Warsaw Spirits Competition 2019

In the second edition of the Warsaw Spirits Competition, judges awarded 131 spirits. Both the number of entries, the number of producers and the average of points awarded were record-breaking, a year ago jury awarded 92 medals. The level beverages was high, hence the large number of gold medals. Many brands attended with kraft products.

Judges met on September 21 in Warsaw, composed of: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński and Łukasz Gołębiewski. All spirits were evaluated in blind tasting, assigned to one of 23 categories.

The most awarded alcohols were produced in Poland, other represented countries are: Russia, Ukraine, Belarus, Lithuania, Bulgaria, France, Italy, Spain, Scotland, Czech Republic, Austria, Belgium, Netherlands, Georgia, USA, Mexico, Japan, Jamaica, Colombia or Trinidad and Tobago. Of course, most reported alcohols were made in Poland.

Silver medals received samples with an average note of at least 70/100 points, gold samples with a total note of at least 80/100 points. In addition, jury awarded 21 Double Gold medals, which were awarded to three samples highest rated in the competition and the best samples in individual categories.

The event was organized by the editors of „Aqua Vitae” and the Spirits.com.pl website. Alcohols were evaluated according to the following criteria: aroma (30 points to get), taste (30), finish (30) and overall impression (10), which include elements such as harmony and innovation, that is, even contrasting flavors and aromas can get high marks if they are interesting and innovative.

20 września odbędzie się druga edycja nowego wydarzenia w kalendarzu rynku mocnych alkoholi – Warsaw Spirits Competition. Do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy producentów i importerów.

Organizatorem wydarzenia są redakcja magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. W jury zasiądą publicyści i eksperci. Alkohole będą oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Alkohole będą nagradzane medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 70, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 80 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii. Degustacja odbywać się będzie w ciemno, alkohole zostaną wcześniej podzielone na 23 osobne kategorie.

Kategorie:

1. Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)
2. Wódka żytnia (rye vodka)
3. Wódka pszeniczna (wheat vodka)
4. Wódka ziemniaczana (potato vodka)
5. Wódka starzona (aged vodka)
6. Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)
7. Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)
8. Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)
9. Okowity i destylaty owocowe niestarzone (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)
10 Okowity i destylaty warzywne niestarzone (natural unaged vegetable spirit)
11. Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)
12. Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)
13. Alkohole starzone (aged beverages)
14. Likiery, nalewki, napoje spirytusowe (spirit beverages & liquors)
15. Gin
16. Rum/cachaça
17. Whisky single malt
18. Whisky blended
19. American whiskey/bourbon
20. Irish whiskey/single pot still
21. Grape brandy/cognac/armagnac
22. Pomace brandy/aged grappa
23. Tequila/mezcal

Nagrodzone alkohole zostaną uhonorowane dyplomami i medalami. Wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej gali z udziałem laureatów i dziennikarzy.

W konkursie uczestniczyć będą wyłącznie alkohole zgłoszone przez producenta lub importera, przyporządkowane do konkretnej kategorii. Wymóg uczestnictwa w konkursie to: nadesłanie formularza zgłoszenia wraz z próbkami (jedna butelka o pojemności 0,5 l lub więcej) oraz uiszczenie opłaty zgłoszeniowej. Każdy producent lub importer może zgłosić do oceny w konkursie dowolną liczbę alkoholi. Jednostkowa opłata zgłoszeniowa wynosi 500 zł, w przypadku zgłoszenia większej liczby niż trzy alkohole opłata konkursowa za każdy kolejny zgłoszony wynosi 250 zł.

Każdy zgłoszony alkohol będzie indywidualnie oceniany w ciemno. Zarówno noty degustacyjne jury, jak i oceny opisowe zostaną udostępnione zgłaszającemu. Noty i oceny opisowe alkoholi nagrodzonych medalami zostaną opublikowane, pozostałe będą znane wyłącznie członkom jury i zgłaszającemu.

Formularz zgłoszenia i szersze informacje: biuro@spirits.com.pl

Komentarze