Rumy z Madery

5 sierpnia odbyła się degustacja czterech rumów z Madery, z trzech destylarni: O’Reizinho, Engenhos do Norte i Engenhos da Calheta. Rumy w stylu agricole, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, dojrzewającej w oceanicznym klimacie wyspy. Połączenie soli, wytrawności i słodyczy. Żaden z tych rumów nie jest dostępny w Polsce.

Czytaj więcej

Branca Rum Agricola cana de açucar

młody rum z madery, z destylarni Engenhos do Norte. Destylowane ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej. Kawałek trzciny umieszczono w butelce, co wyraźnie wpłynęło na poziom słodyczy trunku. Zapach słodki, waniliowy, cukierniczy, galaretka owocowa. Smak bardzo delikatny, owocowy, galaretka, wędzone śliwki. Finisz ma nuty bananowe, fermentacyjne, typowe dla stylu agricola, dużo słodyczy, skarmelizowany cukier. Moc – 40%.

Foursquare Sassafras

trzy lata w beczkach po bourbonie i jedenaście lat w beczkach po koniaku, mieszanka rumów z alembiku i kolumny. Wypuszczono 6000 butelek, o mocy 61%. Barwa rudo-pomarańczowa. Zapach bardzo intensywny, korzenny, balsamiczny: cynamon, słodkie śliwki, rodzynki, tytoń, ziemistość. W smaku słodko, ale też tanicznie. Słodkie śliwki, bardzo dojrzała papaja, mango, ale też tytoń, skóra i sporo soli. Finisz bardzo cierpki i przyprawowy, dużo egzotycznych przypraw, ściągające, tytoń i skóra.

Degustacja unikatowych rumów z Madery

Zapraszamy na degustację wyjątkowych rumów z Madery. Wszystkie są wytrawne, z wyraźnie słoną oceaniczna nutą, robione z świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy.
• O Reizinho Rhum Agricola Special Edition (45%, powolna fermentacja z udziałem dzikich drożdży, pięć lat leżakowania w stalowych zbiornikach)
• O Rezinho Rum Madeira Wine Finish Cask Strength (57,7%, edycja single cask, dojrzewanie w beczce po maderze Justino’s)
• Engenhos da Calheta 1999 (40%, butelkowanie w 2020 roku, stare beczki z: francuskiego, amerykańskiego dębu i po maderze)
• Engenhos do Norte 970 Single Cask 2006 #52 (52,3%, beczka z francuskiego dębu nr 52 z 2006 roku, zabutelkowane w 2020 roku, w beczce zostało 195,3 l, z czego wyszło 279 butelek)

Czytaj więcej

Dictador z beczek po porto Niepoort

16 czerwca odbyła się światowa premiera rumu Dictador. Beczki z roczników: 1971, 1974, 1978 i 1980 zostały zlane do beczki typu pipe po porto Niepoort. Rum ukazał się w limitowanej serii Dictador 2 Masters, jako efekt kooperacji winiarza z Douro, Dirka van der Niepoorta i Hernana Parra, master Bendera rumów Dictador. Jest to dziewiąta, najnowsza edycja w serii Dictador 2 Masters.
W wyniku maturacji w beczce po porto rum nabrał odcieni ceglastych. – Mamy długą tradycję leżakowania brandy w beczkach po naszych porto, a zatem przygoda z rumem wydała mi się czymś naturalnym – mówi Dirk Niepoort. – Porto jest symbolem bogatych aromatów, intensywnego wpływu beczki, a zatem nie trudno było znaleźć porozumienie – mówi Hernan Parra.
Rum ukazał się w liczbie zaledwie 620 butelek z mocą 48%. Finiszowanie trwało 12-16 miesięcy w beczce o pojemności 550 l.
Aromat bardzo intensywny – dużo lakierowanej skóry, śliwki, wiśnie, palony karmel. Smak wytrawny – tytoń, skóra, gorzka herbata, goryczka. Długi, skórzasty finisz, duża wytrawność – rajskie jabłuszka, sól, tytoń i skóra.

Bimber Classic London Rum

rum destylowany w kolumnach i alembikach, firmowany przez Bimber Distillery Dariusza Płażewskiego z Londynu. Aromat tropikalnych owoców – banany, ananas, papaja, smażone banany. W smaku dość ostry, bardzo bananowy, lekko nuta przypieczenia, liczi, kiwi, ananas. Finisz słodki, cukrowy, wyraźnie alkoholowy, nuty malin, jagód leśnych, kiwi, smażone banany. Moc – 40%. Polskim dystrybutorem Bimber Distillery jest Tudor House.

Black Tears Rum

infuzjowany rum z Kuby, o mocy 40%. Aromat słodki: dużo ziaren kawy i kakao, wanilia, kukułki. W smaku kakao, kawa i ukłucie pikantne chilli. Czekolada z chilli w finiszu. Nazwa marki inspirowana jest kubańską piosenką „Lagrimas Negras”, opowiadającą historię młodej kobiety, która szlochała do kadzi z rumem, wypełniając ją swoim smutkiem. Właścicielem marki jest norweska firma The Island Rum Company, firma założona w 2012 roku w Oslo. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Plantation Trinidad 2009 12YO

rum z destylarni Angostura, 11 lat dojrzewania na Trynidadzie w beczkach po bourbonie, a potem rok w beczkach po koniaku we Francji. Aromat mocny, owocowy – śliwki, gruszki, papaja, banany, nuta naftowa. W ustach dużo tytoniu i bananów, ananasy, sporo nafty. Ciężki, estrowy finisz, banany, dużo tytoniu, przyprawy korzenne, nafta, sól. Moc – 51,8%. W ofercie: Pinot Wine & Spirits

Czekolada z alkoholem

Czekolada wytrawnie gorzka, klasyczna ciemna, a nawet mleczna potrafi być doskonałym towarzyszem podczas degustacji alkoholu. To od dawna dobrze znane połączenie pozwala na nowo odkrywać nasze ulubione smaki. „Najstarszy przysmak świata” świetnie komponuje się zarówno z winem, jak również z wysokoprocentowymi alkoholami. Jak odpowiednio dobierać czekoladę do alkoholu? Jak odnaleźć idealną parę?

