White Oak

biały rum Angostury, na lokalny rynek, absolutny numer jeden na Trynidadzie i jeden z najlepiej sprzedających się rumów w regionie. To rum melasowy, z kolumny, starzony przez trzy lata, a następnie dwukrotnie filtrowany przez węgiel drzewny żeby pozbawić go koloru. Aromat słodki – cukier i słodkie jabłka. Smak gorzki, nieprzyjemny, czuć pestki jabłek. Podobnie w finiszu – bardzo gorzkie jabłka i pestki. Moc – 40%. Są też dwie wersje smakowe tego rumu – kokosowy White Oak Coconut (35%) i z wyciągów z owoców hibiskusa White Oak Sorrel (35%).

Czytaj więcej

Ron de Jeremy XO

zestawiony z co najmniej piętnastoletnich rumów z Trynidadu, Jamajki, Barbadosu i Gujany, z beczek po bourbonie. Wprowadzony na rynek w 2015 roku. W aromacie: cynamon, drewno, ciemny cukier, banany. W smaku czekolada z wiśnią, toffie, wino w stylu malaga, bardzo słodko. Finisz to gorzka czekolada, cynamon i wanilia. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Correia’s

marka należąca do Trinidad Distillers Limited (TDL), czyli do właściciela Angostury. Przejęta od producenta lokalnych win owocowych. Carreia’s Hard Wine o mocy 20% to bardzo popularny na Trynidadzie trunek – bardzo słodkie wino owocowe z dodatkiem destylatu melasowego. Smak i zapach tafii, w finiszu dochodzą wędzone śliwki. Mod tą marką butelkowane są też najtańsze rumy: White Rum (40%), Gold Rum (40%) i Puncheon (76%). Ich cechą wspólną jest przyjemny bananowy aromat i duży poziom słodyczy.

Czytaj więcej

Angostura w domu

Od dzisiaj o godz. 17.00 rusza na Instagram LIVE kanał #HouseLockDown Daniyel Jones & The Angostura Family. Ambasador marki Angostura, Daniyel Jones, prowadzi dyskusję na temat najnowszych informacji z branży alkoholi. Od poniedziałku do piątku o 17.00 przez @daniyeljones. A w każdy piątek specjalny gość w programie.

Caribana Sol

biały tani rum z Barbadosu. Zapach cukru, smak bananów z cukrem. Finisz to cukier, ananas, papaja, moc – 40%. Pod tą marką sprzedawane są też produkty „rumopodobne”, o mocy 35%, ze słowem „rum” na etykietach – Caribana Sol Spiced z przyprawami korzennymi oraz Caribana Sol Reserve Rum Oscuro, który leżakował w beczkach nowych i ponownie napełnianych.

Fernandes Black Label

rum Angostury, produkowany na lokalny rynek, tani, lekki, o jasnej barwie. Aromat słodko-wytrawny, nuty wilgotnego drewna. W smaku cierpki – tytoń i jabłka. Finisz cierpko-korzenny, gorzki: piołun, gencjana, głóg. Moc – 40%. Historycznie marka należała do innego producenta z Trynidadu, destylarni rodziny Fernandes.

Propozycja nowych oznaczeń dla rumów

Coraz więcej poparcia uzyskuje propozycja wprowadzenia nowych oznaczeń dla różnych kategorii rumów. Dawny podział na rumy: białe (white), złote (gold) i ciemne (dark), nie ma wielkiego sensu, gdy do młode rumy barwione są melasą, a starzone odfiltrowywane by pozbawić je koloru. Coraz mniej sprawdza się też podział tworzony według klucza kolonialnego, na rumy: hiszpańskie, brytyjskie i francuskie. Dziś na świecie powstają bardzo różne rumy, często innowacyjne, wymykające się dawnym klasyfikacjom. Jest też wiele blendów wielonarodowych, gdzie trudno mówić o jakimś terroir alkoholu.

Czytaj więcej

Herrerano Seco

napój spirytusowy, niezwykle popularny w Panamie. Lubiany składnik koktajli. Bardzo tani, sprzedawany w liczbie ponad miliona dziewięciolitrowych skrzynek, robiony jak rum – z przefermentowanego soku z trzciny cukrowej. Marka powstała w 1944 roku i należy do rodziny Varela (rok 1908 na butelce odnosi się do daty powstania destylarni). Firma Varela Hermanos S.A. jest m.in. właścicielem marki Ron Abuelo, a wiceprezes firmy, Juan Carlos Varela, był w latach 2014-2019 prezydentem Panamy, a wcześniej m.in. ministrem spraw zagranicznych. Trunek w wersji czystej ma 35% i niezbyt przyjemny zapach rozpuszczalnika. Smak dość ostry, posmak czerwonych owoców. Finisz cukrowy, z nutą kokosa i wanilii. Oferowany także w puszkach RTD w sześciu smakach.

