Do RPA przez Szkocję

1 kwietnia odbyła się degustacja pięciu whisky z portfolio południowoafrykańskiej Grupy Distell. Należą do niej liczne winnice i browary, a także m.in. szkockie destylarnie whisky: Bunnahabhain, Deanston i Tobermory, marki szkockich whisky: Ledaig Single Malt, Black Bottle, Scottish Leader, whisky z RPA: Bain’s i Three Ships, czy niemiecki bitters Underberg. Spotkanie prowadził Michał Kaszuba, polski ambasador marek, a do spróbowania były trzy whisky z RPA oraz dwie z destylarni Deanston. Ich dystrybutorem w Polsce jest United Baverages.

Czytaj więcej

To nie bourbon, to nie Scotch, To BAIN’S

Dom Whisky zaprasza 1 kwietnia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Michał Kaszuba. Do spróbowania będą: Bain’s Single Grain whisky 40%, Bain’s Special Release 15YO, 52,5%, Three Ships 12 y.o. Single Malt 46,3%, Deanston Kentucky Cask Matured 40%, Deanston Virgin Oak 46,3%. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja będzie odbywać się online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 119 zł/os. W cenie są: butelka Bain’s Cape Mountain Single Grain i 5 sampli degustacyjnych o poj. 20ml. Zapisy na degustację trwają do 30 marca. Zapisać można się pod tym linkiem: https://sklep-domwhisky.pl/To-nie-Burbon-to-nie-Scotch-To-BAINS-ccms-pol-683.html

Wizyta w Loch Lomond

To zamknięta dla odwiedzających destylarnia, położona niedaleko Jeziora Lomond, największego jeziora w Szkocji, w miasteczku Alexandria. Pierwszy zakład produkcji whisky powstał nad Jeziorem Lomond w 1814 roku, jednak obecnie istniejący zakład został zbudowany w 1964 roku. Pracował z przerwą, był zamknięty w latach 1984-1987. Ponownie otwarty przez nowego właściciela, inwestorów Alexander Bulloch i Glen Catrine. W 1993 roku rozpoczęto produkcje whisky grain, a w 1999 roku dodano dwa nowe alembiki. W czerwcu 2019 roku grupa finansowa Hillhouse Capital Management kupiła markę i zakłady należące do Loch Lomond Group.

Czytaj więcej

Whisky single grain

7 lutego w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech whisky single grain z różnych destylarni. Single grain to whisky z jednej destylarni, leżakowana minimum przez trzy lata w dębowych beczkach. Można użyć dowolnej mieszanki zbóż, zwykle jest to do 10% słodowanego jęczmienia i kukurydza, ale może to być też pszenica, czy żyto. Szkockie przepisy mówią, że jeśli destylacja odbyła się w kolumnie, a nie w alembiku, to także whisky w 100% ze słodowanego jęczmienia jest określana jako single grain.

Czytaj więcej

Spotkanie z single grain whisky

Zapraszamy 7 lutego o 19.30 na degustację czterech whisky single grain i opowieść o tej mniej znanej kategorii whisky.
Line-up whisky na nasz wieczór:
Loch Lomond Spearhead (43%, Szkocja)
Kilbeggan (43%, Irlandia)
Girvan 2010 10YO Murray McDavid (46%, Szkocja)
North British 2010 13YO Murray McDavid (50%, Szkocja)
Liczba miejsc bardzo ograniczona, koszt udziału w degustacji (pięć sampli po 20 ml) – 50 zł (65 zł z wysyłką Pocztex). Degustacja odbywać się będzie online przez platformę Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka 27.

Japoński wieczór z Suntory

Dom Whisky zaprasza 13 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik – Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony oraz Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji wynosi 216 zł/os. W cenie są: butelka The Chita Single Grain i 4 sample degustacyjne o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 11 stycznia.

Powstaje nowa grain distillery w Szkocji

W 2022 roku ruszy budowa nowej destylarni whisky grain w Szkocji. Fabryka będzie się nazywała St. Boswells Distillery, ulokowana w Boswell na terenie przemysłowym Charlesfield Industrial Estate. Zakład będzie produkował 20 mln l czystego alkoholu, nie tylko na whisky, ale też na gin i wódkę. Produkcja będzie ekologiczna i energooszczędna. Przetwarzać będzie lokalne zboża z upraw w Tweed Valley. Zakład da 200 miejsc pracy, produkcja spirytusu rozpocznie się w 2024 roku. Inwestycja pochłonie 46 mln funtów, stoi za nią firma Jackson Distillers.

