Historyczna degustacja

2 kwietnia Dom Whisky i Mateusz Zabiegaj, brand ambasador marki Bruichladdich, przeprowadzili pierwszą w Polsce degustacje whisky on-line. Prowadzona przez Skype dla 24 uczestników, degustacja przejdzie do historii polskiej whisky. Trwała ponad dwie godziny, pokazała, że doskonale może przebiegać interakcja na odległość, na wysokim poziomie dyskursu. Daniel Szydłowski z Domu Whisky już zapowiada, że takich degustacji będzie znacznie więcej, także z udziałem zagranicznych prowadzących. Chętnych było kilkakrotnie więcej niż miejsc, wszystkie bilety w cenie 240 zł za osobę wyprzedały się w 20 minut.

Czytaj więcej

Longrow 21YO Peated

aromat torfu, miodu, fiołków i skóry. W smaku przyjemny torf, dym, pieczone w ognisku ziemniaki otulone miodem, ale też nieco cierpka nuta papierówki. Finisz delikatnie apteczny i słodki – daktyle, powidła mandarynkowe, a do tego… wędzona na ruszcie ryba, popiół. Moc – 46%. W ofercie M&P.

Glengarry Peated and Smoky

marka Glengarry jest na rynku od 2015 roku. Destylatów dostarcza Loch Lomond, kierując produkt głownie na eksport, m.in. do: USA, Francji, Hiszpanii, ale także do Polski. Dymna wersja jest czwartą whisky pod tą marką. Aromat bardzo intensywny – torf, leśne poszycie, leśne grzyby, propolis, ciasto drożdżowe. W smaku lekka, zdominowana przez torf, dużo dymu, wędzone śliwki. Finisz szorstki – popiół, pieczony w ognisku ziemniak, nuta septyczna. Moc – 40%. W ofercie Cerville.

Czytaj więcej

GlenAllachie 2004 PX Hogshead 14YO

whisky z beczek po sherry pedro ximenez, butelkowana z mocą beczki 58,5%. Edycja z 2019 roku dla M&P, wypuszczono 332 butelki. Aromat orzechów włoskich i orzechów laskowych, rodzynek i fig. Bardzo dużo sherry. W smaku drożdże, wiśnie, śliwki wędzone, mocno wypieczone ciasto drożdżowe z rodzynkami. W finiszu słodycz daktyli, fig, syropu gruszkowego, ale też skóra, tytoń i sadza. Moc – 58,5%.

Czytaj więcej

Glenlivet 12YO Double Oak

The Glenlivet 12YO powrócił po długiej przerwie, na etykiecie pojawiła się informacja „double oak”, dojrzewa w dębie europejskim i amerykańskim. Aromat słodki, owocowy: pomarańcze, nektarynki, morele i banany. W smaku dużo pomarańczy, imbir, ziarno, kaszka bananowa. W finiszu imbir i pomarańcze, grejpfrut, rozgrzewające nuty pieprzu. Moc – 40%.

Bruichladdich Family online

Dom Whisky zaprasza na degustację online z udziałem Mateusza Zabiegaja brand ambasadora marki Bruichladdich. Do spróbowania będą: Bruichladdich The Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2011, Bruichladdich Bere Barley 2010, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2012. Koszt degustacji wynosi 240zł/os. W cenie butelka Port Charlotte Islay Barley 2012, zestaw 5 sampli 0,20ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Czytaj więcej

Degustacja kolekcji hiszpańskich single cask

Grupa hiszpańskich inwestorów podjęła decyzje w 1996 roku decyzję o budowie destylarni whisky single malt. Zamówili dwa alembiki u lokalnego producenta, Albayzín, i w 2004 roku napełnili pierwsze beczki. Liber Destilerías działa w Padul, niedaleko Grenady. Wykorzystują lokalny słód jęczmienny i duńskie drożdże, fermentacja trwa od 48 do 96 godzin, destylat odbierany jest ze średnią mocą ok. 65%. Produkują na lokalny rynek Pure Malt Whisky Embrujo de Granada. Butelkują też: rum, orujo, wódkę, gin i likiery. Podstawowa whisky starzona jest w amerykańskim dębie przez ponad osiem lat. Butelkują też starsze single malts, wyłącznie z 600-litrowych beczek po sherry pedro ximenez, m.in. dla Spanish Whisky Club, wszystkie z mocą beczki.

Czytaj więcej

Tamnavulin Double Cask

single malt ze Speyside bez podania wieku, beczki po bourbonie i sherry. Aromat maślany, jabłka, gruszki, brzoskwinie i słód. W smaku gorzka czekolada, pieprz i sól, dobrze wypieczona skórka chleba. Finisz – krakersy i wiśnie. Moc – 40%. Przyjemna, niezobowiązująca whisky. W ofercie Polmosu Bielsko-Biała.

Glenfarclas z 1954 roku

Glenfarclas wypuściło whisky w wieku 62 lat, z 1954 roku. Ukazała się w limitowanej serii Glenfarclas Pagoda Ruby Reserve i dołączyła do wcześniejszych wypustów w wieku: 43, 48 i 59 lat, a w tym roku wyjdzie jeszcze Glenfarclas w wieku 63 lat. Whisky leżakowała w beczkach po sherry, ma moc 44,8%. Kryształowe dekantery do whisky są specjalnie zdobione. Wypuszczono 180 sztuk Limited Edition Silver (pojemność 0,7 l, cena 25 tys. funtów) i 62 sztuki Collector’s Edition Gold (karafki magnum o pojemności 1,51 l w cenie 48,7 tys. funtów.

Polmos Bielsko-Biała dystrybutorem White & Mackay

Polmos Bielsko-Biała podpisał umowę na wyłączną dystrybucję produktów White & Mackay. W ofercie już pojawiły zarówno czołowe blendy, jak White & Mackay, Calymore, John Barr czy Shackleton Blended Malt Scotch Whisky, jak i single malt z destylarni Tamnavulin. – Od dłuższego czasu szukaliśmy partnera i finalnie wybór padł właśnie na White & Mackay. Brakowało nam w portfolio whisky. Fort William, który nieźle radzi sobie w dyskontach nie był w stanie wypełnić tej luki. Już mamy bardzo pozytywny odzew od kilku kontrahentów do których trafiły próby whisky z logo W&M – mówi Wojciech Talik, kierownik działu sprzedaży Polmosu Bielsko-Biała.

Ardbeg Day

Na 30 maja zapowiedziano tegoroczne obchody Ardbeg Day. To dwudziesta rocznica powstania Komitetu Ardbega, a jej obchody odbywać się będą pod hasłem „czarnej owcy”. Impreza odbędzie się w Warszawie, w Ambasadzie Ardbega (Dom Whisky) w dniach 30-31 maja i będzie to okazja żeby spróbować limitowanych edycji whisky Ardbeg Blaaack i Ardbeg Blaaack Committee Release.

GlenAllachie 2007 Port Pipe 12YO Batch 2

jedna z limitowanych edycji single cask, destylacja w maju 2007, wypuszczono 638 butelek. Różowa barwa, która whisky zawdzięcza dwunastu latom spędzonym w beczce po porto (nr beczki 1860). Aromat kwiatów, nasturcja, dużo wiśni, czereśni, poziomki, wilgotne drewno. W smaku owoce wiśni, liście wiśni, pestki wiśni, maraska, a do tego szczypta cynamonu. Bardzo wytrawna. Ściągający finisz, tytoń wiśniowy, hibiskus, tarnina. Pięknie poukładana whisky, nie czuć wysokiej mocy alkoholu. W ofercie M&P.