Rumy z GlenAllachie

Macnair’s Exploration Rum to nowa marka szkockiej destylarni GlenAllachie. Za ich zestawianie i dobór beczek odpowiada Billy Walker. Co ciekawe, część z tych rumów była finiszowana w beczkach po torfowych whisky. Na początek trzy rumy z Panamy – siedmioletni torfowy i nietorfowy oraz piętnastoletni. Rumy najpierw dojrzewały w słońcu Panamy w beczkach po bourbonie. Jeden siedmioletni rum był finiszowany w beczkach po torfowej GlenAllachie, a drugi siedmioletni i piętnastoletni trafiły do trzech różnych beczek: po czerwonym winie, z dziewiczego dębu i po bourbonie. Zabutelkowane z mocą 46%. Niedługo będą dostępne także w Polsce, w ofercie M&P.

Wizyta w Engenho Novo

Destylarnia powstała w 2006 roku, ale używają dużo starszych sprzętów – kolumna i alembik mają po ponad 100 lat, to pozostałości po dawnej destylarni z Funchal – Engenho Torreão, wyburzonej, obecnie w tym miejscu jest park Santa Luzia. Butelkują rumy pod marką William Hinton, odwołując się do założyciela destylarni w Funchal. Hinton zaczął produkować rum z siku trzciny cukrowej już w 1845 roku, a zakład Engenho Torreão stanął w 1882 roku i był największym i najnowocześniejszym na Maderze, przetwarzali dziennie 600 ton trzciny cukrowej. Z czasem jenak produkcja się zmniejszała i w 1986 roku ostatecznie spadkobiercy Williama Hintona sprzedali miastu fabrykę. W 2006 roku jeden ze spadkobierców majątku Hintonów postanowił wznowić produkcję w położonej w górach strefie ekonomicznej Parque Empresarial da Calheta. Najpierw zaczęto produkować likiery, ale już rok później wznowiono destylację, przebudowując starą miedzianą kolumnę z Engenho Torreão oraz uruchamiając ponownie alembik.

Czytaj więcej

Wizta w Sociedade dos Engenhos da Calheta

Zakład powstał w 1952 roku, ale niektóre maszyny mają po 150 lat, pochodzą z innych destylarni z miasta Calheta, które w XIX wieku było stolicą maderskiego rumu, z uwagi na liczne plantacje trzciny cukrowej w okolicy. Ulokowany w starym budynku przy jednej z głównych ulic, ok. 200 metrów od oceanu. Pracują dwa miesiące w roku, przez resztę czasu jest to bezpłatne muzeum techniki. Destylują rum w kolumnie. Leżakują we francuskim, amerykańskim i portugalskim dębie oraz chętnie w beczkach po maderze, choć ponad 2/3 produkcji stanowią ich rumy białe Aguardente de Cana o mocy 40 lub 50%, sprzedawane wyłącznie lokalnie. Jako jedni z nielicznych wytwarzają też własne likiery na bazie rumu, a także miód z trzciny cukrowej, który także jest wykorzystywany do likierów (m.in. gęsta macia, czyli połączenie rumu z miodem) lub do popularnych koktajli poncha. Jest tu sklepik i sala degustacyjna.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni O Reizinho

Piękna mała destylarnia, prowadzona przez przemiłych ludzi, Florentino Ferreira mieszkał wiele lat w RPA, jego żona jest Bułgarką. Położona na wzgórzu w Gaula, niedaleko Santa Cruz. W 1982 roku ojciec założył destylarnię Florentino Ferreira, potem była przerwa, obecnie pracują nieprzerwanie od dziewięciu lat. Drewniana prasa do trzciny cukrowej ma ponad 100 lat i pochodzi z RPA. Fermentacja trwa 2-3 dni, z wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Destylacja od marca do końca maja. Destylacja w miedzianych alembikach opalanych drewnem, w których bardzo trudno kontrolować temperaturę. Zbiornik ma 400 l, 1,5 godziny trwa destylacja. Moc spirytusu jest zawsze ręcznie kontrolowana. Zwykle po jednej destylacji jest 80%, redukują moc do 65% przed zlaniem rumu do beczek lub do kadzi. Biały rum leżakuje zwykle 6-8 miesięcy w stalowym tanku, beczki głównie po winach madera Część beczek udostępniają do leżakowania piwa typu stout – lokalna marka O Rei. Filtry są celulozowe, rumy są nie barwione, ręcznie butelkowane i etykietowane. Najstarszy rum mają sześcioletni. Rocznie wypuszczają mniej niż 10 tys. butelek rumu, poza Portugalią są na rynkach Francji i Wielkiej Brytanii.

