Caledonian

przez lata największa na świecie destylarnia whisky zbożowej, tu też pracowały największe kolumny do destylacji ciągłej. Zbudowana w Edynburgu przy Haymarket Station w 1885 roku przez Grahama Menziesa. Początkowo nazywała się Edinburgh. W 1884 roku przejęta przez grupę Distiller Company Ltd (DCL), od 1966 roku w strukturze Scottish Grain Distillers Ltd. Zamknięta w 1987 roku. Częściowo zburzona w 1998 roku, pozostała część magazynów i wielki komin. Całość produkcji szła do blendów, podczas jej istnienia nie było żadnego oficjalnego butelkowania Caledonian Single Grain. W 2016 roku właściciel marki – Diageo – wypuścił whisky The Cally w serii Diageo Special Releases. Trunek został wydestylowany w 1974 roku, zabutelkowany jako whisky single grain czterdziestoletnia. Inne edycje pochodzą od niezależnych bottelerów m.in.: Douglas Laing, Cadenhead, Duncan Taylor, Signatory, SMWS, That Boutique-y Whisky Company, Master of Malt, Hunter Laing.

Czytaj więcej

Garnheath

destylarnia grain whisky w miejscowości Moffat. Powstała w 1964 roku w miejscu dawnego młyna. Istniała tylko do 1986 roku, potem została zburzona, jednak jej właściciel – Inver House – wciąż wykorzystuje dawne magazyny w Moffat. Rocznie produkowała ok. 70 mln l spirytusu z przeznaczeniem głównie na blendy. Jedyna butelkowania whisky Garnheath Single Grain to: Garnheath 40YO z 1969 roku, 41YO z 1974 roku i 42YO z 1974 roku – wszystkie z kolekcji Douglas Laing, Garnheath 42YO z kolekcji That Boutique-y Whisky Company, Garnheath 28YO z 1986 roku z kolekcji The Cooper’s Choice i Garnheath 41YO z 1974 roku z kolekcji Càrn Mòr. Próbowałem zachwycającej Garnheath 42YO That Boutique-y Whisky Company (44,3%), w nosie kukurydza, moscatel, czekolada i wanilia. W ustach w pierwszej chwili słodycz mlecznej czekolady, ale po chwili pojawia się ostrzejsza nuta imbiru. A na koniec – budyń waniliowy, galaretka malinowa.

Czytaj więcej

Greenore

irlandzka whiskey zbożowa, destylowana w aparatach kolumnowych w destylarni Cooley, głównie z kukurydzy, z niewielkim dodatkiem słodowanego jęczmienia. Leżakowanie odbywa się w beczkach po bourbonie. Marka powstała w latach 90. XX wieku, w 2015 roku zrezygnowano z nazwy Greenore i obecnie butelkowana jest jako Kilbeggan Single Grain. Dostępna była w wersjach Single Grain 8YO, 15YO i 18YO a także 6YO (tylko na rynek szwedzki) i 19YO (tylko do sklepów wolnocłowych). Obecnie dostępna jest wyłącznie w wersji Kilbeggan 8YO. Delikatna, elegancka, słodka w smaku i aromacie. Pomimo iż robiona z kukurydzy i leżakowana w beczkach po bourbonie, jest to zupełnie inny styl od amerykańskiej whiskey.

Czytaj więcej

Degustacja whiskey Method and Madness

Pod koniec lutego Pernod Ricard wypuściło nowa linię irlandzkich whiskey z ich destylarni w Midleton, gdzie powstaje m.in. Jameson. – Pod tą marką wypuszczać będziemy krótkie eksperymentalne edycje, whiskey, które pewnie nigdy nie trafiłyby do klienta – tłumaczy ideę Brian Nation, master distiller w Midleton. W przyszłości w tej serii ukazywać się będą m.in. młode destylaty z otwartej w 2016 roku mikrodestylarni w Midleton. Na razie na rynek trafiły trzy całkowicie odmienne whiskey, w wieku od 7 do 15 lat, prezentujące trzy różne style: single grain, single malt i pot still. Są to jednocześnie pierwsze butelkowania single grain i single malt whiskey w historii zakładu w Midleton.

