20 września odbędzie się pierwsza edycja nowego wydarzenia w kalendarzu rynku mocnych alkoholi – Warsaw Spirits Competition. Do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy producentów i importerów.
Organizatorem wydarzenia są redakcja magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. W jury zasiądą publicyści i eksperci – Aleksander Baron, Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski, Łukasz Klesyk. Alkohole będą oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Alkohole będą nagradzane medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 70, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 80 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii. Degustacja odbywać się będzie w ciemno, alkohole zostaną wcześniej podzielone na siedemnaście osobnych kategorii.

Kategorie:
1. Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)
2. Wódka żytnia (rye vodka)
3. Wódka pszeniczna (wheat vodka)
4. Wódka ziemniaczana (potato vodka)
5. Wódka starzona (aged vodka)
6. Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)
7. Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)
8. Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)
9. Okowita owocowa niestarzona (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)
10. Okowita ziemniaczana niestarzona (natural unaged potato spirit)
11. Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)
12. Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)
13. Likiery, nalewki, napoje spirytusowe (spirit beverages & liquors)
14. Gin
15. Rum
16. Whisky/whiskey/bourbon
17. Grape brandy/pomace brandy/aged grappa

Nagrodzone alkohole zostaną uhonorowane dyplomami i pamiątkowymi medalami. Wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej gali z udziałem laureatów i dziennikarzy.
W konkursie uczestniczyć będą wyłącznie alkohole zgłoszone przez producenta lub importera, przyporządkowane do konkretnej kategorii. Wymóg uczestnictwa w konkursie to: nadesłanie formularza zgłoszenia wraz z próbkami (jedna butelka o pojemności 0,5 l lub więcej) oraz uiszczenie opłaty zgłoszeniowej. Każdy producent lub importer może zgłosić do oceny w konkursie dowolną liczbę alkoholi. Jednostkowa opłata zgłoszeniowa wynosi 500 zł, w przypadku zgłoszenia większej liczby niż trzy alkohole opłata konkursowa za każdy kolejny zgłoszony wynosi 250 zł.
Każdy zgłoszony alkohol będzie indywidualnie oceniany w ciemno. Zarówno noty degustacyjne jury, jak i oceny opisowe zostaną udostępnione zgłaszającemu. Noty i oceny opisowe alkoholi nagrodzonych medalami zostaną opublikowane, pozostałe będą znane wyłącznie członkom jury i zgłaszającemu.

Formularz zgłoszenia

Prosta forma opłaty konkursowej

Komentarze