jej autorem jest Jan Cieślak. Przemysław Karwowski w swojej monografii wspomina, że kiedyś był produkowany w Zielonej Górze z mieszanki rumów z Jamajki i Kuby. Intensywny aromat „Jamajki” mu pozostał. I nadal jest robiony w Zielonej Górze. To tani rum, ale wciąż chętnie wykorzystywany do ciast, właśnie ze względu na intensywny aromat, wzmocniony olejkami waniliowymi.

Spotkanie z rumami Aplleton Estate

25 lipca w restauracji Evil w Warszawie odbyła się prezentacja rumów z Jamajki, z Appleton Estate. Jest to największa na Jamajce cukrownia, destylarnia, mają też ogromne plantacje trzciny cukrowej. To najstarsza destylarnia rumu na Jamajce i druga pod względem wieku destylarnia rumu na świecie. Jej początki sięgają 1749 roku. W 1845 roku plantacja trzciny cukrowej zarządzana przez Williama Hilla, miała początkowo 17 akrów, lecz z czasem powierzchnia upraw rozrosła się do 200 akrów. Kilkakrotnie zmieniała właścicieli. Obecnie spółką-matką jest J. Wray & Nephew, w która należy do włoskiego koncernu Gruppo Campari. Od 1997 roku master blenderem Appleton Estate jest Joy Spence, pierwsza kobieta na tym stanowisku w branży alkoholowej na całym świecie.

Czytaj więcej

Dos Maderas Seleccion

dziesięcioletni blend z Karaibów, finiszowany w solerze w Hiszpanii, wbeczkach po sherry pedro ximenz. W aromacie jest dużo drożdży i bardzo dużo miodu, syropu, jednym słowem PX. Bardzo słodki, likierowy, zapach, są tu czekolada i słodka kawa. W ustach też bardzo słodko, bardzo dużo sherry, sporo drożdży i miodu. Finisz słodki, likierowy. Butelkowany z mocą 42%.

Degustacja Rumów marki Compagnie des Indes

27 lipca Salon Scotland Yard, jako pierwszy w południowej części Polski, zaprasza na degustację rumów francuskiego niezależnego bottlera – Compagnie des Indes. Do degustacji staną: Tricorne, White Rum Caraibes 3-5YO, Latino 5YO, West Indes 8YO, Wenezuela 12YO Single Cask. Spotkanie poprowadzi przedstawiciel dystrybutora marki, Adrian Nowakowski. Miejsce: Salon Scotland Yard – Katowice, ul. Porcelanowa 23, teren Fabryki Porcelany. Bilet 79 zł. Godz. 18.00. Zgłoszenia: w salonie Scotland Yard lub info@scotlandyard.pl.

Dictador Best of 1977

bardzo szacowny rum, wlany do beczek czterdzieści lat temu, wyszło po takim czasie 321 butelek. Beczki po porto dały słodycz i piękną mahoniową barwę. Wspaniały słodki aromat: gruszki Williams i gruszki pieczone, orzechy, rodzynki, kawa. W ustach słodka czekolada z orzechami laskowym, rodzynki. W bardzo długim finiszu nadal orzechy, rodzynki i czekolada, trochę cynamonu i tytoń. Butelkowany z mocą 40%.

Rum Love Festiwal 2018, czyli trzcina cukrowa w roli głównej

Rum. Często jest kojarzony z piractwem, Karaibami i Jack’iem Sparrow’em. Nie każdy jednak wie, z czego rum powstaje, skąd dokładnie pochodzi, jakie są jego style, i że to niesamowicie ciekawy gatunek alkoholu. Na każde z tych, oraz wiele innych pytań można było uzyskać odpowiedź w trakcie trwania drugiej edycji „Najbardziej aromatycznego festiwalu w Polsce”, który odbywał się w dniach 22-23 czerwca we Wrocławiu.

