Bruichladdich – Progressive Hebridean Distillers

Fort Whisky zaprasza 6 listopada o godz. 19.00 na degustację whisky Bruichladdich. Spotkanie poprowadzi ambasador destylarni Bruichladdich – Mateusz Zabiegaj. Do spróbowania będą zarówno wersje podstawowe jak i wersji 100% Islay dwóch marek destylarni (Bruichladdich i Port Charlotte), a także wyjątkowa Octomore. Dodatkowo będzie to okazja by porównać współczesne Port Charlotte z perełką – 15 letnią edycją z beczki typu hogshead po sherry, destylowaną w roku 2002.

Czytaj więcej

Wyprawa do Balmenach

W dniach 21-24 października firma International Beverage, właściciel marki Inver House i pięciu destylarni w Szkocji, zorganizowała wyjazd studyjny dla laureatów konkursu barmańskiego Hankey Bannister. Do Szkocji polecieli: Mateusz Bala z Six Coctails, Michał „Mycek” Stasiak z Domu Whisky i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki, a także Łukasz Gołębiewski z „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Nowa odsłona Diageo Special Releases

Na całym świecie odbyły się już premierowe degustacje tegorocznego wyboru whisky w serii Diageo Special Releases. W tym roku jest to zestaw ośmiu butelek z destylarni Diageo, które wyselekcjonował do serii master blender dr Craig Wilson, a temat przewodni w 2019 roku to „Rzadkość w naturze”, każda butelka oddaje unikatowość, ale i charakter destylarni. Najtańsza whisky w zestawie kosztuje 85 funtów, najdroższa – 1500 funtów, najmłodsza whisky ma 12 lat, najstarsza – 30. Wszystkie to single malts.

Czytaj więcej

Kichoman Rocznik 2010

Ukazała się czwarta w tym roku – i jak zapowiada destylarnia ostatnia – limitowana edycja whisky Kilchoman. Jest to dziewięcioletnia Kilchoman 2010 Vintage, zestawiona z 45 beczek, z czego 42 to beczki po bourbonie i trzy po sherry oloroso. Zabutelkowany z mocą 48% bez filtrowania na zimno. Łącznie do sprzedaży trafi 15 tys. butelek. W Polsce dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Czytaj więcej

Szkocja & whisky

30 października o godz. 19.00 w salonie M&P Strzelecka 27 odbędzie się spotkanie poświęcone historii pewnej bitwy, która rozegrała się w Szkocji pod miasteczkiem Huntly w 1307 roku. O tym wydarzeniu w historii Szkocji opowie Maksymilian Wohl, a pogadance towarzyszyć będzie whisky Craigellachie 10YO z serii Battlehill. Whisky butelkowana jest w Huntly, przez niezależnego bottlera Duncan Taylor, a cała seria powstała dla uczczenia wydarzeń z początku XIV wieku.
Bilet na degustację w cenie 40 zł/os. będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej butelki whisky z kolekcji Battlehill.

Kilchoman 100% Islay 8th Edition

ósma edycja, mniej torfowa (ok. 20 ppm) od poprzedniej. Zestawiona z 23 beczek po bourbonie i 7 beczek typu butt po sherry, napełnionych w latach 2008-2012. W aromacie jod, torf, morska bryza – sól. Koherentnie w smaku – sól, solone wędzone mięso, dużo jodu, dużo dymu, wędzenia, nawet zwęglenia. I trochę wanilii. Cierpki finisz – taniczne czerwone wino, szynka parmeńska, tytoń, lekko drożdże, lekko wiśnie. W Polsce w ofercie M&P.

