Zbliża się Rum Love Festiwal

W dniach 24-25 czerwca we Wrocławskiej Hali Stulecia odbędzie się pierwszy w Polsce festiwal rumów. W cenie biletu będzie można spróbować około stu rumów z całego świata, m.in.: z Barbadosu, Kostaryki, Dominikany, Jamajki, Panamy, itp. Masterclass poprowadzą takie osoby jak: Miguel Smith Międzynarodowy Ambasador Marki Mount Gay, który swoje doświadczenie zdobywał w barach na Barbadosie i Wielkiej Brytanii, Milan i Lucia Hava z Pragi, którzy mogą pochwalić się największą kolekcją rumów w Europie, Nikos Arvanitis, którego pasja zaprowadziła aż na Karaiby, na stałe zamieszkał na Barbadosie. Braman od 2006 roku, Krzysztof Srokowski – Global Brand Ambassador Ron Abuelo,, urodzony w Polsce i wychowany na wybrzeżu Costa Brava. Cały festiwal uświetni muzyka na żywo, zagrają: King & Krakowski. Natomiast jedzenie zapewnią Food Trucki oraz restauracja Szajnochy 11 z Wrocławia.

Czytaj więcej

Historia destylarni M. Hanauer & Sohn z Würzburga

Założycielem gorzelni i fabryki likierów był Hermann Reiß, który po ślubie w 1885 roku z Babette Hanauer przeniósł się do Würzburga. To właśnie tam wraz ze swym teściem założyli fabrykę parową wraz z gorzelnią Weinbrennerei und Likörfabrik M. Hanauer & Sohn. Mieściła się przy Resenstraße 4/6 w dzielnicy Heidingsfeld, tuż przy torach kolejowych. Mieli sześć alembików szarentejskiego typu oraz piwnice z leżakującymi w beczkach destylatami. Produkowano tu głównie destylaty owocowe (m.in. cenioną kirschwasser, czyli destylat z wiśni), śliwowicę, destylaty z wytłoczyn winogron. Rozlewano także importowane z Francji koniaki, mieli filię w Châteauneuf-sur-Charente. Butelkowano Cognac Hanauer. Importowali też rum i arrack

Czytaj więcej

William Hinton

destylarnia rumu z Madery, założona w 1845 roku. Rum robiony jest z przefermentowanego soku z lokalnej trzciny cukrowej. W smaku i aromacie przypomina francuski rhum agricole. Jednokrotna destylacja pozwala na większą koncentrację aromatów. Podstawowy i najlepszy produkt, to niestarzony biały rum, w nosie: milupa, banany, w ustach: fermentacja, kaszka bananowa i ananasy. Te starzone tracą świeżość i rześkość aromatów, są w nich nuty: wanilii, toffi, mlecznej czekolady. Rum złoty William Hinton leżakował w beczkach z francuskiego dębu przez dziewięć miesięcy. William Hinton 3YO również dojrzewał w beczkach z francuskiego dębu, przez 36 miesięcy. William Hinton 6YO to blend sześcioletnich rumów z beczek po: porto, maderze, whiskey, sherry i brandy. Jest też limitowana edycja rumów Single Cask. W rzeczywistości jest to jednak blend, którego ok. 25% stanowi rum, który leżakował przez 21 lat w beczkach w starym magazynie w Hinton Mill, a potem jeszcze przez trzy lata we francuskim dębie. Następnie został zmieszany z rumem w wieku sześciu lat. Jest jego pięć edycji z różnych beczek, w których był finiszowany przez kolejnych sześć miesięcy. Podobnie jak w rumie William Hinton 6YO są to beczki po: porto, maderze, whiskey, sherry i brandy.

Czytaj więcej

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Black Jamaica

rum mieszany z Jamajki, zestawiany głównie na rynki francuski i brytyjski. Moc – 38%, wiek i beczka nie znane. Barwa bardzo ciemna, którą trunek zawdzięcza nadmiarowi melasy. Melasa tak zdominowała smak i aromat, że właściwie nie czuć nic więcej, gdzieś w tle tytoń i kawa. Jakość bardzo niska.

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej

Chamarel

rum z Martyniki, produkowany w Rhumerie De Chamarel, należącej do Ercicha de Chamarela. Podwójnie destylowany w alembikach z soku z trzciny cukrowej, z upraw przylegających do gorzelni. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających, działa przy niej też restauracja. Kolekcja rumów obejmuje: biały Chamarel Classic oraz starzone w dębowych beczkach (minimum trzy lata): Chamarel Gold, Chamarel Premium, Chamarel VSOP, Chamarel XO oraz edycje rocznikowe. Jest też likier kokosowy na bazie rumu.

Czytaj więcej

Fidelowe spotkanie rumowe – trzy języki rumu

29 stycznia w cocktail bar Fidel odbędzie się degustacja rumów. Prowadzący spotkanie, Patryk Kozyra z Parrot Rum Embassy z Wrocławia (podobno najlepiej zaopatrzony rum bar w Polsce), opowie o różnicach rumów w stylu francuskim, hiszpańskim i angielskim. Przewidziano degustację trzech rumów, jednego koktajlu i czterech rodzajów tapas plus niespodzianka. Miejsce: Fidel, ul. Powstańców Warszawy 6, Sopot. Godz. 19-21.00. Wstęp: 40 zł. Więcej informacji: lukasz.kunicki@fidelbar.pl.