Mistrzowski Dictador

W połowie 2018 roku do sprzedaży trafi rum Dictador 2 Masters. Będzie to najstarszy i najbardziej niezwykły z kupaży Dictadora, dołączy do stałej oferty rumów dwunasto- i dwudziestoletnich. W butelce będą rumy co najmniej czterdziestoletnie. Rum jest finiszowany w czterech różnych europejskich beczkach – po whisky Glenfarclass, koniaku Hardy, Leclerc Briant Champagne oraz sauternesie z Château D’Arche. Beczki osobiście wybierał maestro ronero Hernan Parra. W przyszłości seria zostanie poszerzona także o rocznikowe rumy finiszowane w beczkach po: porto, winie z Bordeaux, armaniaku, bourbonie, tequili, mezcalu, a nawet chińskim baiju.

Do świąt z kalendarzem rumowym

M&P Wina i Alkohole Świata oferuje wyjątkowy zestaw 24 miniaturek rumów z całego świata, reprezentujących najróżniejsze style. Tak jak w tradycyjnym kalendarzu, za każdym numerkiem czeka nowa buteleczka. Znajdują się tu trunki z: Indii, Panamy, Barbadosu, Dominikany, Jamajki i wielu innych, egzotycznych zakątków świata. Są to zarówno marki znane i lubiane, jak i zupełne nowości, które będą fantastycznym odkryciem dla wszystkich koneserów.

Czytaj więcej

Reflets de France

marka sieci Carrefour, która prezentuje ponad 200 produktów spożywczych ze wszystkich regionów Francji: sery, wędliny i pasztety, ciasta i słodycze, różne przetwory itd, w tym także alkohole. Z mocnych alkoholi są tu trunki niezłej klasy (zwykle co najmniej XO) w bardzo dobrej cenie – koniak, armaniak, kalwados, rum, likiery owocowe i ziołowe, a we Francji także destylaty owocowe (np. Eau de Vie de Poire d’Alsace) i mistele z apelacjami (np. Floc de Gascogne czy Pommeau de Normandie).

Czytaj więcej

Ogasawara

(小笠原) biały rum japoński z melasy, o egzotycznym aromacie bananów, czuć także nuty przypieczenia i drożdży. W ustach jest bardzo drożdżowy, ale w kierunku sake, jakby do fermentacji użyto drożdży koji. Bardzo w japońskim stylu. Na Wyspie Ogosawara powstała w XIX wieku pierwsza w Japonii destylarnia melasowego rumu, który nazywano wówczas awazake. Ten produkowany jest od 1992 roku. Moc – 40%.

Black Magic

rum infuzjowany, firmowany przez Sazerac, zestawiany w Kentucky. Firma nie podaje skąd pochodzą destylaty i w czym leżakowały, jedynie, że jest to blend białych i złotych rumów. Barwa bardzo intensywnie nasycona karmelem. Aromat słodki – cynamon, goździki, lukrecja, wanilia, do tego można dodać w smaku solony karmel i słodką kawę. Moc – 40%. Dobrze będzie się komponował w koktajlach z wermutem.

DeSilver

rum melasowy z Gwadelupy, infuzjowany przyprawami korzennymi, głównie cynamonem. W wersji White oprócz cynamonu czuć cytrusy i pieprz. Wśród dodatków producent wymienia: imbir, gałkę muszkatołową, goździki, wanilię, skórki limonki i cytryny. Wersja Dark była starzona przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowane z mocą 40%. DeSilver to przydomek XVII wiecznego pirata, który kłusował po falach Karaibów.

Czytaj więcej

Navy Island

marka rumów z Jamajki, zestawianych przez holenderską firmę Navy Island Rum Company. To typowy jamajski styl. Ciężki, industrialne, oleiste, bardzo aromatyczne, pełne aromatu tropikalnych owoców. – Navy Island XO Reserve to blend z trzech różnych destylarni na Jamajce. Większość alkoholu powstała w alembikach, ale jest też w kupażu trochę lżejszych rumów z kolumn. Leżakowany w beczkach po bourbonie – mówi Jacco Kroon, przedstawiciel Navy Island Rum Company. Smak i aromat zdominowany przez banany i mango. Mocniejsza wersja, Navy Island Navy Strength (57%) to aromat rafinerii cukru. W tym przypadku mamy 100% rumów z alembików, także z trzech destylarni, z beczek po bourbonie. W ustach obok bananów jest sporo drożdży oraz przefermentowane warzywa. Kontrowersyjny, ale świetnie zrobiony rum. Firma Navy Island Rum Company powstała w 2016 roku, działa w Amsterdamie.

