Caol Ila 2014 6YO Bourbon Hogshead/1st Fill Cognac Murray McDavid Benchmark

whisky wydestylowana w 2014 roku z beczek po bourbonie została zlana na 14 miesięcy do trzech beczek po koniaku. Wyszło 1694 butelek z mocą 50%, butelkowanie w 2021 roku. Zapach ziemisty, orzeszki ziemne, oleisty – zielone oliwki, masło orzechowe, popiół. W smaku bardzo dużo popiołu, rodzynki, czarna czekolada, kakao, kawa. Finisz mocno kawowy, torf, wytrawność, nieco soli, orzeszki słone.

GlenAllachie 2008 PX Cask #848

beczka pierwszego napełnienia po sherry PX, whisky dwunastoletnia. Aromat słodki, bakaliowy, dużo rodzynek, figi, kawa, czekolada, tytoń. W ustach słodycz – czekolada, orzechy, kawa, śliwki, figi, pięknie oddaje charakter sherry pedro ximenez. Finisz bardzo przyjemnie czekoladowy, nuty kawowe, lekko wiórki kokosowe. Słodko, słodowo, świetna whisky jak na wiek. W ofercie M&P.

Benriach 12YO The Twelve Three Cask Matured

nowa edycja, która zastąpiła BenRiach 12YO Three Way Sherry Maturation. Pani Rachel Barrie wykorzystała do zestawienia tej whisky beczki po: sherry, bourbonie i porto. Moc – 46%. Zapach lekki, owoce sadu – morela, brzoskwinia, jabłko, słód, mięta. Smak mocno dotknięty beczką, dużo tanin, orzech włoski. W finiszu są: lukrecja, orzech włoski i laskowy, lekko anyż, migdały.

Spotkanie z West Cork

26 lipca odbyła się degustacja czterech irlandzkich whiskey z West Cork Distillers. Firma rozpoczęła działalność w 2004 roku, założona przez trójkę przyjaciół. Ich pierwsza destylarnia powstała w małej wiosce rybackiej Union Hall. Zaczynali od aparatów Holstein, a pozostałe alembiki i aparat do redestylacji ginu zbudowali sami. Obecnie pierwsza destylacja odbywa się w potężnej miedzianej tubie, druga w dwóch połączonych stalowych aparatach kotłowych z zewnątrz obudowanych drewnem, a trzecia destylacja w Holsteinach. James Harnedy, który niemal od początku związany jest z firmą zbudował alembiki, a jego brat Patrick jest teraz master distillerem w West Cork. W listopadzie 2013 roku przenieśli się do miasta Skibbereen na Market Street, gdzie powstał spory zakład produkcji win i mocnych alkoholi. W grudniu 2016 roku przenieśli się do obecnego zakładu na przedmieściach Skibbereen. Ich whisky jest trzykrotnie destylowana – z irlandzkiego słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz z pszenicy. Rocznie produkują 2 mln czystego alkoholu. Używają beczek po bourbonie, sherry, porto, rumie, koniaku, calvadosie i z nowego amerykańskiego dębu. Polskim wyłącznym dystrybutorem jest M&P.

Czytaj więcej

Premiera Port Charlotte PAC:01

Dom Whisky zaprasza 22 lipca o godz. 18.00 do udziału w degustacji marki whisky Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte 10YO, Port Charlotte MC:01, Port Charlotte MRC:01, Port Charlotte OLC:01, Port Charlotte PAC:01. Prowadzący: Mateusz Zabiegaj, brand ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 399 zł/osoba, a w cenie butelka: Port Charlotte PAC:01 oraz zestaw 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20ml + kieliszek degustacyjny Bruichladdich.

The Balvenie Online

Dom Whisky zaprasza 21 lipca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski, Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, The Balvenie 12YO Double Wood, The Balvenie 14YO Caribbean Cask, The Balvenie 14YO The Week of Peat, The Balvenie 21YO PortWood. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 278 zł/osoba, a w cenie: butelka Balvenie 14YO Caribbean Cask + 5 sampli o pojemności 20 ml.

Ardbeg 8YO For Discussion

kolejna bardzo limitowana edycja z serii Ardbeg Committee, butelkowana z mocą beczki. Polska zbyła jednym z zaledwie siedmiu krajów, do których trafiły butelki (pozostałe to: Wielka Brytania, Włochy, Francja, Niemcy, Austria i Australia). Cała alokacja na Polskę została wykupiona w 40 minut. Zapach bardziej medyczny, niż torfowy, sadza, popiół, ziemistość, korzenie. W smaku delikatna owocowa słodycz – jabłka, poza tym trawiastość, mineralność, wciąż korzenie, nieco soli. Moc alkoholu przyjemnie rozgrzewa i dodaje ciała whisky. Finisz owocowo-morski, dużo soli, dym, jabłka, brzoskwinie.

Glen Scotia Cambeltown Malt Festival 2021 10YO

finiszowanie w beczkach po bordeaux, moc beczki – 56,1%. Zapach amerykańskich naleśników z syropem klonowym, jabłek w popiele, starej piwnicy, starych ksiąg, balsamico orzechowe, sandałowiec, korzeń gencjany. W ustach równie dziwna jak w aromacie – mech, migdały, dużo soli, jagody leśne, igliwie. W finiszu rozgrzewający pieprz, imbir, cierpki sok z wiśni, czarnoziem, sól. Whisky grająca kontrastami – od słodkiego początku, przez nuty korzenne i leśne, do pikantnego końca. W Polsce w ofercie M&P.

