Glenmorangie dla Loży Dżentelmenów

Loża Dżentelmenów jako pierwsza na świecie marka związana z ekskluzywnymi alkoholami otrzymała możliwość zakupu elitarnej i prestiżowej beczki z destylarni Glenmorangie, która od bardzo wielu lat nie sprzedała nikomu ani jednej beczki. Możliwość zakupu butelki z tej beczki jest możliwa tylko w przedsprzedaży. Wszyscy właściciele butelek zostaną zaproszeni na galę do Warszawy, gdzie nastąpi oficjalna premiera tego niezwykłego wydania Glenmorangie. Swoją obecność na gali zapowiedział już ambasador Wielkiej Brytanii oraz David Blackmore, ambasador marki Glenmorangie. Zapowiada się niesamowite wydarzenie, które jest organizowane przez Lożę Dżentelmenów, klubu który jest właścicielem tej beczki.

Degustacja Old Pulteney

8 listopada będzie miała miejsce degustacja nowej edycji Old Pulteney, która niedawno miała swoją światową premierę. Zaprezentowane zostaną cztery whisky, godnie reprezentujące „Króla szkockiego wybrzeża”. Do każdej z nich zostanie podana odpowiednio skomponowana przystawka, tak aby jak najbardziej podkreślić aromaty, które się w nich kryją. Rezerwacja: degustacje@coffeeandwhiskyhouse.pl, tel: 533 985 144 bądź bezpośrednio w lokalu. Liczba miejsc ograniczona. Miejsce: Coffee & Whisky House, ul. Ducha 3, Toruń. Godz. 19-22.00. Bilet: 120 zł.

Sexton

seksowna nazwa i seksowna butelka, choć nazwa marki pochodzi od sześciu równych boków czarnej flaszy, nie od seksu. Jako producent podana jest firma Proximo, jako miejsce – wskazane irlandzkie północne wybrzeże. Proximo to amerykański dystrybutor whiskey Bushmills i Sexton powstaje właśnie w zakładzie Old Bushmills. To whisky single malt, trzykrotnie destylowana, łagodna, robiona w 100% z irlandzkiego jęczmienia. Starzona przez co najmniej cztery lata w beczkach po sherry oloroso. W atrakcyjnym opakowaniu i atrakcyjnej cenie, adresowana przede wszystkim do młodych konsumentów i do koktajli. Za jej zestawianie odpowiada pani Alex Thomas. Butelkowana z mocą 40%, w Polsce w portfolio United Beverages. W aromacie sporo słodu, ziarna, czereśnie, wiśnie i śliwki. W ustach delikatna, dominują czerwone owoce – poziomki, truskawki. Finisz nieco bardziej wymagający, taniczny, tytoniowy.

Scotch Missed 4th Edition

To już czwarte wydanie znakomitego dzieła Briana Townsenda. Mam na półce pierwsze, z 1993 roku – zgrzebne, czarnobiałe, broszurowe. Teraz to niemal album. Townsend poszukuje pozostałości po dawnych destylarniach whisky (jest też autorem książki „The Lost Distilleries of Ireland”), zbiera i porządkuje materiały, gromadzi zdjęcia. Na szczęście ma mocny punkt wyjścia, jakim jest dziewiętnastowieczne wydanie epokowego dzieła Alfreda Barnarda „The Whisky Distilleries of the United Kingdom”. Barnard odwiedził i opisał 129 destylarni w Szkocji, 28 w Irlandii i cztery w Anglii. Townsend często przywołuje opisy dawnego reportera, gdyż są one jedynym zapisem z czasów świetności tych destylarni, z których pozostały jedynie wspomnienia, bo czasem nie uchował się nawet skrawek muru. W samym Campbeltown w czasach Barnarda było 21 destylarni whisky. Townsend wskazuje lokalizację każdej z nich na mapie, przedstawia zachowane fotografie, jeśli to możliwe – także zdjęcia starych butelek, a jeśli istnieją w miarę współczesne butelkowania, to je także przedstawia. Opisuje lata świetności, wraz z parkiem maszynowym, lata zmian własności i upadek każdej z nich. Jaki kryzys był jego przyczyną? Czy istnieją szansę na wskrzeszenie marki? Chociażby tegoroczne decyzje Diageo o wskrzeszeniu destylarni Brora i Port Ellen, pokazują, że tam gdzie zachowały się mury, wszystko jest jeszcze możliwe. Ale to rzadkie sytuacje, wiele z opisywanych przez Briana Townsenda destylarni dokonało żywota w latach 20. XX wieku i dzisiaj trudno by było wskazać miejsce, gdzie stały.

