Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Ron Esclavo Stauning Whisky Cask Finish

Rum z Dominikany, starzony w beczkach po duńskiej whisky, zestawiany przez Joshua Singha i jego firmę 1423 Spirits. Łącznie 23 lata dojrzewania – 22 w tropikalnym klimacie Karaibów w beczkach po bourbonie i rok dodatkowo w Europie. Wypuszczono 767 butelek. Aromat słodki, dużo nut rodzynek, drożdży, wiśni, śliwek, sadza, dym. Smak wytrawny, dużo śliwek, wędzone śliwki, słodycz syropu wiśniowego, cierpkość tytoniu. W finiszu są wiśnie, śliwki, kandyzowany imbir, nuty korzenne, zwłaszcza cynamon.

Malecon Rare Proof 13 Annos 2006

Malecon to rum z Panamy, ale robiony przez kubańskich emigrantów, według kubańskich prawideł. Destylacja melasy w kolumnie, leżakowanie w beczkach po bourbonie. Edycja rocznikowana, o mocy 50,5%. Słodki aromat, daktyle, coli, orzechy, wanilia, śliwki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki. Smak przyjemnie cierpki, tytoń, poza tym rodzynki, figi. Finisz cierpki, tytoniowy, nuta słodkiej herbaty, rodzynek, suszonych wiśni, gorzkiej czekolady.

Spotkanie z rumami Hampden

15 grudnia odbyła się degustacja online rumów Hampden, którą prowadził Daniele Biondi, autorytet w świecie rumów, ambasador La Maison & Velier.
Destylarnia Hampden Estate z Jamajki istnieje od blisko 270 lat. Powstała w 1753 roku i jest jedną z najstarszych na Karaibach, wówczas połączona z plantacjami trzciny Hampden. Mimo, iż działa nieprzerwanie, rzadko w swojej historii butelkowała własne rumy, głównie zaopatrując angielskich bottlerów. Do 2009 roku była własnością państwowej firmy Jamaica Sugar Company. Po odkupieniu przez rodzinę Hussey, została gruntownie odrestaurowana, choć w pełni zachowano dawną technologię produkcji. Fermentacja odbywa się wyłącznie z udziałem dzikich drożdży, wody ze strumienia, w starych kadziach z drewna cedrowego. Destylacja tylko w alembikach – jest ich sześć, każdy nieco innego kształtu i z innego okresu. Dojrzewanie w tropikalnym klimacie Jamajki, w amerykańskim dębie, w beczkach po bourbonie.

Czytaj więcej

Premiera Equiano Rum

Vininova Spirits zaprasza na polską premierę rumu Equiano, która odbędzie się w formie degustacji online razem rumami z destylarni Foursquare. Całość spotkania zostanie okraszona komentarzem Krzysztofa Piasecznego, który prowadzi blog Rum Explorer. Spotkanie odbędzie się w sferze wirtualnej za pomocą darmowej aplikacji Zoom, a wszystkie próbki zostaną dostarczone drogą pocztową.

Czytaj więcej

Pływająca leżakownia

Firma Maison Ferrand rozpocznie wiosną 2021 roku eksperyment pod nazwą Barge 166. Będzie to pierwsza w Europie leżakowania na wodzie, a konkretnie na rzece Sienie, na barce z 1948 roku, zacumowanej przy Issy-les-Moulineaux. Może ona pomieścić 1500 małych, trzydziestolitrowych beczek. Leżakowane tu będą rumy, które wypuszczane będą w limitowanych ilościach w serii Plantation. Eksperyment z jednej strony ma pokazać, jaki jest wpływ bliskości wody na proces leżakowania alkoholu, z drugiej – odtwarza pomysł, który był stosowany w XVIII wieku na Karaibach, kiedy rumy leżakowały w ładowniach zacumowanych statków. Do eksperymentu dołączyć ma szwedzki producent whisky, destylarnia Mackmyra. Dystrybutorem rumów Plantation w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Foursquare Plenipotenziario

destylowane 2007, butelkowane 2019, 6000 butelek, moc – 60%. Beczki po bourbonie, kolor wchodzi w pomarańcz, róż. Zapach wiśni, czereśni, moreli, czekoladek z wiśnią, syrop różany, muszkat, wanilia, kakao, suszona śliwka. Smak bardzo wytrawny, zioła, nuty wermutowe, dużo tymianku, majeranku, ziół prowansalskich, tytoń, herbata, garbniki. Finisz długi, ziołowy i korzenny, goryczka, piołun, gorzka herbata, ale też słodycz malin. W Polsce w ofercie The Last Port.

