Wieczór z Kilchomanem

27 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech whisky z destylarni Kilchoman, w tym najnowszej, wyczekiwanej edycji Kilchoman Loch Gorm 2022. W degustacji podano także edycje: Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay, Kilchoman 100% Islay 11th Edition oraz wypust z jednej beczki i o mocy beczki 55,7% – Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Bladnoch trzydziestoletni

Destylarnia Bladnoch wypuściła swoją najstarszą jak dotąd single malt, edycję 30YO, leżakowaną w beczkach po sherry oloroso i moscatelu. Do sprzedaży trafiło tylko 950 butelek. Za dobór beczek odpowiadał dr Nick Savage, który dołączył do Bladnoch w 2019 roku, wcześniej pracował w Macallan, a także australijski właściciel destylarni David Prior. Whisky zabutelkowano z mocą 45,5%. Dostępna jest w centrum dla odwiedzających destylarnię w cenie 1000 funtów za 0,7 l, sprzedaż limitowana jest do jednej butelki na osobę.

Nowe edycje Glenlivet

Destylarnia Glenlivet wprowadza nowe edycje whisky w ramach kolekcji The Sample Room Collection. The Glenlivet 21YO był finiszowany w trzech różnych beczkach: first-fill oloroso sherry, po koniaku z dębu Troncais oraz po porto Colheita. Jej cena to ok. 250 euro. Nowa Glenlivet 25 YO była finiszowana w beczkach po sherry px oraz po koniaku z dębu Troncais w cenie 600 euro.

Whisky z Debrzna

W Debrznie przy ul. Młynarskiej 9 w dawnej piekarni powstanie jeszcze w tym roku nowa destylarnia whisky. Za projektem stoją Daniel Orłowski i Jerzy Dacewicz, znani z Malt Invest i marki Best Whisky Market. Za marketing będzie odpowiadał Szymon Załęcki. Zainstalowane zostaną: kadź zacierna 2000 l, dwie kadzie fermentacyjne – każda po 2000 l, dwa alembiki (1000 i 500 l) oraz kolumna ośmiopółkowa do okowity o pojemności 500 l. Planowana łączna roczna produkcja ok.10000 l czystego alkoholu.

Czytaj więcej

Legacy Port & Virgin 6YO

Single malt z Irlandii, beczka zaledwie 50 l, butelkowanie czerwiec 2022 z mocą 57,8%. Zapach orzechów włoskich i laskowych, żołędzi, wanilii i czekolady z rodzynkami, z suszonymi śliwkami. W ustach wytrawne, orzechy, kora drewna, jarzębina, rokitnik. W finiszu jest też fermentujący miód, jest nieco soli, są wrzosy, siano, polne zioła, ale też przyjemna cierpkość kwaskowej gruszki, pigwy. Dość długi, treściwy finisz.

Tullibardine 13YO Glory to Ukraine

Destylacja 2006, 12 lat w beczkach po bourbonie, finisz w beczkach pierwszego napełnienia po sherry oloroso, butelkowanie dla SingleMalt.pl, jako pierwszy własny oficjalny bottling. Edycja limitowana liczy zaledwie 82 butelki, moc 54,1%. Cały dochód wspiera zbiórkę Polskiej Akcji Humanitarnej SOS UKRAINA. Zapach słodki, cytrusowy – kandyzowane skórki cytryny, pomarańcze, ciasto meringue, do tego nuty octanowe, cydrowe, lekko słone. W smaku tej soli jest już dużo, jest sporo nut chlebowych, jest ciasto z rodzynkami, suszone wiśnie, suszone morele. Finisz cierpki, słono-pieprzny, są też gruszki, pigwa.

The Lakes Whiskymaker’s Reserve No. 5

Piąta edycja, butelkowanie 2022, beczki po sherry oloroso, pedro ximenez i po czerwonych winach. Edycja limitowana do 5500 butelek, moc – 52%. Słodki zapach likierowego wina, rodzynek, daktyli, fig, pieczone w popiele jabłka, placek drożdżowy ze śliwkami, nuty medyczne, ziołowe. W smaku nektarowa słodycz – syrop z liczi, mandarynki, brzoskwinie, morele, truskawki, budyń truskawkowy. A po chwili – sól, cierpkość soku winogronowego, limonka. Są też orzechy laskowe, wanilia, mleczna czekolada. Finisz bakaliowy – suszone morele, brzoskwinie, rodzynki, orzechy, sól, bardzo dużo soli, lukrecja. W Polsce w ofercie Spirit Depot.