Czytaj więcej

Kilchoman z beczek po sauternes

1 października ukazała się limitowana edycja whisky Kilchoman Sauternes Cask Finish. Zestawiona z 30 beczek, wypuszczona w liczbie 10 tys. butelek. W Polsce dystrybutorem whisky jest M&P Wina i Alkohole Świata. To druga edycja Sauternes Cask w historii Kilchoman, pierwsza ukazała się w 2013 roku. Whisky najpierw dojrzewała w napełnionych w 2012 roku beczkach po bourbonie, by na ostatnich pięć miesięcy trafić do beczek po winie sauternes. Jest to whisky mocno torfowa (50 ppm), butelkowana z mocą 50%. Kilchoman ma też whisky, które były leżakowane w beczkach po: porto, maderze, czerwonym winie, jest też edycja, która cały swój czas leżakowania spędziła w beczkach po sauternes.

Ponad pięćdziesięcioletnia whisky za darmo

Destylarnia Craigellachie ze Speyside wypuściła 51 butelek unikatowej whisky, wydestylowanej w 1962 roku. Przez 51 lat leżakowała w beczkach po bourbonie. W 2014 roku właściciele destylarni zdecydowali o przelaniu jej do szklanych pojemników, gdyż jej moc w beczce była już na granicy minimalnej dopuszczalnej dla whisky – miała wówczas 40,8%. Obecnie ma już tylko 40,3%, więc to dla niej absolutnie ostatni moment żeby trafić do butelek. Grupa Bacardi, właściciel destylarni Craigellachie, zadecydowała, że cenny trunek nie trafi do sprzedaży, lecz w całości zostanie… rozdany. W ciągu najbliższych 12 miesięcy odbędzie się szereg spotkań w barach w Wielkiej Brytanii, USA, RPA i Australii, kiedy whisky będzie bezpłatnie prezentowana. Pierwsza tego typu impreza odbędzie się w listopadzie w Londynie, w dzielnicy Soho, w barze 51. Zostanie na nią wpuszczonych 150 osób. Zgłoszenia przyjmowane są online na stronie craigellachie.com/bar51. Wylosowane osoby dostana powiadomienia mailem.

Degustacja Glengoyne w Świecie Whisky

9 listopada Świat Whisky w Poznaniu zaprasza na degustację szkockiej whisky pochodzącej z destylarni mającej opinię najpiękniejszej w całej Szkocji. O tym, czy produkowana tam whisky ma równie dobry smak, przekonają się uczestnicy spotkania. Miejsce: Sklep Świat Whisky, ul. Rakoniewicka 10, Poznań. Godz. 19.00. Koszt uczestnictwa: 50 zł (do wykorzystania w sklepie Świat Whisky na zakup prezentowanych produktów). Zainteresowani – kontakt mailowy na adres marketing@poznanwhiskyclub.pl. Nie będzie możliwości zakupu wejściówek bezpośrednio przed wydarzeniem. Liczba miejsc ograniczona.

Caperdonich

destylarnia z Rothes, zbudowana w 1898 roku przez Jamesa Granta po sąsiedzku z destylarnią Glen Grant (po drugiej stronie ulicy). Działała bardzo krótko, w latach 1898-1902, wówczas jako Glen Grant 2. Otwarta ponownie po ponad 60 latach, w 1965 roku, już jako własność Glenlivet Distilleries Ltd i pod nazwą Caperdonich. Początkowo wyposażona w parę alembików, ale w 1967 roku dodano jeszcze dwa. W 1977 roku nowym właścicielem został koncern Seagram, a w 2001 roku Pernod Ricard. Francuski właściciel wkrótce zamknął destylarnię, a w 2010 roku została całkowicie zburzona. Dzisiaj na jej miejscu jest najbardziej renomowany na świecie producent alembików do whisky – firma Forsyths. Jedna para alembików z Caperdonich wciąż pracuje, tyle, że w Belgii, w destylarni whisky Belgian Owl.

