15. edycja Kilchoman 100% Islay

Kończące się zbiory jęczmienia na Wyspie Islay, to zawsze czas, kiedy ogłaszana jest kolejna edycja whisky Kilchoman 100% Islay. W tym roku to już 15. edycja, dziewięcioletnia whisky z 54 beczek po bourbonie, destylowana z odmian jęczmienia concerto i publican w latach 2014 i 2015.

Jęczmień uprawiany na Islay i nieco niższy poziom torfowania tworzą bardziej lepki smak, z bogatszymi nutami cytrusowymi i słodowymi w porównaniu z Kilchoman Machir Bay i Kilchoman Sanaig. Butelkowana z mocą 50% alkoholu, charakteryzuje się również nieco większą intensywnością.
„Świeża wanilia ustępuje miejsca owocom tropikalnym, prażonemu dębowi i solonemu masłu, z warstwami kandyzowanych cytrusów, dojrzałej gruszki, białego pieprzu i falami torfowego dymu” – powiedział Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman.
Polskim importerem jest M&P.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.