Puntacana XOX

limitowana edycja wypuszczona z okazji na 50-lecia obecności firmy Oliver y Oliver – właściciela marki – na Dominikanie. Wypuszczono zaledwie 3000 butelek. Rum leżakował w systemie solera przez ok. 25 lat, a potem był finiszowany w beczkach po porto. Aromat czekolady, słodkiego tytoniu, kakao. W smaku słodki tytoń, bergamotka, herbata, dużo słodyczy. Finisz słodkiej herbaty, czekoladki z wiśnią. Moc – 40%. W ofercie Whisky Embassy.

Plantation Jamaican Xaymaca 100% Pot Still

nowa edycja w serii Plantation, rum z Jamajki, zestawiona z destylatów ze znakomitych destylarni Long Pond i Clarendon, znanej też jako Monymusk. Długa fermentacja od 7 do 21 dni, destylacja melasy w alembikach, trzy lata leżakowania w beczkach po bourbonie w tropikalnym klimacie i potem dodatkowo rok w Cognac w beczkach po koniakach Pierre Ferrand. Wspaniały blend, o zapachach: bananów, wanilii, są także typowe dla Jamajki nuty industrialne. W smaku: smar, węgiel, banany, jabłka pieczone z waniliową polewą, ciasto śliwkowe, powidła śliwkowe, topinambur i marakuja. W finiszu melon i miód, kandyzowane pomarańcze i banany. Moc – 43%, w Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Dictador Best of 1982 AO

pojedyncza beczka, amerykański dąb, rum wydestylowany w 1982 roku, liczący 36 lat. W aromacie tanicznie – tytoń, słodko, ale bez przesady – kakao, ciemna czekolada, warzywnie – lubczyk, pietruszka, poza tym kawa i orzechy. W smaku orzechy włoskie, czekolada i pomarańcze. Finisz długi, słodki: czekolada, bardzo dużo orzechów włoskich, nuty taniczne – tytoń, skóra, herbata, lekka pikantność, jak w czekoladzie z czerwonym pieprzem. Moc – 42,8%.

Rum Love Festiwal 2019: Rekord frekwencji we Wrocławiu

To była trzecia edycja wrocławskiego festiwalu Rum Love, chyba pod każdym względem najbardziej udana. Przede wszystkim wreszcie dopisała publiczność, ale też było wiele rumów, w tym bardzo dużo zupełnie premierowych butelek. Stosunek nowości do evergreenów był wręcz niespotykany, szacuję, że co trzecia pokazywana butelka w polskiej dystrybucji jest co najwyżej od roku lub w ogóle nie ma jej w dystrybucji, gdyż dopiero szuka importera. Dla miłośników rumu była to zatem niepowtarzalna okazja, by zagłębić się w festiwalu nowości i różnorodności.

Czytaj więcej

Nowy Country Manager w Dictador Europe

Od 1 czerwca Dawid Typa jest nowym Country Managerem w Dictador Europe. Odpowiada za rozwój marki kolumbijskiego rumu Dictador na polskim rynku. Wcześniej, jako Brand Ambassador Pinot Wine & Spirits, skutecznie zajmował się rozwijaniem wielu znamienitych marek rumów i whisky, czego potwierdzeniem było otrzymanie tytułu Ambasadora Roku 2017 nadanego przez kapitułę Bar Roku Polska.

RumNac

butelkowany z mocą 40% przez znaną francuską firmę Vinet Delpech SAS, trunek jest nowatorskim blendem rumów z Jamajki i Barbadosu oraz koniaku klasy VSOP. Jak reklamuje producent – stworzony do cygar. Aromat owocowo-ziołowy, nuta septyczna, nafta. W smaku bardzo dużo rumów w stylu angielski, do tego pomarańcze, morele, mirabelki. Finisz słodki, dużo moreli, brzoskwinie, słodkie śliwki, mandarynki.

Sixty Six

linia rumów z destylarni Foursquare na Barbadosie, butelkowanych w Anglii przez firmę The Rum & Crab Shack z St. Ives. Oferowane są trzy rumy, wszystkie leżakowały w beczkach po bourbonie i z dziewiczego amerykańskiego dębu: Sixty Six 6YO (40%) – aromat lekki, czekoladowy, kakao, wiśnie, Sixty Six 12YO (40%) – podobnie o słodkim aromacie kakao i czekolady oraz Sixty Six 12YO Cask Strength (58%) – cięższy, bardziej cierpki, taniczny, czuć słodki tytoń, wiśnie.

