Rum Love Festiwal 2018, czyli trzcina cukrowa w roli głównej

Rum. Często jest kojarzony z piractwem, Karaibami i Jack’iem Sparrow’em. Nie każdy jednak wie, z czego rum powstaje, skąd dokładnie pochodzi, jakie są jego style, i że to niesamowicie ciekawy gatunek alkoholu. Na każde z tych, oraz wiele innych pytań można było uzyskać odpowiedź w trakcie trwania drugiej edycji „Najbardziej aromatycznego festiwalu w Polsce”, który odbywał się w dniach 22-23 czerwca we Wrocławiu.

Czytaj więcej

Dennery Superior

rum z St. Lucia, butelkowany z mocą 43% przez Silver Seal. Nazwa sugerowałaby destylarnię Dennery na wschodnim wybrzeżu St. Lucia, ta jednak została zamknięta na początku lat 70., więc jest nieprawdopodobne by stamtąd pochodził alkohol. Bottler nie podaje źródła rumu, ani wieku, choć w internecie można znaleźć informacje, że alkohol był wydestylowany w 1988 roku. Ile lat leżakował, gdzie, w jakich beczkach? Tego może i w Silver Seal nie wiedzą. Aromat słodki, melasowy, tropikalne owoce i tropikalne drewno. Smak to głównie melasa. Finisz tytoniowy i korzenny.

Don Papa Masterclass Tour

3 lipca w Sopocie, 4 lipca w Warszawie, 5 lipca w Krakowie… Pinot Wine & Spirits zaprasza na Don Papa Masterclass, które prowadzić będzie Alex Morell, brand ambassador Don Papa. Uczestnicy będą mogli spróbować rumów: Don Papa 7YO i Don Papa 10YO. W Sopocie degustacja będzie miała miejsce w restauracji Haffnera 7, godz. 11.-13.00. W Warszawie zaprasza Kita Koguta przy ulicy Kruczej 6/14, godz. 13.-15.00. Natomiast 5 lipca w Krakowie odbędzie się Don Papa Guest Takeover, w lokalu Mercy Brown przy ulicy Straszewskiego 28, o godz. 20.00.

Czytaj więcej

Dziś startuje Rum Love Festival

Już dzisiaj we Wrocławiu rozpoczyna się druga edycja festiwalu Rum Love. Impreza odbywa się we Wrocławskim Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia, w piątek w godz. 12.-20. oraz w sobotę w godz. 12.-20. W tym roku będzie jeszcze więcej wystawców, którzy zaprezentują swoje rumy. Będą rumy z całego świata (Jamajka, Kuba, Mauritius, Kolumbia, Panama, Dominikana, Japonia i wiele innych) – łącznie 62 marki. Po raz kolejny Wrocław odwiedzą ambasadorzy, właściciele, największe osobistości ze świata rumu oraz miłośnicy i pasjonaci tego szlachetnego trunku. Podczas dwóch dni festiwalu będzie tematyczna muzyka na żywo. Swoje stanowiska w strefie coctailowej będą miały rum-bary: Kiti Bar, Rumbar, Splashmix.

Czytaj więcej

Firemark

linia tanich alkoholi produkowanych dla Tesco przez słowacką destylarnię St. Nicolaus, dostępnych także w Polsce. Są to wyroby rumopodobne, alkohol melasowy lub z buraka cukrowego, z olejkami aromatycznymi rumowymi i rozmaitymi innymi dodatkami, np. olejki migdałowe czy waniliowe, cukier. Barwione karmelem, jest też jeden w wersji białej. Moc od 30% do 37,5%.

Zacapa 12 Ámbar 

rum mieszany w wieku 4-12 lat spędzonych w dwóch solerach, jednej zestawionej z beczek po boubonie, w mocno wypalonych beczkach, drugiej z beczek po sherry. Aromat lekki, orzeczki coli i wanilia, mleczna czekolada. W smaku wanilia, wiśnia, poziomki. Finisz złożony z owoców lasu. Moc – 40%.

Rumowy wieczór z Piotrem Sajdakiem

23 maja coctailbar Fidel zaprasza na kolejną edycję spotkania nie tylko dla koneserów rumów. Spotkanie poświęcone będzie historii, procesom produkcji, kulturze picia oraz ciekawostkom związanym z omawianą rodziną rumów. Tym razem całość zostanie poprowadzona przez gościa specjalnego – Piotra Sajdaka. Zaprezentuje on trzy sample rumów (Angostura 5, 7, 1919). Podczas prezentacji każdy z uczestników spróbuje także koktajlu na bazie jednego z rumów. Równolegle prezentowane będą tapasy, które idealnie łączą się z danym trunkiem. Bilet: 40 zł.

Czytaj więcej

Angostura 1787

najstarszy rum w kolekcji Angostury, piętnaście lat leżakowania. W nosie: brzoskwinia, marakuja, mango, papaja, kumkwat, aromatyczna herbata, pieczone banany. W ustach: śliwki, banany, marakuja i mango. Wspaniały nektar tropików, gęsty i oleisty. W finiszu malina moroszka, truskawka, słodka owocowa herbata, słodka jarzębina. Do tego skóra, dym cygara. Moc – 40%.

Druga edycja Rum Love Festiwal

Już w czerwcu Wrocław zamieni się w stolicę rumu. Już po raz drugi odbędzie się Rum Love Festiwal – największa degustacja rumu w Polsce. Organizatorzy zapowiadają możliwość spróbowania aż 400 rumów z różnych zakątków świata, 34 stanowiska wystawiennicze, wykłady o rumie prowadzone przez znamienite osobistości ze środowiska rumowego.

