Babt & Clem’s

Kolekcję rumów Babt & Clem’s stworzył w 2016 roku Marc Darroze, nazwa pochodzi od imion jego synów – Babtiste i Clément. Rodzina Darroze od pokoleń zajmuje się destylacją i leżakowaniem armaniaków. Po pełnym okresie leżakowania w macierzystym kraju, rumy są sprowadzane w kontenerach do Gaskonii i tu zestawiane oraz butelkowane. Ukazały się w tej kolekcji rumy z: Mauritiusa, Reunion, Dominikany, Gwadelupy, Barbadosu, Australii, Trynidadu czy Salwadoru.

Skipper Rum

ciemny melasowy rum z Demerara, kupaż siedmiu rumów z Diamond Distillery, z których dwa pochodzą ze słynnych drewnianych aparatów – alembików Port Mourant i niesamowitej drewnianej kolumny Enmore Coffey. W skład mieszanki wchodzą estrowe rumy leżakowane w tropikalnym klimacie w beczkach po bourbonie, najmłodsze mają ponad trzy lata. Już gotowa mieszanka płynie kontenerowcami do Glasgow, gdzie rum jest butelkowany z mocą 40%. Marka powstała w latach trzydziestych i od tamtego czasu praktycznie nie zmieniono ani butelki, ani etykiety, dzięki czemu ma bardzo staroświecki wygląd. Na etykiecie jest szyper (skipper) ze szklaneczką rumu i parowcem w tle. To dobry i niedrogi rum, popularny w szkockich barach. Wersja Skipper Dark Rum o mocy 40% ma zapach ciężki: melasa, nafta, pedro ximenez, orzechy, daktyle. Smak natomiast lekki, za mało alkoholu, za mało ciała, słodko-cierpko-gorzko, skóra, słodki tytoń, jagody, rodzynki. Byłoby świetnie z mocą nacy strength. W finiszu dużo estrów, wiśnie, kawa, tytoń, gałka muszkatołowa, lekko sól, skóra. Jest też wersja o mocy 45%, już nie produkowana, a przeznaczona wcześniej na rynek amerykański. Barwa ciemna jak pedro ximenez, zapach też jak pedro ximenez – lekki, słodki, likierowy, nieco ziemisty, pełen rodzynek, fig, daktyli, miodu. Delikatne nuty melasowe i naftowe w tle. Smak słodko-gorzki, jest miód i korzeń goryczki, nektar i głóg, tarnina i czarna porzeczka, cynamon, goździki. W finiszu dużo syropu melasowego, dużo goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu – rozgrzewa, jest też imbir, jest kawa i naftowość.

CLN Panama

Największy bottler i eksporter rumów z Panamy. Mają pięć magazynów składowania, ponad 6000 mkw., kilka linii do butelkowania, laboratoria, zestawialnie, są w stanie przygotować na potrzeby klienta dowolny rum, z etykietami private labels, także rumy infuzjowane (np. znana marka Bumbu powstaje na ich komponentach). Firma powstała w 2009 roku, pełna nazwa to Consorcio Licorero Nacional S.A., obsługuje obecnie rynki w trzydziestu krajach. Za dobór rumów i nadzór nad kupażowaniem odpowiada Francisco Fernández Pérez, znany jako Don Pancho, maestro ronero z ponad 60-letnim doświadczeniem.

Spotkanie degustacyjne – rumy Dictador

23.06.2022 o godz. 19:00 sklep Smacza Jama przy ul. Hrubieszowskiej 6b w Warszawie zaprasza na degustację rumów Dictador, którą poprowadzi Dawid Typa – brand ambasador. Do spróbowania będą Dictador: 12yo, 20yo, Aurum, Platinum, Episodio I Port Cask 2001, Jerarquia Fino 1991. W ramach biletu uczestnik otrzyma 1 butelkę Dictador 20 yo lub rabat w wysokości jej ceny przy zakupie Dictador Episodio lub Jerarquia. Bilet: 299 zł. Więcej.https://smaczajama.pl/pl/p/Spotkanie-Degustacyjne-rumy-Dictador%2C-czwartek%2C-23.06.2022%2C-godz.-1900/12712

Sajous Vieux 4YO Lustau Oloroso Casks

Clairin z Haiti, destylarnia Sait Michel de l’Attalaye. W listopadzie 2017 roku napełniono nim beczki z piwnic Lustau po sherry oloroso i pedro ximenez. Zabutelkowano w sierpniu 2021 z mocą 56,7%. Bardzo intensywny zapach: nafta, kiszonki, kakao, kawa, vinegar śliwkowe, marynowana pietruszka. Smak ostry, tytoniowy, kwaśne winogrona, fermentowane rodzynki, figi, wytrawna czekolada z rodzynkami, śliwki w occie, cynamon. Ależ tu dużo się dzieje. W finiszu są: cykoria, szparagi, wędzenie, wędzone szparagi w octowej zalewie, dym, miód leśny, anyż. W ofercie The Last Port.

