Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

1731 Fine & Rare Trinidad Barbados Jamaica XO

rum butelkowany z mocą 46% w Holandii dla 1731 Fine & Rare. Zestawiony z rumów w wieku do ośmiu lat, destylowanych z melasy w alembikach (Jamajka), alembikach i kolumnach (Barbados) oraz w kolumnach (Trynidad). W aromacie dużo wanilii, toffi, nuta industrialna. W smaku: tytoń, słodka herbata, wanilia i toffi. Finisz tabaczny i wiśnie, nafta. W Polsce dystrybutorem jest Ambra.

Mhoba Franky’s Pineapple

kupaż trzech różnych rumów z alembików, z RPA, z dodatkiem nalewów na świeże ananasy z gatunku Natal Queen. Butelkowany z mocą 43%. Przyjemny aromat zielonego ananasa, zielonych bananów, nafta, wypieczenie. Smak jednocześnie słodki i wytrawny, ananas i zioła, kora, wilgotny mech. W finiszu bardzo dużo anansów, świeżych, dojrzałych i pieczonych, słodko. W ofercie The Last Port.

Rum & Cigar Night z Dictador i Rocky Patel Royale

20 września Trójmiejska Loża Cygarowa zaprasza na spotkanie rumami, ginem, cygarami i kawą od marki Dictador. Menu: Dictador 12yo, Dictador 20yo, Dictador Insolent, Dictador Perpetua, Colombian Gin Treasure, Colombian Gin Ortodoxy. Głównym cygarem wieczoru będzie jedno z najwyżej notowanych cygar od Rocky Patel Premium Cigars – linia premium Royale Sumatra.

W programie prezentacja idei Dictador Experience, szczypta historii rumu z kolumbijską duszą i polskim sercem, kilka szczegółów związanych z produkcją Dictador, a dla każdego z uczestników, espresso kawy Dictador, pairing z owocami i pralinami, propozycje różnych form serwowania oraz cocktaili na bazie Dictador rumi gin. Dla miłośników cygar, dodatkowo będzie sposobność spróbowania cygar Dictador. Wszystko to zaprezentuje i przedstawi brand ambasador Dictador Dawid Typa. Bilet 150 zł. Miejsce: The Cigar Shop & Whisky Lounge, Powstańców Warszawy 10, Sopot. Początek o godz. 20.00.

Polska premiera Union Lemon & Leaf

The Last Port zaprasza na polską premierę pierwszego na świecie białego rum botanicznego Union Lemon & Leaf., którą poprowadzi właściciel marki Ruben Maduro. Odbędą się dwie prezentacje w Warszawie, 11 września o 21:00 w Ten Bar Cocktails & Friends Royal Wilanów oraz 12 września o 14:00 w The Roots Cocktail Bar & More. Producent rumu, firma Spirited Union Distillery, znana jest z marki Union Spice & Sea Salt – rumu botanicznego z dodatkiem soli anana. Ich polskim przedstawicielem jest The Last Port.

Czytaj więcej

Worthy Park Quatre Vins 2013

butelkowany z mocą 52%, po okresie czterech lat maturacji w tropikalnym klimacie Jamajki trafił do Danii, gdzie był przez kolejne dwa lata finiszowany w czterech różnych beczkach po winach likierowych: monbazillac, sauternes, moscatel i jurancon. Aromat bananów, ananasów i słodkiego likierowego wina. Do tego trochę nafty. W smaku dużo słodyczy, banany, drożdże, syrop winogronowy. W długim finiszu: banany, ananas, rumianek i cynamon oraz odrobina goryczy – tataraku. To ósma specjalna edycja rumu Worthy Park zabutelkowana przez duńskiego bottlera 1423, w Polsce w ofercie The Last Port.

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

Bundaberg Overproof

Bundaberg to najbardziej znany australijski rum, pieszczotliwie nazywany Bundy. Firma Bundaberg Distilling Company powstała w 1888 roku. Nazwę rum zawdzięcza miejscowości w prowincji Queensland, regionie obfitującym w uprawy trzciny cukrowej. Wersja overproof to w aromacie masa drożdży, chloru, orzechy, rodzynki, brzoskwinie, nuta industrialna. W smaku kwaśny – kwaśne jabłka, wręcz kiszone owoce, szałwia, bardzo dużo nut aptecznych. Niezwykle ciekawy. Finisz bardzo cierpki, skóra, liście tytoniu, wciąż ta nuta apteczna, chloru czy aspiryny. Butelkowany z moca 57,7%, kiedyś pod marką Bundaberg O.P.

