Degustacja marki Angostura

23 listopada zapraszamy na degustację marki Angostura. Siedem rumów z Trynidadu i Tobago oraz niezwykły ziołowy likier na rumie Amaro di Angostura. Gwiazdą wieczoru będzie Angostura no 1 Batch 3 Oloroso Sherry First Fill. Ponadto spróbujemy: Angostura Reserva, Angostura 5YO, Angostura 7YO, Angostura 1919 (ośmioletnia), Angostura 1824 (dwunastoletnia) i Angostura 1787 (piętnastoletnia).
Degustację poprowadzi Marek Posłuszny, ambasador marki. Koszt udziału w degustacji to 100 zł, z czego 50 zł można odebrać przy zakupie dowolnego produktu firmy Angostura. Uczestnicy degustacji w formie online dostaną link do pokoju degustacyjnego na platformie Zoom. Zaczynamy o 19:30.

Plantation Barbados 2011

mieszanka rumów z kolumny i alembików, z The West Indies Rum Distillery. Za zestawianie odpowiadali Alexandre Gabriel z Pierre Ferrand i Don Benn, master distiller na Barbadosie. Pierwotnie beczki po bourbonie, 4,5 roku dojrzewania w tropikalnym klimacie Barbadosu i 4,5 roku w beczkach po koniakach Pierre Ferrand w Charentais. Aromat bardzo słodki – słodki tytoń, cynamon, miód, słodkie koktajlowe wisienki. Nie czuć w aromacie wysokiej mocy alkoholu. Smak tłusty, wyrazisty, oleisty. Nuty nafty, czarnych oliwek, tytoniu, do tego sól. Są także przyprawy korzenne i egzotyczne drewno – cynamon, heban, dalej – migdały i ananas. Długi i wyrazisty, rozgrzewający finisz, teraz czuć ponad 50% ABV. Oleistość, sól, skóra, ale są też czerwone owoce – wiśnie, truskawki, a i śliwki. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Degustacja kolekcji Dictador

26 października odbyła się przekrojowa degustacja oferty kolumbijskiej destylarni Dictador. Rodzinna marka, stworzona przez rodzinę Parra, która nadal dogląda beczek i destylacji, natomiast większościowy kapitał mają inwestorzy z Polski, którzy stworzyli z Dictador markę globalną, będącą w pierwszej dziesiątce najbardziej rozpoznawalnych marek rumów. Spotkanie prowadził Dawid Typa, polski ambasador Dictador, a do spróbowania były nie tylko rumy, ale także dwa giny starzone w beczkach po rumach. Z powodu COVID-19 i wymogów sanepidu degustacja odbywała się w większości online, tylko kilka osób miało możliwość uczestniczenia w wydarzeniu na żywo, w salonie M&P Strzelecka, skąd Dawid Typa prowadził transmisję przez platformę Zoom.

Czytaj więcej

Depaz Rhum Hors d’Age Agricole 2002

słodki aromat – wanilia, keks ze skórkami pomarańczy, mandarynki, brzoskwinie, mango, ananas, banan, lekko nuta fermentacyjna, a i jeszcze wiśnie. W smaku tytoń, banany, ananas, gruszki, melon, a potem znów tytoń, skóra, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz słodko-cierpki, dużo bananów, kaszka bananowa, ale też skóra i tytoń, egzotyczne drewno, sadza. Moc – 45%.

Takamaka Spiced

Takamaka to flagowy rum z Seszeli. Powstaje w La Plaine St Andre Distillery, położonej na Wyspie Mahé. W wersji Spiced ma aromat bananów, cynamonu i wanilii. W smaku: kakao, pomarańcze, tytoń, skóra. W finiszu czekoladki z wiśnią. Wyższa moc alkoholu sprawia, że przyprawy harmonijnie połączyły się z rumem

Degustacja Dictador 2 Masters

Dictador 2 Masters to wyjątkowe przedsięwzięcie. Wyselekcjonowane zostały najlepsze beczki z lat 70., ich wyboru dokonał maestro ronero, Hernan Parra. Rumy dojrzewały w ciepłym klimacie Kolumbii, a potem zostały przewiezione do różnych destylarni, na różnych kontynentach, po to by finiszować w beczkach po takich trunkach jak m.in.: whisky, koniak, armaniak czy różne wina. Na każdej butelce są odciski palców dwóch mistrzów – Hernana Parry i osoby, która odpowiadała za finiszowanie. Projekt oficjalnie ogłoszono w marcu 2018 roku podczas degustacji w Düsseldorfie. Miałem okazję brać udział w tym międzynarodowym wydarzeniu, wówczas przedstawiono sześć próbek prosto z beczek, finiszowanych przez zaledwie 2-4 miesięcy. Co istotne, w wyniku ogromnego odparowania alkoholu z upływem lat, z dziesięciu oryginalnych beczek, wyszło zaledwie po ok. 500 butelek. Teraz miałem możliwość spróbowania całej kolekcji 2 Master już w wersjach ukończonych, finiszowanych przez okres od 6 do 14 miesięcy. Rumy są cudowne, często niemal pozbawione typowej dla Dictadora czekoladowej słodyczy. Oto moje wrażenia.