Czytaj więcej

Dennery Superior

rum z St. Lucia, butelkowany z mocą 43% przez Silver Seal. Nazwa sugerowałaby destylarnię Dennery na wschodnim wybrzeżu St. Lucia, ta jednak została zamknięta na początku lat 70., więc jest nieprawdopodobne by stamtąd pochodził alkohol. Bottler nie podaje źródła rumu, ani wieku, choć w internecie można znaleźć informacje, że alkohol był wydestylowany w 1988 roku. Ile lat leżakował, gdzie, w jakich beczkach? Tego może i w Silver Seal nie wiedzą. Aromat słodki, melasowy, tropikalne owoce i tropikalne drewno. Smak to głównie melasa. Finisz tytoniowy i korzenny.

Don Papa Masterclass Tour

3 lipca w Sopocie, 4 lipca w Warszawie, 5 lipca w Krakowie… Pinot Wine & Spirits zaprasza na Don Papa Masterclass, które prowadzić będzie Alex Morell, brand ambassador Don Papa. Uczestnicy będą mogli spróbować rumów: Don Papa 7YO i Don Papa 10YO. W Sopocie degustacja będzie miała miejsce w restauracji Haffnera 7, godz. 11.-13.00. W Warszawie zaprasza Kita Koguta przy ulicy Kruczej 6/14, godz. 13.-15.00. Natomiast 5 lipca w Krakowie odbędzie się Don Papa Guest Takeover, w lokalu Mercy Brown przy ulicy Straszewskiego 28, o godz. 20.00.

Czytaj więcej

Dziś startuje Rum Love Festival

Już dzisiaj we Wrocławiu rozpoczyna się druga edycja festiwalu Rum Love. Impreza odbywa się we Wrocławskim Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia, w piątek w godz. 12.-20. oraz w sobotę w godz. 12.-20. W tym roku będzie jeszcze więcej wystawców, którzy zaprezentują swoje rumy. Będą rumy z całego świata (Jamajka, Kuba, Mauritius, Kolumbia, Panama, Dominikana, Japonia i wiele innych) – łącznie 62 marki. Po raz kolejny Wrocław odwiedzą ambasadorzy, właściciele, największe osobistości ze świata rumu oraz miłośnicy i pasjonaci tego szlachetnego trunku. Podczas dwóch dni festiwalu będzie tematyczna muzyka na żywo. Swoje stanowiska w strefie coctailowej będą miały rum-bary: Kiti Bar, Rumbar, Splashmix.

Czytaj więcej

Firemark

linia tanich alkoholi produkowanych dla Tesco przez słowacką destylarnię St. Nicolaus, dostępnych także w Polsce. Są to wyroby rumopodobne, alkohol melasowy lub z buraka cukrowego, z olejkami aromatycznymi rumowymi i rozmaitymi innymi dodatkami, np. olejki migdałowe czy waniliowe, cukier. Barwione karmelem, jest też jeden w wersji białej. Moc od 30% do 37,5%.

Zacapa 12 Ámbar 

rum mieszany w wieku 4-12 lat spędzonych w dwóch solerach, jednej zestawionej z beczek po boubonie, w mocno wypalonych beczkach, drugiej z beczek po sherry. Aromat lekki, orzeczki coli i wanilia, mleczna czekolada. W smaku wanilia, wiśnia, poziomki. Finisz złożony z owoców lasu. Moc – 40%.

Rumowy wieczór z Piotrem Sajdakiem

23 maja coctailbar Fidel zaprasza na kolejną edycję spotkania nie tylko dla koneserów rumów. Spotkanie poświęcone będzie historii, procesom produkcji, kulturze picia oraz ciekawostkom związanym z omawianą rodziną rumów. Tym razem całość zostanie poprowadzona przez gościa specjalnego – Piotra Sajdaka. Zaprezentuje on trzy sample rumów (Angostura 5, 7, 1919). Podczas prezentacji każdy z uczestników spróbuje także koktajlu na bazie jednego z rumów. Równolegle prezentowane będą tapasy, które idealnie łączą się z danym trunkiem. Bilet: 40 zł.

Czytaj więcej