Festiwal Whisky & Rum w Zielonej Górze

28 września w Zielonej Górze odbędzie się pierwszy Festiwal Whisky & Rum na ziemi Lubuskiej. Pojawią się największe marki, jak i mało znani producenci. Zostanie wyodrębniona sala, gdzie odbędą się profesjonale degustacje zamknięte. Aby wziąć udział w festiwalu wystarczy zakupić bilet wstępu, który uprawnia do wejścia na stoiska degustacyjne. Wraz z biletem każdy otrzyma kieliszek degustacyjny oraz żetony, które są środkiem płatniczym.

Czytaj więcej

Campari przejmuje znane francuskie rumy

Grupa Campari jest podobno blisko zakończenia negocjacji dotyczących przejęcia znanych francuskich marek rumów z Martyniki – Trois Rivières, Maison La Mauny i Duquesne. Ich właścicielem jest firma Bellonnie & Bourdillon Successeurs (BBS) z Martyniki, w 96,5% należąca do francuskiej Rhumantilles SAS, ta z kolei jets własnością Chevrillon Group. Są to rumy agricole, których sprzedaż w ubiegłym roku przyniosła 24,1 mln euro. BBS zatrudnia ok. 100 osób na Martynice, ma 800 ha plantacji trzciny cukrowej w regionie Sainte-Luce i Rivière-Pilote.

Puntacana XOX

limitowana edycja wypuszczona z okazji na 50-lecia obecności firmy Oliver y Oliver – właściciela marki – na Dominikanie. Wypuszczono zaledwie 3000 butelek. Rum leżakował w systemie solera przez ok. 25 lat, a potem był finiszowany w beczkach po porto. Aromat czekolady, słodkiego tytoniu, kakao. W smaku słodki tytoń, bergamotka, herbata, dużo słodyczy. Finisz słodkiej herbaty, czekoladki z wiśnią. Moc – 40%. W ofercie Whisky Embassy.

Plantation Jamaican Xaymaca 100% Pot Still

nowa edycja w serii Plantation, rum z Jamajki, zestawiona z destylatów ze znakomitych destylarni Long Pond i Clarendon, znanej też jako Monymusk. Długa fermentacja od 7 do 21 dni, destylacja melasy w alembikach, trzy lata leżakowania w beczkach po bourbonie w tropikalnym klimacie i potem dodatkowo rok w Cognac w beczkach po koniakach Pierre Ferrand. Wspaniały blend, o zapachach: bananów, wanilii, są także typowe dla Jamajki nuty industrialne. W smaku: smar, węgiel, banany, jabłka pieczone z waniliową polewą, ciasto śliwkowe, powidła śliwkowe, topinambur i marakuja. W finiszu melon i miód, kandyzowane pomarańcze i banany. Moc – 43%, w Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Dictador Best of 1982 AO

pojedyncza beczka, amerykański dąb, rum wydestylowany w 1982 roku, liczący 36 lat. W aromacie tanicznie – tytoń, słodko, ale bez przesady – kakao, ciemna czekolada, warzywnie – lubczyk, pietruszka, poza tym kawa i orzechy. W smaku orzechy włoskie, czekolada i pomarańcze. Finisz długi, słodki: czekolada, bardzo dużo orzechów włoskich, nuty taniczne – tytoń, skóra, herbata, lekka pikantność, jak w czekoladzie z czerwonym pieprzem. Moc – 42,8%.

Rum Love Festiwal 2019: Rekord frekwencji we Wrocławiu

To była trzecia edycja wrocławskiego festiwalu Rum Love, chyba pod każdym względem najbardziej udana. Przede wszystkim wreszcie dopisała publiczność, ale też było wiele rumów, w tym bardzo dużo zupełnie premierowych butelek. Stosunek nowości do evergreenów był wręcz niespotykany, szacuję, że co trzecia pokazywana butelka w polskiej dystrybucji jest co najwyżej od roku lub w ogóle nie ma jej w dystrybucji, gdyż dopiero szuka importera. Dla miłośników rumu była to zatem niepowtarzalna okazja, by zagłębić się w festiwalu nowości i różnorodności.

Czytaj więcej

Nowy Country Manager w Dictador Europe

Od 1 czerwca Dawid Typa jest nowym Country Managerem w Dictador Europe. Odpowiada za rozwój marki kolumbijskiego rumu Dictador na polskim rynku. Wcześniej, jako Brand Ambassador Pinot Wine & Spirits, skutecznie zajmował się rozwijaniem wielu znamienitych marek rumów i whisky, czego potwierdzeniem było otrzymanie tytułu Ambasadora Roku 2017 nadanego przez kapitułę Bar Roku Polska.

RumNac

butelkowany z mocą 40% przez znaną francuską firmę Vinet Delpech SAS, trunek jest nowatorskim blendem rumów z Jamajki i Barbadosu oraz koniaku klasy VSOP. Jak reklamuje producent – stworzony do cygar. Aromat owocowo-ziołowy, nuta septyczna, nafta. W smaku bardzo dużo rumów w stylu angielski, do tego pomarańcze, morele, mirabelki. Finisz słodki, dużo moreli, brzoskwinie, słodkie śliwki, mandarynki.

Sixty Six

linia rumów z destylarni Foursquare na Barbadosie, butelkowanych w Anglii przez firmę The Rum & Crab Shack z St. Ives. Oferowane są trzy rumy, wszystkie leżakowały w beczkach po bourbonie i z dziewiczego amerykańskiego dębu: Sixty Six 6YO (40%) – aromat lekki, czekoladowy, kakao, wiśnie, Sixty Six 12YO (40%) – podobnie o słodkim aromacie kakao i czekolady oraz Sixty Six 12YO Cask Strength (58%) – cięższy, bardziej cierpki, taniczny, czuć słodki tytoń, wiśnie.

Czytaj więcej

Rum Love Festiwal vol. 3

Już po raz trzeci w dniach 7 i 8 czerwca 2019 we Wrocławskim Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia odbędzie się Najbardziej Aromatyczny Festiwal w Polsce. Blisko 1300 uczestników, 300 gatunków alkoholi i 35 wystawców z całego świata. Dwa dni warsztatów, koncerty oraz niezapomniana atmosfera. Tak było w zeszłym roku na Rum Love Festiwal we Wrocławiu. Czym nas zaskoczą organizatorzy tym razem?

Czytaj więcej

XM

kolekcja rumów z Demerary, Gujany. Obejmuje rumy w wieku: 7, 10, 12 i 15 lat, leżakowane w beczkach po bourbonie i sherry. Właścicielem marki jest firma Banks DIH Limited z Gujany, a nazwa jest skrótem od eXtra Matured. To proste rumy w stylu bardziej hiszpańskim niż charakterystycznym dla Demerary, lekkie, słodkie, o nutach wanilii, herbaty, skóry i tytoniu.

Czytaj więcej

Jamaica Monymusk Distillery 2003 Sugar Estates

unikatowy rum, butelkowany w 2015 roku przez włoską firmę Moon, znaną m.in. z serii whisky Birds czy Animals. Wypuszczono 547 butelek. Dwanaście lat leżakowania w używanej beczce, kolor bardzo jasny, niemal klarowny, słomkowy. Aromat kiszonek, nafty, bananów. Smak nieco słony, sporo nut industrialny. Finisz słony, apteczny i smażone banany. Pięknie prezentuje styl ciężkich, estrowych jamajskich rumów. Właścicielem marki Monymusk jest National Rums of Jamaica Ltd, powstaje on w destylarni Clarendon, nazwa Monymusk pochodzi od rafinerii cukru, która razem z destylarnią stanowi niemal jeden organizm. Moc – 45%.

Daniyel Jones i Angostura

6 czerwca w Coctail Bar Max & Dom Whisky we Wrocławiu swoje autorskie koktajle na rumach House of Angostura gościnnie miksować będzie Daniyel Jones – Global Ambassador House of Angostura. Gorące karaibskie klimaty i obłędnie pyszne koktajle. Wstęp wolny. Miejsce: Rzeźnicza 28-31, Wrocław. Godz. 21.-22.00.

Don Papa MassKara

limitowana edycja, przygotowana na Festiwal MassKara, tradtycyjnie organizowany w październiku w Bacolod na Filipinach. To kolorowe, radosne święto. Rum jest infuzjowany, w aromacie: sernik – rodzynki, śmietana, ciasto, cynamon, pomarańcze. W smaku też sernik i pomarańcze. Lekki, pomarańczowy finisz, do tego czekolada z pomarańczą i rodzynkami. Moc – 40%. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Union 55

rum z Barbadosu z dodatkiem: kakao, goździków, wanilii, migdałów i kardamonu oraz soli z solanki Añana. Stworzony przez holenderską firmę. Aromat ziołowy, korzenny, słony, ale i z wyraźnym charakterem rumu. W ustach dużo soli, lekka nutka papryczki, solony karmel. Bardzo ciekawy słodko-słony kontrast. Butelkowany z mocą 41%.