Label 5 Single Grain Bourbon Barrel

nowa whisky Label 5, marka należy do grupy La Martiniquaise i dotąd była znana jako niedroga blended whisky. La Martiniquaise ma w Szkocji dwie destylarnie – Glen Moray (single malt) i Starlaw (grain). Właśnie z tej drugiej pochodzi nowa whisky, jest to single grain, finiszowana w beczkach po bourbonie z destylarni Starlaw w Bathgate, niedaleko Edynburga. Aromat bardzo słodki – keks ze skórkami pomarańczy, budyń waniliowy, orzechy laskowe, toffi, nugat. W smaku sporo przyjemnych nut bourbonowych – wanilia, zioła, kukurydza, przyprawy korzenne. Rześki finisz, zielone zboże, nuta pieprzu. Moc – 40%.

Nowa wersja Label 5

Popularna marka mieszanej szkockiej whisky Label 5, należąca do grupy La Martiniquaise, ukaże się w nowej odsłonie, po raz pierwszy jako whisky single grain, finiszowana w beczkach po bourbonie. Whisky pochodzi z własnej destylarni Starlaw w Bathgate, niedaleko Edynburga. Butelkowana z mocą 40%. Dystrybutorem marki Label 5 na Polskę jest firma United Beverages S.A.

Targe 23YO

Clydesdale dla Lidla, pod tą marką sieć oferuje starsze whisky grain, ta jest w kolekcji najstarsza. Wydestylowana w 1994 roku, batch 17/0131, nie podano skąd pochodzi destylat, ale najprawdopodobniej jest to Invergordon. Aromat czekolady, kokosa, śliwek, gruszek, sadzy. W smaku jest dość gorzka, sporo sadzy, nuty pieprzu i kukurydzy, rozmarynu. Słodko-pikantny finisz: imbir, mleczna czekolada, kardamon. Moc – 44%.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Haig RTD

Firmowana przez Davida Beckhama, produkowana przez Diageo, whisky grain Haig teraz ma lekką wersję napoju RTD w dwóch smakach: Haig Club Clubman mixed with root ginger ale and lime oraz Haig Club Clubman mixed with crafted cola. Puszki po 330 ml z mocą 5%, w cenach po 2 funty.

Whisky grain z kolekcji Duncan Taylor

24 maja Fergus Simpson poprowadził online degustację whisky single grain z beczek należących do Duncan Taylor. Gwiazdą wieczoru była whisky w wieku 31 lat z nieistniejącej destylarni Dumbarton, są to obecnie bardzo rzadkie butelkowania. Inne whisky wieczoru, to butelkowania pojedynczych beczek z destylarni: Girvan, Invergordon, North British i Strathclyde. W przypadku trzech pierwszych, były one finiszowane w małych beczkach typu octave, w których wcześniej przechowywano sherry.

Czytaj więcej

Douglas Laing na Wielkanoc

Niezależny bottler, forma Douglas Laing, przedstawia wielkanocną whisky – Old Particular Easter Edition. To whisky w wersji cask strength, single grain, z destylarni Invergordon, w wieku 22 lat. Tylko 155 butelek. Wydestylowana w maju 1997, zabutelkowana w marcu 2020 z mocą 48,9%. Cena – 85 funtów. Whisky można zamawiać bezpośrednio u bottlera: https://www.douglaslaing.com/shop/old-particular-easter-edition-invergordon-22-years-old.

Czytaj więcej

Spotkanie z Loch Lomond

21 stycznia w klubie Zamieszanie odbyła się prezentacja whisky z grupy Loch Lomond, które prowadził ambasador marek, Alan Reid. W grupie są marki: Loch Lomond, Glen Scotia, Inchmurrin, Inchmoan i Littlemill. Firma jest właściwie samowystarczalna, może robić każdy rodzaj whisky, ma cztery rodzaje aparatów destylacyjnych: tradycyjne alembiki (swan still), alembiki zwieńczone kolumną z 17 miedzianymi płytami (straight neck still), aparat coffeya i kolumny do destylacji ciągłej. Robią whisky single malt, single grain i mieszane. Z alembików odbierają alkohol z mocą ok. 70%, natomiast z hybrydowych straight neck still mogą odbierać destylat z różną mocą, w dwóch punktach: 60-90% lub 80-90%. W przypadku grain whisky 90% nastawu to pszenica, reszta słodowany jęczmień. Fermentacja jest długa, trwa 96-125 godzin. Eksperymentują z wykorzystaniem drożdży winiarskich, fermentacja z ich udziałem potrafi trwać trzy tygodnie.