Czytaj więcej

Holender nadlatuje

Distinctive Distillations zaprasza na 18 maja o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na degustację alkoholi z Zuidam Distillers w Holandii. Do spróbowania będą dwa rumy i cztery whisky (limitowana edycja z pięciu zbóż, dziesięciolatka dojrzewająca w beczkach z francuskiego dębu, dwunastolatka z beczki po sherry i mocno torfowa whisky z beczki po sherry PX. Będzie też „surprise dram”, a na głodnych czeka wiosenno-zmienne wspaniałe menu restauracji Freta 33. Na miejscu można będzie nabyć pełne butelki.

Czytaj więcej

Okinka

Okinka była lokalną murzyńską królową i kapłanką ludu Bijago. W Gwinea Bissau do dziś jest czczona. Jej imieniem lokalna firma A.C.N.F. nazwała tani rum z przefermentowanego soku trzciny cukrowej, sprzedawany w plastikowych butelkach. W aromacie dużo bananów, ale kiszonych, jeśli banany się kisi. Smak słodki, bananowy, lekko nuta spalonej grzanki. I tak samo w finiszu. Moc – 40%.

Noba Sabi

w 2017 roku portugalski biznesmen, Carlos Carvalho, otworzył w Safim, w Gwinei Bissau, dużą destylarnię i fabrykę oleju z orzeszków ziemnych. Moce produkcyjne to 4 tys. l alkoholu dziennie. Zakład powstał od podstaw na dawnym polu uprawnym. Większość produkowanego tu oleju trafia do Portugalii, natomiast na lokalny rynek produkowany jest rum z przedestylowanego soku trzciny cukrowej o nazwie Noba Sabi i mocy 40%. Aromat bardzo intensywny, dużo banana, mango, papaji, ananasa, do tego spalona grzanka. W smaku syrop ananasowy, który się przypalił. Drożdże, nuty przefermentowanego mleka. Portugalski biznesmen butelkuje Noba Sabi głównie w plastikowe butelki o pojemności 0,25 l lub 1 l, rozprowadza je w Gwinei Bissau m.in. poprzez sieć własnych sklepów.

Caribbean & Angostura Weekend

Podczas weekendu (20-22 kwietnia) w Małpich Sztuczkach (ul. Szajnochy 11/1A, Wrocław) królować będzie gorący wakacyjny klimat z domieszką doskonałych rumów Angostura. Czekają konkursy, a na barze liczne promocje na koktajle. Dla pierwszych trzech rezerwacji w prezencie butelka wina musującego Alita, 2 x voucher na 50 zł do Małpich Sztuczek. 2 x voucher na 50 zł do Klubu Salvador, 15 x drink Mojito i butelka Amaro di Angostura. O muzykę zadbają: w piątek – Paul Orlov, w sobotę – Dj Sway. Wstęp wolny.

Havana Club z beczek po torfowej whisky

Havana Club Tributo 2018 to trzecia wyjątkowa – rocznikowa – edycja tej marki, która w zamierzeniu ma pokazywać różne ekspresje kubańskiego rumu. Tym razem rum leżakował w starych, sześćdziesięcioletnich, beczkach po ciężkiej torfowej whisky, co dodało trunkowi dymnych nut. Butelka znalazła eleganckie opakowanie w formie skrzynki wykonanej z białego amerykańskiego dębu. Moc alkoholu – 40%. Wypuszczono na cały świat zaledwie 2500 butelek w cenie ok. 400 euro za 0,7 l. Właścicielem marki Havana Club jest Pernod Ricard.

Czytaj więcej

Dictador 2 Masters, czyli mistrzowskie rumy

19 marca w Düsseldorfie odbyła się światowa prezentacja nowej linii rumów firmy Dictador. Projekt Dictador 2 Maters, to zakrojona na szeroką skalę wieloletnia współpraca pomiędzy właścicielem rumu, a rozsianymi po całym świecie innymi producentami znanych marek alkoholi.
– Chcieliśmy pokazać, jaki może być efekt, kiedy spotka się ze sobą dwóch mistrzów. My mamy swojego mistrza rumów w Kolumbii, postanowiliśmy poszukać także mistrzów w innych częściach świata, by wykorzystać różne talenty i pokazać efekty takiej współpracy – powiedział Marek Szołdrowski, prezes Dictador Europe.

Czytaj więcej

Spotkanie z rumami Botucal

12 marca w Kita Koguta odbyła się degustacja rumów Botucal, którą poprowadził maestro Miguel Diaz, reprezentujący destylarnię. Rum Botucal lepiej znany jest na świecie jako Diplomatico. Tylko na czterech rynkach firma używa nazwy Botucal – w Polsce, Rosji, Niemczech i Brazylii, ze względu na zastrzeżone w tych krajach nazwy Diplomatico dla innych produktów. Słowo Botuka w lokalnym języku Indian oznacza zielone wzgórze.

Czytaj więcej

Rumy w Kita Koguta

Już dzisiaj o godz. 19.00 w Kita Koguta (Warszawa, Krucza 6/14) Miguel Diaz poprowadzi jedyny w Warszawie masterclass i przedstawi rumy: Diplomatico Planas (47%), Botucal Mantuano (40%), Botucal Reserva Exclusiva (40%), Botucal Single Vintage 2002 (43%). Bilety – 50 zł tylko w sprzedaży on-line. Rezerwacje: biuro@spirits.com.pl.