Loch Lomond z beczek wypalanych podczerwienią

Loch Lomond wypuszcza nową whisky single grain pod marką Spearhead. Destylowana w aparatach Coffeya, leżakowana w beczkach po bourbonie, a finiszowana w opalonych podczerwienią dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Podczerwień sprawiła, że udało się lepiej skarmelizować drewno, wydobywając pożądane aromaty. To pierwsza szkocka whisky zrobiona w taki sposób, ale wcześniej podobne eksperymenty z sukcesem wprowadzano na rynki w USA i Irlandii. Whisky zabutelkowano z mocą 43%. Whisky będzie dostępna jeszcze latem. Polskim dystrybutorem Loch Lomond jest M&P.

Spotkanie z panem Hyde

10 maja odbyła się degustacja online irlandzkich whiskey Hyde. Specjalnym gościem wydarzenia był twórca i właściciel marki, Conor Hyde. Rodzina Hyde związana jest z przemysłem irlandzkiej whiskey od… 1640 roku! Wtedy powstała prowadzona przez rodzinę karczma Tinker’s Cross w West Cork, która jako pub przetrwała do 1962 roku. Skupowali beczki z whiskey i mieli największy w West Cork prywatny skład leżakujących alkoholi. Markę Hyde Conor powołał w 2014 roku. Do swoich whiskey skupuje destylaty z różnych irlandzkich destylarni, a potem eksperymentuje z ich leżakowaniem we własnych beczkach. Sam nadzoruje proces przygotowania, tostowania i opalania beczek, każda z nich ma certyfikat Approved by Conor Hyde, widoczny także na etykietach butelek. Używane wcześniej beczki sprowadzane są m.in. z: Francji, Hiszpanii, USA czy Barbadosu.

Czytaj więcej

Label 5 Single Grain Bourbon Barrel

nowa whisky Label 5, marka należy do grupy La Martiniquaise i dotąd była znana jako niedroga blended whisky. La Martiniquaise ma w Szkocji dwie destylarnie – Glen Moray (single malt) i Starlaw (grain). Właśnie z tej drugiej pochodzi nowa whisky, jest to single grain, finiszowana w beczkach po bourbonie z destylarni Starlaw w Bathgate, niedaleko Edynburga. Aromat bardzo słodki – keks ze skórkami pomarańczy, budyń waniliowy, orzechy laskowe, toffi, nugat. W smaku sporo przyjemnych nut bourbonowych – wanilia, zioła, kukurydza, przyprawy korzenne. Rześki finisz, zielone zboże, nuta pieprzu. Moc – 40%.

Targe 23YO

Clydesdale dla Lidla, pod tą marką sieć oferuje starsze whisky grain, ta jest w kolekcji najstarsza. Wydestylowana w 1994 roku, batch 17/0131, nie podano skąd pochodzi destylat, ale najprawdopodobniej jest to Invergordon. Aromat czekolady, kokosa, śliwek, gruszek, sadzy. W smaku jest dość gorzka, sporo sadzy, nuty pieprzu i kukurydzy, rozmarynu. Słodko-pikantny finisz: imbir, mleczna czekolada, kardamon. Moc – 44%.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Whisky grain z kolekcji Duncan Taylor

24 maja Fergus Simpson poprowadził online degustację whisky single grain z beczek należących do Duncan Taylor. Gwiazdą wieczoru była whisky w wieku 31 lat z nieistniejącej destylarni Dumbarton, są to obecnie bardzo rzadkie butelkowania. Inne whisky wieczoru, to butelkowania pojedynczych beczek z destylarni: Girvan, Invergordon, North British i Strathclyde. W przypadku trzech pierwszych, były one finiszowane w małych beczkach typu octave, w których wcześniej przechowywano sherry.

Czytaj więcej

Douglas Laing na Wielkanoc

Niezależny bottler, forma Douglas Laing, przedstawia wielkanocną whisky – Old Particular Easter Edition. To whisky w wersji cask strength, single grain, z destylarni Invergordon, w wieku 22 lat. Tylko 155 butelek. Wydestylowana w maju 1997, zabutelkowana w marcu 2020 z mocą 48,9%. Cena – 85 funtów. Whisky można zamawiać bezpośrednio u bottlera: https://www.douglaslaing.com/shop/old-particular-easter-edition-invergordon-22-years-old.

Czytaj więcej