Port Ellen i Brora w nowej serii Diageo

W trzeciej odsłonie corocznej serii Prima & Ultima Diageo prezentuje w tym roku dwie rzadkie whisky z zamkniętych destylarni, pochodzące z lat 80. Port Ellen i Brora. Wyboru w tym roku dokonał dr Craig Wilson, zaangażowany w przywrócenie whisky z obu sławnych destylarni. Są to ostatnia beczka Brora z 1981 roku i również ostatnia beczka Port Ellen z 1981 roku. Ponadto w skład tegorocznej edycji weszły: The Singleton of Glen Ord 1987, Royal Lochnagar 1981, Mannochmore 1990, Talisker 1984, Lagavulin 1993 i najstarsza w tej edycji Cragganmore 1973. Ukazało się tylko 317 zestawów, cena za komplet to 36,5 tys. funtów.

Sazerac kupuje irlandzką destylarnię whiskey

Właściciel Buffalo Trace, Sazerac, kupił destylarnię Lough Gill w hrabstwie Sligo, która stanie się nowym miejscem produkcji dla irlandzkich marek whiskey Paddy i Michael Collins. Destylarnia powstała w 2015 roku po odkryciu ogromnego kompleksu magazynowego, ukrytego pod zapomnianym trzystuletnim domem Palladian w Lesie Hazelwood. Kompleks magazynowy został przekształcony w destylarnię w 2019 roku, produkującą irlandzką markę whiskey Athrú.

Czytaj więcej

Bunnahabhain na festiwal Fèis Ìle 2022

2 czerwca Dom Whisky zorganizował degustację online whisky z destylarni Bunnahabhain. Spotkanie prowadził Michał Kaszuba, brand ambasador marki. Gwiazdami wieczoru były dwie z trzech zabutelkowanych w 2022 roku specjalnych edycji na festiwal whisky Fèis Ìle: Bunnahabhain Abhainn Araig i Bunnahabhain 1998 Calvados Cask Fèis Ìle. Zabrakło do kompletu niedostępnej w Polsce edycji Bunnahabhain 2004 Mòine Tokaji Cask Finish, natomiast w zestawie były jeszcze: Bunnahabhain 12YO, Bunnahabhain 2011 Aonadh oraz klasyczny dymny blend Black Bottle, zestawiany w dużym stopniu z destylatów z Bunnahabhain.

Czytaj więcej

Yushan Sherry Cask

Whisky z Tajwanu, z Nantou Distillery, która nazwę zawdzięcza najwyższemu szczytowi Tajwanu, górze o wysokości 3952 m n.p.m. Zakład powstał w 1978 roku, jako część grupy Taiwan Tobacco and Liquor Corporation (TTL), do której należy kilka browarów, winiarni i siedem destylarni. Nantou Distillery ma dwie pary alembików i z uwagi na gorący i wilgotny klimat destyluje whisky jedynie od października do kwietnia. Whisky produkują od 2008 roku. Słód jęczmienny importują ze Szkocji. Yushan Signature Sherry Cask (46%) to zapach: sadzy, drożdży, rodzynek, tytoniu, śliwek, mocnej czarnej herbaty. W ustach: drożdże, skóra, stare drewno, kawa, sól, rodzynki i daktyle. Czekoladowy, bardzo słodki, zalepiający finisz, jest też solony karmel, orzechy laskowe, odrobina chili.
25/25/24/6,5=80,5

Rampur Select Vintage Casks

Hinduska single malt, butelkowana z mocą 43% w 2016 roku przez Radico Khaitan Ltd. Ciekawy zapach – limonki, kiszonej limonki, mleka kokosowego, miodu manuka, gryki i… kiszonej słodkiej czerwonej kapusty. Bardzo ciekawe. W smaku jest ziemistość, jest „elektryczność”, jest wspomniany miód manuka, są kiszonki i marynaty, zwłaszcza marynowana rzepa. Finisz lekko przydymiony, prażone ziarno, miód (oczywiście manuka, zupełnie jakby to był destylat nie ze słodu, a z miodu), ziemistość, korzenie, liście, skóra.

