Glenmorangie Bacalta

Finiszowana przez dwa lata w beczkach typu hogshead po maderze. Aromat whisky jest słodki, wyraźnie wyczuwalne jest ciężkie likierowe wino, rodzynki, bezy, pomarańcze. W ustach słodka mleczna czekolada z rodzynkami, śliwki, morele, solony karmel i toffi. Finisz bardzo rozgrzewający – cynamon, gałka muszkatołowa, może nawet kandyzowany imbir. Aromaty i smaki wina są na każdym poziomie tej whisky. Moc – 46%.

Ardbeg Kelpie

edycja wypuszczona w czerwcu 2017 roku z okazji Ardbeg Day. Jej wyjątkowość polega na wykorzystaniu beczek z rosyjskiego dębu porastającego wybrzeże Morza Czarnego. W większości są to jednak beczki po bourbonie, a stopień natorfowania słodu jest na poziomie whisky Ardbeg Ten – 55 ppm. Mimo to whisky wydaje się być bardziej dymna, bardziej torfowa, jodowa i morska niż klasyczny Ardbeg. Poza morskimi aromatami wyczuwalne są miód i dojrzałe brzoskwinie. W ustach dominują jodyna i sól, pojawia się posmak wędzenia, nawet mięsa. Moc – 46%.

Czytaj więcej

Ardnamurchan

nowa szkocka destylarnia whisky, otwarta w czerwcu 2014 roku w Glenberg (Highland) przez Adelphi, niezależnego bottlera, działającego na rynku whisky od 1826 roku. Pięknie położona nad jeziorem Loch Sunart, na Półwyspie Ardnamurchan, przy destylarni działa centrum dla zwiedzających. Budynek tak zaprojektowano, by nawiązywał do XIX wiecznej architektury szkockich destylarni – z charakterystycznymi pagodami. Korzystają z lokalnego jęczmienia, woda pochodzi z źródeł górskich. Jęczmień jest słodowany z udziałem torfu i bez torfu. Fermentacja odbywa się w kadziach zbudowanych z dębu, trwa minimum 72 godziny. Alembik do pierwszej destylacji ma pojemność 10 tys. l, do drugiej – 6 tys. l. Moce produkcyjne to 500 tys. l rocznie. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry. W 2016 roku ukazała się edycja Ardnamurchan Spirit, trunek zabutelkowano z mocą 53% po dwóch latach leżakowania w pierwszy raz napełnionych beczkach hogshead po sherry oloroso oraz po sherry pedro ximenez. W rezultacie aromat wina zdominował whisky, smak słodki, karmelowy, finisz jest lekko wędzony.

Czytaj więcej

Zamknięte destylarnie, czyli lunch mistrzów

22 kwietnia, podczas drugiego dnia festiwalu Poznań Whisky Show, odbyła się bardzo nietypowa masterclass pod tytułem Zamknięte destylarnie, prowadzona przez Charlesa MacLeana. Po pierwsze nietypowa z racji miejsca, odbyła się w klimatycznym dwupiętrowym, angielskim autobusie Routemaster, zacumowanym przy pawilonie wystawienniczym. Po drugie, z racji sposobu jej przeprowadzenia – głównym prowadzącym był wspomniany Charles MacLean, ale wprowadzającym i nalewającym zacne trunki był sir Colin Hamden-White, w dyskusji i dygresjach na temat degustowanych whisky mieli istotne wsparcie Marka Thomsona (Glenfiddich UK Brand Ambassador) oraz Franchi T. Ferla (Simply Whisky). Można było zapomnieć o tradycyjnej prezentacji, butelki podawane były z ręki do ręki, a dyskusja i żarty (nie tylko pomiędzy wspomnianymi mistrzami) rozbrzmiewały w autobusie. Po trzecie… ale o tym na zakończenie.
Na Lunch mistrzów, bo nie była to pora śniadania, przedstawiono cztery pozycje z zamkniętych destylarni. Czy aby na pewno zamkniętych?

