Rumowy wieczór z Piotrem Sajdakiem

23 maja coctailbar Fidel zaprasza na kolejną edycję spotkania nie tylko dla koneserów rumów. Spotkanie poświęcone będzie historii, procesom produkcji, kulturze picia oraz ciekawostkom związanym z omawianą rodziną rumów. Tym razem całość zostanie poprowadzona przez gościa specjalnego – Piotra Sajdaka. Zaprezentuje on trzy sample rumów (Angostura 5, 7, 1919). Podczas prezentacji każdy z uczestników spróbuje także koktajlu na bazie jednego z rumów. Równolegle prezentowane będą tapasy, które idealnie łączą się z danym trunkiem. Bilet: 40 zł.

Czytaj więcej

Angostura 1787

najstarszy rum w kolekcji Angostury, piętnaście lat leżakowania. W nosie: brzoskwinia, marakuja, mango, papaja, kumkwat, aromatyczna herbata, pieczone banany. W ustach: śliwki, banany, marakuja i mango. Wspaniały nektar tropików, gęsty i oleisty. W finiszu malina moroszka, truskawka, słodka owocowa herbata, słodka jarzębina. Do tego skóra, dym cygara. Moc – 40%.

Druga edycja Rum Love Festiwal

Już w czerwcu Wrocław zamieni się w stolicę rumu. Już po raz drugi odbędzie się Rum Love Festiwal – największa degustacja rumu w Polsce. Organizatorzy zapowiadają możliwość spróbowania aż 400 rumów z różnych zakątków świata, 34 stanowiska wystawiennicze, wykłady o rumie prowadzone przez znamienite osobistości ze środowiska rumowego.

Czytaj więcej

Holender nadlatuje

Distinctive Distillations zaprasza na 18 maja o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na degustację alkoholi z Zuidam Distillers w Holandii. Do spróbowania będą dwa rumy i cztery whisky (limitowana edycja z pięciu zbóż, dziesięciolatka dojrzewająca w beczkach z francuskiego dębu, dwunastolatka z beczki po sherry i mocno torfowa whisky z beczki po sherry PX. Będzie też „surprise dram”, a na głodnych czeka wiosenno-zmienne wspaniałe menu restauracji Freta 33. Na miejscu można będzie nabyć pełne butelki.

Czytaj więcej

Okinka

Okinka była lokalną murzyńską królową i kapłanką ludu Bijago. W Gwinea Bissau do dziś jest czczona. Jej imieniem lokalna firma A.C.N.F. nazwała tani rum z przefermentowanego soku trzciny cukrowej, sprzedawany w plastikowych butelkach. W aromacie dużo bananów, ale kiszonych, jeśli banany się kisi. Smak słodki, bananowy, lekko nuta spalonej grzanki. I tak samo w finiszu. Moc – 40%.

Noba Sabi

w 2017 roku portugalski biznesmen, Carlos Carvalho, otworzył w Safim, w Gwinei Bissau, dużą destylarnię i fabrykę oleju z orzeszków ziemnych. Moce produkcyjne to 4 tys. l alkoholu dziennie. Zakład powstał od podstaw na dawnym polu uprawnym. Większość produkowanego tu oleju trafia do Portugalii, natomiast na lokalny rynek produkowany jest rum z przedestylowanego soku trzciny cukrowej o nazwie Noba Sabi i mocy 40%. Aromat bardzo intensywny, dużo banana, mango, papaji, ananasa, do tego spalona grzanka. W smaku syrop ananasowy, który się przypalił. Drożdże, nuty przefermentowanego mleka. Portugalski biznesmen butelkuje Noba Sabi głównie w plastikowe butelki o pojemności 0,25 l lub 1 l, rozprowadza je w Gwinei Bissau m.in. poprzez sieć własnych sklepów.

Caribbean & Angostura Weekend

Podczas weekendu (20-22 kwietnia) w Małpich Sztuczkach (ul. Szajnochy 11/1A, Wrocław) królować będzie gorący wakacyjny klimat z domieszką doskonałych rumów Angostura. Czekają konkursy, a na barze liczne promocje na koktajle. Dla pierwszych trzech rezerwacji w prezencie butelka wina musującego Alita, 2 x voucher na 50 zł do Małpich Sztuczek. 2 x voucher na 50 zł do Klubu Salvador, 15 x drink Mojito i butelka Amaro di Angostura. O muzykę zadbają: w piątek – Paul Orlov, w sobotę – Dj Sway. Wstęp wolny.

Havana Club z beczek po torfowej whisky

Havana Club Tributo 2018 to trzecia wyjątkowa – rocznikowa – edycja tej marki, która w zamierzeniu ma pokazywać różne ekspresje kubańskiego rumu. Tym razem rum leżakował w starych, sześćdziesięcioletnich, beczkach po ciężkiej torfowej whisky, co dodało trunkowi dymnych nut. Butelka znalazła eleganckie opakowanie w formie skrzynki wykonanej z białego amerykańskiego dębu. Moc alkoholu – 40%. Wypuszczono na cały świat zaledwie 2500 butelek w cenie ok. 400 euro za 0,7 l. Właścicielem marki Havana Club jest Pernod Ricard.

