Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Ardbeg Arrrrrrrdbeg!

edycja dedykowana dla Mickey Headsa, który odszedł w 2020 roku po 13 latach zarządzania destylarnią. W 100% beczki po rye whiskey, butelkowanie z mocą 51,8%. Do Polski trafiło 300 butelek. Przyjemny aromat tlących się wypalonych deszczułek, wędzone ryby, susz wielkanocny, słodycz wanilii i ostry zapach igliwia, jałowca, a także sól, siarka. Torf jest mniej wyraźny niż w klasycznym Ardbeg Ten. W smaku przyjemna słodycz – miód, toffi, powidła śliwkowe. Finisz aż ocieka cukrem, lukrem, miodem, ale jest też nieco sadzy.

Glenfiddich 18YO – dekonstrukcja

Dom Whisky zaprasza 24 lutego o godz. 18.00 na degustację kolekcji whisky z destylarni Glenfiddich. Do spróbowania będą: Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Rum Cask oraz wyjątkowe sample prosto z destylarni: Glenfiddich 18YO Bourbon Cask 59,2%, Glenfiddich 18 YO Sherry Cask 59,8%, Glenfiddich Fire & Cane Cask Strength 58,2%. Spotkanie prowadzi Jakub Magnuszewski, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 308 zł/osoba, a w cenie: Butelka The Glenfiddich 18YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o pojemności 20 ml.

Kolejna destylarnia na Islay

Jeszcze w tym roku ma rozpocząć się budowa nowej destylarni na Islay. Za inwestycją kryje się spółka Elixir Distillers, której współwłaścicielem jest znana postać w świecie whisky, Sukhinder Singh, twórca m.in. The Whisky Exchange. Destylarnia powstaje na przedmieściach Port Ellen, będzie przy niej działało centrum dla zwiedzających. Nazwy jeszcze nie ujawniono.

Jest już Islay Barley 2012

Bruichladdich wypuściło edycję whisky Islay Barley 2012, która zastępuje vintage 2011. Jęczmień pochodzi z ośmiu farm na Islay, zbiory ziarna, słodowanie i destylacja miały miejsce w 2012 roku. Whisky nietorfowa, leżakowana osiem lat w beczkach first-fill po amerykańskich whiskey (75%) i po francuskich winach (25%). Butelkowana z mocą 50%, cena w sklepie Bruichladdich.com to 55 GBP za 0,7 l.

Dymne potwory

9 lutego Mateusz Zabiegaj przedstawił kolekcję whisky Octomore, jedenastą odsłonę serii, której ukoronowaniem jest nowa Octomore 10YO.
Octomore z destylarni Bruichladdich, to dymne potwory, uchodzi za najbardziej torfową whisky świata. Jim McEwan zaczął eksperymentować z wędzeniem słodu torfem w 2001 roku, a seria zadebiutowała w 2002 roku whisky o stopniu natorfienia 80,5 PPM. Potem było już coraz dymniej, poziom polifenoli przekracza często 200 PPM. Większość whisky w tej serii było butelkowanych w wieku pięciu lat, co uważa się za optymalne dla tak mocno torfowych trunków. Wszystkie beczki napełniane są z mocą, z jaką alkohol schodzi z alembików.

Czytaj więcej

Ben Bracken Islay Single Malt

Clydesdale dla Lidla, jedna z trzech podstawowych edycji Ben Bracken, które wprowadzają do świata szkockiej whisky (Islay, Highland i Speyside) i najbardziej udana z tych trzech. Aromat tłusty, torf i masło orzechowe, wędzone śliwki. Smak bardzo cierpki, wytrawny, smolisty i wędzony. Finisz gorzkawy, nuty głodu, pieprzu, chilli. Butelkowana z mocą 40%.

Scotch vs Irish

Dom Whisky zaprasza 17 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Magnuszewski i Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassadorzy Glenfiddich i Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore 18YO, Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 324 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 15yo i Tullamore DEW 12 yo + 6 sampli o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Domu Whisky.