Czytaj więcej

Bain’s Single Grain

whisky z Cape Mountain, RPA, destylowana z kukurydzy. Leżakowana przez ok. 5 lat, po trzech latach przelewana, ale zawsze są to beczki first-fill bourbon. Spirytus, który trafia do beczek ma 94% i bynajmniej przez czas leżakowania nie wytraca mocy. W nosie egzotyczne owoce, ciasto drożdżowe, cukier puder, mleczna czekolada, kokos, wiśnie, liście, mokre drewno, winogrona. Dalej aromat przechodzi w kierunku infuzjowanej wanilią brandy. Niezwykle lekka, słodka, w ogóle nie czuć alkoholu, za to wyczuć można dużo bananów, wanilia i toffie, rodzynki, śliwki w czekoladzie. Finisz kokosowy, Bounty, czarna herbata. Moc – 43%. W ofercie Centrum Wina.

Czytaj więcej

Degustacja kolekcji Markusa Bomby

The Finest Malts to projekt Markusa Bomby i jego firmy Scotland Yard. Seria City Landmarks to własne bottlingi, etykieta zakrywa znaczną część klasycznej butelki szartreski, a na niej w tle zdjęcie rozpoznawalnego budynku i klarownie wyszczególniona zawartość flaszy. Wszystkie z mocą beczki, nie filtrowane na zimno, nie barwione. Podczas tegorocznego Whisky Live Warsaw miałem okazję spróbować każdej z butelek i wypadają one nadspodziewanie dobrze, z powodzeniem mogą konkurować z butelkowaniami znanych szkockich firm.

Czytaj więcej

Eksperymentalna edycja z Kininvie

Trzy nowe whisky sygnowane marką Kininvie, to nowa propozycja William Grant & Sons. Pracująca w cieniu Glenfiddich i Balvenie, destylarnia Kininvie nie jest w pełni są, oddzielnym zakładem i produkuje whisky głównie do blendów William Grant & Sons. Kilka dotychczasowych edycji single malt z Kininvie ukazało się w limitowanych edycjach i są to butelki bardzo drogie. Tym razem cena jest niezwykle atrakcyjna, 35 funtów. Seria nazywa się The Kininvie Works. Mamy w niej KVSM001 – pięcioletnią single malt, która była trzykrotnie destylowana i leżakowana w beczkach po bourbonie, zabutelkowana z mocą 47%. Kolejna butelka, to KVSG002, whisky single grain, z dodatkiem słodowanego żyta, leżakowana trzy lata w beczkach z dziewiczego amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 47,8%. I jeszcze KVSB003, whisky blendowana, z dużym udziałem destylatów słodowych, w wieku trzech lat. Butelkowana z mocą 48,2%.

Port Dundas 1971 Murray McDavid

whisky single grain z nieistniejącej już destylarni Port Dundas w Lowland (zamknięta w 2009 roku, potem zburzona). Leżakowała 46 lat w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie. Lata zrobiły jednak swoje, co widać i czuć. Bardzo słodka, bardzo owocowa whisky. Butelki napełniono z mocą 47,7%. W aromacie słodkie jagody, śliwki, gruszki. W smaku dużo gruszek, śliwek, powidła. Finisz to likier gruszkowy, pomarańcze, delikatna nuta apteczna.

Caledonian Duncan Taylor CS 1987

edycja z mocą beczki, 54,4%, butelkowana w 2019 roku tylko do sprzedaży on-line w sklepie Singlemaltsdirect.com, w serii Duncan Taylor Whiskies of Scotland. W aromacie bardzo dużo moreli, brzoskwinie i śliwki, lekko lakier. Po chwili napowietrzenia jest w nosie niczym syrop brzoskwiniowy. W ustach świeża, słodka, soczysta, jak przegryziona morela, jak syrop ściekający z brzoskwini. Finisz to balsamino morelowe, fantastyczny, cierpki, długi.

