Smit Spiced 1666

niemiecki rum infuzjowany przyprawami, zestawiany w firmie Absthof. W aromacie dominuje wanilia, w smaku – wanilia, pomarańcze i kakao. Moc – 35%. Patronem trunku jest Erik-Niels Smit, który jako namiestnik Wyspy św. Tomasza eksportował z Karaibów trzcinę cukrową i przyprawy korzenne do królestwa Danii i Norwegii w 1666 roku.

Bumbu

likier na bazie rumu z Barbadosu, produkowany w małej destylarni z 1893 roku. To oryginalna XVII wieczna receptura, likier powstaje na bazie ponad piętnastoletniego melasowego rumu, leżakowanego w beczkach po bourbonie. W nosie: wanilia, wafelek, marcepan. W ustach też wafelek, słodka herbata i brzoskwinia. Moc – 35%.

Calados

właścicielem marki jest brytyjska firma Burlington Drinks. Butelkowany jako rum z Karaibów, bez podania destylarni, kraju pochodzenia, wieku, wykorzystanych beczek. Prawdopodobnie jest to mieszanka tanich melasowych rumów z kilku destylarni. Oferowany w wersjach White i Dark, obydwie po 37,5%. Rześki bananowy aromat. Smak słodki i przepalony, pospolity.

Gold of Mauritius

rum produkowany przez firmę o takiej samej nazwie, która w portfolio ma także Mauritius Club Rum. Destylat, oczywiście, jest z Mauritiusa, starzony był w beczkach po wzmacnianym winie z RPA, potem mieszany w małych partiach. Aromat zaskakuje… zbożowością, jak whisky, do tego nuta cienkiej kawy. Smak cierpki – herbata, kawa, tytoń, guarana, a przede wszystkim – żeń-szeń. Moc – 40%.

Blackwell

rum, który stworzył Chris Blackwell, właściciel Island Records, wydawca Boba Marleya i wielu innych muzyków z Jamajki. Produkowany przez J.Wray & Nephew Distillery, której właścicielami była kiedyś rodzina od strony matki Chrisa Blackwella. To czteroletni mieszany rum, mocno barwiony karmelem. Industrialny aromat – nafta, benzyna, smar. W ustach oleista – orzech włoski, pieprz. Typowy przedstawiciel stylu rumów z Jamajki. Moc – 40%.

Cockspur

rum z Barbadosu, produkowany przez destylarnię Hanschell Inniss od 1884 roku, którą zbudował duński handlowiec, Valdemar Hanschell. Destylowany z melasy, destylarnia wykorzystuje źródlaną wodę filtrowaną przez wapienne skały. W nosie: grejpfrut, cynamon, bakalie, irys. Jest bardzo botaniczny, inny niż ciężkie rumy z Barbadosu. W smaku słodki, łagodny, nuty owocowe – brzoskwinie, a w finiszu korzenne – cynamon, gałka muszkatołowa.

Czytaj więcej

World’s End

belgijski korzenny rum infuzjowany, przeznaczony do koktajli (np. z piwem imbirowym) lub do ponczu, który nieco przypomina bitter – czujemy skórki pomarańczy, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon. Przyprawy dodawane są do mieszanki rumów, którą zestawiane są w Zandhoven. Składają się na nią pięcioletnie rumy z Barbadosu i trzyletnie z Trynidadu.

A.H. Riise

rumy pochodzące z obszaru, który do 1917 roku znany był jako Duńskie Indie Zachodnie. Obecnie to Wyspy Dziewicze, terytorium zależne od USA (konkretnie to wyspy: Saint Thomas, Saint John i Saint Croix). Ten duński koncept przewiduje finiszowanie rumów w różnych beczkach (np. po porto, sauternesie) czy rumy rocznikowe. Zachwycają swoją owocowością – cytrusy, morele, a słodycz miodu miesza się z goryczą tytoniu i skóry. Nazwa upamiętnia pracującego w XIX wieku na wyspach duńskiego badacza, farmaceutę – Alberta Heinricha Riise.

Czytaj więcej

La Perle

nowa destylarnia rumu na Martynice, która jako jedyna na wyspie produkuje rum z alembików. Nie może posługiwać się oznaczeniem geograficznym AOC Rhum Agricole, gdyż apelacja wymaga destylacji w kolumnie. Destylują przefermentowany sok trzciny cukrowej. W aromacie odnajdziemy tropikalne owoce (mango, ananas, banan), ale i pomidory czy jodynę. Smak to kompletne zaskoczenie – grzyby, śledzie, anchois.

Dictador w Eliksirze

20 lipca odlezie się degustacja rumów marki Dictador (12YO, 20YO, XO Insolent) oraz dwóch kolumbijskich ginów. Podana zostanie kawa Dictador w trzech odsłonach, jak również cygara sygnowane jako Dictador. Szef kuchni przygotuje do każdego trunku odpowiednią przekąskę. Na końcu imprezy zostanie przeprowadzony konkurs – do wygrania butelka rumu Dictador. Prowadzący: Bartek Masłowski, brand ambasador marki Dictador. Miejsce: Mariana Hemara 1, Gdańsk, godz.: 20-23.00. Koszt: 169 zł/os.

Mezan

angielska kolekcja rumów z różnych stron Karaibów, wszystkie starzone w beczkach po bourbonie, nie filtrowane na zimno, bez dodatku karmelu. Są to krótkie serie po ok. 50000 butelek. Kolekcja obejmuje blend XO Jamaica oraz rocznikowe: 1996 Trinidad, 1999 Trinidad, 1999 Panama, 2000 Jamaica, 2003 Jamaica, 2003 Guyana, 2004 Panama, 2005 Guyana, 2005 Jamaica, 2006 Panama.  – Pokazujemy różne style rumów z najbardziej cenionych destylarni, jak choćby Worthy Park z Jamajki, która działa od 1720 roku czy Diamond Distillery z Gujany, gdzie rozpoczęto działalność w 1732 roku i gdzie do dziś działa jedyny na świecie drewniany alembik. Po okresie leżakowania w klimacie tropikalnym rumy te trafiają do Anglii i tu jeszcze przez pewien czas są przez nas starzone – opowiada przedstawiciel marki Mezan, Gregoire Erchoff.

Czytaj więcej

Podsumowanie Rum Love Festiwal

W dniach 24-25 czerwca we wrocławskiej Hali Stulecia odbył się pierwszy w Polsce festiwal rumu. Nie brakowało interesujacych trunków do spróbowania, organizatorzy zapewnili atrakcyjną przestrzeń do degustacji ze stosownym do letniej pogody ogródkiem, nie dopisali jedynie miłośnicy rumu. Czy wciąż ich nie ma w naszym kraju? Czy to może początek wakacji sprawił, że poszukiwacze rumowych smaków zamiast do Wrocławia udali się na Karaiby?

Czytaj więcej