Eksperymentalna edycja z Kininvie

Trzy nowe whisky sygnowane marką Kininvie, to nowa propozycja William Grant & Sons. Pracująca w cieniu Glenfiddich i Balvenie, destylarnia Kininvie nie jest w pełni są, oddzielnym zakładem i produkuje whisky głównie do blendów William Grant & Sons. Kilka dotychczasowych edycji single malt z Kininvie ukazało się w limitowanych edycjach i są to butelki bardzo drogie. Tym razem cena jest niezwykle atrakcyjna, 35 funtów. Seria nazywa się The Kininvie Works. Mamy w niej KVSM001 – pięcioletnią single malt, która była trzykrotnie destylowana i leżakowana w beczkach po bourbonie, zabutelkowana z mocą 47%. Kolejna butelka, to KVSG002, whisky single grain, z dodatkiem słodowanego żyta, leżakowana trzy lata w beczkach z dziewiczego amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 47,8%. I jeszcze KVSB003, whisky blendowana, z dużym udziałem destylatów słodowych, w wieku trzech lat. Butelkowana z mocą 48,2%.

Nowy Highland Park

Ukazała się nowa edycja whisky Highland Park 21YO, tym razem zestawiona z: sześciu pierwszy raz napełnionych beczek po sherry z europejskiego dębu, czterech pierwszy raz napełnionych beczek po sherry z amerykańskiego dębu i pięciu ponownie napełnionych beczek po sherry z amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 46%. Cena to 230 funtów za butelkę.

Deanston Virgin Oak

młoda, ale wyrazista whisky, po okresie leżakowania w beczkach po bourbonie trafiła do beczek z dziewiczego amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 46,3%. Zapach surowego sosnowego drewna, lasu, jałowca. Smak cierpki, leśny, żywica, jałowiec i wanilia. Cierpki finisz, sok z wiśni, tarnina, tytoń. Polskim dystrybutorem marki Deanston jest MV Poland.

Trzecia edycja GlenAllachie 10YO CS

GlenAllachie Cask Strength 10YO Batch 3 była leżakowana w ponownie napełnionych beczkach po bourbonie (1st & 2nd fill), beczkach ex-sherry PX puncheon, ex-sherry oloroso hogshead oraz z dziewiczego dębu. Wyselekcjonowana przez Billy Walkera. Zabutelkowana z mocą 58,2%, w liczbie limitowanej do 3500 butelek. W Polsce whisky pojawi się w ofercie M&P, podobnie jak dwie poprzednie edycje Batch 1 i 2.

Premiera DSR 2019 w Polsce

25 października Whiskymywife zaprasza na oficjalną premierę w Polsce whisky z serii Diageo Special Releases 2019. Koszt uczestnictwa w degustacji to 380 zł. Zgłoszenia: daniel@whiskymywife.pl (zgłoszenia przyjmowane wyłącznie na adres mailowy). Dostępnych jest wyłącznie 35 miejsc. O udziale w degustacji decyduje kolejność zgłoszeń. W ramach degustacji whisky z serii Diageo Special Releases 2019 należy spodziewać się 9 pozycji. Do tej pory znanych jest tylko 8 z nich: Cardhu 14YO, Cragganmore 12YO, Dalwhinnie 30YO, Lagavulin 12YO, Mortlach 26YO Pittyvaich 29YO, Talisker 15YO, The Singleton of Glen Ord 18YO.

Paul John Nirvana

whisky słodowa z jęczmienia, który rośnie w Radżastanie. Bez podania wieku, ale producent deklaruje, że leżakowana minimum sześć lat w beczkach po bourbonie. Aromat przyjemny, lekko dymny, pomarańcze i mandarynki. Także w smaku mamy przydymione cytrusy, do pomarańczy i mandarynek dochodzi kiszony grejpfrut, wędzone kiszone cytrusy. Bardzo ciekawe. Finisz pomarańczowo-cytrynowy z nutą dymną, wędzoną. Moc – 40%. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Ardbeg Supernova powraca

Ardbeg ponownie wypuszcza wersję swojej whisky Supernova. SN2019 to mocno torfowana whisky, z aromatami: słodkiego toffi, anyżku, eukaliptusa i intensywnego zapachu ogniska wyłaniającego się z mgławicy dymu i torfu. Ardbeg Supernova 2019 jest oficjalnie dostępny w najlepszych sklepach specjalistycznych i Ambasadzie Ardbega. Wypuszczono także niewielką ilość butelek Komitetowych.