Pitorro

na Portoryko pitorro znaczy tyle, co bimber. To mocny (zwykle powyżej 50%) alkohol robiony jak rum, z soku z trzciny cukrowej. Robiony chałupniczo, choć duże marki, jak Coqui, wykorzystują nazwę na etykietach swoich produktów. Ciekawy jest proces „uszlachetniania” trunku, wlewany do glinianych dzbanów jest zakopywany na jakiś czas w ziemi. Często poprawia się też jego smak poprzez dodatek soku z owoców lub macerację: rodzynek, daktyli, mango, marakui, tamaryndowca, grejpfruta, ananasa, kokosa i innych owoców. Jako trunek ludowy ma swoje miejsce w lokalnej kulturze, jednym z przykładów jest pieśń „Los Contrabandistas”, spopularyzowana przez portorykańskiego barda, Daniela Santosa.

Czytaj więcej

Puncheon

określenie wysokoprocentowych melasowych rumów, oryginalnie wywodzących się z Trynidadu i Tobago i charakterystycznych dla tych wysp, ale obecnie produkowane są też w innych miejscach (Gujana, Antigua). Historycznie był to tani i podłej jakości rum niewolników, nie starzony, oferowany z mocą ok. 75-76%. Pierwszy raz użyto tej nazwy w 1627 roku dla produktu destylarni Caroni. Obecnie wiodąca marka to Forres Park z destylarni Angostura.

Czytaj więcej

Muzeum rumu i… motyli

Odwiedzający zakład Angostura w Port of Spain, mają okazję zwiedzić także duże muzeum rumu oraz… największą na świecie kolekcję motyli z Karaibów. Zbiory gromadził badacz Malcolm Barcant, który poświęcił pięćdziesiąt lat na szukanie okazów i zebrał ich ponad 8000. Jest wśród nich kilka okazów tak unikatowych, że noszą jego imię, gdyż już nigdy później nie udało się nikomu ich odnaleźć. Jest tu też 615 okazów z Trynidadu. Angostura odkupiła kolekcję od wdowy po badaczu w 1974 roku i przygotowała dla niej osobną salę ekspozycyjną. Motyle nie są wypożyczane, można je oglądać tylko na terenie destylarni, podobnie jak wiele unikatowych dzieł sztuki z całego świata.

Czytaj więcej

Glen’s Rum

marka należy do Loch Lomond, podobnie jak inne produkty Glen’s (wódka, gin) butelkowany jest w Glen Catrine w Ayrshire. Nie wiadomo skąd pochodzą destylaty, bardzo możliwe że z Demerara Distillers z Gujany. Są to tanie, koktajlowe rumy o mocy 37,5%. Glen’s White Rum ma aromat cukru pudru, białej czekolady, wiórków kokosowych. W smaku bardzo lekki, czekolada z kokosami i bardzo słodki finisz. Glen’s Dark Rum to aromat czekolady z rodzynkami, orzechów laskowych, fig. W smaku wanilia, czekolada, słodka herbata. W finiszu także słodka herbata i czekoladka z wiśnią.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Angostura

Zakłady Trinidad Distillers Ltd i Angostura ulokowane są na przedmieściach Port of Spain, stolicy Trynidadu i zajmują duży obszar. Obecnie to jedyny producent rumu na Trynidadzie, choć do połowy lat 70. mieli konkurenta po drugiej stronie ulicy, destylarnię rodziny Fernandes, a bardziej w głębi kraju sławną destylarnię Caroni. Robią rumy i wiele innych alkoholi na rynek lokalny, ale na świecie marka Angostura kojarzy się przede wszystkim ze słynnymi kroplami bitters, które są nieodłącznym elementem w każdym szanującym się barze, obecne w ok. 200 krajach. W zakładzie w Port of Spain powstają zarówno rumy, jak i bitters, są tu właściwie dwie osobne destylarnie, jest też duże muzeum poświęcone nie tylko rumom i bittersom, ale także historii wyspy i rodzin, które zajmowały się produkcją Angostury. Jest tu także największa kolekcja sztuki na Trynidadzie, obrazy można oglądać na ścianach w części biurowej destylarni. Chlubą firmy jest też ogromna kolekcja motyli z Karaibów.

Czytaj więcej

Degustacja rumów w Alembik Whisky Club

28 lutego odbędzie się degustacja rumów i koktajli. Do spróbowania sześć różnych rumów: Dictador 20, Abuelo Two Oaks, Worthy Park Single Estate, Foursquare Sagacity, Emperor Private Collection, Paranubes Oaxaca. Do wszystkich rumów serwowane są przekąski tematyczne. Liczba miejsc ograniczona. Wstęp tylko dla osób pełnoletnich. Koszt udziału w degustacji: 149 zł. Miejsce: Alembik Whisky Club, aleja Józefa Piłsudskiego 150/152, Łódź. Godz: 18-20.00.

Czytaj więcej