Projekt Wixárika

Dictador przedstawia unikalną kolekcję butelek stworzonych wspólnie z plemieniem indiańskim Wixáritari. Firma zaprosiła do projektu 10 najbardziej utalentowanych artystów plemienia Wixáritari do udekorowania butelek z limitowanej edycji. Każdy z nich spędził cały tydzień dekorując jedną butelkę. Huichols, jak inaczej nazywa się Indian Wixáritari, stworzyli 10 różnych zdobień, zawierających po 25 butelek z każdego rodzaju. Każda pojedyncza butelka jest inna, artyści z plemienia Wixáritari zawarli w niej cenne symbole swojej kultury. Wszystkie tworzą jedyną na świecie limitowaną kolekcję 250 butelek. Wyłącznym dystrybutorem Wixariki jest Dom Whisky. Obecnie dostępnych jest 10 rodzajów po 2 butelki z każdego rodzaju: https://sklep-domwhisky.pl/pol_m_Wixarika-1275.html.

Czytaj więcej

II Lubuski Festiwal Whisky & Rum odwołany

Planowany na 26 września II Festiwal Whisky & Rum na Ziemi Lubuskiej został odwołany. Jak piszą organizatorzy, Fire & Ice: „Czekaliśmy do ostatniej chwili, do końca mieliśmy nadzieje, że będziemy się mogli z Wami spotkać przy dobrej whisky i rumie, ale niestety panująca sytuacja w kraju oraz niestabilność przepisów i rozporządzeń nie pozwala nam zorganizować tego wydarzenia. Ze względu na zbyt duże ryzyko musi zostać odwołany. W przyszłym roku spotkamy się ze zdwojoną siłą.

Nowości w Mazurskiej Manufakturze Alkoholi

Do sprzedaży trafiły cztery nowe produkty z etykietami Mazurskiej Manufaktury Alkoholi ze Szczytna. Jasny Rum i Ciemny rum mają po 37,5%, zestawiane są w Szczytnie z karaibskich destylatów. Obydwa bardzo słodkie, lekkie, typowo koktajlowe. Blended Scotch Whisky (40%) jest również słodka, dużo toffi, czekolady, lukru. Najbardziej wyrazisty w kolekcji jest Gin (37,5%), przyjemny, orzeźwiający, ostry aromat jałowcowy, z nutą cytryny, limonki. Smak bardzo delikatny – dużo cytrusów, korzenna nuta dzięgla. Ceny, w zależności od sklepu – 60-70 zł za 0,7 l.

Plantation SC Peru 2010 Pineau des Charentes Cask

rum z Destilerías Unidas S.A.C. w Limie. Siedem lat leżakowania w Peru, w beczkach po bourbonie, potem rok we Francji w beczkach po słodkiej misteli Pineau des Charentes, zabutelkowany z mocą 43,6%. Głęboki aromat tytoniu i miodowa słodycz, bez, czarna porzeczka, suszone śliwki. Smak cierpko-słodki, wiśnie i tytoń, śliwki i dębina. W finiszu kakao, śliwka w czekoladzie, wiśnia w czekoladzie, porzeczka w czekoladzie. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Rum Plantation zmienia nazwę

Aby oddzielić się od historii czarnej pracy niewolniczej na Karaibach, Maison Ferrand, właściciel marki Plantation, postanowiło zmienić nazwę dla swoich prestiżowych rumów. „Nie chcemy być kojarzeni z ponurą historią niewolnictwa” – mówi Alexandre Gabriel, twórca i master blender marki Plantation. Polskim dystrybutorem rumów Plantation jest Pinot Wine & Spirits.

