Plantation SC Peru 2010 Pineau des Charentes Cask

rum z Destilerías Unidas S.A.C. w Limie. Siedem lat leżakowania w Peru, w beczkach po bourbonie, potem rok we Francji w beczkach po słodkiej misteli Pineau des Charentes, zabutelkowany z mocą 43,6%. Głęboki aromat tytoniu i miodowa słodycz, bez, czarna porzeczka, suszone śliwki. Smak cierpko-słodki, wiśnie i tytoń, śliwki i dębina. W finiszu kakao, śliwka w czekoladzie, wiśnia w czekoladzie, porzeczka w czekoladzie. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Rum Plantation zmienia nazwę

Aby oddzielić się od historii czarnej pracy niewolniczej na Karaibach, Maison Ferrand, właściciel marki Plantation, postanowiło zmienić nazwę dla swoich prestiżowych rumów. „Nie chcemy być kojarzeni z ponurą historią niewolnictwa” – mówi Alexandre Gabriel, twórca i master blender marki Plantation. Polskim dystrybutorem rumów Plantation jest Pinot Wine & Spirits.

Plantation SC Jamaican 2003 Tokay Cask Special Pinot

rum z destylarni Long Pond. Ponad siedem lat na Jamajce w beczkach po bourbonie, potem ponad rok we Francji w beczkach po winie tokajskim, zabutelkowany z mocą 42,6%. Aromat estrowy, lekko nafta, smażone banany, smażony ananas do tego figi i rodzynki. Bardzo ciekawy. W smaku sporo słodyczy – żurawina, jagody, czerwona porzeczka, malina, poziomka. Finisz cierpki, skórzasty, przełamany słodką nutą maliny. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Plantation SC Guatemala 8YO Amburana Cask

rum z destylarni Darsa (Destiladora de Alcoholes y Rones). Siedem lat w tropiku w beczkach po bourbonie, potem rok we Francji w beczkach z drewna amburana, zabutelkowany z mocą 42,8%. W aromacie: świąteczne ciasto, egzotyczne drewno, toffi, kandyzowany ananas i cynamon. Smak cierpko-słodki, skóra i cynamon, banany i dużo ananasa. W finiszu morele, ananas, banany, papaja, czereśnie, tytoń i rodzynki. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Plantation SC Trinidad 1997 Kilchoman Cask

rum z destylarni Angostura. Przez ponad 15 lat leżakował w beczkach po bourbonie w tropikalnym klimacie wyspy, a potem jeszcze sześć lat we Francji, w beczce po torfowej whisky Kilchoman, zabutelkowany z mocą 45,2%. Słodki, bardzo przyjemny aromat czereśni, soku z wiśni, śliwek i syropu gruszkowego. W smaku słodkie i cierpkie, tytoń i jagody, porzeczka, żurawina. W finiszu wanilia i czekolada, malina oraz żurawinowa cierpkość, skóra. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

1 Barrel

rum z destylarni Travellers w Belize, leżakujący zaledwie 12 miesięcy w beczkach po bourbonie. Marka powstała w latach 50. XX wieku, na samym początku działania firmy, której twórcą był barman, Jaime Omario Perdomo. Paskudny zapach aromatu rumowego do ciast. Smak wanilii, karmelu. Słodka herbata i imbir w finiszu. Moc – 40%. Są też wersje dłużej leżakujące: 3 Barrel i 5 Barrel.

Molasses Act 1733

Ustawa o melasie (Molasses Act) z 1733 roku była prawdopodobnie pierwszą w historii ustawą antyalkoholową, czyli nie tylko mającą na celu zasilenie budżetu z podatków od alkoholu, lecz także ograniczenie jego spożycia. Była trzy lata wcześniejsza od słynnych ustaw antyginowych z 1736 roku, które – w rezultacie – skutecznie doprowadziły do ograniczenia konsumpcji ginu w Londynie, choć nie samego pijaństwa, gdyż jedynie zmienił się model konsumpcji i Anglicy z ginu przestawili się na piwo. Ustawa o melasie dotyczyła mieszkańców kolonii, zwłaszcza Nowej Anglii. Uchwalona przez parlament brytyjski, wprowadzała podatek w wysokości 9 pensów za każdy galon melasy importowanej na kontynent amerykański z niebrytyjskich wysp cukrowych w Indiach Zachodnich. Była to także część wojny ekonomicznej, głównie z Francją, ale też z Hiszpanią czy Niderlandami, rum wyrabiany na Jamajce czy Barbadosie był znacznie droższy od rumu przykładowo z Martyniki. Najtańszym był jednak rum, który powstawał w samej Nowej Anglii, czego brytyjski ustawodawca w ogóle nie brał pod uwagę.

