Knappogue Castle

to nietypowa marka irlandzkich single malts, gdyż część oferty stanowią whiskey rocznikowe z lat 1990-1995, ponadto jest rocznik 1951, od którego zaczyna się historia tej whiskey. Ta unikatowa edycja pochodziła z zapasów destylarni Daly w Tullamore, 36 lat leżakowała w beczkach po sherry. Twórcą marki jest Mark Andrews, który kupił niegdyś z Tullamore kilka beczek whiskey by zabutelkować je po latach. Do obecnych edycji whiskey  Knappogue Castle destylatów dostarczają Midleton i Bushmills, a wcześniej także Cooley. Nazwa pochodzi od XV wiecznego zamku Knappogue, leżącego w hrabstwie Clare, w centrum kraju. Sprzedawane są także: Knappogue Castle 12YO, 14YO i 16YO. Leżakowały w beczkach po bourbonie, a dwie ostatnie kończyły okres leżakowania w beczkach po sherry oloroso. Whiskey Knappogue Castle są łagodne, o wyraźnie słodowych smakach, lekko przydymione, z nutami orzechów i śliwek. Właścicielem i dystrybutorem marki jest grupa Castle Brands.

Czytaj więcej

Dublin Whiskey Company

nowa destylarnia w Dublinie, która ulokowana jest w dzielnicy Liberties, po sąsiedzku z Teeling Distillery, właściwie na jej tyłach, obydwa budynki przylegają do siebie. To kilkaset metrów od samego centrum miasta i niedaleko dawnej destylarni Powers, zamkniętej w 1974 roku. Koszt uruchomienia destylarni szacowany jest na 10 mln euro. Będą tu produkowane The Dublin Liberties i The Dubliner Irish Whiskey. Dyrektorem generalnym i master distillerem został Darryl McNally, były master distiller Bushmills. Docelowo będzie tu zatrudnionych 55 pracowników. Właścicielem destylarni i whiskey jest Quintessential Brands Group.

Czytaj więcej

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

The Islay Festival of Music and Malt

Jak co roku w ostatnim tygodniu maja odbywa się na Islay festiwal muzyki i whisky. Zapowiada się świetna zabawa przy muzyce, poezji Burnsa, dobrym jedzeniu z nieodzowną whisky. Wszystkie destylarnie otwierają się dla zwiedzających. Zapewniona możliwość gry w golfa, kręgle, wędkowanie. Miejsce: Islay, czas: 26 maja-3 czerwca. Bilety w zależności od dnia i imprezy w cenie od 10 do 20 funtów. Więcej www.islayfestival.com.

Tamdhu wypuszcza pięćdziesięciolatka

Z okazji 120-lecia istnienia Ian Macleod Distillers wypuszcza single malta Tamdhu 50YO. Jest to najstarszy trunek butelkowany w tej destylarni, powstała w listopadzie 1963 roku, a zatem ma nawet więcej niż 50 lat. Whisky leżakowała w beczce typu sherry butt oraz w pierwszy raz napełnionych beczkach z europejskiego dębu. Zabutelkowana z mocą beczki 55,6%. Jak rekomenduje producent, ma smak lukrecji, goździków, espresso, pieczonego jabłka, a w finiszu kakao, imbir, orzechy i syrop klonowy. Trunek umieszczono w karafce wykonanej przez Katy Holford z firmy Royal Brierley. Złocenia na butelce powstały w Hamilton & Inches’s. Na rynek trafiło tylko 100 butelek. Cena 16 tys. funtów (około 20 tys. dolarów).

Nowy torfowy BenRiach

Brown-Forman wypuścił whisky BenRiach Peated Cask Strength Batch 1 o mocy 56%. Nie była filtrowana na zimno, nie barwiona karmelem. Jak rekomenduje producent, aromat i smak to kompozycja dymu z ogniska, palonego dębu, owoców z sadu z nutami jęczmienia – gładka, wyważenie soczystości i torfu. Niebawem trafi do specjalistycznych sklepów na rynek europejski i azjatycki. W Polsce dystrybutorem marki jest firma M&P.

Wiosna z whisky

Distinctive Distillations zaprasza 21 kwietnia o godz. 19:30 na degustację szkockich whisky. W programie: Auchroisk 21YO, Craigellachie 11YO, Bunnahabhain 7YO, whisky ze Speyside z oferty niezależnego bottlera That Boutique-Y Whisky Company oraz whisky niespodzianka. Wiosenne dania można zamówić dodatkowo z menu restauracji. Na miejscu do nabycia czekają pełne butelki.
Liczba miejsc ograniczona do 20 osób. Cena – 100 zł. Miejsce: Restauracja Freta 33, Warszawa. Aby potwierdzić udział, prosimy o kontakt mailowy bądź telefoniczny: info@distinctivedistillations.com, tel. 533325008.