Papalin 7YO Only Pot Still

Mieszanka siedmioletnich rumów melasowych z destylarni Hampden i Worthy Park, z beczek po bourbonie i sherry. Zapach nafty, syropu wiśniowego, czereśni, śliwek wędzonych, gnijących bananów, mango, dopalającej się szczapy drewna. Smak bardzo cierpki, masa wiśni, tytoniu, limonka, sól, dużo leśnych jagód. Finisz słony, solankowy, wodorosty, jagody, żurawina. W ofercie The Last Port.

Duppy Share XO

Blend rumów z Barbadosu w wieku: 5, 8 i 12 lat, z melasy, destylowane w kolumnach, butelkowane z mocą 40%. Zapach intensywny: melasa, kawa, tytoń, śliwki, gruszki, czekolada, wanilia, cynamon. W smaku słodki ananas, cynamon, skóra, sól, wanilia i czekolada. Finisz gorzkiej czekolady z rodzynkami, suszone morele, lekki tytoń, wanilia. Polskim dystrybutorem jest Spirit Depot.

Poznajemy Foursquare

9 czerwca 2022 roku SingleMalt.pl zaprasza na degustację rumu: Poznajemy Foursquare. Do spróbowania będą: Doorly’s 5 Years Old, Doorly’s 14 Years Old, Equiano Original, Foursquare 11 Years Old / Indelible, Foursquare 12 Years Old / Polish Edition. Degustację poprowadzi Mikołaj Rzeźnik, ambasador marki Foursquare w Polsce. Koszt degustacji: 169 zł. W cenie butelka Doorly’s XO o pojemności 0,7 l. Miejsce: Fort Whisky shop & more, Warszawa, ul. Ryżowa 45A, godzina 19.00. Zapisać można się pod tym linkiem.https://singlemalt.pl/degustacja-rumu-poznajemy-foursquare?utm_source=Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nr132

Canerock

Rum z Jamajki, butelkowany przez Maison Ferrand, dodatkowo leżakowany w beczkach po sherry pedro ximenez, infuzjowany: wanilią, imbirem i wiórkami kokosowymi, o mocy 40%. Zapach bardzo słodki, deserowy – czekoladka z posypką kokosową, słodka kawa, kakao, bardzo dużo słodkiej wanilii, lukru, rurek z kremem. W smaku masa wanilii, kokos, czekolada, rodzynki, bardzo deserowe. Finisz pełen wanilii, kakao, orzechów, miodu, toffie, daktyli, mokki, cappuccino, czekolady, wiórków kokosowych. To nie tyle rum do deseru, co sam w sobie deser. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

I Trójmiejski Festiwal Alkoholi i Cygar

18 czerwca odbędzie się I Trójmiejski Festiwal Alkoholi i Cygar organizowany przez M&P Alkohole Wina Cygara. Miejsce: Nowa Zatoka, Aleja Franciszka Mamuszki 14, Sopot. Bilet: 50 zł w przedsprzedaży, 100 zł w dniu wydarzenia. W cenie biletu możliwość degustacji selekcji win i alkoholi mocnych, oferta cygarowa, a także tradycyjny cennik uprawniający do zakupów w atrakcyjnych cenach. Więcejhttps://www.facebook.com/events/1709798689371675/?ref=newsfeed

Colon Salvadoreno Coffee Infused

Rum Ron Colon to połączenie mieszanki rumów z zimnym naparem z kawy bourbon z regionu El Ciprés, uprawianej na wysokości 1700 m n.p.m. obok słynnego wulkanu Santa Ana w Salwadorze. W skład tego rumu wchodzą: sześcioletni rum salwadorski destylowany w kolumnie, produkowany przez destylarnię Licorera Cihuatán, młody jamajski rum destylowany w alembikach z destylarni: Worthy Park, Hampden i Monymusk oraz trzyletni jamajski rum destylowany w alembiku przez Worthy Park. Moc aż 55,5%. Zapach espresso i bardzo dobrego, estrowego jamajskiego rumu, nuta bananów, papai. W smaku jest kawa, jest fermentujący ananas, mango, papaja. Mocne. Finisz pełny espresso, wytrawny, cierpki, tytoniowy, gorzkie banany, głóg, tatarak, miód, mocny jamajski estrowy rum. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Saint James Rhum Agricole

