Glenmorangie w Redzie

22 listopada o godz. 18.00 w Domu Whisky w Redzie (ul. Wejcherowska 67) odbędzie się degustacja Glenmorangie Grand Vintage 1991, którą poprowadzi Stanisław Domin, brand ambasador marki. Poza whisky wieczoru do spróbowania będą także: Glenmorangie Original, Glenmorangie Lasanta 12YO, Glenmorangie Quinta Ruban 14YO, Glenmorangie 18YO, Glenmorangie Signet. Cena: 250 zł/osoba (kwota w pełni do wykorzystania na zakup produktów biorących udział w degustacji). Liczba miejsc ograniczona, zapisy pod adresem: marcin.chojnacki@sklep-domwhisky.pl lub telefonicznie: 691760000.

Bladnoch Samsara

single malt wypuszczony z okazji dwustulecia destylarni, która przez ponad dwa lata przed jubileuszem pozostawała zamknięta, stąd nazwa whisky – „Samsara” znaczy po hindusku Odrodzenie. Whisky bez określenia wieku, z beczek first fill ex-bourbon oraz po kalifornijskim czerwonym winie. Aromat lekko słony, nuty pieczonego chleba, wędzonych śliwek, nawet wędzonego mięsa, dużo wanilii. W smaku wanilia, mleczna czekolada, zioła i wiśnie. W finiszu skórka chleba, wiśnie i śliwki, ciasto ze śliwkami, słodycz toffie. Moc – 46,7%.

Degustacja kolekcji Markusa Bomby

The Finest Malts to projekt Markusa Bomby i jego firmy Scotland Yard. Seria City Landmarks to własne bottlingi, etykieta zakrywa znaczną część klasycznej butelki szartreski, a na niej w tle zdjęcie rozpoznawalnego budynku i klarownie wyszczególniona zawartość flaszy. Wszystkie z mocą beczki, nie filtrowane na zimno, nie barwione. Podczas tegorocznego Whisky Live Warsaw miałem okazję spróbować każdej z butelek i wypadają one nadspodziewanie dobrze, z powodzeniem mogą konkurować z butelkowaniami znanych szkockich firm.

Czytaj więcej

Mortlach i Sześć Królestw

Diageo wypuściło whisky single malt wieńczącą ich tegoroczną współpracę z HBO w ramach projektu „Gra o tron”. Whisky nazywa się Six Kingdoms i jest to piętnastoletnia Mortlach. Sześć Królestw pozostało zjednoczonych przez Brana Starka pod jedną koroną w finale sagi „Gra o tron”, siódme królestwo, czyli Północ, pozostało samodzielne, w rękach Sansy Stark. Whisky była leżakowana w pierwszy raz napełnionych beczkach po sherry i finiszowana w beczkach po bourbonie.

Czytaj więcej

Glentauchers 2008 Duncan Taylor Octave Loża Dżentelmenów

butelkowanie w Huntly przez Duncan Taylor, z mocą beczki 53,9%, pojedyncza beczka nr 8523453, cztery miesiące dodatkowego finiszowania w małej beczce typu octave. Butelkowanie z selekcji Artura Brzychcy dla Loży Dżentelmenów, tylko 71 butelek, co wynika z małych rozmiarów octave. Aromat ziarna, tytoniu, dymu. W smaku: wanilia, budyń waniliowy i kokos. Finisz lekko ziołowy, tostowane pieczywo, wypieczona skórka chleba i wiśnie.

Old Barrey Single Malt 5YO

Druga whisky w kolekcji Old Barrey, wyselekcjonował ją Artur Brzychcy w piwnicach czeskich zakładów Jelinek. To 2970 butelek, pięć lat leżakowania w beczkach po bourbonie. Aromat: ziół (rozmaryn, tymianek), masa kukurydzy, wyraźnie bourbonowy. W smaku wędzony ser, oscypek, sporo wanilii, toffi, słodycz ziarna. Ziołowo-kukurydziany finisz. Moc – 40%. W ofercie – Tedi.

