Auchentoshan 1992 25YO Signatory

Butelkowanie 2017, beczka po bourbonie, 184 butelki o mocy beczki 47,9%. Zapach bardzo rześki – gruszki, jabłka, morele – ciepły sad. W sutach mieszanka słodkich jabłek i słodkiej gruszki williams z gorzkimi jabłkami i cierpkimi gruszkami, nie mniej świetnie oddaje smak owoców sadu. Finisz oleisty, tłusty i konsekwentnie owocowy, rześki, jabłka, gruszki i nic więcej tej whisky nie potrzeba, by być doskonałą.

Ardbeg długo fermentowany

Ukazała się edycja Ardbeg 13YO Fermutation, w Polsce w sprzedaży od 1 lutego. Wyjątkowość tej edycji polega na tym, że słodowany jęczmień był fermentowany aż trzy tygodnie, zanim trafił do alembików. To najdłuższa fermentacja w historii whisky Ardbeg, a jej czas powinien znaleźć odzwierciedlenie w większej odczuwalności estrów, czyli whisky powinna być cięższa, bardziej oleista, owocowa. Był to przypadkowy eksperyment, związany z awarią ogrzewania sześciu fermentatorów w 2007 roku. Kadzie fermentacyjne została wówczas otwarte, a zacier miał długi kontakt z powietrzem wyspy. Dla porównania – typowa fermentacja w destylarni Ardbeg to zaledwie 72 godziny.

Wieczór z Port Charlotte

Dom Whisky zaprasza 27 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – Brand Ambassador marki Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte New Make Spirit, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Port Charlotte Islay Barley 2012 oraz Port Charlotte Islay Barley 2013. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 290 zł/os. W cenie są: butelka Port Charlotte Islay Barley 2013 i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 25 stycznia. Zapisać można się pod tym linkiem.

Nowości z Highland Park

SingleMalt.pl zaprasza 25 stycznia o godz. 19.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Tomasz Włodarczyk, Brand Ambassador Highland Park w Polsce. Do spróbowania będą: Highland Park 10yo, Highland Park 12yo, Highland Park 15yo, Highland Park Cask Strength Batch 2 oraz Highland Park 13yo (edycja wyłącznie na Polskę; single cask o mocy 66,5%). Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 149 zł/os. W cenie są: butelka Highland Park 10yo i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisać można się pod tym linkiem.

Wizyta w Ardnahoe Distillery

Pięknie położona na północy Islay, na niewielkim wzniesieniu, z widokiem na Wyspę Jura, niedaleko jeziora, od którego destylarnia wzięła nazwę, i który jest jej źródłem wody. Destylarnia Ardnahoe, aktualnie dziewiąty producent whisky na Islay, to inwestycja rodziny Laing. Stewart Laing wraz z synami Andrew i Scottem, założyli w 2013 roku firmę butelkującą whisky Hunter Laing & Co. Ltd. Rodzina Laing jest w whisky-biznesie od lat 40. XX wieku, znana także jako Douglas Laing. Mają wielkie zasoby beczek z whisky z różnych destylarni, a sporo nowszych butelkowań można spróbować za nieduże kwoty w barze destylarni.

Czytaj więcej

Wstęp do świata whisky

SingleMalt.pl zaprasza 19 stycznia o godz. 19.00 na udział w degustacji whisky połączonej ze szkoleniem. Do spróbowania będą: VALT – szkocka wódka single malt, Glenmorangie 10YO, Balvenie 12YO, Aberlour A’bunadh Cask Strength, Benromach 10YO oraz Ardbeg 5YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie w Warszawie, w Fort Whisky shop na ulicy Ryżowej. Koszt degustacji wynosi 180 zł/os. W cenie są: szkolenie, kieliszek degustacyjny i 6 sampli degustacyjnych. Zapisać można się pod tym linkiem.

Ledaig 22YO Pedro Ximenez 1999

Zapach ciasta z orzechami włoskimi, słodkiej masy orzechowej, makowca z rodzynkami, wędzonych śliwek, wędzonego drewna drzew owocowych, solanki. Smak słodki, wręcz syropowy, dużo fig, rodzynek, orzechów, śliwek, suszonej moreli, miodu. Bardzo słodki, miodowy finisz, miód z suchymi orzechami włoskimi, nuta szyszek sosnowych w miodzie, wędzone śliwki, sól. Moc – 55,6%. W ofercie M&P.

Kilchoman – degustacja

Zapraszamy 24 stycznia o 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni Kilchoman, wśród nich nasz prywatna selekcja, beczka po winie sauternes.
Do spróbowania będą wyłącznie wypusty dedykowane na polski rynek:
Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay
Kilchoman 10YO Cask 320/2010 M&P
Kilchoman Sauternes Poland Small Batch
Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski
Degustacja odbywa się w Salonie M&P Strzelecka lub online przez komunikator Zoom (cztery sample po 20 ml). Koszt udziału w degustacji – 80 zł (90 zł w przypadku wysyłki sampli przez Pocztex). Liczba miejsc limitowana. Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Highland Park Sigrid Storråda 13YO