Czytaj więcej

Nowa edycja rumu Admiral Rodney

Producent rumów z St Lucia wypuścił limitowaną edycję Admiral Rodney Officer’s Release No.1. To 4200 butelek i jednocześnie zapowiedź nowej serii rumów. Wydestylowany w 2006 roku, trzynaście lat spędził w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze dziewięć miesięcy w beczkach po porto. Butelkowany z mocą 45%. Polskim dystrybutorem marki jest Ice-Full.

Epris Distillery Duncan Taylor Brazil 1999

szesnastoletni rum z Brazylii, destylacja w kolumnie z soku z trzciny cukrowej. Pojedyncza beczka, butelkowanie w Szkocji przez Duncan Taylor w 2016 roku. Unikatowa edycja, zaledwie 173 butelki. Rum leżakował przez 12 lat w Brazylii, potem w Szkocji. Epris jest już destylarnią zamkniętą, zaprzestano tam produkcji rumu. Ulokowana w São Roque, niedaleko São Paulo, gdzie jest największa w Japonii emigracja japońska. Właśnie dla Japończyków Epris produkuje obecnie sake i inne wyroby z fermentowanego ryżu. Kiedyś robili rum m.in. na potrzeby Bacardi. Edycja 1999 ma romat ziół, lukrecji, soli, nuta medyczna i toffi, delikatnie kwiatowość. Smak słodki, landrynkowy, truskawki, czereśnie (plus sól), cierpkość tytoniu. W finiszu cierpkość – skóra, tytoń, cytrusy, lekko banany. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Rum a Social and Sociable History

Ian Williams pisze, że „rum zawsze przywodzi na myśl ciepło Karaibów, tropikalnego klimatu i morza”. Ale też pisze o relacjach między rumem a wojną – wojną o wpływy w Nowym Świecie, o szlaki handlowe, o zyski, wreszcie bezpośrednio wpływał na morale żołnierzy, dodając im odwagi, pozwalając lepiej znosić trudy dalekich wypraw morskich i tropikalnego klimatu w koloniach.

Czytaj więcej

Rumy w Zielonej Górze

Salon Fire & Ice (Głogowska 85, Zielona Góra) zaprasza 26 czerwca o godz.19.00 na degustacje rumów prowadzoną przez Mikołaja Rzeźnika. Do spróbowania będą: Foursquare Sagacity 10YO Madeira Cask, Foursquare 2005 12YO Bourbon Cask Strength, Foursquare Empery 14YO Sherry Cask Strength, R. L. Seale’s 10YO Finest Rum i Doorly’s XO. Koszt degustacji to 120 zł, a dla uczestników degustacji specjalne rabaty na alkohole. Liczba miejsc ograniczona.

Czytaj więcej

Historia rodziny Fernandes

Rodzina Fernandes obecnie zajmuje się importem win na Trynidadzie, jednak do 1973 roku wieku byli jednymi z największych producentów rumu na wyspie. To oni stworzyli tak znane marki jak VAT 19, White Star, Crystal White czy Black Label. Przybyły z Madery Hiszpan Manuel Fernandes w XIX wieku założył sklep z winami w stolicy Trynidadu, Port of Spain, przy ulicy Henry Street 25. Na początku lat 80. XIX wieku na Trynidad przybył jego syn, Joseph Gregorio Fernandes i to on założył destylarnię, a właściwie początkowo nielegalną manufakturę. Podobno był genialnym blenderem i kiedy w 1932 roku został zniesiony monopol na produkcję rumu na wyspie, Joseph Gregorio dysponował pokaźnym zapasem rumów w różnym wieku, w tym rumem z beczek zalanych w 1919 roku. Ten trzynastoletni trunek okazał się być wielkim hitem, a kiedy zapasy się wyczerpały, Joseph Gregorio wprowadził na rynek mieszankę o bardzo podobnym profilu, którą nazwał VAT 19 (oprócz własnych rumów w kupażu znalazły się odleżakowane rumy od innego producenta z Trynidadu – Caroni).