Czytaj więcej

Ardbeg Day 2017

W tym roku Ardbeg Day odbędzie się 3 czerwca, w kilku miejscach w Polsce: Warszawa, Wrocław, Sopot, Jastrzębia Góra, Katowice, Kraków, Poznań, Mikołów. Podobno wody wokół destylarni Ardbeg są pełne legend o mieszkających tam stworach. Mówi się, że tajemnicze Selkie (syreny), przerażające stworzenia z wodorostów, oraz zmiennokształtne Kelpie, od czasu do czasu wyłaniają się z głębi, by pożerać okolicznych mieszkańców i nieświadomych podróżników. W tym roku zostaną przywrócone te legendy do życia… Rejestracja na imprezę Ardbeg Day do 28 maja. Więcej i zapisy na listę: www.ardbegday2017.pl.

Glenrothes wraca do Edrington

Berry Bros & Rudd, które przez ostatnie siedem lat było właścicielem whisky Glenrothes, sprzedał markę oraz destylarnię grupie Edrington. Berry Bros & Rudd nadal będzie dystrybuować marki Glenrothes na terytorium Wielkiej Brytanii, a Edrington Americas zajmie się rynkiem w USA, jak również na kilku kluczowych rynkach, w tym w Hiszpanii, Skandynawii, Azji i w strefach wolnocłowych. Berry Bros & Rudd wcześniej – w 1995 roku – odkupiło destylarnię Glenrothes właśnie od Edrington, whisky wraca zatem do macierzy.

Pierwsza szwedzka dziesięcioletnia whisky

Mackmyra Ten Years to pierwsza w historii Szwecji dziesięcioletnia whisky single malt. Leżakowała głęboko pod ziemią, w kamiennych korytarzach starej kopalni węgla Bodås. Wykorzystano beczki po bourbonie, sherry oloroso i w nowym amerykańskim dębie. W aromacie: wanilia, zielone owoce, karmel i dąb. – Stawiam, że to będzie najlepsza whisky tego lata – entuzjastycznie reklamuje swój trunek Angela D’Orazio, master blender w Mackmyra.

SingleMalt.pl zaprasza na wspólne świętowanie Światowego Dnia Whisky

20 maja sklep SingleMalt.pl, ul. Michałowicza 8 (wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego), Warszawa Ursus zaprasza wszystkich miłośników „wody życia” na wspólne obchody Światowego Dnia Whisky w formie Dnia Otwartego w SingleMalt.pl. Początek o godzinie 11:00, planowane zakończenie o godz. 19:00. Spotkanie jest otwarte i bezpłatne. Ilość miejsc ograniczona jest jedynie powierzchnią sklepu. Dla wszystkich klientów będzie możliwość spróbowania różnych whisky single malt – bezpłatne i płatne dramy Poza tym specjalne ceny z okazji WWD, gratisy, konkursy i loteria wizytówkowa z atrakcyjnymi nagrodami.

Czytaj więcej

World Whisky Tour

Dlaczego whisky z różnych stron świata są takie różne? Pod takim hasłem Distinctive Distillations organizuje degustację trunków ze: Szkocji, Irlandii, Europy, USA, Indii i Tajwanu. Degustacja odbędzie się japońskiej scenerii, gdzie na miejscu będzie można spróbować dodatkowych kieliszków z whisky menu restauracji, a także dań kuchni japońskiej poczynając od sushi.

