Kilchoman z beczek PX

Do sprzedaży trafi niebawem specjalna edycja whisky Kilchoman – zestawiona z 33 beczek. Dziewięć beczek po sherry pedro ximénez od początku zalanych było destylatem Kilchoman, pozostałe 24 beczki to finiszowanie w ex-PX casks przez okres 12-18 miesięcy. Destylat jest z lat 2013-2015. Poziom natorfienia słodu to 50 ppm. Moc zabutelkowania to 47,3%. Edycja jest limitowana do 12 tys. butelek. Cena na rynku szkockim to ok. 75 funtów, nie wiadomo jeszcze jaka będzie cena na polskich półkach. Dystrybutorem Kilchoman jest M&P.

Glenmorangie by X

wprowadzona w 2021 roku, w bardzo nowoczesnej stylistyce, mocno reklamowana jako single malt do koktajli. Na pewno przystępna cena może mieć tu znaczenie dla miksologów. Whisky bez podania wieku, leżakowała w beczkach po bourbonie, a potem była finiszowana w wypalonych dziewiczych beczkach. Aromat przyjemny, wyrazisty, zachowuje całkowicie DNA typowe dla Glenmorangie 10YO Original, a więc mamy zapach keksa z rodzynkami i pomarańczy, ale bardziej słodko, bardziej ciasteczkowo. Poziom słodyczy w aromacie przywodzi edycję Glenmorangie The Cake, to zapach budyniu waniliowego, tarty cytrusowej. W smaku nadal bardzo słodka, ale o ile aromat jest bardziej intensywny niż w Original, to smak jest bardziej płaski. Ciasto z kandyzowanymi skórkami pomarańczy, do tego rodzynki i… to by było na tyle. Finisz krótki, delikatnie słonawy, lekko mdły, waniliowy, znacznie krótszy niż w innych wersjach Glenmorangie. Moc – 40%. W ofercie Moët Hennessy Polska.

Glenfididch Grand Series

Dom Whisky zaprasza 5 maja o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski – ambasador marki. Do spróbowania będą: Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Rum Cask, Glenfiddich 23YO Grand Cru, Glenfiddich 26YO Grande Couronne + niespodzianka. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 694 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 1 21YO Rum Cask + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Loch Lomond w wersji 45YO

Pojawił się nowy Loch Lomond, czterdziestopięcioletnia whisky, wydestylowana w 1973 roku, zabutelkowana z mocą 42,2%. Jest to pierwsza whisky w nowej serii Loch Lomond Remarkable Stills Series, w której pojawiać się będą najciekawsze beczki whisky destylowanych w aparatach znanych jako straight neck pot stills. Whisky leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu, finiszowana w beczce first-fill oloroso sherry. Wypuszczono 200 butelek, cena na rynku brytyjskim to 3450 funtów. Nie wiadomo jeszcze w jakiej cenie będzie w Polsce.

Old Pulteney online

Dom Whisky zaprasza 30 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Łukasz Dynowiak, Global Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Old Pulteney Huddart, Old Pulteney 12YO, Old Pulteney 15YO, Old Pulteney 18YO, Old Pulteney 25YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 315 zł/osoba, a w cenie: butelka Old Pulteney 15YO + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Wieczór z torfem

Zapraszamy 17 maja o godz. 19:30 na degustację czterech torfowych single malts. Do spróbowania będą: whisky z Highland Ardmore Legacy, dwie whisky z Islay – Bowmore 15YO i Laphroig 10YO oraz irlandzka Connemara Peated Single Malt. Degustację poprowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador marek w Polsce.
Degustacja odbędzie się na platformie Zoom. Każdy uczestnik otrzyma cztery sample 20 ml. Koszt udziału – 100 zł, z czego 50 zł do odebrania przy zakupie dowolnej whisky lub bourbon whiskey z oferty importu Stock Polska.

Wieczór z torfem

Armorik Brest 2020

limitowana edycja (2000 butelek) przygotowana na festiwal morski w bretońskim forcie Brest. Wydestylowana w marcu 2013 i zabutelkowana w 2020 roku. Whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie i maderze. Butelkowana z mocą 46%. Zapach słodko-słony, z wyraźna morską nutą, do tego pomarańcze, klementynki, kandyzowane skórki cytryny, słodkie jabłka. W smaku sporo soli, dużo jabłek, gruszek, pomarańcze, delikatnie torf. W finiszu jest sól, jest pikantność przypraw korzennych – imbir, ziele angielskie, są słodkie soczyste owoce, jest torf, wodorosty. Bardzo ciekawa edycja.