Czytaj więcej

Degustacja rumów Dictador

Dom Whisky zaprasza 18 czerwca o godz. 18.00 na degustację rumów Dictador. Do spróbowania będą: Dictador 12YO, Dictador 20YO, Dictador XO Perpetual, Dictador XO Insolent, Dictador 2 Masters Hardy, prowadzi Dawid Typa, ambasador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 16 czerwca. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 230 zł/osoba, a w cenie butelka Dictador 20YO , zestaw 5 sampli 20 ml oraz szklanka i pin Dictador.

Heffron

rum destylowany w Las Cabras de Pesé, destylarni z Panamy, należącej do grupy Alcoholes del Istmo. Za produkcję odpowiada Francisco Fernández, znany jako Don Pancho. Od początku lat 60. Francisco Fernández pracował przy destylacji rumów na Kubie, od lat 90. mieszka i pracuje w Panamie. To rum melasowy, fermentowany przez ok. 3 dni w temperaturze 30-33°C. Destylowany w kolumnie, leżakowany przez pięć lat w beczkach po bourbonie. Blendowany i butelkowany z mocą 38% w Czechach, w zakładzie Palírna U Zeleného stromu. Dedykowany czechosłowackim bohaterom z lat I wojny światowej, płynącym z Syberii na amerykańskim parowcu SS Heffron. Okręt płynął wraz z innymi statkami w konwoju z Murmańska do Panamy.

Czytaj więcej

Degustacja rumów Bocathéva

Marka należy do francuskiej firmy BBC Spirits. Właściciele firmy, Bogdan Tanasoiu i Bertrand Fradin, przez dwa lata podróżowali po Karaibach, przetestowali ponad 400 beczek i ostatecznie wybrali 20, by stworzyć kolekcję rumów Bocathéva. Beczki pochodzą z: Panamy, Wenezueli, Barbadosu i Jamajki. Wszystkie butelkowane z mocą 45%, ilość cukru na litr nie przekracza 20 g.

Czytaj więcej

Rodzina alkoholi Peaky Blinder z coraz szerszą ofertą

Historia ulicznego gangu, działającego na przełomie XIX i XX wieku w Birmingham, zyskała rozgłos dzięki emitowanemu początkowo przez BBC serialowi „Peaky Blinders”, który przedstawiał losy Thomasa Shelby oraz jego rodziny. W rolę głównego bohatera wcielił się uznany irlandzki aktor, Cilllian Murphy. Obraz, którego pomysłodawcą był Steven Knight, zdobył popularność na całym świecie, w efekcie czego nakręcono aż 5 sezonów (obecnie wszystkie dostępne są na platformie Netflix). Co ciekawe, tytułowi Peaky Blinders to w wolnym tłumaczeniu „kaszkietowi oślepiacze” – członkowie gangu nosili bowiem na głowach kaszkiety, do których wszyte były żyletki, którymi atakowali nieposłusznych rywali.

Czytaj więcej

Dookoła świata rumu

25 maja na platformie zoom odbyła się degustacja rumów z oferty dystrybucyjnej M&P. Rumy z różnych stron świata, każdy w zupełnie innym stylu. Na początek był lekki i słodki styl hiszpański, rum Barceló Imperial, po nim jeszcze bardziej słodki młody rum z Indii – Wild Tiger. Styl francuski, czyli rhum agricole, reprezentowała marka Karukera z Gwadelupy, zaś ciężki, bardzo estrowy styl brytyjski – Hampden Estate. Na koniec był rum typowo koktajlowy, infuzjowany przyprawami korzennymi – Black Magic z USA. W degustacji, która miała edukacyjny charakter, uczestniczyło ponad 20 osób. Formuła online pozwoliła brać udział w wydarzeniu osobom z różnych części Polski, byli m.in. uczestnicy z Radomia, z Katowic czy Gniezna. Najwięcej pozytywnych opinii zebrał rum Hampden z Jamajki. Degustację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Spotkanie z rumami S.B.S.

14 czerwca odbyła się degustacja online rumów z kolekcji S.B.S. (Single Barrel Selection). Prowadził ją na platformie Zoom Joshua Singh, twórcą kolekcji oraz właściciel firmy 1423 World Class Spirits. To kolekcja limitowanych rumów z najlepszych destylarni na świecie, często finiszowanych w beczkach po winach wzmacnianych, o pełnej mocy beczki. Organizatorami wydarzenia byli Rum Explorer – blog o rumie oraz The Last Port – polski importer marki. Degustowane rumy pochodziły z: Gujany, Barbadosu, Panamy i Belize.

Czytaj więcej