Znamy już kolekcję Diageo Special Releases 2017

Nowa kolekcja Diageo Special Releases składać się będzie z dziesięciu whisky, w tym czterech z zamkniętych destylarni. Najstarszą z nich będzie single grain Port Dundas 52YO. Perełką serii będzie niewątpliwie whisky z zamkniętej destylarni – Convalmore 32YO. Tradycyjnie w serii ukaże się też whisky z innej zamkniętej destylarni – Port Ellen, a także kolejny rarytas – Brora 34YO. Pozostałe skarby Diageo to: Blair Athol 23YO, Glen Elgin 18YO, Caol Ila 18YO, Lagavulin 12YO, Teaninich 17YO, a także whisky blended malt, przygotowana specjalnie dla tej edycji – Collectivum XXVIII, złożona z whisky słodowych z 28 wciąż pracujących destylarni należących do Diageo. Collectivum XXVIII butelkowana jest bez podania wieku.

Najstarsza whisky od Bunnahabhain

Destylarnia Bunnahabhain wypuszcza swoją najstarszą whisky, która ma 46 lat. Bunnahabhain 46YO destylowany był w 1969 roku, leżakował w second-fill oloroso sherry butts w magazynie numer cztery. Jak rekomenduje producent, ma smak wosku pszczelego, kandyzowanych pomarańczy, prażonych orzechów, miodu manuka. Moc – 41,8%. Wypuszczono zaledwie 198 butelek. Oferowana jest w sklepie Eluxo w cenie 54419 zł.

Czytaj więcej

Glenmorangie Bacalta

Finiszowana przez dwa lata w beczkach typu hogshead po maderze. Aromat whisky jest słodki, wyraźnie wyczuwalne jest ciężkie likierowe wino, rodzynki, bezy, pomarańcze. W ustach słodka mleczna czekolada z rodzynkami, śliwki, morele, solony karmel i toffi. Finisz bardzo rozgrzewający – cynamon, gałka muszkatołowa, może nawet kandyzowany imbir. Aromaty i smaki wina są na każdym poziomie tej whisky. Moc – 46%.

Ardbeg Kelpie

edycja wypuszczona w czerwcu 2017 roku z okazji Ardbeg Day. Jej wyjątkowość polega na wykorzystaniu beczek z rosyjskiego dębu porastającego wybrzeże Morza Czarnego. W większości są to jednak beczki po bourbonie, a stopień natorfowania słodu jest na poziomie whisky Ardbeg Ten – 55 ppm. Mimo to whisky wydaje się być bardziej dymna, bardziej torfowa, jodowa i morska niż klasyczny Ardbeg. Poza morskimi aromatami wyczuwalne są miód i dojrzałe brzoskwinie. W ustach dominują jodyna i sól, pojawia się posmak wędzenia, nawet mięsa. Moc – 46%.

Czytaj więcej

Ardnamurchan

nowa szkocka destylarnia whisky, otwarta w czerwcu 2014 roku w Glenberg (Highland) przez Adelphi, niezależnego bottlera, działającego na rynku whisky od 1826 roku. Pięknie położona nad jeziorem Loch Sunart, na Półwyspie Ardnamurchan, przy destylarni działa centrum dla zwiedzających. Budynek tak zaprojektowano, by nawiązywał do XIX wiecznej architektury szkockich destylarni – z charakterystycznymi pagodami. Korzystają z lokalnego jęczmienia, woda pochodzi z źródeł górskich. Jęczmień jest słodowany z udziałem torfu i bez torfu. Fermentacja odbywa się w kadziach zbudowanych z dębu, trwa minimum 72 godziny. Alembik do pierwszej destylacji ma pojemność 10 tys. l, do drugiej – 6 tys. l. Moce produkcyjne to 500 tys. l rocznie. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry. W 2016 roku ukazała się edycja Ardnamurchan Spirit, trunek zabutelkowano z mocą 53% po dwóch latach leżakowania w pierwszy raz napełnionych beczkach hogshead po sherry oloroso oraz po sherry pedro ximenez. W rezultacie aromat wina zdominował whisky, smak słodki, karmelowy, finisz jest lekko wędzony.

