Świat whisky Glenfiddich

Dom Whisky zaprasza 2 grudnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski, Brand Ambassador Glenfiddich. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich IPA, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 299 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 18YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

GlenAllachie 2008 12YO Chinquapin Barrel

beczka nr 6871, zabutelkowano w lipcu 2020, wypuszczono 283 butelki o mocy 56%. Barwa, złocisto-ruda. Aromat lakieru, octu jabłkowego, żołędzi, liści, kory, z przypraw korzennych – cynamon, marynowany imbir. W smaku bardzo pikantna – imbir, pieprz kajeński, poza tym pieczone jabłka, lukier i cynamon. Ostry finisz, rześki, jak w likierze Fireball. Dużo cynamonu, mięta, pieprz, lekko skórki pomarańczy i znów cynamon. W ofercie M&P.

GlenAllachie 2004 16YO PX Puncheon

beczka nr 4457, zabutelkowano w lipcu 2020, wypuszczono 702 butelki o mocy 57,5%. Barwa rudego brązu. W aromacie: rodzynki, śliwki, suszone wiśnie, suszone maliny, suszona żurawina – wszystko w czekoladzie. Smak słodko-cierpki, dużo jabłek, wiśni, śliwek, taniczność drewna. Finisz zaskakuje pikantnymi nutami pieprzu i imbiru, do tego maliny, truskawki, słodkie czerwone owoce. W Polsce w ofercie M&P.

Czterdziestoletnia Mosstowie

Whisky Mosstowie to prawdziwa rzadkość, destylarnia działała krótko (1964-1981), jako eksperyment wewnątrz Miltonduff Distillery, produkując lekki, ale dymny new make na aparatach typu Lomond stills. Niezależny bottler, firma Gordon & MacPhail, dla uczczenia 125-lecia własnej firmy wypuścił edycję czterdziestoletniej Mosstowie, z beczki z 1979 roku. To już ostatnia beczka Mosstowie jaka była w posiadaniu Gordon & MacPhail. Leżakowała w beczce refill sherry hogshead od 13 października 1979. Po czterdziestu latach moc alkoholu wynosi 49,8%, udało się napełnić 164 butelki, cena za 0,7 l to 1500 funtów.

GlenAllachie 2005 14YO Oloroso Puncheon

beczka nr 4561, zabutelkowano w lipcu 2020, wypuszczono 686 butelek o mocy 57,7%. Barwa rudego brązu. Słodki, czekoladowy aromat, wiśnie w czekoladzie, śliwki w czekoladzie, wędzona śliwka, orzechy, delikatnie octany, ale i słodka truskawka. W smaku wytrawna, dużo orzechów, skóry, tytoniu, drożdży, wędzona śliwka. Finisz to susz bożonarodzeniowy, tytoń i do tego zaskakująca rześka nuta jabłek. W Polsce w ofercie M&P.

Sześćdziesięcioletni Glenfarclas

Za 19,5 tys. funtów można kupić butelkę sześćdziesięcioletniej whisky Glenfarclas. Wydestylowana w 1959 roku, cały czas spędziła w jednej beczce first-fill oloroso sherry hogshead. Zabutelkowana z mocą beczki – 40,9%, ukazało się 105 butelek. Nie jest to najstarsze butelkowanie whisky Glenfarclas, w marcu tego roku trafiła na rynek butelka Glenfarclas 62YO z beczki ex-sherry butt.

Torfowe Mikołajki

Zapraszamy 7 grudnia o godz. 19:30 na degustację porównawczą. Gwiazdą wieczoru będzie edycja Kilchoman Christmas Edition 2020, zabutelkowana z mocą beczki 58,6%. Drugą nowością będzie Kilchoman Fino Sherry Cask Matured 2020 Release, unikatowa edycja z najbardziej wytrawnej wersji sherry. Te dwie whisky zestawimy z kieliszkami wypełnionymi sherry fino i sherry oloroso (beczki po tej drugiej częściowo wykorzystano przy zestawianiu Christmas Edition 2020) z piwnic Real Tesoro Estevez. Spotkanie zakończymy unikatową już butelką, jedną z ostatnich w Polsce, whisky Kilchoman STR Cask (50%) i poznamy intrygujący proces przygotowania beczek dla tej whisky.
Cena udziału: 60 zł/os. Szczegóły: strzelecka@wina-mp.pl.

Paul John Christmas Edition 2020

torfowa wersja whisky z Goa, leżakowana przez nieokreślony czas (ok. 6-8 lat) w beczkach: first fill ex-bourbon, first fill american virgin oak i first fill sherry oloroso cask. Pierwszy zapach to: miód, torf i daktyle. Słodko, placek z wiśnią, tarta jabłkowa, lukier, choć jest i imbir. W ustach bardzo rozgrzewające – imbir marynowany, mięta pieprzowa, eukaliptus, pieczona jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie. W finiszu wchodzi słodycz fig i rodzynek, wyraźnie nuty sherry, drożdże, ale i trochę fermentujący ananas. Moc – 46%. W ofercie M&P.

Tajemnice dębów

16 listopada odbyła się degustacja online nowych whisky z kolekcji destylarni GlenAllachie. Trzy nowe dwunastoletnie whisky, każda przez 15 miesięcy finiszowana w dziewiczym dębie: hiszpańskim, francuskim oraz amerykańskim, ale nie tym typowym białym Quercus Alba, lecz z odmiany Quercus Muehlenbergii, lepiej znanej jako chinquapin. Każda z tych whisky najpierw leżakowała w beczkach z białego amerykańskiego dębu po bourbonie.

