Dziesiąte urodziny SingleMalt.pl

19 maja, w Światowy dzień Whisky, firma SingleMalt.pl obchodziła swoje dziesięciolecie. Z tej okazji zorganizowano minifestiwal whisky w Eurocentrum w Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Była masa znakomitych whisky – zarówno z zasobów własnych sklepu, jak i od zaproszonych gości (Diageo, Moët Hennessy, Best Whisky Market). Można było spróbować takie rodzynki jak: Glen Grant z 1975 roku, piętnastoletnia North Port, Port Ellen z edycji Signatory z 1983 roku, Rosebank 21YO czy Girvan z 1989 roku.

Czytaj więcej

Barr an Uisce

marka irlandzkiej whiskey (nazwa oznacza po gaelicku miejsce nad wodą), zestawianej dla Wicklow Hills Whiskey Company, której właścicielem jest Ian Jones. Jego rodzina od trzech pokoleń prowadzi pub w małym miasteczku Redcross na południe od Dublina. Barr an Uisce Wicklow Rare (43%) to blend złożony w 80% z whisky zbożowych i 20% słodowych w wieku około dziesięciu lat, przez kolejne cztery lata mariażowanych w beczkach 1st fill i sześć miesięcy w beczkach po sherry oloroso. Aromat słodki, delikatny, bardziej czereśnie niż wiśnie, gruszki, estragon. Smak też delikatny, słodowo-chlebowy. W finiszu nuty skórzaste, herbaciane. Ich drugi produkt, Barr an Uisce 1803 (46%), to irlandzki single malt, dziesięć lat w beczkach 1st fill po bourbonie. Mało przyjemny aromat środków do czyszczenia rur. Smak zdecydowanie lepszy – wypieczona skórka chleba, drożdże. W finiszu wiśnie, zioła prowansalskie, pieprz. Plus pleśń.

Czytaj więcej

Kilchoman wypuszcza dwie nowe whisky

Port Cask Matured 2nd Edition oraz Loch Gorm 2018 Edition, to dwie nowe whisky single malt z destylarni Kilchoman. Pierwsza ukazuje się w liczbie 10 tys. butelek, pochodzi z beczek hogshead po porto ruby, napełnionych w 2014 roku, butelkowana z mocą 50%. Pierwsza edycja whisky Kilchoman z beczek po porto ukazała się cztery lata temu. Loch Gorm 2018 Edition to whisky z beczek po sherry oloroso z różnych lat, wypuszczono 15 tys. butelek, moc – 46%. W Polsce wyłącznym dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Dziesięć lat SingleMalt.pl

19 maja SingleMalt.pl obchodzi Światowy Dzień Whisky (od 2012 roku, czyli od pierwszej edycji). W tym roku wydarzenie to będzie wyjątkowe, gdyż zbiega się z dziesięcioleciem sklepu SingleMalt.pl. Obchody będą miały charakter spotkania miłośników whisky single malt. Tego dnia będzie okazja spróbować wyselekcjonowanych produktów z oferty SingleMalt.pl w niezwykle atrakcyjnych cenach. Otwarte zostaną zarówno whisky z podstawowej oferty znanych destylarni, jak również interesujące butelki od niezależnych dystrybutorów. Każdy powinien znaleźć coś ciekawego dla siebie. Swoje portfolio zaprezentują również dostawcy, partnerzy i przyjaciele SingleMalt.pl. Koszt biletu w przedsprzedaży: 29 zł, w dniu imprezy 39 zł. W ramach wejściówki każdy otrzymuje szklaneczkę do degustacji Glencairn Glass. Miejsce: Eurocentrum, Al. Jerozolimskie 134, Warszawa. Godz. 11-20.00.

Pięćdziesięcioletni Tomatin dla Wealth Solutions

Warszawska firma Wealth Solutions S.A. zabutelkowała najstarszą whisky jaka jest w posiadaniu destylarni Tomatin. Tomatin 50YO Black został wydestylowany w 1967 roku. Pochodzi z beczki 30258, zabutelkowany z mocą cask strength 46%. Jak informuje firma Wealth Solutions: „Tomatin 50YO Black to niewątpliwie wiekowy trunek o niesamowicie bogatym profilu, na którym odcisnęło swoje piętno 50 lat dojrzewania. Wiek i jakość tej whisky wymagają godnej oprawy. Z okazji wypuszczenia jej na rynek specjalną książkę zdecydowała się stworzyć sama Martine Nouet – znawczyni whisky i uznana na całym świecie pisarka. Grawerowany dekanter oraz zaprojektowana wyłącznie dla tej edycji skrzynka stanowią godne dopełnienie całości. Dzięki swoim walorom i tak wyjątkowej oprawie, Tomatin 50YO to nie tylko cenny obiekt kolekcjonerski, ale również dobra lokata kapitału”.

Czytaj więcej

Premiera The Glenlivet Code

26 kwietnia po raz pierwszy zostanie przedstawiona do degustacji The Glenlivet Code, następczyni słynnych The Glenlivet Alpha i The Glenlivet Cipher. Do spróbowania będą również: Chivas Mizunara, The Glenlivet 12YO, The Glenlivet 14YO Carn Dulach, The Glenlivet 25YO. Miejsce: Whisky and Wine Pace, ul. Jana Kazimierza 30, Warszawa. Bilet: 99 zł. Rezerwacje: sklep@wawp.pl.

