Degustacja w świątecznej atmosferze

Stephen Swinney tradycyjnie zorganizował bożonarodzeniowe spotkanie z whisky… i nie tylko, bo powitał gości staropolskim miodem, który dodatkowo przez rok leżakował w małych dębowych beczkach. Był także armaniak, a poza tym naprawdę unikatowe whisky w cenach od 500 do nawet ok. 1000 zł za butelkę. W tym roku bożonarodzeniowe spotkanie odbyło się w restauracji Freta 33.

Czytaj więcej

Laphroaig wypuszcza single malt 27YO

Nowy Laphroaig to whisky z limitowanej edycji, niestety tylko na rynek amerykański, w butelkach o pojemności 0,75 l i w cenie 750 USD. Maturacja w beczkach typu hogshead, first-fill ex-bourbon i quarter cask. Moc 41,7%. Pięknie opakowana w białą drewnianą skrzynkę. Jak rekomenduje producent, to: nuty dymu, torfu, ale też limonek, nektarynek, soli morskiej i chilli, kwaśne owoce tropikalne, orzechy makadamia i krem waniliowy, stara skóra, zielone liście tytoniu.

Whisky za 30 tys. dolarów

Destylarnia Bowmore wypuściła trzecią już edycję whisky Bowmore 50YO. Ta pochodzi z beczki z 1966 roku, wcześniejsze edycje także były rocznikowe – z 1961 i 1964 roku. Po tylu latach maturacji, z beczki udało się uzyskać zaledwie 74 butelki, stąd astronomiczna cena za butelkę – 30 tys. USD. Ta beczka to ex-bourbon hogshead. Trunek został umieszczony w kryształowym dekanterze i w masywnej dębowej skrzynce.

Ring: Teeling vs Teeling

Dziś na ringu zawodnicy z Irlandii, z jednej stajni, Teeling z Dublina. W szranki stają The Revival Vol. IV, whiskey piętnastoletnia, finiszowana przez rok w beczkach po winie Muscat Port (46%) i Brabazon 2, whiskey bez ujawnionego wieku, z beczek po porto (49,5%). Można powiedzieć, że kategoria w ringu stają kategorie bokserskie półciężka vs superśrednia, pierwsza to whiskey z dużym stażem, za drugą przemawia renoma serii Brabazon. Zawodnicy trafili na ring prosto z Irlandii, staję pomiędzy nimi w ringu i zaczynamy pojedynek, w którym trudno z góry wskazać faworyta.

Czytaj więcej

Dalmore w Poznaniu

14 grudnia w siedzibie firmy Świat Whisky odbędzie się degustacja czterech edycji szkockiej whisky single malt The Dalmore, jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek szkockiej whisky na rynku. W skład zestawu degustacyjnego wejdą: Dalmore 12YO, Dalmore 15YO, Dalmore 18YO i Dalmore Cigar Malt. Spotkanie poprowadzi Józef Paprzycki z firmy Dom Wina, wyłącznego dystrybutora Dalmore w Polsce.

Czytaj więcej

Mack

tańsza edycja whisky single malt Mackmyra, bez podania wieku, barwiona karmelem, robiona tylko na rynek szwedzki. Aromat soczysty, owocowy (gruszki, brzoskwinie, morele), poza tym toffi i wanilia. W ustach dużo słodu, ziarna, kminku. Finisz krótki, ale przyjemny – chleb z kminkiem. Moc – 40%.

Ballantine’s w Klar

29 listopada w Klar odbyła się prezentacja nowych whisky single malt wypuszczonych pod szyldem Ballantine’s, którą poprowadził ambasador marek, Dariusz Fabrykiewicz. To jedno z premierowych spotkań z tymi whisky. Dwie piętnastoletnie single malt z destylarni Miltonduff i Glenburgie, razem z Glentauchers, są filarami słodowej części blendu Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii przedstawia swoje „części składowe”, pomysł jednak został tak dobrze przyjęty przez odbiorców, że być może doczekamy się także odsłonięcia kolejnych kart, czyli pokazania jeszcze innych whisky, które składają się na blend. Na razie wypuszczono także Ballantine’s Glentauchers 15YO, jest on jednak dostępny w limitowanych ilościach, głównie w segmencie travel retail.
Uczestnicy degustacji mieli także możliwość spróbowania trzech blendowanych whisky Ballantine’s – 12, 17 i 21YO.

Czytaj więcej

Spotkanie z Ballantine’s w KLAR

Dzisiaj o godz. 19.00 zapraszamy na spotkanie z whisky Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii pokazuje whisky single malt, które decydują o wyjątkowości blendu. Podczas tego wieczoru spróbujemy: Ballantine’s Single Malt Glenburgie 15YO, Ballantine’s Single Malt Miltonduff 15YO oraz blendy: Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 17YO i Ballantine’s 21YO. Degustacje poprowadzi Daroiusz Fabrykiewicz, ambasador marki Ballantine’s w Polsce.

Czytaj więcej

Świąteczna degustacja whisky

Distinctive Distillations zaprasza 13 grudnia o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na świąteczną degustacje whisky. Do spróbowania będą single grain whisky Invergordon 42YO, Craigellachie 24YO z kolekcji SMWS, specjalna edycja angielskiej single malt St George, upamiętniająca dziewięćdziesiąte urodziny Królowej. Dalej – whisky single cask z 1995 roku z zamkniętej destylarni Imperial w Speyside, obecnie działa tu gorzelnia Dalmunach. Dla miłośników winogron będzie armagnac z Tenareze. Jedzenie można będzie wybrać ze świątecznego menu restauracji. Na miejscu do nabycia będą czekać pełne butelki.

