Kuna Davidoff of Geneva Cigar Cask Finish

ośmioletni rum z Panamy, z beczek z amerykańskiego dębu, w których najpierw leżakował bourbon, a potem sezonowano i fermentowano w nich liście do cygar Davidoff. Butelkowany z mocą 42%. Aromat słodki, tytoniowy, bardzo cygarowy, nuty cynamonu, wanilii, czekolady i orzechów laskowych w czekoladzie, pieczonych jabłek w lukrze. Słodki, bardzo interesujący. Smak słodko-owocowy i cierpki, wiśnie, jabłka, czereśnie, ananas, do tego skóra, tytoń, czekolada. Finisz bardzo długi, przesuszający, gorzko-słodki, owocowo-korzenny, strucla śliwkowa, cynamon, bardzo, bardzo dużo cygarowego liścia. Bardzo oryginalny, ciekawy rum. W Polsce w ofercie Squad Whisky.

Rhum Barbancourt 4YO

aromat lekki, mało wyrazisty, „drewniany”. Są tu jabłka, gruszki, ale mało to soczyste, bardziej jak drzewo owocowe niż sam owoc. Smak jeszcze mniej przyjemny, mdły, niby jest ananas, ale na pewno nie świeży, przyprawy korzenne – cynamon, wanilia. Finisz to już tylko stoi wanilią i drewnem. Moc – 40%.

Plantation 2005 Guyana

rum z Diamond Distillery na Gujanie. Najpierw leżakował siedem lat w tropikalnym klimacie w beczkach po bourbonie, potem dwa lata we Francji w beczkach po koniaku Maison Ferrand. Zapach bardzo dojrzałych, słodkich tropikalnych owoców – bananów, ananasów, papaji oraz melasy i tytoniu. Smak dość ciężki, melasowy, słodki, dużo miodu, konfitura morelowa, ale i cierpkość, tytoniowość, oleistość, nuty petrolowe. Finisz ocieka miodem, takim dzikim, dżunglowym, o nutach egzotycznych owoców, egzotycznego drewna cumaseba. Lekko cynamon. Ciekawy rum. Moc – 45%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Whiskey, rum i marsala

9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Plantation Single Cask Panama 6YO

limitowana edycja rumu z Panamy, z pojedynczej beczki z destylarni Alcoholes del Istmo S.A. To rum melasowy, fermentacja trwała trzy dni, destylacja w systemie czterokolumnowym. Leżakował 3,5 roku w gorącym klimacie Panamy w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze przez rok w beczkach po koniaku w magazynach Maison Ferrand we Francji. Po tym okresie trafił na kolejne półtora roku do beczek o pojemności po 225 l po marsali. Butelkowany z mocą 45,2%. Aromat octanowy, tytoniowy, intensywny, mocno estrowy, zaskakująco taniczny jak na młody rum z Panamy. Nuty bananów, ananasa, lekko czekolady, cynamonu. W ustach słodycz i taniczność, pomarańcze, brzoskwinie, papaja, ale też skóra, tytoń. W finiszu – wiśnie w czekoladzie, orzechy brazylijskie, likierowe wino. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Rum z Port Ellen

W dawnej fabryce oranżady Hastie’s Lemonade Factory w Port Ellen powstanie destylarnia rumu. Pierwsza w historii Islay. Inwestorem jest Islay Spirits i Vintage Malt Whisky Company w joint venture z firmą The High Road Rum Company. Jeszcze w 2021 roku ma popłynąć pierwszy spirytus, zainstalowane zostaną alembik i dwie kolumny. Działająca na Islay Vintage Malt Whisky Company jest właścicielem m.in. marki whisky Finlaggan.

Duppy Share Spiced

mieszanka dwuletnich rumów z Jamajki i Barbadosu, z dodatkiem m.in. ananasa, orzeszków koli i przypraw korzennych. Intensywny aromat, na pierwszym planie estrowy jamajski rum, nafta, dalej: ananasy, banany, mango. W smaku ananas i banan, słodko, ale nie przesadnie, czuć cynamon, ale nie nachalnie. Wyjątkowo ładnie ułożony smak jak na spice rum. Finisz cierpkawy, czuć tytoń, imbir, ale też rum, ananas i… coli. Idealny do piña colady, ale też świetnie smakuje solo. Moc – 37,5%. W Polsce w ofercie Spirit Depot.

Professore

rum zestawiany, leżakowany i butelkowany na Słowacji, w zakładzie St. Nicolaus, destylaty pochodzą z Karaibów (Panama, Jamajka, Nikaragua, Dominikana). Aromat słodki, wiśnie, czekolada, wanilia. Bardzo lekki i słodki smak, bardzo dużo wanilii, kakao, wiórki kokosowe. Podobnie finisz, lekki, słodki, kakaowy. Moc – 38%.

Tajskie żywioły

17 marca odbyła się kameralna degustacja online nowego tajskiego rumu Phraya Elements. Nazwa nowego rumu odnosi się do czterech żywiołów, których świadomość jest bardzo istotna dla Tajów. Produkowany w Sangsom Distillery, najstarszej i największej destylarni rumów w Tajlandii, należy do grupy kapitałowej International Beverage Holdings, która ma m.in. w Szkocji destylarnie whisky: Old Pulteney, Knocdhu, Balblair, Speyburn oraz takie marki jak Hankey Bannister, Catto’s czy gin Caorunn. W Tajlandii mają swoje browary i destylarnie.