Czytaj więcej

Spotkanie z Glen Moray

19 kwietnia w w coctail barze Wales w Warszawie odbyły się warsztaty z whisky Glen Moray. Spróbować można było pełnej kolekcji trunków z tej destylarni a także kilku koktajli, które przygotował łódzki barman, Adrian Szpadzik. Spotkanie prowadzili Dawid Typa, ambasador Pinot Wine & Spirits, polskiego dystrybutora Glen Moray oraz Virginie Peuch-Lestrade z La Martiniquaise, które jest właścicielem destylarni.

Czytaj więcej

Bourbon vs Scotch

Whisky & Pub Czasem Trzeba (Września, ul. Słowackiego 10a) zaprasza 27 kwietnai o godz. 18.10 na degustację pod hasłem Bourbon vs Scotch. Na przeciwko siebie staną: Booker’s, Maker’s Mark, Jim Beam Black, Laphroaig 10 i Auchentoshan 12. Prowadzącym będzie przedstawiciel firmy Stock Polska, dystrybutora marek Beam Suntory – Rafał Sahaj.

Czytaj więcej

Glenmorangie Spios w Winsky

25 kwietnia o godz. 19.00 w Winsky Wine’n’Whisky Bar (Warszawa, ul. Wioślarska 10) odbędzie się kameralna degustacja whisky Glenmorangie, w tym limitowanej edycji Spios. Każdy z uczestników spróbuje: Glenmorangie Original 10 YO, Glenmorangie Lasanta 12 YO, Glenmorangie Nectar D’Or 12 YO, Glenmorangie Spios. Ponadto uczestnicy będą mieli możliwość skomponowania własnych koktajli na bazie Glenmorangie. Każdy uczestnik otrzyma dwa vouchery po 25 zł. Vouchery można zamienić na zniżki na produkty Glenmorangie w sklepie SingleMalt.pl i w Winsky Wine’n’Whisky Bar. Jedna osoba może zakupić maksymalnie dwie wejściówki.

Czytaj więcej

Skarby GlenAllachie

14 kwietnia, podczas Festiwalu Whisky & Friends, odbyła się prezentacja unikatowych butelek whisky z destylarni GlenAllachie. Seria GlenAllachie 50th Anniversary po raz pierwszy pokazuje szerszemu kręgowi potencjał beczek destylarni, której whisky przez dziesięciolecia trafiały do blendów, przede wszystkim Mackinlay, ale też Chivas Regal czy Ballantine’s. Seria jest bardzo limitowana, zaledwie po kilkaset butelek każdej whisky.

Czytaj więcej

Food & whisky pairing

Distinctive Distillations zaprasza 20 kwietnia o godz. 19.30 do Winsky Wine’n’Whisky Bar (ul. Wioślarska 10 w Warszawie). Wspólnie z szefem kuchni Winsky przygotowany został zestaw trzech dań i trzech whisky. Na powitanie Welsh whisky coctail, na zakończenie digestive z egzotycznej beczki, a w międzyczasie grain whisky, Speyside bourbon, sherry cask, torf… Dla miłośników whisky solo jest opcja „liquides only”.

Czytaj więcej

Polska premiera Glenfiddich 1977

11 kwietnia w Domu Whisky w Warszawie odbyła się polska premiera whisky Glenfiddich Rare Collection 1977. To unikatowa seria, tylko jedna beczka rocznie jest butelkowana jako Glenfiddich Rare. Po raz pierwszy część ze 166 butelek trafiło do Polski – dokładnie osiem. Jednej z nich można spróbować w Domu Whisky, drugą mieli okazję próbować goście uczestniczący w premierowym spotkaniu.

Czytaj więcej

Whisky z Glasgow

The Glasgow Distillery Company zabutelkowała swoją pierwszą single malt whisky. Marka nazywa się 1770, whisky ma trzy lata, leżakowała w beczkach po bourbonie, a potem przez kilka miesięcy była finiszowana w beczkach z dziewiczego dębu. Nie filtrowana na zimno, zabutelkowana z mocą 46%. To pierwsza whisky, jaka powstała w Glasgow od ponad stu lat. The Glasgow Distillery Company jest tu pierwszą destylarnią whisky od 1902 roku, założyli ją Liam Hughes, Ian McDougall i Mike Hayward w 2012 roku. Dotychczas firma znana była z marki Makar Gin oraz wódki G52.

Czytaj więcej

Glenmorangie po winach z Rodanu

Destylarnia Glenmorangie wypuściła edycję whisky Vintage Malt 1989, która część czasu leżakowała po winach z apelacji Côte-Rôtie (winogrona shiraz i viognier), a także z beczek po sherry oloroso i po bourbonie. Jest to druga – po Glenmorangie Vintage 1990 – edycja, w której w skład zestawu weszły whisky, które wydestylowano jeszcze w starym Bond House No. 1. Cena Glenmorangie Vintage Malt 1989 to ok. 650 euro za butelkę.

Independence whisky

23 marca w restauracji Po Wiśle w Warszawie odbyła się degustacja whisky, której przyświecała idea niepodległości. Wśród trunków wieczoru była limitowana edycja walijskiej single malt Penderyn Independence, pozostałe zaś whisky zostały rozlane przez niezależnych bottlerów. Prowadzący spotkanie Stephen Swinney przygotował dla uczestników quiz związany z niepodległością.

Czytaj więcej