Polski rum w Londynie

Dariusz Płażewski, właściciel ulokowanej w Londynie Bimber Distillery, wprowadził na rynek London Classic Rum. Destylowany z melasy w małych aparatach – alembiku i kolumnie – został zabutelkowany z mocą 40% i oferowany jest na angielskim rynku w cenie 24,95 funta. W magazynach Bimber Distillery dojrzewa w beczkach whisky – pierwsza whisky wydestylowana w Londynie, w dodatku przez Polaka.

Spotkanie z Wolf & Oak

12 listopada w restauracji Evil Michał Płucisz zaprezentował projekt związany z inwestycjami w beczki z whisky. Projekt inwestycyjny zakłada, że pierwsze butelkowania z napełnionych w przyszłym roku beczek będą miały miejsce w 2022 roku. W ofercie inwestycyjnej są beczki: 50 l, 100 l i 200 l, a właściciel destylarni Wolf & Oak gwarantuje ich wykup z premią w wysokości 9,5%, gdyby inwestor zrezygnował z butelkowania swojej beczki.

Czytaj więcej

Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation

5um z destylarni Caroni, który w latach 1994-2008 leżakował na Trynidadzie, potem do 2017 roku na Gujanie w Demerara Distillers Lyd (DDL). Angel’s share sięgnęło 85% beczki! W aromacie: orzechy włoskie, figi, rodzynki, ananas, banany, kokos, trochę popiołu. W ustach niebywale cierpki. Skóra, tytoń, bardzo mocna herbata, gorzkie pomarańcze, korzeń gencjany, piołun, popiół, zgaszony papieros. Finisz to słodki i cierpki tytoń i kandyzowany imbir oraz dużo bardzo gorzkich pomarańczy, a i nuty apteczne, septyczne. Niezwykle długi finisz. Moc – 57,18%.

Mauritius na nowo odkrywany

26 września AN.KA Wines zaprosiła gości na warsztaty z rumami New Grove i Lazy Dodo, które odbyły się w klimatycznym miejscu – w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów / MSBiS. Spotkanie poprowadzili Florence Harel – spadkobierczyni najstarszej na Mauritiusie plantacji trzciny cukrowej (Pamplemousses Garden Estate) oraz destylarni rumu New Grove i Lazy Dodo, a także Didier Noel – globalny ambasador marek Lazy Dodo i New Grove.

Czytaj więcej

Bacardi Cuatro

wersja, która ma nawiązywać do oryginalnej receptury rumów rodziny Bacardi, z czasów poprzedzających kubańską rewolucję. Leżakował przez cztery lata w klasycznych beczkach po bourbonie. Aromat delikatny: herbata, zioła, przyprawy korzenne. W smaku miód, cynamon, ziele angielskie, które jeszcze bardziej wyraźne są w finiszu, gdzie dochodzi też drewno. Moc – 40%.

Pirate’s Grog

rum z Hondurasu. Firmę założył Holender, Robert J. van der Weg, a destylarnia mieści się na małej banowej wysepce Roatán, 60 km od brzegu Hondurasu. Podstawowa wersja ich rumu Pirate’s Grog (37,5%) spędziła pięć lat w beczkach po bourbonie. Aromat delikatny, jest słodycz, jest i popiół, pył, wulkaniczność, ale jest to przyjemne. Smak jest też wulkaniczny, ziemisty, brakuje rumowi ciała. Finisz lekki, czerwona porzeczka. Jest także wersja leżakowana przez trzynaście lat – Pirate’s Grog No. 13 (40%) oraz rum infuzjowany ziarnami brazylijskiej kawy – Black Ei8ht Coffee Rum (25%).

Clément l’Elixir

sprzedawany w takich samych karafkach, w jakich były starsze wersje Clément XO, zestawiany z co najmniej sześcioletnich rumów z Martyniki. Aromat słodki i korzenny – cynamon, heban, wanilia, kukurydza. Bardziej jak bourbon niż rhum agricole. W smaku jest i słodycz poziomek oraz marakuji, i sól, i tytoń, herbata, skóra. W finiszu marakuja, amarula. Słodko i tropikalnie. Moc – 42%.

