Degustacja w świątecznej atmosferze

Stephen Swinney tradycyjnie zorganizował bożonarodzeniowe spotkanie z whisky… i nie tylko, bo powitał gości staropolskim miodem, który dodatkowo przez rok leżakował w małych dębowych beczkach. Był także armaniak, a poza tym naprawdę unikatowe whisky w cenach od 500 do nawet ok. 1000 zł za butelkę. W tym roku bożonarodzeniowe spotkanie odbyło się w restauracji Freta 33.

Czytaj więcej

Loch Lomond Single Grain

Unikatowa whisky single grain, gdyż w całości została wydestylowana ze słodowanego jęczmienia. Nie jest to single malt, gdyż spirytus powstał w kolumnach do destylacji ciągłej, nie w alembikach. W wielu innych miejscach niż Szkocja, gdzie przepisy nie są tak rygorystyczne, byłaby to whisky single malt. Aromat zaskakuje… parmezanem, nuty mleczne, ponadto łąkowe kwiaty. I dużo wanilii. Zapach jest równie delikatny jak kolor tej whisky – prawie klarowny. Smak mdły, mydlany, pudrowy, a przy tym słodki – miód i maliny, ciasteczka maślane i galaretka z czerwonych owoców. Finisz rozgrzewający, pikantny – pieprz, kardamon i imbir, do tego skórka kandyzowanej pomarańczy i czereśnie. Moc – 46%.

Świąteczna degustacja whisky

Distinctive Distillations zaprasza 13 grudnia o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na świąteczną degustacje whisky. Do spróbowania będą single grain whisky Invergordon 42YO, Craigellachie 24YO z kolekcji SMWS, specjalna edycja angielskiej single malt St George, upamiętniająca dziewięćdziesiąte urodziny Królowej. Dalej – whisky single cask z 1995 roku z zamkniętej destylarni Imperial w Speyside, obecnie działa tu gorzelnia Dalmunach. Dla miłośników winogron będzie armagnac z Tenareze. Jedzenie można będzie wybrać ze świątecznego menu restauracji. Na miejscu do nabycia będą czekać pełne butelki.

Czytaj więcej

Znamy już kolekcję Diageo Special Releases 2017

Nowa kolekcja Diageo Special Releases składać się będzie z dziesięciu whisky, w tym czterech z zamkniętych destylarni. Najstarszą z nich będzie single grain Port Dundas 52YO. Perełką serii będzie niewątpliwie whisky z zamkniętej destylarni – Convalmore 32YO. Tradycyjnie w serii ukaże się też whisky z innej zamkniętej destylarni – Port Ellen, a także kolejny rarytas – Brora 34YO. Pozostałe skarby Diageo to: Blair Athol 23YO, Glen Elgin 18YO, Caol Ila 18YO, Lagavulin 12YO, Teaninich 17YO, a także whisky blended malt, przygotowana specjalnie dla tej edycji – Collectivum XXVIII, złożona z whisky słodowych z 28 wciąż pracujących destylarni należących do Diageo. Collectivum XXVIII butelkowana jest bez podania wieku.

Single Grain Whisky-Fässle 52YO 1964

Niemiecki bottler nie podaje źródła whisky (poza regionem Lowlands), ale wszystkie tropy wskazują na destylarnię Girvan. Zabutelkowana w 2016 roku, zabeczkowana w 1964. Można się domyślać, że była to wyłącznie beczka po bourbonie, po upływie 52 lat ma barwę miodu wrzosowego. Aromat bardzo słodki: toffi, mleczna czekolada, miód, trochę wrzosów, głębiej – cedr i orzechy piniowe. Jeszcze głębiej tony wytrawne – tytoń, mokre liście, wiśnie, skórki jabłek, a nawet ogryzek. Smak wyrazisty, w pierwszej chwili palący, pikantny – chilli, pieprz kajeński, po chwili wyraźnie – jabłko, szarlotka, a zaraz potem lukier, jabłka pieczone. Finisz bardzo długi – pieprz, tym razem czarny, a i sól, sporo drewna, wanilia, na koniec skóra, tytoń, dużo jabłka. Pozostawia ścierpnięty język.

Wolf Smoky #1 CS

Whisky typu single grain (jęczmień z odrobin ą słodu jęczmiennego). Przez blisko trzy lata leżakowała w czterech różnych beczkach beczkach po: porto, winie wiśniowym, moskatelu i z amerykańskiego dębu. Następnie, wykorzystując metodę solera, destylaty zostały na ponad pół roku przelane do specjalnie przygotowanej beczki wykonanej z polskiego dębu. Jej przygotowanie polegało na zalaniu beczki i zestarzenie jej dwoma rodzajami wina a następnie zdjęciu obręczy i uwędzeniu jej – trzema rodzajami drewna i polskim ekologicznym torfem. Najmłodszy trunek składający się na Wolf Smokey Whiskey osiągnął trzy lata w maju 2017 roku. Finiszowanie trwało od stycznia do sierpnia. Beczka ma pojemność 30l. W aromacie: jabłka, śliwki, gruszki, syrop klonowy, jodyna, trochę smoły, mokre liście i oscypek. Smak wędzonych śliwek, trochę miodu, słodkie jabłka. Ale też wędzony boczek. Bardzo długi finisz – powidła, śliwki kalifornijskie, soczyste wiśnie i dużo jabłek, ale bardziej cierpkich niż w pierwszym smaku. Moc – 60,5%.

