Lagg – nowa destylarnia z Arran

Nowy producent whisky, Lagg Distillery z wyspy Arran, otworzył centrum dla zwiedzających. Produkcja zacznie się pod koniec tego roku, planowana jest mocno torfowa whisky. Destylarnia wyposażona jest w dwa alembiki i cztery drewniane kadzie fermentacyjne. Za pracę gorzelni odpowiada Graham Omand. Właścicielem jest The Isle of Arran, to ich drugi zakład na wyspie. W Polsce dystrybutorem Arran jest Pinot Wine & Spirits.

Glenmorangie dla Loży Dżentelmenów

27 czerwca w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyła się niezwykła uroczystość. Artur Brzychcy, twórca Loży Dżentelmenów i Jakub Grabowski, ambasador whisky Glenmorangie w Polsce, zaprezentowali unikatową butelkę – dwudziestosiedmioletnią whisky Glenmorangie, która leżakowała piętnaście lat w beczkach po bourbonie i dwanaście lat w beczkach po sherry oloroso. Udało się zabutelkować 230 butelek z mocą beczki, czyli 55,9%. To najstarsza zabutelkowana beczka Glenmorangie dla prywatnego inwestora. W XXI wieku destylarnia z Highland sprzedała beczkę jedynie dla księcia Monako Alberta II Grimaldiego i była to znacznie młodsza whisky. Żadna inna prywatna osoba nie została w taki sposób wyróżniona, a butelkowania dla niezależnych bottlerów także nie były częste, w większości trafiały do Scotch Malt Whisky Society.

Czytaj więcej

Letnie wieczory z SingleMalt.pl

Letnie wieczory z whisky w SingleMalt.pl to chwila relaksu po trudach tygodnia. Dzisiaj od godz. 17.00 startuje wakacyjny cykl spotkań przy szklaneczce whisky. Niezobowiązująca atmosfera gwarantowana. Do degustacji dostępnych będzie blisko 100 butelek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Warszawa-Ursus, ul. Michałowicza 8, wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego. Więcej informacji po imprezach SingleMalt.pl: https://www.facebook.com/sklepSingleMalt.

Diageo Gra o tron

Seria whisky single malt Game of Thrones budzi wiele emocji, na ogół negatywnych, ze względu na komercyjny charakter przedsięwzięcia, które wedle początkowych sygnałów miało mieć charakter kolekcjonerski i limitowany, a whisky trafiły do Lidla. Przypomnijmy, że premiera serii miała miejsce 14 kwietnia, wraz z początkiem ostatniego sezonu serialu „Gra o tron”. Z tej okazji Diageo przygotowało najpierw specjalną edycję whisky Johnnie Walker White, a w ślad za nią na rynku pojawiła się kolekcja ośmiu szkockich whisky single malt. Każda butelka z innej destylarni, dedykowana jednemu z siedmiu najważniejszych rodów Siedmiu Królestw, a ósma – Nocnej Straży. W większości są to whisky, których nie było dotąd na rynku, za wyjątkiem znanych Cardhu Gold Reserve i Royal Lochnagar 12YO. Dlaczego właściciel destylarni nie zdecydował się na osiem zupełnie nowych whisky, trudno dociec? Biorąc pod uwagę unikatowy charakter przedsięwzięcia było to zagranie mało fair w stosunku do konsumentów i kolekcjonerów, zwłaszcza, że nic nie stało na przeszkodzi, by pokazać nieco inne whisky.

Czytaj więcej

Degustacja whisky z Pernod Ricard

Degustacja odbędzie się 21 czerwca, pojawią się takie trunki jak: Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 15YO Glentaucher, Chivas Regal Extra, Chivas Regal XV, Glenlivet 12YO. Każdy uczestnik otrzyma prezent miniaturka whisky Chivas Regal Estra. Bilet: 50 zł – kwota uprawnia do 10% rabatu w dniu degustacji na produkty Pernod Ricard. Liczba miejsc ograniczona. Godz. 18.30. Miejsce: Fire & Ice Alkohole Świata w Raculi.

