Vinet-Delpech

firma powstała w 1777 roku, obecnie już siódme pokolenie rodziny Delpech Fougerat pracuje przy produkcji koniaku. Mają ok. 100 ha winnic ugni blanc w regionach Petite Champagne i Fins Bois oraz aż 12 alembików. Mają także kolumny do destylacji ciągłej i trzy linie do butelkowania. Używają beczek z dębu Limousin. Poza destylatami z winogron produkują: gin, wódkę, whisky i rum. – Sprzedajemy odleżakowane eau-de-vie do dużych domów koniakowych jak Martell czy Rémy Martin, pod własną marką sprzedajemy zaledwie niewielką część naszych destylatów, dlatego firma, choć duża, jest stosunkowo mało znana poza regionem Cognac – mówi Lucas Faret, który odpowiada za eksport. Najstarsze koniaki jakimi obecnie dysponują, liczą sobie ponad sto lat.


Koniak Delpech Fougerat VS ma trzy lata, jest bardzo owocowy: jabłka, soczyste gruszki, także kwiaty – fiołki, a w finiszu anyż. Delpech Fougerat VSOP ma pięć lat, aromat bardziej dojrzałych owoców niż VS – brzoskwinie, jabłka, do tego liście herbaty i skóra, a w ustach gruszki, cynamon, imbir, gorzka czekolada. Koniak Delpech Fougerat XO to destylaty minimum dwudziestopięcioletnie. W aromacie: ananas, mango, jabłka, w ustach: skóra, tytoń, pieczone jabłka, rodzynki, a w finiszu – biszkopt. Brandy Hector Legrand Extra ma szesnaście lat. Spirytus został wydestylowany w kolumnie z tych samych winogron, które wykorzystywane są do produkcji koniaku, brandy starzono w beczkach po koniaku. W aromacie: kawa i kakao, w ustach: rodzynki i dużo cukru. Poza tym firma butelkuje pineau des Charentes Blanc z winogron colombard i ugni blanc oraz Rosé z winogron cabernet i merlot.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.