Czytaj więcej

Barcelo Organic

rum z certyfikatem Organic, z najstarszych na Dominikanie plantacji zdziczałej już trzciny cukrowej, które położone są zaledwie 1,5 km od destylarni. Leżakował w amerykańskim dębie, nie wiadomo jak długo. Zadebiutował w 2020 roku. Słodki aromat – kakao, wiórki kokosowe, wanilia, mleczna czekolada. Smak bardzo słodki, mleczny i kakao. Finisz mdły, nieco trawiasty, kakao, wanilia. Moc – 37,5%.

Rum Love Festiwal odwołany

Zapowiadany dopiero co na czerwiec tego roku Rum Love Festiwal we Wrocławiu został odwołany. Organizatorzy tak tłumaczą decyzję: „Z wielkim smutkiem po raz kolejny jesteśmy zmuszeni odwołać Rum Love Festiwal 2021 i przełożyć na czerwiec 2022. Niestety skomplikowana sytuacja zdrowotna, w jakiej się wszyscy znajdujemy, oraz obowiązujące obostrzenia i restrykcje z tym związane zakazują organizacji eventów. Dlatego my jako organizatorzy tego wydarzenia dbając o bezpieczeństwo naszych gości i wystawców przekładamy Rum Love Festiwal na przyszły rok. Wierzymy, że program szczepień pozwoli szybko wrócić do normalności i znów Wrocław stanie się rumową stolicą Polski, gdzie spotkają się rumowi fani z całego świata jak to miało miejsce w trzech pierwszych edycjach. Oczywiście jak najszybciej poinformujemy Was o nowym terminie Rum Love Festiwal 2022. Każdemu życzymy dużo zdrowia. Do zobaczenia na Najbardziej Aromatycznym Festiwalu w Polsce”.

Kuna Davidoff of Geneva Cigar Cask Finish

ośmioletni rum z Panamy, z beczek z amerykańskiego dębu, w których najpierw leżakował bourbon, a potem sezonowano i fermentowano w nich liście do cygar Davidoff. Butelkowany z mocą 42%. Aromat słodki, tytoniowy, bardzo cygarowy, nuty cynamonu, wanilii, czekolady i orzechów laskowych w czekoladzie, pieczonych jabłek w lukrze. Słodki, bardzo interesujący. Smak słodko-owocowy i cierpki, wiśnie, jabłka, czereśnie, ananas, do tego skóra, tytoń, czekolada. Finisz bardzo długi, przesuszający, gorzko-słodki, owocowo-korzenny, strucla śliwkowa, cynamon, bardzo, bardzo dużo cygarowego liścia. Bardzo oryginalny, ciekawy rum. W Polsce w ofercie Squad Whisky.

Rhum Barbancourt 4YO

aromat lekki, mało wyrazisty, „drewniany”. Są tu jabłka, gruszki, ale mało to soczyste, bardziej jak drzewo owocowe niż sam owoc. Smak jeszcze mniej przyjemny, mdły, niby jest ananas, ale na pewno nie świeży, przyprawy korzenne – cynamon, wanilia. Finisz to już tylko stoi wanilią i drewnem. Moc – 40%.

Plantation 2005 Guyana

rum z Diamond Distillery na Gujanie. Najpierw leżakował siedem lat w tropikalnym klimacie w beczkach po bourbonie, potem dwa lata we Francji w beczkach po koniaku Maison Ferrand. Zapach bardzo dojrzałych, słodkich tropikalnych owoców – bananów, ananasów, papaji oraz melasy i tytoniu. Smak dość ciężki, melasowy, słodki, dużo miodu, konfitura morelowa, ale i cierpkość, tytoniowość, oleistość, nuty petrolowe. Finisz ocieka miodem, takim dzikim, dżunglowym, o nutach egzotycznych owoców, egzotycznego drewna cumaseba. Lekko cynamon. Ciekawy rum. Moc – 45%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Whiskey, rum i marsala

9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Plantation Single Cask Panama 6YO

limitowana edycja rumu z Panamy, z pojedynczej beczki z destylarni Alcoholes del Istmo S.A. To rum melasowy, fermentacja trwała trzy dni, destylacja w systemie czterokolumnowym. Leżakował 3,5 roku w gorącym klimacie Panamy w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze przez rok w beczkach po koniaku w magazynach Maison Ferrand we Francji. Po tym okresie trafił na kolejne półtora roku do beczek o pojemności po 225 l po marsali. Butelkowany z mocą 45,2%. Aromat octanowy, tytoniowy, intensywny, mocno estrowy, zaskakująco taniczny jak na młody rum z Panamy. Nuty bananów, ananasa, lekko czekolady, cynamonu. W ustach słodycz i taniczność, pomarańcze, brzoskwinie, papaja, ale też skóra, tytoń. W finiszu – wiśnie w czekoladzie, orzechy brazylijskie, likierowe wino. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.