Czytaj więcej

Stokerij de Molenberg

belgijska destylarnia, producent whisky. Założył ją w 2010 roku Charles Leclef, którego rodzina ma długi staż w branży alkoholi, destylowali gin już w XVII wieku, prowadzą browar Het Anker. Przy destylarni są pokoje gościnne i centrum dla zwiedzających. Mają dwa duże szkockie alembiki Forsyth – po 3000 l. – Używamy do produkcji whisky tego samego słodu, który mamy w browarze, drożdże także są browarnicze – opowiada Hans Rubens, kierownik ds. eksportu w firmie. Używają do starzenia małych beczek z nowego drewna, budowanych w Portugalii, a także beczek po bourbonie, a do finiszowania whisky beczek po piwie Het Anker, po porto czy sherry. Ich flagowa whisky to single malt Gouden Carolus Het Anker Finish, która najpierw przez 30 miesięcy leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie, potem przez sześć miesięcy w beczkach po piwe Het Anker. Mają także rocznikowe limitowane edycje whisky: Gold Fusion 2014 (cztery lata w beczkach po bourbonie i dwa lata po sherry oloroso), Fado Vivo 2015 (najpierw trzy lata w beczkach po bourbonie, potem 75% tej whisky leżakował przez dwa lata w beczkach po porto tawny, a 25% przez dwa lata w beczkach po piwie Het Anker) i Sola Jerez 2016 (sześć lat w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie, a potem jeszcze trzy lata w beczkach po sherry oloroso).

Czytaj więcej

Czy whisky wypada pytać o wiek?

18 maja w Cocktail Barze Incognito przy placu Solnym 11 we Wrocławiu odbędzie się autorska degustacja pod tytułem: „Czy whisky wypada pytać o wiek?”. Organizatorem jest Rafał Stanowski, autor bloga Stanowski.it. Degustacja będzie składała się z trzech rund, podczas których będziemy degustować po dwie whisky w testach ślepych. Każda runda będzie zawierać dwie whisky: jedna z oznaczeniem wiekowym i druga bez oznaczenia wiekowego, która zastąpiła pierwszą na rynku. Na sam koniec postaramy się znaleźć odpowiedź, czy whisky wypada pytać o wiek? Całość wydarzenia będzie połączona degustacją specjalne przygotowanych na to wydarzenie potraw przez zespół Incognito.

Czytaj więcej

Mackmyra otwiera eksperymentalną destylarnię

Szwedzki producent whisky ponownie otwiera podwoje swojej pierwszej destylarni w wiosce Mackmyra pod Gävle. Powstała w 1999 roku i pracowała do 2013 roku. Założona w XIX wiecznym młynie, przez ostatnie cztery lata stała zamknięta, ale wciąż w pełni wyposażona. Pierwsze miedziane alembiki były ręcznie spawane i wyglądały bardziej jak połączone kotły. Potem zainstalowano dwa alembiki kupione w Szkocji, o pojemności 10 tys. i 8 tys. l.

Czytaj więcej

Siódma edycja Kilchoman 100% Islay

Destylarnia Kilchoman wypuściła siódmą edycję swojej flagowej whisky 100% Islay. W całości powstaje ona na wyspie Islay, z jęczmienia z farmy należącej do destylarni. Leżakowała w beczkach po bourbonie Buffalo Trace, które napełniono w 2010 roku. Jest to najdłużej jak dotąd leżakująca edycja whisky 100% Islay. Jak informuje Robin Bignal z destylarni Kilchoman ta whisky jest mniej torfowa niż poprzednie edycje, jest w niej natomiast dużo nut kwiatowych. Ponadto dym i cytrusy. Butelkowana z mocą 50%.

Edycja Glenmorangie z 1974 roku

Pride 1974 jest najstarszą whisky jak do tej pory wypuszczoną na rynek przez destylarnię Glenmorangie. Trunek leżakował przez 41 lat w beczkach po bourbonie i po sherry oloroso. Jak rekomenduje producent, jest to whisky o głębokim, bogatym aromacie z elementami słonymi, pikantnymi i nutami octu balsamicznego. W smaku solony karmel, toffi, pomarańcze, pieczone jabłka posypane brązowym cukrem. Whisky spoczywa w kryształowej karafce z elementami złota i metalu, którą zaprojektował mistrz Laurence Brabant. Butelkę umieszczono w pudełku z wiśniowego drewna z lustrzanym wnętrzem. Światło dzienne ujrzały zaledwie 503 karafki. Moc 52%. Cena 7,2 tys. funtów (około 9 tys. dolarów). W limitowanej serii ukazały w 2011 roku Glenmorangie Pride 1981, a w 2014 Glenmorangie Pride 1978.