Czytaj więcej

Chita

destylarnia whisky zbożowej, należąca do grupy Beam Suntory. Zakład powstał w 1972 roku w mieście Chita w prefekturze Aichi. To nowoczesny zakład z kolumnami do destylacji ciągłej, zamknięty dla zwiedzających. Niemal cała produkcja trafia do blendowanych whisky Suntory, dostępnych praktycznie wyłącznie na japońskim rynku – jak: Suntory Red, Kakubin, Torys Extra, Suntory Old Whisky, Suntory Special Reserve czy Suntory Whisky Royal. Jest także butelkowana Chita Single Grain Whisky (43%) z kukurydzy. Leżakowała ok. 10 lat w beczkach po bourbonie i francuskim winie. Przesycona aromatami beczki – białego amerykańskiego dębu i bourbona. Słodki, maślany aromat, dużo wanilii. W ustach bardzo słodka – toffi, biała czekolada.

Czytaj więcej

Diageo i David Beckham wypuszczają Haig Club Clubman

Poprzednia whisky z linii Haig Club ukazała się na rynku w 2014 roku. Wersja Clubman została stworzona przez master distillera Chrisa Clarka. Alkohol pochodzi z Cameronbridge, leżakowała wyłącznie w beczkach po bourbonie. Trunek umieszczono w podobnej, niebieskiej butelce jak Haig Club, ale jest mniej kwadratowa i bardziej wydłużona. Trafi na rynek w październiku 2016 roku i jej wypuszczenie będzie poprzedzone wielką kampanią marketingową.

Będzie nowa wersja Haig Club

Po udanym debiucie firmowanej przez byłego piłkarza Davida Beckhama, whisky single grain Haig Club, Diageo zapowiada nową edycję. Na razie niewiele wiadomo, poza tym, że będzie to whisky zbożowa bez określenia wieku, tak jak poprzednia edycja pochodząca z gorzelni Cameron Bridge, o mocy 40%. Na rynek trafi w drugiej połowie 2016 roku.

Degustacja Glendalough

Glendalough to nowa irlandzka destylarnia, rozpoczęła działalność w 2014 roku. Obecnie butelkowane whiskey pochodzą z zapasów destylarni Cooley. Ponadto w ofercie destylarni sa znakomite giny: Glendalough Spring Gin, Glendalough Summer Gin, Glendalough Autumn Gin i Glendalough Winter Gin oraz irlandzki typowy bimber w wersjach premium: Glendalough Premium Poitín, Glendalough Sherry Cask Poitíni Glendalough Mountain Strength Poitín. Do odpędu spirytusu używają niemieckiego aparatu, który łączy destylację pojedynczą z destylacją kolumnową. Miałem okazję wziąć udział w degustacji tej whiskey w Temple Bar w Dublinie. Próbowałem także ich ginów – są niezwykłe.

Czytaj więcej

Degustacja Rage Whisky

10 maja w barze Max w Warszawie odbyła się degustacja trzech whisky butelkowanych przez poznańską firmę Stilnovisti pod marką Rage. To edycje single cask, które przygotowano w celu popularyzacji whisky w Polsce. Wyboru beczek dokonał Colin Hampden White, wyróżniony niedawno tytułem Keeper of the Quiach, redaktor magazynu „Whisky” i redaktor naczelny „Whisky Quarterly”.

Czytaj więcej

Wizyta w Great Northern Distillery

Nowoczesna destylarnia mieści się w dawnym browarze Great Northern Brewery, który należał do rodziny Guinness i działał w Dundalk od 1846 roku. Był to drugi pod względem wielkości browar w Irlandii, produkował m.in. piwo Harp. Ostatnim właścicielem było Diageo, które przeniosło produkcję do ogromnego kompleksu St. James’s Gate Brewery w Dublinie, a budynki wraz z wyposażeniem kupiła Irish Whiskey Company, należąca do Johna Teelinga, wcześniej związanego z destylarnią Cooley.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Fuji Gotemba

