Zabutelkowana z mocą 46%, najpierw leżakowała w beczkach po bourbonie, potem była finiszowana w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Ma bardzo przyjemny owocowy zapach – cytryny, pomarańcze, gruszki, morele, pigwy, kwiaty, nuty miodowe. W ustach tłusta, słodowa, jest też cierpkość: kwaśne śliwki, gruszki, kwaśne winogrona, żurawina, przyprawy korzenne – kandyzowane skórki cytryny w cynamonie, hibiskus nuty gorzkie jak w jarzębinie. W finiszu delikatna kwiatowość, słodkie winogrona muskat, kwaskowe papierówki i bardziej gorzkie jabłka jak na calvados. Polskim dystrybutorem jest ML Spirits.
Glasgow Distillery powstała w 2012 roku, założona przez Liama Hughesa, Iana McDougalla i Mike’a Haywarda. Początkowo robili Makar Gin i wódki G52, a w 2015 roku zaczęli też destylować whisky. W 2019 roku wypuścili swoją pierwszą single malt pod marką 1770. Nazwa nawiązuje do daty, kiedy powstała pierwsza destylarnia w Glasgow – Dundashill. 1770 Glasgow Single Malt 2019 Release była pierwszą whisky z Glasgow od 1902 roku. Potem kolekcję 1770 uzupełniły single malt torfowa oraz trzykrotnie destylowana. Do leżakowania wykorzystano beczki po bourbonie oraz beczki z dziewiczego dębu. Obecnie trzon oferty to: 1770 Original, 1770 Peated i 1770 Triple Distilled, do tego dochodzą edycje limitowane, jak np. wypuszczone w 2023 roku z mocą beczki: 1770 Triple Distilled Cognac Cask Finish, 1770 Peated Tokaji Finish i 1770 Golden Beer Cask. Robią też blended malt whisky Riot Vat no. 6, której trzon stanowi ich własna whisky oraz kolekcję rumów Banditti.
Źródłem wody dla destylarni jest Loch Katrine. Glasgow Distillery korzysta z brytyjskiego jęczmienia. Do edycji peated poziom natorfienia wynosi 50 ppm, torf jest z Highlands. Stalowa kadź zacierna ma pojemność 9000 l. Mają osiem stalowych kadzi fermentacyjnych o pojemności po 5000 l, fermentacja trwa 72 godziny po których uzyskują 8% alkoholu. Po fermentacji brzeczka jest rozdzielana pomiędzy dwa alembiki wash still po 2500 l. Oryginalnie w 2014 roku zainstalowano jeden, ochrzczony imieniem Tara, a w 2019 roku zainstalowano jego replikę z imieniem Margaret. Pierwsza destylacja trwa 6 godzin i uzyskuje się 20-25% alkoholu. Kolumny spirytusowe też są dwie po 1500 l, nazwane Mhairi i Frances (druga dodana w 2019 roku). Druga destylacja trwa pięć godzin. Spirytus odbierany jest w przedziale 72-63%, a w przypadku torfowej whisky destylacja jest dłużej ciągnięta by uzyskać większą oleistość – 72-57%. W przypadku trzykrotnej destylacji odbierają z mocą 75-81%. Beczki kupują w zakładzie Kelvin Cooperage i napełniają z mocą 63,5%. Przy destylacji na stałe pracuje siedem osób, jedna osoba zajmuje się beczkami.