Spotkanie z single grain whisky

Zapraszamy 7 lutego o 19.30 na degustację czterech whisky single grain i opowieść o tej mniej znanej kategorii whisky.
Line-up whisky na nasz wieczór:
Loch Lomond Spearhead (43%, Szkocja)
Kilbeggan (43%, Irlandia)
Girvan 2010 10YO Murray McDavid (46%, Szkocja)
North British 2010 13YO Murray McDavid (50%, Szkocja)
Liczba miejsc bardzo ograniczona, koszt udziału w degustacji (pięć sampli po 20 ml) – 50 zł (65 zł z wysyłką Pocztex). Degustacja odbywać się będzie online przez platformę Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka 27.

Japoński wieczór z Suntory

Dom Whisky zaprasza 13 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik – Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony oraz Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji wynosi 216 zł/os. W cenie są: butelka The Chita Single Grain i 4 sample degustacyjne o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 11 stycznia.

Powstaje nowa grain distillery w Szkocji

W 2022 roku ruszy budowa nowej destylarni whisky grain w Szkocji. Fabryka będzie się nazywała St. Boswells Distillery, ulokowana w Boswell na terenie przemysłowym Charlesfield Industrial Estate. Zakład będzie produkował 20 mln l czystego alkoholu, nie tylko na whisky, ale też na gin i wódkę. Produkcja będzie ekologiczna i energooszczędna. Przetwarzać będzie lokalne zboża z upraw w Tweed Valley. Zakład da 200 miejsc pracy, produkcja spirytusu rozpocznie się w 2024 roku. Inwestycja pochłonie 46 mln funtów, stoi za nią firma Jackson Distillers.

Loch Lomond z beczek wypalanych podczerwienią

Loch Lomond wypuszcza nową whisky single grain pod marką Spearhead. Destylowana w aparatach Coffeya, leżakowana w beczkach po bourbonie, a finiszowana w opalonych podczerwienią dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Podczerwień sprawiła, że udało się lepiej skarmelizować drewno, wydobywając pożądane aromaty. To pierwsza szkocka whisky zrobiona w taki sposób, ale wcześniej podobne eksperymenty z sukcesem wprowadzano na rynki w USA i Irlandii. Whisky zabutelkowano z mocą 43%. Whisky będzie dostępna jeszcze latem. Polskim dystrybutorem Loch Lomond jest M&P.

Spotkanie z panem Hyde

10 maja odbyła się degustacja online irlandzkich whiskey Hyde. Specjalnym gościem wydarzenia był twórca i właściciel marki, Conor Hyde. Rodzina Hyde związana jest z przemysłem irlandzkiej whiskey od… 1640 roku! Wtedy powstała prowadzona przez rodzinę karczma Tinker’s Cross w West Cork, która jako pub przetrwała do 1962 roku. Skupowali beczki z whiskey i mieli największy w West Cork prywatny skład leżakujących alkoholi. Markę Hyde Conor powołał w 2014 roku. Do swoich whiskey skupuje destylaty z różnych irlandzkich destylarni, a potem eksperymentuje z ich leżakowaniem we własnych beczkach. Sam nadzoruje proces przygotowania, tostowania i opalania beczek, każda z nich ma certyfikat Approved by Conor Hyde, widoczny także na etykietach butelek. Używane wcześniej beczki sprowadzane są m.in. z: Francji, Hiszpanii, USA czy Barbadosu.

Czytaj więcej

Owoce czy torf?

1 lutego odbyła się degustacja whisky Loch Lomond, którą komentował David Lind, master of the Quaich, dyrektor na Europę Loch Lomond Group. Do spróbowania były dwie whisky torfowe i dwie owocowe, dwie single grain i dwie single malt. Młodsze, lżejsze single grain w degustacji zebrały bardzo dobre oceny, co pokazuje, że ta kategoria whisky świetnie się rozwija.

Czytaj więcej

Label 5 Single Grain Bourbon Barrel

nowa whisky Label 5, marka należy do grupy La Martiniquaise i dotąd była znana jako niedroga blended whisky. La Martiniquaise ma w Szkocji dwie destylarnie – Glen Moray (single malt) i Starlaw (grain). Właśnie z tej drugiej pochodzi nowa whisky, jest to single grain, finiszowana w beczkach po bourbonie z destylarni Starlaw w Bathgate, niedaleko Edynburga. Aromat bardzo słodki – keks ze skórkami pomarańczy, budyń waniliowy, orzechy laskowe, toffi, nugat. W smaku sporo przyjemnych nut bourbonowych – wanilia, zioła, kukurydza, przyprawy korzenne. Rześki finisz, zielone zboże, nuta pieprzu. Moc – 40%.

Nowa wersja Label 5

Popularna marka mieszanej szkockiej whisky Label 5, należąca do grupy La Martiniquaise, ukaże się w nowej odsłonie, po raz pierwszy jako whisky single grain, finiszowana w beczkach po bourbonie. Whisky pochodzi z własnej destylarni Starlaw w Bathgate, niedaleko Edynburga. Butelkowana z mocą 40%. Dystrybutorem marki Label 5 na Polskę jest firma United Beverages S.A.