Czytaj więcej

Dymnie i torfowo

30 listopada w Whisky & Cognac Club (ul. Trakt Brzeski 54C, warszawa-Wesoła) odbędzie się degustacja nowości w portfolio M&P – whisky z Islay oraz torfowe whiskey z Irlandii. Do spróbowania będą trzy mocno dymne wypusty z destylarni Kilchoman – siódma edycja Kilchoman 100% Islay, Kilchoman Vintage 2009 oraz Kilchoman Red Wine Cask, a także whisky, które dojrzewały w beczkach z irlandzkiego dębu z lasów Glengarriff, wypalonych z udziałem torfu, wydestylowanych w West Cork.

Czytaj więcej

Mac Malden

kolekcja szkockich single malt whisky zestawianych we Francji, w Burgundii, finiszowane m.in. w beczkach po burgundzkich winach. Producentem jest Domaine Maldant Pauvelot, winnica założona w XIX wieku w Chorey Lès Beaune przez Jeana Pauvelot, ceniona wśród amatorów burgunda. Kolekcja whisky obejmuje: dwunastoletnie Charolais’ Speyside (43%) z beczek po bourbonie z finiszowaniem w beczkach po burgundzie, White Bresse (43%) – krótki okres starzenia w beczkach po chardonnay i White Bresse Sherry (43%) – starzenie w beczkach po sherry oraz Black Malden (43%) – leżakowanie w beczkach po porto, finiszowanie w beczkach po sherry. Francuski bottler nie podaje gdzie kupował whisky, wskazuje jedynie na regiony: Speyside, Highland i Islay.

Czytaj więcej

Otwarcie The Clydeside Distillery

Wczoraj nastąpiło oficjalne otwarcie pierwszej od ponad stu lat destylarni whisky single malt w Glasgow. Położona nad rzeką Clyde, w budynku dawnych pomp i wieży ciśnień, zwanej The Queen’s Dock, z charakterystyczną wieżą zegarową. Wraz z destylarnią otwarto centrum dla zwiedzających, będzie to w najbliższych latach jedna z czołowych atrakcji turystycznych Glasgow.
Za projekt otwarcia nowej destylarni w Glasgow odpowiada Tim Morrison, związany z Morrison Bowmore Distillers. Co ciekawe, budynek obecnej destylarni a wcześniej stacji pomp został zbudowany przez pradziadka Tima Morrisona.

Czytaj więcej

Lagavulin 8YO w podstawowej ofercie Diageo

W ubiegłym roku, z okazji dwustulecia destylarni Lagavulin, Diageo – właściciel marki – wypuściło limitowaną edycję ośmioletnią. Teraz Lagavulin 8YO zostanie dołączony na stałe do podstawowej oferty szkockich single maltów Diageo. Whisky leżakuje w ponownie napełnianych beczkach po bourbonie. Edycja ta dedykowana jest Alfredowi Bernardowi, który w czasach wiktoriańskich objechał i opisał wszystkie destylarnie Szkocji i Irlandii. Na etykiecie jest jego popiersie, a także cytat z książki Bernarda, z rozdziału, który w latach 80. XIX wieku poświęcił destylarni Lagavulin.

Dominic Roskrow: Whisky

W serii „Whisky Collins Little Books” wydawnictwa HarperCollins ukazały się dwie książki Dominica Roskrow – o whisky i o ginie. O tej drugiej napiszę następnym razem. Seria narzuca lakoniczny styl, są to książeczki dla początkujących, chociaż na dobrą sprawę, są one dla nikogo. Kieszonkowy format sprawia, że dobrze nadają się by je umieścić w koszu prezentowym obok czekoladek i flaszki whisky, nie szukajmy tu jednak wiedzy.

Czytaj więcej

Piękna i Bestia w Savor

Dzisiaj o godz. 18.00 Restauracja Savor (Plac Zbawiciela 1) zaprasza na spotkanie z whisky Glenmorangie i Ardbeg, które poprowadzi ambasador marek, Jakub Grabowski. Spotkanie odbywa się w ramach trasy Piękna i Bestia. Podczas spotkań goście będą mogli spróbować podstawowych wersji: Glennmorangie Original, Lasanta, Quinta Ruban, Ardbeg Ten oraz tegorocznych premier: Glenmorangie Astar i Ardbeg An Oa. Degustacja jest płatna, jednak całość opłaconej kwoty goście mogą po spotkaniu wykorzystać na zakup produktów Glenmorangie i Ardbeg.

Nowa kolekcja Macallana

Macallan rozpoczyna edycję nowej kolekcji swoich unikatowych whisky z pojedynczych beczek. W serii The Macallan’s Exceptional Single Cask Range ukażą się whisky w wieku 12-22 lata, wszystkie z beczek po sherry, napełnionych w okresie 1995-2004. Nie będą to, niestety, butelki tanie. Seria zadebiutuje na rynku amerykańskim w cenach między 250 a 1300 USD.

Nikka Whisky Night

22 listopada o godz. 19.00 M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację trunków z rodziny Nikka oraz wyjątkowych koktajli stworzonych na bazie japońskiej whisky. Podczas spotkania odbędą się gościnne występy barmanów – finalistów konkursu Nikka Perfect Serve, a także pokazy artystów związanych ze sztuką Kraju Kwitnącej Wiśni. Miejsce: Woda Ognista, ul. Wilcza 8, Warszawa. Rezerwacje: info@wodaognista.com lub tel. 22 2581441.