GlenAllachie 10YO Port Wood

whisky finiszowała ok. 15 miesięcy w beczkach po porto, butelkowana z mocą 48%. Aromat słodki, gruszki, jabłka – rześko, do tego sporo wiśni, rodzynek, ciasta drożdżowego z rodzynkami. Także smak jest bardzo owocowy, banany, pomarańcze, gruszki, likierowe wino, głęboko pod spodem nuta dymna, pieczona. W finiszu nuty mineralne, nadal dużo bananów, ananas, jabłka, marakuja. Bardzo przyjemna edycja, nie czuć w ogóle mocy alkoholu. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Glenfiddich Grand Cru

Eleganckie ciemne szkło, piękne opakowanie, nowa linia Glenfiddich Grand Cru prezentuje się dostojnie. W zamyśle Briana Kinsmana, który w Glenfiddich odpowiada za nową serię, Grand Cru na przełamywać dotychczasowe konwencje dotyczące whisky i eksponować współpracę ze znanymi winiarzami. Serię rozpoczyna nobliwa Glenfiddich Grand Cru 23YO z beczek po szampanie, z amerykańskiego i europejskiego dębu. Zabutelkowana z mocą 40% ma aromaty: kwiatów owocowych, świeżo wypieczonego chleba, kandyzowanej cytryny, a w smaku: drzewo sandałowe, wanilia, sorbet gruszkowy, białe winogrona. Butelka kosztuje 220 funtów, większość trafi do luksusowych sklepów oraz do sprzedaży on-line. Kolejna edycja w tej serii zapowiadana jest na przyszły rok.

Blisko trzydziestoletni Littlemill

Loch Lomond oferuje 600 butelek unikatowej whisky z zamkniętej destylarni Littlemill. Wydestylowana w 1990 roku, trafiła do beczek po bourbonie. Potem część z beczek finiszowano w beczkach po sherry oloroso i z francuskiego dębu limuzynowego. Littlemill 29YO Private Cellar Collection kosztuje 2750 funtów, butelkowana w kryształowych karafkach Glencairn, z mocą 47,3%. Wraz z karafką w opakowaniu jest miniaturka z tą samą whisky, kawałek dębiny z beczki oraz książeczka dedykowana tej whisky i historii destylarni, która została zniszczona przez pożar w 2004 roku. W Polsce ofertę Loch Lomond i Littlemill ma M&P.

Czterdziestoletnia Glenrothes

W cenie 2900 funtów za butelkę została wypuszczona najstarsza whisky z destylarni Glenrothes, czterdziestolatka, wydestylowana w grudniu 1978 roku. Pochodzi jeszcze ze starych alembików, które zostały zmienione rok później. Leżakowała w beczkach po bourbonie i sherry, jest oleista i taniczna, ciężka, pełna aromatów drewna, orzechów, słodkich owoców, w smaku można odnaleźć przyprawy korzenne i tytoń. Wypuszczono 594 butelki. Polskim dystrybutorem Glenrothes jest Tudor House.

Dziewiąta edycja Kilchoman 100% Islay

Do sprzedaży trafia nowa edycja whisky, Kilchoman 100% Islay 9th Edition. To trunek pochodzący z 43 beczek po bourbonie, z roczników 2007 i 2009, z lokalnego jęczmienia, słodowanego w destylarni. Wraz z dziewiątą edycją destylarnia powróciła do tradycji butelkowania w tej serii whisky wyłącznie z beczek po bourbonie, rok temu 8th Edition była w połowie z beczek po sherry. W stosunku do poprzednich edycji nieco niższy jest poziom fenoli z odymiania torfem, ok. 20 ppm. Butelkowana z mocą 50%. Jak mówi Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman, nowa edycja to aromaty: cytrusów, jałowca, moreli, dzikich ziół. Wypuszczono 12 tys. butelek. W Polsce dystrybutorem whisky jest M&P.