Gordon & MacPhail butelkuje The Glenlivet 70YO

Niezależny bottler Gordon & MacPhail wypuszcza limitowaną edycję single malt The Glenlivet (40 karafek), która była destylowana w 1943 roku. Tego samego dnia, kiedy odbyła się destylacja (14 stycznia 1943), premier Winston Churchill spotkał się z prezydentem Franklinem D. Rooseveltem, generałem Charlesem de Gaulleem i generałem Dwightem D. Eisenhowerem w Afryce Północnej, aby omówić strategię wojny w Europie. Leżakowała w beczce first-fill sherry hogshead przez 70 lat. Jak rekomenduje producent, Private Collection Glenlivet 1943 zawiera nuty ciemnej czekolady, pomarańczy, dębiny, melasy, lukrecji, spopielonego ogniska z „niewiarygodnie długim finiszem”. Cena 30 tys. funtów.

Kilchoman z beczek po winie

Ukazała się limitowana edycja whisky Kilchoman Red Wine Cask Matured. Wypuszczono 7000 butelek. Whisky była destylowana w 2012 roku i przez cały czas leżakowała w beczkach po portugalskim winie z Doliny Douro. Butelkowana z mocą 50%, słód był suszony z udziałem torfu. – To zupełnie inna whisky od wszystkiego, co dotąd robiliśmy – mówi Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman. – Wpływ beczki po czerwonym winie jest bardzo wyraźny, dał trunkowi aromaty pieczonych owoców, które łączą się z typowymi dla naszych whisky nutami dymu, torfu i cytrusów.

Czytaj więcej

Diageo reaktywuje Port Ellen i Brora

9 października świat obiegła sensacyjna informacja, Diageo ponownie otworzy dwie zamknięte destylarnie whisky – Port Ellen i Brora. Obydwie należą do najbardziej poszukiwanych i najwyżej wycenianych whisky. Obie zamknięte w 1983 roku, w okresie kryzysu na rynku whisky, docenione dopiero wiele lat później, gdy zaczęły pojawiać się kolejne butelkowania ze starych beczek. Port Ellen znajduje się na wyspie Islay, Brora w regionie Highland, sąsiaduje z destylarnią Clynelish – jej dawne budynki służą jako centrum dla odwiedzających Clynelish. Natomiast część budynków dawnej Port Ellen pracuje jako słodownia.

Czytaj więcej

West Cork wypuszcza unikatowe whiskey

Destylarnia West Cork wypuściła dwie unikatowe irlandzkie single malt whisky, to limitowana edycja, do której leżakowania wykorzystano beczki z lokalnego dębu bog oak i torf z lasu Glengarriff. Glengarriff Peat Charred Cask i Glengarriff Bog Oak Charred Cask spędziły cztery lata w beczkach po sherry, a potem finiszowały w wypalonych w destylarni West Cork beczkach. W wersji Peat nie użyto torfu do słodowania jęczmienia. Zastosowano nowatorską metodę i wypalono wnętrze beczki torfem z lasu Glenfarriff. Jak rekomenduje producent, Glengarriff Peat Charred Cask ma aromat wysuszonej skóry i przypraw, a w ustach: słód, pieprz, gałka muszkatołowa i suszone owoce. Glengarriff Bog Oak Charred Cask jest dymiący i lekko słodki, z torfowymi nutami. Na rynek trafią jeszcze w tym miesiącu w liczbie 4800 butelek. W Polsce ich dystrybutorem jest M&P. Na wiosnę do kolekcji dołączą Glengarriff Cherry Charred Cask i Glengarriff Apple Charred Cask.

Na zimowe wieczory Glenfiddich Winter Storm

Nowa Glenfiddich, to whisky finiszowana w beczce francuskiej, w której wcześniej leżakowało wino lodowe z wininicy Peller Estate w Niagara. Winogrona zbierane są w nocy, gdy temperatura spadnie do minus 10°C. Beczki trafiły do Dufftown, gdzie spoczął trunek z destylarni Glenfiddich. Zostały napełnione na 21 lat złocistym destylatem, a potem umieszczone w ceramicznych wysmukłych butelkach, zapakowanych w wytłoczonym „płatkami śniegu” pudełku. Dostępna w ograniczonych partiach od 1 października, a potem od 1 marca 2018 roku.

Single malty pod szyldem Ballantine’s

Pernod Ricard wypuszcza nową serię single maltów, wszystkie w wieku piętnastu lat, butelkowane z mocą 50% pod znakiem Ballantine’s. Na początek pojawią się: Glenburgie, Miltonduff i Glentauchers Jak rekomenduje producent, Glenburgie to nuty mocno owocowe ze słodyczą miodu, o aromacie czerwonych jabłek, gruszek, Miltonduff jest kwiatowa i lekko cynamonowa z nutami lukrecji, Glentauchers ma zapach kwiatów wrzosu, a smak jagód oraz słodycz jęczmienia. Edycja Ballantine’s Single Malt na razie dostępna jest w sprzedaży wolnocłowej.