Polska premiera Ardbeg 25YO

5 lutego Dom Whisky zorganizował online polską premierę whisky Ardbeg 25YO pod hasłem „Ćwierć wieku torfowej bestii”. Degustacje prowadził Stanisław Domin, ambasador marki w Polsce. Wprowadzeniem do dwudziestopięciolatki były młodsze edycje z klasycznego portfolio destylarni: Ardbeg Wee Bestie 5YO, Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa, Ardbeg Uigeadail i Ardbeg Corryvreckan.
– Jeśli nie lubisz whisky torfowych, to musisz w krótkim czasie wziąć sto łyków Ardbega. Po tych stu łykach pokochasz torf. Sprawdziłem na samym sobie i to się absolutnie sprawdza – przekonywał Stanisław Domin.

Czytaj więcej

Owoce czy torf?

1 lutego odbyła się degustacja whisky Loch Lomond, którą komentował David Lind, master of the Quaich, dyrektor na Europę Loch Lomond Group. Do spróbowania były dwie whisky torfowe i dwie owocowe, dwie single grain i dwie single malt. Młodsze, lżejsze single grain w degustacji zebrały bardzo dobre oceny, co pokazuje, że ta kategoria whisky świetnie się rozwija.

Czytaj więcej

Glenfarclas Heritage

wprowadzona w 2010 roku wersja NAS, destylaty w wieku 5-8 lat, moc – 40%. W zamyśle ma to być podstawowa edycja, która wprowadza w świat whisky Glenfarclas, ale jest to niezbyt atrakcyjna wizytówka tej znakomitej destylarni. Aromat masła, maślanych ciasteczek. Smak też maślany, owsiany, ciasteczkowy. Finisz ziarna, słodu, wanilii. Niewiele ciekawego w kieliszku, najsłabsza whisky w portfolio Glenfarclas. Polskim dystrybutorem marki jest Tudor House.

Premiera Octomore 10YO

Dom Whisky zaprasza 9 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj, brand ambasador marki Bruichladdich w Polsce. Do spróbowania będą: Octomore 8.1, Octomore 11.1, Octomore 11.2, Octomore 11.3, Octomore 10YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 770 zł/osoba, a w cenie: butelka Octomore 10YO + 5 sampli degustacyjnych 20 ml+ kieliszek Octomore.

Ćwierć wieku torfowej bestii

Dom Whisky zaprasza 5 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Stanisław Domin, Brand Ambassador Ardbega w Polsce. Do spróbowania będą: Ardbeg Wee Bestie 5YO, Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa, Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan i Ardbeg 25YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 324 zł/osoba, a w cenie: butelki Ardbeg Uigeadail + Corryvreckan + 6 sampli o poj. 20 ml.

Old Barrey Finiszowana w beczkach po polskim miodzie pitnym Cask 001

słowacka whisky single malt z destylarni Nestville, finiszowana na Podlasiu w beczkach po polskich miodach pitnych. Projekt pilotuje Artur Brzychcy dla DMS Barrels, czyli firmy dystrybucyjnej Tedi. Barwa jest miodowa. Aromat lekki, bardzo waniliowy, nuty karmelowe i kukurydziane, lekko orzechy włoskie, zioła, wyraźnie beczki po bourbonie. Smak słodki, miodowy, sporo ziół, jest też pieprzność, jakby żyta, a nie słodu jęczmiennego, jest dużo młodego drewna. W finiszu: miód, propolis, nadal pieprzność, wanilia, wciąż dużo surowego drewna, orzechy laskowe i popcorn. Zaskakująco amerykański styl whisky słowacko-polskiej. Edycja limitowana, wypuszczono 370 butelek o mocy 43%.

Paul John Mithuna

uznana za trzecią najlepszą whisky świata oraz najlepszą whisky kontynentu azjatyckiego w „Whisky Bible 2021”. Wypuszczona w limitowanej serii Zodiac, otrzymała od Jima Murraya notę 97/100. Mithuna to znak Zodiaku Bliźniąt. Maturacja w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu i finiszowanie w beczkach po bourbonie. Aromat: orzechów, miodu, lakieru, ziół, rodzynek. W smaku łączy nuty słodkie i wytrawne, miód i figi, tytoń i skóra, jest też trochę soli, lukrecji. W finiszu tytoń, popiół, sól, a do tego syrop wiśniowy, sporo goryczy jak w jarzębinie. Rozgrzewa moc alkoholu 58%.