Don Papa MassKara

limitowana edycja, przygotowana na Festiwal MassKara, tradtycyjnie organizowany w październiku w Bacolod na Filipinach. To kolorowe, radosne święto. Rum jest infuzjowany, w aromacie: sernik – rodzynki, śmietana, ciasto, cynamon, pomarańcze. W smaku też sernik i pomarańcze. Lekki, pomarańczowy finisz, do tego czekolada z pomarańczą i rodzynkami. Moc – 40%. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Union 55

rum z Barbadosu z dodatkiem: kakao, goździków, wanilii, migdałów i kardamonu oraz soli z solanki Añana. Stworzony przez holenderską firmę. Aromat ziołowy, korzenny, słony, ale i z wyraźnym charakterem rumu. W ustach dużo soli, lekka nutka papryczki, solony karmel. Bardzo ciekawy słodko-słony kontrast. Butelkowany z mocą 41%.

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

Clairin

alkohol z Haiti, lokalny rodzaj rumu, powstający podczas spontanicznej fermentacji z udziałem dzikich drożdży soku trzciny cukrowej. Fermentacja trwa 120 godzin lub więcej. Destylowany w bardzo prostych alembikach, brak filtracji. To wciąż trunek ludowy, choć coraz częściej doceniany przez barmanów na całym świecie i butelkowany przez europejskie i amerykańskie firmy. Przypomina styl rhum agricole (do 1804 roku Haiti było francuską kolonią). Najważniejsze marki to: Clairin Vaval, Clairin Sajous, Clairin Casimir, Clairin Le Rocher.

Czytaj więcej

Veritas

rum mieszany firmy La Maison & Velier, zestawiony z rumów z destylarni Foursquare na Barbadosie i Hampden na Jamajce. Biały rum, ale nie klarowny, z kolumny i alembiku, nie filtrowany. Stworzony głównie z myślą o koktajlach. Aromat bardzo lekki, słodki – mleczna czekolada, miód, toffi, poza tym ziemistość i cynamon. Smak słodko-gorzko-słony, a nawet bardzo słony, gorzka czekolada, głóg, banany. Zielone banany w niezbyt długim finiszu. Moc – 47%.

Rum Mötorhead

Do Polski dotarły butelki rumu Mötorhead, firmowanego przez dinozaurów ostrego rocka. Oficjalna premiera nastąpi podczas zbliżającego się festiwalu Show Rum Warsaw, który odbędzie się 11 maja w Centrum Praskim Koneser. Degustacja rumu przewidziana jest na stoisku firmy Tudor House (wyłączny dystrybutor na Polskę). Będzie on także dostępny w sklepie festiwalowym, w promocyjnej cenie pomniejszonej o VAT.

Czytaj więcej

Spotkanie z La Maison & Velier

22 kwietnia w Domu Whisky w Warszawie odbyło się spotkanie z rumami butelkowanymi przez La Maison & Velier, a dostępnymi w Polsce dzięki The Last Port. La Maison & Velier to francusko-włoskie przedsięwzięcie, powołane w 2017 roku przez dwóch pasjonatów Luca Gargano z Velier i Thierry’ego Benitaha z La Maison du Whisky. Obydwaj mają wielkie doświadczenie w znajdowaniu, butelkowaniu i sprzedaży unikatowych alkoholi, przede wszystkim whisky i rumu.

Czytaj więcej

Clairin Casimir Ansyen 21 Months 2018

edycja butelkowana dla niemieckiego sklepu Kirsch Whisky, działającego od 1976 roku w Stuhr. Nietypowy clairin, gdyż był starzony, podczas gdy niemal 100% narodowego rumu Haiti to wersje białe. Do leżakowania przez 21 miesięcy wykorzystano beczki po rumie Caroni. Delikatny aromat wiśni, czekolady z wiśnią, toffi i pomarańcza. W smaku mazurek pomarańczowy, skórki pomarańczy, drożdże. Finisz taniczny, cierpki, tytoń, herbata, nafta i banany. Zabutelkowany z mocą beczki 60,1%.