Havana Club Tributo 2017

to drugi rum w serii Tributo, wypuszczono 2500 butelek, wyłącznie destylaty z Kuby, moc – 40%. Sygnuje ją Maestro del Ron Cubano – Asbel Morales. Leżakował w bardzo starych, ponad osiemdziesięcioletnich beczkach. W aromacie: wiśnie, czarne jagody, czarne i czerwone porzeczki, agrest, trochę wanilii, trochę płatków róż, ale też ocet winny. W ustach taniczna, cierpka – sok z wiśni, tytoń, odrobina soli. Finisz nieco rozczarowuje, przygnieciony taninami drewna – tytoń, dużo drewna, słony, przesuszający.

Legend Rhum

produkowany w Suazi, małym afrykańskim państwie, znany z plantacji trzciny cukrowej. Producentem jest firma 1492 Coloniale Group. W wersji Blanco mamy do czynienia z rumem, który ma około rok, w wersji Dorado – trzy lata leżakowania w beczkach. Są to rumy z soku trzciny cukrowej, w stylu agricole. W aromacie olej słonecznikowy, aceton, stara kuchnia. W ustach sól i pieprz, siarka.

Bacardi Maestro de Ron

biały odfiltrowany rum, który wcześniej leżakował ponad rok w beczkach z amerykańskiego dębu, beczki te zostały wyselekcjonowane, zmieszane i poddane jeszcze dodatkowej maturacji przez około trzy miesiące. Filtrowany do klarownej barwy, butelkowany z mocą 40%. W aromacie czerwone owoce (truskawki, poziomki), lekka ziemistość, słodko. Smak „drewniany”, taniczny, herbaciany. Finisz to herbata z cukrem.

Golden Rum

kiedyś był złoty, teraz już bardziej srebrny w barwie, kiedyś miał mocy 43%, potem obniżono do 40%, a teraz ma 37,5%. Receptura powstała w 1962 roku, jej autorem jest Jan Cieślak. Przemysław Karwowski w swojej monografii wspomina, że kiedyś był produkowany w Zielonej Górze z mieszanki rumów z Jamajki i Kuby. Intensywny aromat „Jamajki” mu pozostał. I nadal jest robiony w Zielonej Górze. To tani rum, ale wciąż chętnie wykorzystywany do ciast, właśnie ze względu na intensywny aromat, wzmocniony olejkami waniliowymi.

Spotkanie z rumami Aplleton Estate

25 lipca w restauracji Evil w Warszawie odbyła się prezentacja rumów z Jamajki, z Appleton Estate. Jest to największa na Jamajce cukrownia, destylarnia, mają też ogromne plantacje trzciny cukrowej. To najstarsza destylarnia rumu na Jamajce i druga pod względem wieku destylarnia rumu na świecie. Jej początki sięgają 1749 roku. W 1845 roku plantacja trzciny cukrowej zarządzana przez Williama Hilla, miała początkowo 17 akrów, lecz z czasem powierzchnia upraw rozrosła się do 200 akrów. Kilkakrotnie zmieniała właścicieli. Obecnie spółką-matką jest J. Wray & Nephew, w która należy do włoskiego koncernu Gruppo Campari. Od 1997 roku master blenderem Appleton Estate jest Joy Spence, pierwsza kobieta na tym stanowisku w branży alkoholowej na całym świecie.

Czytaj więcej

Dos Maderas Seleccion

dziesięcioletni blend z Karaibów, finiszowany w solerze w Hiszpanii, wbeczkach po sherry pedro ximenz. W aromacie jest dużo drożdży i bardzo dużo miodu, syropu, jednym słowem PX. Bardzo słodki, likierowy, zapach, są tu czekolada i słodka kawa. W ustach też bardzo słodko, bardzo dużo sherry, sporo drożdży i miodu. Finisz słodki, likierowy. Butelkowany z mocą 42%.

Degustacja Rumów marki Compagnie des Indes

27 lipca Salon Scotland Yard, jako pierwszy w południowej części Polski, zaprasza na degustację rumów francuskiego niezależnego bottlera – Compagnie des Indes. Do degustacji staną: Tricorne, White Rum Caraibes 3-5YO, Latino 5YO, West Indes 8YO, Wenezuela 12YO Single Cask. Spotkanie poprowadzi przedstawiciel dystrybutora marki, Adrian Nowakowski. Miejsce: Salon Scotland Yard – Katowice, ul. Porcelanowa 23, teren Fabryki Porcelany. Bilet 79 zł. Godz. 18.00. Zgłoszenia: w salonie Scotland Yard lub info@scotlandyard.pl.