World’s End

belgijski korzenny rum infuzjowany, przeznaczony do koktajli (np. z piwem imbirowym) lub do ponczu, który nieco przypomina bitter – czujemy skórki pomarańczy, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon. Przyprawy dodawane są do mieszanki rumów, którą zestawiane są w Zandhoven. Składają się na nią pięcioletnie rumy z Barbadosu i trzyletnie z Trynidadu.

A.H. Riise

rumy pochodzące z obszaru, który do 1917 roku znany był jako Duńskie Indie Zachodnie. Obecnie to Wyspy Dziewicze, terytorium zależne od USA (konkretnie to wyspy: Saint Thomas, Saint John i Saint Croix). Ten duński koncept przewiduje finiszowanie rumów w różnych beczkach (np. po porto, sauternesie) czy rumy rocznikowe. Zachwycają swoją owocowością – cytrusy, morele, a słodycz miodu miesza się z goryczą tytoniu i skóry. Nazwa upamiętnia pracującego w XIX wieku na wyspach duńskiego badacza, farmaceutę – Alberta Heinricha Riise.

Czytaj więcej

La Perle

nowa destylarnia rumu na Martynice, która jako jedyna na wyspie produkuje rum z alembików. Nie może posługiwać się oznaczeniem geograficznym AOC Rhum Agricole, gdyż apelacja wymaga destylacji w kolumnie. Destylują przefermentowany sok trzciny cukrowej. W aromacie odnajdziemy tropikalne owoce (mango, ananas, banan), ale i pomidory czy jodynę. Smak to kompletne zaskoczenie – grzyby, śledzie, anchois.

Dictador w Eliksirze

20 lipca odlezie się degustacja rumów marki Dictador (12YO, 20YO, XO Insolent) oraz dwóch kolumbijskich ginów. Podana zostanie kawa Dictador w trzech odsłonach, jak również cygara sygnowane jako Dictador. Szef kuchni przygotuje do każdego trunku odpowiednią przekąskę. Na końcu imprezy zostanie przeprowadzony konkurs – do wygrania butelka rumu Dictador. Prowadzący: Bartek Masłowski, brand ambasador marki Dictador. Miejsce: Mariana Hemara 1, Gdańsk, godz.: 20-23.00. Koszt: 169 zł/os.

Mezan

angielska kolekcja rumów z różnych stron Karaibów, wszystkie starzone w beczkach po bourbonie, nie filtrowane na zimno, bez dodatku karmelu. Są to krótkie serie po ok. 50000 butelek. Kolekcja obejmuje blend XO Jamaica oraz rocznikowe: 1996 Trinidad, 1999 Trinidad, 1999 Panama, 2000 Jamaica, 2003 Jamaica, 2003 Guyana, 2004 Panama, 2005 Guyana, 2005 Jamaica, 2006 Panama.  – Pokazujemy różne style rumów z najbardziej cenionych destylarni, jak choćby Worthy Park z Jamajki, która działa od 1720 roku czy Diamond Distillery z Gujany, gdzie rozpoczęto działalność w 1732 roku i gdzie do dziś działa jedyny na świecie drewniany alembik. Po okresie leżakowania w klimacie tropikalnym rumy te trafiają do Anglii i tu jeszcze przez pewien czas są przez nas starzone – opowiada przedstawiciel marki Mezan, Gregoire Erchoff.

Czytaj więcej

Podsumowanie Rum Love Festiwal

W dniach 24-25 czerwca we wrocławskiej Hali Stulecia odbył się pierwszy w Polsce festiwal rumu. Nie brakowało interesujacych trunków do spróbowania, organizatorzy zapewnili atrakcyjną przestrzeń do degustacji ze stosownym do letniej pogody ogródkiem, nie dopisali jedynie miłośnicy rumu. Czy wciąż ich nie ma w naszym kraju? Czy to może początek wakacji sprawił, że poszukiwacze rumowych smaków zamiast do Wrocławia udali się na Karaiby?

Czytaj więcej

Zbliża się Rum Love Festiwal

W dniach 24-25 czerwca we Wrocławskiej Hali Stulecia odbędzie się pierwszy w Polsce festiwal rumów. W cenie biletu będzie można spróbować około stu rumów z całego świata, m.in.: z Barbadosu, Kostaryki, Dominikany, Jamajki, Panamy, itp. Masterclass poprowadzą takie osoby jak: Miguel Smith Międzynarodowy Ambasador Marki Mount Gay, który swoje doświadczenie zdobywał w barach na Barbadosie i Wielkiej Brytanii, Milan i Lucia Hava z Pragi, którzy mogą pochwalić się największą kolekcją rumów w Europie, Nikos Arvanitis, którego pasja zaprowadziła aż na Karaiby, na stałe zamieszkał na Barbadosie. Braman od 2006 roku, Krzysztof Srokowski – Global Brand Ambassador Ron Abuelo,, urodzony w Polsce i wychowany na wybrzeżu Costa Brava. Cały festiwal uświetni muzyka na żywo, zagrają: King & Krakowski. Natomiast jedzenie zapewnią Food Trucki oraz restauracja Szajnochy 11 z Wrocławia.

Czytaj więcej

Historia destylarni M. Hanauer & Sohn z Würzburga

Założycielem gorzelni i fabryki likierów był Hermann Reiß, który po ślubie w 1885 roku z Babette Hanauer przeniósł się do Würzburga. To właśnie tam wraz ze swym teściem założyli fabrykę parową wraz z gorzelnią Weinbrennerei und Likörfabrik M. Hanauer & Sohn. Mieściła się przy Resenstraße 4/6 w dzielnicy Heidingsfeld, tuż przy torach kolejowych. Mieli sześć alembików szarentejskiego typu oraz piwnice z leżakującymi w beczkach destylatami. Produkowano tu głównie destylaty owocowe (m.in. cenioną kirschwasser, czyli destylat z wiśni), śliwowicę, destylaty z wytłoczyn winogron. Rozlewano także importowane z Francji koniaki, mieli filię w Châteauneuf-sur-Charente. Butelkowano Cognac Hanauer. Importowali też rum i arrack

Czytaj więcej

William Hinton

destylarnia rumu z Madery, założona w 1845 roku. Rum robiony jest z przefermentowanego soku z lokalnej trzciny cukrowej. W smaku i aromacie przypomina francuski rhum agricole. Jednokrotna destylacja pozwala na większą koncentrację aromatów. Podstawowy i najlepszy produkt, to niestarzony biały rum, w nosie: milupa, banany, w ustach: fermentacja, kaszka bananowa i ananasy. Te starzone tracą świeżość i rześkość aromatów, są w nich nuty: wanilii, toffi, mlecznej czekolady. Rum złoty William Hinton leżakował w beczkach z francuskiego dębu przez dziewięć miesięcy. William Hinton 3YO również dojrzewał w beczkach z francuskiego dębu, przez 36 miesięcy. William Hinton 6YO to blend sześcioletnich rumów z beczek po: porto, maderze, whiskey, sherry i brandy. Jest też limitowana edycja rumów Single Cask. W rzeczywistości jest to jednak blend, którego ok. 25% stanowi rum, który leżakował przez 21 lat w beczkach w starym magazynie w Hinton Mill, a potem jeszcze przez trzy lata we francuskim dębie. Następnie został zmieszany z rumem w wieku sześciu lat. Jest jego pięć edycji z różnych beczek, w których był finiszowany przez kolejnych sześć miesięcy. Podobnie jak w rumie William Hinton 6YO są to beczki po: porto, maderze, whiskey, sherry i brandy.

Czytaj więcej

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej