Rum a Social and Sociable History

Ian Williams pisze, że „rum zawsze przywodzi na myśl ciepło Karaibów, tropikalnego klimatu i morza”. Ale też pisze o relacjach między rumem a wojną – wojną o wpływy w Nowym Świecie, o szlaki handlowe, o zyski, wreszcie bezpośrednio wpływał na morale żołnierzy, dodając im odwagi, pozwalając lepiej znosić trudy dalekich wypraw morskich i tropikalnego klimatu w koloniach.

Czytaj więcej

Rumy w Zielonej Górze

Salon Fire & Ice (Głogowska 85, Zielona Góra) zaprasza 26 czerwca o godz.19.00 na degustacje rumów prowadzoną przez Mikołaja Rzeźnika. Do spróbowania będą: Foursquare Sagacity 10YO Madeira Cask, Foursquare 2005 12YO Bourbon Cask Strength, Foursquare Empery 14YO Sherry Cask Strength, R. L. Seale’s 10YO Finest Rum i Doorly’s XO. Koszt degustacji to 120 zł, a dla uczestników degustacji specjalne rabaty na alkohole. Liczba miejsc ograniczona.

Czytaj więcej

Historia rodziny Fernandes

Rodzina Fernandes obecnie zajmuje się importem win na Trynidadzie, jednak do 1973 roku wieku byli jednymi z największych producentów rumu na wyspie. To oni stworzyli tak znane marki jak VAT 19, White Star, Crystal White czy Black Label. Przybyły z Madery Hiszpan Manuel Fernandes w XIX wieku założył sklep z winami w stolicy Trynidadu, Port of Spain, przy ulicy Henry Street 25. Na początku lat 80. XIX wieku na Trynidad przybył jego syn, Joseph Gregorio Fernandes i to on założył destylarnię, a właściwie początkowo nielegalną manufakturę. Podobno był genialnym blenderem i kiedy w 1932 roku został zniesiony monopol na produkcję rumu na wyspie, Joseph Gregorio dysponował pokaźnym zapasem rumów w różnym wieku, w tym rumem z beczek zalanych w 1919 roku. Ten trzynastoletni trunek okazał się być wielkim hitem, a kiedy zapasy się wyczerpały, Joseph Gregorio wprowadził na rynek mieszankę o bardzo podobnym profilu, którą nazwał VAT 19 (oprócz własnych rumów w kupażu znalazły się odleżakowane rumy od innego producenta z Trynidadu – Caroni).

Czytaj więcej

Degustacja rumów Dictador

Dom Whisky zaprasza 18 czerwca o godz. 18.00 na degustację rumów Dictador. Do spróbowania będą: Dictador 12YO, Dictador 20YO, Dictador XO Perpetual, Dictador XO Insolent, Dictador 2 Masters Hardy, prowadzi Dawid Typa, ambasador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 16 czerwca. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 230 zł/osoba, a w cenie butelka Dictador 20YO , zestaw 5 sampli 20 ml oraz szklanka i pin Dictador.

Heffron

rum destylowany w Las Cabras de Pesé, destylarni z Panamy, należącej do grupy Alcoholes del Istmo. Za produkcję odpowiada Francisco Fernández, znany jako Don Pancho. Od początku lat 60. Francisco Fernández pracował przy destylacji rumów na Kubie, od lat 90. mieszka i pracuje w Panamie. To rum melasowy, fermentowany przez ok. 3 dni w temperaturze 30-33°C. Destylowany w kolumnie, leżakowany przez pięć lat w beczkach po bourbonie. Blendowany i butelkowany z mocą 38% w Czechach, w zakładzie Palírna U Zeleného stromu. Dedykowany czechosłowackim bohaterom z lat I wojny światowej, płynącym z Syberii na amerykańskim parowcu SS Heffron. Okręt płynął wraz z innymi statkami w konwoju z Murmańska do Panamy.

Czytaj więcej

Degustacja rumów Bocathéva

Marka należy do francuskiej firmy BBC Spirits. Właściciele firmy, Bogdan Tanasoiu i Bertrand Fradin, przez dwa lata podróżowali po Karaibach, przetestowali ponad 400 beczek i ostatecznie wybrali 20, by stworzyć kolekcję rumów Bocathéva. Beczki pochodzą z: Panamy, Wenezueli, Barbadosu i Jamajki. Wszystkie butelkowane z mocą 45%, ilość cukru na litr nie przekracza 20 g.

Czytaj więcej

Rodzina alkoholi Peaky Blinder z coraz szerszą ofertą

Historia ulicznego gangu, działającego na przełomie XIX i XX wieku w Birmingham, zyskała rozgłos dzięki emitowanemu początkowo przez BBC serialowi „Peaky Blinders”, który przedstawiał losy Thomasa Shelby oraz jego rodziny. W rolę głównego bohatera wcielił się uznany irlandzki aktor, Cilllian Murphy. Obraz, którego pomysłodawcą był Steven Knight, zdobył popularność na całym świecie, w efekcie czego nakręcono aż 5 sezonów (obecnie wszystkie dostępne są na platformie Netflix). Co ciekawe, tytułowi Peaky Blinders to w wolnym tłumaczeniu „kaszkietowi oślepiacze” – członkowie gangu nosili bowiem na głowach kaszkiety, do których wszyte były żyletki, którymi atakowali nieposłusznych rywali.