Caledonian

przez lata największa na świecie destylarnia whisky zbożowej, tu też pracowały największe kolumny do destylacji ciągłej. Zbudowana w Edynburgu przy Haymarket Station w 1885 roku przez Grahama Menziesa. Początkowo nazywała się Edinburgh. W 1884 roku przejęta przez grupę Distiller Company Ltd (DCL), od 1966 roku w strukturze Scottish Grain Distillers Ltd. Zamknięta w 1987 roku. Częściowo zburzona w 1998 roku, pozostała część magazynów i wielki komin. Całość produkcji szła do blendów, podczas jej istnienia nie było żadnego oficjalnego butelkowania Caledonian Single Grain. W 2016 roku właściciel marki – Diageo – wypuścił whisky The Cally w serii Diageo Special Releases. Trunek został wydestylowany w 1974 roku, zabutelkowany jako whisky single grain czterdziestoletnia. Inne edycje pochodzą od niezależnych bottelerów m.in.: Douglas Laing, Cadenhead, Duncan Taylor, Signatory, SMWS, That Boutique-y Whisky Company, Master of Malt, Hunter Laing.

Czytaj więcej

Garnheath

destylarnia grain whisky w miejscowości Moffat. Powstała w 1964 roku w miejscu dawnego młyna. Istniała tylko do 1986 roku, potem została zburzona, jednak jej właściciel – Inver House – wciąż wykorzystuje dawne magazyny w Moffat. Rocznie produkowała ok. 70 mln l spirytusu z przeznaczeniem głównie na blendy. Jedyna butelkowania whisky Garnheath Single Grain to: Garnheath 40YO z 1969 roku, 41YO z 1974 roku i 42YO z 1974 roku – wszystkie z kolekcji Douglas Laing, Garnheath 42YO z kolekcji That Boutique-y Whisky Company, Garnheath 28YO z 1986 roku z kolekcji The Cooper’s Choice i Garnheath 41YO z 1974 roku z kolekcji Càrn Mòr. Próbowałem zachwycającej Garnheath 42YO That Boutique-y Whisky Company (44,3%), w nosie kukurydza, moscatel, czekolada i wanilia. W ustach w pierwszej chwili słodycz mlecznej czekolady, ale po chwili pojawia się ostrzejsza nuta imbiru. A na koniec – budyń waniliowy, galaretka malinowa.

Czytaj więcej

Greenore

irlandzka whiskey zbożowa, destylowana w aparatach kolumnowych w destylarni Cooley, głównie z kukurydzy, z niewielkim dodatkiem słodowanego jęczmienia. Leżakowanie odbywa się w beczkach po bourbonie. Marka powstała w latach 90. XX wieku, w 2015 roku zrezygnowano z nazwy Greenore i obecnie butelkowana jest jako Kilbeggan Single Grain. Dostępna była w wersjach Single Grain 8YO, 15YO i 18YO a także 6YO (tylko na rynek szwedzki) i 19YO (tylko do sklepów wolnocłowych). Obecnie dostępna jest wyłącznie w wersji Kilbeggan 8YO. Delikatna, elegancka, słodka w smaku i aromacie. Pomimo iż robiona z kukurydzy i leżakowana w beczkach po bourbonie, jest to zupełnie inny styl od amerykańskiej whiskey.

Czytaj więcej

Degustacja whiskey Method and Madness

Pod koniec lutego Pernod Ricard wypuściło nowa linię irlandzkich whiskey z ich destylarni w Midleton, gdzie powstaje m.in. Jameson. – Pod tą marką wypuszczać będziemy krótkie eksperymentalne edycje, whiskey, które pewnie nigdy nie trafiłyby do klienta – tłumaczy ideę Brian Nation, master distiller w Midleton. W przyszłości w tej serii ukazywać się będą m.in. młode destylaty z otwartej w 2016 roku mikrodestylarni w Midleton. Na razie na rynek trafiły trzy całkowicie odmienne whiskey, w wieku od 7 do 15 lat, prezentujące trzy różne style: single grain, single malt i pot still. Są to jednocześnie pierwsze butelkowania single grain i single malt whiskey w historii zakładu w Midleton.