Czytaj więcej

The Glenlivet 12YO Illict Still

limitowana edycja. „nielegalny” Glenlivet odwołuje się do czasów przed 1824 rokiem, kiedy George Smith, twórca marki, zalegalizował swoja działalność. Nie filtrowana na zimno, butelkowana z wyższą mocą, 48%.
Kokos, wiórki kokosowe, czuć dużo alkoholu, balsamico. W smaku tłusta, maślana, kremowa, czarna herbata, wanilia, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. W finiszu suszone wiśnie, rodzynki, orzechy, śliwki, figi, daktyle, czarne oliwki, sadza.

Kilchoman Club Release 2020

Co roku Kilchoman wypuszcza specjalną edycję dla członków Kilchoman Club, oferowaną w destylarni i przez stronę internetową dla miłośników ich whisky. Każda edycja jest inna, każda pochodzi z rzadkich beczek. Tegoroczna dziewiąta edycja to mariaż czterech beczek sherry hogsheads, wydestylowanych w 2012 roku. Jęczmień pochodzi w 100% z Islay i był słodowany w destylarni, ale co ciekawe – nie był poddany działaniu torfu! Jest to zatem zupełnie inne oblicze destylarni Kilchoman. Zabutelkowany z mocą beczki 56,2%, dostępny w liczbie 1200 butelek. Cena – 83 funty.

Glenmorangie A Midwinter Night’s Dram 2015

edycja limitowana, beczki po bourbonie i sherry oloroso (w 2017 roku wypuszczono kolejną wersję, słodszą, tym razem beczki po bourbonie i sherry oloroso oraz pedro ximenez). Butelkowana z mocą 43%. Zgodnie z tradycja Glenmorangie, co roku przed świętami Bożego Narodzenia pracownicy dostają beczkę słodkiej whisky z beczek po sherry. W aromacie nuta bardzo egzotyczna – ananas, kokos i banan. Smak nieco zbyt przytłoczony wanilinami, maślany, z nutą dymu, grzanki, ogniska. Finisz rozgrzewający, łączy słodycz likierowego wina i przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir.

Nowy Glenfiddich w Grand Series Collection

Glenfiddich Gran Cortes XXII to dwudziestodwuletnia whisky, finiszowana w unikatowych beczkach po sherry palo cortado. Zasila ona kolekcję William Grant & Sons Grand Series Collection i dołącza do Glenfiddich Grand Cru 23YO, który był finiszowany we francuskim dębie. Beczki po sherry osobiście wyselekcjonował Brian Kinsman, mistrz kupażowania w Glenfiddich, odwiedzając w tym celu winiarzy hiszpańskich. Whisky jest w pięknym etui, kosztuje 185 funtów i trafiła niemal w całości do Chin i na Tajwan.

Dekonstrukcja Glenfiddich 15YO

9 listopada odbyła się degustacja online, którą prowadził Jakub Magnuszewski, ambasador marki Glenfiddich w Polsce. Organizatorem był Dom Whisky, a tematem spotkania było pokazanie części składowych klasycznej piętnastoletniej single malt Glenfiddich na przykładzie trzech edycji single cask (Glenfiddich 15YO, Bourbon Cask Strength, Glenfiddich 15YO Sherry Cask Strength, Glenfiddich 15YO New Oak Cask Strength) oraz młodszej Glenfiddich 12YO, a także Glenfiddich Project XX, stanowiącej selekcję dwudziestu beczek wybranych przez brand ambasadorów. Charakterystyczny dla Glenfiddich owocowy, jabłkowy aromat najmocniej był obecny w klasycznych edycjach oraz w beczkach po bourbonie i z dziewiczego dębu, natomiast najbardziej zaburzony wpływem beczek po sherry, które wniosły dużo bakalii czy drożdży do aromatu whisky.

Czytaj więcej

Świat whisky Glenfiddich

Dom Whisky zaprasza 18 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski – ambasador marki. Do spróbowania będą: Glenfiddich Project XX, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Reserva Rum Cask Finish, Glenfiddich 23YO Grand Cru oraz dwie niezabutelkowane edycje wyselekcjonowane z destylarni przez Briana Kinsmana: Glenfiddich 19YO Age of Discovery Wine Cask Cask Strength i Glenfiddich 20YO 1st Fill Sherry Cask Strength. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 670 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 21YO Reserva Rum Cask Finish oraz 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml. + kieliszek Dom Whisky.

Wizyta w Speyside

8 listopada Fergus Simpson poprowadził degustacje online Tour of Speyside, poświęconą whisky z tego największego w Szkocji regionu. Tu produkuje się około połowę szkockiej single malt, działa tu ok. 50 destylarni, w tym trzy największe: Glenlivet, Macallan i Glenfiddich. – To region, po którym zwykle oczekujemy lekkich, słodkich, owocowych whisky – mówił Fergus Simpson. Zaprezentowane zostały destylarnie: Miltonduff, Glen Moray i Glen Grant a także Kininvie i Glenfiddich w wersjach tzw. teaspooned malts. Na koniec uczestnicy degustacji mogli spróbować ginu finiszowanego przez sześć miesięcy w beczkach octave po sherry, w które wcześniej wypełnione były whisky Glenfarclas.

Czytaj więcej