Siedem razy Angostura

23 listopada odbyła się degustacja wyrobów marki Angostura. Gwiazdą wieczoru była Angostura no 1 Batch 3 Oloroso Sherry First Fill. Ponadto: Angostura Reserva, Angostura 5YO, Angostura 7YO, Angostura 1919 (ośmioletnia), Angostura 1824 (dwunastoletnia) i Angostura 1787 (piętnastoletnia) i ziołowy likier Amaro di Angostura. Spotkanie prowadził Marek Posłuszny, kilkukrotny mistrz świata barmanów w kategorii flair, brand ambasador marki Angostura.

Czytaj więcej

Degustacja marki Angostura

23 listopada zapraszamy na degustację marki Angostura. Siedem rumów z Trynidadu i Tobago oraz niezwykły ziołowy likier na rumie Amaro di Angostura. Gwiazdą wieczoru będzie Angostura no 1 Batch 3 Oloroso Sherry First Fill. Ponadto spróbujemy: Angostura Reserva, Angostura 5YO, Angostura 7YO, Angostura 1919 (ośmioletnia), Angostura 1824 (dwunastoletnia) i Angostura 1787 (piętnastoletnia).
Degustację poprowadzi Marek Posłuszny, ambasador marki. Koszt udziału w degustacji to 100 zł, z czego 50 zł można odebrać przy zakupie dowolnego produktu firmy Angostura. Uczestnicy degustacji w formie online dostaną link do pokoju degustacyjnego na platformie Zoom. Zaczynamy o 19:30.

Plantation Barbados 2011

mieszanka rumów z kolumny i alembików, z The West Indies Rum Distillery. Za zestawianie odpowiadali Alexandre Gabriel z Pierre Ferrand i Don Benn, master distiller na Barbadosie. Pierwotnie beczki po bourbonie, 4,5 roku dojrzewania w tropikalnym klimacie Barbadosu i 4,5 roku w beczkach po koniakach Pierre Ferrand w Charentais. Aromat bardzo słodki – słodki tytoń, cynamon, miód, słodkie koktajlowe wisienki. Nie czuć w aromacie wysokiej mocy alkoholu. Smak tłusty, wyrazisty, oleisty. Nuty nafty, czarnych oliwek, tytoniu, do tego sól. Są także przyprawy korzenne i egzotyczne drewno – cynamon, heban, dalej – migdały i ananas. Długi i wyrazisty, rozgrzewający finisz, teraz czuć ponad 50% ABV. Oleistość, sól, skóra, ale są też czerwone owoce – wiśnie, truskawki, a i śliwki. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Degustacja kolekcji Dictador

26 października odbyła się przekrojowa degustacja oferty kolumbijskiej destylarni Dictador. Rodzinna marka, stworzona przez rodzinę Parra, która nadal dogląda beczek i destylacji, natomiast większościowy kapitał mają inwestorzy z Polski, którzy stworzyli z Dictador markę globalną, będącą w pierwszej dziesiątce najbardziej rozpoznawalnych marek rumów. Spotkanie prowadził Dawid Typa, polski ambasador Dictador, a do spróbowania były nie tylko rumy, ale także dwa giny starzone w beczkach po rumach. Z powodu COVID-19 i wymogów sanepidu degustacja odbywała się w większości online, tylko kilka osób miało możliwość uczestniczenia w wydarzeniu na żywo, w salonie M&P Strzelecka, skąd Dawid Typa prowadził transmisję przez platformę Zoom.

Czytaj więcej

Depaz Rhum Hors d’Age Agricole 2002

słodki aromat – wanilia, keks ze skórkami pomarańczy, mandarynki, brzoskwinie, mango, ananas, banan, lekko nuta fermentacyjna, a i jeszcze wiśnie. W smaku tytoń, banany, ananas, gruszki, melon, a potem znów tytoń, skóra, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz słodko-cierpki, dużo bananów, kaszka bananowa, ale też skóra i tytoń, egzotyczne drewno, sadza. Moc – 45%.