Czytaj więcej

Grogue Barbosa Pure Single Rum

rum z Zielonego Przylądka, producentem jest Manuel Barbosa Amado, firma założona w 1970 roku w Ilha de Santiago nad brzegiem oceanu. Mają 9 ha własnej plantacji trzciny cukrowej. Fermentacja soku, bez dodatku wody, trwa 10 dni, a potem jeszcze dofermentowuje sześć dni. Destylacja w opalanym drewnem miedzianym alembiku o pojemności 350 l trwa 4-5 l. Z 300 l soku trzcinowego uzyskuje się 45-50 l rumu o mocy 45%. Rum przez co najmniej trzy miesiące leżakuje w stalowych cysternach. Aromat słodki, bardzo bananowy, kaszka bananowa, nieco fermentacji, lekko egzotyczne drewno. W smaku dużo banana, pomelo, lekko ziemistość, sól. Zaskakujący finisz, nieco kiszonkowy, przefermentowany miód, ziemistość. Finisz dość surowy – sadza, miód, banany. Moc – 45%.

Rhum agricola da Madeira

Podobnie jak francuski rhum agricole, tak też portugalskie aguardente de cana, robione jest ze świeżo wyciśniętego soku trzciny cukrowej. Madera używa nazwy rhum agricola da Madeira, nazwa chroniona jest przez UE w kategorii produktów regionalnych PGI. Produkcję ściśle nadzoruje lokalna organizacja rządowa – Instituto do Vinho, do Bordado e do Artesanato da Madeira. Całość produkcji musi odbywać się na wyspie (lub na pobliskiej wyspie Porto Santo). Minimalna moc alkoholu to 37,5%. Maksymalna zawartość cukru na 100 l alkoholu o mocy 100% to 225 g, są to rumy wytrawne, wolno dodać 0,033% syropu z trzciny cukrowej dla korekty smaku. Okres zbiorów trzciny i destylacji rumu na Maderze to kwiecień-maj. Zbiory trzciny są ręczne, nie dopuszcza się żadnych mechanicznych zbiorów, trzcina trafia do destylarni, tu jest badana jakość i poziom cukru, a następnie jest wyciskana – współcześnie zwykle w pneumatycznych prasach, choć np. destylarnia O’Reizinho używa ponad stuletniej drewnianej ręcznej prasy. Po wyciśnięciu sok jest delikatnie filtrowany. Trzcina cukrowa ma średnio 18 brix, poniżej 15 brix w ogóle nie jest skupowana. Najlepsze parcele są nad oceanem – słodycz i sól jest typowa dla Madery. Sok z trzciny cukrowej po godzinie samoczynnie fermentuje, nie potrzeba dodawać drożdży, choć wielu producentów to robi, być mieć lepszą kontrolę nad przebiegiem fermentacji. Powstaje tzw. wino trzcinowe. Z tony trzciny uzyskują – 650 l soku, z czego wychodzi ok. 65 l spirytusu (wyższa wydajność jest ze starych plantacji). Kilogram świeżej trzciny cukrowej kosztuje ok. 28 eurocentów, wszyscy producenci rumu dostają dofinansowanie w wysokości 17 eurocentów na kg trzciny.

Czytaj więcej

Rumy z Madery

5 sierpnia odbyła się degustacja czterech rumów z Madery, z trzech destylarni: O’Reizinho, Engenhos do Norte i Engenhos da Calheta. Rumy w stylu agricole, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, dojrzewającej w oceanicznym klimacie wyspy. Połączenie soli, wytrawności i słodyczy. Żaden z tych rumów nie jest dostępny w Polsce.

