Ring: Havana Club Professional Edicion

Havana Club Professional Edicion to jak na razie dwa specjalne rumy zrobione z myślą o miksologii w najlepszych barach. Wypuszczone w liczbie zaledwie 12 tys. butelek, o mocy 40% każdy. Havana Club Professional Edicion A powstał z okazji dwustulecia baru El Floridita w Hawanie, a w jego opracowaniu uczestniczyli barmani Cesar Martí i Alejandro Bolivar. Celem było stworzenie białego rumu, idealnego do daiquiri. Jest to mieszanka trzech rumów i aguardiente, beczki typu bocoy po 500 l i typu pipas po 200 l. Wiek destylatów… do 60 lat. Rum biały, czyli odfiltrowany. Rum Havana Club Professional Edicion B powstał w wyniku przypadku, ze Szkocji zamówiono beczki po whisky, ale niespodziewanie dotarły beczki po torfowych whisky ze Szkocji. Postanowiono zaeksperymentowac, a do współpracy zaproszono barmana Nicka Strangewaya. Trzy leżakowane rumy trafiły na dodatkowych 12 miesięcy do beczek po whisky z Islay. Wcześniej leżakowały przez okres…. do 70 lat w beczkach o pojemności 180 l z amerykańskiego dębu.
Stawiam naprzeciw siebie dwie butelki i zaczynam pojedynek. Jak smakują, która lepsza?

Czytaj więcej

Duppy Share

mieszanka trzyletnich rumów z Worthy Park z Jamajki i pięcioletnich z Foursquare z Barbadosu. Marka jest angielska. Aromat nafty i wiśni, tarniny, śliwki. W smaku dużo tytoniu i wiśni, czereśnie, truskawki. Gorzki, tytoniowy finisz, goryczka, gorzkie wiśnie, migdały. Butelkowany z mocą 40%. W ofercie Domu Whisky.

Rum w Wolsztynie

20 grudnia o godz. 19.00 Rum Explorer zaprasza do Wolsztyna, do Zielonej Prowansji (ul. Wodna 1/3) na degustację sześciu rumów: Botucal Reserva Exclusiva (Wenezuela), Abuelo 12 (Panama), Worthy Park Sigle Estate (Jamajka), Tiki Lovers Ananas (Jamajka/Barbados/Trinidad/Gujana), Clairin Casimir (Haiti) i Karukera Gold (Gwadelupa). Do wszystkich rumów serwowane są przekąski tematyczne. Liczba miejsc ograniczona. Dodatkowe informacje: 508411005, contact@rum-explorer.com. Koszt udziału w degustacji: 149 zł.

Goslings Family Reserva

Rum z Bermudów, barwę bardzo ciemnego brązu zawdzięcza finiszowaniu w bardzo mocno wypalonych beczkach. Jest to blend rumów w wieku powyżej 16 lat, butelkowany z mocą 40%. Każda butelka jest numerowana, rocznie do sprzedaży trafia 21 tys. butelek. Aromat przepełniony sherry, są tu wiśnie, rodzynki i suszone śliwki. Smak zaskakująco wytrawny, cierpki – tytoń, nawet głóg, zioła, ale jest i miód dla równowagi, a także orzeszki coli. Cierpkość, gorycz, są też bardzo wyraźne w długim finiszu, jest jak włoskie amaro, albo jak wermut, bo jest w nim dużo nut czerwonego wina, jest gorycz głogu i piołunu, tytoń i orzechy włoskie. Bardzo ciekawy, pięknie poukładany rum. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Dictador XO Perpetual

rum mieszany w wieku 25-35 lat, destylowany z melasy w alembiku. Aromaty: kawy, pomarańczy, czekolady, cynamonu. W ustach spora owocowość – pomarańcze, pomelo, ale też owoce bakaliowe – rodzynki, suszone wiśnie. Poza tym miód, słodki tytoń, cynamon i popiół. Finisz zdecydowanie mniej słodki niż w wersjach Dictador 12YO czy 20YO – skóra, tytoń, śliwki, sporo starego drewna oraz gorzka czekolada z pomarańczą. Moc – 40%.

Dictador 20YO

leżakowany w beczkach po bourbonie i sherry, 70% stanowią destylaty z kolumny, 30% z alembików. Aromat kawy, kakao, gorzkiej czekolady, śliwki kalifornijskiej, rodzynek. W smaku również słodko, choć nie przesadnie. Jest czekolada, miód, propolis, ale dla przeciwwagi są nuty wytrawne – skóra, tytoń, imbir, do tego pomarańcze i cynamon. Finisz elegancki, kakao i wanilia, kokos, daktyle, rodzynki i orzeźwiająca nuta mięty. Moc – 40%.

A. Michler Overproof

dużej klasy i dużej mocy (63%) biały rum, którego szkoda do koktajli, ma tak przyjemny tropikalny aromat. To mieszanka młodych rumów melasowych z Jamajki (styl zdecydowanie ciężki, alembiki, destylarnia Hampden) i Trynidadu (waga półciężka, destylacja w kolumnach w zakładach Angostura Distillery). Przez krótki czas leżakował w białym amerykańskim dębie. W nosie głównie banany i ananas, lekko przyprawy korzenne. Smak ostry, wyrazisty, ale nadal to banany i ananas. Konsekwentnie finisz – też banany i ananas, przyprawy korzenne, delikatnie estrowe nuty industrialne. W ofercie Pinot Wine & Spirits

The Cuba Libre – świat rumu i cygar

Na mapie kulturalnej Warszawy powstało nowe eleganckie miejsce. Przy ul. Poznańskiej 37, w zabytkowej, zrewitalizowanej kamienicy z początku XX wieku, 29 listopada został otwarty Rum & Cigar House The Cuba Libre. W karcie mają ok. 130 rumów, do tego ok. 60 cygar i ok. 30 autorskich koktajli. Dwa poziomy, bar koktajlowy i cygarowy private lounge bar, fusion catering, przestrzeń do spotkań biznesowych i towarzyskich. Managerem baru jest Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018.