Czytaj więcej

Dictador 2 Masters, czyli mistrzowskie rumy

19 marca w Düsseldorfie odbyła się światowa prezentacja nowej linii rumów firmy Dictador. Projekt Dictador 2 Maters, to zakrojona na szeroką skalę wieloletnia współpraca pomiędzy właścicielem rumu, a rozsianymi po całym świecie innymi producentami znanych marek alkoholi.
– Chcieliśmy pokazać, jaki może być efekt, kiedy spotka się ze sobą dwóch mistrzów. My mamy swojego mistrza rumów w Kolumbii, postanowiliśmy poszukać także mistrzów w innych częściach świata, by wykorzystać różne talenty i pokazać efekty takiej współpracy – powiedział Marek Szołdrowski, prezes Dictador Europe.

Czytaj więcej

Spotkanie z rumami Botucal

12 marca w Kita Koguta odbyła się degustacja rumów Botucal, którą poprowadził maestro Miguel Diaz, reprezentujący destylarnię. Rum Botucal lepiej znany jest na świecie jako Diplomatico. Tylko na czterech rynkach firma używa nazwy Botucal – w Polsce, Rosji, Niemczech i Brazylii, ze względu na zastrzeżone w tych krajach nazwy Diplomatico dla innych produktów. Słowo Botuka w lokalnym języku Indian oznacza zielone wzgórze.

Czytaj więcej

Rumy w Kita Koguta

Już dzisiaj o godz. 19.00 w Kita Koguta (Warszawa, Krucza 6/14) Miguel Diaz poprowadzi jedyny w Warszawie masterclass i przedstawi rumy: Diplomatico Planas (47%), Botucal Mantuano (40%), Botucal Reserva Exclusiva (40%), Botucal Single Vintage 2002 (43%). Bilety – 50 zł tylko w sprzedaży on-line. Rezerwacje: biuro@spirits.com.pl.

Havana Club Ritual

rum wyprodukowany w 2012 roku, głównie z myślą o rynku hiszpańskim, delikatnie infuzjowany, krótko starzony, butelkowany z mocą 37,8%. Idea była taka, by przedstawić w hiszpańskich barach rum, jaki podaje się w barach na Kubie, czyli lekki, słodki, do mieszania z colą jako Cuba Libre. Co z tego wyszło? Nic dobrego. W nosie cynamon, maliny, landryny. W ustach wodniste, herbaciane. W Hiszpanii sprzedawany był w cenach 10-15 euro, ale jego obecne ceny na poziomie ok. 40 euro to gruba przesada.

Zacapa Edición Negra

Edycja wypuszczona tylko na rynki wolnocłowe. Rum dojrzewał w podwójnie wypalanych i wypiekanych beczkach z amerykańskiego dębu. Mocne wypieczenie dało mu piękny mahoniowy kolor. W aromacie jest dużo herbaty z cukrem, wanilia. Smak dość szorstki – rodzynki, winogrona, orzechy, tytoń. Finisz to miód i rozmaryn. Moc – 43%.

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia w Courtyard by Marriott Warsaw Airport Hotel (Żwirki i Wigury 1), w godz. 11.00-21.00, odbędzie się trzecia edycja festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem jest firma M&P Wina i Alkohole Świata, a uczestniczyć będzie ponad czterdziestu wystawców z całego świata – producenci szkockiej, irlandzkiej, francuskiej, japońskiej i amerykańskiej whisky, brandy z Hiszpanii, Włoch i Portugalii, rumy z Dominikany, Indii i Jamajki, grappy, giny, wódki, koniaki, armaniaki, tequile, mezcal i wiele innych znakomitych trunków. Do tego przewidziane są specjalistyczne degustacje Masterclass. Cena biletu na festiwal – 80 zł (zakup przez internet do 12 kwietnia włącznie) lub 100 zł na miejscu w dniu festiwalu. Szczegóły: www.whiskyandfriends.pl.

Kenya Cane

rum z trzciny cukrowej, najlepiej sprzedawany rum w Kenii, rocznie ok. 4 mln l. Właścicielem marki jest firma UDV, w której większościowym udziałowcem jest Diageo, a mniejszościowym East African Breweries Limited. Aromat niemal neutralny. Smak klasyczny, słodko-cierpki, nieco metaliczny – do koktajli. Moc – 40%.

Degustacja Negrita Rhum z Pinot

16 stycznia miała miejsce niecodzienna degustacja. Wprost z zimnej, wietrznej warszawskiej ulicy można było przenieść się na jedną z gorących, słonecznych karaibskich wysp. Świetnie przygotowana scenografia przez organizatora – ściany obsypane kwiatami, rozłożyste palmy, kolorowe drinki i do tego gorące rytmy salsy. Każdy wchodzący zostawał obdarowany naszyjnikiem z kwiatów i pięknym uśmiechem pani o egzotycznej urodzie. To wszystko sprawiało, że nawet jeszcze przed degustacją rumów Negrita, których dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine &
Spirits, humor uczestnikom dopisywał.

Czytaj więcej

Bismark Rocks

producentem jest Tanzania Distilleries Limited, to mieszanka destylatów melasowych i z ananasa, który daje trunkowi delikatny słodkawy aromat. Smak metaliczny i nieprzyjemny. Malownicza skała Bismarcka na etykiecie znajduje się na Jeziorze Victoria niedaleko Mwanza. Moc – 40%.