Duncan Taylor w M&P

6 czerwca w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyła się degustacja nowych szkockich whisky w ofercie M&P. Poszerzyła się ona m.in. o butelki niezależnego bottlera z Huntly, firmy Duncan Taylor. To marka obecna na rynku od 80 lat. W imporcie M&P pojawiły się na razie cztery butelki z serii Battlehill. To seria młodych whisky single cask, o mocy alkoholu obniżonej do 46%. Nazwa pochodzi od wzgórza, gdzie w XIV wieku rozegrała się jedna z bitew podczas pierwszej wojny o niepodległość Szkocji. Degustację prowadził Mariusz Masiak, który na koniec zaprezentował także nową edycję whisky Glen Scotia, która została przygotowana na tegoroczny festiwal w Campbeltown, o wyraźnie torfowym charakterze. Poprzednia edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem i jest już niedostępna.

Czytaj więcej

Ardbeg Drum

W dniach 5-6 czerwca w Domu Whisky w Warszawie odbył się cykl prezentacji najnowszych edycji whisky Ardbeg, wypuszczonych z okazji międzynarodowych obchodów Ardbeg Day. Dwie whisky Ardbeg Drum The Ultimate oraz Ardbeg Drum The Ultimate Committee były przez dwa lata finiszowane w beczkach po rumie. Nie wiadomo, ile czasu wcześniej whisky spędziła w beczkach po bourbonie, ich barwa jest nieco jaśniejsza niż Ardbeg Ten, nie wiadomo też jaki to był rum, ani z jakiego kraju. Degustacje w ekspresowym tempie przeprowadzał ambasador marki Ardbeg – Stanisław Domin. Dom Whisky przystrojony był owocami tropikalnymi, były dymne koktajle ze świeżymi ananasami i kokosami.

Czytaj więcej

Quiet Man z niespodzianką

3 czerwca odbyło się spotkanie z irlandzką whiskey The Quiet Man w koktajl barze Kita Koguta. Prowadzący, Bogusław Pawlak, wyłączny dystrybutor marki i właściciel specjalistycznego sklepu z alkoholami Świat Whisky, bardzo ciekawie opowiadał o historii irlandzkiej whiskey, wplatając anegdoty. – Szkoci od dawna kłócą się z Irlandczykami, kto wynalazł whisky, zapominając, że wodę życia wynaleźli Arabowie. Na temat sztuki degustacji whisky, Bogusław Pawlak mówił: – Trunek trzeba trzymać na języku tyle sekund, ile ma on lat.

Czytaj więcej

Spotkanie z Lożą Dżentelmenów

4 czerwca Wielkopolski Klub Sympatyków Whisky wraz ze Squad Whisky zaprasza na kolejną degustację wypustów Loży Dżentelmenów. Spotkanie poprowadzi Artur Brzychcy, który przedstawi najnowsze propozycje Loży, a także kilka starszych bottlingów. Degustacja jest bezpłatna dla osób, które wykupiły członkostwo w Klubie Loży Dżentelmenów, dla pozostałych wstęp płatny przed degustacją w wysokości 60 zł. Liczba miejsc ograniczona, liczy się kolejność zgłoszeń. Miejsce: Squad Whisky, ul. Wojskowa 4, 60-792 Poznań. Godz. 20.-23.00.

Ardbeg Drum na Ardbag Day

5 i 6 czerwca w Ambasadzie Ardbega, znajdującej się w Coctail Bar Max & Dom Whisky przy ul. Nowy Świat 32 w Warszawie, odnajdziecie wyjątkowy klimat dymu i owoców tropikalnych. Będą dymne koktajle ze świeżymi ananasami i kokosami, muzyka bębnów i marakasów i, oczywiście, długo wyczekiwanego – Ardbeg Drum!
Z okazji Ardbeg Day Carnival destylarnia z Islay przygotowała specjały: Ardbeg TEN, Ardbeg Drum Festival Release oraz Ardbeg Drum Committee Release. Na darmowe degustacje członkowie komitetu Ardbega mogą zapisać się przez stronę: Ardbegday.reservio.com. Degustację prowadzić będzie ambasador marki Ardbeg – Stanisław Domin.
Po raz pierwszy w historii destylarni, whisky z beczek po bourbonie została dodatkowo starzona w beczkach po rumie. Wszystko po to, aby wydobyć z niej tropikalne smaki.
Dress code: Kwiaciaste koszule i karaibskie klimaty. Kontakt: Facebook.com/ArdbegPoland.

