Whisky z Arran w odsłonie 21YO

Isle of Arran Distillers wypuściła swoją najstarszą whisky single malt – Isle of Arran 21 Year Old. Butelkowana z mocą 46%, w liczbie zaledwie 9000 butelek, w cenie 115 funtów. W Polsce dystrybutorem whisky Arran jest Pinot. W lutym 2017 roku właściciele zadecydowali o budowie drugiej destylarni na Wyspie Arran, która ma rozpocząć pracę już w 2019 roku.

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Pierwsza na świecie whiskey z drewna akacji

Old Bushmills Distillery wypuściło pierwszą na świecie whiskey z drewna akacji. To limitowana edycja – 12 tys. butelek – dostępna wyłącznie dla osób odwiedzających destylarnię. Butelka kosztuje niewiele, 74 funty. To single malt, najpierw leżakowany w beczkach po bourbonie i sherry, następnie finiszowany w beczkach z drewna akacji. Bushmills nie ujawnia wieku destylatów. Moc – 47%.

Francuzi kupili Glenturret

Szkocka destylarnia whisky, Glenturret, została przejęta przez francuskiego producenta win, firmę Art & Terroir, która z whisky nie miała dotąd doświadczeń. Glenturret to „dom” blandu The Famous Grouse, który nadal pozostanie w portfolio Edrington. Wcześniej właściciel Macallana i Highland Park odsprzedał znaną markę Cutty Sark. Kupującymi również byli Francuzi, tym razem jednak z długim stażem w branży whisky – grupa La Martiniquaise-Bardinet, właściciel m.in. destylarni Glen Moray w Speyside. Nie podano za jaką kwotę Edrington sprzedało Glenturret, destylarnię, która została założona w 1775 roku. Umowa przewiduje, że pracownicy i menadżerowie destylarni pozostaną na swoich stanowiskach.

1 rok = 1000 dolarów

Macallan postanawia bić rekordy w kategorii „najdroższe whisky świata”. Przed Bożym Narodzeniem wypuszczono edycję Macallan 52YO w cenie ok. 50 tys. USD, czyli jeden dodatkowy rok ponad wymagane dla whisky minimum w beczce, to tysiąc dolarów. Wypuszczono 250 butelek. Whisky leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po sherry, co dało jej bardzo ciemną barwę oraz aromat czekolady i suszonych owoców. Moc alkoholu wynosi 48%.

Skrzynia pełna skarbów

100 tys. funtów kosztuje skrzynia pełna skarbów z destylarni Glenfarclas – wszystkie roczniki od 1954 do 2003, czyli The Glenfarclas Family Cask Trunk. Skrzynia przedstawia się imponująco, można ją rozłożyć jak mały barek, można z nią podróżować, można ja potraktować jako lokatę kapitału, albo podzielić się zawartością z przyjaciółmi. Żaden inny producent whisky nie może się pochwalić taką kolekcją butelek rocznikowanych. Z Glenfarclas mogą natomiast wziąć wzór producenci armaniaku i zamówić podobne skrzynie retro na butelki vintage.

Czytaj więcej

Dwie nowe edycje Tamdhu

Rynek travel retail wzbogacił się o dwie nowe butelki whisky z destylarni Tamdhu. Ámbar, to singla malt leżakowana 14 lat w beczkach po sherry. Również z beczek po sherry oloroso jest whisky Tamdhu Gran Reserva, w tym wypadku jednak nie podano wieku destylatu, producent chwali się jedynie selekcją najlepszych, pierwszy raz napełnionych, beczek po sherry.

Książęcy 1988 Royal Lochnagar

Prince Charles’ 1988 Royal Lochnagar to trzydziestoletnia whisky z beczek z amerykańskiego dębu, wypuszczona w liczbie tylko 206 indywidualnie numerowanych butelek. Niemal wszystkie, bo 184 butelki, trafią do oferty internetowej The Whisky Exchange. To jak dotąd najstarsza whisky jaka została zabutelkowana przez Royal Lochnagar Distillery. Książę Karol próbował jej podczas wizyty w destylarni w październiku tego roku. Dwadzieścia butelek trafi do jego fundacji. Cena butelki, to 1470 funtów.

Degustacja whisky Bruichladdich

19 grudnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza na degustację whisky z Bruichladdich Distillery, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – brand ambassador marki. Do degustacji będą: Bruichladdich Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2010, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Octomore 8.1. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: kontakt@domwhisky.pl. Miejsce: Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa. Godz. 18.00. Bilet: 50 zł.