Czytaj więcej

Equiano

rum zawdzięcza imię Olaudah Equiano, który był XVIII wiecznym abolicjonistą, walczył o zniesienie niewolnictwa. Zestawiany z rumów z Afryki (Gray Distillery na Mauritiusie) i Karaibów (Foursquare na Barbadosie), z beczek po bourbonie i koniaku. Za zestawienie odpowiadali: Ian Burrel, globalny ambasador rumów, podróżnik i Richard Seale, master blender, właściciel i menadżer destylarni Foursquare. Piękna pomarańczoworuda barwa. Aromat bardzo przyjemny, nie nadmiernie słodki, egzotyczny, sporo cynamonu, śliwki w occie. Smak to bardzo dużo przypraw korzennych, słodki tytoń, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, skóra, słodka nutka gruszkowej słodyczy. Rozgrzewający, korzenny finisz, orzechy, gałka muszkatołowa, cynamon, tytoń. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Vininova.

Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

Dictador 1976 Generations en Lalique

aromat kawy, kakao, wanilii, egzotycznego drewna, hebanu, wiśni w gorzkiej czekoladzie, słodkiego tytoniu, lukru, powideł śliwkowych. Likierowy. Smak dla odmiany wytrawny, dużo drewna (cumaseba), lekko sól, orzechy, rodzynki, utlenione porto tawny. Finisz gorzkawy, rozgrzewający – głóg, imbir, tytoń, skóra, gorzka czarna herbata, drewno. Moc – 43%.

Marder Black Forest Gold

rum powstaje w destylarni Marder w Schwarzwaldzie, znanej przede wszystkim z owocowych destylatów. Melasa sprowadzana jest z Paragwaju, dwukrotna destylacja w miedzianym aparacie. Trzy lata dojrzewania w różnych dębowych beczkach, butelkowany w 2017 roku z mocą 42%. Zapach mocno estrowy, industrialny, sporo nafty, dużo też owoców, zwłaszcza bardzo dojrzałych czy nawet pieczonych jabłek, cierpki tytoń, ocet. W ustach jabłka cierpkie i gorzkie, nadal sporo nut naftowych, tytoń. Finisz dość pikantny, imbir, dużo tytoniu, są też jabłka, są nuty tropikalne – ananas, banan, smażony banan.

Dictador w Lalique

2 marca odbyła się światowa premiera rumu Dictador 1976 Generations En Lalique. Po raz pierwszy w historii powstała kryształowa butelka Lalique dla rumu. Inspiracją było zachodzące słońce odbite w falach. Powstało 300 ręcznie robionych, numerowanych butelek. Beczki z 1976 roku wyselekcjonował Hernan Parra wraz ze swoim ojcem Dario, stąd nazwa Generations. Rodzina Parra dystyluje rum w Kartagenie od 1913 roku.

Czytaj więcej

Dookoła świata rumu

27 lutego w Pałacu Wierzbiczany, niedaleko Inowrocławia, odbyła się degustacja rumów z różnych części świata. Styl agricole, kojarzony z francuskimi terytoriami zamorskimi, reprezentował rum Karukera Blanc. Destylowany w kolumnach ze świeżego soku z trzciny cukrowej, ma aromaty tropikalnych owoców – mango, bananów, papai, ananasa, w smaku jest słodko-wytrawny, uczestnicy degustacji wskazywali na nuty trawiaste, porównując go z młodą grappą. Lekki i słodki, hiszpański styl rumu, reprezentowała butelka Barceló Imperial z Dominikany, rum robiony z melasy, destylowany w kolumnach, leżakowany we francuskim dębie. O nutach czekolady i wiśni w czekoladzie, bardzo łagodny, przypadł szczególnie do gustu paniom. Rum Angostura 5YO był łącznikiem pomiędzy stylem dawnych kolonii hiszpańskich, a mocniejszymi i bardziej aromatycznymi rumami w stylu brytyjskim. Trynidad, gdzie znajduje się destylarnia Angostura, najpierw należał do Hiszpanów, potem przez krótki czas do Francuzów, wreszcie do Brytyjczyków, co wpłynęło na szczególny charakter wyspy i jej rumów. Wersja pięcioletnia jest wyraźnie taniczna, ma wiele nut tytoniowych, skórzastych, wytrawnych. Prawdziwą petardą, jeśli chodzi o taniny i silne aromaty był rum Hampden 8YO z Jamajki. Bardzo estrowy, ciężki rum, o nutach nafty, bananów, o dużej wytrawności. Na koniec goście Pałacu Wierzbiczany mogli spróbować rumu infuzjowanego przyprawami korzennymi – Black Magic z USA. To rum bardzo słodki, delikatny, o smaku i zapachu wanilii.

Takamaka Extra Noir

kolejna odsłona najsłynniejszego rumu z Seszeli. Destylacja w kolumnie i alembiku, dojrzewanie w nowych beczkach z francuskiego dębu oraz w beczkach po bourbonie. Aromat słodki: wiśnie w czekoladzie, cynamon, goździki. W smaku: miód, propolis, lekko imbir. Korzenny, słodki finisz, orzechy, imbir, cynamon i miód, figi. Moc – 38%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.