Czytaj więcej

Chita

destylarnia whisky zbożowej, należąca do grupy Beam Suntory. Zakład powstał w 1972 roku w mieście Chita w prefekturze Aichi. To nowoczesny zakład z kolumnami do destylacji ciągłej, zamknięty dla zwiedzających. Niemal cała produkcja trafia do blendowanych whisky Suntory, dostępnych praktycznie wyłącznie na japońskim rynku – jak: Suntory Red, Kakubin, Torys Extra, Suntory Old Whisky, Suntory Special Reserve czy Suntory Whisky Royal. Jest także butelkowana Chita Single Grain Whisky (43%) z kukurydzy. Leżakowała ok. 10 lat w beczkach po bourbonie i francuskim winie. Przesycona aromatami beczki – białego amerykańskiego dębu i bourbona. Słodki, maślany aromat, dużo wanilii. W ustach bardzo słodka – toffi, biała czekolada.

Czytaj więcej

Diageo i David Beckham wypuszczają Haig Club Clubman

Poprzednia whisky z linii Haig Club ukazała się na rynku w 2014 roku. Wersja Clubman została stworzona przez master distillera Chrisa Clarka. Alkohol pochodzi z Cameronbridge, leżakowała wyłącznie w beczkach po bourbonie. Trunek umieszczono w podobnej, niebieskiej butelce jak Haig Club, ale jest mniej kwadratowa i bardziej wydłużona. Trafi na rynek w październiku 2016 roku i jej wypuszczenie będzie poprzedzone wielką kampanią marketingową.

Będzie nowa wersja Haig Club

Po udanym debiucie firmowanej przez byłego piłkarza Davida Beckhama, whisky single grain Haig Club, Diageo zapowiada nową edycję. Na razie niewiele wiadomo, poza tym, że będzie to whisky zbożowa bez określenia wieku, tak jak poprzednia edycja pochodząca z gorzelni Cameron Bridge, o mocy 40%. Na rynek trafi w drugiej połowie 2016 roku.

Degustacja Glendalough

Glendalough to nowa irlandzka destylarnia, rozpoczęła działalność w 2014 roku. Obecnie butelkowane whiskey pochodzą z zapasów destylarni Cooley. Ponadto w ofercie destylarni sa znakomite giny: Glendalough Spring Gin, Glendalough Summer Gin, Glendalough Autumn Gin i Glendalough Winter Gin oraz irlandzki typowy bimber w wersjach premium: Glendalough Premium Poitín, Glendalough Sherry Cask Poitíni Glendalough Mountain Strength Poitín. Do odpędu spirytusu używają niemieckiego aparatu, który łączy destylację pojedynczą z destylacją kolumnową. Miałem okazję wziąć udział w degustacji tej whiskey w Temple Bar w Dublinie. Próbowałem także ich ginów – są niezwykłe.

Czytaj więcej

Degustacja Rage Whisky

10 maja w barze Max w Warszawie odbyła się degustacja trzech whisky butelkowanych przez poznańską firmę Stilnovisti pod marką Rage. To edycje single cask, które przygotowano w celu popularyzacji whisky w Polsce. Wyboru beczek dokonał Colin Hampden White, wyróżniony niedawno tytułem Keeper of the Quiach, redaktor magazynu „Whisky” i redaktor naczelny „Whisky Quarterly”.

Czytaj więcej

Wizyta w Great Northern Distillery

Nowoczesna destylarnia mieści się w dawnym browarze Great Northern Brewery, który należał do rodziny Guinness i działał w Dundalk od 1846 roku. Był to drugi pod względem wielkości browar w Irlandii, produkował m.in. piwo Harp. Ostatnim właścicielem było Diageo, które przeniosło produkcję do ogromnego kompleksu St. James’s Gate Brewery w Dublinie, a budynki wraz z wyposażeniem kupiła Irish Whiskey Company, należąca do Johna Teelinga, wcześniej związanego z destylarnią Cooley.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Fuji Gotemba

U podnóża góry Fuji grupa Kirin założyła w 1972 roku destylarnię whisky. Wybór miejsca nie był przypadkowy, są tu bowiem idealnie krystaliczne strumienie górskiej wody, pochodzącej z roztapiających się śniegów. Woda jest dodatkowo filtrowana przez skały wulkaniczne, co dobrze wpływa na smak whisky. Duży zakład produkuje whisky grain i single malt, a także blendy. Whisky grain robiona jest na wzór amerykański, z kukurydzy, słodowa oczywiście z jęczmienia. Ogromne kolumny odpędowe zrobione są ze stali nierdzewnej, a cztery miedziane alembiki są na wzór szkocki. Zacieranie i fermentacja odbywają się w stalowych tankach. Jest tu dziesięciopiętrowy magazyn wysokiego składowania. Beczki po bourbonie, z nowego amerykańskiego dębu i z japońskiego dębu mizunara. Whisky z Gotemba cechują nuty bakalii i owoców, zwłaszcza ananasa. Firma ma też własną linię butelkowania.

Czytaj więcej