24 rumy w kalendarzu 2018

Do degustacji trzeciej edycji kalendarza adwentowego 24 Days of Rum przystąpiłem dopiero w Wigilię, czyli akurat, kiedy należało wyjąć ostatnią buteleczkę z pudełka. ja wyjąłem wszystkie i zasiadłem do próbowania. Za ten projekt odpowiada znany kolekcjoner i promotor rumu, Joshua Singh i jego firma 1423. Są tu rumy z jego selekcji, ale nie stanowią one większości. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku jest też kieliszek degustacyjny i karta do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.

Czytaj więcej

Havana Club Maximo

Niezwykle drogi, rzadki rum, co roku na rynek trafia tylko tysiąc butelek w ciężkich luksusowych kryształowych karafkach o pojemności zaledwie 0,5 l i mocy 40%. Za jego zestawianie odpowiada maestro ronero, Don José Navarro, a zestawiany jest z najstarszych i najlepszych beczek, jakie są w kolekcji Havana Club. W aromacie słodka, mocna herbata, dużo lukrecji, toffi, karmel, zioła prowansalskie, ciemna czekolada, śliwki w czekoladzie, gorzkie kakao. W smaku dużo wędzonych śliwek kalifornijskich, tytoń, skóra, czekolada, orzechy, wiśnie w czekoladzie. W finiszu orzech laskowy, lichii, aloes, słodycz syropu i rodzynki, figi.

24 dni z rumem

To już trzecia edycja kalendarza adwentowego 24 Days of Rum. Kartonowe pudełko o wadze 2 kg, a w nim 25 okienek. W pierwszym jest specjalnie zaprojektowany kieliszek degustacyjny, w kolejnych – 24 miniaturki, każda z innym rumem. Są tu rumy w różnym wieku, każdy z innego kraju. W porównaniu do poprzedniego roku dodano indywidualne etykiety do każdej buteleczki oraz karta do wpisywania własnych not degustacyjnych. Kalendarzowi towarzyszy strona internetowa 24daysofrum.com, na której każdego dnia ujawniana jest kolejna nota degustacyjna wraz ze szczegółowym opisem rumu w kolejnej miniaturce. Za koncept odpowiada znany kolekcjoner i promotor rumu, Joshua Singh i jego firma 1423. W Polsce dystrybutorem rumów z kolekcji 1423 jest firma The Last Port.

Charanda

alkohol wytwarzany w stanie Michoacán w Meksyku, destylowany z przefermentowanego soku trzciny cukrowej, podobnie jak rhum agricole. Nazwa pochodzi od wzgórza Cerro de la Charanda, gdzie w XIX wieku powstała pierwsza destylarnia tego trunku. Obecnie produkcja skupiona jest wokół miasta Uruapan. W języku Indian Purépecha charanda oznacza czerwoną ziemię. Nazwa i technologia produkcji są chronione – od 2003 roku charanda ma swoje DOC. Trunek jest dwukrotnie destylowany, często leżakowany w beczkach. Najbardziej znane marki to: Tres Extra, Tarasco czy Uruapan. Określenia na butelkach odnoszą się do wieku destylatu, niestarzony to Blancu lub Plata, starzony co najmniej dwa miesiące to reposado, ponad rok – añejo, ponad trzy lata – premium lub extra añejo. Aromaty młodego destylatu przypominają rhum agricole: banany, kaszka bananowa. W smaku słodkie – banan, mango, melon, mleczna czekolada, kokos. Starzone mają wyraźne nuty waniliowe, do leżakowania używa się głównie amerykańskiego dębu. Butelkowanie z mocą 45-55%.

Zacapa Reserva 2015

z mocno wypalonych beczek z amerykańskiego dębu oraz z solery z beczek po sherry, która ma 23 lata. Rum jest butelkowany z mocą 45%. Aromat bardzo słodki, waniliowy, mleczna czekolada, słodka herbata. W ustach: ananas, banany, mango, ale też dębina, skóra. Finisz bardzo wytrawny – tytoń, surowe drewno.

Rum Nation Caroni 18YO

Destylacja z 1998 roku, dwanaście lat starzenia w tropiku, potem sześć lat w Anglii, butelkowanie w 2016 roku, napełniono 5836 butelek. W aromacie: herbata z cukrem, cynamon i ananas. Smak bardzo ananasowy, słodki, ale ta słodycz przechodzi w nuty korzenne (goryczka) i ziołowe (piołun). Finisz tytoniowy, do tego gorzkie pomarańcze i – wciąż – ananas. Butelkowany z mocą 55%.