U podnóża góry Fuji grupa Kirin założyła w 1972 roku destylarnię whisky. Wybór miejsca nie był przypadkowy, są tu bowiem idealnie krystaliczne strumienie górskiej wody, pochodzącej z roztapiających się śniegów. Woda jest dodatkowo filtrowana przez skały wulkaniczne, co dobrze wpływa na smak whisky. Duży zakład produkuje whisky grain i single malt, a także blendy. Whisky grain robiona jest na wzór amerykański, z kukurydzy, słodowa oczywiście z jęczmienia. Ogromne kolumny odpędowe zrobione są ze stali nierdzewnej, a cztery miedziane alembiki są na wzór szkocki. Zacieranie i fermentacja odbywają się w stalowych tankach. Jest tu dziesięciopiętrowy magazyn wysokiego składowania. Beczki po bourbonie, z nowego amerykańskiego dębu i z japońskiego dębu mizunara. Whisky z Gotemba cechują nuty bakalii i owoców, zwłaszcza ananasa. Firma ma też własną linię butelkowania.

Czytaj więcej

Girvan

destylarnia zbudowana w 1963 roku przez firmę William Grant & Sons, z myślą głównie o produkcji whisky zbożowej na potrzeby blendów, przede wszystkim ich flagowej marki Grant’s. Usytuowana w Lowlands, w miejscu fabryki amunicji z czasów II wojny światowej. Zainstalowanych jest tu sześć kolumn odpędowych, a roczne moce produkcyjne to 15 mln l. W latach 1966-1975 w tym samym miejscu działała destylarnia single malt whisky Ladyburn, a od 2007 roku destyluje to single malty destylarnia Ailsa Bay (ok. 6 mln l rocznej produkcji, również na potrzeby blendu Grant’s). Nieznaczna część produkcji butelkowana jest jako whisky single grain, w tym na większą skalę od 1995 roku marka single grain Black Barrel (43%). W Girvan produkowany jest także znany gin Hendrick’s. Styl single grain whisky z destylarni Girvan można określić jako: słodki, lekko ziołowy, nuty rozmarynu i jabłek.

Czytaj więcej

Diageo prezentuje Port Dundas single grain

Zabytkowa gorzelnia grain whisky powstała w 1810 roku w Glasgow, a została ostatecznie zamknięta w 2010 roku. Straciło wtedy pracę 900 osób, co pokazuje potencjał tej wielkiej destylarni. Obecna whisky single grain Port Dundas powstała z zapasów destylarni i tak mamy na rynku 12YO i 18YO. Port Dundas 12YO ma moc 40% i jej smak jest rekomendowany jako lekki, słodki, pochodzący ze struktury ziarna, a dodatkowo owies, wanilia, orzechy i czekolada. Starsza siostra –18YO – to nuty toffi, herbatników, wanilii.

Czytaj więcej

Degustacja The Ten

The Ten to zestaw dziesięciu szkockich whisky single malt, stworzonych przez francuską La Maison du Whisky, z myślą o nowicjuszach, którzy wkraczając w świat słodowych smaków mogą poznać zróżnicowanie aromatów w zależności od: wieku, beczek, stopnia natorfowania słodu i regionu whisky. Zamysł jest taki by przechodzić od najlżejszych i najmniej torfowych do najcięższych, najbardziej torfowych whisky. Każda butelka jest dobrze opisana, przedstawia: destylarnię, rok destylacji i butelkowania, wykorzystane beczki oraz region w Szkocji. Wszystkie są niefiltrowane na zimno i nie barwione karmelem.

Czytaj więcej

Degustacja whisky z Japonii i RPA

27 lutego w Bristol Clubie na ul. Marynarskiej w Warszawie Jarosław Buss, prezes Tudor House, poprowadził degustację z trzema whisky japońskimi z destylarni Chichibu i dwoma zupełnie egzotycznymi, bo z RPA, z portfolio firmy James Sedgwick, która bardziej znana jest na światowych rynkach przez zarządzająca nią spółkę-matkę, koncern Distell, który nie tylko sam produkuje alkohole od wódki po likiery (np. Amarula), ale też jest właścicielem trzech szkockich destylarni: Deanston, Tobermory i Bunnahabhain. Krótko o producentach przed wrażeniami z degustacji.

Czytaj więcej