Old Pulteney przedstawia whisky 25YO i 33YO

Oba destylaty starzono w beczkach po bourbonie, a potem finiszowano w beczkach po sherry oloroso. Jak rekomenduje producent, 25 latka zawiera nuty gorzkiej czekolady, wanilii, toffi, świeżych cytryn i kokosa, z ostrym finiszem. Moc 46%. Cena ok. 300 zł. Old Pulteney 1983 Vintage to: solony karmel, suszone owoce, miód, pikantna wanilia na podniebieniu, o długim kremowym wykończeniu. Moc 46%. Cena ok. 500 zł. Dystrybutorem whisky Old Pulteney jest Pinot, można ich było przepremierowo spróbować podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze.

Degustacja klejnotów Duncan Taylor

Fergus Simpson, ambasador whisky Duncan Taylor, przysłał mi do spróbowania zestaw pięciu unikatowych próbek – whisky rzadkich, drogich, jak sam je nazwał „klejnotów w ich kolekcji”.
Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą gorzelnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto.

Czytaj więcej

Whisky w blasku świec

29 września Stephen Swinney poprowadził degustację pięciu whisky. Nieoczekiwanie spotkanie w restauracji Freta 33 rozpoczęło się bez prądu, zapalono świece, więc atmosfera przypominała spotkanie klubu Pickwicka, co wszystkim przypadło do gustu. Mieliśmy pięć whisky, w tym trzy ze Speyside, jedna z Anglii, jedna z Walii, trzy z nich to były edycje single cask i trzy butelkowane w wersji cask strength.

Czytaj więcej

Glen Scotia osiemnastoletnia

Nowa single malt Glen Scotia 18YO leżakowała 17 lat w beczkach po bourbonie, by ostatni rok spędzić w beczkach po sherry oloroso. Jak rekomenduje producent, ucieleśnia kluczowe aromaty z Campbeltown – nuty dębu, wanilii, bryzy morskiej i owoców. W smaku: wanilia, morele, ananas, rodzynki. Finisz długi, wytrawny, delikatnie rozgrzewający przyprawami. Nie filtrowana na zimno, nie barwiona karmelem, butelkowana z mocą 46%. W Polsce będzie dostępna w sklepach M&P.

Wizyta u Žufánka

Destylarnia powstała w 2000 roku na przedmieściach miasteczka Boršice u Blatnice. To firma rodzinna, założycielami są Marcela i Josef Žufánek oraz ich synowie: Martin, Josef i Jan. Dziadek zaczynał destylować nielegalnie, najstarsze śliwowice w ich „archiwum” pochodzą jeszcze z lat 50. – Z bratem jesteśmy pierwszym pokoleniem, które destyluje legalnie – mówi Martin Žufánek. W Irmie zajmuje się ziołami, jego są receptury ginów, wermutu, a zwłaszcza wielokrotnie nagradzanych absyntów. Alkohole Žufánka obecne są w najlepszych barach i restauracjach w Czechach i na Słowacji.

Czytaj więcej

Degustacja whisky z Jura

30 września we Wrześni odbędzie się degustacja whisky single malt z Wyspy Jura. Oprócz nowych smaków będzie można poznać historię destylarni, sposób wytwarzania destylatu i wiele innych informacji związanych z produkcją alkoholu. Miejsce: Czasem Trzeba, ul. Słowackiego 10a, Września. Godz.: 17-19.00. W celu dokonania rezerwacji należy dokonać przedpłaty. Cena 50 zł. Szczegóły: www.facebook.com/events/1712285615745812.

Whisky Break

22 września w Muzeum Miniatur Województwa Mazowieckiego (ul. Senatorska 38, Warszawa) odbędzie się kolejna degustacja z cyklu Whisky Break, której organizatorami są Grzegorz Nowicki i Daniel Lichota, autorzy bloga Whiskymywife. Prowadzący opowiedzą o ich tegorocznej wyprawie do Szkocji, czyli Whisky Tour 2017. Do spróbowania będzie minimum pięć butelek, w większości przywiezionych ze Szkocji, wśród nich m.in. Miltonduff 16YO (52,9%) i Aberlour 17YO (52,8%). Wstęp: 250 zł, liczba miejsc ograniczona do 24. Zgłoszenia: grzegorz@whiskymywife.pl.

Czekolada + whisky

22 września odbędzie się panel degustacyjny, na którym będzie można stworzyć idealne połączenie whisky z czekoladą. W kameralnej grupie degustowane będą trzy rodzaje whisky single malt oraz pięć naturalnych czekolad. Aby zdobyć zaproszenie na ten wyjątkowy event należy wziąć udział w konkursie, który opublikowany jest na profilu SingleMalt.pl: www.facebook.com/sklepSingleMalt, strona wydarzenia: www.facebook.com/events/269050756915446. Miejsce: Sklep SingleMalt.pl, ul. Jerzego Michałowicza 8, Warszawa. Godz. 19-21.00.

Kolekcja Duncan Taylor

Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą destylarnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto. W 2001 roku włączono do oferty szacowną serię whisky blendowanych Black Bull, znaną od 1933 roku. Tańsza oferta to blended malt Whisky Galore – wersja 5-, 7- i 10-letnia, której nazwa nawiązuje do tytułu powieści Comptona MacKenzie, poświęconej zatonięciu w 1941 roku statku S.S. Politician, którego ładownia wypełniona była tysiącami butelek z whisky. Dymne nuty pokazuje 10-letnia whisky Auld Reekie. Firma ma też swoje blendy jak np.: The Big Smoke, Smokin, Scottish Glory czy Loch Ness. W ofercie jest też gin Indian Summer oraz kolekcja rumów.

Czytaj więcej