Plantation SC Jamaican 2003 Tokay Cask Special Pinot

rum z destylarni Long Pond. Ponad siedem lat na Jamajce w beczkach po bourbonie, potem ponad rok we Francji w beczkach po winie tokajskim, zabutelkowany z mocą 42,6%. Aromat estrowy, lekko nafta, smażone banany, smażony ananas do tego figi i rodzynki. Bardzo ciekawy. W smaku sporo słodyczy – żurawina, jagody, czerwona porzeczka, malina, poziomka. Finisz cierpki, skórzasty, przełamany słodką nutą maliny. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Plantation SC Guatemala 8YO Amburana Cask

rum z destylarni Darsa (Destiladora de Alcoholes y Rones). Siedem lat w tropiku w beczkach po bourbonie, potem rok we Francji w beczkach z drewna amburana, zabutelkowany z mocą 42,8%. W aromacie: świąteczne ciasto, egzotyczne drewno, toffi, kandyzowany ananas i cynamon. Smak cierpko-słodki, skóra i cynamon, banany i dużo ananasa. W finiszu morele, ananas, banany, papaja, czereśnie, tytoń i rodzynki. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Plantation SC Trinidad 1997 Kilchoman Cask

rum z destylarni Angostura. Przez ponad 15 lat leżakował w beczkach po bourbonie w tropikalnym klimacie wyspy, a potem jeszcze sześć lat we Francji, w beczce po torfowej whisky Kilchoman, zabutelkowany z mocą 45,2%. Słodki, bardzo przyjemny aromat czereśni, soku z wiśni, śliwek i syropu gruszkowego. W smaku słodkie i cierpkie, tytoń i jagody, porzeczka, żurawina. W finiszu wanilia i czekolada, malina oraz żurawinowa cierpkość, skóra. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

1 Barrel

rum z destylarni Travellers w Belize, leżakujący zaledwie 12 miesięcy w beczkach po bourbonie. Marka powstała w latach 50. XX wieku, na samym początku działania firmy, której twórcą był barman, Jaime Omario Perdomo. Paskudny zapach aromatu rumowego do ciast. Smak wanilii, karmelu. Słodka herbata i imbir w finiszu. Moc – 40%. Są też wersje dłużej leżakujące: 3 Barrel i 5 Barrel.

Molasses Act 1733

Ustawa o melasie (Molasses Act) z 1733 roku była prawdopodobnie pierwszą w historii ustawą antyalkoholową, czyli nie tylko mającą na celu zasilenie budżetu z podatków od alkoholu, lecz także ograniczenie jego spożycia. Była trzy lata wcześniejsza od słynnych ustaw antyginowych z 1736 roku, które – w rezultacie – skutecznie doprowadziły do ograniczenia konsumpcji ginu w Londynie, choć nie samego pijaństwa, gdyż jedynie zmienił się model konsumpcji i Anglicy z ginu przestawili się na piwo. Ustawa o melasie dotyczyła mieszkańców kolonii, zwłaszcza Nowej Anglii. Uchwalona przez parlament brytyjski, wprowadzała podatek w wysokości 9 pensów za każdy galon melasy importowanej na kontynent amerykański z niebrytyjskich wysp cukrowych w Indiach Zachodnich. Była to także część wojny ekonomicznej, głównie z Francją, ale też z Hiszpanią czy Niderlandami, rum wyrabiany na Jamajce czy Barbadosie był znacznie droższy od rumu przykładowo z Martyniki. Najtańszym był jednak rum, który powstawał w samej Nowej Anglii, czego brytyjski ustawodawca w ogóle nie brał pod uwagę.

Czytaj więcej

Nowa edycja rumu Admiral Rodney

Producent rumów z St Lucia wypuścił limitowaną edycję Admiral Rodney Officer’s Release No.1. To 4200 butelek i jednocześnie zapowiedź nowej serii rumów. Wydestylowany w 2006 roku, trzynaście lat spędził w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze dziewięć miesięcy w beczkach po porto. Butelkowany z mocą 45%. Polskim dystrybutorem marki jest Ice-Full.

