Aberlour A’Bunadh Batch 67

jedna z najbardziej cenionych whisky ze Speyside w nowym wydaniu, każde różni się nieco, stąd whisky ta jest ceniona przez kolekcjonerów. Tu mamy moc 59,8% i w porównaniu do Batch 66 nieco mniej słodyczy w aromacie, mniej rodzynek, a więcej ziemistości, popiołu, tytoniu, octanów. To whisky dojrzewająca w beczkach po sherry oloroso, o głębokiej barwie, mocy uzyskanej z połączenia beczek bez rozcieńczania. Smak cierpki, tytoniowy, orzechowy, rozgrzewający imbir. Dużo drożdży, rodzynek i orzechów włoskich w finiszu, nuty świąteczne, piernikowe.

Degustacja Diageo Distillers Editions

SingleMalt.pl zaprasza 24 marca o godz. 19.00 do udziału w degustacji online Diageo Distillers Editions. To seria whisky z różnych destylarni, które łączy wspólny mianownik – dodatkowe leżakowanie w innego rodzaju beczkach, aby nadać trunkowi pełniejszy i głębszy smak. Podczas spotkania będzie można porównać podstawowe edycje z trzech destylarni z ich odpowiednikami z serii Distillers Edition. Każdy uczestnik otrzymuje zestaw degustacyjny składający się z 6 porcji degustacyjnych o poj. 20 ml oraz butelkę Talisker Distillers Edition 2010 / 2020 o poj. 0,7 l.

Czytaj więcej

West Cork SC 20171 M&P 2020

beczka pierwszego napełnienia po bourbonie nr 216, destylacja 2017, butelkowanie 2020 dla M&P, moc 56,5%. Intensywny aromat, dużo wanilii, nuta rumowa i słodowa, pieczone słodkie jabłka, lukier, orzechy laskowe. W smaku dużo surowego drewna i słodu, goryczy, gencjany, orzechów włoski, a także soli i wanilii. Finisz pełen gorzkich jabłek, pestek, soli i lukrecji.

Ledaig 2010 Rambler

torfowa whisky z destylarni Tobermory, finiszowana półtora roku w beczce pierwszego napełnienia po sherry pedro ximénez. Wypuszczono 250 butelek, butelkowanie – Loża Dżentelmenów, moc – 59%. Aromat słodu, pieczonego ziarna, masła, toffi, torfu, soli, pop cornu. W smaku bardzo dużo torfu, medykamentów, soli, ostre, gryzące, mocno alkoholowe, wędzone śliwki. Finisz gorzki, medyczny, sporo goryczki, karczocha, piołunu, ale i asfalt, dużo wędzonych owoców, susz, sadza. Rzecz dla miłośników mocno torfowych whisky.

Auchentoshan & Bowmore

Dom Whisky zaprasza 19 marca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Janusz Trendewicz, Brand Ambassador Beam Suntory i Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: Auchentoshan Three Wood, Auchentoshan 12YO, Auchentoshan 18YO, Bowmore 12YO, Bowmore 15YO i Bowmore 18YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 276 zł/osoba, a w cenie butelki Bowmore 12YO i Auchentoshan 12YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.+ kieliszek Domu Whisky.

Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

The Balvenie Week of Peat debiutuje w Polsce

Czternastoletnia The Balvenie Week of Peat w limitowanej ilości jest dostępna w wyselekcjonowanych punktach sprzedaży detalicznej. Rekomendowana cena detaliczna to 449,99 zł. Whisky została zabutelkowana z mocą 48,3%. Edycja należy do serii The Balvenie Stories. Ten torfowy single malt jest zainspirowany historią Malt Mastera Davida Stewarta oraz Iana Millara, byłego kierownika destylarni Balvenie. Wykorzystując tygodniową przerwę w produkcji, David i Ian zdecydowali się na przywrócenie produkcji whisky dymnej do regionu Speyside i destylarni The Balvenie.Swoimi eksperymentami przywrócono produkcję whisky torfowej w The Balvenie a później w Glenfiddich po około 50 latach.

Czytaj więcej

Scotch Whisky Academy

Dom Whisky zaprasza 12 marca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ian Logan – Global Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Chivas Regal Mizunara, The Glenlivet Spectra (3 x 0,2l), Aberlour 18YO, The Glenlivet Archive 21YO, Chivas Regal Royal Salute 21YO The Signature Blend. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 425 zł/osoba, a w cenie: The Glenlivet Spectra 3 x 0,2l + 7 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Czytaj więcej

Glentauchers 1996 23YO Murray McDavid Loża Dżentelmenów

whisky leżakowała w beczce hogshead po bourbonie, finiszowanie sześć miesięcy w beczce pierwszego napełnienia maderze. Wypuszczono 314 butelek, butelkowanie – Loża Dżentelmenów. Aromat jabłek, słodkich gruszek williams, śliwek, ananasa, słodu, rześki i przyjemny, lekko mineralny. W smaku: ziarno, lekko drożdże, likierowe wino, gruszki, jabłka, delikatnie tytoń, zielona herbata. Finisz cierpki, wytrawny, nuty rodzynek, suszonych moreli, tytoniu, skóry, delikatnie sadzy i słodkiej kukurydzy. Butelkowana z mocą 46,5%.