Dekonstrukcja Glenfididch 15

Dom Whisky zaprasza 28 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski – ambasador marki. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich Project XX oraz niebutelkowane edycje prosto z destylarni: Glenfiddich 15YO, Bourbon Cask Strength, Glenfiddich 15YO Sherry Cask Strength, Glenfiddich 15YO New Oak Cask Strength. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 199 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 15-letni Our Solera Fifteen + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Glenmorangie X

Glenmorangie przedstawiło nową single malt, stworzoną specjalnie do miksowania. X by Glenmorangie powstała przy udziale barmanów z całego świata, a jej przyjemnie słodkie aromaty stanowią idealną podstawę dla orzeźwiających koktajli, informuje producent. Whisky zadebiutowała 20 kwietnia, jej cena na półkach to 129 zł.

Festiwalowy Kilchoman

Festiwal na Wyspie Islay, Fèis Ìle, w tym roku, jak i w poprzednim, odbędzie się w wersji online. Z tej okazji destylarnia Kilchoman przygotowuje kilka degustacji, a także limitowaną edycję whisky Kilchoman Fèis Ìle. 21 kwietnia na rynek trafią tylko 2832 butelki, będzie to zatem bardzo kolekcjonerska edycja. Anthony Wills wyselekcjonował do zabutelkowania osiem beczek – dwie po sherry oloroso oraz sześć po bourbonie. Beczki były napełnione destylatem 100% Islay o natorfieniu 20 ppm, z odmian jęczmienia optic i publican. Ziarno pochodzi ze zbiorów w 2010 i 2011 roku. Whisky zabutelkowana zostanie z mocą 56,3%. Polskim importerem whisky Kilchoman jest M&P.

Ardbeg Day – 5 czerwca

Pod hasłem smoczych opowieści (The Dragon Tales) destylarnia z Islay zaprasza na wydarzenie online, 5 czerwca będzie obchodzony Ardbeg Day. Wcześniej natomiast trafi na rynek Ardbeg Scorch, whisky leżakowana w mocno wypalonych beczkach po bourbonie. Limitowana Committee Edition tej whisky będzie butelkowana 27 kwietnia, a do Polski trafi w niewielkich ilościach 25 maja.

Peated Malts online

Dom Whisky zaprasza 22 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą whisky: Ardmore Legacy, Connemara Peated Malt, Bowmore 15YO Sherry Cask Finish i Laphroaig 10YO. Koszt degustacji 265 zł/osoba, a w cenie butelka Bowmore 15YO + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml i kieliszek z logo Dom Whisky.

Lagavulin 12YO CS Limited Edition 2017

whisky jednocześnie bardzo słodka i bardzo dymna. Miód, placek ze śliwkami, z lukrem… ale ciasto przypalone, śliwki uwędzone… Silna nuta morska, słona, jodowa. Są też w zapachu przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon, ale i lekko goździki, lekko ziele angielskie. W ustach najpierw cierpko, potem słodko, na koniec słono. Są śliwki, są też pomarańcze w ustach, sporo miodu, dużo nut morskich i torfowych. Finisz cierpko-gorzki, jodynowy, przypalone ciasto, wędzone skórki jabłka, sól i pieprz. Moc – 56,5%.

Whiskey, rum i marsala

9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Glenmorangie The Tarlogan

trzecie odsłona Glenmorangie Legends, adresowanej do sklepów wolnocłowych. Tu mamy legendę o starożytnym władcy Piktów, Tarloganie. Noszące jego imię źródło Tarlogie Spring od 1843 roku dostarcza wody do produkcji whisky Glenmorangie. Whisky bez podania wieku, leżakowana w dziewiczym dębie i beczki po bourbonie, zabutelkowana z mocą 43%. Aromat ostry, acetonowy, gruszki w occie, piekarnicze. Smak nieco przydymiony, śliwka, drewno, mocno uprażone ziarno. Tak samo uprażone ziarno w finiszu. Mało udana edycja.

Lagavulin 12YO CS Limited Edition 2018

piękny zapach słodkich jabłek, strucli, cynamonu, lukru. Dym wycofany, znacznie mniej intensywny niż w edycji z 2017 roku. Są też w zapachu śliwki, mirabelki. Smak słodko-słony, whisky bardziej słona od edycji 2017, ale też bardziej owocowa – słodycz gruszek, jabłek. Do tego przyprawy korzenne – goździki, ziele angielskie, mięta, anyż. W finiszu dużo anyżu, cierpko, dużo soli, a do tego jakby siarki, dużo mięty, dużo wędzenia. Chyba najlepsza edycja w długiej historii Lagavulin 12YO CS. Moc – 57,8%.

Loch Gorm 2021 już niebawem

Wkrótce do sprzedaży trafi edycja whisky Kilchoman Loch Gorm 2021. Jest to w tym roku kompozycja 24 beczek po sherry oloroso z Bodega Miguel Martin in Spain, alkohol po destylacji miał poziom torfu 50 ppm, leżakował minimum dziewięć lat. Whisky została zabutelkowana z mocą 46%. Edycja jest limitowana do 17 tys. butelek. Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman opisuje jej aromaty jako: soczyste owoce, macerowaną cytrynę i słodki dym z BBQ. Polskim dystrybutorem jest M&P.