R74

rum destylowany we Włoszech, w zakładach Roner. Przefermentowana melasa sprowadzana jest z Ameryki Południowej, rum destylowany jest w aparacie do grappy. W przypadku wersji starzonej maturacja przebiega w beczkach z francuskiego dębu po okowicie jabłkowej z jabłek grafensteiner. To beczki z dolnego rzędu systemu solera, w których okowita leżakowała przez ok. 7-8 lat. W przypadku rumu R74 White (52%) mamy w aromacie dużo bananów, drożdży, fermentacji, w stylu cachaça czy rhum agricole – milupa, nuta przypieczona i biała czekolada. W smaku: wędzony ser, guma arabska, ale po chwili pojawia się słodycz: morele, brzoskwinie, gruszki, smażone banany. Finisz – wędzona ryba, węgiel drzewny, delikatna słodycz, migdały, sporo drożdży. Bardzo ciekawy młody rum. W przypadku wersji R74 Brown (40%) w aromacie przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa i cynamon, pieczone jabłka, drzewo sandałowe. W smaku: rodzynki, figi, herbata, tytoń, orzechy. W finiszu marcepan i pieczone jabłka.

Czytaj więcej

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Czwarta edycja Whisky & Friends

9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.

Czytaj więcej

Botucal Distillery Collection No 1 & 2

Destylarnia Diplomatico wypuściła dwa rumy, które mają prezentować dwa różne style destylacji. Producent z Wenezueli dysponuje unikatową technologią destylacji zwaną Kettle Still, która oryginalnie była wykorzystywana przez Seagram’s do produkcji kanadyjskiej whisky (DUSA, właściciel marek Diplomatico/Botucal należała przed laty do Seagram’s, a kanadyjska whisky powstawała w Wenezueli). Jeden rum powstał w tych dziwnych hybrydowych aparatach, które wyglądają jak wielka cysterna połączona z kolumną, drugi był destylowany w tradycyjnej kolumnie.

Czytaj więcej

Caroni w Wealth Solutions

Polska firma Wealth Solutions, specjalizująca się w ofercie dóbr luksusowych, stworzyła serię „Music!” – trzech rumów ze słynnej destylarni Caroni z Trynidadu i Tobago, zamkniętej w 2002 roku. Beczki z rumami Caroni są poszukiwane przez bottlerów i stanowią znakomitą lokatę kapitału, gdyż żaden inny rum nie zwyżkuje w tempie podobnym do Caroni. W serii Wealth Solutions ukazały się roczniki: 1996 (22YO, starzony w Gujanie, 242 butelki, ABV 63%), 1998 (20YO, starzony na Trynidadzie, 215 butelek, ABV 69,3%) i 1998 (20YO, starzony na Trynidadzie, 220 butelek, ABV 63,8%). Każda etykieta przedstawia sceny muzyczne – śpiewaczkę parang, tancerkę karnawałową czy muzyka grającego na steelpan – instrumencie, który powstał na Trynidadzie i tradycyjnie wykorzystywany jest do grania muzyki calypso. 

Festiwal rumu w Warszawie

11 maja w Centrum Praskim Koneser w Warszawie odbędzie się festiwal Show Rum Warsaw. Festiwal jest okazją do degustacji nie tylko szerokiej palety rumów, ale także zróżnicowanego wachlarza whisky z rumowym akcentem oraz tequili. Poza degustacją rumów, organizator przewidział szereg innych atrakcji. W ofercie festiwalu znajdą się: zamknięte sesje masterclass, sklep festiwalowy z szerokim asortymentem rumów (tańszych o 23%), konkursy oraz koncept gastronomiczny. Znajdujący się przed budynkiem dziedziniec będzie tętnić życiem przez cały okres festiwalu. Spodziewanych jest ok. 25 wystawców z całej Europy.

Czytaj więcej