Epris Distillery Duncan Taylor Brazil 1999

szesnastoletni rum z Brazylii, destylacja w kolumnie z soku z trzciny cukrowej. Pojedyncza beczka, butelkowanie w Szkocji przez Duncan Taylor w 2016 roku. Unikatowa edycja, zaledwie 173 butelki. Rum leżakował przez 12 lat w Brazylii, potem w Szkocji. Epris jest już destylarnią zamkniętą, zaprzestano tam produkcji rumu. Ulokowana w São Roque, niedaleko São Paulo, gdzie jest największa w Japonii emigracja japońska. Właśnie dla Japończyków Epris produkuje obecnie sake i inne wyroby z fermentowanego ryżu. Kiedyś robili rum m.in. na potrzeby Bacardi. Edycja 1999 ma romat ziół, lukrecji, soli, nuta medyczna i toffi, delikatnie kwiatowość. Smak słodki, landrynkowy, truskawki, czereśnie (plus sól), cierpkość tytoniu. W finiszu cierpkość – skóra, tytoń, cytrusy, lekko banany. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Rum a Social and Sociable History

Ian Williams pisze, że „rum zawsze przywodzi na myśl ciepło Karaibów, tropikalnego klimatu i morza”. Ale też pisze o relacjach między rumem a wojną – wojną o wpływy w Nowym Świecie, o szlaki handlowe, o zyski, wreszcie bezpośrednio wpływał na morale żołnierzy, dodając im odwagi, pozwalając lepiej znosić trudy dalekich wypraw morskich i tropikalnego klimatu w koloniach.

Czytaj więcej

Rumy w Zielonej Górze

Salon Fire & Ice (Głogowska 85, Zielona Góra) zaprasza 26 czerwca o godz.19.00 na degustacje rumów prowadzoną przez Mikołaja Rzeźnika. Do spróbowania będą: Foursquare Sagacity 10YO Madeira Cask, Foursquare 2005 12YO Bourbon Cask Strength, Foursquare Empery 14YO Sherry Cask Strength, R. L. Seale’s 10YO Finest Rum i Doorly’s XO. Koszt degustacji to 120 zł, a dla uczestników degustacji specjalne rabaty na alkohole. Liczba miejsc ograniczona.

Czytaj więcej

Historia rodziny Fernandes

Rodzina Fernandes obecnie zajmuje się importem win na Trynidadzie, jednak do 1973 roku wieku byli jednymi z największych producentów rumu na wyspie. To oni stworzyli tak znane marki jak VAT 19, White Star, Crystal White czy Black Label. Przybyły z Madery Hiszpan Manuel Fernandes w XIX wieku założył sklep z winami w stolicy Trynidadu, Port of Spain, przy ulicy Henry Street 25. Na początku lat 80. XIX wieku na Trynidad przybył jego syn, Joseph Gregorio Fernandes i to on założył destylarnię, a właściwie początkowo nielegalną manufakturę. Podobno był genialnym blenderem i kiedy w 1932 roku został zniesiony monopol na produkcję rumu na wyspie, Joseph Gregorio dysponował pokaźnym zapasem rumów w różnym wieku, w tym rumem z beczek zalanych w 1919 roku. Ten trzynastoletni trunek okazał się być wielkim hitem, a kiedy zapasy się wyczerpały, Joseph Gregorio wprowadził na rynek mieszankę o bardzo podobnym profilu, którą nazwał VAT 19 (oprócz własnych rumów w kupażu znalazły się odleżakowane rumy od innego producenta z Trynidadu – Caroni).

Czytaj więcej

Degustacja rumów Dictador

Dom Whisky zaprasza 18 czerwca o godz. 18.00 na degustację rumów Dictador. Do spróbowania będą: Dictador 12YO, Dictador 20YO, Dictador XO Perpetual, Dictador XO Insolent, Dictador 2 Masters Hardy, prowadzi Dawid Typa, ambasador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 16 czerwca. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 230 zł/osoba, a w cenie butelka Dictador 20YO , zestaw 5 sampli 20 ml oraz szklanka i pin Dictador.