Degustacja single cask whisky Loży Dżentelmenów

Organizatorzy Poznań Whisky Show i Loża Dżentelmenów zapraszają 21 kwietnia na degustację, która odbędzie się podczas Poznań Whisky Show II. do spróbowania będą whisky pochodzące z beczek należących do Loży Dżentelmenów: Macduff 2007, BenRiach 1999, Inchmurrin 2002, Glen Scotia 2005. Degustację poprowadzi selekcjoner Loży Dżentelmenów, Artur Brzychcy. Miejsce: sala numer 15, która sąsiaduję z główną salą nr 1. Godz.: 19.30-20.30. Bilet: 30 zł, do nabycia www.biletomat.pl/festiwale/poznan-whisky-show-2017-4826.

Degustacja whiskey Method and Madness

Pod koniec lutego Pernod Ricard wypuściło nowa linię irlandzkich whiskey z ich destylarni w Midleton, gdzie powstaje m.in. Jameson. – Pod tą marką wypuszczać będziemy krótkie eksperymentalne edycje, whiskey, które pewnie nigdy nie trafiłyby do klienta – tłumaczy ideę Brian Nation, master distiller w Midleton. W przyszłości w tej serii ukazywać się będą m.in. młode destylaty z otwartej w 2016 roku mikrodestylarni w Midleton. Na razie na rynek trafiły trzy całkowicie odmienne whiskey, w wieku od 7 do 15 lat, prezentujące trzy różne style: single grain, single malt i pot still. Są to jednocześnie pierwsze butelkowania single grain i single malt whiskey w historii zakładu w Midleton.

Czytaj więcej

Otwarcie butelki najstarszej whisky świata

Old Vatted Glenlivet 1862 została otwarta 14 marca w hotelu H15 Boutique w Warszawie w obecności notariusza. Krople unikalnego trunku zostaną wykorzystane do stworzenia kolejnej linii zegarków z edycji Spirit Watches. Projektem zajmuje się Wealth Solutions we współpracy z niezależną, szwajcarską firmą Louis Moinet. W uroczystości otwarcia wziął m.in. udział Charles MacLean, autor wielu książek o whisky. W ramach serii wypuszczono już zegarki z kroplą koniaku Gautier 1762, czy rumu Harewood 1780.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Ardbeg Day 2017

3 czerwca obchodzony będzie na świecie Ardbeg Day – dzień miłośników torfowej whisky z wyspy Islay. Z tej okazji ukaże się specjalna edycja whisky Ardbeg Kelpie. Podobno ma mieć bardzo morskie nuty. O szczegółach dotyczących polskich obchodów Ardbeg Day będziemy informować.

IrishAmerican

Irish American Trading Company z Dublina to firma butelkująca dwie własne whiskey, obydwie starzone w amerykańskim dębie. Pierwsza to mieszana whiskey, destylowana dwukrotnie, 70% zacieru stanowi słodowany jęczmień. W aromacie: wanilia, ciasto drożdżowe, rodzynki. Smak lekko przydymiony, zdominowany przez bakalie, słony w finiszu. Druga to IrishAmerican 10YO ma aromat słodki – wanilia i mleczna czekolada, wiśnie. Smak lekko przydymiony, wędzony łosoś i ciasteczka maślane. Słony finisz. Firmę założył John McKay w 2014 roku.

Czytaj więcej

Old Pulteney w wersji Viking

Premiera whisky miała miejsce na Targach Cinderella Whisky Fair w Szwecji w dniach 16-18 lutego. Trunek pochodzi z 2002 roku, beczka numer 705. Wypuszczono zaledwie 252 butelki. Jak rekomenduje producent, destylat to nuty ciasta cytrynowego i skórek owoców cytrusowych, deserowej białej czekolady, wanilii, pikantnego drewna i suszonych owoców. Butelkę zapakowano w płócienny woreczek, przypominający żeglarski sakwojaż i opatrzono logo Viking Line Whisky Fair. Moc 55,8%.

The English

whisky single malt z destylarni St. Georges Distillery, butelkowana z mocą 40% bez podania wieku. Oferowana w dwóch wersjach: The English Original (nie torfowany słód) i The English Smokey (mocno torfowany, 45 ppm). W nosie morele i zielone jabłuszka, maślane ciasteczka. W ustach zielone jabłuszka i dużo ziarna, rześka. W finiszu dochodzą gruszki. W wersji Smokey dochodzą nuty smoliste, apteczne, jodowe.

Czytaj więcej