Barbadoskie rumy w Kielcach

Rum Explorer wraz z Binkowskim Dworkiem zapraszają 29 stycznia o godzinie 19.00 na degustację barbadoskich rumów. Do spróbowania będą następujące rumy: Bumbu, Plantation XO Anniv, Mount Gay Black Barrel, Mount Gay XO Triple C, Doorly’s XO oraz Foursquare 2009. Liczba miejsc mocno ograniczona. Wydarzenie odbędzie się w Kielcach, w lokalu Binkowski Dworek na ulicy Szczepaniaka. Próbowane rumy będą niespodzianką. Koszt wynosi 150 zł/os. W cenie jest sześć porcji degustacyjnych oraz poczęstunek. Zapisy można znaleźć pod tym linkiem.

Hampden Great House Distillery Edition 2021

Zapach cierpki, tytoniowy, balsamiczny, sporo fermentujących bananów, nuty sadzy, lekko migdałów, fermentujących truskawek. Smak tłusty, dużo bananów, olej kokosowy, sezamki, sól, gorycz karczocha. Finisz mineralny, słony, jagody, poziomki, melon, limonka, nuta naftowa, skórzasta, ale i melonowa słodycz. Moc – 55%. Edycja 2020 była bardziej estrowa, bardziej aromatyczna. W ofercie M&P.

Caroni 12YO Blackadder

1368 butelek, moc – 46%. Zapach pełen bananów, nut tropikalnych – wanilia, papaja, tytoń, bardzo gorzka herbata. Smak gorzki, ciężki tytoniowy, głogowy, słodycz, lukrecja, śliwki, mirabelki, lekko octany. Smak octowy, winogrona, śliwki, brzoskwinie i wiśnie. Finisz bardzo wytrawny, cierpki, śliwki i winogrona, tytoń, fermentowane cytrusy, tytoń, sól, pieprz. Zaczynasz tytoniem i kończysz tytoniem.

San Lino

Pojawiła się nowa marka tanich kubańskich rumów, selekcjonowanych przez Francuzów i pewnie dzięki temu zupełnie innych niż lekkie dosładzane rumy z Kuby w stylu hiszpańskim. Te są dość cierpkie, wytrawne. Niewątpliwym atutem jest cena, nie ma co ukrywać, że będą to rumy koktajlowe, choć sugerowałbym oba na zimowe wieczory z herbatą – będą świetnie pasować. San Lino Carta Blanca Superior (40%) to zapach wody miodowej, śliwek, nawet słodkiej śliwowicy. Smak dość ostry, owocowy – śliwki, jabłka, kwaskowe gruszki, cytrusy. Zaskakująco wytrawny, jak na rum kubański. Finisz kwaskowy, nuty śliwek, herbaty, tytoniu, lekko cynamon, imbir. San Lino Carta Oro Extra Añejo (40%) to rum melasowy leżakowany cztery lata w beczkach z amerykańskiego dębu, barwiony melasą. Zapach słodki, ale nie przesadnie, jak słodka herbata czy słodki tytoń, nuta propolisowa. W smaku cierpko-słodki, przyjemnie owocowy, dużo jabłek, szorstkość jak w młodym calvadosie, nuty śliwki. W dość długim finiszu wyraźnie posmak jabłek – cierpkich i gorzkich, tytoń, wanilia, cynamon, anyż. Rozgrzewający. Polskim dystrybutorem jest Ice-Full.

Rumy z torfem

22 listopada Krzysztof Piaseczny, animator serwisu Rum Explorer, zorganizował degustacje torfowych rumów z serii Schotman. Prowadził ją twórca tego projektu, Eric Koster. Trunki powstają poprzez zmieszanie rumów z Karaibów z własnymi rumami torfowymi. Proces torfowania zachodzi przed fermentacją. Wykorzystują dwa rodzaje torfów: niemieckiego o ziemistym, mineralnym charakterze oraz irlandzkiego o charakterze słonawym. Fermentacja własnego rumu trwa ok. miesiąc. Destylacja odbywa się w Distilleerderij de Bronckhorst na aparatach Holstein. Odbierają z alkohol z mocą 75-80%. Rumy z Karaibów mają średnio osiem lat, pochodzą z magazynów E&A Scheer, największego światowego blendera z Holandii. Mieszają karaibski blend ze swoim torfowym rumem w różnych proporcjach, a potem zlewają gotową mieszankę do beczek na rok.

Czytaj więcej

Świat Angostury

Dom Whisky zaprasza 18 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Marek Posłuszny – brand ambasador. Do spróbowania będą: Angostura Reserva, Angostura 7YO, Angostura 1919, Angostura 1824, Amaro Di Angostura. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 129 zł/os. W cenie: butelka Angostura 1919 + 5 sampli po 20 ml.