Czytaj więcej

Highlander Inn w Craigellachie

Jeden z najsłynniejszych whisky barów w Speyside. Tu odbywa się wiele imprez towarzyszących takim wydarzeniom jak Spirit of Speyside, a na dram whisky czeka się wtedy nawet po 20 minut, takie są tłumy. Zwykle jest jednak luźniej, kilka osób przy barze. Karta z selekcją ponad 400 whisky, w tym trochę z zamkniętych destylarni. Piękna kolekcja serii single malts Flora & Fauna czy whisky japońskich. Dwa piętra, mały motelik dla tych, którym trudno wyjść, ceny rozsądne jeśli się przychodzi na degustacje (dram=25 ml). Rodzinna atmosfera, wieczorami muzyka na żywo. Bar powstał w 2005 roku w starym budynku, niemal naprzeciwko słynnego hotelu Craigellachie, który przez lata znany był na świecie z najlepszego w Speyside wyboru whisky. To się jednak zmieniło po zmianie właściciela hotelu Craigellachie, który zabrał ze sobą wszystkie butelki (w większości otwarte). Teraz w hotelu Craigellachie jest bar Cooper Dog, ale dużo czasu upłynie, zanim będą mogli się równać z kolekcją butelek, jakie możemy podziwiać i próbować w Highlander Inn.

Czytaj więcej

Longmorn Distillery

Destylarnia whisky z miasteczka o takiej samej nazwie, Longmorn w Morayshire, Speyside. Firmę założyli w 1893 roku John Duff (wcześniej m.in. manager w Glendronach oraz twórca destylarni Glenlossie i BenRiach), Charles Shirres i George Thomson. Pierwszy spirytus spłynął z alembików w grudniu 1894 roku. Destylarnia radziła sobie ze zmiennym szczęściem, miała liczne przestoje w produkcji i kilkakrotnie zmieniała właścicieli. Od 1978 roku właścicielem był Seagrams, a od 2001 roku jest własnością grupy Pernod Ricard. W latach 70. była dwukrotnie rozbudowywana. Obecnie wyposażona jest w kadź zacierną o pojemności 8,5 tony, dziesięć kadzi fermentacyjnych i cztery pary alembików. Roczne moce produkcyjne to 4,5 mln l.

Czytaj więcej

Coleburn

Coleburn to nieczynna już destylarnia whisky ze Speyside, pozostały po niej nieliczne już butelki, jak np. Coleburn 21YO Cask Strength (59,4%) wypuszczona przez Diageo w serii Rare Malts. Jak wiele innych destylarni whisky nie przetrwała kryzysu lat 80. XX wieku, zamknięto ją w 1985 roku. Były plany, żeby w jej miejscu zbudować hotel ze spa, na szczęście tak się nie stało i od 2014 roku służy jako magazyn beczek niezależnego bottlera Murray McDavid. Właścicielem marki pozostaje Diageo.

Czytaj więcej

Wizyta w Royal Lochnagar

Pięknie położona, w dolinie rzeki Dee, na tym samym jej brzegu, co królewska letnia rezydencja, zamek Balmoral. Bliskość zamku i królewskich ogrodów sprawia, że destylarnia jest chętnie odwiedzana przez turystów, pomimo tego, że sama whisky nie jest dobrze znana. Marka należy do Diageo. Jest to niewielka destylarnia, o iście królewskim charakterze, co jest podkreślane co chwila podczas wizyty. Niestety, jak we wszystkich destylarniach Diageo, nie wolno podczas zwiedzania robić zdjęć.

Czytaj więcej

Szklaneczka rozkoszy

Distinctive Distillations zaprasza 19 października o godz. 19.30 do restauracji River View (Warszawa, ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 43) na degustację whisky zatytułowaną „Szklaneczka rozkoszy”. Do spróbowania będzie sześć whisky: Laphroaig CS z beczek po sherry, Craigellachie 11YO, Penderyn Sherrywood, Port Dundas 27YO, Zuidam 10YO i Glen Keith 1991. Jak zwykle na miejscu do nabycia będą pełne butelki oraz loteria z płynnymi nagrodami.

