Znana marka tequili Corralejo obchodzi ćwierćwiecze. Powstała w 1996 roku, twórcą marki jest Don Leonardo Rodriguez Moreno, a właścicielem Fraternity Spirits. Destylowana w Hacienda Corralejo, jednej z najstarszych destylarni tequili w Meksyku, założonej w 1755 roku. Robiona wyłącznie ze zbieranej ręcznie odmiany agave Weber, której owoce są gotowane w tradycyjnych kamiennych piecach przez 36 godzin. Do fermentacji używają własnych wyhodowanych kolonii drożdży. Destylacja jest podwójna – najpierw w kolumnie, potem w hiszpańskim miedzianym alembiku. Z okazji jubileuszu wypuszczono 1600 butelek Corralejo 25th Anniversary Extra Añejo o mocy 40%, tequila leżakowała pięć lat w beczkach po żytniej whiskey Templeton Rye, co dało jej unikatowy, ostrzejszy smak. Cena – 249,99 dolarów.
Powiązane artykuły
Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]