Czytaj więcej

Zamknięte destylarnie, czyli lunch mistrzów

22 kwietnia, podczas drugiego dnia festiwalu Poznań Whisky Show, odbyła się bardzo nietypowa masterclass pod tytułem Zamknięte destylarnie, prowadzona przez Charlesa MacLeana. Po pierwsze nietypowa z racji miejsca, odbyła się w klimatycznym dwupiętrowym, angielskim autobusie Routemaster, zacumowanym przy pawilonie wystawienniczym. Po drugie, z racji sposobu jej przeprowadzenia – głównym prowadzącym był wspomniany Charles MacLean, ale wprowadzającym i nalewającym zacne trunki był sir Colin Hamden-White, w dyskusji i dygresjach na temat degustowanych whisky mieli istotne wsparcie Marka Thomsona (Glenfiddich UK Brand Ambassador) oraz Franchi T. Ferla (Simply Whisky). Można było zapomnieć o tradycyjnej prezentacji, butelki podawane były z ręki do ręki, a dyskusja i żarty (nie tylko pomiędzy wspomnianymi mistrzami) rozbrzmiewały w autobusie. Po trzecie… ale o tym na zakończenie.
Na Lunch mistrzów, bo nie była to pora śniadania, przedstawiono cztery pozycje z zamkniętych destylarni. Czy aby na pewno zamkniętych?

Czytaj więcej

Ardbeg Day 2017

W tym roku Ardbeg Day odbędzie się 3 czerwca, w kilku miejscach w Polsce: Warszawa, Wrocław, Sopot, Jastrzębia Góra, Katowice, Kraków, Poznań, Mikołów. Podobno wody wokół destylarni Ardbeg są pełne legend o mieszkających tam stworach. Mówi się, że tajemnicze Selkie (syreny), przerażające stworzenia z wodorostów, oraz zmiennokształtne Kelpie, od czasu do czasu wyłaniają się z głębi, by pożerać okolicznych mieszkańców i nieświadomych podróżników. W tym roku zostaną przywrócone te legendy do życia… Rejestracja na imprezę Ardbeg Day do 28 maja. Więcej i zapisy na listę: www.ardbegday2017.pl.

Glenrothes wraca do Edrington

Berry Bros & Rudd, które przez ostatnie siedem lat było właścicielem whisky Glenrothes, sprzedał markę oraz destylarnię grupie Edrington. Berry Bros & Rudd nadal będzie dystrybuować marki Glenrothes na terytorium Wielkiej Brytanii, a Edrington Americas zajmie się rynkiem w USA, jak również na kilku kluczowych rynkach, w tym w Hiszpanii, Skandynawii, Azji i w strefach wolnocłowych. Berry Bros & Rudd wcześniej – w 1995 roku – odkupiło destylarnię Glenrothes właśnie od Edrington, whisky wraca zatem do macierzy.

Pierwsza szwedzka dziesięcioletnia whisky

Mackmyra Ten Years to pierwsza w historii Szwecji dziesięcioletnia whisky single malt. Leżakowała głęboko pod ziemią, w kamiennych korytarzach starej kopalni węgla Bodås. Wykorzystano beczki po bourbonie, sherry oloroso i w nowym amerykańskim dębie. W aromacie: wanilia, zielone owoce, karmel i dąb. – Stawiam, że to będzie najlepsza whisky tego lata – entuzjastycznie reklamuje swój trunek Angela D’Orazio, master blender w Mackmyra.

SingleMalt.pl zaprasza na wspólne świętowanie Światowego Dnia Whisky

20 maja sklep SingleMalt.pl, ul. Michałowicza 8 (wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego), Warszawa Ursus zaprasza wszystkich miłośników „wody życia” na wspólne obchody Światowego Dnia Whisky w formie Dnia Otwartego w SingleMalt.pl. Początek o godzinie 11:00, planowane zakończenie o godz. 19:00. Spotkanie jest otwarte i bezpłatne. Ilość miejsc ograniczona jest jedynie powierzchnią sklepu. Dla wszystkich klientów będzie możliwość spróbowania różnych whisky single malt – bezpłatne i płatne dramy Poza tym specjalne ceny z okazji WWD, gratisy, konkursy i loteria wizytówkowa z atrakcyjnymi nagrodami.

Czytaj więcej

World Whisky Tour

Dlaczego whisky z różnych stron świata są takie różne? Pod takim hasłem Distinctive Distillations organizuje degustację trunków ze: Szkocji, Irlandii, Europy, USA, Indii i Tajwanu. Degustacja odbędzie się japońskiej scenerii, gdzie na miejscu będzie można spróbować dodatkowych kieliszków z whisky menu restauracji, a także dań kuchni japońskiej poczynając od sushi.

Czytaj więcej