Czwarta edycja Whisky & Friends

9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.

Czytaj więcej

Botucal Distillery Collection No 1 & 2

Destylarnia Diplomatico wypuściła dwa rumy, które mają prezentować dwa różne style destylacji. Producent z Wenezueli dysponuje unikatową technologią destylacji zwaną Kettle Still, która oryginalnie była wykorzystywana przez Seagram’s do produkcji kanadyjskiej whisky (DUSA, właściciel marek Diplomatico/Botucal należała przed laty do Seagram’s, a kanadyjska whisky powstawała w Wenezueli). Jeden rum powstał w tych dziwnych hybrydowych aparatach, które wyglądają jak wielka cysterna połączona z kolumną, drugi był destylowany w tradycyjnej kolumnie.

Czytaj więcej

Caroni w Wealth Solutions

Polska firma Wealth Solutions, specjalizująca się w ofercie dóbr luksusowych, stworzyła serię „Music!” – trzech rumów ze słynnej destylarni Caroni z Trynidadu i Tobago, zamkniętej w 2002 roku. Beczki z rumami Caroni są poszukiwane przez bottlerów i stanowią znakomitą lokatę kapitału, gdyż żaden inny rum nie zwyżkuje w tempie podobnym do Caroni. W serii Wealth Solutions ukazały się roczniki: 1996 (22YO, starzony w Gujanie, 242 butelki, ABV 63%), 1998 (20YO, starzony na Trynidadzie, 215 butelek, ABV 69,3%) i 1998 (20YO, starzony na Trynidadzie, 220 butelek, ABV 63,8%). Każda etykieta przedstawia sceny muzyczne – śpiewaczkę parang, tancerkę karnawałową czy muzyka grającego na steelpan – instrumencie, który powstał na Trynidadzie i tradycyjnie wykorzystywany jest do grania muzyki calypso. 

Festiwal rumu w Warszawie

11 maja w Centrum Praskim Koneser w Warszawie odbędzie się festiwal Show Rum Warsaw. Festiwal jest okazją do degustacji nie tylko szerokiej palety rumów, ale także zróżnicowanego wachlarza whisky z rumowym akcentem oraz tequili. Poza degustacją rumów, organizator przewidział szereg innych atrakcji. W ofercie festiwalu znajdą się: zamknięte sesje masterclass, sklep festiwalowy z szerokim asortymentem rumów (tańszych o 23%), konkursy oraz koncept gastronomiczny. Znajdujący się przed budynkiem dziedziniec będzie tętnić życiem przez cały okres festiwalu. Spodziewanych jest ok. 25 wystawców z całej Europy.

Czytaj więcej

Zacapa Royal

rum wydestylowany z syropu melasowego, bardzo ciemny. Leżakował w trzydziestoletniej solerze, a potem był finiszowany w beczkach z limuzynowego dębu. W nosie bardzo dużo czekolady, wiśnie, czereśnie, czeremcha, rodzynki, suszone śliwki, ananas, kawa, kakao. W smaku masa słodkości – likier z czarnej porzeczki, wiśnie w czekoladzie, syrop z brzoskwini. I skóra, delikatnie sherry. Crème de cassis w finiszu plus drożdże, galaretka wiśniowa, delikatne jak sherry, nie czuć mocy 45% alkoholu.

Paranubes

rum destylowany ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, fermentowanego przez dzikie drożdże. Mała destylarnia, którą kieruje Jose Luis Carrera mieści się na jego ranczo w lesie gór Sierra Mazateca niedaleko Oaxaca. Butelkowany z mocą 54%. Bardzo dużo bananów w aromacie, mango, papaja, dużo nut fermentacji, octu. W smaku: cierpko-gorzkie jabłka, milupa, ocet. Finisz to miód ziołowy, trawy, sok z trzciny, gryka, słodkie pieczone kasztany jadalne.

Clairin World Championship 2019

Konkurs dla barmanów oparty na Clairin Communal, zgodny z filozofią Clarin. Na początek należy zaprezentować własny pomysł na koktajl na filmie wideo (maksymalnie 3 min.). Najciekawsze propozycje wezmą udział w finale Clairin World Championship 2019. Zgłoszenia należy nadsyłać do 12 marca. Szczegóły: https://www.thespiritofhaiti.com/en/clairin-world-championship-2019. W kwietniu odbędą się krajowe finały, a pod koniec maja zwycięzcy wezmą udział w finale na Haiti.

Liquid Treasures w ofercie SingleMalt.pl

Liquid Treasures to marka niezależnego dystrybutora whisky, należąca do firmy eSpirits Whisky Trading, założonej przez Vincenta Loehn w 2009 roku. Z logo Liquid Treasures wydawane zostają najczęściej szkockie whisky single malt oraz rumy, rozlewane bezpośrednio z jednej beczki (single cask), co czyni je produktami niezwykle limitowanymi i unikalnymi. Cechują się wyjątkowo dobrą relacją ceny do jakości. Sklep SingleMalt.pl został oficjalnym importerem alkoholi Liquid Treasures do Polski. Aktualna oferta dostępna jest na stronie internetowej SingleMalt.pl.

Ryoma

japoński rum, robiony z japońskiej, świeżo tłoczonej, trzciny cukrowej z Wyspy Shikoku. Destylarnia Kikusui ma ponad sto lat tradycji w produkcji rumu na wyspie. Edycja w matowych czarnych butelkach została przygotowana z myślą o rynku europejskim i siedem lat leżakowała w dębowych beczkach, noc – 40%. Aromat jest bardzo drożdżowy i to są ewidentnie drożdże koji, bo ma zapach jak sake, przypalonego, rozgotowanego ryżu. W ustach też mocno przepalony, ale przyjemnie słodki. Finisz bardziej cierpki, z nutami dymnymi, wędzonymi.