Czytaj więcej

Branca Rum Agricola cana de açucar

młody rum z madery, z destylarni Engenhos do Norte. Destylowane ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej. Kawałek trzciny umieszczono w butelce, co wyraźnie wpłynęło na poziom słodyczy trunku. Zapach słodki, waniliowy, cukierniczy, galaretka owocowa. Smak bardzo delikatny, owocowy, galaretka, wędzone śliwki. Finisz ma nuty bananowe, fermentacyjne, typowe dla stylu agricola, dużo słodyczy, skarmelizowany cukier. Moc – 40%.

Foursquare Sassafras

trzy lata w beczkach po bourbonie i jedenaście lat w beczkach po koniaku, mieszanka rumów z alembiku i kolumny. Wypuszczono 6000 butelek, o mocy 61%. Barwa rudo-pomarańczowa. Zapach bardzo intensywny, korzenny, balsamiczny: cynamon, słodkie śliwki, rodzynki, tytoń, ziemistość. W smaku słodko, ale też tanicznie. Słodkie śliwki, bardzo dojrzała papaja, mango, ale też tytoń, skóra i sporo soli. Finisz bardzo cierpki i przyprawowy, dużo egzotycznych przypraw, ściągające, tytoń i skóra.

Degustacja unikatowych rumów z Madery

Zapraszamy na degustację wyjątkowych rumów z Madery. Wszystkie są wytrawne, z wyraźnie słoną oceaniczna nutą, robione z świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy.
• O Reizinho Rhum Agricola Special Edition (45%, powolna fermentacja z udziałem dzikich drożdży, pięć lat leżakowania w stalowych zbiornikach)
• O Rezinho Rum Madeira Wine Finish Cask Strength (57,7%, edycja single cask, dojrzewanie w beczce po maderze Justino’s)
• Engenhos da Calheta 1999 (40%, butelkowanie w 2020 roku, stare beczki z: francuskiego, amerykańskiego dębu i po maderze)
• Engenhos do Norte 970 Single Cask 2006 #52 (52,3%, beczka z francuskiego dębu nr 52 z 2006 roku, zabutelkowane w 2020 roku, w beczce zostało 195,3 l, z czego wyszło 279 butelek)

Czytaj więcej

Dictador z beczek po porto Niepoort

16 czerwca odbyła się światowa premiera rumu Dictador. Beczki z roczników: 1971, 1974, 1978 i 1980 zostały zlane do beczki typu pipe po porto Niepoort. Rum ukazał się w limitowanej serii Dictador 2 Masters, jako efekt kooperacji winiarza z Douro, Dirka van der Niepoorta i Hernana Parra, master Bendera rumów Dictador. Jest to dziewiąta, najnowsza edycja w serii Dictador 2 Masters.
W wyniku maturacji w beczce po porto rum nabrał odcieni ceglastych. – Mamy długą tradycję leżakowania brandy w beczkach po naszych porto, a zatem przygoda z rumem wydała mi się czymś naturalnym – mówi Dirk Niepoort. – Porto jest symbolem bogatych aromatów, intensywnego wpływu beczki, a zatem nie trudno było znaleźć porozumienie – mówi Hernan Parra.
Rum ukazał się w liczbie zaledwie 620 butelek z mocą 48%. Finiszowanie trwało 12-16 miesięcy w beczce o pojemności 550 l.
Aromat bardzo intensywny – dużo lakierowanej skóry, śliwki, wiśnie, palony karmel. Smak wytrawny – tytoń, skóra, gorzka herbata, goryczka. Długi, skórzasty finisz, duża wytrawność – rajskie jabłuszka, sól, tytoń i skóra.

Bimber Classic London Rum

rum destylowany w kolumnach i alembikach, firmowany przez Bimber Distillery Dariusza Płażewskiego z Londynu. Aromat tropikalnych owoców – banany, ananas, papaja, smażone banany. W smaku dość ostry, bardzo bananowy, lekko nuta przypieczenia, liczi, kiwi, ananas. Finisz słodki, cukrowy, wyraźnie alkoholowy, nuty malin, jagód leśnych, kiwi, smażone banany. Moc – 40%. Polskim dystrybutorem Bimber Distillery jest Tudor House.