Port Askaig 30YO

wiekowa edycja whisky single malt z destylarni Caol Ila, butelkowana w serii Port Askaig firmy Speciality Drinks, w której ukazują się dymne whisky z Islay, niemal w 100% z Caol Ila (wyjątkiem jest Port Askaig 14YO z destylarni Bunnahabhain). Mimo dużej ilości dymu aromaty są zrównoważone i delikatne, przyjemna owocowość – dużo jabłek i gruszek, ciasto ze śliwkami. W ustach sporo torfu, medykamenty, cierpki sok z wiśni, kwaśne jabłka. Cierpki finisz, a w nim masa wiśni, tytoń, jabłka oraz gruszki. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Glenfiddich w nowym opakowaniu

W październiku Glenfiddich zadebiutował w nowych butelkach dla wersji 12YO i 15YO. Jednym z detali nowego wzoru butelki jest wyraźnie wygrawerowany w szkle symbol doliny, nadający jej większej wyrazistości i honorujący wieloletnie dziedzictwo marki. Wytłoczony w złotym kolorze, symbol jelenia, dumnie prezentuje się pomiędzy ułożonymi w kształt litery V stokami doliny. Ozdobiony złotymi elementami podpis Williama Granta, znajduje się w górnej części butelki. Edycja dwunastoletnia ma nową nazwę Our Original Twelve, tradycyjnie leżakuje w beczkach po sherry oloroso i bourbonie. Piętnastolatka teraz nazywa się Our Solera Fifteen, sposób jej produkcji pozostaje neizmieniony – beczki po sherry i bourbonie ustawione w systemie solera. Sugerowana cena Glenfiddich Our Original Twelve w sklepach kanału handlu tradycyjnego to 149 zł za 700 ml, natomiast Glenfiddich Our Solera Fifteen – 239 zł za 700 ml.

Czytaj więcej

Bowmore 10YO Dark & Intense

edycja dla sklepów wolnocłowych. Beczki po sherry i ex-bourbon hogsheads. Zgodnie z nazwą – bardzo ciemna, barwa likieru kawowego. Zapach orzechów, figi, daktyli, rodzynek, domowego kominka. Bardzo ciekawy smak – ziemniak wyjęty z ogniska i orzechy, wędzone wiśnie, suszone śliwki i rodzynki. Finisz w pierwszej chwili cierpki, tytoniowy, potem słodszy – herbata, hibiskus, rodzynki. Moc – 40%.

Whisky i historia Szkocji

30 października w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyła się prezentacja whisky z serii Battlehill, od niezależnego bottlera, firmy Duncan Taylor. Nazwa serii whisky nawiązuje do historycznego miejsca, gdzie rozegrały się krwawe wydarzenia szkockiej historii. Nawiązanie jest nieprzypadkowe, gdyż widniejące w nazwie „bitewne wzgórze”, położone jest w pobliżu Huntly (Aberdeenshire), gdzie mieści się siedziba Duncan Taylor. Degustację połączono z krótką historyczną pogadanką na temat wydarzeń, które dały nazwę kosztowanemu trunkowi. Wygłosił ją Maksymilian Wohl.

Czytaj więcej

Wakatsuru Junenmyo Half Decade

(十年明) firma Wakatsuru Shuzo z Hakuriku specjalizuje się w produkcji shōchū i działa od 1947 roku. Nie są nowicjuszem w produkcji whisky, ich pierwsza marka – Sunshine Whisky – pojawiła się w Japonii w 1953 roku. Przez wiele lat whisky stanowiła jednak margines ich oferty, kierowany głownie na rynek lokalny. Ich nowe edycje whisky, to efekt budowy nowej Saburomaru Distillery przy Wakatsuru Shuzo. Half Decade to whisky mocno torfowa, w wieku ok. 5 lat, zabutelkowana w 2019 roku. W aromacie: dużo torfu, maślane ciasteczka, toffi, wanilia, prażone zboże. W smaku dużo ziarna, prażony ryż, finisz medyczny, jodyna, dym i wanilia. Moc 40%. W Polsce w ofercie Sake Maruta.

