Kończące się zbiory jęczmienia na Wyspie Islay, to zawsze czas, kiedy ogłaszana jest kolejna edycja whisky Kilchoman 100% Islay. W tym roku to już 15. edycja, dziewięcioletnia whisky z 54 beczek po bourbonie, destylowana z odmian jęczmienia concerto i publican w latach 2014 i 2015.
Jęczmień uprawiany na Islay i nieco niższy poziom torfowania tworzą bardziej lepki smak, z bogatszymi nutami cytrusowymi i słodowymi w porównaniu z Kilchoman Machir Bay i Kilchoman Sanaig. Butelkowana z mocą 50% alkoholu, charakteryzuje się również nieco większą intensywnością.
„Świeża wanilia ustępuje miejsca owocom tropikalnym, prażonemu dębowi i solonemu masłu, z warstwami kandyzowanych cytrusów, dojrzałej gruszki, białego pieprzu i falami torfowego dymu” – powiedział Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman.
Polskim importerem jest M&P.