Rośnie rynek rumu

Według danych z raportu IWSR (International Wine and Spirit Research), w samym zeszłym roku kategoria rumu wzrosła w Polsce o 9,5 proc., zachowując się niemal identycznie jak reszta świata, gdzie sprzedaż rumu odnotowała wzrost o 9 proc. Pierwsze ożywienie rynkowe w segmencie rumu widoczne było już wcześniej. Według angielskiego „The Guardian”, sprzedaż rumu w Europie na przestrzeni ostatnich trzech lat (2014-2017) wzrosła o 25 proc., zaś w samej Wielkiej Brytanii roczna sprzedaż przebiła wartość miliarda funtów. Osiągane wzrosty zawdzięczamy w głównej mierze kategorii premium, pod którą podchodzą dojrzałe, wiekowe rumy, z ceną detaliczną ponad 25 USD za butelkę.

Polski rum w Londynie

Dariusz Płażewski, właściciel ulokowanej w Londynie Bimber Distillery, wprowadził na rynek London Classic Rum. Destylowany z melasy w małych aparatach – alembiku i kolumnie – został zabutelkowany z mocą 40% i oferowany jest na angielskim rynku w cenie 24,95 funta. W magazynach Bimber Distillery dojrzewa w beczkach whisky – pierwsza whisky wydestylowana w Londynie, w dodatku przez Polaka.

Spotkanie z Wolf & Oak

12 listopada w restauracji Evil Michał Płucisz zaprezentował projekt związany z inwestycjami w beczki z whisky. Projekt inwestycyjny zakłada, że pierwsze butelkowania z napełnionych w przyszłym roku beczek będą miały miejsce w 2022 roku. W ofercie inwestycyjnej są beczki: 50 l, 100 l i 200 l, a właściciel destylarni Wolf & Oak gwarantuje ich wykup z premią w wysokości 9,5%, gdyby inwestor zrezygnował z butelkowania swojej beczki.

Czytaj więcej

Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation

5um z destylarni Caroni, który w latach 1994-2008 leżakował na Trynidadzie, potem do 2017 roku na Gujanie w Demerara Distillers Lyd (DDL). Angel’s share sięgnęło 85% beczki! W aromacie: orzechy włoskie, figi, rodzynki, ananas, banany, kokos, trochę popiołu. W ustach niebywale cierpki. Skóra, tytoń, bardzo mocna herbata, gorzkie pomarańcze, korzeń gencjany, piołun, popiół, zgaszony papieros. Finisz to słodki i cierpki tytoń i kandyzowany imbir oraz dużo bardzo gorzkich pomarańczy, a i nuty apteczne, septyczne. Niezwykle długi finisz. Moc – 57,18%.

Mauritius na nowo odkrywany

26 września AN.KA Wines zaprosiła gości na warsztaty z rumami New Grove i Lazy Dodo, które odbyły się w klimatycznym miejscu – w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów / MSBiS. Spotkanie poprowadzili Florence Harel – spadkobierczyni najstarszej na Mauritiusie plantacji trzciny cukrowej (Pamplemousses Garden Estate) oraz destylarni rumu New Grove i Lazy Dodo, a także Didier Noel – globalny ambasador marek Lazy Dodo i New Grove.

Czytaj więcej

Bacardi Cuatro

wersja, która ma nawiązywać do oryginalnej receptury rumów rodziny Bacardi, z czasów poprzedzających kubańską rewolucję. Leżakował przez cztery lata w klasycznych beczkach po bourbonie. Aromat delikatny: herbata, zioła, przyprawy korzenne. W smaku miód, cynamon, ziele angielskie, które jeszcze bardziej wyraźne są w finiszu, gdzie dochodzi też drewno. Moc – 40%.

Pirate’s Grog

rum z Hondurasu. Firmę założył Holender, Robert J. van der Weg, a destylarnia mieści się na małej banowej wysepce Roatán, 60 km od brzegu Hondurasu. Podstawowa wersja ich rumu Pirate’s Grog (37,5%) spędziła pięć lat w beczkach po bourbonie. Aromat delikatny, jest słodycz, jest i popiół, pył, wulkaniczność, ale jest to przyjemne. Smak jest też wulkaniczny, ziemisty, brakuje rumowi ciała. Finisz lekki, czerwona porzeczka. Jest także wersja leżakowana przez trzynaście lat – Pirate’s Grog No. 13 (40%) oraz rum infuzjowany ziarnami brazylijskiej kawy – Black Ei8ht Coffee Rum (25%).