Czytaj więcej

Dookoła świata rumu

25 maja na platformie zoom odbyła się degustacja rumów z oferty dystrybucyjnej M&P. Rumy z różnych stron świata, każdy w zupełnie innym stylu. Na początek był lekki i słodki styl hiszpański, rum Barceló Imperial, po nim jeszcze bardziej słodki młody rum z Indii – Wild Tiger. Styl francuski, czyli rhum agricole, reprezentowała marka Karukera z Gwadelupy, zaś ciężki, bardzo estrowy styl brytyjski – Hampden Estate. Na koniec był rum typowo koktajlowy, infuzjowany przyprawami korzennymi – Black Magic z USA. W degustacji, która miała edukacyjny charakter, uczestniczyło ponad 20 osób. Formuła online pozwoliła brać udział w wydarzeniu osobom z różnych części Polski, byli m.in. uczestnicy z Radomia, z Katowic czy Gniezna. Najwięcej pozytywnych opinii zebrał rum Hampden z Jamajki. Degustację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Spotkanie z rumami S.B.S.

14 czerwca odbyła się degustacja online rumów z kolekcji S.B.S. (Single Barrel Selection). Prowadził ją na platformie Zoom Joshua Singh, twórcą kolekcji oraz właściciel firmy 1423 World Class Spirits. To kolekcja limitowanych rumów z najlepszych destylarni na świecie, często finiszowanych w beczkach po winach wzmacnianych, o pełnej mocy beczki. Organizatorami wydarzenia byli Rum Explorer – blog o rumie oraz The Last Port – polski importer marki. Degustowane rumy pochodziły z: Gujany, Barbadosu, Panamy i Belize.

Czytaj więcej

Rum. A Global History

Popularna publikacja poświęcona historii rumu. Richard Foss zaczyna od trudności z klasyfikacją. Bo niby rum, to alkohol z melasy lub syropu z melasy lub soku z trzciny cukrowej. Tak jest, ale w Unii Europejskiej. Gdzie indziej bywa różnie. Melasę można robić z syropu klonowego, jest mało wydajny, ale można i takie rumy powstają. Można też robić z sorgo. W Azji nie brakuje takich rumów – z sorgo, często dodatkiem destylatu z ryżu, inna sprawa, że często nazywają się whisky, a nie rum. Choć z whisky nie mają nic wspólnego. Tak samo w Indiach, wiele destylatów z melasy ma na butelkach napis whisky. Jest też melasowe chińskie chiew, które tak naprawdę jest rodzajem nalewki. Do tego wszelakie aguardiente od Meksyku, przez Kolumbię, po Argentynę, w wielu dawnych hiszpańskich koloniach. Często z trzciny cukrowej. Aguardiente to wspólna nazwa dla wielu mocnych napitków, pochodzi od łacińskiego aqua ardens, czyli woda ognista. Te egzotyczne alkohole często nie mają wymaganej dla rumu mocy minimalnej 37,5%. Jeszcze trudniej z jakąkolwiek uporządkowaną klasyfikacją rumu, bo ta na białe i brązowe nie ma żadnego sensu, zwłaszcza gdy do białego rumu dodaje się melasy, by zmienić mu kolor.
Dalej autor pisze o historii produkcji alkoholu z trzciny cukrowej. Jest kultywowana przez człowieka od ponad 6000 lat. Najstarszy dokument dotyczący fermentacji soku z trzciny pochodzi z Indii, z ok. 1800 roku p.n.e. To księga „Manasollana”, która zawiera recepturę produkcji piwa z soku trzcinowego. Z tego też okresu pochodzi inny manuskrypt, który precyzyjniej dzieli napoje fermentowana z trzciny na sura (z dodatkiem gotowanego przefermentowanego ryżu) i soma, zarezerwowana dla arystokracji, o nieznanym składzie. Natomiast pierwsze dokumenty dotyczące destylacji soku trzcinowego pochodzą z połowy XVI wieku z Martyniki oraz z podobnego okresu z Brazylii, pojawia się też nazwa brazylijskiego trunku – cachaco.

Czytaj więcej

Black Magic

rum infuzjowany, firmowany przez Sazerac, zestawiany w Kentucky. Firma nie podaje skąd pochodzą destylaty i w czym leżakowały, jedynie, że jest to blend białych i złotych rumów. Barwa bardzo intensywnie nasycona karmelem. Aromat słodki – cynamon, goździki, lukrecja, wanilia, do tego można dodać w smaku solony karmel i słodką kawę. Moc – 40%. Dobrze będzie się komponował w koktajlach z wermutem.

Czytaj więcej

Rum Abuelo online

Dom Whisky zaprasza 21 maja o godz. 18.00 na degustację rumów z Panamy. Do spróbowania będą: Abuelo Anejo, Abuelo 7YO, Abuelo 12YO, Abuelo XII Two Oaks, Abuelo XV Napoleon Cask Finish. Spotkanie prowadzi Cristobal Srokowski, global brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 19 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 230 zł/osoba, a w cenie butelka Abuelo XII Two Oaks, zestaw 5 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.