Oferowane przez nas książki
Nalewki nalewkarzy
Dawni alchemicy zamienili się w aptekarzy i chemików, a wytwarzana przez nich Aquavita zaczęła być alkoholem dostępnym, jako gorzałka, trunek pośledni i powszechnie dostępny lub surowiec do wyrobu wyciągów roślinnych. Zapewne następcy alchemików i cyrulików – aptekarze – wpadli na pomysł wykorzystania leczniczych i nieleczniczych ziół do produkcji doskonałych trunków, i to o tworzeniu tych trunków jest niniejsza opowieść.
Książka Bogumiła Rychlaka i Andrzeja Przecherki „Nalewki nalewkarzy” to pierwsza publikacji w serii „Biblioteczka Aqua Vitae”. Autorzy są wybitnymi ekspertami w dziedzinie dawnych receptur i tworzenia nalewek ziołowych i owocowych.
Cena 19 zł, s. 108, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
Zapomniane klejnoty
Bogumił Rychlak z zawodu jest tłumaczem i nauczycielem języka angielskiego. Jego pasją jest odtwarzanie starych, zapomnianych receptur nalewek z różnych stron Europy – z Francji, Włoch, Niemiec, Anglii. Sam stworzył też receptury takich trunków jak Żubrsinthe czy Boggy Absinthe, które oferowane są na francuskim rynku. Jest współautorem książki „Nalewki nalewkarzy” oraz redaktorem magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”.
Książka jest efektem wieloletnich poszukiwań. Autor przypomina dawno zapomniane receptury nalewek, wódek i likierów, pisze o ich historii, podaje także przepisy, tak by każdy sam mógł spróbować przygotować kordiały, eliksiry i rosolisy.
Cena – 29 zł, s. 100, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
Wódka
Opisy ponad 800 wódek, światowe marki, butikowe, limitowane edycje. Już niebawem do księgarń trafi książka Łukasza Gołębiewskiego pt. „Wódka”, największa monografia poświęcona wódce jaka kiedykolwiek powstała, nie tylko w języku polskim. Wydawnictwo Olesiejuk.
Cena 35 zł, s. 190, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
Koniak
Książka przedstawia 60 najważniejszych domów koniakowych – historię, ciekawostki i ich trunki. Autor przedstawia też atrakcje regionu Charente, pisze o historii i technologii produkcji koniaku oraz o najsłynniejszym likierze, którego składnikiem jest koniak – Pinneau des Charentes.
Cena 20 zł, s. 102, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
Bourbon i amerykańska whiskey
Pasjonująca jest historia amerykańskiej whiskey, trunku, który przybył na nowo odkryty kontynent wraz z pierwszymi osadnikami, pionierami, zdobywcami Dzikiego Zachodu. Whiskey destylował pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych, George Washington, w gorzelni produkującej bourbona pracował ojciec prezydenta Abrahama Lincolna. Dziś amerykańska whiskey znów jest modna. Powstają nowe marki i nowe destylarnie. Jednocześnie to wciąż trunek bardzo tradycyjny, nieodłącznie związany z amerykańską kulturą, z preriami Kentucky, muzyką country i blue grass. Książka jest przewodnikiem po bogatym i zróżnicowanym świecie amerykańskiej whiskey.
Cena 20 zł, s. 104, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
Calvados
Kalwados, czy też calvados, bo tak nazywa się w swojej ojczyźnie, a także w literaturze anglosaskiej, to prawdopodobnie najlepsza na świecie jabłkowa brandy. A na pewno najbardziej znana. Wojciech Młynarski śpiewał: Calvados to coś więcej niż trunek – to sposób bycia. Bohaterowie słynnej pacyfistycznej powieści Ericha Marii Remarque’a „Łuk triumfalny”, Joanna i doktor Ravic, delektują się kalwadosem. Tego się nie pije, to się po prostu wdycha – mówi bohaterka powieści Remarque’a. Złocisty trunek popijali w słońcu plaż Étretat Claude Monet, Eugène Boudin, Marcel Proust czy Guy de Maupassant. Naśladowany i podrabiany w wielu regionach świata, lecz ta jabłkowa brandy nigdzie nie smakuje tak jak w Normandii.
Cena 20 zł, s. 104, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
Świat brandy
Album jest przewodnikiem po świecie brandy – od Europy, przez obydwie Ameryki, Australię i Afrykę, ze wszystkich tych miejsc, gdzie uprawiane są winogrona. Dobra brandy, która spędziła wiele lat w dębowych beczkach, uważana jest za najdoskonalszy, najszlachetniejszy z alkoholi. Koniak czy armaniak to nic innego jak właśnie brandy, tyle że pochodząca z konkretnego regionu. Znawcy cenią brandy za jej bogatą paletę aromatów i różnorodność smaków, w których odnajdujemy zarówno dziedzictwo winorośli, jak i wieloletni wpływ beczki.
1001 whisky
Klasyczna pozycja pod redakcją Dominica Roskrowa „1001 whisky, których warto spróbować”. Jest to ogromne, pięknie ilustrowane, kompendium o whisky świata, jedna z najważniejszych książek jakie powstały na temat whisky.
Cena 60 zł, s. 960, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.
J.A. Baczewski. Ilustrowana historia wódki
Dwujęzyczna, bogato ilustrowana publikacja przedstawia historię produkcji wódki oraz dzieje rodu Baczewskich i jej wyrobów. Album opatrzono licznymi fotografiami rodzinnymi, wycinkami z prasy, zdjęciami butelek w rozmaitych kształtach i etykiet. Każdy, kto sięgnie po tę książkę, odbędzie fascynującą podróż śladami rodu Baczewskich i produkcji alkoholu.
Cena 29 zł, s. 120, zamówienia: redakcja@aqua-vitae.pl.