Czytaj więcej

Rum z beczek po tokaju

29 października odbyła się światowa premiera rumu Dictador z beczek po winie tokajskim. Wykorzystano dziesięć beczek z piwnic Royal Tokay, wcześniej 6-7 razy napełnionych, w których wino leżakowało po 12-15 lat. Rum wlano z mocą 60-61%. Wcześniej Dictador rozesłał bardzo eleganckie zestawy degustacyjne, obejmujące łącznie próbki z 12 specjalnych beczek. W degustacji online uczestniczyły 42 osoby z całego świata, wśród nich Hernan Parra, maestro ronero w Dictador, Zoltán Kovács, zarządzający piwnicami Royal Tokay, Callum A. Fraser, master distiller w Glenfarclas czy Mickael Bouilly, szef piwnic w domu koniakowym Hardy.

Czytaj więcej

Dos Maderas 5+5

rum zestawiany w Hiszpanii z destylatów z Barbadosu i Gujany. Najpierw pięć lat dojrzewania w tropikalnym klimacie Karaibów, potem w Jerez de La Frontiera. Najpierw jest to starzenie w beczkach po bourbonie, a alkohol pochodzi z alembików i kolumn. Potem dojrzewa w piwnicach Williams & Humbert w systemie solera w beczkach po sherry palo cortado i po sherry PX. Bardzo słodki aromat ratafii, starego stylu melasowego rumu. Jest tu też cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, słodki tytoń, herbata, ziarna kawy, skóra, orzechy, rodzynki, daktyle. Dalej: miód, dużo miodu, wanilia, duży wpływ sherry, delikatnie zioła i igliwie, nawet żywica i rozmaryn. Dużo się dzieje. W smaku przyjemna słodycz soku z wiśni, miód, figi, daktyle, gorzka czekolada, słodki cynamon, zaraz przechodzi w kierunku orzechów (włoskich, brazylijskich i laskowych), kawy, ale powraca waniliowa słodycz. Jest wyraźnie likierowy smak wina, sherry zdominowała rum, ale w przyjemny sposób, całość jest słodka w sposób głęboki, niebanalny, szkoda, że tak silnie przesycone drewnem. Finisz korzenny: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, słodko, kakao, czekolada, wanilia, ziarna kawy, herbaty i słodki tytoń. Mleczna czekolada oprószona zmieloną kawą. Rum dla miłośników sherry. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Projekt Wixárika

Dictador przedstawia unikalną kolekcję butelek stworzonych wspólnie z plemieniem indiańskim Wixáritari. Firma zaprosiła do projektu 10 najbardziej utalentowanych artystów plemienia Wixáritari do udekorowania butelek z limitowanej edycji. Każdy z nich spędził cały tydzień dekorując jedną butelkę. Huichols, jak inaczej nazywa się Indian Wixáritari, stworzyli 10 różnych zdobień, zawierających po 25 butelek z każdego rodzaju. Każda pojedyncza butelka jest inna, artyści z plemienia Wixáritari zawarli w niej cenne symbole swojej kultury. Wszystkie tworzą jedyną na świecie limitowaną kolekcję 250 butelek. Wyłącznym dystrybutorem Wixariki jest Dom Whisky. Obecnie dostępnych jest 10 rodzajów po 2 butelki z każdego rodzaju: https://sklep-domwhisky.pl/pol_m_Wixarika-1275.html.

Czytaj więcej

II Lubuski Festiwal Whisky & Rum odwołany

Planowany na 26 września II Festiwal Whisky & Rum na Ziemi Lubuskiej został odwołany. Jak piszą organizatorzy, Fire & Ice: „Czekaliśmy do ostatniej chwili, do końca mieliśmy nadzieje, że będziemy się mogli z Wami spotkać przy dobrej whisky i rumie, ale niestety panująca sytuacja w kraju oraz niestabilność przepisów i rozporządzeń nie pozwala nam zorganizować tego wydarzenia. Ze względu na zbyt duże ryzyko musi zostać odwołany. W przyszłym roku spotkamy się ze zdwojoną siłą.

Nowości w Mazurskiej Manufakturze Alkoholi

Do sprzedaży trafiły cztery nowe produkty z etykietami Mazurskiej Manufaktury Alkoholi ze Szczytna. Jasny Rum i Ciemny rum mają po 37,5%, zestawiane są w Szczytnie z karaibskich destylatów. Obydwa bardzo słodkie, lekkie, typowo koktajlowe. Blended Scotch Whisky (40%) jest również słodka, dużo toffi, czekolady, lukru. Najbardziej wyrazisty w kolekcji jest Gin (37,5%), przyjemny, orzeźwiający, ostry aromat jałowcowy, z nutą cytryny, limonki. Smak bardzo delikatny – dużo cytrusów, korzenna nuta dzięgla. Ceny, w zależności od sklepu – 60-70 zł za 0,7 l.

Plantation SC Peru 2010 Pineau des Charentes Cask

rum z Destilerías Unidas S.A.C. w Limie. Siedem lat leżakowania w Peru, w beczkach po bourbonie, potem rok we Francji w beczkach po słodkiej misteli Pineau des Charentes, zabutelkowany z mocą 43,6%. Głęboki aromat tytoniu i miodowa słodycz, bez, czarna porzeczka, suszone śliwki. Smak cierpko-słodki, wiśnie i tytoń, śliwki i dębina. W finiszu kakao, śliwka w czekoladzie, wiśnia w czekoladzie, porzeczka w czekoladzie. W ofercie Pinot Wine & Spirits.