Czytaj więcej

Gorycz i słodycz Angostury

19 października w barze The Roots w Warszawie odbyła się polska premiera likieru Amaro di Angostura, a także prezentacja kolekcji rumów tego producenta.
Nazwa najsłynniejszego bitteru świata nie pochodzi – jak się zwykło uważać – od kory drzewa angostury, lecz od osady Angostura w Wenezueli, dziś będącej dzielnicą Ciudad Bolívar. Właśnie tam bowiem około 1824 roku (zapewne wcześniej, lecz ta data widnieje w formalnych dokumentach) niemiecki emigrant, lekarz, dr Johann Siegert, opracował swoją miksturę. Wśród jej składników – receptura jest strzeżona tajemnicą, zna ją tylko pięć osób – jest i kora angostury, którego gorycz przypomina piołun, ale jest też wiele innych przypraw korzennych, skórek cytrusów, olejków i ziół. Bitter powstał jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, ma także działanie przeciwgorączkowe za sprawą wykorzystania kory chinowej.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Smit Spiced 1666

niemiecki rum infuzjowany przyprawami, zestawiany w firmie Absthof. W aromacie dominuje wanilia, w smaku – wanilia, pomarańcze i kakao. Moc – 35%. Patronem trunku jest Erik-Niels Smit, który jako namiestnik Wyspy św. Tomasza eksportował z Karaibów trzcinę cukrową i przyprawy korzenne do królestwa Danii i Norwegii w 1666 roku.

Bumbu

likier na bazie rumu z Barbadosu, produkowany w małej destylarni z 1893 roku. To oryginalna XVII wieczna receptura, likier powstaje na bazie ponad piętnastoletniego melasowego rumu, leżakowanego w beczkach po bourbonie. W nosie: wanilia, wafelek, marcepan. W ustach też wafelek, słodka herbata i brzoskwinia. Moc – 35%.

Calados

właścicielem marki jest brytyjska firma Burlington Drinks. Butelkowany jako rum z Karaibów, bez podania destylarni, kraju pochodzenia, wieku, wykorzystanych beczek. Prawdopodobnie jest to mieszanka tanich melasowych rumów z kilku destylarni. Oferowany w wersjach White i Dark, obydwie po 37,5%. Rześki bananowy aromat. Smak słodki i przepalony, pospolity.

Gold of Mauritius

rum produkowany przez firmę o takiej samej nazwie, która w portfolio ma także Mauritius Club Rum. Destylat, oczywiście, jest z Mauritiusa, starzony był w beczkach po wzmacnianym winie z RPA, potem mieszany w małych partiach. Aromat zaskakuje… zbożowością, jak whisky, do tego nuta cienkiej kawy. Smak cierpki – herbata, kawa, tytoń, guarana, a przede wszystkim – żeń-szeń. Moc – 40%.

Blackwell

rum, który stworzył Chris Blackwell, właściciel Island Records, wydawca Boba Marleya i wielu innych muzyków z Jamajki. Produkowany przez J.Wray & Nephew Distillery, której właścicielami była kiedyś rodzina od strony matki Chrisa Blackwella. To czteroletni mieszany rum, mocno barwiony karmelem. Industrialny aromat – nafta, benzyna, smar. W ustach oleista – orzech włoski, pieprz. Typowy przedstawiciel stylu rumów z Jamajki. Moc – 40%.

Cockspur

rum z Barbadosu, produkowany przez destylarnię Hanschell Inniss od 1884 roku, którą zbudował duński handlowiec, Valdemar Hanschell. Destylowany z melasy, destylarnia wykorzystuje źródlaną wodę filtrowaną przez wapienne skały. W nosie: grejpfrut, cynamon, bakalie, irys. Jest bardzo botaniczny, inny niż ciężkie rumy z Barbadosu. W smaku słodki, łagodny, nuty owocowe – brzoskwinie, a w finiszu korzenne – cynamon, gałka muszkatołowa.

Czytaj więcej