Scotch Missed 4th Edition

To już czwarte wydanie znakomitego dzieła Briana Townsenda. Mam na półce pierwsze, z 1993 roku – zgrzebne, czarnobiałe, broszurowe. Teraz to niemal album. Townsend poszukuje pozostałości po dawnych destylarniach whisky (jest też autorem książki „The Lost Distilleries of Ireland”), zbiera i porządkuje materiały, gromadzi zdjęcia. Na szczęście ma mocny punkt wyjścia, jakim jest dziewiętnastowieczne wydanie epokowego dzieła Alfreda Barnarda „The Whisky Distilleries of the United Kingdom”. Barnard odwiedził i opisał 129 destylarni w Szkocji, 28 w Irlandii i cztery w Anglii. Townsend często przywołuje opisy dawnego reportera, gdyż są one jedynym zapisem z czasów świetności tych destylarni, z których pozostały jedynie wspomnienia, bo czasem nie uchował się nawet skrawek muru. W samym Campbeltown w czasach Barnarda było 21 destylarni whisky. Townsend wskazuje lokalizację każdej z nich na mapie, przedstawia zachowane fotografie, jeśli to możliwe – także zdjęcia starych butelek, a jeśli istnieją w miarę współczesne butelkowania, to je także przedstawia. Opisuje lata świetności, wraz z parkiem maszynowym, lata zmian własności i upadek każdej z nich. Jaki kryzys był jego przyczyną? Czy istnieją szansę na wskrzeszenie marki? Chociażby tegoroczne decyzje Diageo o wskrzeszeniu destylarni Brora i Port Ellen, pokazują, że tam gdzie zachowały się mury, wszystko jest jeszcze możliwe. Ale to rzadkie sytuacje, wiele z opisywanych przez Briana Townsenda destylarni dokonało żywota w latach 20. XX wieku i dzisiaj trudno by było wskazać miejsce, gdzie stały.

Czytaj więcej

Spotkanie z whisky Murray McDavid

Jedną z sesji masterclass towarzyszących dziesiątym urodzinom sklepu SingleMalt.pl oraz obchodom Dnia Whisky w Polsce, było spotkanie z niezależnym bottlerem, firmą Murray McDavid. Prowadził je ambasador firmy, Rajmund Matuszkiewicz. Murray McDavid to bottler o długim stażu na rynku szkockiej whisky. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery (sama marka Coleburn należy do Diageo) w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting i Crafted Blend. Warszawskie spotkanie było okazją do spróbowania kilku z nich oraz poznania filozofii finiszowania whisky w beczkach po winie, rumie czy np. amerykańskiej rye whiskey.
– Firma Murray McDavid była prekursorem finiszowania w beczkach po winach, nie byli pierwsi, ale byli jedni pierwszych i wciąż te beczki są w magazynach firmy. I wciąż eksperymentujemy, choćby z beczkami po żytniej whiskey – mówił Rajmund Matuszkiewicz.

Czytaj więcej

Premiera polskiej whisky Wild Fields

30 czerwca w leżakowni w Jasienicy, firma Toorank Polska zaprezentowała swoją pierwszą single grain whisky – Wild Fields. Destylowana z żyta, leżakowana ponad trzy lata. Ukazały się dwie wersje, obydwie o mocy 44%, nie filtrowane na zimno, wydestylowane w grudniu 2014 roku. Wild Fields Original leżakowała w polskim dębie, w beczkach o pojemności 225 l, uszczelnionych tatarakiem, wypieczonych, ale nie wypalanych. Wild Fields Sherry Cask leżakowała w beczkach po sherry o pojemności 250 l. Za dobór beczek, kompozycje smakową i okres leżakowania odpowiada John McDougall, który w Jasienicy przedstawił efekty swojej pracy. John McDougall wcześniej pracował jako dyrektor zarządzający i master blender w: Balvenie, Laphroaig, Tormore czy Springbank.

Czytaj więcej

Food & whisky pairing

Distinctive Distillations zaprasza 20 kwietnia o godz. 19.30 do Winsky Wine’n’Whisky Bar (ul. Wioślarska 10 w Warszawie). Wspólnie z szefem kuchni Winsky przygotowany został zestaw trzech dań i trzech whisky. Na powitanie Welsh whisky coctail, na zakończenie digestive z egzotycznej beczki, a w międzyczasie grain whisky, Speyside bourbon, sherry cask, torf… Dla miłośników whisky solo jest opcja „liquides only”.

Czytaj więcej