Talisker 43YO Xpedition Oak

Aby stworzyć Xpedition Oak, Talisker wysłał kilka beczek w transatlantycką podróż z poszukiwaczem przygód Jamesem Aikenem, który w pojedynkę przebył tę samą trasę, którą pokonały drużyny w 3264-milowym konkursie wioślarskim Taliskera. Te klepki zostały następnie wykorzystane do zrobienia dziesięciu beczek whisky, starzonej przez ponad cztery dekady. Każda butelka – której jest 1830 w hołdzie dacie założenia destylarni – jest zapakowana z kawałkiem tych klepek. Butelkowany z mocą 49,7%.
Zapach delikatny, słony, wrzosowy, jabłka, gruszki, róże, powidła różane, pomarańcze, bergamotka. Właściwie nie czuć torfu, jest zaskakująco rześka, słodko-owocowa w zapachu. W smaku eukaliptus, sól, egzotyczne orzechy i słodkie egzotyczne owoce – liczi, melon, też arbuz. Pięknie uzupełnione dymem, delikatnym torfem. W finiszu dochodzą: mięta, lukrecja, anyż, skóra i tytoń, dużo soli, kardamon, zielony melon, zielona gruszka i dojrzałe słodkie bałkańskie śliwki – cacanska rodna, odrobina wrzosowego miodu, czy raczej wody miodowej, bo słodyczy jest naprawdę niewiele. Wszystko idealnie zbalansowane – kwasowość, taniczność, słoność, słodycz, pieprzność. Długi, fantastyczny finisz, chyba nie można chcieć więcej w posmaku whisky. Cena… 20 tys. zł za 0,7 l.

Kilchoman Loch Gorm 2022

Zapraszamy 27 czerwca o 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni Kilchoman, w tym najnowszej edycji z beczek po sherry oloroso – limitowanej edycji Loch Gorm 2022. Zabutelkowano zawartość 22 beczek, 20 pierwszego napełnienia i dwie kolejnych napełnień. Beczki pochodzą z piwnic Bodega Jose y Miguel Martin.
Do spróbowania będą:
Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay (46%)
Kilchoman Loch Gorm 2022 (46%)
Kilchoman 100% Islay 11th Edition (50%)
Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski (55,7%)
Koszt uczestnictwa w degustacji – 80 zł (z wysyłką Pocztex 95 zł), obejmuje cztery próbki po 20 ml. Degustacja odbędzie się w Salonie M&P Strzelecka oraz online przez platformę Zoom. Szczegóły: biuro@spirits.com.pl.

Cztery razy Islay Barley

26 maja odbyła się degustacja online Bruichladdich Islay Barley 2010-2013, którą poprowadził Mateusz Zabiegaj, brand ambasador marki. Islay Barley to whisky destylowana z jęczmienia rosnącego na wyspie, nacechowana specyficznym terroir Islay – torfem i solą morską. Oprócz roczników 2010-2013 w degustacji była także butelka klasycznej edycji Bruichladdich Classic Laddie.

Czytaj więcej

Whisky ze szkockiego dębu

6 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja najnowszych whisky z serii Virgin Oak z destylarni GlenAllachie. Billy Walker, który odpowiada za destylację i beczki, uważa, że dziewiczy dąb jest niedoceniany przez producentów whisky, a daje fantastyczne, zróżnicowane aromaty. Inne taniny i aromat dają beczki wykonane z dębów szypułkowych, inne z bezszypułkowych, inne z dębów europejskich, inne z amerykańskich.

Czytaj więcej

Najstarsza whisky w historii Gordon & MacPhail

Niezależny bottler Gordon & MacPhail wypuścił druga butelkę w serii Mr George Legacy. To jednocześnie najstarsza zabutelkowana whisky w historii firmy – Glen Grant z 1957 roku \ mocą 56,1%. Ta sześćdziesięcioczteroletnia whisky kosztuje 6000 funtów, wypuszczono 298 sztuk. Honoruje George’a Urquharta, słynnego blendera whisky, pracującego niegdyś dla Gordon & MacPhail. Dzisiaj dyrektorem operacyjnym w spółce jest jego prawnuk, Stuart Urquhart.