Deadhead

meksykański rum infuzjowany ziarnami kakao. Wyrabiany z lokalnej trzciny cukrowej z regionu Tapachula w stanie Chiapas. Proces wytwarzania podzielony jest na dwa etapy. Osobno fermentacji poddawany jest sok z trzciny cukrowej, destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, leżakowany jest przez sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Osobno w kolumnach destylowana jest melasa, wcześniej poddana powolnej fermentacji z udziałem dzikich drożdży, ten destylat także leżakuje przez sześć lat w mocno wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem obydwa rumy są mieszane I dodawane są ziarna kakao. Zwraca uwagę czarna butelka o kształcie głowy małpy. W aromacie dużo czekolady – mlecznej i w proszku, poza tym dużo wanilii. Smak bardzo słodki, można dodać mleko i pić jako napój czekoladowy. Finisz krótki, kakaowy.

24 rumy w kalendarzu 2018

Do degustacji trzeciej edycji kalendarza adwentowego 24 Days of Rum przystąpiłem dopiero w Wigilię, czyli akurat, kiedy należało wyjąć ostatnią buteleczkę z pudełka. ja wyjąłem wszystkie i zasiadłem do próbowania. Za ten projekt odpowiada znany kolekcjoner i promotor rumu, Joshua Singh i jego firma 1423. Są tu rumy z jego selekcji, ale nie stanowią one większości. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku jest też kieliszek degustacyjny i karta do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.

Czytaj więcej

Havana Club Maximo

Niezwykle drogi, rzadki rum, co roku na rynek trafia tylko tysiąc butelek w ciężkich luksusowych kryształowych karafkach o pojemności zaledwie 0,5 l i mocy 40%. Za jego zestawianie odpowiada maestro ronero, Don José Navarro, a zestawiany jest z najstarszych i najlepszych beczek, jakie są w kolekcji Havana Club. W aromacie słodka, mocna herbata, dużo lukrecji, toffi, karmel, zioła prowansalskie, ciemna czekolada, śliwki w czekoladzie, gorzkie kakao. W smaku dużo wędzonych śliwek kalifornijskich, tytoń, skóra, czekolada, orzechy, wiśnie w czekoladzie. W finiszu orzech laskowy, lichii, aloes, słodycz syropu i rodzynki, figi.

24 dni z rumem

To już trzecia edycja kalendarza adwentowego 24 Days of Rum. Kartonowe pudełko o wadze 2 kg, a w nim 25 okienek. W pierwszym jest specjalnie zaprojektowany kieliszek degustacyjny, w kolejnych – 24 miniaturki, każda z innym rumem. Są tu rumy w różnym wieku, każdy z innego kraju. W porównaniu do poprzedniego roku dodano indywidualne etykiety do każdej buteleczki oraz karta do wpisywania własnych not degustacyjnych. Kalendarzowi towarzyszy strona internetowa 24daysofrum.com, na której każdego dnia ujawniana jest kolejna nota degustacyjna wraz ze szczegółowym opisem rumu w kolejnej miniaturce. Za koncept odpowiada znany kolekcjoner i promotor rumu, Joshua Singh i jego firma 1423. W Polsce dystrybutorem rumów z kolekcji 1423 jest firma The Last Port.

Charanda

alkohol wytwarzany w stanie Michoacán w Meksyku, destylowany z przefermentowanego soku trzciny cukrowej, podobnie jak rhum agricole. Nazwa pochodzi od wzgórza Cerro de la Charanda, gdzie w XIX wieku powstała pierwsza destylarnia tego trunku. Obecnie produkcja skupiona jest wokół miasta Uruapan. W języku Indian Purépecha charanda oznacza czerwoną ziemię. Nazwa i technologia produkcji są chronione – od 2003 roku charanda ma swoje DOC. Trunek jest dwukrotnie destylowany, często leżakowany w beczkach. Najbardziej znane marki to: Tres Extra, Tarasco czy Uruapan. Określenia na butelkach odnoszą się do wieku destylatu, niestarzony to Blancu lub Plata, starzony co najmniej dwa miesiące to reposado, ponad rok – añejo, ponad trzy lata – premium lub extra añejo. Aromaty młodego destylatu przypominają rhum agricole: banany, kaszka bananowa. W smaku słodkie – banan, mango, melon, mleczna czekolada, kokos. Starzone mają wyraźne nuty waniliowe, do leżakowania używa się głównie amerykańskiego dębu. Butelkowanie z mocą 45-55%.

Zacapa Reserva 2015

z mocno wypalonych beczek z amerykańskiego dębu oraz z solery z beczek po sherry, która ma 23 lata. Rum jest butelkowany z mocą 45%. Aromat bardzo słodki, waniliowy, mleczna czekolada, słodka herbata. W ustach: ananas, banany, mango, ale też dębina, skóra. Finisz bardzo wytrawny – tytoń, surowe drewno.

Rum Nation Caroni 18YO

Destylacja z 1998 roku, dwanaście lat starzenia w tropiku, potem sześć lat w Anglii, butelkowanie w 2016 roku, napełniono 5836 butelek. W aromacie: herbata z cukrem, cynamon i ananas. Smak bardzo ananasowy, słodki, ale ta słodycz przechodzi w nuty korzenne (goryczka) i ziołowe (piołun). Finisz tytoniowy, do tego gorzkie pomarańcze i – wciąż – ananas. Butelkowany z mocą 55%.