Dingle Single Malt Bourbon & Sherry Casks

trudno powiedzieć, czy to będzie klasyczna wersja whisky single malt z destylarni Dingle, ale w 2021 roku wypuścili w liczbie 50 tys. butelek z mocą 46,3%, z baczek pierwszego napełnienia po bourbonie (39% butelkowania) i po sherry PX (61%). Aromat dość słodki – rodzynki, suszone morele, drożdże, czarna czekolada. W smaku jest sól, jest placek drożdżowy ze śliwkami i wiśniami, lekko nuta dymna. Finisz jest wyraźnie przydymiony – sadza, prażone ziarno, wędzone wiśnie, lukrecja, goryczka i toffie, wanilia.

Dingle Batch 5

edycja single malt Dingle Batch No. 5 została zabutelkowana w 2020 roku, beczki po: bourbonie, maderze i sherry pedro ximénez. Zabutelkowana z mocą 46,5%, w liczbie 30 tys. butelek o mocy 46,5%. Aromat słodko-cytrusowy. Dużo pomelo, limonki, ale też wiśnie w czekoladzie, słodki słód, miód, wanilia. Ziarnista, słodowa w ustach – czarny chleb, kwas chlebowy, delikatnie pieprzna nuta. Finisz dość ostry – ziele angielskie, imbir, cynamon, do tego sporo wanilii, biała czekolada, rodzynki, suszone śliwki.

Whisky i gin z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Ardbeg 8 – już po dyskusji

Błyskawicznie sprzedały się wczoraj wszystkie butelki, jakie zostały alokowane na polski rynek edycji Ardbeg 8YO For Discussion Committee Exclusive. Wyłącznym dystrybutorem był Dom Whisky. Jak czytamy: „Edycja For Discussion zrodziła się z rozważań Mistrza Destylacji, dr Billa Lumsdena. Podczas próbowania dojrzewającego Ardbega z różnych lat, odkrył nowe wymiary dymnych smaków w destylacie. Co jeśli, w alternatywnym świecie, Ardbeg Ten Years Old nie byłby flagową whisky Destylarni? Być może nowa whisky, bardziej dymna, ale zbalansowana przez leżakowanie w beczkach po sherry, mogłaby okazać się godna centralnej pozycji w portfolio Ardbega? Ta hipoteza była podstawą do stworzenia Ardbega 8 Years Old For Discussion”.
Sprzedaż tylko dla członków Ardbeg Committee zaczęła się o godz. 13.00 i niemal natychmiast zakończyła. Whisky oferowana była w cenie 306 zł za 0,7 l, ABV 50,8%.
Kto się nie załapał na butelkę, będzie miał chociaż szansę spróbować i porównać. 9 lipca o godz. 18:00 Dom Whisky i Stanisław Domin, brand ambassador marki, zapraszają na degustację Ardbeg 8 YO, czyli dyskusje przy torfie. Do spróbowania będą: Ardbeg Wee Bestie Cocktail (40 ml), Ardbeg Wee Bestie, Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa, Ardbeg Corryvreckan, Ardbeg 8 YO Commitee Release. Szczegóły: https://sklep-domwhisky.pl/Ardbeg-8-YO-czyli-dyskusje-przy-torfie-ccms-pol-499.html.

Kilkerran Heavilly Peated Batch 4

mieszanka beczek po bourbonie i sherry oloroso, moc 58,6%. Aromat ciasteczkowy, budyniowy i torfowy. Mieszanka przywodząca na myśl Port Charlotte, a nie Campbeltown. Jest jednak głębiej też dużo soli, są brzoskwinie, gruszki. Potem znów słodka waniliowość, rurki z kremem. W ustach cierpko – wiśnie, cierpkie jabłka, dym, sól, trochę anyżu i kminu, drożdży. W finiszu spalona skórka chleba z kminem, głóg, bardzo, bardzo dużo soli. W ofercie M&P.

GlenAllachie z beczek po winach

21 czerwca odbyła się degustacja nowej limitowanej serii whisky z GlenAllachie. Działająca w regionie Speyside destylarnia, na czele której stoi wielokrotnie nagradzany master distiller, Billy Walker, wypuściła na rynek trzy whisky w serii Wine Cask Finish. To single malt finiszowane w starannie wyselekcjonowanych beczkach, używanych wcześniej do starzenia doskonałych win we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Limitowaną serię tworzą 11-letnia Grattamacco Cask Finish, 12-letnia Sauternes Cask Finish i 13-letnia Rioja Cask Finish. Po wstępnym leżakowaniu w beczkach po bourbonie, whisky trafiły do odpowiednio dobranych beczek po winie na prawie dwa lata dodatkowego dojrzewania w magazynach GlenAllachie.

Czytaj więcej

Degustacja whisky z mocą beczki

12 czerwca Whisky Spirit zorganizowało degustację whisky w wersji cask strength. Spotkanie prowadzili Łukasz Szczepanik i Konrad Puć. Do spróbowania było sześć whisky: Kilchoman Machir Bay CS Christmas 2020 (58,6%), Aberlour A’Bunadh Batch 66 (59,2%), Glen Scotia Victoriana (54,2%), GlenDronach CS Batch 9 (59,4%), Octomore 11.3 (61,7%) i Glenrothes 11YO 2003 Rambler (66%) – w tej właśnie kolejności, czyli od najmniejszej do największej zawartości alkoholu, a nie od najłagodniejszych owocowych ze Speyside po dymne potwory z Islay. Dużą przewagą głosu wśród uczestników wygrała Glerothes (29 punktów), selekcjonowana dla Loży Dżentelmenów przez Artura Brzychcy. Na drugim miejscu była Glendronach (24), a na trzecim Octomore 11.3 (20). Kolejność degustacji prawdopodobnie nie sprzyjała tym whisky o mniejszej zawartości alkoholu, albo… uczestnicy spotkania docenili przede wszystkim moc w kieliszku.