Czytaj więcej

Rum Love Festiwal vol. 3

Już po raz trzeci w dniach 7 i 8 czerwca 2019 we Wrocławskim Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia odbędzie się Najbardziej Aromatyczny Festiwal w Polsce. Blisko 1300 uczestników, 300 gatunków alkoholi i 35 wystawców z całego świata. Dwa dni warsztatów, koncerty oraz niezapomniana atmosfera. Tak było w zeszłym roku na Rum Love Festiwal we Wrocławiu. Czym nas zaskoczą organizatorzy tym razem?

Czytaj więcej

XM

kolekcja rumów z Demerary, Gujany. Obejmuje rumy w wieku: 7, 10, 12 i 15 lat, leżakowane w beczkach po bourbonie i sherry. Właścicielem marki jest firma Banks DIH Limited z Gujany, a nazwa jest skrótem od eXtra Matured. To proste rumy w stylu bardziej hiszpańskim niż charakterystycznym dla Demerary, lekkie, słodkie, o nutach wanilii, herbaty, skóry i tytoniu.

Czytaj więcej

Jamaica Monymusk Distillery 2003 Sugar Estates

unikatowy rum, butelkowany w 2015 roku przez włoską firmę Moon, znaną m.in. z serii whisky Birds czy Animals. Wypuszczono 547 butelek. Dwanaście lat leżakowania w używanej beczce, kolor bardzo jasny, niemal klarowny, słomkowy. Aromat kiszonek, nafty, bananów. Smak nieco słony, sporo nut industrialny. Finisz słony, apteczny i smażone banany. Pięknie prezentuje styl ciężkich, estrowych jamajskich rumów. Właścicielem marki Monymusk jest National Rums of Jamaica Ltd, powstaje on w destylarni Clarendon, nazwa Monymusk pochodzi od rafinerii cukru, która razem z destylarnią stanowi niemal jeden organizm. Moc – 45%.

Daniyel Jones i Angostura

6 czerwca w Coctail Bar Max & Dom Whisky we Wrocławiu swoje autorskie koktajle na rumach House of Angostura gościnnie miksować będzie Daniyel Jones – Global Ambassador House of Angostura. Gorące karaibskie klimaty i obłędnie pyszne koktajle. Wstęp wolny. Miejsce: Rzeźnicza 28-31, Wrocław. Godz. 21.-22.00.

Don Papa MassKara

limitowana edycja, przygotowana na Festiwal MassKara, tradtycyjnie organizowany w październiku w Bacolod na Filipinach. To kolorowe, radosne święto. Rum jest infuzjowany, w aromacie: sernik – rodzynki, śmietana, ciasto, cynamon, pomarańcze. W smaku też sernik i pomarańcze. Lekki, pomarańczowy finisz, do tego czekolada z pomarańczą i rodzynkami. Moc – 40%. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Union 55

rum z Barbadosu z dodatkiem: kakao, goździków, wanilii, migdałów i kardamonu oraz soli z solanki Añana. Stworzony przez holenderską firmę. Aromat ziołowy, korzenny, słony, ale i z wyraźnym charakterem rumu. W ustach dużo soli, lekka nutka papryczki, solony karmel. Bardzo ciekawy słodko-słony kontrast. Butelkowany z mocą 41%.

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

Clairin

alkohol z Haiti, lokalny rodzaj rumu, powstający podczas spontanicznej fermentacji z udziałem dzikich drożdży soku trzciny cukrowej. Fermentacja trwa 120 godzin lub więcej. Destylowany w bardzo prostych alembikach, brak filtracji. To wciąż trunek ludowy, choć coraz częściej doceniany przez barmanów na całym świecie i butelkowany przez europejskie i amerykańskie firmy. Przypomina styl rhum agricole (do 1804 roku Haiti było francuską kolonią). Najważniejsze marki to: Clairin Vaval, Clairin Sajous, Clairin Casimir, Clairin Le Rocher.

Czytaj więcej