200 lat Macallana w Polsce

28 listopada w hotelu Warszawa odbyło się wielkie przyjęcie z okazji dwustulecia destylarni Macallan. Przy długim stole posadzono osiemdziesięciu zaproszonych gości. Wyczekiwanym wydarzeniem wieczoru była możliwość spróbowania unikatowej edycji whisky The Macallan Time: Space Mastery, która kosztuje ok. 7000 zł. Organizatorem imprezy był polskim wyłączny importer Macallana, United Beverages.

Destylarnia Macallan powstała nad rzeką Spey w 1824 roku, jej założycielem był Alexander Ried. W 1992 roku zakład kupił Roderick Kemp i pozostawał w rodzinnych rękach aż do 1996 roku, kiedy za 180 mln funtów przejął go Highland Distillers (w 1999 roku Highland Distillers zostało wchłonięte przez The Edrington Group Limited). Ciekawostką jest, że jednym z dziedziczących właścicieli Macallana był hollywoodzki scenarzysta Allan Scott, dzięki któremu whisky pojawia się m.in. w scenie z Julie Christie filmu „Nie oglądaj się teraz”. W czerwcu 2018 roku zbudowano zupełnie nową destylarnię, która uwzględnia rosnące zapotrzebowanie na szkocką whisky, a jednocześnie pozwala zachować całkowicie styl marki. Od wielu lat The Macallan uchodzi za najbardziej luksusową szkocką whisky, a limitowane edycje i stare wypusty osiągają astronomiczne ceny.
Na polski wieczór przygotowano specjalne menu, dedykowane różnym wersjom whisky Macallan. Pasztetówka grzybowa z pastą chlebową i kaparami czosnku niedźwiedziego została podana do klasycznej The Macallan 12YO Double Cask. Potem została podana delikatna zupa cebulowa z siedmioletnim miso z jęczmienia i kukurydzy, a do niej The Macallan 12Y0 Sherry Oak. Do wędzonej szalotki z musem z wątróbki drobiowej i gorczycą podany został The Macallan 15Y0 Double Cask, a do głównego dania, którym było ossobuco cielęce z duszoną białą fasolką, wykwintny The Macallan 18Y0 Sherry Oak.
Na koniec beza z Cremoux jogurtowym i kandyzowaną japońską cytryną sudachi, ale oczy wszystkich zwrócone były na rozlewających The Macallan Time: Space Mastery.
– Ta niezwykła whisky powstała z najlepszych beczek z europejskiego dębu, ma podkreślać wyjątkowy charakter whisky Macallan i ich długą tradycję leżakowania whisky w beczkach po sherry – mówił Tomasz Włodarczyk, ambasador marki w Polsce.
The Macallan Time: Space Mastery został zabutelkowany z mocą 43,6%. Płyn wlano do okrągłego dekantera, którego kształt ma być „odzwierciedleniem trwałego cyklu życia i świadectwem ponadczasowego dziedzictwa The Macallan”. Karafka jest zamknięta w specjalnie zaprojektowanym pudełku, ozdobionym 200 kolcami, z których „każdy jest hołdem dla kunsztu origami i symbolizuje ochronę najcenniejszego skarbu”, czyli whisky. Opakowanie jest czerwonej barwy i w takiej scenografii odbywało się przyjęcie. Kolacji towarzyszyła gra na skrzypcach.

Jak smakuje ta niezwykła whisky?

Macallan Time: Space Mastery (43,6%)

Skomponowana z 14 beczek, bez podania wieku. W aromacie uderza kokos, nie znany z klasycznych edycji starszych Macallanów. Dalej jest swojsko: rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, suszone wiśnie, czereśnie, poziomki lekka nuta cynamonu i lukrecji, dużo egzotycznych przypraw korzennych jak z arabskiego bazaru. W ustach bardzo delikatna, skórki pomarańczy, suszone morele, figi, daktyle, lekka nuta wanilii, gorzka czekolada z orzechami włoskimi i rodzynkami, ale też piołun, szałwia. W finiszu słoność, lukrecja, suszone śliwki, jest nutka kokosowa, suszone morele, lekka pieprzność i goryczka.

4.5/5

28,5/28,5/28/8,5=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.