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Facundo

kolekcja rumów firmy Bacardi, powstała dla uczczenia założyciela marki, Don Facundo Bacardi Masso. Kolekcja obejmuje cztery rumy w różnym wieku, prezentujące cztery generacje rodziny Bacardi. Biały rum Neo leżakował przez osiem lat i został odfiltrowany. W aromacie sporo słodyczy, wanilii, bananów, czekolady z wiórkami kokosowymi. W smaku dużo tropikalnych owoców, zwłaszcza ananas, marakuja, banany, kokos. Finisz lekko tabaczny, pieprzny i korzenny, rozgrzewający. Pozostałe trzy to rumy brązowe. Eximo to blend rumów dziesięcioletnich, w aromacie lekko ocet, kardamon, wiśnie, herbata. Smak lekki, białe porzeczki. Finisz porzeczkowy, do tego czekolada z porzeczkami. Exquisito to rum w wieku 7-23 lata, finiszowany w beczkach po sherry. Aromat korzenny, lekko cierpki, drewno, skóra, tytoń, dużo śliwek. Smak lekki – coli, gałka muszkatołowa, czekolada, tytoń, skóra. Finisz cierpki, korzenny, skórzasty, liczi, marakuja. I ekskluzywny rym Paraiso XA, w wieku 15-23 lata, finiszowany w beczkach po koniaku. Tu w aromacie także jest dużo śliwek, czekolada ze śliwkami, tytoń, skóra, gałka muszkatołowa. Smak słodko-cierpki, czekolada z rodzynkami, taniny, dużo tytoniu, dużo skóry, podobnie w finiszu, gdzie dochodzą jeszcze cynamon i kandyzowany imbir. Wszystkie butelkowane z mocą 40%.

Czytaj więcej

Chalong Bay

(ฉลองเบย์) biały rum z pierwszego tłoczenia trzciny cukrowej, destylowany we francuskim alembiku, długa fermentacja. Powstaje nad Zatoką Phuket, w Tajlandii. Aromat bardzo egzotyczny – zielone banany, przefermentowany ananas, mleczko kokosowe, lekko ziemistość, kora, winogrona. Smak też egzotyczny, słodko-cierpki. Lekko czuć drożdże, chinina, albedo grejpfruta, banany. Finisz też gorzki i cierpki – cytrusy, banany, popiół. Moc – 40%. Destylarnia Chalong Bay jest otwarta dla zwiedzających.

Plantation Jamaica 2005

kolejny, potężny rum z Jamajki w serii Plantation. Mieszanka beczek z dwóch destylarni, które reprezentują bardzo estrowy styl – Long Pond i Clarendon. Po destylacji w alembikach rum przez dwanaście lat leżakował w tropikalnym klimacie wyspy, a potem jeszcze przez dwa lata we Francji w beczkach po koniaku Pierre Ferrand. Aromat nafty, sadzy, ananasa, kokosa, banana. Smak ciężki, charakterystyczny dla dobrych rumów z Jamajki – lakier, sadza, siarka, ale też maliny. Finisz bardzo ananasowy, do tego metaliczność, ziemistość i wciąż przyjemna słodycz malin. Moc – 45,2%.

Clément Single Cask fûte de Bourbon 2001

jedna z wielu edycji tego rumu w wersji single cask. Tu długie leżakowanie w beczkach po bourbonie dało w aromacie słodycz nietypową dla rhum agricole. Poza słodyczą czuć jednak ciekawe zapachy, jak: buraki, ćwikła, kiszone pomidory. W smaku trunek jest gorzko-cierpki, dużo kiszonych pomidorów, ale też taniny, skórzastość. Finisz gorzki, cierpki – wilgotna kora i tytoń. Moc – 41,5%.

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Festiwal Whisky & Rum w Zielonej Górze

28 września w Zielonej Górze odbędzie się pierwszy Festiwal Whisky & Rum na ziemi Lubuskiej. Pojawią się największe marki, jak i mało znani producenci. Zostanie wyodrębniona sala, gdzie odbędą się profesjonale degustacje zamknięte. Aby wziąć udział w festiwalu wystarczy zakupić bilet wstępu, który uprawnia do wejścia na stoiska degustacyjne. Wraz z biletem każdy otrzyma kieliszek degustacyjny oraz żetony, które są środkiem płatniczym.

Czytaj więcej

Campari przejmuje znane francuskie rumy

Grupa Campari jest podobno blisko zakończenia negocjacji dotyczących przejęcia znanych francuskich marek rumów z Martyniki – Trois Rivières, Maison La Mauny i Duquesne. Ich właścicielem jest firma Bellonnie & Bourdillon Successeurs (BBS) z Martyniki, w 96,5% należąca do francuskiej Rhumantilles SAS, ta z kolei jets własnością Chevrillon Group. Są to rumy agricole, których sprzedaż w ubiegłym roku przyniosła 24,1 mln euro. BBS zatrudnia ok. 100 osób na Martynice, ma 800 ha plantacji trzciny cukrowej w regionie Sainte-Luce i Rivière-Pilote.