Mhoba Rum 151 Strand

Rum z RPA, mieszanka lżejszych i mocno estrowych destylatów, leżakowanie w amerykańskim dębie, mocno wypalonych beczkach. Zapach spalony – kawa, spalona trzcina, bardzo dużo lakieru, śliwki w occie, octujące banany. W smaku dużo kawy, wanilia, banany, ananas, wiśnie. Finisz gorzki, piołun, głóg, anyż, masa tytoniu, kwaśne banany, kawa. Mocna rzecz, 75,5%. W Polsce w ofercie The Last Port.

The Real McCoy 12YO

Lekki rum z Foursquare. Zapach korzenny, cynamonowy, melasa, kakao, dużo wiórków kokosowych, batoniki Bounty. Smak najpierw cierpki, tytoniowo-herbaciany, potem rozlewa się w ustach słodyczą bananów i kokosa, śmietanki mleczno-waniliowej. Finisz rozgrzewający, korzenny, czuć goździki, z kakaowo-tabaczną nutą. Moc 40%. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Don Papa 7YO Port Casks

Limitowana edycja z 2021 roku, po dwóch latach w beczkach po bourbonie rum trafił na pięć lat do beczek po porto, butelkowany z mocą 40%. Aromat głęboki, cierpko-słodki, tytoniowy, syrop, ziemistość  nuta warzywna i bardzo dojrzałe tropikalne owoce. Smak dużo bardziej wytrawny niż inne edycje Don Papa, cierpki, tytoniowy, nuty cynamonu, wanilii, gorzkiej czekolady, gorzkich zielonych włoskich orzechów, dereń. Finisz cierpki, dużo tytoniu, gorzka herbata, dereń i głóg, ale jest też fantastyczna nuta likierowego wina, gorzkich pomarańczy, ziół, bardziej kojarząca się z włoskim aperitivo, niż z porto. Najlepszy rum w kolekcji Don Papa. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Zacapa 23 La Doma The Taming Cask 2020

Rum wypuszczony w serii Heavenly Cask Collection. Dojrzewanie w systemie solera w beczkach z nowego amerykańskiego dębu, po amerykańskich whiskey, sherry oloroso i pedro ximenez. Następnie rum został jeszcze dodatkowo finiszowany w beczkach po amerykańskich whiskey. Butelkowany z mocą 40%. Zapach orzechów, masła orzechowego, masy orzechowej, czekolady z orzechami, wanilii. W smaku – tytoń, wiśnie, słodkie gruszki, śliwki, lekko wędzone skórki owoców. Finisz słodki – czekolada z orzechami laskowymi, rodzynki, śliwki.

Przedpremierowa degustacja whiskey Veles

Zapraszamy 22 listopada o godz. 19.30 na przedpremierową degustacje whiskey Veles Vino Santo. Marka należy do Michała Płucisza – Master Distillera Wolf and Oak Distillery, który poprowadzi degustację. Do spróbowania będą:
Veles Whiskey Quatttro
Veles Whiskey Smoky
Veles Rum Trio
Veles Rum Smoky
oraz przedpremierowo Veles Whiskey Vino Santo
Koszt uczestnictwa to 200 zł. Dla każdego uczestnika butelka Veles Whiskey Vino Santo 0,7 l o wartości 250 zł plus sample degustacyjne po 20 ml. Degustacja prowadzona będzie przez platformę Zoom. Liczba miejsc bardzo ograniczona, o uczestnictwie decydować będzie kolejność zgłoszeń.

Don Papa Pro-Am Poland 2021 Competition

4 listopada w Łodzi, w klubie Odlewnia, odbył się finał zawodów Don Papa Pro-Am Poland 2021 Competition, w którym barmani (Pro) i influenserzy (Am) mieli w oryginalny sposób pokazać rum, jego bohatera, Filipiny, skąd pochodzi i sztukę koktajlową. Zwycięzcą zawodów został Dawid Hubert Pytkowski z warszawskiego El Koktel, którego partnerką (nieobecną podczas ostatniego epizodu konkursu) była Nikola Stępień. Konkurs prowadził Filip White, brand ambasador w Pinot Wine & Spirits, które było organizatorem wydarzenia i jest wyłącznym dystrybutorem rumu Don Papa w Polsce. Cała finałowa szóstka to: Magda Swat, Magdalena Gawęcka, Nikola Stępień, David Wróblewski, Dawid Hubert Pytkowski i Michał Gorzyński.

Czytaj więcej