Targe 23YO

Clydesdale dla Lidla, pod tą marką sieć oferuje starsze whisky grain, ta jest w kolekcji najstarsza. Wydestylowana w 1994 roku, batch 17/0131, nie podano skąd pochodzi destylat, ale najprawdopodobniej jest to Invergordon. Aromat czekolady, kokosa, śliwek, gruszek, sadzy. W smaku jest dość gorzka, sporo sadzy, nuty pieprzu i kukurydzy, rozmarynu. Słodko-pikantny finisz: imbir, mleczna czekolada, kardamon. Moc – 44%.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Haig RTD

Firmowana przez Davida Beckhama, produkowana przez Diageo, whisky grain Haig teraz ma lekką wersję napoju RTD w dwóch smakach: Haig Club Clubman mixed with root ginger ale and lime oraz Haig Club Clubman mixed with crafted cola. Puszki po 330 ml z mocą 5%, w cenach po 2 funty.

Whisky grain z kolekcji Duncan Taylor

24 maja Fergus Simpson poprowadził online degustację whisky single grain z beczek należących do Duncan Taylor. Gwiazdą wieczoru była whisky w wieku 31 lat z nieistniejącej destylarni Dumbarton, są to obecnie bardzo rzadkie butelkowania. Inne whisky wieczoru, to butelkowania pojedynczych beczek z destylarni: Girvan, Invergordon, North British i Strathclyde. W przypadku trzech pierwszych, były one finiszowane w małych beczkach typu octave, w których wcześniej przechowywano sherry.

Czytaj więcej

Douglas Laing na Wielkanoc

Niezależny bottler, forma Douglas Laing, przedstawia wielkanocną whisky – Old Particular Easter Edition. To whisky w wersji cask strength, single grain, z destylarni Invergordon, w wieku 22 lat. Tylko 155 butelek. Wydestylowana w maju 1997, zabutelkowana w marcu 2020 z mocą 48,9%. Cena – 85 funtów. Whisky można zamawiać bezpośrednio u bottlera: https://www.douglaslaing.com/shop/old-particular-easter-edition-invergordon-22-years-old.

Czytaj więcej

Spotkanie z Loch Lomond

21 stycznia w klubie Zamieszanie odbyła się prezentacja whisky z grupy Loch Lomond, które prowadził ambasador marek, Alan Reid. W grupie są marki: Loch Lomond, Glen Scotia, Inchmurrin, Inchmoan i Littlemill. Firma jest właściwie samowystarczalna, może robić każdy rodzaj whisky, ma cztery rodzaje aparatów destylacyjnych: tradycyjne alembiki (swan still), alembiki zwieńczone kolumną z 17 miedzianymi płytami (straight neck still), aparat coffeya i kolumny do destylacji ciągłej. Robią whisky single malt, single grain i mieszane. Z alembików odbierają alkohol z mocą ok. 70%, natomiast z hybrydowych straight neck still mogą odbierać destylat z różną mocą, w dwóch punktach: 60-90% lub 80-90%. W przypadku grain whisky 90% nastawu to pszenica, reszta słodowany jęczmień. Fermentacja jest długa, trwa 96-125 godzin. Eksperymentują z wykorzystaniem drożdży winiarskich, fermentacja z ich udziałem potrafi trwać trzy tygodnie.

Czytaj więcej

Bain’s Single Grain

whisky z Cape Mountain, RPA, destylowana z kukurydzy. Leżakowana przez ok. 5 lat, po trzech latach przelewana, ale zawsze są to beczki first-fill bourbon. Spirytus, który trafia do beczek ma 94% i bynajmniej przez czas leżakowania nie wytraca mocy. W nosie egzotyczne owoce, ciasto drożdżowe, cukier puder, mleczna czekolada, kokos, wiśnie, liście, mokre drewno, winogrona. Dalej aromat przechodzi w kierunku infuzjowanej wanilią brandy. Niezwykle lekka, słodka, w ogóle nie czuć alkoholu, za to wyczuć można dużo bananów, wanilia i toffie, rodzynki, śliwki w czekoladzie. Finisz kokosowy, Bounty, czarna herbata. Moc – 43%. W ofercie Centrum Wina.

Czytaj więcej

Degustacja kolekcji Markusa Bomby

The Finest Malts to projekt Markusa Bomby i jego firmy Scotland Yard. Seria City Landmarks to własne bottlingi, etykieta zakrywa znaczną część klasycznej butelki szartreski, a na niej w tle zdjęcie rozpoznawalnego budynku i klarownie wyszczególniona zawartość flaszy. Wszystkie z mocą beczki, nie filtrowane na zimno, nie barwione. Podczas tegorocznego Whisky Live Warsaw miałem okazję spróbować każdej z butelek i wypadają one nadspodziewanie dobrze, z powodzeniem mogą konkurować z butelkowaniami znanych szkockich firm.

Czytaj więcej

Eksperymentalna edycja z Kininvie

Trzy nowe whisky sygnowane marką Kininvie, to nowa propozycja William Grant & Sons. Pracująca w cieniu Glenfiddich i Balvenie, destylarnia Kininvie nie jest w pełni są, oddzielnym zakładem i produkuje whisky głównie do blendów William Grant & Sons. Kilka dotychczasowych edycji single malt z Kininvie ukazało się w limitowanych edycjach i są to butelki bardzo drogie. Tym razem cena jest niezwykle atrakcyjna, 35 funtów. Seria nazywa się The Kininvie Works. Mamy w niej KVSM001 – pięcioletnią single malt, która była trzykrotnie destylowana i leżakowana w beczkach po bourbonie, zabutelkowana z mocą 47%. Kolejna butelka, to KVSG002, whisky single grain, z dodatkiem słodowanego żyta, leżakowana trzy lata w beczkach z dziewiczego amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 47,8%. I jeszcze KVSB003, whisky blendowana, z dużym udziałem destylatów słodowych, w wieku trzech lat. Butelkowana z mocą 48,2%.