Black Tears Rum

infuzjowany rum z Kuby, o mocy 40%. Aromat słodki: dużo ziaren kawy i kakao, wanilia, kukułki. W smaku kakao, kawa i ukłucie pikantne chilli. Czekolada z chilli w finiszu. Nazwa marki inspirowana jest kubańską piosenką „Lagrimas Negras”, opowiadającą historię młodej kobiety, która szlochała do kadzi z rumem, wypełniając ją swoim smutkiem. Właścicielem marki jest norweska firma The Island Rum Company, firma założona w 2012 roku w Oslo. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Plantation Trinidad 2009 12YO

rum z destylarni Angostura, 11 lat dojrzewania na Trynidadzie w beczkach po bourbonie, a potem rok w beczkach po koniaku we Francji. Aromat mocny, owocowy – śliwki, gruszki, papaja, banany, nuta naftowa. W ustach dużo tytoniu i bananów, ananasy, sporo nafty. Ciężki, estrowy finisz, banany, dużo tytoniu, przyprawy korzenne, nafta, sól. Moc – 51,8%. W ofercie: Pinot Wine & Spirits

Czekolada z alkoholem

Czekolada wytrawnie gorzka, klasyczna ciemna, a nawet mleczna potrafi być doskonałym towarzyszem podczas degustacji alkoholu. To od dawna dobrze znane połączenie pozwala na nowo odkrywać nasze ulubione smaki. „Najstarszy przysmak świata” świetnie komponuje się zarówno z winem, jak również z wysokoprocentowymi alkoholami. Jak odpowiednio dobierać czekoladę do alkoholu? Jak odnaleźć idealną parę?

Czytaj więcej

Barcelo Organic

rum z certyfikatem Organic, z najstarszych na Dominikanie plantacji zdziczałej już trzciny cukrowej, które położone są zaledwie 1,5 km od destylarni. Leżakował w amerykańskim dębie, nie wiadomo jak długo. Zadebiutował w 2020 roku. Słodki aromat – kakao, wiórki kokosowe, wanilia, mleczna czekolada. Smak bardzo słodki, mleczny i kakao. Finisz mdły, nieco trawiasty, kakao, wanilia. Moc – 37,5%.

Rum Love Festiwal odwołany

Zapowiadany dopiero co na czerwiec tego roku Rum Love Festiwal we Wrocławiu został odwołany. Organizatorzy tak tłumaczą decyzję: „Z wielkim smutkiem po raz kolejny jesteśmy zmuszeni odwołać Rum Love Festiwal 2021 i przełożyć na czerwiec 2022. Niestety skomplikowana sytuacja zdrowotna, w jakiej się wszyscy znajdujemy, oraz obowiązujące obostrzenia i restrykcje z tym związane zakazują organizacji eventów. Dlatego my jako organizatorzy tego wydarzenia dbając o bezpieczeństwo naszych gości i wystawców przekładamy Rum Love Festiwal na przyszły rok. Wierzymy, że program szczepień pozwoli szybko wrócić do normalności i znów Wrocław stanie się rumową stolicą Polski, gdzie spotkają się rumowi fani z całego świata jak to miało miejsce w trzech pierwszych edycjach. Oczywiście jak najszybciej poinformujemy Was o nowym terminie Rum Love Festiwal 2022. Każdemu życzymy dużo zdrowia. Do zobaczenia na Najbardziej Aromatycznym Festiwalu w Polsce”.

Kuna Davidoff of Geneva Cigar Cask Finish

ośmioletni rum z Panamy, z beczek z amerykańskiego dębu, w których najpierw leżakował bourbon, a potem sezonowano i fermentowano w nich liście do cygar Davidoff. Butelkowany z mocą 42%. Aromat słodki, tytoniowy, bardzo cygarowy, nuty cynamonu, wanilii, czekolady i orzechów laskowych w czekoladzie, pieczonych jabłek w lukrze. Słodki, bardzo interesujący. Smak słodko-owocowy i cierpki, wiśnie, jabłka, czereśnie, ananas, do tego skóra, tytoń, czekolada. Finisz bardzo długi, przesuszający, gorzko-słodki, owocowo-korzenny, strucla śliwkowa, cynamon, bardzo, bardzo dużo cygarowego liścia. Bardzo oryginalny, ciekawy rum. W Polsce w ofercie Squad Whisky.