Czytaj więcej

Destylarnia BenRiach

Destylarnia ulokowana na niewielkim pagórku, założona przez Johna Duffa w 1898 roku (Duff stworzył także destylarnię Longmorn). Dwa lata później została zamknięta. Wykorzystywano ją wyłącznie do słodowania jęczmienia dla destylarni Longmorn. Otwarto ją ponownie w 1965 roku, czyli po 65 latach. Kilka razy zmieniała właścicieli, m.in. należała do Seagrams i Pernod Ricard. W 1994 roku pojawił się pierwszy single malt BenRiach, wcześniej cała produkcja trafiała do blendów. W 2002 roku Period Ricard zamknął fabrykę, tym razem tylko na dwa lata. W 2004 roku znalazła nowych inwestorów (wśród nich znana postać w świecie whisky, Billy Walker), którzy w 2008 roku przejęli znaną destylarnię GlenDronach, a potem kolejną – leżące nad samym morzem Glenglassaugh. Trudno uwierzyć w tę niefortunną historię firmy, która obecnie oferuje niebywale szeroki wybór single maltów, w dodatku doskonałej jakości i zupełnie nieźle promowanych. W 2016 roku BenRiach Distillery Company (czyli trzy destylarnie) przejął za za 285 mln GBP Brown-Forman. Na własność Brown-Forman przeszły: znaki towarowe, destylarnie GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh, zapasy whisky, rozlewnie oraz siedziba w Edynburgu.

Czytaj więcej

Destylarnia Miltonduff

Miltonduff to destylarnia ze Speyside, należąca obecnie do koncernu Pernod Ricard. Mimo dość dużej produkcji (5,8 mln l whisky rocznie) Miltonduff rzadko występuje butelkowana jako single malt, zdecydowana większość produkcji trafia do blendów Ballantine’s. Firmę założyli w 1824 roku Andrew Peary i Robert Bain nad źródłem wody Black Burn, w miejscu gdzie dawniej stał młyn, a wcześniej jeszcze klasztorny browar. W 1866 roku właścicielem został William Stuart, do którego wkrótce dołączył wspólnik, Thomas Yool. W 1936 roku kupił ją kanadyjski potentat branży alkoholowej, Hiram Walker. Wówczas też zmienił się styl whisky z Miltonduff, która wcześniej była trzykrotnie destylowana. Kolejne zmiany własnościowe nastąpiły najpierw w 1992 roku, kiedy destylarnię przejęła grupa Allied Domecq, następnie w 2005 roku – właścicielem została amerykańska Fortune Brands Inc., należąca do Pernod Ricard. Wyposażenie destylarni to: kadź zacierna o pojemności ośmiu ton, szesnaście kadzi fermentacyjnych i trzy pary alembików. Fermentacja trwa 56 godzin. Produkowany tu spirytus ma słodkie, kwiatowo-cytrusowe aromaty i dlatego jest tak ceniony jako składnik Ballantine’sa.

Czytaj więcej

Roseisle

gigantyczny kombinat, największa destylarnia whisky single malt należąca do Diageo i druga pod względem wielkości w Szkocji, po tym jak została rozbudowana destylarnia Glenfiddich. Jednocześnie nigdy nie była butelkowana jako single malt, całość wykorzystywana jest do blendów jako zupełnie anonimowy alkohol. Przez Diageo wymieniona jak dotąd tylko raz oficjalnie – jako składnik whisky blended malt Collectivum XXVIII (whisky wchodziła w skład Diageo Special Releases z 2017 roku). Zbudowana w 2009 roku w ramach jednego kompleksu z ogromną słodownią. Wyposażona w dwie kadzie zacierne o pojemności po 12,5 tony i 14 gigantycznych kadzi fermentacyjnych, po 115500 l każda. Destylacja odbywa się w czternastu alembikach. Moce produkcyjne to 12,5 mln l alkoholu rocznie.

Czytaj więcej

Wizyta w Dallas Dhu

Położona w dolinie, dawna destylarnia whisky w Forres w Speyside, dziś robi nieco smutne wrażenie. Czas się tu zatrzymał 16 marca 1983 roku, kiedy napełniono ostatnią beczkę, wtedy destylarnia została zamknięta, a wszystko, co można oglądać wewnątrz pozostało niezmienione od tamtego czasu. Budynki są obecnie własnością organizacji Historic Environment Scotland, od 1988 roku działa tu muzeum. Marka należy do Diageo, które ma jeszcze w zapasach pojedyncze beczki z whisky Dallas Dhu, podobnie jak kilku niezależnych bottlerów.

Czytaj więcej