Destylacja 2008, beczka nr 2530 typu sherry butt. Tylko 652 butelki dedykowane na polski rynek, selekcji dokonał Tomasz Włodarczyk, polski ambasador Highland Park. Moc beczki potężna, bo klimat surowy i odparownie niewielkie – 66,5%. Sygryda Storråda być może była córką Mieszka I i siostrą Bolesława Chrobrego, ale… historycy nie są co do tego pewni. Żyła na przełomie X i XI wieku i przez zamążpójścia była prawdopodobnie królową nordyckich krajów, w tym żoną króla Szwecji Eryka Zwycięskiego, a później króla Norwegii i Danii Swena Widłobrodego. Dwóch jej synów władało czterem królestwami, dodatkowo bowiem Kanut Wielki był królem Anglii. W polskiej historiografii znana jako Świętosława. Przydomek Storråda oznacza kobietę dumną i mocną. Zapach bardzo intensywny i bakaliowy – dużo orzechów włoskie, suszone morele, rodzynki, śliwki, balsamico, śliwki w occie, nutka kawy i wanilii. Smak wytrawno-słodki, dużo orzechów, figi, rodzynki, morele, brzoskwinie, gruszki, jest też kawa i kakao. Finisz daje uczucie mocy tej butelki, dużo rodzynek, nuta bananów, ale też wiśnie, gruszki. Kawa, czekolada, anyż i cierpkość tytoniu. W ofercie United Baverages.

Nasz bottling – opinie i zamówienia

W grudniu 2021 roku do sprzedaży trafiła pierwsza butelka whisky z beczki wyselekcjonowanej przez Łukasza Gołębiewskiego. To Kilchoman, beczka #716, moc 55,7%, jedenaście miesięcy finiszowania w beczce po sauternes, poziom natorfienia słodu 50 ppm, jęczmień odmiany concerto.

Butelkę można zamawiać bezpośrednio pisząc na adres email biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Wieczór z Bunnahabhain

Dom Whisky zaprasza 7 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Michał Kaszuba – Regional Business Manager Distell na Europę Centralną i Wschodnią. Do spróbowania będą: Black Bottle, Black Bottle Island Smoke, Black Bottle Double Cask, Bunnahabhain Stiuireadair oraz Bunnahabhain Aonadh. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 127 zł/os. W cenie są: butelka Black Bottle Double Cask i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 5 stycznia.

Wizyta w destylarni Kilchoman

Kilchoman to młoda destylarnia z Islay, otwarta zaledwie w 2005 roku przy zachodnim wybrzeżu, niedaleko miasteczka o tej nazwie. Była to pierwsza nowa destylarnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. Nie ma do niej dobrej drogi dojazdowej, jest całkowicie na uboczu, za to bardzo otwarta na zwiedzających i nawet w czasie covid regularnie organizuje degustacje, food pairing z whisky i zwiedzania.

Czytaj więcej

Kilchoman 7YO 2014 Sauternes Finish Single Cask Wedding Edition

Single cask #716, moc 55,7%, jedenaście miesięcy finiszowania w beczce po sauternes, poziom natorfienia słodu 50 ppm, jęczmień odmiany concerto. Selekcja Łukasz Gołębiewski, 22.11.2021. Tylko 241 butelek, ręcznie numerowanych. W aromacie słodki dym, budyń waniliowy, pomarańcze, delicje, poza tym dużo mineralności, mech, rozgrzany słońcem las. Nuty ciasteczkowe, rodzynkowe. W ustach słone, dymne i nieco słodkie – rodzynki, suszone morele, solony karmel. W finiszu dymność, słoność, w tle cytrusy, nuty mineralne.
Zamówienia tylko u nas: biuro@spirits.com.pl.

Premiera Octomore 12

14 grudnia odbyła sie polska premiera dwunastej serii whisky Octomore. Spotkanie poprowadził Mateusz Zabiegaj, ambasador marki w Polsce. Wszystkie whisky w tej edycji mają pięć lat.
– Konsumenci chcą coraz ciekawszych rzeczy, chcą nowych doznań. Octomore powstał by przekroczyć kolejne granice robienia whisky. I Jim McEwan, który stworzył tą serię pokazuje, że to jest możliwe bez wprowadzenia nowej, bardziej egzotycznej beczki do leżakowania – mówił Mateusz Zabiegaj.

Czytaj więcej

Lagavulin Offerman Edition 11YO

Nick Offerman (na butelce) to amerykański aktor, a prywatnie podobno miłośnik whisky Lagavulin, na pewno w filmie, bo w jednym z odcinków amerykańskiego serialu dla NBC odwiedza Islay i destylarnię. Edycja dymna, ale z eleganckimi nutami wędzonych owoców, zwłaszcza śliwek, ale też wiśni. Ponadto tytoń, popiół spalonego drewna. Smak w pierwszej chwili słodki, owocowy i delikatny, przechodzi w kierunku bardziej pikantnym, korzennym – cynamon, imbir, anyż. Sporo wędzonych owoców – już nie tyle śliwki, co skórki jabłek, pieczone jabłka, są i wiśnie. Wyraźne nuty węgla, sadzy. Finisz cierpki – głóg, dereń, dużo tytoniu, mineralność, ponadto anyż i lukrecja, ale też skóra i nuty herbaciane. Moc – 46%.