Loch Lomond 25YO Three Wood Matured

leżakowana w ponownie napełnianych beczkach z amerykańskiego dębu, a potem sześć miesięcy leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach z dębu Limousin i po sherry oloroso. Aromat bardzo przyjemnie owocowy, rześki, nie zdradza tak długiego okresu maturacji. Są tu: morele, brzoskwinie, słodkie, dojrzałe jabłka, gruszki, lekko nuta siana, suszonych kwiatów, ziół. W smaku wyraźny wpływ sherry, choć wino nie zdominowało tej rześkiej owocowości whisky, dodało wytrawności, nuty orzechowej. Finisz lekko trawiasty i dużo młodego, zielonego ziarna, papierówki, poza tym nuty skóry, które dodają wykwintności. Bardzo ciekawie skomponowana whisky, najlepsza w portfolio Loch Lomond, butelkowana z mocą 46,3%. W Polsce wyłącznym dystrybutorem destylarni Loch Lomond jest MP.

Glen Grant Duncan Taylor CS 1972

edycja z mocą beczki, 61%, butelkowana w 2019 roku tylko do sprzedaży on-line w sklepie Singlemaltsdirect.com, w serii Duncan Taylor Whiskies of Scotland. To Glen Grant z 1972 roku z ponowie napełnionej beczki po sherry. Aromat lekko balsamiczny, dużo wiśni, cynamon, ciasto drożdżowe z wiśniami, mięta i sosna, żywica. W smaku: lukrecja, anyż, sól, mentol, śliwki, w finiszu bardzo słodkie śliwki w likierze. W finiszu nuty apteczne, fenolowe, jod, morze, cierpkie, jak wermut – chinina.

Najbardziej dymna Highland Park

Edrington wypuściło nową edycję whisky Highland Park w serii Viking Legend. Nazywa się Valfather i czci władcę piorunów, Odyna, stąd pomysł, aby była to najbardziej torfowa whisky w historii destylarni. Butelkowana bez podania wieku, z mocą 47%, niewele wiadomo o beczkach, poza tym, że są ponownego napełnienia. Butelka 0,7 l będzie kosztować 60 funtów, dostępna będzie na 29 rynkach. W Polsce przedstawicielem Highland Park jest United Beverages.

Czytaj więcej

Piętnastoletnia GlenAllachie

Nowa whisky pojawiła się w ofercie destylarni GlenAllachie ze Speyside. To piętnastoletnia single malt z beczek po sherry pedro ximénez i sherry oloroso. Będzie ona w podstawowej ofercie destylarni, uzupełniając już obecne na rynku edycje: 10YO, 12YO, 18YO i 25YO. Butelkowana z mocą 46%, w Polsce destylarnia reprezentowana jest przez M&P.

Kilchoman podwaja produkcję

Destylarnia Kilchoman z Islay zapowiada podwojenie produkcji. Wkrótce rozpoczną prace dwa nowe alembiki, wstawiono też nową kadź zacierną i sześć kadzi fermentacyjnych. Wcześniej rozbudowano słodownię i suszarnię torfowanego słodu. Z nowymi mocami Kilchoman będzie rocznie produkować 480 tys. l czystego alkoholu. Rozbudowano też centrum dla zwiedzających. Finał prac, które kosztowały 6 mln funtów, zapowiadany jest na przełom listopada i grudnia. Polskim dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Knappogue Castle 14YO Twin Wood

Kolejna odsłona irlandzkiej whiskey, która zawdzięcza nazwę znanej posiadłości ziemskiej z zamkiem. Tym razem wykorzystano beczki po bourbonie i sherry oloroso. Aromat przyjemny – ziaren, żytniego chleba, do tego marmolada brzoskwiniowa, morelowa, gruszki. Smak delikatnie cierpki, ziarnisty, wyrazisty, grzanka z marmoladą wiśniową. Finisz to przede wszystkim morele, trochę brzoskwinie, lekko dym. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Glen Ardoch

single malt z Deanston, bez podania wieku, jest to whisky bardzo młoda, z półki cenowej na poziomie 10 euro za 0,7 l, butelkowana z mocą 40%. W aromacie: śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, morele. Smak również bardzo owocowy – morele, brzoskwinie, jabłka, nawet egzotyczna nuta ananasa i słód. W finiszu miód, morele i lekko cierpka nuta apteczna. Jakość do ceny bardzo przyzwoita. Kiedyś dostępna była też wersja Glen Ardoch 8YO.

Jest pierwsza polska whisky z Londynu

Należąca do Dariusza Płażewskiego Bimber Distillery w Londynie, zabutelkowała pierwszą whisky single malt. Wydestylowana w 2016 roku, leżakowała w beczkach po sherry pedro ximénez. Zabutelkowano pięć beczek z mocą 54,2%, limitowana seria to tysiąc butelek w cenie 120 funtów za 0,7 l. Kolejna edycja, z amerykańskiego dębu, planowana jest na październik tego roku.

Czytaj więcej

Wieczór z SingleMalt.pl

Letnie wieczory z whisky w SingleMalt.pl to chwila relaksu po trudach tygodnia, okazja by odprężyć się i wymienić doświadczeniami przy szklaneczce whisky. Niezobowiązująca atmosfera gwarantowana. Do degustacji dostępnych będzie blisko 100 butelek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Kolejne spotkanie już w piątek 30 sierpnia, Warszawa-Ursus, ul. Michałowicza 8, wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego, od godziny 17.00 do późnego wieczora.

Czytaj więcej

Unikatowe whisky w Gordon & MacPhail

Niezależny bottler, Gordon & MacPhail, zapowiada kilka unikatowych whisky: rocznik 1969 z Dallas Dhu, rocznik 1982 z St Magdalene i rocznik 1966 z Longmorn. Dallas Dhu kosztuje 6950 GBP i pochodzi z beczki refill sherry hogshead, z której wyszło 176 butelek. St Magdalene kosztuje 1000 GBP i pochodzi z beczki refill American hogshead, z której wyszło 161 butelek. Longmorn kosztuje 6950 funtów i pochodzi z beczki first-fill sherry butt, z której wyszło 398 butelek. Wypuszczone w serii Private Collection whisky zostały umieszczone w kryształowych karafkach i w dębowych pudełkach.

Macallan 12YO Double Cask

Klasyka Macallana, whisky leżakowana w beczkach po sherry oloroso z dębu europejskiego i amerykańskiego. W aromacie: suszone owoce, rodzynki, morele, brzoskwinie, jabłka. Trochę drożdży i tytoniu. W ustach: cierpka i gorzka, tytoń, herbata, liście, sporo wytrawności oloroso, drożdży. Finisz lekki, przyjemny, dużo jabłek, skóra, drożdże. Moc – 40%.

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Macallan 15YO Triple Cask

Whisky starzona w trzech rodzajach beczek: dąb europejski i amerykański po sherry oloroso oraz niewielki udział beczek po bourbonie. W aromacie: bakalie, rodzynki, drożdże, skóra, dużo zielonych jabłek, lekko pomelo i brzoskwinia. W ustach tłusta, oleista, jabłka dojrzałe i jabłka pieczone, trochę tytoń, skóra. Finisz cierpki, jabłko, winogrona, liście, skóra. Moc – 43%.