Zapraszamy 13 czerwca o godz. 19.30 na spotkanie z nowa kolekcją rumów z Martyniki, słynna marka Saint James Rhum Agricole. To rumy wytrawne, robione ze świeżo wytłoczonego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Część z nich leżakowała w beczkach po koniaku, co dodatkowo podkreśla ich wytrawny, taniczny, tytoniowy charakter.
Spróbujemy pięciu rumów:
Saint James Imperial Blanc 40%
Saint James Rhum Blanc 55%
Saint James VO 42%
Saint James VSOP 43%
Saint James XO 43%
Koszt udziału w degustacji 60 zł. Degustacja obejmuje pięć próbek po 20 ml, odbędzie się w salonie M&P Strzelecka w Warszawie oraz online przez platformę Zoom (koszt wysyłki zestawu degustacyjnego 15 zł). Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Metody degustacji alkoholi leżakowanych

28 maja w My Story Gdynia Hotel odbędzie się degustacja prowadzona przez Tomasza Milera. Do spróbowania będą: armagnac Bas Armagnac Intemporel 12 ANS, cognac Jean Fillioux Tres Vieux XO, calvados Roger Groult „12 Ans D’Age”, rum Zacapa 23 yo, whisky Glenkinchie 12 yo, wódka ziemniaczana MILER Spirits. Koszt degustacji: 199 zł. Adres: aleja Zwycięstwa 14, Gdynia. Godz. 12.01. Link do wydarzenia.https://krest.pl/pl/degustacje/degustacja-gdynia0522?utm_source=sib&utm_medium=newsletter&utm_campaign=miler_tour_0422&utm_term=gdynia

House of Angostura

Dom Whisky zaprasza 17 maja o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Marek Posłuszny – brand ambasador. Do spróbowania będą: Angostura Reserva, Angostura 7YO, Angostura 1919, Angostura 1824, Amaro Di Angostura. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 129 zł/os. W cenie butelka Angostura 1919 Premium Gold Rum oraz 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 14 maja. Zapisać można się pod tym linkiem.https://sklep-domwhisky.pl/House-of-Angostura-ccms-pol-724.html

Wieczór z rumami Dictador

9 maja w salonie M&P Strzelecka odbyła się prezentacja pięciu kolumbijskich rumów Dictador. Spotkanie prowadził Dawid Typa, ambasado marki. Kolumbijska destylarnia została zbudowana przez rodzinę Parra, która nadal dogląda beczek i destylacji, natomiast większościowy kapitał mają inwestorzy z Polski, którzy stworzyli z Dictador markę globalną, będącą w pierwszej dziesiątce najbardziej rozpoznawalnych marek rumów. Aktualnie uruchamiana jest druga destylarnia, by sprostać zapotrzebowaniu na rumy Dictador.

Czytaj więcej

10. Rumfest Praha 2022

21 maja 2022 odbędzie się 10. Rumfest Praha 2022. Setki rumów z całego świata, jak również w tym roku w ramach biletu podstawowego przygotowane zostaną seminaria edukacyjne. Uzupełnieniem programu będą płatne MasterClasses. Miejsce: Pałac Martinickich, Hradčanské náměstí 67, 118 00 Praga 1- Hradčany. Godz. 12-21.00. Bilet: 400 czk. Więcej.https://goout.net/cs/rumfest-2022/szstqft/

Cztery rumy El Libertad

Kolekcja rumów z Dominikany, marka wykreowana we Francji, ale cały proces produkcji odbywa się na Dominikanie – rumy destylowane w kolumnach, z melasy, leżakowane w amerykańskim dębie. Wszystkie delikatnie dosładzane i infuzjowane. Etykiety projektował dominikański artysta. Marka powstała w 2014 roku, producentem jest SAS (Secret Arts of Spirits). Na razie pojawiły się cztery „rozdziały”, cztery bardzo różne rumy. W Polsce w ofercie Ice-Full.

Czytaj więcej