Czytaj więcej

Frysk Hynder

holenderska destylarnia whisky single malt, mają też własną słodownię i browar. Do starzenia używają beczek po czerwonych winach, porto, sherry czy koniaku, butelkowane są whisky w wieku 3-5 lat, a także Frysk Hynder Cask Strength. W ofercie destylarnia ma też różne likiery. Destylacja odbywa się w niewielkim hybrydowym aparacie kotłowo-kolumnowym. Zakład jest otwarty dla zwiedzających. Korek butelki wieńczy figurka fryzyjskiego konia. Charakter destylatu jest bardzo wyraźnie drożdżowy.

Osokyé

francuska single malt, destylowana w szarentejskim alembiku, w domu koniakowym Godet. Do starzenia whisky używają beczek po własnych koniakach, a także po bourbonie i porto. Jak dotąd wypuścili dwie whisky – w 2018 roku Osokyé N° 54 i w 2019 roku Osokyé No 2, obydwie z mocą 43%, obydwie z podobnej kombinacji beczek. Osokyé No 2 ma aromat cytryny, trawy cytrynowej, zboże. W ustach w pierwszej chwili rześkość – cytryna, limonki, ale po chwili tony ciężkie – grzyby, ziemistość i sól. Słony i drożdżowy finisz.

Teerenpeli

fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Zakład wyposażony jest w parę szkockich alembików. Jest dostępny dla zwiedzających, jest tu także restauracja. Obecna oferta whisky single malt to: Portii (najpierw leżakowana 3-4 lata w beczkach po bourbonie, potem finiszowana pół roku w beczkach po porto), Kaski (leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry), Karhi (po leżakowaniu przez 5-7 lat w beczkach po bourbonie na rok trafia do beczek po maderze), Savu (wersja torfowa, mieszanka beczek po bourbonie – 80% i po sherry pedro ximenez – 20%) oraz Teerenpeli 10YO (beczki po bourbonie i sherry w proporcjach 80:20). Wcześniejsze edycje, już nie dostępne w ofercie to m.in.: Teerenpeli 4YO, 5YO, 6YO, 8YO, Hosa (z mocno wypalonych beczek), Aura (z beczek po piwie porter), Rasi (z beczek po moscatelu) i inne. Styl whisky Teerenpeli jest lekki, kwiatowy, wyraźnie zielone owoce, winogrona. O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.

Stacja Dalbeallie

Tamdhu Distillery wypuściło limitowaną whisky Dalbeallie II, będącą kontynuacją single malt zabutelkowanej rok temu. Nazwa nawiązuje do stacji kolejowej, zbudowana w czasach wiktoriańskich, pełniła ważną rolę przy przeładunku i transporcie szkockiej whisky na przełomie XIX i XX wieku. Whisky Dalbeallie II w 100% była leżakowana w beczkach po sherry oloroso, nie filtrowana na zimno, butelkowana z moca beczki 61,1%. Tylko 10000 butelek. Polskim dystrybutorem Tamdhu jest Vininova.

Czytaj więcej

Ogolony, wypieczony i wypalony

Nowy Kilchoman STR to ciekawa whisky single malt. Skrót pochodzi od: Shaved, Toasted and Re-charred Red Wine Casks. To specjalny sposób przygotowania beczek typu hogsheads po czerwonym winie, by pozbawić je nadmiaru tanin, a jednocześnie dać dużo koloru i słodyczy przechowywanej whisky. Formułę opracował dr Jim Swan, z beczek najpierw zeskrobywana jest czerwona warstwa po maturacji wina, potem są wypiekane, a następnie wypalane. Garbniki i ligniny w procesie wypalania zamieniane są na bardziej przyjazne aromaty wanilin. Tak przygotowane 43 beczki zostały napełnione w 2012 roku. Teraz zostały zabutelkowane z mocą 50%.

Czytaj więcej