Scorpions ma swoją whisky

Jeden z najbardziej popularnych zespołów w historii hard rocka, niemiecka grupa Scorpions, firmuje whisky single malt, która powstała w Szwecji, w destylarni Mackmyra. Trunek nazywa się Scorpions Rock’n’Roll Star Single Malt Whisky Cherry Cask, leżakował w beczkach po bourbonie i sherry oloroso plus dodatkowo finiszował w beczkach po niemieckim winie wiśniowym. Whisky dostępna jest w butelkach o pojemności 0,7 l. Jej wyłącznym dystrybutorem w Polsce jest Tudor House.

Degustacja Gordon & Macphail Discovery

12 grudnia będzie miała miejsce degustacja whisky Gordon & Macphail z serii Discovery, która przedstawia trunki podzielone na trzy kategorie: bourbon – destylaty leżakowane wyłącznie w beczkach po amerykańskim bourbonie, sherry – dojrzewające w beczkach po hiszpańskim sherry, smoky – whisky odznaczające się dymnym i torfowym charakterem. Podczas degustacji uczestnicy będą mogli poznać tajniki serii Discovery i różnice w smaku pomiędzy degustowanymi butelkami. Zaprezentowane zostaną: Balblair 12YO / G&M / Discovery / 43%, Miltonduff 10YO/ G&M / Discovery / 43%, Bunnahabhain 11 Years Old / G&M / Discovery / 43%, Ledaig 12 Years Old / G&M / Discovery / 43%, Caol Ila 13 Years Old / G&M / Discovery / 43%. Tuż po degustacji będzie możliwy zakup próbowanych whisky w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Miejsce: Wine Bureau Polska, Stawki 8, lok U8, Warszawa. Godz. 19-21.00. Bilet: 50 zł.

Macallan za 1,2 mln funtów

Butelka sześćdziesięcioletniej whisky The Macallan została sprzedana przez dom aukcyjny Chrisitie’s za absolutnie rekordową kwotę 1,2 mln funtów (ponad 1,5 mln USD). To podwójnie wyjątkowa whisky, nie tylko bardzo stara (rozlana do butelek w 1986 roku jako sześćdziesięciolatka, więc obecnie ma już ponad 90 lat), ale też jedyna ręcznie malowana przez irlandzkiego artystę Michaela Dillona. Macallan napełnił w 1986 roku 40 takich butelek, ale tylko jedna była malowana ręcznie. Obrazek przedstawia stary dom rodziny Macallan. Komentatorzy zwracają jednocześnie uwagę, że w 2007 roku butelka sześćdziesięcioletniego Macallana została sprzedana za 75 tys. dolarów. Wprawdzie flasza nie była ręcznie malowana, ale… olejne prace Dillona wciąż można kupić za kilkanaście tysięcy dolarów, więc nie za sztukę zapłacił kolekcjoner.

Macallan 25YO

bardzo delikatny aromat – melon i zielony ogórek, dużo głębiej – gruszka i tuja, może odrobina estragonu. Smak niezwykły – ziołowo-kwiatowy, jak grappa, dużo rumianku, trochę majeranku, lekka herbata, słód, biszkopt. Cudowna jest delikatność tej whisky, w finiszu są nuty polnych kwiatów, pyłku, odrobina lukru, słodko i niezwykle przyjemnie, choć ta przyjemność jest ulotna, jak piękny motyl. Whisky, na którą ma się ochotę, której butelka mogłaby się nie kończyć. Można w finiszu odkryć też melon i gruszkę. Niezwykle ezoteryczna, delikatność, która wciąga i uwodzi bez reszty. Butelkowany z mocą 43%.

Degustacja whisky w Głogowie

28 listopada Kozak Whisky Blog i Fuego Bar zapraszają na degustację whisky Glengoyne, Tamdhu i Smokehead. W trakcie trwania degustacji: krótkie wprowadzenie, odrobina historii single malt whisky, wprowadzenie do świata whisky słodowej, zarys procesu produkcyjnego, degustacja pięciu różnych edycji whisky, wymiana doświadczeń i spostrzeżeń. Degustację prowadzi: Mikołaj Rzeżnik – spirits brand manager The Bar i Tomasz Kozak – Kozak Whisky Blog.

Czytaj więcej