Czytaj więcej

24 rumy w kalendarzu 2019

To już czwarta edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port. Ale akurat kalendarza nie ma w polskiej ofercie, można go natomiast zamówić on-line przez stronę https://www.alkohol.cz/alcohol-pl (cena wysyłki jest atrakcyjna, cena kalendarza – 81,54 euro). W salonach sieci M&P można natomiast wciąż dostać kalendarz z 2017 roku w cenie 459 zł.

Czytaj więcej

Rumy z St. Lucia i Martyniki

18 listopada w Kita Koguta odbyła się prezentacja rumów z St. Lucia (marka Admiral Rodney) i Martyniki (J.M. Rhum). J.M. to klasyczny przykład rhum d’agricole, o silnym aromacie, robiony z soku trzciny cukrowej i destylowany w kolumnach do mocy 72%. Fermentacja odbywa się w tradycyjny „kreolski” sposób – syrop wyciśnięty z trzciny poddawany jest fermentacji niemal natychmiast po ścięciu rośliny. Firma ma własne plantacje trzciny cukrowej w Habitation Bellevue. Wykorzystywana woda pochodzi z źródła oczyszczanego przez wulkaniczne skały. Panujący w północnej części Martyniki tropikalny klimat sprzyja szybkiemu dojrzewaniu rumów J.M. Marka powstała w 1845 roku, jej założycielem był Jean-Marie Martin. W 1914 roku destylarnię odkupił Gustave Crassous de Médeuil i rozbudował zakład. Obecnie eksportowany jest do ponad 50 krajów i każdego roku zdobywa złote medale na różnych przeglądach mocnych alkoholi. Z kolei Admiral Rodney reprezentuje styl brytyjski. George Rodney dowodził brytyjską Royal Navy w XVIII wieku. Historycy przedstawiają go jako genialnego stratega, ale jednocześnie człowieka obsesyjnie goniącego za majątkiem, winnego wielu pacyfikacji ludności cywilnej w celach łupieskich. Rum jego imienia powstaje na Wyspie St. Lucia. To państwo niepodległe od 1979 roku, ale uznające zwierzchność brytyjskiej korony. Rumy Admiral Rodney destylowane są w tradycyjnych dwóch szerokich kolumnach, przypominających te z czasów Eaneasa Coffeya. Ten sposób destylacji daje znacznie cięższe, bardziej oleiste rumy niż te produkowane w systemie wielokolumnowym. Destylowana jest melasa. Leżakowanie odbywa się głównie w beczkach po bourbonie. Za proces produkcji odpowiada master blender, Evanus Harris.Rumy Admiral Rodney z uwagi na ich ciężki styl są szczególnie lubiane przez miłośników cygar. Przez wiele lat dużym powodzeniem cieszyła się edycja Admiray Rodney Extra Old. Obecnie firma proponuje trzy rumy w ramach serii H.M.S.: Princessa, Royal Oak i Formidable. Dystrybutorem obu marek w Polsce obecnie jest Ice-Full.

Czytaj więcej

Rumy świata – degustacja

24 listopada Worek Kości zaprasza na degustację rumów, którą poprowadzi Patryk Kozyra. Do degustacji będą rumy z portfolio The Last Port: Worthy Park Reserve, S.B.S., NEISSON Profil 105, Transcontinental Rum Line, Bumbu. Miejsce: Cocktail Bar Worek Kości, ul. Bagatela 10, Warszawa. Godz. 19.30-21.30. Bilet: 79 zł. W lokalu obowiązują wyłącznie miejsca siedzące. Liczba miejsc ograniczona.

Degustacja rumów Dictador i wódki Beluga

8 listopada odbędzie się degustacja w Bistro de la Tour, przy ul. Sikorskiego 111 w Józefowie – spotkanie przy kieliszkach wypełnionych kolumbijskim rumem Dictador oraz wódką prestiżowej marki Beluga. Degustacji towarzyszyć będą pyszne przystawki serwowane przez kucharzy Bistro. Bilety w cenie 50 zł można zakupić w sklepie Cezar Wina i Alkohole Świata, ul. Piłsudskiego 128, Józefów. Zakupione zaproszenie może być wykorzystane, jako bon zakupowy o wartości 50 zł, podczas degustacji. Godz. 20-22.00.

Dictador 12YO

najbardziej klasyczna wersja najbardziej popularnego rumu z Kolumbii. Aromat bakalii – suszone morele, rodzynki, maliny, wiśnie, czekolada. W smaku gorzka czekolada i włoskie suche orzechy, rodzynki, wytrawne winogrona. Finisz cierpki, tytoniowy, z wyraźną nutą wanilii i orzecha laskowego. Moc – 40. W ofercie Stock Polska.