Destylarnia Jack Daniel’s jest najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w USA. W 2016 roku mija 150 lat od jej powstania. To wyjątkowy rok dla pracowników destylarni, mieszkańców Lynchburga oraz przyjaciół Jacka na całym świecie. Ale najbliższe miesiące, podczas których przewidzianych jest wiele emocjonujących atrakcji, to przede wszystkim święto niezależności!
Lynchburg to niewielkie miasto w stanie Tennessee. Rytm życia jego mieszkańców wyznaczają zmieniające się pory roku oraz praca… w destylarni. Dzieje się tak nieprzerwanie od 1866 roku. To wówczas Jasper Newton Daniel, przez przyjaciół zwany Jack, odkrył miejsce, w którym postanowił założyć swoją destylarnię. Miejsce nie było przypadkowe. Destylarnia stanęła przy źródle czystej, wypływającej z jaskini i filtrowanej przez wapienne skały wody. O tym, że był to trafny wybór świadczy fakt, że whiskey z Lynchburga szybko zdobyła ogromną popularność. Dzisiaj Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, cenioną za indywidualny charakter oraz autentyczność, można znaleźć w 165 krajach na całym świecie.
– W świecie, w którym jedyną rzeczą stałą jest zmiana, niezwykłym osiągnięciem jest tworzenie whiskey w ten sam sposób przez 150 lat – mówi Mark McCallum, dyrektor globalny marki Jack Daniel’s. – Udało się nam tego dokonać, ponieważ zawsze postępowaliśmy w zgodzie z najważniejszą zasadą, którą pozostawił nam Jack: „Tworząc whiskey codziennie, tworzymy ją najlepiej, jak potrafimy”. Przez najbliższy rok chcemy przybliżyć przyjaciołom Jacka nasze tradycje i wartości, bo to one właśnie sprawiają, że nasza whiskey jest wyjątkowa. Pragniemy aby planowane obchody były świętem wszystkich przyjaciół Jacka.
Wydarzenia związane z rocznicą będą trwały przez cały rok. Na rynku pojawi się specjalna, limitowana edycja butelek whiskey. Planowana jest także renowacja historycznych obiektów w destylarni oraz otwarcie zupełnie nowych. Rocznica destylarni będzie również uhonorowana na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, gdzie w uroczysty sposób zamknięta zostanie jedna z sesji na Wall Street. W Polsce, w wybranych sklepach pojawią się wyjątkowe ekspozycje „Lynchburg w sklepie”, zaś bary, dzięki unikalnej scenografii, pozwolą poczuć niepowtarzalny klimat miejsca, w którym od 150 lat wytwarzana jest whiskey. Przyjaciele Jacka będą mogli wziąć udział w konkursie, realizowanym na Facebooku, w którym główną nagrodą jest wyjazd do Lynchburga na główne obchody rocznicowe.
Podczas 150 lat istnienia destylarni, wybuchały i kończyły się wojny, zmieniały się epoki, i towarzyszące im mody. Przez cały ten czas proces produkcji whiskey pozostał niemal identyczny. Od precyzyjnego, ręcznego wytwarzania każdej beczki, po filtrowanie każdej kropli przez ponad trzymetrową warstwę węgla drzewnego (charcoal mellowing). Dzisiaj Jack Daniel’s Tennessee Whiskey produkowana jest zgodnie z tą samą technologią, którą przed laty opracował i doprowadził do perfekcji sam Jasper Newton Daniel. Do dzisiaj też każda najmniejsza kropla whiskey, która wyrusza w świat, wytwarzana jest w Lynchburgu. To dowód na to, że poszanowanie tradycji oraz troska o najwyższą jakość, niezmiennie pozostaje w cenie. Dzięki temu przekraczać można wszelkie granice i stawać się częścią kultury.
Więcej informacji na temat obchodów na stronie internetowej www.jackdaniels.com.