Glen Garioch 2009 11YO Loża Dżentelmenów

beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Wypuszczono 138 butelek, butelkowanie – Loża Dżentelmenów, moc – 61,2%. Lekki aromat gruszek i jabłek, egzotyka – marakuja, ananas, bardzo przyjemny, nie zdradza mocy alkoholu, do tego słód. W smaku whisky dość ostra, silny wpływ drewna, dużo wytrawnej gruszki, kwaśnego jabłka. Finisz zmierza ku nutom korzennym i egzotycznego drewna, jest cynamon, jest heban, jest też dużo słodkiej gruszki i szczypta czarnej herbaty, może też tytoniu.

Bimber w Szkocji

Bimber Distillery z siedziba w Londynie ogłosiła plan budowy nowej destylarni whisky w Szkocji, w Dunphail, na wschód od Forres. Firma planuje także rozbudowę zakładu w Londynie. Właścicielem jest Polak, Dariusz Płażewski. Nowa destylarnia ma działać, jak w dawnych czasach, przy farmie, ma mieć własna podłogę do słodowania i tradycyjną suszarnię słodu, plany rocznej produkcji to 200 tys. l spirytusu. Jęczmień ma pochodzić lokalnych upraw, whisky będzie starzona w magazynie typu dunnage. Powstanie tu także centrum dla zwiedzających. Planowana nazwa to Dunphail Distillery. Polskim dystrybutorem Bimber Distillery jest Tudor House.

Glen Albyn

Destylarnia powstała w 1844 roku z inicjatywy James Sutherland, burmistrza Inverness. Poza Glen Albyn w Inverness, położonym nad słynnym Jeziorem Ness, działały także od 1807 roku Millburn i od 1892 roku Glen Mhor, obecnie nie ma już żadnej, wszystkie zostały zamknięte i wyburzone. Glen Albyn położona była przy wschodnim nabrzeżu Kanału Kaledońskiego, wodę czerpała bezpośrednio z Jeziora Ness. Przez krótki czas w latach 50. XIX wieku była zamieniona na młyn. W 1884 roku przejęta i rozbudowana przez spółkę Gregory and Co. W latach 1917-1919 roku w destylarni uruchomiono wytwórnię min morskich i torped. W 1920 roku przejęta przez firmę Mackinlays & Birnie Company, a w 1972 roku przez Distillers Company Limited (obecnie Diageo). Zamknięta w 1983 roku, potem wyburzona, dzisiaj jest tu market i parking. Była małą destylarnią, z jedną tylko parą alembików. Do 1980 roku miała własną słodownię. Używali torfowanego słodu, torf pochodził z bagnisk Dava Moor, leżących na wschód od Inverness.

Czytaj więcej

Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Ardbeg Arrrrrrrdbeg!

edycja dedykowana dla Mickey Headsa, który odszedł w 2020 roku po 13 latach zarządzania destylarnią. W 100% beczki po rye whiskey, butelkowanie z mocą 51,8%. Do Polski trafiło 300 butelek. Przyjemny aromat tlących się wypalonych deszczułek, wędzone ryby, susz wielkanocny, słodycz wanilii i ostry zapach igliwia, jałowca, a także sól, siarka. Torf jest mniej wyraźny niż w klasycznym Ardbeg Ten. W smaku przyjemna słodycz – miód, toffi, powidła śliwkowe. Finisz aż ocieka cukrem, lukrem, miodem, ale jest też nieco sadzy.

Glenfiddich 18YO – dekonstrukcja

Dom Whisky zaprasza 24 lutego o godz. 18.00 na degustację kolekcji whisky z destylarni Glenfiddich. Do spróbowania będą: Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Rum Cask oraz wyjątkowe sample prosto z destylarni: Glenfiddich 18YO Bourbon Cask 59,2%, Glenfiddich 18 YO Sherry Cask 59,8%, Glenfiddich Fire & Cane Cask Strength 58,2%. Spotkanie prowadzi Jakub Magnuszewski, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 308 zł/osoba, a w cenie: Butelka The Glenfiddich 18YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o pojemności 20 ml.

Kolejna destylarnia na Islay

Jeszcze w tym roku ma rozpocząć się budowa nowej destylarni na Islay. Za inwestycją kryje się spółka Elixir Distillers, której współwłaścicielem jest znana postać w świecie whisky, Sukhinder Singh, twórca m.in. The Whisky Exchange. Destylarnia powstaje na przedmieściach Port Ellen, będzie przy niej działało centrum dla zwiedzających. Nazwy jeszcze nie ujawniono.