Balblair masterclass

Destylarnia Balblair kilka miesięcy temu zadebiutowała z zupełnie nową linią whisky. Prezentację nowych butelek poprowadził Gregor Sterling, ambasador whisky w Inver House. Dotąd Balblair było znane z wersji rocznikowych, Vintage, swoich whisky. Przez ostatnich dziesięć lat wypuścili aż 34 edycje rocznikowe, więc sporym zaskoczeniem była zupełnie nowa linia: 12, 15, 18 i 25-letnich whisky. Na razie zaniechali edycji rocznikowych, choć nie wykluczone, że będą się pojawiały w wersjach dla sklepów wolnocłowych lub jako specjalne edycje.

Czytaj więcej

Bruichladdich – Progressive Hebridean Distillers

Fort Whisky zaprasza 6 listopada o godz. 19.00 na degustację whisky Bruichladdich. Spotkanie poprowadzi ambasador destylarni Bruichladdich – Mateusz Zabiegaj. Do spróbowania będą zarówno wersje podstawowe jak i wersji 100% Islay dwóch marek destylarni (Bruichladdich i Port Charlotte), a także wyjątkowa Octomore. Dodatkowo będzie to okazja by porównać współczesne Port Charlotte z perełką – 15 letnią edycją z beczki typu hogshead po sherry, destylowaną w roku 2002.

Czytaj więcej

Wyprawa do Balmenach

W dniach 21-24 października firma International Beverage, właściciel marki Inver House i pięciu destylarni w Szkocji, zorganizowała wyjazd studyjny dla laureatów konkursu barmańskiego Hankey Bannister. Do Szkocji polecieli: Mateusz Bala z Six Coctails, Michał „Mycek” Stasiak z Domu Whisky i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki, a także Łukasz Gołębiewski z „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Nowa odsłona Diageo Special Releases

Na całym świecie odbyły się już premierowe degustacje tegorocznego wyboru whisky w serii Diageo Special Releases. W tym roku jest to zestaw ośmiu butelek z destylarni Diageo, które wyselekcjonował do serii master blender dr Craig Wilson, a temat przewodni w 2019 roku to „Rzadkość w naturze”, każda butelka oddaje unikatowość, ale i charakter destylarni. Najtańsza whisky w zestawie kosztuje 85 funtów, najdroższa – 1500 funtów, najmłodsza whisky ma 12 lat, najstarsza – 30. Wszystkie to single malts.

Czytaj więcej

Kichoman Rocznik 2010

Ukazała się czwarta w tym roku – i jak zapowiada destylarnia ostatnia – limitowana edycja whisky Kilchoman. Jest to dziewięcioletnia Kilchoman 2010 Vintage, zestawiona z 45 beczek, z czego 42 to beczki po bourbonie i trzy po sherry oloroso. Zabutelkowany z mocą 48% bez filtrowania na zimno. Łącznie do sprzedaży trafi 15 tys. butelek. W Polsce dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Czytaj więcej

Szkocja & whisky

30 października o godz. 19.00 w salonie M&P Strzelecka 27 odbędzie się spotkanie poświęcone historii pewnej bitwy, która rozegrała się w Szkocji pod miasteczkiem Huntly w 1307 roku. O tym wydarzeniu w historii Szkocji opowie Maksymilian Wohl, a pogadance towarzyszyć będzie whisky Craigellachie 10YO z serii Battlehill. Whisky butelkowana jest w Huntly, przez niezależnego bottlera Duncan Taylor, a cała seria powstała dla uczczenia wydarzeń z początku XIV wieku.
Bilet na degustację w cenie 40 zł/os. będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej butelki whisky z kolekcji Battlehill.